2022-11-28 867 瀏覽
話說公司攪慶功, 同事好好一早就訂左位..其實我一直都唔知呢間野係食四川菜...以為係D高級中菜..去到先知原來係食四川菜..其實都唔緊要..凡事都有第一次...入到去..好快做好登記安心出行...waiter 已經即時帶我地入去坐好..面對無敵大海景..未食其實都已經加哂分...先來一客清茶加甜甜酸酸既蕃茄仔,等你開下胃..愈食愈想食....菜單如下:1)串串香   2) 蔥燒餅--> 非常鬆脆, 每份一小件..不多也不少 3) 敲糖捧捧雞--> 打爛個糖膠之後就混埋炸雞一齊食..好得意、又好玩4)椒麻南非鮑魚--> 鮮味5)千絲西葫蘆-->出乎你既想像..竟然可以將青瓜整到咁靚6)金湯花膠--> 呢個應該係成晚既女主角, D 花膠厚到...而且又入哂味7) 香芒山葵脆蝦-->少少山葵味..唔會太辣,大蝦亦都好彈牙8) 椒鹽平蘑--> 將D 蘑炸到好香口9) 沸騰桂花魚--> 雖然好辣,但桂花魚煮得真係好滑,而且食到尾D魚肉仍然係好熱10) 酸湯牛肉11) 石鍋發菜豆腐12) 煙燻香茶鴨--> 先聞到濃濃既茶香,
1)串串香

11) 石鍋發菜豆腐
12) 煙燻香茶鴨--> 先聞到濃濃既茶香,再食一啖鴨肉

13) 歌樂山辣子雞
14) 紅糖糍粑--> 鐘意食湯丸就岩哂..好煙韌
題外話/補充資料: 其實成個菜單..由少辣開始..到中辣..再到大辣....你見到佢係有舖排..唔會一下子太辣..不過後期真係太辣..我都食唔到..如果鐘意食辣既朋友應該會好岩食
2022-11-14
  • 金湯花膠
2022-11-18 535 瀏覽
叫咗碟棒棒雞勁大浸雪味水煮魚仲失望 完全係出面百零蚊嘅水準同女朋友坐咗喺outdoor 俾個欄杆擋住乜都睇唔到如果想睇海嘅話要提早book同佢講留海景位🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱
叫咗碟棒棒雞勁大浸雪味
水煮魚仲失望 完全係出面百零蚊嘅水準
同女朋友坐咗喺outdoor 俾個欄杆擋住乜都睇唔到
如果想睇海嘅話要提早book同佢講留海景位

🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱
公司食慶功宴, 大秘書幫手揀咗呢間無敵海景嘅川菜, 國內都有唔少分店坐低就有杯番石榴酒同車厘茄, 酒就偏甜同酸, 不過refresh味蕾都幾好敲糖棒棒雞 - 辣油係糖膠入面, 侍應畀大家影完相之後就會敲爛撈埋, 紅色好似好辣咁, 但只係BB辣級數, 可以放心食串串香 - 紅籤係辣以牛柏葉同鮑魚為主, 黃籤係麻以西芹萵苣為主, 實際上都係唔夠味, 唔係好分到麻同辣既分別蓉城雞豆花 - 將雞胸肉打成蓉壓成豆花片, 有蠟燭係底保持溫度, 味道清甜, 湯底好重金華火腿味, 做到吃雞不見雞, 吃肉不見肉, 特別沸騰桂花魚 - 上枱仲見到熱油沸騰, 桂花魚不算好辣, 但個底全部都係油, 魚片落咗好多生粉令到更加嫩滑但係有生粉味經典麻婆豆腐 - 中規中矩, 配白飯一流金湯白菜 - 雞油濃湯, 做到油水不分, 留意返呢到白菜係指娃娃菜黑松露和牛炒飯 - 食到和牛肉味, 但炒飯太油唔係炒到乾爽甜品部份唔吸引就冇叫到, 整體嚟講食海景同上菜視覺體驗為主, 味道唔係傳統川菜口味, 收費都頗進取, 不太推薦

