2022-11-04 524 瀏覽
牛骨湯底唔清甜無牛味,死鹹。而且唔夠熱,勉強只係整得熟d牛肉。希望唔會肚痛。牛肉同牛丸普通來貨,欠缺小碟配料(芽菜,辣椒,青檸),basil 得2 塊,味道唔正宗。花膠爽硬唔腍,白烚無炆過,呢個價位唔期望有靚花膠,但至少應該用烹調技巧,調味搭夠,補足食材不足,餐廳明顯無誠意。不如唔好放呢d 劣質花膠,用靚d 牛肉仲好。QR code 自助落單收加一,$87侍應多次用塊萬年布抹我對面個吉位,一放底筷子就收左我隻碗,極趕客,無下次👋
牛骨湯底唔清甜無牛味,死鹹。
而且唔夠熱,勉強只係整得熟d牛肉。希望唔會肚痛。

QR code 自助落單收加一,$87

招牌火車頭河
2022-11-04
2022-10-04 731 瀏覽
每次想食越南菜就會黎春嬌🤤💜今次食左:🍜招牌春嬌火車頭($73)入面有花膠、生牛肉、牛腩同牛丸,好豐富👍🏻花膠既size非常之大仲好厚,生牛肉就有牛味之餘好嫰滑唔會過熟,牛腩就不過不失,而個人最鐘意既就係牛丸💖,入面有少少牛筋,食落有種好香似大地魚粉既味道,美中不足就係一碗得一粒真係好唔夠喉🥲所以永遠都留到最後先食除左配料之外,個牛滑湯底都好好飲❤雖然睇落好清,但飲落都濃味架,因為有花膠係入面所以個湯飲落有少少黏口,太啱我口味所以每次都飲曬🤣🥤志明奶茶(跟餐+$9)除左火車頭之外,佢地既奶茶都好出色架👍🏻茶同奶既比例啱啱好,既飲到濃厚茶味亦不失奶香,而調味亦配合返香港人既口味,所以唔會太甜,唔使少甜都好好飲,每次都必點💖食物出色之餘,春嬌仲有一樣野值得讚既就係出餐效率極快,用QR Code落完單之後,野飲唔使1分鐘就到,食物都係幾分鐘之內會到,速度之快真係令人歎為觀止呀🤣👏🏻
每次想食越南菜就會黎春嬌🤤💜今次食左:

🍜招牌春嬌火車頭($73)
招牌春嬌火車頭

🥤志明奶茶(跟餐+$9)

2022-09-15
招牌春嬌火車頭
2022-09-27 488 瀏覽
我們又逮到機會到餐廳橫掃美食啦,這次一秒到泰國,吃了第三次 還是很美味😋👍1: 點薯條很廢但灑Tom Yum粉的薯條充滿靈魂2: 玫瑰延續了荔枝的香氣(亮好帥3: 前菜就夠味4: 一整隻軟殼蟹泰爽5: 泰舒芙真的太舒服6: 最網美的角落,不是網美也能坐7: 美8: 就算吃了三次看到菜單還是好興奮9: 眼中都是愛心
我們又逮到機會到餐廳橫掃美食啦,這次一秒到泰國,

吃了第三次 還是很美味😋👍

7: 美
8: 就算吃了三次看到菜單還是好興奮
9: 眼中都是愛心
2022-09-11 561 瀏覽
志明與春嬌就睇得多,春嬌呢間餐廳你地又有冇聽過?今次就黎呢間店試下佢地嘅招牌牛骨湯粉。餐廳裏面嘅環境相當闊落,枱枱櫈櫈唔會大得好迫夾,坐住慢慢食咗好舒服嘅。 招牌春嬌火車頭 $73呢個係佢哋嘅招牌牛骨湯粉,裡面有花膠、生牛肉、牛腩、牛丸。成個分量都唔算多,花膠爽口,牛肉類都易咬,牛丸爽口彈牙,都有啲牛味。個湯底就偏清少少,唔會話好濃,不過都唔難食,整體算不過不失。 另外仲有杯龍眼冰,龍眼肉爽甜,成杯飲品夠凍夠甜,係夏天嘅消暑恩物。

