2023-03-26 171 瀏覽
之前成日去明記食打冷,近日知道他們開了間新的火鍋店,而且在旺角,當然要去試下!餐廳提供火鍋海鮮套餐,晚上共有3款套餐可以選擇,而我們揀選了至尊海鮮套餐B!至尊海鮮套餐 B,這個套餐有刺身拼盤、波士頓龍蝦海鮮盤和一個邊爐湯底!刺身拼盤,刺身拼盤有三文魚、八爪魚、希靈魚和北寄貝,刺身都好新鮮好正!龍蝦拼盤當然有波士頓龍蝦,龍蝦大大隻又多膏,蝦肉爽口鮮甜!除了龍蝦,還有鮑魚、大元貝、生蠔、紐西蘭青口、基圍蝦、象仔蚌、沙白、鮮魷、白鱔片!鮑魚和蝦上枱時還很生猛,非常新鮮!套餐亦包火鍋湯底,我們揀選了蕃茄薯仔湯底,湯底味道酸酸甜甜,十分開胃!即包明記雲吞王,雲吞皮薄,內裡共有兩大隻蝦肉,餡料滿滿!蝦肉鮮甜彈牙,非常美味!手打四寶丸,四寶丸包括有蝦丸、墨魚丸、豬肉丸和鯪魚丸,蝦丸和墨魚丸口感爽彈,豬肉丸味道好鮮!西班牙黑豚肉,豚肉不會好肥,稍稍淥一下已經食得,豚肉味道都幾香,不會有羶味!炸午餐肉,午餐肉炸得香口,再落湯浸一浸,味道更正!竹笙,竹笙配上蕃茄湯,吸收湯的味道,食起上黎爽口而且酸酸味味,好正!菜心,這個湯底淥菜都係好正,菜心吸收左湯味道,酸酸味味,開胃又健康!紅棗杞子桂圓茶,桂圓茶味道不
炸午餐肉,午餐肉炸得香口,再落湯浸一浸,味道更正!
紅棗杞子桂圓茶,桂圓茶味道不會好甜,飲落有種滋潤的感覺!
蘋果雪梨蜜棗水,這款飲品有啖啖的雪梨味,味道清得黎又有少少甜,不錯!
2023-03-13
2023-03-22 21 瀏覽
係旺角區想食海鮮打邊爐😍同事話有間新店係通菜街都幾正,黎到見到都有8成滿👍🏼幾好生意🤭。海鮮可以單點/套餐。。我地擇左個「至尊海鮮套餐B $338/位」送胡椒豬骨湯底,個餐包括左超多海鮮!仲好新鮮又多!包括:東𤅗刺身拼盤 波士頓龍蝦海鮮盤波士頓龍蝦 半隻南非鮮活鮑魚 1隻蟶子皇 1隻大元貝一隻另6款廚師發辦海鮮紐西蘭青口生劏白鱔片基圍蝦本灣鮮魷馬刀貝貴妃蚌。大癲!個餐勁勁勁抵食,首先呢度係無收醬料費,所以基本上個海鮮餐都飽左8成,唔使點叫其他配料都好夠食,另外佢啲海鮮全部都識郁架!好似南非鮑、大蝦、元貝個啲全部都好靚大大隻!。啲職員會係旁邊大概同你講煮幾多分鐘咁👌🏻,都幾helpful ,之後個frd話想食啲肉,就order左「即包明記雲舌皇$55」超大粒雲吞!仲要有3大隻蝦係裡面,勁爽口彈牙。「雜菌盤 $38」抵食,咁大盤都係$38,「稻庭烏冬 $28」正常發揮。。總結黎講呢間性價比極高,海鮮超掂🫶🏻🫶🏻❤️

包括:

