2024-05-22 474 瀏覽
📍是旦🥚長洲都有好食又有特色西餐廳小店😆真•卡邦尼意粉 $85Real Carbonara (Egg yolk, Guanciale & Parmigiano)食落個醬汁唔似係溝忌廉,係單純用蛋黃同芝士去整令到佢好杰身又香濃👍🏻呢個價錢好有誠意仲有用風乾豬肉去調味,好重鹹香味加分位仲有店員會即場刨啲芝士上面🧀松露是蛋炒配煎薯餅 $65Truffle Scrambled Egg on Pan-fried Hashbrown煎到好香薯仔蛋餅味👍🏻粗切薯仔🥔做底,再加巨型黑松露蛋餅做面呢個好好食都係好有鹹香,不過有少少油
📍是旦🥚
長洲都有好食又有特色西餐廳小店😆

真•卡邦尼意粉 $85
Real Carbonara

仲有用風乾豬肉去調味,好重鹹香味
加分位仲有店員會即場刨啲芝士上面🧀

松露是蛋炒配煎薯餅 $65
煎到好香薯仔蛋餅味👍🏻
粗切薯仔🥔做底,再加巨型黑松露蛋餅做面
呢個好好食都係好有鹹香,不過有少少油

• 松露是蛋炒配煎薯餅
  • 真卡邦尼意粉
2024-05-04 594 瀏覽
💡是溫泉蛋也是薯蓉 ($47) 🥔可愛小瓶既薯蓉, 表面有黑松露同溫泉蛋, 而底下就係自家制既薯蓉😋薯蓉撈勻蛋液同黑松露後, 再配搭麵包 -> 薯蓉非常順滑香口, 同焗好既麵包一硬一滑非常絕配!! 💡 真。卡邦尼意粉 ($85)🍝店員會幫你係意粉上即刨芝士🧀 -> 意粉硬度適中, 而且同香濃既蛋液融為一體,  再加上咸香既豬面頰肉, 味道較加突出, 不愧係招牌意粉之一!!(意粉要趁熱食, 唔係蛋液會凝固喔<)💕食物相當有驚喜同質素, 而且價錢適中, 入到長洲除咗掃小食之外, 依間餐廳一定必試👍🏻🔻可惜店鋪座位較少, 需要排隊, 而且中午3點就會關門, 要一嚐蛋滋味既朋友一定要睇住時間呀~👩🏻‍🤝‍👩🏼👬
💡是溫泉蛋也是薯蓉 ($47) 🥔

💡 真。卡邦尼意粉 ($85)🍝
(意粉要趁熱食, 唔係蛋液會凝固喔<)

午餐
2024-04-16 470 瀏覽
長洲除左大魚蛋,海鮮有名之外,好多小店都相當有特色,好似呢間是蛋咁,店鋪名改得趣怪,令人難忘。小店坐位唔多,繁忙時間應該都要等下位咁,好在我哋來既時間無乜人,可以直入。坐低望下餐牌見到餐牌都係西式為主,我哋打算食下小食咁留肚周圍食,就叫左個土製炸蛋,同松露是蛋炒配煎薯餅。土製炸蛋係用豬肉碎包住流心蛋,然後用炸粉包住炸,外型一個波咁,切開蛋黃就會流出來,配上豬肉碎食相當有趣。另一味炒蛋加左黑松露來炒,又滑又香,下面既薯餅係用切成條既薯仔整成,脆口得來又有薯條感覺,值得一試!

2024-03-28 471 瀏覽
呢個湯係二人份,如果麵包有兩塊會好啲😀應該係新鮮蕃茄整,裏面好多蕃茄籽少少酸薯餅好特別,係一大塊扁身,好味全部食物都係熱辣辣上枱waitress 對於擺枱好有要求,上菜時會幫你放好其他嘢
蕃茄湯配麵包

