2024-05-15 1734 瀏覽
今日出開嚟睇戲,喺附近見到一間食米線嘅用具幾特別,所以過嚟試吓。我叫咗個自選銅鍋米線,我揀咗佢哋招牌嘅螺旋藻腩肉另外再加新鮮蠔仔。佢呢個蠔仔真係落足本,叫咗酸辣湯小辣,但係成個湯都好有蠔仔嘅鮮甜味,因為呢度真係煮米線俾你食,所以個湯真係不得。另外佢啲米線都啱啱好,唔會太硬都唔會太腍,好爽口。呢間米線真係絕對超值得encore。不過就略嫌佢啲腩肉唔夠腍,如果可以再淋啲再入味啲,咁就完美啦。因為我同朋友都唔係好食碳水,所以我哋選擇咗嗌一個米線兩份分,然後再嗌其他小食。我哋試咗佢個香煎墨魚餅。呢個墨魚餅應該係自家製因為同出邊食到嘅味道唔同,彈牙得來唔會太過死實,係有清甜嘅墨魚味,又係好出色。然後豆卜釀蝦膠,佢個豆卜真係炸到超級鬆脆。之後你會見到滿滿嘅蝦餃,真係料到童叟無欺,朋友話好好食,佢形容為好似臭豆腐出邊嗰層皮,但係再鬆脆啲。然之後叫咗個秘汁雞翼,我以為佢係普通嘅滷水雞翼,但係食落甜甜地應該係加咗可樂去煮,所以個味道都幾特別,係媽媽嘅味道。最重要嘅係佢啲雞肉仲係好嫩得來實淨唔會好似煲湯雞咁散晒。然之後仲叫咗個口水雞,佢個口水雞個汁應該係自己調教,香香辣辣好開胃,啲雞都煮到啱啱好,夠晒滑。

然後豆卜釀蝦膠,佢個豆卜真係炸到超級鬆脆。

另外佢呢度有個好特別嘅叫荷葉包,其實佢個包皮就係大陸嗰隻刈包,好鬆軟甜甜地我係超鍾意食。不過中間個餡就係用咗我哋充滿香港特色嘅三文治餡。我哋自己揀咗鹹牛肉炒蛋,成件事都好夾㗎。

成餐飯唯一唔係咁滿意嘅就係個魚皮,佢個魚皮唔夠入味,因為魚皮比較難索汁,如果本身醬汁唔夠嘅話其實都真係冇乜味。

兩個人食咗咁多嘢,超級飽,啲職員態度又勁好,而且我最鍾意啲餐廳啲小食可以嗌半份,啱晒我呢啲眼闊肚窄乜都想試嘅人,我諗我會成為呢度嘅常客。
2024-05-14
2024-05-12 1696 瀏覽
😌懷孕後 間中都會戚起酸辣湯底條筋今日鎖定左開業未夠一年既 @tong_guo_mi_xian 感覺到隔離枱阿姐經常有意無意咁望過黎好似睇死我會食唔晒無錯 表面睇係一人前 實際上 難道你睇唔出係二人份量咩🤰🏼😂⍥ 豬扒酸酸辣辣銅鍋米線 ❙ $64為左保溫 餐廳用上銅鍋果然 食到尾都仲係出晒煙 好厲害🥹豬扒另上😋半煎炸得外脆肉嫩 一啲都唔乾湯底清澈唔油膩 我選擇左BB辣度點到即止 我呢個初級食辣員都覺得容易入口另外可以免費轉米粉或薯粉 我揀左前者配菜都相當豐富 有肉碎 芽菜 木耳絲 芫荽不得不提酸菜!!👍🏻酸度好岩我 夠晒開胃!真心覺得好唔錯 酸酸辣辣岩晒炎炎夏日!⍥ 秘制酸菜腩肉荷葉包 ❙ $40呢個荷葉包有啲似刈包腩肉肥瘦適中 又夠稔又夠入味芫荽酸菜唔孤寒 而且有勁脆既腐皮炸到極致香口😋完全豐富左口感個包仲有啲類似千島醬但帶有少少辣既整個荷葉包濕潤 香脆 軟稔 表現唔錯🫶🏻⍥ 豆漿 ❙ $12支裝豆腐 甜度低更突顯到豆香而且職員好細心😚幫我助暖左
😌懷孕後 間中都會戚起酸辣湯底條筋

