2023-10-03 128 瀏覽
以前成日要約朋友客人食飯傾計就多去星巴克,週圍都有間環境各樣又唔會太差,而家就真係少左好多去,今日去係因為有張現金卷到期唔好浪費用左佢😂😂😂呢間分店公眾假期既下午竟然好容易搵到位,望窗一整排椅都好chill,仲要隔個位就有盞枱燈咁,如果要做野應該唔會太暗今日呢杯係凍朱古力咖啡,最大容量,加左忌廉,出黎大大杯有埋忌廉賣相都唔錯又唔知係咪好耐無飲,本身無期望,飲落又唔錯😂加左忌廉質感厚厚地,朱古力同咖啡味配搭穩陣,2種味都出又唔太搶,唔太甜,好飲總括環境飲品客量呢間分店算各樣唔錯

又唔知係咪好耐無飲,本身無期望,飲落又唔錯😂

總括環境飲品客量呢間分店算各樣唔錯
2022-01-20 312 瀏覽
周不時喺呢度買早餐60幾蚊連嘢飲優惠雖然唔係好平但starbuck嘅嘢食的確係有水準咖啡就一時時今日試羽衣甘藍雞肉三文治近排飲太多啡了加左杯grande紅西柚蜜糖茶有晒營養資料👍🏻👍🏻暖食唔錯!雞肉夠多 汁好食包夠軟腍健康早餐之選
周不時喺呢度買早餐

暖食唔錯!雞肉夠多 汁好食
包夠軟腍
健康早餐之選
2022-01-19
5 分鐘 (堂食)
$65 (早餐)
2021-09-18 179 瀏覽
回家的路程上 總有一間Starbucks 在附近本來對巴斯克情有獨鍾從來沒有奪目的topping 品嘗的是一陣陣焙茶的回甘 在甜品界穩佔一席位焙茶巴斯克焦香芝士蛋糕($42)使用的是自家品牌的經典焙茶,以焙茶茶葉及焙茶醬烘焙而成,中間沒有明顯流心的形態,但口感仍很軟滑,加上忌廉芝士令口感更綿滑after taste 令人回想,兩個人分享更perfect (用了生日獎賞 愉快up 😆)杏仁奶蜂香鮮奶咖啡($43)採用杏仁奶取代鮮奶,有種杏仁霜的味道,不太習慣,不過面層用海鹽風味的蜂香脆粒,豐富了口感。

回家的路程上 總有一間Starbucks 在附近
本來對巴斯克情有獨鍾
從來沒有奪目的topping
品嘗的是一陣陣焙茶的回甘
甜品界穩佔一席位

焙茶巴斯克焦香芝士蛋糕($42)
(用了生日獎賞 愉快up 😆)

杏仁奶蜂香鮮奶咖啡($43)
好鐘意食D焗既野,starbucks其實除左飲野都種可以有好多野食1. spinach & broccoli cheese pie酥皮夠脆 唔係得個菜味 睇落好細舊 但當個tea幾好2. 三文魚蘆筍蛋批呢個好似係香港先有 係用黎廣環保而出啲蛋好滑 但個底唔係Pacific 個種咁脆 但都好味 3. Mango  and  coconut  purfait  chia  seed唔洗講啦 減肥一流 唔會好甜 不過唔係好飽 4. American blueberry  scone邪惡之選好鐘意食好多澱粉質既感覺

酥皮夠脆 唔係得個菜味 睇落好細舊 但當個tea幾好

好鐘意食好多澱粉質既感覺
American blueberry  scone
American blueberry  scone
2018-09-08 338 瀏覽
當好耐以前重係呢頭讀中學嘅時候 呢間Starbucks 重未有係度,唔知幾時突然發現新開 但位置唔就腳以為無機會黎。點知自從有咗BB後係去St.Paul做産檢 而佢開正係醫院對面,啱曬 可以食啲嘢才再去。 今日早咗到又唔想係入面等好耐 一於決定入去呢間Starbucks睇下,店內位置不算少 客人唔算好多。平時例牌飲caramel macchiato 但有咗bb後費時飲得太多咖啡 所以一改平日習慣,試下佢嘅kiwi juice,再加點一個sausage roll 。不得不說starbucks員工大部分都好有禮貌又細心,好似今次禁 見我喺雪櫃拎左支果汁出嚟後居然幫我係入面㕑房換果支無禁凍嘅 話有bb唔好飲太凍野。 幫我整熱個sausage roll 又叫我坐底坐 再放上枱比我,拎埋紙巾 餐具,真係好細心又sweet。我知其實好多人覺得Starbucks並唔抵食,但我覺得為咗佢嘅服務係絕對值得嘅!

