2024-04-10 193 瀏覽
灣仔 📌【 星巴克咖啡 STARBUCKS COFFEE 】灣仔軒尼詩道23-29號東亞樓地舖至2樓 灣仔呢間星巴克面積都幾大,好寬敞,出品質素唔錯,算係幾穩定,最近有幾款新嘅飲品,有哂我喜歡嘅元素,所以呢排都愛上咗喺星巴克嘆下咖啡 ☕ 食個靚早 🥪 充滿好心情耶 🩵◕ 拿破崙雲呢拿燕麥奶咖啡 ☕ CRISPY MEETS CREAMY拿破崙係我最喜歡嘅甜品,呢杯星巴克嘅新咖啡飲品滿滿拿破崙餅碎點綴,帶有淡淡牛油香氣,揉合雲尼拿 & 燕麥奶,口感順滑細膩,我自己就好滿意嘞 🧡◕ 草莓醇香鮮奶抹茶 🍵 PURE STRAWBERRY ZEN唔知有冇人同我一樣,比面層淡粉色嘅泡沫所吸引 😍 呢款淡綠色鮮抹茶飲品以香濃抹茶作基調,面層鋪上綿密草莓鮮奶泡沫,抹茶與草莓融合,完全係雙重享受 🩷💚 ◕ 吞拿魚芝士藜麥多穀軟包 🥪 Tuna and Cheese Quinoa Multigrain呢個軟包真心好好食,成為咗我最近 No.One 🎈最鐘意嘅早餐。軟包外層嘅穀物香脆,口感滿分,麵包鬆軟,店員加熱之後,芝士半溶,同吞拿魚配合得啱啱好 🥰◕ 美式咖啡 ☕同事 A 每日都要飲星巴克
灣仔軒尼詩道23-29號東亞樓地舖至2樓

◕ 美式咖啡 ☕
同事 A 每日都要飲星巴克 Americano,佢話唔飲嘅話就冇精神做嘢,咁啲工作就會卸比我做 😌 哈哈!勞煩你飲多幾杯 ☕☕☕

題外話,其實我覺得灣仔呢間早上嘅女員工都幾有魄力,男員工有時就 .... 整體嚟講,各方面都唔錯嘅 😊
📍灣仔 • 星巴克咖啡 STARBUCKS COFFEE
2024-04-09
$70 (早餐)
  • 吞拿魚芝士藜麥多穀軟包
2023-08-07 287 瀏覽
天氣太熱、路過Starbucks 都真係要行入去抖下暑,睇到廣告介紹全新BLACKPINK草莓朱古力忌廉星冰樂,將草莓、朱古力同燕麥奶完美結合!阿仔就話要叫來試下!望住杯粉紅色既凍冰冰飲品,真係未飲都即刻有種透心著既感覺,不過當然要飲下啦,味道都唔太差,甜度都接受到,阿仔話似士多啤梨味熊仔餅既味邊溝埋啲朱古力更好味,不過我本人就覺得有啲甜,阿仔就好鐘意!同場加映試食月餅,Starbucks 今年出左三款口味既月餅焙茶黑芝麻月餅、燕麥奶奶皇月餅、流心焦糖咖啡月餅同阿仔一齊試食,佢至鐘意燕麥奶奶皇月餅,夠好香滑,我就鐘意黑芝麻味,好香濃,咖啡味就好似食緊咖啡糖咁,有啲特別!

焙茶黑芝麻月餅、燕麥奶奶皇月餅、流心焦糖咖啡月餅
聖誕系列好快已出,叫咗一個XTree Brownie 同埋朱古力蛋糕叫咗兩杯特色飲品🥰 Brownie 賣相吸引,又好味,朱古力蛋糕預熱後,軟熟😋😋+2杯Blueberry Yogurt 😇場內播住聖誕歌曲,充滿氣氛🥳

叫咗兩杯特色飲品🥰

+2杯Blueberry Yogurt 😇

場內播住聖誕歌曲,充滿氣氛🥳
2022-04-13 407 瀏覽
There are three floors, but now only second floor works. Such a cute atmosphere, enough space, different tables and chairs. Also, can buy gifts🥺Coffee is so soft🤌🏻Staff is very kind✨The location is Hennessy road😍

Coffee is so soft🤌🏻
Staff is very kind✨

2021-04-02 649 瀏覽
Starbucks最近新出左士多啤梨系列飲品,作為士多啤梨迷嘅我當然唔會錯過點左一杯櫻吹雪草莓星冰樂,香甜嘅草莓醬,加上飲落有啖啖士多啤梨果肉,雖然士多啤梨肉唔算好甜,但係都覺得非常好飲😋😋

