2018-02-04 155 瀏覽
今天天氣十分寒冷, 約了人出去打邊爐, 比原定時間早了到達, 所以到starbucks坐坐吃點東西。我們吃了幾件蛋糕, 味道不錯。 這間starbucks裝修了之後位置比以前多, 更舒適了。伯爵茶雪芳蛋糕 ,幾清新, 他肥膩嘅朋友可以試下紅絲絨朱古力鬆餅和伯爵茶鬆餅也不錯 ,還有每次必吃的藍莓芝士蛋糕,好味一邊吃蛋糕,一邊喝咖啡, 天寒地凍啱曬呀! 我仲用咗starbucks個新app 嚟買咖啡, 真係好方便呀 ! 只要喺個group度share咗個位置 , 揀啱想攞咖啡嘅店舖 ,然後再選咖啡 ,再用starbucks card付款, 十分鐘內就可以攞到咖啡, 唔使排隊, 最啱我呢啲大忙人,可以多啲時間shopping啦😎🤣
我們吃了幾件蛋糕, 味道不錯。
這間starbucks裝修了之後位置比以前多, 更舒適了。

伯爵茶雪芳蛋糕 ,幾清新, 他肥膩嘅朋友可以試下

一邊吃蛋糕,一邊喝咖啡, 天寒地凍啱曬呀!

• 藍莓芝士蛋糕
  • 紅絲絨朱古力鬆餅
  • 伯爵茶鬆餅
2017-12-25 132 瀏覽
Starbucks 於聖誕期間🎄出了幾款聖誕飲品,所以決定買一杯試下。店舖不是很大,由於節日關係,蠻多人的,等了一會兒,終於有位。點了拖肥果仁脆趣鮮奶咖啡☕️tall size,天氣較和暖,還是點了凍的飲品。店員會問食客貴姓,並寫在杯殼上。因為加了忌廉,所以外表看上去不錯。個人平時很少喝咖啡,但此杯latte很易入口,不會有很濃烈的咖啡味,奶味較重,而果仁粒脆脆的。下午茶時間喝一杯凍咖啡,是不錯的選擇。

店員會問食客貴姓,並寫在杯殼上。

下午茶時間喝一杯凍咖啡,是不錯的選擇。

2017-12-24
10 分鐘 (堂食)
2K
2017-11-13 529 瀏覽
恨食已久的 Starbucks 布甸 , 每次當有布甸消息總是在韓國、日本、台灣發生 , 要食都要等去旅行 ~ 不過 , 灰暗總要離場因為 #Starbucks布甸 終於在登陸香港 , 而且旋風式可以在二、三小時裏售完,發售首天 , 我們一家五口 , 分別在下午四、五時前往旺角、葵芳、荃灣的Starbucks 門市 , 布甸都全部售罄 ~衹好鎖定一間適合自己的門市 , 預早打探布甸到貨時間 及 到貨量 , 結果在第二天成功 購買得到 , 總算是對得住自己 ~Starbucks Hong Kong 推出的布甸有2款口味 , 分別是 #焦糖雲呢嗱布甸 及 #朱古力布甸 , 每杯售價 $ 23 (70克) 細細杯 , 讀過紙包裝上的成份表是完全不含防腐劑等化學物 , 而且更是 #香港製造 ~ 兩款布甸都各俱支持 , 以我們一家五口為例 , 共同認為布甸的質地是偏向似慕司 (mousse), 不要預期是 "滑嘟嘟 , 震騰騰 " 的口感 ~ 不過縱使住在同一屋簷下 , 口味喜好這回事卻因人而異 , 喜愛吃 *焦糖雲呢嗱布甸 的【家人】會認為 *朱古力布甸 稍甜、朱古力味道帶苦 ; 喜愛

不過縱使住在同一屋簷下 , 口味喜好這回事卻因人而異 , 喜愛吃 *焦糖雲呢嗱布甸 的【家人】會認為 *朱古力布甸 稍甜、朱古力味道帶苦 ; 喜愛吃*朱古力布甸 的【家人】會認為 *焦糖雲呢嗱布甸 的雲呢嗱味道及氣味都不夠香、焦糖漿藏在布甸杯底 (而因為布甸的慕司質地所以未能把布甸從杯裏倒轉扣出來) , 所以要在差不多把布甸吃完才吃到焦糖部分~