基圍蝦
本灣鮮魷
馬刀貝
貴妃蚌

總結黎講呢間性價比極高,海鮮超掂🫶🏻🫶🏻❤️
2023-03-22 15 瀏覽
是晚去咗旺角一間樓上鋪打邊爐,地方闊落,枱和枱之間距離又唔會太近,店員的服務態度很親切。散叫之外,又可以叫套餐。至尊海鮮套餐B,包了刺身拼盤和海鮮拼盤。指定湯底有幾款,揀咗蘋果🍎雪梨湯鍋,湯底既清甜滋潤,又唔會蓋過海鮮嘅鮮味。🔸東瀛刺身拼盤三文魚肥美;油甘魚甘香;希靈魚酸酸甜甜;北寄貝爽脆;八爪魚都幾彈牙。🔸波士頓龍蝦海鮮盤1️⃣象拔蚌爽口鮮甜。2️⃣蟶子王味道濃郁。3️⃣鮮活鮑魚,品種南非鮑魚,鮑魚邊爽口腍滑,中間位比較結實。4️⃣青口冇鐵鏽味,海水味較濃。5️⃣日本廣島蠔的汁被鎖住咗,超鮮甜多汁。6️⃣海蝦紮紮跳,鮮美爽口,蝦膏都唔可放過,好鮮甜。7️⃣波士頓龍蝦彈牙。8️⃣鱔片冇泥味,平時食鱔片,咬開啖啖都有骨,呢個都係得兩三條骨,可以接受。9️⃣魷魚戒了花,彈牙爽口,帶少許鹹味。🔟大元貝,品種日本元貝,口感像剌身,很滑很腍。🍋🧉都係第一次打邊爐叫凍檸茶,事關呢杯特大杯熊仔冰檸檬茶大大杯,有成1L呀! 🧸可愛的熊仔都係用茶做,🫠融化時變成茶,所以凍檸茶會越飲越濃。👉🏻只係食刺身點芥末和豉油,因為海鮮太新鮮,全部都原汁原味,一啲醬油都唔需要,所以又忍唔住叫多個牛肉和雲吞食。🔸手切牛肉雪花紋理清晰,色澤鮮紅,入口油花夠
散叫之外,又可以叫套餐。
至尊海鮮套餐B,包了刺身拼盤和海鮮拼盤。
🔸東瀛刺身拼盤
🔸波士頓龍蝦海鮮盤
1️⃣象拔蚌爽口鮮甜。
2️⃣蟶子王味道濃郁。
4️⃣青口冇鐵鏽味,海水味較濃。
5️⃣日本廣島蠔的汁被鎖住咗,超鮮甜多汁。
6️⃣海蝦紮紮跳,鮮美爽口,蝦膏都唔可放過,好鮮甜。
7️⃣波士頓龍蝦彈牙。
9️⃣魷魚戒了花,彈牙爽口,帶少許鹹味。
🔟大元貝,品種日本元貝,口感像剌身,很滑很腍。

🔸手切牛肉
雪花紋理清晰,色澤鮮紅,入口油花夠多,牛味甚濃,肉質嫩滑。
🔸即包明記云吞王
未咬開已經見到好大隻蝦,皮薄唔會散開,裡面的蝦肉新鮮彈牙,還有陣陣大地魚香。
除咗用’鮮‘形容,都諗唔到另外一個字,一個字講唒~鮮~

