我嘅午市confort zone推介之選,小菜午市menu樣樣皆good! (小菜menu仲有八折)係上菜速度真係慢嘅,有幾次等唔到直頭cancel空住肚走。不過會返頭食係因為一食落肚連吐氣都吞埋😂😂椒鹽豬扒飯(蛋炒飯底)午市餐牌個人之選有時仲有剁椒蒸排骨/蒜蓉蒸魚,沙薑雞飯⋯⋯都係好好嘅選擇!就係反而湯嘅選擇如酸菜魚就唔算十分出色。好味到爆嘅椒鹽鮮魷,不過每次都差唔多最尾先嚟到,等得有啲耐。另外有啲煲仔嘅選擇十分有鑊氣㗎!勁餸飯!呢到值得一試!
係上菜速度真係慢嘅,有幾次等唔到直頭cancel空住肚走。

不過會返頭食係因為一食落肚連吐氣都吞埋😂😂

午市餐牌個人之選

椒鹽鮮魷

另外有啲煲仔嘅選擇十分有鑊氣㗎!勁餸飯!呢到值得一試!
椒鹽鮮魷
2024-06-19 1333 瀏覽
第一次去食,一早就訂定位,食物味道ok不過*問佢有冇水或者茶*個待應竟然答我"冇"當日我係有帶老人家去食,佢需要食飯前食藥, 咁大間小菜館餐廳 竟然唔提供水或茶真係好搞笑*想賺多啲飲品錢* 明嘅已經每個人都有叫飲品, 問你攞杯水都竟然搭冇(真係好難怪啲人話香港畀你哋搞死曬)打電話去訂位有預留佢嘅招牌菜鹽水鵝,但係佢間野係有鑊氣酸菜魚做舖頭名,訂位係有話海鮮需要預訂 ,但冇提酸菜魚都要一早訂定, 用得呢樣嘢嚟做個舖頭名都應該要睇下訂位嘅客人,去到叫又係話冇問佢侍應畀啲水我哋去洗嘢餐具,應完(等陣)完全冇再理過我哋其實你哋咁樣做生意幾好食都冇用啦
第一次去食,一早就訂定位,食物味道ok
不過*問佢有冇水或者茶*個待應竟然答我"冇"
真係好搞笑
*想賺多啲飲品錢*
明嘅
已經每個人都有叫飲品, 問你攞杯水都竟然搭冇

(真係好難怪啲人話香港畀你哋搞死曬)

問佢侍應畀啲水我哋去洗嘢餐具,應完(等陣)完全冇再理過我哋

其實你哋咁樣做生意幾好食都冇用啦

招牌鹽水鵝

蠔餅
黑豆腐
水煮安格斯牛
2024-06-15
黑豆腐
2024-04-13 1732 瀏覽
今日突然好想食咕嚕肉🫣即時梗係諗起冰鎮咕嚕肉不過呢間舖頭 👅經常都要訂枱如果唔訂枱 其實好難食到😓Walk in 都未必等到枱😵‍💫因為佢嘅小炒真係好出色每碟餸都好有鑊氣 所以就叫有鑊氣😅😅但係冇辦法 突然間想食所以揸車去搏一搏運氣今日竟然行大運😍入邊竟然有兩張吉枱簡直難以置信🥹介紹吓每次必食嘅菜式第一當然係冰鎮咕嚕肉👅佢係我食過 暫時最好食嘅咕嚕肉👍🏼首先皮脆肉滑 入邊嘅肉唔係全部肥豬肉你食到係好新鮮嘅豬肉🐷外脆內軟 食落口外面係凍冰冰入邊軟滑加Juicy 🙊🙊食咗一舊之後 唔會停到手💥推介指數:10/10 🌟鑊氣小炒王拿拿拿….呢個小炒王都係我食過最好食味道剛剛好 食到鑊氣嘅味道😍所有配料都唔會馬虎唔鍾意食腰果嘅我都令我每次都一定要叫小炒王佢嘅腰果好香 炸魚仔香口又有我最鍾意食嘅鮮魷 蝦乾👍🏼👍🏼💥推介指數:10/10🌟重慶香辣雞煲記得上次都有雞煲🐔因為記得好食 所以今次再食多次今次味道就淡咗啲🙈🙈雞嘅質地滑 但唔重雞味而佢個香辣味較為淡不過都唔係差嘅😅💥推介指數:8.5/10🌟豬油飯好少食飯嘅我 嚟到梗係食碗豬油飯咁難得我會食餐飯 🐷梗係唔會放過啲豬油啦用砵仔蒸飯 再加豬油同特
今日突然好想食咕嚕肉🫣

