2024-10-13 916 瀏覽
📍朝日夫婦×屋子 尖沙咀梳士巴利道18號維港文化匯K11 Musea B2樓201號舖人氣台灣淡水朝日夫婦同屋子聯乘,在K11 musea 開左分店,主打日式沖繩風刨冰,巴斯克芝士蛋糕,意粉和特飲。每枱都必叫刨冰🍧🧊巴斯克覆盆莓牛乳$130材料好多,包括忌廉起司 •穀片 •鮮奶油 •覆盆莓醬.特製煉乳.巧克力醬。睇住店員將綿綿的刨冰慢慢變成雪球,然後淋上鮮奶油 •覆盆莓醬.頂上加上巴斯克同在砂糖,用平面火槍鏟燒到火光紅紅,焦糖表面好香脆,開胃又好食😋🍰南瓜紫薯巴斯克(期間限定)$68配合萬聖節,紫薯cream 好細滑,南瓜味和濃郁芝士味完美融合,甜而不膩,好飽#尖沙咀#尖沙咀美食#尖東#尖東美食#香港#hongkong#hkfood#hkfoodie#食好西#相機食先#手機食先#香港好去處#週末好去處#情侶好去處#閨蜜好去處#朝日夫婦#刨冰##drinks#desserts#巴斯克#蛋糕#cafe #cake #ice#eating_and_working_in_h_尖沙咀
📍朝日夫婦×屋子

##drinks#desserts
#巴斯克#蛋糕#cafe #cake #ice
#eating_and_working_in_h_尖沙咀
  • 巴斯克覆盆莓牛乳
來自淡水的沖繩風刨冰 朝日夫婦繼上次將軍澳的屋子限定供應後今次真的合作開店了位於尖沙咀K11 MUSEA B2層小小的店面 大概能容納二十人清新木系店面 開放式刨冰料理空間客人可一清二楚看到刨冰製作過程尖沙咀店有別於之前將軍澳店形式餐點主要供應六款招牌刨冰包括宇治金時 沖繩黑糖 芒果優格等受歡迎口味還有幾款巴斯克蛋糕 和風意粉跟各種特飲𓋪 巴斯克覆盆莓牛乳冰本店限定口味 只有 ᴋ𝟷𝟷 ᴍᴜsᴇᴀ 店才有覆盆莓醬汁充滿果香的酸甜 消暑冰爽醬汁和冰的比例是完美的一比一不會只吃到冰水的空虛感最特別是炙燒上層軟綿 ᴄʀᴇᴀᴍʏ 的巴斯克忌廉坐在搖滾區(?)可近距離目擊火燒的瞬間冰品比平常刨冰更易溶化 記得盡快享用𓋪 海老羅勒青醬意大利麵主食中選了較重口味的青醬意粉以蒜泥 羅勒 松子打造迷人香氣面頭加上彈牙大蝦 惹味但不油膩𓎺 桃太郎的午休𓎺 海島假期 飲品的名字都取得很有氛圍感海島假期是椰子水配白桃烏龍茶topping 清甜的赤蜜瓜奶蓋 添上豐厚囗感另外清香甘甜的熱白桃烏龍茶也不錯喝像這樣的夏日去吃清爽刨冰最好不過期待之後會開更多分店呢
來自淡水的沖繩風刨冰 朝日夫婦

像這樣的夏日去吃清爽刨冰最好不過
期待之後會開更多分店呢
2024-09-16
2024-09-24 1243 瀏覽
刨冰控表示超興奮😍人氣台灣淡水朝日夫婦登陸香港!主打日式刨冰,之前喺將軍澳開咗超短Pop up食唔到好傷心,而家再度同屋子聯乘,進駐K11 Musea,有預感又會爆紅🔥🔥🔥—— 巴斯克覆盆莓牛乳刨冰 $130必食!刨冰頂上係巴斯克,加咗滿滿焦糖,睇住店員一個鏟燒到着晒火,形成香脆焦糖面,底下啲刨冰又唔會溶喎好神奇😂覆盆莓刨冰入面仲有啲穀物,開胃清新—— 沖繩黑糖刨冰 $85黑糖味天然濃郁,有微微焦香,加埋煉奶多重風味,依款更突顯刨冰純粹,質地極緻幼細,內裏有白玉好軟熟,食到最後都唔會覺得好甜膩—— 巴斯克蛋糕 $68面層金黃焦香,內層質地超幼滑綿密,呈半流心狀態,入口即溶,奶香味濃郁,都係必叫!—— 院子裡的桂花 $65依款係桂花烏龍茶,真係沖到滾水咁熱咁上🔥純粹為咗低消叫,都係叫甜品性價比高啲🤣🌟推薦指數:9/10▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️📍 朝日夫婦×屋子 (尖沙咀)梳士巴利道18號K11 Musea B2樓201號舖🔎分類搜尋:#FTHK_尖沙咀 #FTHK_甜品

