一直朋友都同我講呢間叫晴空嘅餐廳,性價比好高但我一直都冇機會試剛好今日要和好久不見嘅姊妹們食新年飯, 就選咗呢一間喺尖沙咀韓國街中間嘅日本舖頭來試一下門面嘅裝飾非常日本, 晚餐時份還可以容許我們叫午市omakase menu係一個好好嘅安排, 日本果實酒仲可以買一送一, 實在好正! 始終唔喺大街上面, 這類型小店真係需要大家多啲光顧, 先可以能夠繼續提供高質嘅服務同食物畀客人!三個人叫咗三個午市omakase, 兩種果實酒及因為太好味而追加的右口魚(不是左口鱼)裙边卷物,每人才499,實在超值! 等我講下Omakase有咩食...* Salad* 茶碗蒸 < 都好多料喺裏面>* 吞拿魚蓉手捲* 精彩的Sashimi plate, 包括鮮甜美味嘅 生蠔配金箔 三文魚子及海膽, 海蝦,好大隻又鲜嫩嘅白螺,及2種厚切如生* 大帶子配紫菜* 五款廚師發板壽司,包括拖羅同埋海膽, 仲有右口魚裙邊卷物,等* 味噌湯* 日本卷蛋 蛋糕枝豆是送的唔好遺漏咗嗰兩個果實酒都好精彩,唔係好甜酒味亦都唔係好濃但有好香嘅梅同埋桃味 (我哋叫咗梅酒同埋蜜桃酒)整體上的用餐感覺非常良好,服務態度亦佳,

等我講下Omakase有咩食...
* Salad
* 茶碗蒸 < 都好多料喺裏面>
* 吞拿魚蓉手捲
* 大帶子配紫菜
* 味噌湯
* 日本卷蛋 蛋糕

枝豆是送的

整體上的用餐感覺非常良好,服務態度亦佳, 好清楚咁介紹所有每種魚嘅特性同埋吃嘅次序。 地方亦乾淨企理,亦都唔會 因為其他客人都已經離開而趕你走,你可以慢慢享用。實在係一個好地方,我會再返嚟!
2024-03-02
生日
  • Lunch omakase
第一年嘅情人節黑熊先生使出強勁攻勢,先送上18支玫瑰😳我都係今日先知花語代表真誠與坦白的愛🥰然後接放工帶我去食晴空🫶🏻認識呢間日本餐廳係因為佢哋搵咗Vladimir畫貓貓graffiti☺️今餐我好唔客氣,完全無問過黑熊先生意見,就叫咗龍蝦鮑魚二人餐+北海道海膽情人節禮盒🤭整體上壽司剌身都好出色,鮮甜、油甘、清爽都表現得到!前菜和甜品質素比想像中好,抹茶嘅甘配上奶凍嘅甜剛剛好,我鐘意🤗唯一美中不足係白蜆湯烏冬湯底零調味🤔無鮮味無咸味,烏冬質地係好軟好淋,有進步空間。龍蝦刺身、磯煮鮑魚、北海道帆立貝刺身花日本鮮野生油甘魚、挪威三文魚、北海道海膽情人節禮盒日本拖羅壽司、北海道海膽壽司、燒鰈魚魚邊壽司、九州縞鰺魚壽司、静岡鯛魚壽司美國安格斯肉眼牛扒

唯一美中不足係白蜆湯烏冬

湯底零調味🤔無鮮味無咸味,烏冬質地係好軟好淋,有進步空間。

龍蝦刺身、磯煮鮑魚、北海道帆立貝刺身
日本鮮野生油甘魚、挪威三文魚、北海道海膽情人節禮盒

美國安格斯肉眼牛扒
情人節
2024-01-27 110 瀏覽
本身係KKday 諗住求其買間平平哋嘅日本餐去食,冇任何期望,所以我連相都冇影到。點知佢由頭盤嘅魚生生蠔、炸雞、八件壽司、炸魚、到抹茶布甸甜品,每一樣都好好食。而我本身係個唔食生嘢嘅人,但係落單嗰陣佢哋都可以幫我即刻安排返岩食既野比我,換走左拖羅同埋海膽,而且幫我將啲魚生炙燒埋,超級貼心好食抵食!食完壽司本身已飽飽地,跟住先醒起仲有個魚同埋甜品。我哋另外仲叫咗杯柚子梳打水,都幾大杯同幾好飲,食食吓我已經再睇緊KKday仲有冇個優惠🤣