📍明記 • 潮鍋 (旺角)
旺角通菜街1A-1L號威達商業大廈3樓3B室
#foodie #food #foodpic #foodphoto #hkfood #香港美食 #美食 #hkig #ighk
#潮州菜 #粵菜 #廣東 #火鍋 #旺角 #海鮮 #刺身
#foodielife #為食妹 #tm128_love food
2023-03-22 18 瀏覽
明記 • 潮鍋 (旺角)旺角通菜街1A-1L號威達商業大廈3樓3B室今晚去咗坐得舒服,裝修光明企理嘅地方食飯,叫咗佢鴛鴦湯底,胡椒豬骨湯鍋,首創潮式滷水湯鍋,春天乍暖還寒嘅感覺飲呢兩個就再補身。至尊海鮮套餐B東瀛刺身拼盤(四款)三文魚,希靈魚,北寄貝,油金魚,全部都好新鮮。波士頓龍蝦海鮮盤(共十款)波士頓龍蝦(半隻)爽嫩有肉地,清灼最鮮味。鮮活鮑魚(一隻)勁大隻,爽口彈牙。蟶子王(一隻)超大條,無沙清甜。大元貝(一隻)原隻爽彈,絲絲口感。另六款廚師發辦海鮮🦞有貴妃蚌、蜆、脆肉鯇、墨魚、魷魚、蝦。全部都爽到索索聲,配搭任何嘅湯底都非常入味。之後叫咗墨魚滑,魚皮,竹笙,淮山,炸蝦餃子。手打墨魚滑超彈牙,魚皮係高度推介必食嘅選擇,竹笙,淮山份糧超多超足料!炸蝦餃子🥟入面滿布3隻爽脆彈牙嘅鮮蝦。
明記 • 潮鍋 (旺角)
旺角通菜街1A-1L號威達商業大廈3樓3B室

至尊海鮮套餐B
東瀛刺身拼盤(四款)
三文魚,希靈魚,北寄貝,油金魚,全部都好新鮮。

波士頓龍蝦海鮮盤(共十款)
波士頓龍蝦(半隻)
爽嫩有肉地,清灼最鮮味。
鮮活鮑魚(一隻)
勁大隻,爽口彈牙。
蟶子王(一隻)
超大條,無沙清甜。
大元貝(一隻)
原隻爽彈,絲絲口感。
另六款廚師發辦海鮮🦞有貴妃蚌、蜆、脆肉鯇、墨魚、魷魚、蝦。
全部都爽到索索聲,配搭任何嘅湯底都非常入味。

2023-03-22 138 瀏覽
明記潮州打冷出名就很多人都知,原來現在明記有新開火鍋店,今次一定要去探個究竟地方寬敞 ,還有一間獨立房,適合大班朋友聚會;廚房前面,有一個很大的魚缸,養了很多海鮮,有大量龍蝦 / 鮑魚及貝殼類等,這全是食材,真正吃活海鮮,不是「裝假狗」既然食材新鮮,一定要吃海鮮;選了兩個至尊海鮮套餐B @$338湯底口味及價錢大眾化,款款$68 ,認真超值,雙併加$20 , 有辣有唔辣選擇,今次選了麻辣小辣併 胡椒豬骨 ;麻辣麻味濃,而胡椒豬骨的胡椒味很特出 ;另有雞煲/ 花膠雞湯選擇🔸刺身拼盤希靈魚/油甘魚/三文魚/北寄貝/八爪魚 刺身,賣相精美,打卡菜式,件件新鮮🔸龍蝦海鮮併盤(共十款)波士頓龍蝦 / 鮮活鮑魚 / 大元貝 / 蟶子皇 / 廚師發辦六款:象仔蚌 / 台山桶蠔 / 青口/ 基圍蝦 / 鱔 / 本灣鮮魷*所有都十分鮮甜,很少有這樣甜,可能因為全是活海鮮,龍蝦 / 鮑魚 / 蝦 上菜時還在動;象仔蚌類似象拔蚌,大約烚 十幾秒 , 龍蝦要烚至變全紅色,鮑魚大約5-6 分鐘🐮手切牛肉$138色澤紅潤新鮮,油花分佈平均,入口軟稔🔸脆炸響零$48手工之作,即叫即炸,來到時熱辣辣,烚完後不易散還
刺身拼盤
🔸刺身拼盤
海鮮拼盤
🔸龍蝦海鮮併盤(共十款)
波士頓龍蝦 / 鮮活鮑魚 / 大元貝 / 蟶子皇 /
🐮手切牛肉$138
色澤紅潤新鮮,油花分佈平均,入口軟稔
即包明記雲吞王
🔸脆炸響零$48
手工之作,即叫即炸,來到時熱辣辣,烚完後不易散還脆口