怎樣也好 , 能夠與家人一起分享、感受這個 #布甸時刻 , 更是難能可貴 ~

本篇完 ~
外賣自取
2017-06-17 500 瀏覽
一早的恐懼感襲來,又要計算著吃多少,吃什麼,真的沒什麼心情。可是要到單位工作前總要吃點食物,不然真的無法繼續一整午至夜的工作,最後來到starbucks,本想吃蛋糕,可是還是無法勝過該死的焦慮,最後要了Greek Yogurt。Yogurt也吃過不少,星巴克的還是第一次吃。乳酪分開兩部分,杯內是希臘乳酪加雜莓,上格裝著燕麥脆脆和乾果粒。Yogurt的優點是不甜,能吃到偏酸原味,加入雜莓感覺更清新健康。我分次逐少地加入燕麥脆脆,其甜味中和乳酪的酸度,亦增加了口感層次,相當好吃!可幸是這杯乳酪是好吃的,再加上咖啡後,心情好了一點,然後便繼續上路去。

2017-01-30 348 瀏覽
雖然香港越來越多coffee shop,但唔知點解好多人都鍾意去Starbucks。太年初二無乜選擇之下就响星巴克買咗一杯細咖啡,加多個shot要41蚊。其實之前响Starbucks 買咖啡都遇到呢一個問題,估唔到呢間都一樣,先唔講啲豆炒得太燶,而係啲奶打得太熱,熱到完全飲唔到,起碼要等5分鐘先勉強可以入口。要知道奶係唔可以打得太熱的,太熱啲奶就會打死哂唔滑,而且太熱又入唔到口。Starbucks 係專賣咖啡的,咁基本的都畀唔到客人真係好令人失望。
2017-01-29
5 分鐘 (外賣自取)
2016-12-11 232 瀏覽
約左朋水出黎傾旅行細節,首選梗係黎coffee shop啦,貪佢有無限wifi同任坐唔嬲。啱晒我地傾成日。見佢個聖誕廣告咖啡幾吸引,就點左黎試一試。Santa Hat,圖片與事實相符,合格。士多啤梨cream都幾香,成杯咖啡入口唔係好濃朱古力,感覺上後偏甜嘅,可能係為左迎合大人細路都啱嘅口味。仲有少少朱古力碎增加口感。Cream topping一定要同咖啡攪勻,唔係就感受唔到佢嘅香滑。邊飲邊傾都唔錯,環境舒適又就腳,一出門對面就係地鐵站。

邊飲邊傾都唔錯,環境舒適又就腳,一出門對面就係地鐵站。
2016-06-05 401 瀏覽
向條街靜止唔郁都出汗,決定去買杯星冰樂降一降溫。咖啡星冰樂又可以滿足咖啡因嘅需要,又可以cool down一下。咖啡星冰樂係不錯選擇👍🏻星冰樂嘅好處係,你一路飲唔會越飲越淡。d冰唔會越啜越無味。又唔會太甜,不過略嫌不夠咖啡味。下次都係飲返 Espresso 星冰樂,多1個shot嘅Espresso,咖啡味濃厚好多。檸檬橽呢個都算係我向星巴克最愛嘅甜點。食落有檸檬清新嘅感覺😌,不過無出面30幾40元嘅檸檬橽咁有檸檬味。但19元嘅價錢有咁嘅質素我覺得都幾合理。
向條街靜止唔郁都出汗,決定去買杯星冰樂降一降溫。

咖啡星冰樂
檸檬橽
2016-06-05
2 分鐘 (外賣自取)
2016-04-20 320 瀏覽
放假去葵芳新都會shopping,下午茶時間見有d肚餓又想睇下雜誌就決定去Starbucks tea叫左碎朱古力多cream好好味!佢地將朱古力同冰打碎,口感一流!而且朱古力味道岩岩好,唔會太甜/淡!仲叫左件藍梅cheese cake!藍梅唔會太酸、無爛,搽左層jelly,cheese cake夠芝士味,實得黎唔會好硬食完都真係飽晒

叫左碎朱古力多cream

食完都真係飽晒
2016-04-19
5 分鐘 (堂食)
{{{{(+(ェ)+。)}}}}寒ううぅ~離開暖窩的意識是零,可是要去孩子的學校出席家長會 ZZzz..o(-ε-*√ ̄ ̄\落到街凍冰冰 ... 還是先吃份早餐才起程 ...Corned Beef Reuben Wrap  $44店員把鹹牛肉卷烘脆才交給我, 刀叉在準備切下前向卷卷按兩按, 的確是脆身的。內餡有鹹牛肉 (並非罐頭鹹牛肉碎的那種), 應該稱為「鹽醃牛肉」, 切成片狀再夾入綠色的酸菜葉及瑞士芝士, 味道有鹹有少少酸, 芝士味道柔和, 脆的卷皮也增加香口口感, 作為嚴寒天的早餐是很適合!以下是節錄自蘋果日報的醫生忠告:「家庭醫生鄭智文表示,面對寒流,市民外出時避免皮膚與凍空氣接觸,散失熱量,尤其是接觸面較大頭部。他指市民穿保暖內衣打底,再穿抓毛衣服,外加防風褸,有需要則在風褸內穿羽絨。他提醒市民應在準備外出時先穿夠衣服,「唔好出到去過一陣先着,當你覺得凍時其實已經係好凍,有排都未暖番,就容易冷病」。」
{{{{(+(ェ)+。)}}}}寒ううぅ~