招牌春嬌火車頭 $73

2022-05-23
5 分鐘 (堂食)
2022-08-23 483 瀏覽
呢排天氣好熱,有時候係條街到都唔想行咁耐,所以走咗入咗嚟呢間越南餐廳食個下午茶。我自己好鐘意食粉麵,尤其是係pho,可以話情有獨鍾,所以諗都冇諗就叫咗個生牛河加越南咖啡。碗生牛河一黎到個樣就接近well done,望到都唔想食。諗住個味道會唔差,點知湯底完全唔得,塊牛仲要鞋到搞唔掂,我食咗幾啖已經想放棄。再試埋杯咖啡,我就知自己去錯咗地方。最慘係佢下午茶都收成6,70蚊,呢個價錢太多好選擇啦。對唔住🧎‍♂️打擾啦。

生牛河
2022-08-11
2022-07-12 715 瀏覽
今日叫外賣,共四個餐一客小食蝦餅,外賣個人認為不足正常份量,今日盒蝦餅仲只得一舊,切開四件。我以為而家春嬌有得加$10幾$20蚊可以換小食,check返張單先知佢計咗我地$56。重點是只係得一舊....我朋友打返去想問清楚,店員好似聽唔到佢講野咁,可能訊號收得唔好,最後佢被掛斷電話! 再打多一次已經打唔通,佢再試用133打,最後電話通了! 結果店員只係話下次補返,我地就認為不會再光顧了。
2022-07-07
15 分鐘 (外賣送餐)
2022-06-26 788 瀏覽
<半讚半伏>.🥣生牛肉湯金邊粉🥣:💰$59(可轉湯矇/河粉)送熱飲(可選龍眼水/苿莉花茶)有4片生牛肉,但半塊已經熟左…湯底偏淡,牛肉有少許咬口,粉量都多。好少芽菜,唔夠越南香料味。又冇青檸片,冇辣椒粒,得花椒碎…🥣魚腐喇沙湯矇🥣:💰$59送熱飲,有4粒脹卜卜魚腐,第一次食口感似麵包既魚腐🌚 喇沙湯個色幾深,有驚喜‼️推介試喇沙,少辣但唔夠椰味,一粒開半豆卜,仲好食過主角魚腐…第一次食唔晒啲餸…因為魚腐口感好奇怪,評分⭐️⭐️淨係比喇沙湯。🥤龍眼水🥤:💰餐送熱飲呢杯多原粒龍眼肉底,幾甜,味道正常。.好味程度:⭐⭐️抵食指數:⭐⭐環境指數:⭐⭐💸人均消費:$60另收加1️⃣服務費:❌再食 ENCORE:😐
<半讚半伏>
🥣生牛肉湯金邊粉🥣:💰$59
(可轉湯矇/河粉)

送熱飲(可選龍眼水/苿莉花茶)
有4片生牛肉,但半塊已經熟左…
湯底偏淡,牛肉有少許咬口,粉量都多。
好少芽菜,唔夠越南香料味。又冇青檸片,冇辣椒粒,得花椒碎…

🥣魚腐喇沙湯矇🥣:💰$59

送熱飲,
有4粒脹卜卜魚腐,第一次食口感似麵包既魚腐🌚
喇沙湯個色幾深,有驚喜‼️
推介試喇沙,少辣但唔夠椰味,
一粒開半豆卜,仲好食過主角魚腐…
第一次食唔晒啲餸…因為魚腐口感好奇怪,
評分⭐️⭐️淨係比喇沙湯。