🔸即包雲吞王$55
雖然只得四粒,不過粒粒足料巨型,裏面充滿大大的新鮮蝦肉,爽口彈牙
雜菜籃
🔸雜菜盤$38
菜新鮮翠綠,蔬菜盤併了唐生菜/娃娃菜/雲耳/粟米/蓮藕片/車厘茄,抵吃
手打墨魚滑
🔸手打墨魚滑$70
充滿了粒粒墨魚肉
自家製竹蔗水
🔸自家製竹蔗茅根$10/支
每支都落足料,不太甜,打邊爐夥伴
2023-03-13
刺身拼盤
海鮮拼盤
即包明記雲吞王
雜菜籃
手打墨魚滑
自家製竹蔗水
2023-03-18 99 瀏覽
今天與朋友一同去旺角吃海鮮火鍋。火鍋店內裝修新,座位舒適,冷氣足夠,店員服務殷勤。 有三款海鮮火鍋套餐,價格分別為238元、338元和438元,我們選了338元的至尊海鮮套餐。東瀛刺身拼盤四款,賣相美麗,刺身新鮮,味道正常。有八款火鍋湯底供選擇,我們選了蕃茄薯仔湯鍋,蕃茄新鮮,薯仔美味,湯味有少少酸,開胃。澳洲龍蝦海鮮盤,內含10款海鮮,海鮮盤賣相壯觀。澳洲龍蝦的肉彈牙,味道濃。鮮活鮑魚大大隻,鮮味十足,有嚼勁。大元貝味道清甜。蟶子王爽口。另有6款由廚師發辦的海鮮,當中基圍蝦生猛、青口大隻、脆肉鯇爽脆、蜆肉漲卜卜、蚌肉彈牙、魷魚有嚼勁,各款海鮮均味道鮮甜。跟餐以優惠價40元點了即包明記雲吞王,大大粒,蝦肉粗身,肉質彈牙。跟餐以優惠價40元點了老潮州韭菜餃,韭菜氣味香,餃子美味。散叫雜菜盤38元,份量多,粟米超甜,雲耳爽,蓮藕脆,蕃茄多汁,其他多款蔬菜均新鮮。
今天與朋友一同去旺角吃海鮮火鍋火鍋店內裝修新,座位舒適,冷氣足夠,店員服務殷勤。

東瀛刺身拼盤四款,賣相美麗,刺身新鮮,味道正常。

跟餐以優惠價40元點了老潮州韭菜餃,韭菜氣味香,餃子美味。

2023-03-08
2023-03-18 26 瀏覽
每次出街唔知食咩就會打邊爐,今次去試旺角新開張的明記。之前有食過佢地荃灣的打冷,超歡喜,今次食完都好有驚喜,食材十分新鮮。至尊海鮮套餐B東瀛海鮮刺身拼盤 (4款)-八爪魚: 大大塊十分肥美-希靈魚: 爽甜厚切波士頓龍蝦海鮮拼盤 (10款)-波士頓龍蝦: 肉質彈牙,龍蝦頭充滿蝦膏,食材十分高質-鮮活鮑魚:其貌不揚但係有驚喜。就算姐掛住影相有少少Overcook左但都仲係好爽口鮮甜,一啲都唔乾-大元貝:厚肉,鮮甜-蟶子王:大隻,肥美另外六款係餐廳當天視乎食材新鮮程度發版的海鮮-生劏白鱔片:非常薄切,食到鱔本身的肥美肉味-沙白:粒粒都好飽滿海鮮盤外仲叫左: 手切牛肉-估唔到海鮮出色外,牛肉質素都非常之高。-肥美,牛肉味好濃郁手打四寶丸-有鮮蝦丸墨魚丸豬肉丸鯪魚丸-鯪魚丸有果皮清香,鮮蝦同墨魚丸非常彈牙足料。特大杯熊仔冰檸檬茶-足足有1L !! 兩個人share 飲都得。熊仔頭係用檸檬茶做的冰塊,完全唔會dilute 茶的味道