呢個湯係二人份,如果麵包有兩塊會好啲😀
應該係新鮮蕃茄整,裏面好多蕃茄籽
少少酸

All  Day  Breakfast

薯餅好特別,係一大塊扁身,好味
全部食物都係熱辣辣上枱

waitress 對於擺枱好有要求,上菜時會幫你放好其他嘢
2024-03-28
All  Day  Breakfast
2024-03-11 508 瀏覽
同朋友去開長洲玩行過見到呢間餐廳個名幾得意就決定入去食lunch😋餐廳唔算好大 只有幾張枱人多既時候就需要等下位了🙏🏻-野菌意大利飯 $89好大碟 份量好夠 都好多雜菇🍄🍄是蛋自家肉醬意粉配溫泉蛋 $72溫泉蛋好流心 好好食 肉醬都好夠🤤即炸粗薯條配自家蛋黃醬 $49熱辣辣既薯條 配搭左三種醬料不過個人最喜愛都係茄汁🥫熱蜂蜜柚子茶 $16天寒地凍最好就係飲杯柚子茶👍🏻食完就可以開始起程周圍繼續玩😎-
同朋友去開長洲玩

天寒地凍最好就係飲杯柚子茶👍🏻

食完就可以開始起程周圍繼續玩😎
2024-03-09
2024-02-20 387 瀏覽
小店位置長洲大街後一條街,都容易搵。😋我們點了野菌意大利飯,櫻花蝦煙三文魚忌廉汁蝴蝶粉,黑松露炒蛋多士。飲品方面是青檸梳打和凍檸茶。小店於平日星期一至五午市提供意粉飯午餐,任何意粉飯+$25可以於細黑醋沙律和黑松露炒蛋多士中二選一,並跟餐飲品一杯。黑松露炒蛋多士炒蛋嫩滑,入口重黑松露味,跟餐來說頗大份的,跟朋友一開二分享了。青檸梳打和凍檸茶青檸梳打帶微酸,酸酸點點很開胃;凍檸茶紅茶底濃,不會很淡,不會只得死甜。野菌意大利飯 $89野菌香氣十足,意大利飯相當飽滿,吸收了菇菌的鮮味;上面加了芝士碎,令味道升華。櫻花蝦煙三文魚忌廉汁蝴蝶粉 $90櫻花蝦炒得香口,煙三文魚份量慷慨,蝴蝶粉被濃稠的忌廉汁包裹,相當入味。
小店位置長洲大街後一條街,都容易搵。😋

黑松露炒蛋多士

櫻花蝦煙三文魚忌廉汁蝴蝶粉 $90

櫻花蝦煙三文魚忌廉汁蝴蝶粉

黑松露炒蛋
野菌意大利飯
超級開心今日搵食嚟到長洲朋友介紹呢間「是但」聽佢講平日好多人難得今日星期一冇乜人,一於試吓!睇咗餐牌一陣,我哋叫咗兩樣嘢食等咗一陣終於有啦! 首先係真·卡邦尼意粉🍝上菜後再人手加芝士,誠意滿分💯 鍾意佢個意粉、調味所有嘢都做得啱啱好鍾意食卡邦尼意粉嘅一定要試吓💛💛跟住當然要叫個「土製炸蛋」果然名不虛傳,有驚喜💛外表平凡,但一切開入邊熱辣辣,香腸肉香唔會太鹹,俾一層麵包糠包住,好味!有機會再試其他嘢食🥳🥳
超級開心今日搵食嚟到長洲
朋友介紹呢間「是但」
聽佢講平日好多人
難得今日星期一冇乜人,一於試吓!

睇咗餐牌一陣,我哋叫咗兩樣嘢食
等咗一陣終於有啦!
首先係真·卡邦尼意粉🍝
上菜後再人手加芝士,誠意滿分💯
鍾意佢個意粉、調味所有嘢都做得啱啱好
鍾意食卡邦尼意粉嘅一定要試吓💛💛

跟住當然要叫個「土製炸蛋」
果然名不虛傳,有驚喜💛
外表平凡,
但一切開入邊熱辣辣,香腸肉香唔會太鹹,
俾一層麵包糠包住,好味!