好少食飯嘅我 嚟到梗係食碗豬油飯
咁難得我會食餐飯 🐷梗係唔會放過啲豬油啦
用砵仔蒸飯 再加豬油同特製豉油
簡直係人間美食 😍
不過食一碗好啦…….
🌟推介指數:9.5/10

舅父上機前,要去下「有鑊氣」。大部份嘅菜都要預訂,好食嘅鵝,有鵝雜跟埋,好飲嘅湯,唔訂無得飲。不過今次人小小,食唔到半隻鵝,叫多幾個小菜同小食👍🏻生炒骨都係,叫左份普通嘅,除非有7-8 人以上,先食到出名嘅「冰震咕嚕肉」😅份量太大,下次齊人先再叫。呢間近屋企,不過無訂位唔好諗住閒日可以walk-in 😌未食過震試下👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
舅父上機前,要去下「有鑊氣」。
不過今次人小小,食唔到半隻鵝,叫多幾個小菜同小食👍🏻
呢間近屋企,不過無訂位唔好諗住閒日可以walk-in 😌
2024-01-23
  • 杏汁豬肺湯
2024-01-14 974 瀏覽
上次行過見到呢間寫住有鑊氣諗緊係咪真係咁有鑊氣呢不過見到全場爆滿,仲有人等緊位咁應該都幾好食所以就即時排隊入去食🥳哇呢個冰鎮咕嚕肉真係不得了我食過咁多間冰鎮咕嚕肉,佢真係最好食小炒王 真係好有鑊氣勁正再配過砵仔豬油撈飯
上次行過見到呢間寫住有鑊氣
諗緊係咪真係咁有鑊氣呢
不過見到全場爆滿,仲有人等緊位
咁應該都幾好食
所以就即時排隊入去食🥳

哇呢個冰鎮咕嚕肉真係不得了

我食過咁多間冰鎮咕嚕肉,佢真係最好食

小炒王 真係好有鑊氣勁正

再配過砵仔豬油撈飯

2024-01-03 1142 瀏覽
今日就走咗落深水埗嗰間風評甚佳嘅食店,酸菜魚一上場,我心裏嗌咗句:哇噻,呢個湯頭酸溜溜嘅,完美捕捉到酸菜嘅精髓!魚塊食落真係滑過BB嘅屁股,一啖嚟,魚肉嘅鮮味直沖腦門,真係得令至極!🐟😋👍小炒皇叫得我心花怒放,炒得金黃黃銀魚仔啱晒口味,九層塔仲係噴香,蝦米添咗層鮮味。簡單嘅食材,廚師卻炒得叮噹,鑊氣十足,啖啖肉,味到幾成瘾!間食店嘅脆皮咖喱牛腩都係硬菜一枚,牛腩皮脆唔膩,裏面肉軟糯,包裏面滲出咗咖喱嘅香濃,簡直係強強組合!抵死!🍛🤤言歸正轉,人均消費都算著數,但係呢個水準,啲料理有得同高級餐廳正面交鋒。朋友,約飯就約大家嚟試吓呢啲咁有料嘅風味佳餚啦!保證滿意,仲唔快D嚟親身感受下?🔥🥢🥳