2018-06-27 224 瀏覽
Enjoy my high tea今日黎到銅鑼灣玩,都幾餓,就去左starbuck食少少野。要左大杯嘅鮮奶焙茶,香味逼人,味道真係好香濃,好好飲另外中叫左個藍莓cheese cake $34 per piece軟綿綿嘅口感令人一試難忘,奶味濃郁,勁香,味道岩岩好,正宗blueberry cheese cake。由於藍莓被糖漿包圍,所以粒粒晶瑩,閃亮亮,配上cheese cake食,真係好好味!
Enjoy my high tea
今日黎到銅鑼灣玩,都幾餓,就去左starbuck食少少野。

要左大杯嘅鮮奶焙茶,香味逼人,味道真係好香濃,好好飲

2017-05-22 326 瀏覽
今天去銅鑼灣學急救,紮了半天手掛,紮到傻左,無哂力一定要找d甜野食安撫下心靈,轉角就見到人魚logo,我愛嘅 Starbuck,立即拉著細佬同我去試見到餐牌上,正推介兩款新飲品,只要椰子草莓星冰樂(Coconut Strawberry Bliss)同蝴蝶餅咖啡星冰樂Pop’zel Coffee Frappuccino®,追蹤佢嘅Instagram 更可以有指甲貼紙送,我地點了芝心腸香草烤卷、香酥肉卷同椰子草莓星冰樂芝心腸香草烤卷(左)烤卷有紅莓配上香脆芝心腸,一軟一脆口感一流香酥肉卷(右)牛奶酥皮上面有杏仁片,亞麻籽,焗得外脆內酥軟,很有口感,香草配肉,不會有太“騷”的感覺椰子草莓星冰樂同指甲貼紙(後)椰子草莓星冰樂淡淡椰子味,香濃但唔太甜,cream上更散有椰子絲,底部滿滿草莓肉,很有口感,但敗筆之處就是冰唔夠碎,冰塊太多太大後記:職員都親切友善,我不懂加Instagram, 職員都用心教
今天去銅鑼灣學急救,紮了半天手掛,紮到傻左,無哂力

芝心腸香草烤卷(左)
烤卷有紅莓配上香脆芝心腸,一軟一脆口感一流

香酥肉卷(右)

椰子草莓星冰樂同指甲貼紙(後)

椰子草莓星冰樂
,但敗筆之處就是冰唔夠碎,冰塊太多太大

2017-02-24 403 瀏覽
在現今只得冷熱兩季的氣温裏,星巴克推出的椰子水咖啡是很適合這兩種氣温。昨早我家孩子whatsapp我下面的圖片,這不是星巴克最新推出的春季promotion嗎?看樣子是非常吸引呢,奈何忙碌的工作使我不能隨便的離場而去大喝一番。。。。。終於等到下班要去嘆咖啡的時候,冰搖椰子水特濃咖啡Venti是最高最大杯裝,拉長了的杯形讓咖啡看上去是更好看,有更明顯的分層。由於不忍心的把這杯漂亮飲品拌勻,所以慢慢地由咖啡頂開始吸啜,先是特濃咖啡的苦澀,再來是椰子水的清甜,啜至最後是有些椰子香味的糖漿,就是這様上下上下來回吸啜便成了上圖的效果,味道亦均勻順暢,青檸乾浸開後亦流出絲絲果酸。若然星巴克會把這飲品納入長期售賣的款式,這會有多好!味道 5環境 4服務 3衛生 4抵食 4

終於等到下班要去嘆咖啡的時候,
冰搖椰子水特濃咖啡

若然星巴克會把這飲品納入長期售賣的款式,這會有多好!

味道 5

環境 4

服務 3

衛生 4

抵食 4
$46 (其他)
  • 冰搖椰子水特濃咖啡
2016-12-14 164 瀏覽
又一新咖啡現身...石榴朱古力咖啡澀甜的朱古力咖啡(mocha)上添加了綿密幼滑的奶泡,奶泡上又加入一圈又一圈的石榴醬作結,酸甜獨特的石榴醬可以平衡mocha的甜膩,也可以為mocha帶來小清新的囗味。
又一新咖啡現身...石榴朱古力咖啡
2016-06-02 295 瀏覽
放工想吃點甜品,就買左一個相對蛋糕輕盈點的lemon tart。Lemon Tart: $19餅底有點兒實,當用叉叉落去既時候,檸檬餡酸酸甜甜,很清新很醒胃,檸檬餡與餅底中間有一層薄既糖漿既物體,我覺得有點兒甜。如果無會好d。
Lemon Tart: $19
餅底有點兒實,當用叉叉落去既時候,
檸檬餡酸酸甜甜,很清新很醒胃,
檸檬餡與餅底中間有一層薄既糖漿既物體,
我覺得有點兒甜。如果無會好d。
2016-06-01
外賣自取
2016-04-27 246 瀏覽
一個人的咖啡生活忙碌,有時候要去一個寧靜地方坐一坐,然後嘆杯咖啡,吃件野。我的例牌cappuccino,我每次都要打開蓋看看杯咖啡點,奶泡打得好唔好。因為同樣豆同樣奶,每個人冲出黎都會有唔同。我重點會看奶泡,均唔均勻,密度如何。濃濃咖啡香再配上Sausage Roll,要最少落兩包茄汁先好吃,令外仲要熱吃先夠正。
一個人的咖啡