有機會再試其他嘢食🥳🥳
2024-01-09 491 瀏覽
講到長洲必食嘅餐廳,身為蛋控嘅我一早就Bookmark定「是蛋」🤩 由於小店座位有限(大約10個),同埋晚餐時段先有得book位,人多嘅話真係要揀啱時間,或者預留時間排隊😌🍽️我哋叫咗幾款比較出名嘅必食料理:🥚是溫泉蛋也是薯蓉:面頭係黑松露+溫泉蛋,底下係薯蓉。我哋照店員話撈勻後連埋麵包一齊食,呢個配搭的確好夾😋 同我一樣鍾意食黑松露蛋嘅朋友,應該會好鍾意😊!🥚土製炸蛋:有塊炸豬柳包住嘅流心蛋,邪惡得嚟又好鬼好食🤤 外面塊豬肉好似豬柳蛋漢堡塊豬柳嘅升級版,而切開之後嘅蛋黃仍然保持流心!簡直係高水準之作🙌🏻🍳松露是蛋炒配煎薯餅:黑松露炒蛋,配粒粒薯仔嘅煎薯餅。特別之處就係真係每啖都食到一粒粒薯仔😹 同埋邊皮脆脆哋,又幾好食~🍝真卡邦尼意粉:相信唔少朋友都知道,真正嘅卡邦尼意粉係用蛋黃汁煮。呢度嘅卡邦尼好食之處唔單止係用蛋黃汁做底,店員亦會即場刨芝士上面😻 不過啲煙肉就比較重口味,所以最好撈埋啲意粉一齊食😉🍟 我哋仲叫咗 黑醋田園沙律 同埋 即炸粗薯條配自家蛋黃醬,自家醬有兩款,兩款都好正😀絕對係一間值得Encore嘅餐廳,下次嚟要試吓焦糖燉蛋🍮

🍽️我哋叫咗幾款比較出名嘅必食料理:

是溫泉蛋也是薯蓉

黑醋田園沙律
即炸粗薯條
自家蛋黃醬
絕對係一間值得Encore嘅餐廳,下次嚟要試吓焦糖燉蛋🍮
2024-01-07
20 分鐘 (堂食)
是溫泉蛋也是薯蓉
黑醋田園沙律
即炸粗薯條
自家蛋黃醬
2024-01-03 187 瀏覽
今日有工事要去長洲,可以一邊工作又一邊本地旅行下。行了半個長洲後,便是時候要食午餐了。朋友介紹這間蛋專門店 ,門面面積不大,一次都是最多可以坐十個客人。見到大家都介紹個土製炸蛋,我都想試下。估不到個豬肉是很重香草味的,而個流心蛋是不錯的。外面的炸得好,可能因為週中去,人流不多,可以用心的炸。大家都會食的長洲芒果糯米糍,平安包和超大魚蛋便不用介紹了。今次的彩蛋是長洲戲院,因為不是太多人知,可以去行下,看看東西,買下本地出品。

大家都會食的長洲芒果糯米糍,平安包和超大魚蛋便不用介紹了。

2023-12-24 930 瀏覽
年衫四去左長洲今晚食既是蛋係長洲都算有d名氣比較有名既係可以食到正宗既卡邦尼意粉亦都仲有好多蛋類料理仲要係黃店出發前幾日係whatsapp book檯佢就話有兩個時間可以揀五點半同七點咁如果食到八點幾再番出去就有d夜所以book左五點半但趕頭趕命去到佢門口就仲係落緊閘就過去格離舖食個糯米滋再番去終於開左了入面真係得十個位左右所以真係要book定咁我地就坐左係最入面果張二人檯叫做唔洗同其他人搭檯地方細細叫做有少量裝飾主餐牌只得一頁期間限定菜式飲品因為話晒都主題餐廳所以我就全部都揀晒蛋料理先上係前菜松露炒蛋下面係巨大塊薯餅松露味幾出炒蛋亦都幾滑薯餅就正正常常下一道係是蛋名物土製炸強即係蘇格蘭炸蛋配埋薯條今餐真係熱氣之選切開入面流心度岩岩好隻蛋亦都唔會甩皮甩骨我覺都算唔錯因為都飽飽地只係叫左一份主菜就係最期待真卡邦尼上檯仲係面前刨芝士小店都有呢種心機都真係幾好顏色望落就好靚又用上豬面肉無落奶該個好正宗既卡邦尼不過食落就唔算好夠味同高級餐廳仲有些少距離最後仲有甜品是焦糖燉蛋個面就唔係燒到好焦筆落去仲有少少蓉既質感同一般有些少分別幾特別叫左四樣野埋單加埋二百五左右唔洗加一就真係唔算貴一個正宗意粉
年衫四去左長洲