至尊海鮮套餐B

東瀛海鮮刺身拼盤 (4款)
-八爪魚: 大大塊十分肥美
-希靈魚: 爽甜厚切

波士頓龍蝦海鮮拼盤 (10款)

-波士頓龍蝦: 肉質彈牙,龍蝦頭充滿蝦膏,食材十分高質

-大元貝:厚肉,鮮甜

-蟶子王:大隻,肥美

另外六款係餐廳當天視乎食材新鮮程度發版的海鮮
-生劏白鱔片:非常薄切,食到鱔本身的肥美肉味

-沙白:粒粒都好飽滿

海鮮盤外仲叫左:

手切牛肉
-估唔到海鮮出色外,牛肉質素都非常之高。
-肥美,牛肉味好濃郁

手打四寶丸
-有鮮蝦丸墨魚丸豬肉丸鯪魚丸
-鯪魚丸有果皮清香,鮮蝦同墨魚丸非常彈牙足料。

特大杯熊仔冰檸檬茶

2023-03-18 19 瀏覽
今晚帶媽媽來試試明記潮鍋,環境很不錯,坐得也舒服,服務也很好。首先選湯底,我們選了蘋果雪梨,湯底用蘋果和雪梨熬制而成,清香甘甜,並且有一定的潤喉效果,一個不錯的選擇。清湯也可以讓海鮮更能凸顯它的原汁原味。至尊海鮮套餐B:菜上桌那一刻給了一個大大的驚喜,好大的一盆,而且擺盆也很漂亮,視覺上滿分。刺身拼盤的生魚片,顏色豔麗,肉質細嫩,搭配著芥末和日式沾汁,入口即化,其它刺身也很清爽爽口。而打邊爐的海鮮有波士頓龍蝦,龍蝦很大只,肉多殼薄,把龍蝦肉放進火鍋裡稍微滾一下,就能品嘗到它的鮮甜和彈性。另外,還有鮮活鮑魚、蟶子王、大元貝,鮮蝦等等都非常新鮮,上桌的時候鮑魚和鮮都在活動中。除了海鮮,我們還點了雜菜盤,拼盤上有蓮藕、木耳、小番茄、生菜、玉米等新鮮蔬菜,視覺和味覺都在享受中。而竹笙清爽爽口,我最喜歡的菌類,洗的也夠乾淨。手打四寶丸子則是由鮮蝦丸、豬肉丸、墨魚丸和鯪魚組成,在火鍋裡煮熟後就能感受到它們有彈性而又不柴硬,並且真材實料。今晚晚餐吃得很飽滿。

今晚晚餐吃得很飽滿。
2023-03-16 162 瀏覽
因為友人生日, 佢好鐘意食海鮮,所以近排都問左幾個朋友邊間海鮮好味然後有一個朋友介紹左間係旺角新開冇耐既海鮮火鍋, 所以去朝聖下由於新開, 所以我覺得好新淨, 最緊要空間感夠, 咁先會傾計傾得舒服睇左一陣, 都係叫SET抵, 所以我地揀左個海鮮B餐-$338/位指定湯底係包埋的, 我地就叫左個出面未見過既潮式滷水湯鍋, 一上枱已經勁香滷水味, 勁期待一陣食既野首先食既係刺身拼盤, 有齊三文魚, 北寄貝, 油甘魚, 八爪魚, 希靈魚, 全部都好新魚, 我地最鐘意就係三文魚, 切得夠厚, 夠晒肥美然後好快就有海鮮拼盤上枱了, 一上枱真係見到好震撼, 因為好大堆頭, 生日用黎打卡就真係岩晒, 而且海鮮都勁生鮮, 蝦同龍蝦都仲係動下動下的, 見到都想食我地首先係食鮑魚: 勁大隻, 勁彈牙, 好好口感蝦:又新鮮會郁又彈牙龍蝦: 輕輕一拉, 龍蝦肉就拉出黎, 可見新鮮, 而且龍蝦味好夠, 鮮嫩無比蟶子王: 店員教淥十秒就得, 果然就可以食出佢既最鮮嫩爽口既一面大元貝: 肉質厚實而彈牙青口: 同平時出面食既青口係有分別的, 有D似以前食過既野生青口, D個有驚喜花蛤: 完全冇沙, 肉質彈牙, 食得爽
因為友人生日, 佢好鐘意食海鮮,
所以近排都問左幾個朋友邊間海鮮好味