2024-01-16 172 瀏覽
晴空 $398lunch omakase十都食過幾次,今次朋友生日,見佢新出咗呢個餐只係$1680 ,一見到盤刺身已經嘩一聲,平時出去食龍蝦刺身冇$1000都落唔到樓,而家仲要有埋其他刺身和鮑魚,性價比極高前菜有海鮮沙律,粒粒新鮮刺身配上沙律醬非常開胃。安格斯肉眼牛扒,正正常常不過不失。白硯烏冬,湯底鮮甜,白硯無沙。最後,抹茶奶凍先係精彩,餐廳介紹,奶凍原創者Masaki Saito憑抹茶奶凍攞咗米芝蓮兩星,佢個徒弟就係晴空師傅。用咁嘅價錢食到新鮮刺身,又食到米芝蓮甜品,推介推介

前菜有海鮮沙律,粒粒新鮮刺身配上沙律醬非常開胃。
安格斯肉眼牛扒,正正常常不過不失。
白硯烏冬,湯底鮮甜,白硯無沙。
用咁嘅價錢食到新鮮刺身,又食到米芝蓮甜品,推介推介
抹茶奶凍
抹茶奶凍
  • 甜品
2024-01-07 121 瀏覽
銅鑼灣曾經有一間日式餐廳出過一款海膽龍蝦海鮮丼,疫情過後,個日式餐廳已經捱唔住結業了。緣份之下發覺原來該店師父已靜悄悄去咗尖沙咀一條比較偏正嘅街就係晴空啦!晴空嘅價格相對較為相宜,唔係行高檔,一線Omakase路線(其實行高檔路線嘅好多已經做唔住了)由於暫時唔係好多人知道有呢款丼飯,所以暫時都係要預約先有得食。原隻大大隻波士頓龍蝦,再配上三層嘅海膽,相片鋪咗薄薄嘅金箔,影相都已經夠晒震撼。由於龍蝦🦞要訂師傅先至會攞,所以絕對新鮮。呢個飯既精髓就係師父喺龍蝦頭榨返啲龍蝦膏整嘅醬汗出黎,個飯就係用呢d龍蝦膏Ko醬汁撈返嚟食,十分鮮甜滿足😌。可能你會覺得四百幾食一個龍蝦飯好貴,但係食過一次,你就知道原來龍蝦係可以整成一個咁美味可口嘅海鮮丼。(當然啦平啲就更加好啦哈哈。晴空嘅定價已經比舊舖$5xx更加平)

由於龍蝦🦞要訂師傅先至會攞,所以絕對新鮮。

嘅定價已經比舊舖$5xx更加平)
2024-01-06
  • 海膽龍蝦海鮮丼
於聖誕前一兩星期友人喺ig見到廣告,聲稱性價比高嘅omakase,於是卜位,餐廳亦要求支付按金$500。本人在openrice睇完相感覺麻麻,並得知已卜位想取消亦無辦法,只好焗食。一點進入餐廳空無一人,只有三位職員,已感到伏味濃。前菜有一個火雞沙律,由於太嬲所以無影,沙律菜十分之"鞋口",沙律汁亦麻麻。刺身共有幾款,雪藏味大過鮮味,而且並非每一道菜有特別加食材等等廚師發辦精髓,已是十分失望。炸雞粒聲稱是附送的,熟食比魚生正常。再來是壽司,味道一般,未到"omakase"級數,同樣不是每一道菜上菜,感覺比較像放題。牛扒為當日最出色之菜式,同時反映出其他食物質素名過於實。烏冬湯淡而無味,質地偏淋,我煮得好食過佢。抹茶牛奶布甸,奶味濃,抹茶粉不會太苦,合格。最後用餐後依然空無一人,絕對沒有下一次。