湯底清澈唔油膩 我選擇左BB辣度
點到即止 我呢個初級食辣員都覺得容易入口
另外可以免費轉米粉或薯粉 我揀左前者
配菜都相當豐富 有肉碎 芽菜 木耳絲 芫荽
不得不提酸菜!!👍🏻酸度好岩我 夠晒開胃!
真心覺得好唔錯 酸酸辣辣岩晒炎炎夏日!

⍥ 秘制酸菜腩肉荷葉包 ❙ $40

支裝豆腐 甜度低更突顯到豆香
而且職員好細心😚幫我助暖左

• 秘制酸菜腩肉荷葉包
2024-04-29 1304 瀏覽
今日同兩個friend諗住去旺角上海街買嘢,點知佢哋太醒,帶我落錯車,跟住就熱死辣辣行到成隻嘢咁,喺行嘅途中,見到有間米線好多人,喺門口見到佢有個銅鍋裝住啲米線,好得意呀!所以我哋決定買完嘢要返返去食😂。我哋去到啱啱仲有1張枱,Lucky😆!我哋叫咗2個主食+2個小食一齊share,我見店舖外keep住都有人等位同入座,我哋食完都仲係座無虛席,要讚吓自己,識揀👍。蟲草花椰子雞米線 (+$8 轉雞髀)$68好香椰香味,新鮮嘅蟲草花配木耳、紅棗同雞,好夾呀!雞好滑,米線軟硬度適中,仲要好大碗呀!湯底唔漏,食完一碗仲想食,推介👍,我覺得轉埋雞髀都只係$68,值得轉嘅,但係我呢個米線係用碗上,如果用埋銅鍋會更開心🤣。豬扒雞翼酸菜飯 $62豬扒鬆化,雞翼好入味,仲好滑添,酸菜有少少酸辣好開胃。日式炸雞荷葉包 $40我好鍾意食刈包架,可惜唔係度度都有得食,呢度加埋炸雞都只係$40,仲要有2件,我覺得好抵。炸雞好脆,肉嫩又多汁,配搭芫茜同秘制醬,食落好夾好香,芫荽控必食推介,秘制醬會有啲辣,唔食得辣嘅朋友要注意喇!anyway 我好鍾意呢個刈包。炸脆脆蝦膠豆卜(5件)$32呢個無得輸,我覺得一個人應

蟲草花椰子雞米線 (+$8 轉雞髀)$68

豬扒雞翼酸菜飯 $62

豬扒鬆化,雞翼好入味,仲好滑添,酸菜有少少酸辣好開胃。

日式炸雞荷葉包 $40

炸脆脆蝦膠豆卜(5件)$32

呢個無得輸,我覺得一個人應該最少食5件🤣,超級無敵勁脆嘅豆卜包住超彈牙仲有原隻蝦嘅蝦膠,點泰式辣醬,超好食,簡直食到停唔到口。必點👍。

凍咸檸七喜 (跟餐+$12)

食咗咁多熱氣野,緊係要飲杯咸檸檬七喜,解吓熱。

熱檸蜜 (跟餐+$3)