我地首先係食鮑魚: 勁大隻, 勁彈牙, 好好口感
蝦:又新鮮會郁又彈牙

大元貝: 肉質厚實而彈牙

花蛤: 完全冇沙, 肉質彈牙, 食得爽快
蚌仔: D個就淥廿秒, 鮮甜無比
蠔: 完全唔腥, 食得出鮮甜, 平時好怕蠔腥既我都食得好開心
白鱔片: 鱔片既魚香味充滿係個咀入面, 好味道

另外我地再叫左D滑, 牛丸, 烏東同薯粉, 同潮式滷水湯鍋好夾, 再夾埋呢度有既潮式辣椒油, 我地都食唔停

飲品仲要又便宜又多選擇!!

總結, 呢度既海鮮火鍋好難會令人唔滿意, 因為實在好好味, 如果要建議下既, 就係最好係枱面貼上每樣海鮮既建議煮食時間, 因為雖然店員都好熱心咁去教你, 但我地有時都唔想麻煩人地既。友人食完都好開心, 話下次我生日請返我黎食! 我都好期待!!
2023-03-14
2023-03-16 76 瀏覽
今日同朋友去咗明記• 潮鍋食海鮮火鍋🤩環境空間大坐得好舒適,員工非常友善親切,整體嚟講食物高質而且價錢好合理性價比高!我哋叫咗至尊海鮮套餐B,如果叫鴛鴦鍋加$20!韓江沙爹湯鍋🌟沙嗲濃稠惹味香味獨特,湯底真心勁正💯東瀛刺身拼盤🌟有三文魚,北寄貝,油甘魚,希靈魚,八爪魚全部好新鮮肥美!波士頓龍蝦海鮮盤🌟總共有十款海鮮🦞有波士頓龍蝦,鮮活鮑魚,蟶子王,大元貝,辰州生蠔,生劏白鱔片,基圍蝦,沙白,本灣鮮魷,紐西蘭青口!全部都係即叫即劏十分新鮮厚肉鮮甜😋真係非常出色👍手切牛肉🌟牛味濃郁油脂分布平均,肉質嫩滑好正!潮州牛肉丸🌟口感彈牙肉汁豐富,第一次食覺得有驚喜😋油麥菜🌟稻庭烏冬🌟特大杯熊仔冰檸檬茶🌟熊仔好可愛😍而且唔會因為擺耐咗個味道會淡👍

我哋叫咗至尊海鮮套餐B,如果叫鴛鴦鍋加$20!

韓江沙爹湯鍋🌟
沙嗲濃稠惹味香味獨特,湯底真心勁正💯
東瀛刺身拼盤

東瀛刺身拼盤🌟
有三文魚,北寄貝,油甘魚,希靈魚,八爪魚全部好新鮮肥美!

波士頓龍蝦海鮮盤🌟
紐西蘭青口!全部都係即叫即劏十分新鮮厚肉鮮甜😋
真係非常出色👍

手切牛肉🌟
牛味濃郁油脂分布平均,肉質嫩滑好正!