🥤龍眼水🥤:💰餐送熱飲

呢杯多原粒龍眼肉底,幾甜,味道正常。
好味程度:⭐⭐️
抵食指數:⭐⭐
環境指數:⭐⭐

💸人均消費:$60
另收加1️⃣服務費:❌
再食 ENCORE:😐
2022-06-25 686 瀏覽
春嬌係一間專賣越南粉麵嘅餐廳,有熱焫焫嘅湯粉,亦都有凍凍哋可以消暑嘅撈檬~ 我間唔中都會想食下越南湯粉,加上呢排聽「三叔公園」嘅時候聽見阿Bu成日喺歐洲食pho,所以有日收工就搵咗呢間春嬌試吓🤣 •🥢 春嬌火車頭湯粉 $73(牛骨湯河/檬粉/金邊粉)呢個火車頭湯粉有牛丸、牛腩同生牛肉片,仲有花膠!花膠都幾厚身同大塊,都唔錯嘅~不過啲生牛就有啲啲嚡,可能係因為比較厚同疊埋晒一齊,建議一嚟到就整開啲生牛肉浸落啲湯到😢 牛丸同牛腩就正正常常啦~(揀河粉原因純粹好耐無食過河粉🤣)•🥢 鴛鴦春卷撈檬 $54呢個春卷有兩款,一款係網紋嘅春卷皮,另一款係普通春卷皮,不過我後尾先知佢係兩款,同朋友share食就無試到另一款🙊 兩款都好脆,入面個餡應該係芋頭泥,幾特別😋 撈檬仲有幾多青瓜絲、紅蘿蔔絲同炸蒜😍食落好fresh🤤•

🥢 春嬌火車頭湯粉 $73(牛骨湯河/檬粉/金邊粉)

🥢 鴛鴦春卷撈檬 $54

2022-06-12 578 瀏覽
銅鑼灣嘅春嬌越南菜最近好多人推介😉趕得切六點前入座😆可以叫多左一個下午茶餐😇越南春卷配薯條🍟薯條份量超級多🤤粗薯黎嘅😆炸得金黃香脆!越南春卷餡料豐富😋唔會炸到油冧冧!$34連飲品真心唔錯💓鹹滑雞撈檬估唔到啲雞又幾好味喎😍連啲胸肉都夠滑嘅😉味道都唔係太鹹👌而且份量都比得幾多!呢個雞可以再encore💕河內生牛肉湯粉呢個生牛肉未上枱已經熟晒🫣而且得四塊仔!份量有啲少😢好彩另外叫左下午茶春卷啫🤪如果唔係真係食得好唔爽呀🤣牛肉湯粉味道就正正常常 不過不失啦😇飲品我地叫左熱龍眼水!入邊真係有好多龍眼😆當甜品食咪真心正🤣另外想講店員姐姐超級殷勤有善👍春嬌 (銅鑼灣)銅鑼灣加路連山道9A號地舖
銅鑼灣嘅春嬌越南菜最近好多人推介😉
趕得切六點前入座😆
可以叫多左一個下午茶餐😇
越南春卷配薯條🍟
薯條份量超級多🤤
粗薯黎嘅😆炸得金黃香脆!
越南春卷餡料豐富😋
唔會炸到油冧冧!
$34連飲品真心唔錯💓

鹹滑雞撈檬
估唔到啲雞又幾好味喎😍
連啲胸肉都夠滑嘅😉
味道都唔係太鹹👌
而且份量都比得幾多!
呢個雞可以再encore💕

河內生牛肉湯粉
呢個生牛肉未上枱已經熟晒🫣
而且得四塊仔!份量有啲少😢
好彩另外叫左下午茶春卷啫🤪
如果唔係真係食得好唔爽呀🤣
牛肉湯粉味道就正正常常 不過不失啦😇

飲品我地叫左熱龍眼水!
入邊真係有好多龍眼😆
甜品食咪真心正🤣

另外想講店員姐姐超級殷勤有善👍

春嬌 (銅鑼灣)
銅鑼灣加路連山道9A號地舖
  • 志明咸滑雞飯
呢晚想食湯麵,上網見《春嬌》嘅comment 唔錯,一於試試雖然網上見到唔少人推介叻沙湯麵,不過,晚餐想食清少少,最後揀咗佢嘅招牌”春嬌火車頭湯粉” 🚂🍜自己scan QR code 落單粉麵選擇: 河粉、檬粉、金邊粉口味(金不換、洋蔥、芽菜、芫荽、蔥花同干蔥)可以揀部份走or全走仲可以揀‘牛全熟’同埋‘少粉’火車頭湯粉本身有4款餸: 生牛片、熟牛、牛丸同花膠如果想再加餸,可以揀魚片頭、扎肉 or 魚腐,又或者加碼牛丸 or 生牛肉第一次嚟,試吓個original 版本先無額外加餸,淨係揀咗‘走芫荽’因為店員推介佢哋嘅金邊粉好味,夠幼滑,所以就揀‘金邊粉’牛骨湯底清甜,係少油少鹽健康之選有少量生洋蔥同炸紅蔥鋪面,更添越式風味🇻🇳金邊粉幼滑生牛片同熟牛嘅牛味幾濃郁,肥瘦比例啱啱好,入口瘦嫰,可惜熟牛得一件,可以加配就好喇~花膠大大隻😍,養顏之選🧏🏻‍♀️呢次試咗牛骨湯粉,湯底清清哋,食完又唔覺口渴下次lunch hour 可以嚟試埋個叻沙湯麵食完埋單嘅時候有小插曲,原本諗住用八達通埋單(舖頭列明可用),點知店員話八達通機已經清咗數,咁啱我又唔夠cash,好在最後都settle 到,不過有啲