朋友話好鍾意,仲可以自己選擇要1片定2片檸檸。

店鋪資料 🏢: 春城銅鍋米線

地址: 旺角砵蘭街175號地舖

2024-04-29
  • 蟲草花椰子雞米線
2024-04-16 1014 瀏覽
🍳咸牛肉炒蛋荷葉包$46熱辣辣,係即叫即整荷葉包😍賣相我已經流晒口水🤤超厚蛋‼️‼️仲要咸牛肉每啖都咬到😋荷葉包超軟綿綿🤩🤩佢早餐都有提供架,食完真心想講早餐食既話超正又滿足仲要好飽拉😍早餐食厭左三文治既話可以黎外賣試下荷葉包!🍜招牌三鮮銅鍋米線$61有咩唸到甘大碗🤣🤣🤣平啲米線都食唔飽我,呢個真係超大份量😍叫左BB辣,三鮮係指豬潤、螺旋藻、腩肉🐷一定要食佢個腩肉🐷🐷大大塊又厚身,層次分明又肥肉位又唔會太肥🐷🐷超正😍😍豬潤都大塊又好多 食極都仲有😆🤣佢係好爽好新鮮,好似生滾豬膶既質感正😍👍湯底唔錯 飲落又唔會過咸幾好 又唔會好口渴👍配菜有酸菜、腐皮、木耳絲、肉碎,呢啲配菜都多,所以整體份量多好滿足好飽🤰細食人士真心同人𝐒𝐡𝐚𝐫𝐞一碗抵食!👍🐥蟲草花椰子雞米線 $60除左銅鍋出名,呢個都好多人叫黎食,無唸到湯底真係好正又濃😍😍😍飲晒成碗湯都得,中意飲湯人士麻煩叫呢個!😆重點個雞都係好滑❣️❣️好得😍😍好高質❣️❣️支裝豆🆗$12凍菜蜜 🆗$6
🍳咸牛肉炒蛋荷葉包$46

🍜招牌三鮮銅鍋米線$61

🐥蟲草花椰子雞米線 $60

支裝豆🆗$12
凍菜蜜 🆗$6
  • 咸牛肉炒蛋荷葉包
  • 蟲草花椰子雞米線
2024-03-31 876 瀏覽
呢間米線店新開左一段時間,都聽過唔少好評,對佢都有期望,不過我都未得閒去試,今次終於黎左食lunch啦😄餐枱櫃桶放滿餐具同調味料等,餐牌既有一張張既,可以叫店員落單,同時都有QR code比客人慢慢電話睇完先落單📱秘製雞翼(3隻)($21)秘製雞翼即係頭抽雞翼,雞翼整得夠入味得黎唔會太咸🐥炸脆脆蝦膠豆卜($35)呢個小食係呢間米線店既名物,佢真係名乎其實好脆脆,裡面粒蝦膠又大粒又彈牙,乾點佢既泰式辣醬食又得,放湯好似響鈴索d湯黎食都一樣好味🤩番茄泡椒肥牛金菇銅鍋米線($66)見到呢個餐牌有手指公,梗係揀呢個食,有品質保證,用銅鍋裝出黎既米線可以保持熱度,湯底揀左少辣所以食落會番茄味比較濃,肥牛金菇分量都多同好食😋招牌三鮮銅鍋米線($67)另一碗我地都揀左有手指公推介既米線,呢個湯底可以揀辣或者唔辣,呢碗我地就試下清湯底,三鮮既餸分別係腩肉,豬潤,螺旋藻,其中螺絲藻我覺得幾特別,就係海苔咁樣,用黎做米線配菜都唔錯👍🏻呢間米線店既米線都係好食,最出色就真係佢地既招牌小食脆脆蝦膠,呢個小食係必食之選😍

秘製雞翼(3隻)($21)
秘製雞翼即係頭抽雞翼,雞翼整得夠入味得黎唔會太咸🐥

炸脆脆蝦膠豆卜($35)

番茄泡椒肥牛金菇銅鍋米線($66)

招牌三鮮銅鍋米線($67)

2024-03-21
2024-09-16 88 瀏覽
❣️位置喺朗豪坊附近,主打昆明酸辣米線,呢度嘅米線特別之處係用銅鍋嚟上碟,所以米線一定夠熱,食嘅途中都覺得碗米線keep住好夠熱👍🏻 嚟呢度一定要試佢哋嘅豬扒酸辣米線,非常好味😋 湯底夠濃,食落超級開胃,豬扒非常鬆軟入味🥢 價錢抵,值得再嚟🙌🏻 食晏時間都多人,有機會要排隊👀🌟豬扒酸酸辣辣銅鍋米線🍜 🐖$52酸辣湯底配上足料米線,有配料有肉碎,腐皮、芽菜、酸菜、木耳絲、甜酸菜,非常滿足😋 豬扒即叫即炸,份量十足,炸得鬆脆酥軟🐷🌟蟲草花椰子雞米線 🥥 $60 (轉雞髀加$8)湯底奶白色澤,椰味十足,非常濃郁,切雞嫩滑,配料有蟲草花、紅棗、木耳,啱晒唔食辣嘅人🐓