潮州牛肉丸🌟
口感彈牙肉汁豐富,第一次食覺得有驚喜😋

油麥菜🌟

稻庭烏冬🌟

特大杯熊仔冰檸檬茶🌟
熊仔好可愛😍而且唔會因為擺耐咗個味道會淡👍

東瀛刺身拼盤
2023-03-15 17 瀏覽
打邊爐一向質素參差,唔係間間食材掂,終於比我搵到一間食材超新鮮嘅海鮮火鍋店🥳係鐘意食海鮮人嘅恩物💗一坐低就點左套餐B,價位適中,好快就上一盆滿滿嘅刺身至尊海鮮套餐B ($338/每位)海鮮包括有波士頓龍蝦🦞鮑魚,蟶子王,大元貝,大花甲,青口等等海鮮一上,嘩!😆仲識郁架!食材超級新鮮!龍蝦落左滾湯火鍋都仲郁緊!肉質新鮮,爽滑彈牙,鮮肉味美鮑魚仲郁郁下痴實個盆!蟶子鮮味十足!鮑魚同蟶子如果唔新鮮就會好硬好難咬,但呢度係好新鮮好易入口,肉質爽嫩鮮甜鮮蝦生猛啲郁到冇停過!🥹好難得搵到海鮮咁新鮮嘅餐廳!

一坐低就點左套餐B,價位適中,好快就上一盆滿滿嘅刺身

至尊海鮮套餐B ($338/每位)
海鮮一上,嘩!😆仲識郁架!食材超級新鮮!

龍蝦落左滾湯火鍋都仲郁緊!肉質新鮮,爽滑彈牙,鮮肉味美

鮮蝦生猛啲郁到冇停過!🥹好難得搵到海鮮咁新鮮嘅餐廳!

2023-03-15 22 瀏覽
幫襯原因:第一次來時見名字以為高價潮州食肆,望完門口餐牌及價錢,值得試吓!系旺角食飯周圍不是限時就坐得擠迫。這裏食得舒適價錢合理。食過番尋味後一星期又嚟 ,服務親切老闆娘詳細解釋各套餐,令人食得窩心。讚賞地方見微知著,從餐具配套木筷子🥢較一般長,令客人不會太貼近火爐燙到;有2 個不銹鋼小筲箕掛方便掛窩上淥食物;即棄厚身濕紙巾,以前上酒樓晚飯一坐低遞上熱毛巾抹手,代表歡迎客人光顧 。現在大部分食肆配額放一件小小濕紙巾已經難得,還肯用厚身濕紙巾,照顧到客人食海鮮🦞清潔需要。海鮮套餐新鮮生猛,刺身盤亦吾錯。只要叫套餐定食,散叫配菜又有優惠價,份量適中。今次專登試其他鍋-老闆娘推介黃酒鷄鍋,酒味濃郁鷄又滑,禁不住喝哂黃酒湯底,再食海鮮慢慢食,無限時吾需要趕,環境及食物質素遠勝放題任食。出街打邊爐除了爐頭,食材新鮮及價錢最重要,仲要環境寬敞係旺角慢食。😝
幫襯原因:

讚賞地方

有2 個不銹鋼小筲箕掛方便掛窩上淥食物;

今次專登試其他鍋-老闆娘推介黃酒鷄鍋,

2023-03-14 135 瀏覽
呢間明記潮鍋 係鍋卷鳴門舊址,佢地都係食海鮮不過就係主打單點高質海鮮~~ 佢地有 A $238 /B $338 /C $438三個 set, 8 款湯底可以揀,我哋揀左中間既 B 餐有4款刺身+10款海鮮大魚缸裡面各款游水海鮮叫完野就走醬油區攞少少鼓油點少少就好夠,根本唔需要太多調味📍湯底:清清地既皮蛋莞茜湯📍東瀛刺身拼盤:4 款刺身三文魚/北寄貝/八爪魚/希靈魚/油甘魚 (點解多左一款)? HAHA! 全部好新鮮而且厚切~📍波士頓龍蝦海鮮盤: 10 海鮮 波士頓龍蝦/鮑魚/蟶子王/大元貝 再加 6 款時令海鮮 紐西蘭青口/台山桶蠔/基圍蝦/貴妃蚌/白鱔片/魷魚波士頓龍蝦啖啖肉質爽口,至於鮑魚又係鮮甜彈牙;帶子厚肉,蟶子元貝大大隻又冇沙,入口鮮味多汁,最推薦係台山桶蠔,佢落左水煮熟依然超大一隻而且超鮮甜! 魷魚白雪雪一睇就知超新鮮~ 📍安格斯牛肉 $108 有成6-7 片,肥瘦適中,入口超有牛味必點之選~~📍油墨菜 $38食完肉都係要食返啲菜中和下~~ 📍特大杯熊仔冰檸檬茶 $28: 呢個勁癲 1L 檸檬茶我覺得好啱打卡!大大隻熊仔冰,但其實佢唔會轉稀杯野飲,因為佢本身係檸檬茶冰