2023-10-18 1546 瀏覽
13-10-2023 (星期五晚) , 一行3人處理完私事搵飯食, 其中朋友提議去依間食店, 因為係後面街, 咁無所謂啦, 去到晚上7點半到, 等左3分鐘就有位, 店內係比較迫, 小店都預左, 食物質素唔差, 份量夠晒大, 杯超大杯檸水 可以share 兩份飲 😅😅 黑豆腐好好食, 酸菜魚夠大碟, 味道中上, 係個生菜包一般 。其他都可以可以 。
中式
2023-10-13
3 分鐘 (堂食)
中式
2023-09-09 1301 瀏覽
今次同幾個朋友去聚會好開心可以嗌多幾樣嘢食😜佢個招牌冰鎮咕嚕肉真心好食~個面嘅糖漿有少少趣,但係入邊好Juice仲係暖 $168老壇酸菜魚好香,啲魚好滑,仲好大盤,份量好足😍$298小炒皇好味,足料 有鑊氣👍$108尖椒糖心皮蛋就有啲失望,呢隻黃色嘅皮蛋比較爽口,冇黑色皮蛋嘅香味 $38家鄉炒米粉 好有鑊氣,不過個人覺得淡左小小,可以再重味啲$68潮式煎蠔餅,新鮮炸起外脆內軟,好Juice🤪$98啫啫通菜煲 好惹味,送飯一流 $68我哋飲咗花膠行汁潤肺湯,不過唔記得影相,冇味精好足料香濃👍👍值得一試$60/碗我哋食咗咁多嘢先$1000買單,真係超級抵🤪服務都好好,服務員好細心留意每一位顧客嘅需求,回應得好快,嘅缺點係啲座位好迫,舖位好細,出入好困難
今次同幾個朋友去聚會

啫啫通菜煲 好惹味,送飯一流 $68

我哋食咗咁多嘢先$1000買單,真係超級抵🤪

2023-08-01
2023-08-11 926 瀏覽
本人今日8:10分到達,當時門口無人等位,伙記話下一張有人就到你哋,15分鐘後有4位女人到來,當時伙記都同他們說都是我們先,等候期間其中一位婦人就同個伙記說了2句,之後就比嗰4位婦人衝入去坐下,我質問處理的夥計點解你可以俾佢坐下,你既然話我先。佢指話俾我聽,我唔知邊個夥計安排,叫我自己問返。原來呢間嘢收錢就可以打尖!
2023-08-11
45 分鐘 (堂食)
2023-07-23 966 瀏覽
以前香港的大排檔,最講求就是有鑊氣!但隨著大排檔越來越少,有鑊氣嘅小菜已經買少見少!最近,經朋友介紹,去咗深水埗這間中菜館!每一個小炒都充滿鑊氣,絕對是以前大排檔水準!對有鑊氣小炒的愛好者,一定要試!
2023-07-15 751 瀏覽
其實已經好少食大排檔feel嘅小炒晚餐,我去完沙灘同朋友一齊嚟到深水埗,竟然有意想不到嘅收穫。話說我哋星期六6:30到達,餐廳已經坐到九成門,都知道應該有信心保證。一開始即刻叫咗杏汁豬肺湯,湯好飲湯渣好食。酸菜魚係招牌菜,自然不負眾望。最令人喜出望外嘅係小炒王,炒得夠乾身,上邊嘅炸魚仔同腰果好脆好香,火候夠又炒得啱啱好韭菜好嫩,必叫!麻辣雞煲一般OK,送飯都唔錯。梅菜炒牛肉菜心,可能因為用咗火鍋肥牛,而唔係新鮮牛肉,同埋菜心唔係一齊炒,食落去麻麻哋,絕對有改善空間。杯超級檸檬茶好似魚缸咁大杯,叫咗佢唔使再飲其他嘢,絕對抵飲。總括而言,係好食,不過記住要訂位。
總括而言,係好食,不過記住要訂位。
2023-07-08
  • 小炒王
  • 酸菜魚
呢間一定要同大家分享👍🏻因為每一個餸都好好食😋有名你叫,有鑊氣架嘛!因為個個餸都好好食,重點介紹幾個,我覺得絕對唔可以錯過既先💖❤️冰鎮咕嚕肉係直至現在為止,食過最好食既咕嚕肉‼️事關佢外脆內軟,裏面肉質嫩口,外面做左層好似冰糖壺蘆咁嘅糖皮,脆得黎甜甜地,食過後,會一舊接一舊,好食到停唔到!❤️江南四小拼有豬手,醃蘿蔔,海蜇,口水雞🥰 個人認為,四款各有特色,都值得一試。❤️生磨杏汁豬肺湯淨係飲個準備功夫,都值回票價啦!湯夠足料,杏汁唔會過重,搶哂個味,個人覺得同湯味之間平衡到。係太大碗,女孩子可以share😬❤️椒鹽鮮魷炸皮做得好薄,入面既鮮魷大舊唔在講,仲要爽口唔韌,又係食到停唔到口😬❤️脆皮咖喱牛腩店家真係好擅長整炸嘢,呢個牛腩,本身無論點唔點咖喱汁,都已經非常好食!真係好佩服佢,竟然諗到咖喱牛腩,加個脆皮!成件事豐富好多,口感即刻唔同晒🥰❤️椒鹽炸豆腐又係另一個外脆內軟既好介紹,入面個豆腐非常滑,食多幾個都無咩負擔🥰其實仲有好多其他既餸,都非常好食,真係寫唔到咁多😂留返俾大家,自行發掘🙈我都要搵次返去encore 先得🥳提提大家,有啲餸要預先訂定。唔想食唔到,記得早啲打去問清楚啊💖✅ 味道:
呢間一定要同大家分享👍🏻
因為每一個餸都好好食😋
有名你叫,有鑊氣架嘛!