2020-12-27 419 瀏覽
本来是计划回家,其实没有打算喝咖啡的,但电话快没电了,就找一家有免费电源插座提供的店,Starbucks 是最佳选择。这家店由旧楼改造,门面是简单樸素,要经过水泥的梯级走上一层才到达。店内的佈置也很简单,以木制家具为主,突出它的纯樸特色。心里盘算着点一杯 Long Black, 糖和奶都不加,试试口味。在店员游说下再买了一件 scone ,说是一流配搭。第一次在 Starbucks 喝齋啡,味很浓又带回甘,但是味道很寡,没有 Flat White 的细滑。怪不得店员推介了 scone, 确是喝咖啡的好配搭。这里再上层有手工咖啡,下次可以再试试。

店内的佈置也很简单,以木制家具为主,突出它的纯樸特色。

Long  Black

Blueberry  scone

这里再上层有手工咖啡,下次可以再试试。
2020-12-27
Long  Black
Blueberry  scone
2019-09-28 852 瀏覽
原來Starbucks終於加左Flat White落Menu。以前黎呢度都有時會叫Flat White,雖然唔係Menu但都照沖到比我,好似收番Latte價錢,宜家上左Menu就official貴Latte $3因為多兩個shot㗎。飲一杯等如Latte三杯咁多咖啡因!需要提神既大家就啱曬。價錢$39。今日時間比較多,就選擇要瓦杯坐係度Chill一下。呢度播住Jazz,星期六早晨人流唔多,都幾有feel。作為連鎖店非常唔錯~
Flat  White

今日時間比較多,就選擇要瓦杯坐係度Chill一下。
呢度播住Jazz,星期六早晨人流唔多,都幾有feel。
作為連鎖店非常唔錯~
2019-09-28
$39 (早餐)
Flat  White
2K
2019-08-19 364 瀏覽
Starbucks 又有創意飲料出品 ....最新的「番石榴無花果蘆薈果莓白茶」,據說取得創意大賽冠軍 , 睇個名都已經感覺有點不可思議 , 實在是非喝不可 ~ 番石榴無花果蘆薈果莓白茶 : 淡粉紅色的番石榴果汁加進 Teavana 果莓白茶裏,番石榴的香氣最為吸引,茶味道有果甜 , 亦帶咬口是因為茶裏也加有蘆薈粒,最後頂上的一片無花果乾,在吸收茶液以後,無花果肉黏黏的,口感得意 ~飲完之後感覺好清新 , 好 innovative, 精神為之一振 ~本篇完 ~
Starbucks 又有創意飲料出品 ....

本篇完 ~
2019-07-24 241 瀏覽
食完lunch,又唔想咁快返公司,喺街度又好熱唯有搵達地方涼下冷氣同埋飲杯野抖下,於是去咗Starbucks。呢間Starbucks喺1樓同2樓,所以好靜環境都好好但係都幾多人。上到去見到Starbucks有咖啡以外嘅飲品於是試吓,叫咗杯鮮奶抹茶,特大。估唔到特大真係好大飲左半個鐘都飲唔晒,好香抹茶味,澀澀哋,唔係幾甜,但係鮮奶溝埋抹茶打暈左之後,所以飲得大嘅size會非常之溜,所以我飲咗半飲都頂唔順...所以如果女士們要飲呢杯嘢最好叫細杯喇。

2019-05-22 328 瀏覽
香港starbuck 19週年 所以15:00-19:00 Starbucks會員買Grande size 手調凍飲或星冰樂買一送一即係半價咁滯 就同同事孖住買 我地準時3點鐘到 本身以為會好多人 我地前面等左5-6個人 條龍消得好快 因為Starbucks Reward 入面冇錢 先增值後買野飲 叫左杯朱古力伯爵紅茶啫喱星冰樂同埋紅西柚蜜糖紅茶落單之後等左5分鐘 傾下計好快過因為平時都飲開朱古力伯爵紅茶啫喱星冰樂 朱古力味濃加上earl grey嘅香味 正紅西柚蜜糖紅茶 唔係我飲就唔講啦

落單之後等左5分鐘 傾下計好快過

因為平時都飲開

紅西柚蜜糖紅茶 唔係我飲就唔講啦

朱古力伯爵紅茶啫喱星冰樂
2019-05-22
朱古力伯爵紅茶啫喱星冰樂
2019-01-23 625 瀏覽
要喺灣仔開會嘅關係,拎住電腦周圍走好攰要搵間Starbucks 匿下因為草緊星😂😂😂冇去Pacific sorly 最近試緊Keto 嘛見到美國啲post 成日post 點喺SB叫Keto friendly 嘅咖啡決定試一下!奶油咖啡就係拿鐵換做breve(用liquid cream當奶底)可以加上extra whipped cream 🤤灑啲肉桂粉增添風味💕呢間Starbucks 沖的咖啡超好飲!好足cream🥰又唔會冇晒咖啡香味面嗰浸extra whipped cream好正有兩層,一樓少啲位二樓有廁所同多啲凳🙂幾靚幾舒服,用電腦做嘢一流店員都好有禮貌,落單時候好有耐性👏👏(註:嚴格生酮的話,要留意當天嘅淨碳水量😁)

要喺灣仔開會嘅關係,拎住電腦周圍走好攰

要搵間Starbucks 匿下
因為草緊星😂😂😂冇去Pacific sorly

最近試緊Keto 嘛

決定試一下!