我哋揀左中間既 B 餐有4款刺身+10款海鮮

大魚缸裡面各款游水海鮮

叫完野就走醬油區攞少少鼓油點少少就好夠,根本唔需要太多調味

📍湯底:清清地既皮蛋莞茜湯

📍安格斯牛肉 $108
有成6-7 片,肥瘦適中,入口超有牛味必點之選~~

📍油墨菜 $38
食完肉都係要食返啲菜中和下~~

• 波士頓龍蝦
2023-03-13 19 瀏覽
發掘到旺角嘅樓上高質火鍋乾淨光猛企理 舒適又好味道至尊海鮮套餐B東瀛刺身拼盤(四款)本地龍蝦海鮮盤(共十款)本地龍蝦(半隻)鮮活鮑魚(一隻)蟶子王(一隻)大元貝(一隻)另六款廚師發辦海鮮每位 $338韓江沙爹湯底微微辛辣又唔會搶左海產鮮味刺身包括三文魚 油甘魚 八爪魚 希靈魚厚切 加上非常鮮甜鮑魚同海蝦極新鮮上檯時仲好生猛係咁郁廚師發辦海鮮都非常對口味鱔片 鮮魷 台山桶蠔 沙白貴妃 北寄貝真正樣樣大隻多肉又新鮮飲品都係自家製養生之選 推介紅棗杞子桂圓茶新材實料打卡就特大熊仔檸檬茶冰整成熊仔形狀 好可愛最細心係以檸檬茶製成溶冰都唔會令飲品變淡差唔多1L好抵飲
發掘到旺角嘅樓上高質火鍋
乾淨光猛企理 舒適又好味道

至尊海鮮套餐B
東瀛刺身拼盤(四款)
本地龍蝦海鮮盤(共十款)
本地龍蝦(半隻)
鮮活鮑魚(一隻)
蟶子王(一隻)

最細心係以檸檬茶製成
溶冰都唔會令飲品變淡
差唔多1L好抵飲
2023-03-11 14 瀏覽
經朋友介紹之下,來到了這間火鍋店,嘗試一下新鮮的海鮮及手切肥牛,這間餐廳離地鐵大概4分鐘十分之方便,也是在著名的通菜街.餐廳環境佈置十分之明亮,加上座位及冷氣也十分之舒適,適合朋友的聚會.叫了至尊海鮮的B 餐,廚師發辦十分之豐富,包括有大大隻的龍蝦,新鮮爽口的蟶子及馬刀貝,大大隻的帆立貝,以及本人最愛的鱔片,廚師刀工細利,擺盤亦都十分之吸引.不得不提餐廳自家製的飲品也十分之健康,也真是真材實料,看見大大條的竹蔗及蘋果,適合養生人士.今天我們還叫了蘋果雪耳十分滋潤的火鍋湯底,並不會給人一個誤會,火鍋就是肥膩.所有醬料能夠在吧枱自由的混合,原來所有海鮮也有一個專用的魚缸去養殖,從而保持各海鮮的新鮮程度也符合理想.潮汕的馬駮丸子水準十足,十分之有特色.牛丸,爽口彈牙.手切的肥牛,油脂分布,平均入口充滿幸福的.

潮汕的馬駮丸子水準十足,十分之有特色.

牛丸,爽口彈牙.

手切的肥牛,油脂分布,平均入口充滿幸福的.