🌟豬扒酸酸辣辣銅鍋米線🍜 🐖$52
酸酸辣辣豬扒米線
豬扒米線

🌟蟲草花椰子雞米線 🥥 $60 (轉雞髀加$8)
蟲草花椰子雞米線
酸酸辣辣豬扒米線
豬扒米線
蟲草花椰子雞米線
  • 酸酸辣辣銅鍋米線
2024-07-25 439 瀏覽
這間茶餐廳的招牌銅鍋米線🍜絕對值得一試。銅鍋能很好地保持湯底溫度,即使吃到最後,湯底仍然滾燙,保留了最佳風味。我選擇了酸辣口味,對愛吃辣的人來說或許稍嫌不夠辣,中辣可能會更合我的口味。配菜方面,大量的酸菜、木耳和芫荽為湯底增添了不少酸爽味道,加上份量可觀的雞肉和墨魚丸,整體口感非常不錯。另外,我還點了蝦膠作為小食,炸得酥脆可口,建議可配上泰式辣醬食用。▪️招牌春城銅鍋米線 $36▫️雞肉 $9▫️墨魚丸 $9▪️炸脆脆蝦膠豆卜 (5件) $35

▪️招牌春城銅鍋米線 $36
▫️雞肉 $9
▫️墨魚丸 $9
▪️炸脆脆蝦膠豆卜 (5件) $35
2024-07-09 534 瀏覽
平時都好鍾意食米線 ,見到旺角呢間米線都好多人排緊,原來係即叫即煮同埋用銅鍋好有特色於是吸引左我入去食!涼拌芥末魚皮魚皮爽口彈牙,芥末味亦都好香豬扒酸酸辣辣銅鍋(BB辣)湯底酸酸辣辣都幾開胃,至於辣度個人認為唔算好辣,容易入口 豬扒炸到香脆內嫩,又juicy,而米線都好多下,完全係好滿足爆醬紅糖糍粑一咬落口啲紅糖醬流哂出嚟🤤煙煙韌韌好有口感!真係好好食整體黎講價錢唔貴,比其他酸辣米線更有驚喜!米線控必試😋

涼拌芥末魚皮
魚皮爽口彈牙,芥末味亦都好香

豬扒酸酸辣辣銅鍋(BB辣)
湯底酸酸辣辣都幾開胃,至於辣度個人認為唔算好辣,容易入口

爆醬紅糖糍粑
一咬落口啲紅糖醬流哂出嚟🤤
煙煙韌韌好有口感!真係好好食

整體黎講價錢唔貴,比其他酸辣米線更有驚喜!米線控必試😋
2024-07-08
  • 爆漿紅糖糍粑
2024-06-24 561 瀏覽
米線真係超鍾意食😻今日第一次黎到呢間用銅鍋裝住既米線鋪頭,感覺上用銅鍋裝住更加熱辣辣同惹味🤪👉🏼招牌三鮮銅鍋米線 $61先講湯底先,包左肉碎、芽菜、腐皮、酸菜、木耳絲、甜酸菜,而三鮮既餸係腩肉、豬潤以及螺旋藻,可以揀清湯或者香辣,我地揀左小小辣,辣得黎唔會好多油,香香地幾入味🤪👉🏼春城麻辣銅鍋米線 $61呢個係先叫湯底再自選兩餸,我叫左雞肉同埋蠔仔🦪,好少米線鋪有得叫蠔仔,蠔仔既質素都唔錯,唔會重腥味,都大粒😙👉🏼爆漿紅糖糍粑 $20/3粒有做到爆漿感覺,煙煙韌韌、食落暖暖的☺️👉🏼炸脆脆蝦膠豆卜 $35呢個叫左大size,總共5粒,外皮超級香脆,一咬已經好吸引,而入面係比較厚實既蝦膠,大大啖滿足😆