一點進入餐廳空無一人,只有三位職員,已感到伏味濃。

炸雞粒聲稱是附送的,熟食比魚生正常。

牛扒為當日最出色之菜式,同時反映出其他食物質素名過於實。

烏冬湯淡而無味,質地偏淋,我煮得好食過佢。

抹茶牛奶布甸,奶味濃,抹茶粉不會太苦,合格。

最後用餐後依然空無一人,絕對沒有下一次。
2023-12-25
聖誕節
2023-12-23 95 瀏覽
我去過的這家日本餐廳給予了我非常正面的印象。首先,我購買了一張omakase(廚師信任)的預售劵,並預訂了12月23日的座位。這是我第二次光臨這家餐廳,而這次的聖誕節餐非常令人滿意。當我到達餐廳時,馬上就可以開始享用美食了。整個餐點包括了頭盤、主菜以及甜點,共有13道菜品。每一道菜的呈現和味道都非常出色,給人留下了深刻的印象。食材高質新鮮,非常美味,性價比高,質素保證

食材高質新鮮,非常美味,性價比高,質素保證
2023-12-23
2023-12-23 57 瀏覽
我去過的這家日本餐廳給予了我非常正面的印象。首先,我購買了一張omakase(廚師信任)的預售劵,並預訂了12月23日的座位。這是我第二次光臨這家餐廳,而這次的聖誕節餐非常令人滿意。當我到達餐廳時,馬上就可以開始享用美食了。整個餐點包括了頭盤、主菜以及甜點,共有13道菜品。每一道菜的呈現和味道都非常出色,給人留下了深刻的印象。頭盤的選擇多樣,每一道都展現了廚師的精湛技藝。我特別喜歡他們的生魚片,鮮美的口感和新鮮的味道令人著迷。他們提供了多種選擇,包括拖羅、炸帶子等。每一道主菜都經過精心烹調,保持了食材的原汁原味,讓人感受到真正的日本料理風味。最後,甜點是這個餐點的完美結尾。他們的甜點選擇豐富,每一道都精心製作,口感和味道都令人驚艷。我特別喜歡他們的抹茶奶凍,濃郁的抹茶味道令人陶醉。除了食物的品質之外,這家餐廳的服務也非常出色。服務員熱情友好,提供了優質的服務,使整個用餐體驗更加愉快。總括而言,這家日本餐廳的聖誕節餐給我留下了深刻的印象。無論是食物的味道還是呈現方式,都展現了廚師的專業水準和對細節的關注。同時,優質的服務也為整個用餐體驗增添了一份溫暖。我強烈推薦這家餐廳,特別是他們的特別

總括而言,這家日本餐廳的聖誕節餐給我留下了深刻的印象。無論是食物的味道還是呈現方式,都展現了廚師的專業水準和對細節的關注。同時,優質的服務也為整個用餐體驗增添了一份溫暖。我強烈推薦這家餐廳,特別是他們的特別節日餐,絕對能夠滿足您對美食的所有期望。買咗omakase預售劵,Book咗枱23號黎晴空食個聖誕餐,係第二次黎喇。嚟到即刻有得食。由頭盤到甜品一共13碟,樣樣都好出色,係滿足嘅聖誕節餐~
2023-12-23
  • 抹茶奶凍
  • 沙律
  • 茶碗蒸
2023-12-14 47 瀏覽
性價比非常高。而且味道很好,值得大家中午晚上過來。 而且空間感可以,比較靜,方便傾偈。職員態度又有善。食得出他的食材很新鮮。 不過大家要提早預訂,否則就沒有位。很好的推介
2023-12-03 65 瀏覽
行完街去左位於尖沙咀金巴利街8號嘅晴空日本料理,應老闆邀請試食佢地嘅$398 omakase套餐,竟然係全日供應。🉑第一道菜係沙律同茶碗蒸🍵,茶碗蒸入面有好大粒元貝🍥,蒸蛋入口好順滑,食完暖粒粒丫🌅🉑第二道菜係刺身三點,擺盤十分精緻,師父叫我由黑魚子赤蝦食起,再食油甘魚,最後食鮟鱇魚乾,味道👅👅唔錯,三種層次,d刺身都好新鮮🉑第三道菜係日本九州生蠔🦪,上面有馬糞海膽同三文魚籽,隻蠔非常creamy,食到舔舔脷👍😙🉑跟住第四道菜係天婦羅炸帶子🍘,隻帶子勁大隻,包住紫菜食,小心熱,師父調好晒味,依道菜俾10分滿分🉑然後第五道菜係壽司六貫🍣🍣,分別係炙燒章魚,中拖羅,北海道海膽,海鰻,右口魚邊,池魚。中拖羅入口即溶,油脂十足,北海道海膽好鮮甜,一d都唔苦,每款都調好味,唔駛再點醬油🫶🫶👍🤤🉑開始有七成飽,第六道菜師父直接遞埋嚟,原來係香蔥拖羅蓉手卷,包上超脆嘅紫菜,我擺低相機影一影即刻啪落口,真係超脆又食到入口即溶嘅拖羅蓉,依個好🉐🉑最後上埋麵豉湯同埋抹茶奶凍,個奶凍好creamy,聽講係師父以前去日本學藝嘅師父拎米芝蓮2星嘅代表作甜品,食埋個時甜品依餐真係大滿足💮😌