❤️冰鎮咕嚕肉

❤️江南四小拼

❤️生磨杏汁豬肺湯

❤️椒鹽鮮魷

❤️脆皮咖喱牛腩

❤️椒鹽炸豆腐

我都要搵次返去encore 先得🥳

提提大家,有啲餸要預先訂定。
唔想食唔到,記得早啲打去問清楚啊💖

✅ 味道: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
✅ 賣相: ⭐️⭐️⭐️⭐️
✅ 服務: ⭐️⭐️
✅ 價錢: ⭐️⭐️⭐️

📍 有鑊氣-酸菜魚 (深水埗)
深水埗醫局街174號地舖
  • 冰鎮咕嚕肉
2023-06-18 573 瀏覽
根本唔想做生意又趕客。朋友介紹,專登搭的士去捧下場,去到930,等咗陣話無位,咁我話叫住嘢食先啦!門口個哥哥話埋單比張枱我。個侍應話過咗時喇933喇,唔比落單。我話專登好遠搭的士嚟,又落大雨做埋啦!根住佢又話要打嚟book位架,我又話我7點打到9點都無人聽,係你公司問題影響到啲客,網上11點關門,又唔寫930截單。我又求多次食埋啦!當時真大雨,唔想走嚟走去,佢又話廚房攰喇下次啦!根本唔會有下次,就算比5百蚊我去食都唔會。咁嘅趕客餐館,希望唔好再有人幫襯,又唔係得1間好食嘅餐館。老闆請正視員工問題。
起酸菜魚關注組發現既美食😍🐟呢間酸菜魚都幾出名👍🏻食過既谷友都推薦❤️即日walk in 未必有位,最好早幾日至一星期打定電話book枱☎️而且冰鎮咕嚕肉最好起訂枱時預留埋,數量有限‼️🐟老壇酸菜魚 $188湯底酸酸辣辣又開胃又惹味,魚肉質地嫰滑,唔腥而且帶點魚鮮,最正係唔多骨容易食,配料都相當豐富,有薯粉、酸菜、花椰菜…食完大滿足🫦必點推薦‼️🧊 冰鎮咕嚕肉 $178下層有冰粒墊底,保持咕嚕肉脆口,咕嚕肉外脆內軟外冷內熱,表皮醬汁酸甜美味,食落淡淡肉🤤仲有大大粒青提子同龍眼肉配埋,唔單止令成個菜式賣相更吸引,仲可以解膩㖭😋