👉🏼招牌三鮮銅鍋米線 $61

👉🏼春城麻辣銅鍋米線 $61

👉🏼爆漿紅糖糍粑 $20/3粒
有做到爆漿感覺,煙煙韌韌、食落暖暖的☺️

👉🏼炸脆脆蝦膠豆卜 $35
2024-06-09 379 瀏覽
偶然去旺角食薯粉,入咗呢間餐廳都幾好食。春城麻辣湯紅薯粉 小辣成碗碗都係熱辣辣,個銅鍋係熱辣辣咁樣上,配上爽脆嘅蓮藕,係夏天嘅消暑好食品秘製滷水雞翼超入味嘅滷水汁,成隻雞翼都好Juicy。

偶然去旺角食薯粉,入咗呢間餐廳都幾好食。

春城麻辣湯紅薯粉 小辣

秘製滷水雞翼

超入味嘅滷水汁,成隻雞翼都好Juicy。
米線關注組今次去咗旺角覓食🤭喺朗豪坊睇完戲想醫肚,行過隔離街幾步路就到啦👍🏼🌼 自選雙拼米線 招牌春城鍋銅鍋米線 (小辣) 米線用銅鍋上夠晒gimmick底料有肉碎/芽菜/腐皮/酸菜/木耳絲/甜酸菜湯底濃郁,食完碗米線唔會頸渴呢間米線基本要叫兩款配料,最後我揀咗墨魚丸/豬潤/豬肉腐皮卷值得一提嘅係豬肉腐皮卷炸到脆卜卜唔油膩🌼香炸豬扒荷葉包 ($46)即叫即整嘅荷葉包 一碟有兩大件,賣相一流外表睇落好似台灣刈包但包身比刈包薄同香軟帶微甜,秘製醬酸酸甜甜,味道有啲似千島醬新鮮炸起嘅豬扒好大塊,豬扒內裡軟淋易咬,配上一塊超級酥脆嘅腐皮,口感超級豐富;一啲都唔油膩。配料仲有多到滿瀉嘅芫茜🌿非常推薦俾鍾意食芫茜嘅朋友唔鍾意芫茜嘅朋友都有其他款式可以選擇⚠️沒有用餐優惠

米線關注組今次去咗旺角覓食🤭
喺朗豪坊睇完戲想醫肚,行過隔離街幾步路就到啦👍🏼

🌼 自選雙拼米線
招牌春城鍋銅鍋米線 (小辣)
米線用銅鍋上夠晒gimmick
底料有肉碎/芽菜/腐皮/酸菜/木耳絲/甜酸菜
湯底濃郁,食完碗米線唔會頸渴
值得一提嘅係豬肉腐皮卷炸到脆卜卜唔油膩

🌼香炸豬扒荷葉包 ($46)
即叫即整嘅荷葉包 一碟有兩大件,賣相一流
外表睇落好似台灣刈包
但包身比刈包薄同香軟帶微甜,
秘製醬酸酸甜甜,味道有啲似千島醬
配料仲有多到滿瀉嘅芫茜🌿非常推薦俾鍾意食芫茜嘅朋友
唔鍾意芫茜嘅朋友都有其他款式可以選擇

⚠️沒有用餐優惠

經常到呢間餐廳因為太近我讀書的地方 今日分享下他的食物質素每一次都相同的蟲草花椰子雞米線$60這次帶來朋友他order了海南胡椒豬肚雞米線$66👉🏻蟲草花椰子雞米線超級好吃,回吃多次超級濃郁的椰子湯底 喜歡椰子的不要錯過有大量蟲草花和木耳雞件滑溜 完整可惜份量不夠嚴格來說,有點少由於最近低碳飲食我加$12把米線轉菜心底和譚仔相比貴,譚仔只是加幾蚊他只有菜心底,沒有其他蔬菜選擇菜心份量也不算多 大量粗菜心根 葉反而很少朋友點的海南胡椒豬肚雞米線,他說OK胡椒豬肚夠辣
經常到呢間餐廳