可以加上extra whipped cream 🤤
灑啲肉桂粉增添風味💕

奶油咖啡

呢間Starbucks 沖的咖啡超好飲!

好足cream🥰又唔會冇晒咖啡香味
面嗰浸extra whipped cream好正

有兩層,一樓少啲位
二樓有廁所同多啲凳🙂
幾靚幾舒服,用電腦做嘢一流

店員都好有禮貌,落單時候好有耐性👏👏

(註:嚴格生酮的話,要留意當天嘅淨碳水量😁)
2019-01-22
奶油咖啡
2018-07-11 579 瀏覽
返返下工 想飲杯野同食d野咁岩附近就有一間新左好耐既Starbucks 去參觀下環境要上樓梯 上到去打開門 有個open kitchen 整coffee同野飲 另外有收銀地方咁我地order左依家期間限定Ice shaken peach jelly green tea 同埋apple strudel 感覺好chill呢度杯野飲真係好飲wor peach jelly味有peach香味 又有d野食下 唔錯發現行上一層又有得坐 都好大下次再黎
返返下工 想飲杯野同食d野
咁岩附近就有一間新左好耐既Starbucks
去參觀下環境
感覺好chill呢度
杯野飲真係好飲wor

發現行上一層又有得坐 都好大
下次再黎

2018-05-17 382 瀏覽
Starbucks近年來開始打造不同風格類型的空間環境,配合建築與其文化背景開設各式主題咖啡Shop,這家座落在灣仔軒尼詩道大教堂附近,門口使用了大片的高凸立體感的木塊作為吸睛的店招,而且除了是路面店外足足還有三層樓面,店內採非常極簡的美式風格,且窗外有陽光灑入,早上的人潮並不多,如果在灣仔想選擇一家有度假風情的咖啡Shop這裡是首選。這裡的早餐烘培類也比其他分店多,今天的選擇是紅絲絨碎朱古力鬆餅與煙肉生菜番茄芝士三文治,迎接美好早晨的開始。
2018-05-12
$65 (早餐)
  • 紅絲絨碎朱古力鬆餅、煙肉生菜番茄芝士三文治
2018-04-25 333 瀏覽
真係估唔到, 原來3樓真係有... 店員又絕口不提好少講, 如果唔係神推鬼擁無端端行咗上去,都唔發現呢笪地方...有... 手工滴漏咖啡。地方寬敞! 難得喺寸金尺土嘅香港,搵到一個 寧靜地方,可以舒舒服服💆咁嘆一杯靚咖啡。呢間starbucks最特色嘅地方係分兩層,而三樓係有特製滴漏咖啡, 不是其他starbucks 所賣的咖啡。 不過要注意三樓係收四點半的如果你遲咗去, 又唔想食食下轉落二樓咁就要三思😏直接用2樓算吧。店員好詳細咁解釋,四種滴漏咖啡的分別濃度,口感。 用嘅咖啡機亦跟其他 starbucks的咖啡機有分別, 據聞佢哋用嗰部只有pacific place果一間用緊相同的機種。唔好諗住呢度係飲🍹特色手工咖啡收費就特色的昂貴, 真係不可思議👻的價錢合理 又畀佢嚇一嚇食品種類亦都有分別,以身士卒試咗呢個😈邪惡棉花糖 份量多食剩 😅賣相好靚仔😘
手工滴漏咖啡。

又畀佢嚇一嚇

2018-04-01
2017-09-19 629 瀏覽
小弟早排喺灣仔辦事,唔太熟路就上starbucks 坐一坐。見呢間starbucks 相當闊落,又新裝修,店內環境真係唔差。店員算幾好服務,小弟未食過starbucks 三文治,就叫個香蜜法蘭克福腸芝蛋酥皮三文治(個名長到可以做急口令)同埋 馥莓乳酪星冰樂,埋單$86,其實都幾貴。等左大約十分鐘先有得食,先講三文治,腸有蜜糖味,芝蛋配合當然不錯,好食就好食。其實味道似麥記早餐芝蛋小麥圈,不過係starbucks 價格。而星冰樂酸甜甜,中杯$51,尚可接受,不過相當甜,是日糖份及鈉含量超標,各位小吃為妙。
)同埋 馥莓乳酪星冰樂,埋單$86,其實都幾貴。
香蜜法蘭克福腸芝蛋酥皮三文治及 馥莓乳酪星冰樂
2017-08-28