自己scan QR code 落單
粉麵選擇: 河粉、檬粉、金邊粉
仲可以揀‘牛全熟’同埋‘少粉’
火車頭湯粉本身有4款餸: 生牛片、熟牛、牛丸同花膠

第一次嚟,試吓個original 版本先
無額外加餸,淨係揀咗‘走芫荽’
因為店員推介佢哋嘅金邊粉好味,夠幼滑,所以就揀‘金邊粉’

牛骨湯底清甜,係少油少鹽健康之選
有少量生洋蔥同炸紅蔥鋪面,更添越式風味🇻🇳
金邊粉幼滑
花膠大大隻😍,養顏之選🧏🏻‍♀️

呢次試咗牛骨湯粉,湯底清清哋,食完又唔覺口渴
下次lunch hour 可以嚟試埋個叻沙湯麵

食完埋單嘅時候有小插曲,原本諗住用八達通埋單(舖頭列明可用),點知店員話八達通機已經清咗數,咁啱我又唔夠cash,好在最後都settle 到,不過有啲狼狽呢😳😅

2022-06-02
咖哩味道正常,但唔入味,睇到睇得出舊肉冇味,而且唔知係唔係我見識少,真心未見過咁白既牛肉,咩部位黎?而且食落一d牛味都無。志明奶茶我都真係好少見凍奶茶會自動走甜,真係完全唔甜,我一開始以為係煉奶沉底未搞勻,但真係成杯都唔甜,其實佢係唔係唔記得放煉奶?
咖哩牛腩酥油餅
2022-05-29 405 瀏覽
呢間店既服務員服務態度十分好,好有禮貌。🥩招牌蔥油烤牛肉撈檬呢個撈檬好大碗,啲牛肉好香。將啲檬汁倒入去再撈嚟食,連埋啲配菜好清新開胃,好快就食哂一碗。🐖招牌洋蔥豬扒脆豬豬食落好新鮮,個包好脆,啲生菜都好脆,包、生菜同豬扒一次過咬既時候,口感好好。🐖春嬌豬肉粉包入口是暖暖的,皮都好似腸粉咁有咬口,幾好食的。
呢間店既服務員服務態度十分好,好有禮貌。

🥩招牌蔥油烤牛肉撈檬

🐖招牌洋蔥豬扒脆豬豬

🐖春嬌豬肉粉包
入口是暖暖的,皮都好似腸粉咁有咬口,幾好食的。

2022-05-26 330 瀏覽
原來銅羅灣有一間叫春嬌既越南餐廳,唔知係咪因為根據套電影名黎改呢🤔為食貓就係因為比佢個名同食物既價錢而吸引左入去環境餐廳環境好光鮮,而且重好有越南feel,感覺上好舒服好chill食物為食貓同朋友叫左個招牌春嬌火車頭叻沙、手抓餅同埋志明奶茶share推介:招牌春嬌火車頭叻沙 (4/5)個叻沙既湯底超濃郁❤️❤️直頭有d似掛湯咁,每條粉都沾到叻沙既味,非常唔錯。另外,入面d料都算幾多同埋個粉都大份,1個人食都好飽👍🏽至於個手抓餅同埋志明奶茶(3/5)就比較普通原本為食貓比志明個名吸引著,但點知飲落就有d失望,因為d冰幾多下,搞到本野淡左,而且比較甜,所以不喝也罷不過以呢個價錢同食物質素黎講,都可以一戰既
原來銅羅灣有一間叫
春嬌
既越南餐廳,唔知係咪因為根據套電影名
黎改呢🤔為食貓就係因為比佢個名同食物既價錢而吸引左入去