可惜份量不夠
嚴格來說,有點少

由於最近低碳飲食
我加$12把米線轉菜心底
和譚仔相比貴,譚仔只是加幾蚊
他只有菜心底,沒有其他蔬菜選擇
菜心份量也不算多 大量粗菜心根 葉反而很少

朋友點的海南胡椒豬肚雞米線,他說OK
胡椒豬肚夠辣

2024-06-06
放咗工自己一個人唔知食乜好,諗起有朋友話呢間米線好好食,就專登去試下,結果係完全冇後悔 🤩🙌🏻 🔸炸脆脆蝦膠豆卜呢個超·好·食!外面炸得好乾身好脆口,入面啲蝦膠唔會死實實,係勁彈牙 😍 點埋泰式辣醬一齊食,超like 👍🏻👍🏻👍🏻 鍾意到問店員知唔知喺邊度入貨 😂 諗住可以係屋企自己整嚟食 🤣 然後店員話俾我知係舖頭每日新鮮包嘅 😲🔸酸酸辣辣銅鍋米線最少揀兩個配料,就揀咗香炸豬扒同埋豆卜 😋 米線煮得岩岩好唔會硬,叫咗小辣好好食!豆卜冇雪櫃怪味,豬扒好腍好入味又唔會太乾身,而最驚喜嘅係碗米線嘅配料,酸菜!一食入口微酸,咬落去好脆口,咬多兩咬仲食到甜味 🤤 好正 😍今餐食得好開心 ❤️ 除咗啲嘢食好味之外,啲侍應嘅服務態度又好好,好落力解決客人嘅疑問,呢一點要讚 👍🏻 另外要小心個銅鍋 😂 真係好熱㗎 🤣🤣

🔸炸脆脆蝦膠豆卜

🔸酸酸辣辣銅鍋米線

• 酸酸辣辣銅鍋米線
2024-05-28 318 瀏覽
今日出咗旺角,經過去試下春城銅鍋米線地方都唔係咁難搵,就係喺朗豪坊行過少少砵蘭街一入到去搵咗個卡位坐低侍應姐姐好熱情咁樣話我知有咩好食佢介紹咗我食胡椒豬肚雞米線,同埋佢話一定要試下佢哋嘅豆卜炸蝦膠🦐咁我就另外再叫多咗一個墨魚餅同埋一支豆漿🐷胡椒豬肚雞米線濃濃嘅胡椒味唔會辣但係啲雞就真係好滑😋最重要係佢竟然係用三黃雞😋豬肚份量好足夠亦都好夠淋湯底店員話係用雞骨同埋豬骨淆製嘅🫶🦐蝦膠釀豆卜好似乒乓球咁大嘅蝦膠釀咗豆卜裏面外表炸得脆脆裏面彈牙爽口🥰🦑墨魚餅用新鮮嘅墨魚滑慢火細煎出嚟嘅墨魚餅口感煙韌彈牙有咬口價錢亦都唔貴最後仲嗌咗凍豆漿建議慢慢叫住食 上菜好快
今日出咗旺角,
經過去試下春城銅鍋米線
地方都唔係咁難搵,就係喺朗豪坊行過少少砵蘭街
一入到去搵咗個卡位坐低

價錢亦都唔貴
最後仲嗌咗凍豆漿

建議慢慢叫住食 上菜好快

• 炸脆脆蝦膠豆卜
春城銅鍋米線位於旺角砵蘭街,主打雲南風味米線,以銅鍋盛載,保持湯底熱度,讓食客從第一口到最後一口都能品嚐到熱騰騰的美味。餐廳環境舒適整潔,服務人員態度親切,為食客提供周到的服務和推介。豬扒雞翼酸菜飯豬扒肉質軟腍,雞翼入味且滑嫩,酸菜酸辣開胃,搭配香軟米飯,口感豐富,令人食慾大增。咸牛肉炒蛋荷葉包咸牛肉炒蛋鹹香可口,荷葉包柔軟綿密,兩者搭配,鹹香中帶有荷葉包的微甜,令人回味無窮。農鄉蕃茄泡椒銅鍋米線蕃茄泡椒湯底酸辣鮮香,蘿蔔清甜而且入味,蠔仔鮮嫩肥厚,米線爽滑彈牙,芫荽新鮮宜人,每一口都令人滿足。#小女子露媚

豬扒雞翼酸菜飯

咸牛肉炒蛋荷葉包