2016-04-27
早餐
2K
2016-02-25 218 瀏覽
殊 .... 某日, 與妹&小姪女遊花園, 她快樂所以我快樂, 後來因為有些事情, 我離場了, 獨自走來喝咖啡 ~草莓紅絲絨朱古力咖啡 (凍)厚厚的芝士忌廉香滑, 忌廉上灑了草莓脆粒以作點綴, 朱古力咖啡 濃郁、芳香、順喉、好喝 ! hea一hea, 清醒清醒, 好讓自己的情緒穩定下來再去會合她們, 咖啡威力, 的確夠勁 ~本篇完 ~
殊 ....
草莓紅絲絨朱古力咖啡 (凍)

本篇完 ~

其他
2015-11-30 243 瀏覽
等去St paul產檢,有時間多走入starbucks飲杯野但估唔到要寫食評因我好鍾意cream,職員額外俾我左一小杯我,變左大杯左一加晒啲cream落杯,杯朱古力多到瀉跟住叫左野飲,坐係位職員又主動拎杯暖水,紙巾過來俾我,仲幫手較左冷氣出風位,唔好吹到我可能我大肚,特別貼心服務,但難得員工咁細心咁窩心又咁主動,不讚不可
等去St paul產檢,有時間多
走入starbucks飲杯野

但估唔到要寫食評

因我好鍾意cream,職員額外俾我左一小杯我,變左大杯左
一加晒啲cream落杯,杯朱古力多到瀉

跟住叫左野飲,坐係位

2015-11-30
5 分鐘 (堂食)
2015-10-19 398 瀏覽
星期天,比返工日子更為忙碌。一早,先到星巴克吃個豐富的早餐。中杯抹茶鮮奶拿鐵$34,草綠色的拿鐵,混入鮮奶攪拌,順滑濃香,入口帶綠茶的草甘味兒,芳香而不苦不澀,挺好飲的!煙三文魚檸檬醬多穀法包$44以油潤煙三文魚、清爽青瓜片和鮮香洋蔥作饀,配以清香檸檬醬,食味著實不賴。只是,紿終不是新鮮製,口感食味稍稍扣了少許分數,尤其是多穀法包翻叮後,咬下質感頗為韌。外貌如雪山般的咖啡香蕉拖肥批$26,幼滑忌廉份量挺多的,咖啡和拖把味卻不太突出,幸不太甜膩。批中有兩三件香蕉,與朱古力批挺配的,只略嫌批底未夠香脆可口也﹗
2015-10-18
$104 (早餐)
2014-07-19 212 瀏覽
同朋友食完中午飯想搵D野飲,我又想食下甜點:^)結果黎左最就手易揀既StarbucksChocolate Chips Frappuccino朱古力味幾香既,亦唔算太人工重點在於佢既朱古力碎粒,脆脆地夠香口Cream既部分其實認真有點膩了,雖然奶香夠濃郁,但感覺油左d偶爾會有大塊既碎冰,影響質感但整體黎講都係可以既,只係可能下次未必再點大杯Banana Mango Frappuccino芒果同香蕉既味道係夾既,有d似食緊雪條XDD個感覺係滑身細緻,感覺到香蕉既清甜香氣另外佢係真材實料用香蕉去blend,唔係淨係加香油糖漿咁Banana Chocolate Frappuccino一飲即刻諗起果隻細細粒香蕉形既朱古力XD香蕉加朱古力不嬲係好夾既,呢杯既味道都正常因為係朋友點既,我只係淺嘗輒止不過朋友feedback話覺得隻味都ok,仲有飲到未完全blend well既香蕉果肉Lemon Almond Finger檸檬味好清新,甜得黎帶點酸味表面有好多杏仁片,脆身香口,食落多左份果仁香酥皮部分係睇得出有好多層,富層次感,薄脆香酥,拎上手都唔覺油膩一咬更是可以聽到嚓嚓碎裂既聲音,乾身保持到脆度係
同朋友食完中午飯
想搵D野飲,我又想食下甜點:^)
結果黎左最就手易揀既Starbucks
Chocolate Chips Frappuccino

朱古力味幾香既,亦唔算太人工
重點在於佢既朱古力碎粒,脆脆地夠香口
偶爾會有大塊既碎冰,影響質感
但整體黎講都係可以既,只係可能下次未必再點大杯
Banana Mango Frappuccino
芒果同香蕉既味道係夾既,有d似食緊雪條XDD
個感覺係滑身細緻,感覺到香蕉既清甜香氣
另外佢係真材實料用香蕉去blend,唔係淨係加香油糖漿咁
Banana Chocolate Frappuccino
一飲即刻諗起果隻細細粒香蕉形既朱古力XD
香蕉加朱古力不嬲係好夾既,呢杯既味道都正常
因為係朋友點既,我只係淺嘗輒止
Lemon Almond Finger

檸檬味好清新,甜得黎帶點酸味
表面有好多杏仁片,脆身香口,食落多左份果仁香
一咬更是可以聽到嚓嚓碎裂既聲音,乾身保持到脆度係不錯的
Mable Pound Cake
蛋糕算係厚身既,感覺不太油膩
質感係實身,只有少少既濕氣,是十分易入口的
另外佢唔會好易碎爛,用叉拮開都冇滿桌碎屑既問題:^)
甜度不太高,仲帶有朱古力香氣,更是多變化了
下午茶