茶碗蒸
拖羅蓉手卷
  • 抹茶奶凍
  • 廚師發辦
2023-12-02 61 瀏覽
今日又去食咗全日Omakase $398 ,價錢吸引,開左咁耐都無加價,仲keep到水準,而家晚上都有得食。仍然好驚喜,刺身新鮮,三文魚子海膽蠔真係好肥美,員工又細心講解,有成16點食物,前菜沙律,茶碗蒸,刺身五點,壽司六件,手卷,湯,甜品。樣樣都好有水準,星級米芝蓮抹茶奶凍唔係成日有架😋😋😋下次去試嚇佢啲午市丼飯😆😆原來2人$1180omakase,仲送龍蝦刺身一隻,好吸精呀!見佢哋而家仲有串燒,煱物,真係咩都有。
樣樣都好有水準,星級米芝蓮抹茶奶凍唔係成日有架😋😋😋

見佢哋而家仲有串燒,煱物,真係咩都有。
2023-11-27 476 瀏覽
人均814HKD(連加一),呢個價錢已經係可以食到靚野,而呢間餐廳又話米芝蓮二星廚師,又話中環大廚,店面亦係Omakase格局,但竟然大部分野都係垃圾🤬首先他他係正常,因為有酸汁頂住,入面有鮟康魚肝好似好正,但得四分之一小塊,完全冇諗過我食完之後,屋企人係冇得食🙈沙律菜尚算新鮮,不過上面配半煎炸三文魚係有啲奇怪,有少少煎得太硬。刺身同壽司簡直係惡夢,唔止啲肉霉,Wasabi仲有陣膠味,壽司飯亦都太黏,完全冇空氣感⋯⋯廚師發辦嘅一品料理竟然係美國牛小排,肉質差之餘,仲要overcooked,調味都好差,咬一啖就嘔返出黎😰明太子雞翼入面啲明太子好似魚蛋咁整齊,而且雞冇雞味,似係急凍貨色,不過皮都炸得脆之後嘅醬油料理,秋葵係硬嘅,好似未熟咁🙈第一次食倒咁硬嘅秋葵個魚湯反而好好味,唔係個個都整倒咁好,如果冇咗上面啲豆卜就好。 最後嘅甜品係蜜瓜卷同蜜瓜凍,味道同便利店嘅差唔多伏,連Dxxxx質素都冇😅我屋企人食完勁嬲,下次試新野都係食一舊壽司試吓先😰