蓉城雞豆花

沸騰桂花魚
經典麻婆豆腐
經典麻婆豆腐 - 中規中矩, 配白飯一流
金湯白菜
黑松露和牛炒飯
黑松露和牛炒飯 - 食到和牛肉味, 但炒飯太油唔係炒到乾爽

蒜泥白肉
2022-10-14
蓉城雞豆花
金湯白菜
呢間新派川菜位於海港城入面環境裝修偏比較似西餐廳裝修風格而且有好多落地玻璃面海 打卡食飯一流酸菜魚🐟唔會太辣,對於鍾意食正宗川菜既人略嫌唔夠辣,相對來講外面有好多正宗川菜可能會煮得更好食敲糖棒棒雞🍬新派涼菜,運用中國吹糖工藝,將辣油裝到葫蘆型既糖入面,店員會先俾你打卡然後再將糖敲碎再攪拌,儀式咁滿滿!雞肉好嫩滑不過個人認為甜既程度係會比辣多,所以怕辣人士唔需要擔心毛血旺🍲不過辣度依然唔算辣,但非常足料,毛肚,豬血,黃喉,菇等等都好多,份量之大係食到最後仲剩返好多要打包拎走哈哈哈串串香🍢一邊係紅油裝肉類同內臟,另一邊係比較清淡既蔬菜,相對來講味道合格但食落冇乜特色千絲西葫蘆🥒賣相好好睇,店員會幫你淋上醬汁,可以撕開好似青瓜絲咁,味道酸帶微辣好開胃甜燒白🍚喺甜甜既糯米飯,如果食辣配上呢個飯去解辣係一個唔錯既選擇,雖然本人唔覺得辣😂武隆烤腦花🧠算係咁多微信相對比較辣既一道菜,先會食到面層配料既麻辣香味,再食到底層嫩滑既腦花,口感好似食緊豆腐花咁,之後你會覺得越食越辣金湯勾翅🐟非常足料,翅份量足,湯十分濃,會漿口,感受到滿滿骨膠原充斥着你既口腔!飲完已經覺得飽紅糖糍粑🍡最後甜品環節,同外面既紅
呢間新派川菜位於海港城

甜燒白🍚

武隆烤腦花🧠

金湯勾翅🐟

紅糖糍粑🍡
最後甜品環節,同外面既紅糖糍粑係差唔多,外表脆口,口感煙靭,但佢既賣相係造成一粒粒好似小丸子咁既形狀好可愛

餐廳環境打卡好靚
但對比較鍾意食正宗川菜既人未必適合
如果係唔食得辣既人士就可以去一試了😂

映水芙蓉 (海運大廈) (尖沙咀)
尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈2樓OTE 201號舖

2022-09-19
  • 金湯勾翅
  • 武隆烤腦花
2022-10-01 634 瀏覽
位於海港城嘅川菜廳,餐廳位置喺正海旁,夜晚食影埋個海景一流🌙✨而嘢食份量方面就偏小同埋比較辣,因為佢好多都冇得揀辣度😛星期五夜晚去到餐廳都無full,仲有好多位。而服務員都好貼心,經常會幫你加水,而且點菜嘅時候會逐個菜介紹俾你聽😎推介:✅夫妻肺片($168)好辣但好好食😍😍 麻得嚟又好過癮。✅麻婆豆腐送飯好好食,但偏油🤪慶祝生日可以提早一個星期前叫餐廳廚房幫你畫一個公仔(只要係卡通圖案就得),勁有心思❤️但可惜我地當晚先知😭所以搵唔到公仔只可以寫字🥺