落到街凍冰冰 ... 還是先吃份早餐才起程 ...
Corned Beef Reuben Wrap  $44

以下是節錄自蘋果日報的醫生忠告:

題外話/補充資料: 味道 3.5 環境 3 服務 3 衛生 4 抵食 3.5
$44 (早餐)
慶祝紀念
紀念日
新都會廣場之前進行大裝修,之前去到見到冇左間Starbucks都驚下次去睇舞台劇前冇啡飲添,之後去拜山前見到原來調左間新鋪,一於搵晚去hea吓啦。呢晚我地去到,其實之前間鋪嘅坐位都唔夠坐,今次呢到更比之前坐位少,只係戶外多左幾張枱,但係室內只剩下幾張同一大張長枱,呢晚我地黃昏去到都要等下先有位,同圍又多人行來行去又嘈。特濃朱古力蛋糕 Dark Chocolate Cake ($32)質地好濕潤,朱古力味好濃郁,面層朱古力粉帶微苦,可以中和朱古力Mousse的甜,幾好幾好!蘇門答臘咖啡蛋糕 Sumatra Cake ($33)食唔出有咖啡味,只有朱古力味,不過蛋糕有分幾層不同口感,其實都算幾好食嘅。我諗飲返蘇門答臘咖啡會好味D。聖誕車厘子批 Xmas Cherry Pie ($26)呢個批都幾大,面層有塊酥皮厚身脆口,但批皮不夠香脆;批內有滿滿的大顆車厘子果醬酸酸甜甜,但食唔到介結中說及的吉士醬,食到一半已經覺得好膩。聖誕紅莓蛋糕 Xmas Cranberry Loaf Cake ($21)嚨款係往年聖誕節已經出過,今次再試吓覺得比以前好左,頂層有少少甜的白朱力和小紅莓乾,蛋糕中也有大量

蘇門答臘咖啡蛋糕 Sumatra Cake ($33)

我諗飲返蘇門答臘咖啡會好味D。
蘇門答臘咖啡蛋糕 Sumatra Cake ($33)
聖誕車厘子批 Xmas Cherry Pie ($26)

聖誕車厘子批 Xmas Cherry Pie ($26)

嚨款係往年聖誕節已經出過,今次再試吓覺得比以前好左,頂層有少少甜的白朱力和小紅莓乾,蛋糕中也有大量紅莓,質地濕潤得來又扎實唔乾,幾好食。
香酥肉卷 Sausage Roll ($21)

翻熱D來到都幾香,酥皮香口,碎豬肉幾扎實,味道都OK,唔乾嘅。
香酥肉卷 Sausage Roll ($21)
原味薑餅人 Classic Gingerbread Man ($17)

相信原味係指牛油味啩,薑餅人應該係個名冇薑味嘅,但可惜呢件薑餅人牛油味啖,質地煙韌,一件扁嘅粉糰而已。

題外話/補充資料: 圓枱又細,如果我地3個人只有一張枱用,3杯野飲已經冇位再可以食野喇,Starbucks可唔可以改善吓坐位問題呢? 還是以為張枱細D,溫書學生霸枱情況會改善?但已經過左幾年情況依然,學生依然長霸幾張枱,係咪要諗其他方法呢? 真係冇氣。
2015-12-16
2015-02-22 368 瀏覽
大年初二,跟親友吃過開年飯,還是想吃點甜,逛來逛去,有些店已關,有些店大排長龍,找到搬到新址的星巴克,看到最新推出的冬日滋味—栗子芝士蛋糕,於是就點餐了。晚上怕喝咖啡會睡不著,就點了杯抹茶忌廉和一客蛋糕,跟我家老姊一起吃了(其實一點也不餓,只是為食。)一如既往的Green Tea Latte,就是很甜...但每次也不敢說「少甜」,因為怕太少甜會苦澀...(人真是矛盾啊)。栗子蛋糕是我很喜歡的口味,今次是栗子搭配cheese cake,感覺很新鮮。不知是我們不餓還是味道真的不太夾,吃起來酸酸的,不是我杯茶。對於星巴克期間限定的食品,最值得回味的還是菠菜muffin,希望有機會再一嚐滋味呢?!

栗子芝士蛋糕
抹茶忌廉 Green Tea Latte (Venti)
題外話/補充資料: 很喜歡新店的裝潢,牆壁的磚是立體的,加上開放式的設計,令小小的店很有空間感。
2015-02-20
$36 (宵夜)
抹茶忌廉 Green Tea Latte (Venti)