刺身壽司簡直係惡夢,唔止啲肉霉,Wasabi仲有陣膠味,壽司飯亦都太黏,完全冇空氣感⋯⋯

我屋企人食完勁嬲,下次試新野都係食一舊壽司試吓先😰
在尖沙咀發現了一家令人驚艷的日本料理店,提供全天候的lunch Omakase,只需$398,性價比驚人!這裏不論午餐或晚餐時間,總能享用到精緻的日式套餐。這份Omakase包括了15道菜,從沙律、茶碗蒸到刺身、壽司、手卷以及甜品,每道菜都是匠心獨運。沙律新鮮爽口,茶碗蒸中的松葉蟹肉順滑細膩,而五款刺身包括了口感豐富的日本生蠔、馬糞海膽和三文魚籽,每一口都是海洋的味道。三拼刺身的擺盤精美,包美味赤蝦和油甘魚,美味非凡。師傅的天婦羅炸帶子更是別出心裁,搭配紫菜直接享用,風味絕佳。壽司方面,每一貫都令人讚不絕口,從海膽到大拖羅,每種壽司都是一場味蕾盛宴。手卷更是獨特,薑蔥拖羅蓉手卷配上脆口紫菜,令人難忘。最後以濃郁的麵豉湯和綠茶奶凍甜品作結,整個餐點不僅豐盛,更是一場視覺與味覺的盛宴。這家店絕對是尖沙咀不可錯過的日本料理體驗!

這份Omakase包括了15道菜,從沙律、茶碗蒸到刺身壽司、手卷以及甜品,每道菜都是匠心獨運。

2023-11-27
2023-11-15 775 瀏覽
今日同朋友係尖沙咀食飯好想食日本野,經過見到呢間日本餐廳lunch Omakase $398超級抵食!而且仲係全日供應,無論中午定晚餐想食都可以~全日供應Omakase 廚師發辦 包括有 沙律、茶碗蒸、刺身五點、壽司六貫、手卷同甜品 一共有15道菜,呢個價錢實在是相當豐富~沙律菜新鮮爽口 茶碗蒸入面有松葉蟹肉 入口好順滑刺身五點日本生蠔 上面有馬糞海膽同三文魚籽非常creamy 口感豐富鮮味三拼刺身 擺盤十分精緻白梅貝 黑魚子赤蝦 油甘魚 火焰油甘魚天婦羅炸帶子 師傅已經調好汁 直接夾紫菜食壽司六貫池魚 加左鯊魚軟骨 口感爽脆 好特別赤身 添加七色芝麻 色彩繽紛大拖羅 油脂十足 入口即化炙燒喜之次 炙燒後令油脂更加突出左口魚邊 入口油脂含量豐富 滿滿魚油馬糞海膽 味道濃厚甘甜每一款壽司師傅已經調好味,可以不用沾醬油手卷薑蔥拖羅蓉手卷 師傅將拖羅切成蓉,包上超脆口嘅紫菜,入口即溶。最後上埋濃郁麵豉湯同甜品北海道卷蛋,大滿足!除咗Omakase 套餐外,仲有不同定食可以選擇~我揀咗 晴空特選刺身丼,丼入面總共有十款時令刺身,由廚師挑選當造嘅刺身, 每款刺身都係厚切,十分肥美好新鮮,飯係

全日供應Omakase 廚師發辦
包括有 沙律、茶碗蒸、刺身五點、壽司六貫、手卷同甜品
一共有15道菜,呢個價錢實在是相當豐富~

沙律菜新鮮爽口

大拖羅 油脂十足 入口即化
炙燒喜之次 炙燒後令油脂更加突出
左口魚邊 入口油脂含量豐富 滿滿魚油
馬糞海膽 味道濃厚甘甜
每一款壽司師傅已經調好味,可以不用沾醬油

手卷

最後上埋濃郁麵豉湯同甜品北海道卷蛋,大滿足!

除咗Omakase 套餐外,仲有不同定食可以選擇~
我揀咗 晴空特選刺身丼,丼入面總共有十款時令刺身,由廚師挑選當造嘅刺身, 每款刺身都係厚切,十分肥美好新鮮,飯係用日本米口感軟糯。定食都包埋沙律、茶碗蒸同甜品,相當豐富。

2023-11-14
2023-11-05 64 瀏覽
Randomly bump into this restaurant and picked their lunch omakase set. Was worried it maybe a scam (lots of those in HK now) but the food here were very nice. Definitely worth a try.The service is good and they served us an extra bowl of edamame! Always nice to have some little gift.

刺身