推介:
✅夫妻肺片($168)
好辣但好好食😍😍 麻得嚟又好過癮。

✅麻婆豆腐
送飯好好食,但偏油🤪

2022-09-30
慶祝紀念
生日
  • 夫妻肺片
2022-09-20 524 瀏覽
這家位於海港城的精緻川菜館已經吃過多次,餐廳有無敵海景,環境舒適,座位也很宽敞,可以一邊舒舒服服享用美食一邊欣賞維港美景。每次去吃必點菜品-敲糖棒棒雞:红油包裹在薄薄的糖衣里面,敲碎就渗进雞肉里,麻辣中帶點甜非常好吃!-水煮牛肉:這道菜真的強烈推薦!牛肉用的是雪花牛肉片,肥瘦相間入口即化,麻辣味十足味道真的一絕!-石鍋豆腐:湯汁濃郁豆腐非常入味,剛好可以中和其他菜品的辣味,每次必點。另外夫妻肺片和辣子雞也不錯!
每次去吃必點菜品
另外夫妻肺片和辣子雞也不錯!
  • 水煮牛肉
2022-09-05 466 瀏覽
呢間餐廳啲食物同環境其實唔錯但有時一間公司總會有一啲負累就係比一啲冇服務質素態度差嘅員工影響引致到間餐廳冇人幫襯從而生意額下跌服務員態度極差咁事緣係咩事呢假期諗住同朋友去食飯開開心心到埋單時候,諗住信晒餐廳啦(因為掛住傾偈)我點知臨尾check一check張單係隔籬枱嘅咁都唔緊要諗住叫佢俾返張啱嘅單我但點知佢講到好似自己啱晒咁張單我哋屈緊佢咁又西面又唔肯認錯 零服務態度sorry都冇句咁你叫埋我嗰份得啦其實間嘢啲嘢食真係唔錯(利申)
呢間餐廳啲食物同環境其實唔錯
但有時一間公司總會有一啲負累
就係比一啲冇服務質素態度差嘅員工影響
引致到間餐廳冇人幫襯從而生意額下跌
服務員態度極差
咁事緣係咩事呢
假期諗住同朋友去食飯開開心心
到埋單時候,諗住信晒餐廳啦(因為掛住傾偈)
我點知臨尾check一check張單係隔籬枱嘅
咁都唔緊要諗住叫佢俾返張啱嘅單我
但點知佢講到好似自己啱晒咁張單我哋屈緊佢咁
又西面又唔肯認錯 零服務態度
sorry都冇句
咁你叫埋我嗰份得啦

其實間嘢啲嘢食真係唔錯(利申)
2022-09-03 435 瀏覽
基本每月最少來食一次。必定菜式:棒棒雞,水煮魚,夫妻肺片,毛血旺。其他菜式可以嘗試,但是試過好多,感覺一般。基本上唔使排隊攞位,因呢間嘢從不參加海港城coupon。
2022-08-02
2022-08-31 390 瀏覽
1️⃣雞絲冷麵 $38推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻冷麵除了有雞絲 還配上冬菇絲 非常夾👍🏻調味適中2️⃣敲糖棒棒雞 $188推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻雞肉嫩 醬汁小辣 配上甜甜的麥芽糖 中和辣味😆涼涼的 容易入口 3️⃣沸騰桂花魚 $498推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻魚肉鮮嫩 入味💕看起來很辣很油 但食落不太辣 但有濃濃的香味 4️⃣主菜:金湯白菜 $138推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻白菜煮得略淋 味道不錯😆5️⃣主菜:黑松露和牛炒飯 $398推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻黑松露味道突出🤩足料 和牛粒炒得焦香 有牛味🤩------------------------------位置一流 看着維港夜景食飯🤩如喜歡川菜 可以食辣的 推薦👍🏻沸騰魚香而不辣 可以一嚐總評味道:⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
1️⃣雞絲冷麵 $38

味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2022-07-26 744 瀏覽
最近特別喜歡吃酸菜魚,幾乎稍為好評的都想去試試。知道映水芙蓉也有酸菜魚吃,就決定來試試。因為第一次來,問了侍應有什麼招牌菜,他就推介了酸菜魚和棒棒雞,我們都有點,再加上墨魚餃、金湯白菜、椒鹽平菇、擔擔麵等。棒棒雞真的好棒,絕對係打卡菜👍🏻酸菜魚也沒有令我失望,魚肉很嫩滑,辣度適中👍🏻椒鹽平菇都唔錯,唔會炸到太多油份👍🏻整體來說都不錯,值得推介