🐟老壇酸菜魚 $188

🧊 冰鎮咕嚕肉 $178
老壇酸菜魚
老壇酸菜魚
冰鎮咕嚕肉
~由疫情叫外賣到酒店till依家仍然最愛🧡上次肥肥美國‘s aunties uncles去食到話「正到跌渣」✨以下都係必點之菜缺一不可!✨冰鎖咕嚕肉係must item👌🏼✨珍寶檸檬茶 ✨ 係平時飲開既double! 檸檬夠紅茶底👍🏽✨小菜✨爽脆海蜇頭 $60 ๏海蜇頭爽脆香辣、青瓜做底尖椒糖心皮蛋$32 ๏鍾意食皮蛋一定要叫,係糖心「黃金皮蛋」鮮沙薑豬手 $45 ๏沙薑粉絲必食!沙薑味超濃而且唔係死咸金蒜拍青瓜 $28 ๏又點少得醒胃青瓜✨湯✨ 生磨杏汁潤豬肺 $35/位 ๏次次嚟堂食都必叫,真係生磨杏汁,超香濃杏汁!一定要早d嚟食,遲咗都冇~✨ #冰鎮咕嚕肉 hkd$178 係「咕嚕肉天花板」冰鎮底,咕嚕肉係一粒粒肉丸咁外脆內軟,配上波子提子!OMG唔食豬既我都次次要破戒😱好食到不得了!小✨#菠蘿咕嚕肉 $88想食傳統一樣好食到上天花板!菠蘿燒好切粒上,燒過既菠蘿更加甜~ 咕嚕肉一樣外脆內軟! 傳統都一樣CP值爆燈💡✨金牌沙薑雞 $88/半隻中意食沙薑既朋友仔~ 呢個生薑雞可以話係無得頂!沙薑裡面係有埋花生粒,雞肉嫰滑~✨老壇酸菜魚 $ 298(大)是次叫咗2份酸菜魚! 1個係海鱸

珍寶檸檬茶

✨小菜✨
爽脆海蜇頭 $60 ๏海蜇頭爽脆香辣、青瓜做底
尖椒糖心皮蛋
鮮沙薑豬手 $45 ๏沙薑粉絲必食!沙薑味超濃而且唔係死咸
金蒜拍青瓜
金蒜拍青瓜 $28 ๏又點少得醒胃青瓜
生磨杏汁潤豬肺(位)

✨湯✨

✨ #冰鎮咕嚕肉 hkd$178

✨#菠蘿咕嚕肉 $88
金牌沙薑雞(半隻)

✨金牌沙薑雞 $88/半隻
老壇酸菜魚(大)

✨老壇酸菜魚 $ 298(大)
是次叫咗2份酸菜魚! 1個係海鱸魚,1個係桂花魚(想點桂花魚麻煩盡早訂)2款魚肉都鮮甜嫰滑,酸酸辣辣嘅味道又唔會遮蓋左魚鮮味;配料有花椰菜、薯粉、芽菜、酸菜;湯非常濃郁可以話係「湯比魚更好食」!
豬油渣生炒菜心

✨豬油渣生炒菜心 $68
已經食少見少,豬油渣香脆,菜心吸晒豬油
芥茉牛柳粒

✨芥茉牛柳粒
牛柳粒食到芥末辣辣地又唔會太攻鼻,非常創新!非常好味😋
生炒臘味糯米飯

✨生炒臘味糯米飯 $98
乾身唔濕,生炒到粒粒分明嘅糯米飯,真係幾飽都要食!

Overall嚟講係「CP值天花板」今時今日咁既價錢,咁高既質素,仲要冇落師傅👍🏽👍🏽真係冇得頂~ 唔食酸菜魚,食小炒都唔會令你失望同揸流攤,非常值得一試!試完記得話俾Vienn知係咪「冇得輸」😤

如果大家中意俾個like支持下🤟🏽 𝗖𝗶𝗮𝗼~
鮮沙薑豬手
2023-03-19
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
團年飯
珍寶檸檬茶
尖椒糖心皮蛋
金蒜拍青瓜
生磨杏汁潤豬肺(位)
菠蘿咕嚕肉
金牌沙薑雞(半隻)
老壇酸菜魚(大)
豬油渣生炒菜心
芥茉牛柳粒