就黎七點已經成條街都黑晒
而出面又有客仔係度等緊
生意應該算唔錯
2023-01-27
10 分鐘 (堂食)
是焦糖燉蛋
事隔幾年再幫襯,一樣好食!而且性價比高!1️⃣土製炸蛋💣第二次食,依然是一切開就見到橙黃色的流心蛋黃,時間控制得剛剛好配送的薯條脆卜卜!2️⃣是溫泉蛋也是薯蓉(配松露醬及麵包)🍳🥔🥖有驚喜!溫泉蛋、松露醬、薯蓉Perfect match!拌勻再放上烤脆的麵包,非常好吃!3️⃣真卡邦尼意粉🧀🍝同樣是第二次食,這種味道坊間比較少見,主要用蛋黃製作醬汁,而不是用忌廉,配上鹹香的豬肉而非煙肉,店員會在上菜時灑上芝士碎。建議兩個人分🙈一個人食會有點膩。4️⃣Gingerbread Latte☃️☕️喜歡薑味咖啡但不喜歡太甜的我表示很好飲!薑汁、牛奶和咖啡味道平衡得很好,而且可可粉裝飾很有聖誕氣氛!🎄
事隔幾年再幫襯,一樣好食!而且性價比高!

1️⃣土製炸蛋💣
配送的薯條脆卜卜!

2️⃣是溫泉蛋也是薯蓉(配松露醬及麵包)🍳🥔🥖

3️⃣真卡邦尼意粉🧀🍝

4️⃣Gingerbread Latte☃️☕️
喜歡薑味咖啡但不喜歡太甜的我表示很好飲!
Gingerbread  Latte

2023-11-25
午餐
Gingerbread  Latte
  • 是溫泉蛋也是薯蓉
2023-07-28 927 瀏覽
一開始見到呢間餐廳環境幾好,所以決定喺度食午餐,但係食物質素簡直「一流」。1.等位方面:入到嚟要留名等位,咁都合理嘅。但係竟然唔使留電話號碼,我哋至少等咗30分鐘以上,因為唔知幾時有位,所以要一直企喺出面等。2.食物質素我哋有四個人,叫咗三個「真.卡邦尼意粉」、一個「櫻花蝦煙三文魚忌廉汁蝴蝶粉」、兩杯蘋果汁和一杯蘋果冰茶。第一係個「櫻花蝦煙三文魚忌廉汁蝴蝶粉」,蝴蝶粉毫冇味道可言,煙三文魚過鹹。第二,「真.卡邦尼意粉」,餐廳聲稱用最正宗的煮法來烹調。在這方面認同的。但以味道來說,完全不值得這個價錢。意粉又乾又杰撻撻,味道甚至是苦的,配上生雞蛋的味道,超級難食!第三,兩杯蘋果汁普普通通。蘋果冰茶味道淡,這杯飲品就像把蘋果、冰、茶各自分開。水都比佢好飲。總結唔好食😓😓😓
1.等位方面:

2.食物質素

總結唔好食😓😓😓
櫻花蝦煙三文魚忌廉汁蝴蝶粉
2023-07-24
40 分鐘 (堂食)
2023-07-20 480 瀏覽
很少介紹離島美食,長洲除了芒果糯米滋和大魚蛋外,其實也有不少餐廳和良心小店這次選擇了名字已很搶眼的是蛋環境不算太特別,但餐枱擺設井井有條。🔸是蛋手工啤🔸主要成分為檸檬皮,松汁,茉莉花三種味道都很出,符合了為什麼要選擇手工啤的原因?評分 : 🌕🌕🌕🌕🌑🔸Ice Americano🔸凍咖啡因為有冰嘅關係,不容易帶出咖啡味(所以cold brew才流行)但這杯凍美式咖啡的咖啡味很出,為驚喜。評分 : 🌕🌕🌕🌕🌑🔸真.卡邦尼意粉🔸冇蛋白,純蛋黃意大利芝士造成的卡邦尼意粉,芝士和蛋是味也很出,店員會在客人面前即場刨芝士。🔸野菌意大利飯🔸飯的黏度剛好,整體是用心之作。評分 : 🌕🌕🌕🌕🌑🔷感想🔷圖九所見,此店是真良心小店,除了會為不公發聲外,也會把收益一部份捐給貓貓中。當然餐廳最重要的是好食,這店雖小和不起眼,但是為有質素用心的小店。整體評分 : 🌕🌕🌕🌕🌑
這次選擇了名字已很搶眼的是蛋

環境不算太特別,但餐枱擺設井井有條。

🔸是蛋手工啤🔸

主要成分為檸檬皮,松汁,茉莉花
三種味道都很出,符合了為什麼要選擇手工啤的原因?