整體來說都不錯,值得推介
2022-07-08
2022-07-18 693 瀏覽
第三次到此店,今日不能不寫此店,帶同朋友去慶祝生日,朋友話果然有驚喜,食物味道同品質都不錯,按排位置也很好,望到好靚夜景,令心情都很好,朋友話,下次一定要再試其實食物。
2022-07-18
慶祝紀念
生日
2022-06-29 3731 瀏覽
同朋友想搵間靚景餐廳,海港城呢堆餐廳一定係好選擇🤣今次就揀咗呢間映水芙蓉食中菜😆首先對住個海景已經好吸引,食慾都大啲🤣呢度嘅菜式以川菜為主,有啲都幾創新~首先佢會上咗啲前菜先,會有一粒蕃茄仔同一杯番石榴酒仔,係martini,味道好清新同開胃😆我哋叫咗個敲糖棒棒雞🐔呢個好得意,有啲糖定咗型好似個樽仔咁裝住啲辣油,敲爛之後啲辣油同糖散落啲雞度,麻辣惹味得嚟又少少甜平衡返😆另一個前菜叫咗一位嘅川北涼粉~份量都唔少,味道辣辣哋,係一道好開胃嘅前菜!最重要就梗係食酸菜桂花魚啦!用得桂花魚就已經知道魚嘅肉質一定好滑☺️完全無骨~我最欣賞係佢個湯,飲得出除咗用酸菜煮,仲有魚一齊放入去熬,好濃味嘅湯,忍唔住係咁飲😆我覺得佢唔算好辣,酸菜非常足料,入面仲有酸蘿蔔同寬粉,非常豐富😌我哋仲叫咗一款好得意嘅小菜~就係魚香茄子😳佢將一個茄子嘅肉刮哂出嚟整做魚香茄子放返入去🤣有gimmick又好食,不過食到尾就略鹹咗少少~食完之後店員都會送上泡芙作為甜品~雖然三隻色好似係唔同味,但食落去陣味唔算好突出,我覺得一般啦~整個體驗都唔錯,好多分係比喺個景度,食物味道都算ok~但我覺得如果呢個價位同環境,冇限90分鐘/比

前菜

川北涼粉

酸菜桂花魚

魚香茄子

甜品

整個體驗都唔錯,好多分係比喺個景度,食物味道都算ok~但我覺得如果呢個價位同環境,冇限90分鐘/比到120分鐘就會好啲,始終對住個靚景都會想影多啲相🤣
2022-06-11
前菜
川北涼粉
酸菜桂花魚
魚香茄子
甜品
食物味道棒棒雞辣得滋味,辣度同麻度適中,喜歡食辣的朋友必定喜歡。酸菜魚魚肉新鮮,寛粉、酸菜都好好味。西葫蘆感覺新鮮特別,而烤牛肉則不過不失。服務質素食左兩個前菜,等左半小時都未有其他主菜。然而其他枱客比我們遲下單已經上菜,相信係漏單。即時向其中一個侍應反映,但未有反應,只好同經理反映。無解釋原因,只係不停話跟進緊,令我哋十分無奈,都好掃興。高級餐廳嘅價錢,但服務質素未如理想,食物再好食都不能吸引食客再回頭光顧。
食物味道
棒棒雞辣得滋味,辣度同麻度適中,喜歡食辣的朋友必定喜歡。

酸菜魚魚肉新鮮,寛粉、酸菜都好好味。

西葫蘆感覺新鮮特別,而烤牛肉則不過不失。

服務質素

棒棒雞
燒牛肉
西葫蘆
酸菜魚
2022-04-27 1825 瀏覽
好耐無齊人坐底食飯lu好開心啊之前見有朋友share 啲菜式好靚所以趁住老豆生日過嚟試吓全程都好驚喜菜式打卡able 仲唔係得個樣全部都好好食不過份量比較少另外睇得出侍應們好落力Service都好好最驚喜係生日甜品旁邊伴碟畫上去嘅花好有心機而依啲心機係我宜家出去食飯期待嘅嘢因為食過太多無心思言過其實嘅餐廳haaha Any肥老實講份量唔多 唔係盡興咁食飽但食體驗氣氛環境味道都值得高分
好耐無齊人坐底食飯lu

Any肥
老實講份量唔多 唔係盡興咁食飽
但食體驗氣氛環境味道都值得高分
2022-04-24 1143 瀏覽
食環境既川菜咁嘢食都唔係話差嘅唔知有冇人同我一樣成日想去尖沙咀Ocean Terminal 對出嗰堆餐廳有偏見 嗰啲全部都係貴夾唔飽得壹個優點就係個境正嗰日去開尖沙咀又想食川菜咁就試吓間對住維港即係真係有幾靚嘅叫左蒜泥白肉干鍋肥腸麻婆豆腐蒜泥白肉係整得唔錯啲肉夠大片我都係鍾意傳統啲個種 多啲醋多啲蒜 酸啲又開胃啲其他嗰啲都唔差嘅都係嗰啲肥肥油油既川菜lol冇話好出色印象中唔係好辣辣得黎無話好有層次感如果好想對住個維港景色食川菜都可以去下的
食環境既川菜
咁嘢食都唔係話差嘅