食物

推介:
招牌春嬌火車頭叻沙 (4/5)

另外,入面d料都算幾多同埋個粉都大份,1個人食都好飽👍🏽

至於個手抓餅同埋志明奶茶(3/5)就比較普通
手抓餅
志明奶茶
而且比較甜,所以不喝也罷

不過以呢個價錢同食物質素黎講,都可以一戰既

• 招牌春嬌火車頭叻沙
2022-05-20 319 瀏覽
話說,當日周圍行下,睇下有咩好食啦,見到個名咁得意既,就入去試吓啦。講起春嬌,當然會諗起套電影《志明與春嬌》啦。嗌左個扎肉,配埋啲蔥油,都幾好食,大約有6塊。然後,嗌左個豬扒飯加煎蛋(另外加錢),嘢飲飲左龍眼冰,甜甜地,幾好飲總括來講,幾好食,諗唔到食咩,可以試下既。
講起春嬌,當然會諗起套電影《志明與春嬌》啦。
扎肉

嗌左個扎肉,配埋啲蔥油,都幾好食,大約有6塊。

總括來講,幾好食,諗唔到食咩,可以試下既。
下午茶
2022-05-18 3667 瀏覽
見到呢間零負評越南餐廳 梗係要試吓係咪咁好食啦😛起加路連山道一帶好多野食 好彩今日早啲去 唔洗等位有飯有湯粉 撈檬 小食呢啲例牌菜色 款式算多Lunch menu包飲品自動落單等咗5分鐘已經上菜🔥▶️招牌蔥油烤牛肉撈檬 ($56)望落去好豐富多料😍好似人哋韓式拌飯咁有青瓜 紅蘿蔔絲 蔥油 炸蒜 超級多牛肉粒 仲有花生碎🥜撈檬份量幾多 醬汁已經預先放起枱面 自己調節味道味道相當惹味 原先牛肉已經醃製咗 真係幾似韓式牛肉味🤣應該同一隻醃料 食食吓覺得有少少鹹 不過可接受之後撈檬醬汁少少酸酸甜甜咁 好開胃檬粉質感好好 幾有彈性唔易爛🥢 凍食又掛少少汁 啱夏天食🧊🥒青瓜🥕紅蘿蔔絲冇任何調味 所以食落清新 而且好爽脆 其實食落唔係好咬到蔥油 蒜同花生碎 不過味道已經混入咗撈檬 係幾香嘅 但係成口蒜味🙈唯一做得冇咁好係牛肉某部份韌🐂有趣係佢嘅牛肉食落似豬肉😂唔知係好定唔好呢?▶️茉莉花茶🌺跟餐飲品 另外可以揀龍眼水雖然係茶包 但係佢算靚 有真花嘅茉莉花味香 茶唔苦🍵-難怪零負評 果然有返咁上下水準👍🏻 香港唔係咁易揾到好食越南菜環境都唔錯 入面多位 餐廳牆掛咗啲好越feel嘅裝飾 感覺幾warm🇻🇳服
見到呢間零負評越南餐廳 梗係要試吓係咪咁好食啦😛
起加路連山道一帶好多野食 好彩今日早啲去 唔洗等位
有飯有湯粉 撈檬 小食呢啲例牌菜色 款式算多
Lunch menu包飲品
自動落單等咗5分鐘已經上菜🔥

▶️招牌蔥油烤牛肉撈檬 ($56)
望落去好豐富多料😍好似人哋韓式拌飯咁

▶️茉莉花茶🌺
跟餐飲品 另外可以揀龍眼水
雖然係茶包 但係佢算靚 有真花嘅
茉莉花味香 茶唔苦🍵

服務好好 上菜超快 而且即使多人 侍應姐姐同哥哥都冇黑面 反而仲好有禮貌咁簡接話俾我地知出面有人等緊枱 起碼你感覺佢唔係吹你走
價錢亦抵食 經過我搜尋🔍起銅鑼灣搵食真係貴 起碼$100 所以呢間平均$60 冇加一又高質黎講真係非常抵食
On budget又想食好西就快啲save低啦😉
招牌蔥油烤牛肉撈檬