🔸Ice Americano🔸

凍咖啡因為有冰嘅關係,不容易帶出咖啡味
(所以cold brew才流行)

但這杯凍美式咖啡的咖啡味很出,為驚喜。

🔸真.卡邦尼意粉🔸

🔸野菌意大利飯🔸

飯的黏度剛好,整體是用心之作。

🔷感想🔷

整體評分 : 🌕🌕🌕🌕🌑

Ice  Americano
2023-06-28
Ice  Americano
  • 真·卡邦尼意粉
  • Ice  americano
2023-07-17 325 瀏覽
長洲呢間鋪頭主打用蛋整料理✨ 小店經營 舖頭得幾張檯 人手有限 所以都要啲時間先有位 可以寫低自己個名 附近行下先返去睇有位未~ cafe黎講 食物算幾抵食👀 星期二三全日休息😗✨土製炸蛋💲 51最想食呢款 賣相都OK 香草&香料味濃咗啲啲 味道OK 但係無想像中咁有驚喜🤔✨黑松露是但炒蛋煎薯餅💲 62炒蛋黑松露味頗濃 唔係平時食嗰啲滑蛋 但係都會有啲啲蛋汁✨ 薯餅係薯仔切條整成 比起炸蛋 呢款啱我口味多啲~✨真 卡邦尼意粉💲 80係傳統卡邦尼做法 唔係香港加忌廉做法🫶🏻 好濃郁蛋香&風乾豬面頰既鹹香味🤍 不過要趁熱食 啲蛋熟咗個汁就會變杰㗎~

✨土製炸蛋💲 51

✨黑松露是但炒蛋煎薯餅💲 62

✨真 卡邦尼意粉💲 80
是蛋價錢💲: $60/ $80/ $30好味程度😋: 4.3/5服務🍴: 4/5環境🗾: 3.4/5性價比🥢: 4.7/5!回頭率😚: 4/5-今次離島篇去到長洲食呢間人氣用蛋做主題的餐廳👅 一落船即刻去,食到第一輪就唔洗等啦,如果唔係好多時間都要等下,因為餐廳比較細,大約十幾個位,店員都係一腳踢serve。因為要繼續食其他餐廳的關係,今次試左佢地的卡邦尼同埋黑松露炒蛋薯餅,真係唔錯!-✅✅松露是但炒蛋配煎薯餅。炒蛋好滑好多,保留到小小蛋汁🤓黑松露醬落得唔孤寒,食完個口都有黑松露的餘韻香氣☺️ 薯餅係一絲絲的薯絲做成,有口感又香脆。一齊食濕脆濕脆咁,好夠味🤩-✅真。卡邦尼意粉。用傳統卡邦尼的做法,只係落蛋黃同芝士去做,而店員係上菜時新鮮刨芝士落去,好吸引😍 意粉比較粗同硬,係我鍾意的,但唔係al dante。蛋汁好黃,好夠包住每一條麵條😚 煎過的風乾豬面肉好香油脂。熱食的時候口感都可以,但一耐小小就好快好杰同乾了,不過店員有提醒的。呢個價錢已經好ok,但可以再creamy d🥳 同埋調味上都偏鹹,可能因為芝士+豬面肉都係重味的。-✅焦糖咖啡。因為太熱點都要叫杯飲品,估唔到比想像好。苦甜的
是蛋
價錢💲: $60/ $80/ $30
好味程度😋: 4.3/5
服務🍴: 4/5
環境🗾: 3.4/5
性價比🥢: 4.7/5!
回頭率😚: 4/5

✅焦糖咖啡。因為太熱點都要叫杯飲品,估唔到比想像好。苦甜的焦糖令成杯咖啡唔會過甜,最鍾意係面頭的肉桂粉,更加香😆

下次來會想再來試試個炸蛋,係會回頭的一間。卡邦尼未必會再叫,但其他小食可以trytry!