—— 巴斯克覆盆莓牛乳刨冰 $130

院子裡的桂花
院子裡的桂花

🌟推薦指數:9/10
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
📍 朝日夫婦×屋子 (尖沙咀)
梳士巴利道18號K11 Musea B2樓201號舖
🔎分類搜尋:#FTHK_尖沙咀 #FTHK_甜品
沖繩黑糖刨冰
巴斯克蛋糕
2024-11-08 64 瀏覽
日式人氣刨冰店從台灣淡水來到香港! 它與本地元祖咖啡店屋子聯乘合作,首度在K-11 Musea 開設海外分店𝘼𝙨𝙖𝙝𝙞 𝙐𝙘𝙝𝙞。見平日午餐只要 HK$78+包特色飲品幾抵食來試。飲品柚香茉莉酸酸地清新開胃。主菜要了紫蘇明太子意粉 ($85) 👍🏻👍🏻。明太子超多,非常鹹辣惹味。個人覺得加了清香紫蘇葉及檸檬片簡直是神來之筆,可以平衡一下明太子的濃郁。這個午餐最正的是可以加$48食招牌沖繩式刨冰!!這個𝙆-11 限定味道巴斯克覆盆莓牛乳👍🏻👍🏻👍🏻酸酸甜甜,刨冰上面更有炙燒過軟滑的巴斯克忌廉。而個刨冰真係好似雪花咁晶凝通透,幼細綿密。食完感覺好幸福。🥰🏷️ 𝘚𝘶𝘪𝘵𝘢𝘣𝘭𝘦 𝘧𝘰𝘳 𝘲𝘶𝘢𝘭𝘪𝘵𝘺 𝘔𝘌 𝘵𝘪𝘮𝘦, 𝘭𝘶𝘯𝘤𝘩 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘧𝘳𝘪𝘦𝘯𝘥𝘴 / 𝘤𝘰𝘭𝘭𝘦𝘢𝘨𝘶𝘦𝘴, 𝘥𝘦𝘴𝘴𝘦𝘳𝘵 𝘭𝘰𝘷𝘦𝘳𝘴_____________________#roamardtheworld_hk #roamardtheworld_food #roamardtheworld_dessert

見平日午餐只要 HK$78+包特色飲品幾抵食來試。

_____________________

巴斯克覆盆莓牛乳刨冰👍🏻👍🏻👍🏻
紫蘇明太子意粉 👍🏻👍🏻
巴斯克覆盆莓牛乳刨冰👍🏻👍🏻👍🏻
  • 巴斯克覆盆莓牛乳刨冰
#fatxtsimshatsui ‼️ 全 部 都 好 大 驚 喜 嘅 台 灣 過 江 龍 🍧‼️·① [ 𝐄𝐒𝐏𝐔𝐌𝐀宇 治 金 時 // 萬 聖 節 南 瓜 ( 𝐥𝐢𝐦𝐢𝐭𝐞𝐝 )// 藍 莓 生 乳 酪 ( 𝐧𝐞𝐰 𝐟𝐥𝐚𝐯𝐨𝐮𝐫 ) ]| 「 𝐄𝐒𝐏𝐔𝐌𝐀宇 治 金 時 」 入面有白玉和紅豆。上面啲🍵醬多到滴୧⃛(๑⃙⃘⁼̴̀⁼̴́๑⃙⃘)୨⃛食落好濃,一啲都唔死甜,一路食都好重味「 萬 聖 節 南 瓜 ( 𝐥𝐢𝐦𝐢𝐭𝐞𝐝 ) 」好食過𝐬𝐡𝐚𝐫𝐢 𝐬𝐡𝐚𝐫𝐢 個個🎃 𝐯𝐞𝐫𝐬𝐢𝐨𝐧 好多!入面有 玉米脆片、椰奶奶凍、紫芋醬、南瓜醬、特製煉乳、巧克力片。🎃醬有少少沙感,𝐟𝐞𝐞𝐥 到好足料!食完一啲都唔膩!「 藍 莓 生 乳 酪 ( 𝐧𝐞𝐰 𝐟𝐥𝐚𝐯𝐨𝐮𝐫 ) 」完全係純🫐汁個隻味!再配埋🍋生乳酪,酸酸甜甜!|𓋪9.5/10·朝日夫婦×屋子 (尖沙咀)尖沙咀梳士巴利道18號維港文化匯K11 Musea B2樓201號舖
#fatxtsimshatsui

| 「 𝐄𝐒𝐏𝐔𝐌𝐀宇 治 金 時 」 入面有白玉和紅豆。
上面啲🍵醬多到滴୧⃛(๑⃙⃘⁼̴̀⁼̴́๑⃙⃘)୨⃛
食落好濃,一啲都唔死甜,一路食都好重味
🎃醬有少少沙感,𝐟𝐞𝐞𝐥 到好足料!
食完一啲都唔膩!
再配埋🍋生乳酪,酸酸甜甜!|
𓋪9.5/10
朝日夫婦×屋子 (尖沙咀)
2024-11-04 0 瀏覽
抹茶味濃😋足料又打card able,重要係$108咋!又抵又高質!蜜瓜奶蓋好香甜😋飲品香濃,唔甜,中和返!有驚喜!只係細杯左少少老闆好服務☺️笑面迎人溫馨提示 有最低消費,每位客人要點一道菜

老闆好服務☺️笑面迎人

溫馨提示 有最低消費,每位客人要點一道菜
2024-10-29 164 瀏覽
朝日夫婦x屋子終於黎左香港開喇😍我去當日仲好好彩,朝日夫婦既創辦人剛好在店😍當時仲係隱藏menu 既藍莓刨冰,可以即時睇到店員整刨冰,而家食得出佢既係用新鮮既藍莓醬,配一份焦糖薄脆片,好好食👍仲送左一份4粒既白玉丸子,丸子好煙韌,我食到呢到已經覺得好飽😂但我仲嗌左一碟意粉🤣-蕃茄奶油意粉意粉口感極好!就好似《黑白大廚.隱藏天才》當中,烹飪橄欖油香蒜意大利麵既方法一樣,口感帶煙韌又彈牙整體俾我嘅感覺係,不論係刨冰定意粉,店員同大廚好用心機去製作食物,好高質

-蕃茄奶油意粉

2024-10-25 173 瀏覽
—本身想買牛角包 點知多人到打蛇餅睇完戲個人勁凍 冇勇氣再食冰🧀原味巴斯克($62) /🎃南瓜紫薯巴斯克($68?)Halloween限定口味 紫薯cream唔錯Cheesecake有淡淡南瓜味 質感冇原味咁流心 但又唔會好甜膩飽滯將萬聖節限定食品影相打卡到social media可獲贈🍧刨冰糖果袋一個————————————————————朝日夫婦×屋子尖沙咀梳士巴利道18號維港文化匯K11 Musea B2樓201號舖
本身想買牛角包 點知多人到打蛇餅
睇完戲個人勁凍 冇勇氣再食冰
🧀原味巴斯克($62) /🎃南瓜紫薯巴斯克($68?)
Halloween限定口味 紫薯cream唔錯
Cheesecake有淡淡南瓜味
質感冇原味咁流心 但又唔會好甜膩飽滯
將萬聖節限定食品影相打卡到social media
可獲贈🍧刨冰糖果袋一個
————————————————————
朝日夫婦×屋子
2024-10-20 213 瀏覽
餐廳主打多款刨冰,有唔同特別嘅口味,佢嘅芝士蛋糕都相當出色!今次坐左係吧台可以睇住製作過程相當治癒🤣/巴斯克覆盆莓牛乳 $130/黎個刨冰係K11 店限定咁當然要試下!佢最特別就係會噴火燒焦面頭嘅忌廉芝士🔥食落有d 似綿滑嘅焦糖燉蛋!刨冰好巨型,佢嘅質地比綿綿冰有咬口,覆盆莓醬酸酸甜甜一d 都唔膩,刨冰入面仲有脆脆同埋穀麥片,口感豐富!/炙燒焦糖巴斯克 $68/黎個巴斯克芝士蛋糕有驚喜😳 侍應會將蛋糕表面鋪滿白砂糖,之後用火槍燒燒成焦糖表面!焦糖口感脆口,芝士蛋糕味道濃郁,口感軟滑,中間仲要係流心ga🧀

/巴斯克覆盆莓牛乳 $130/

/炙燒焦糖巴斯克 $68/
2024-10-13 405 瀏覽
喺唔同嘅社交平台都見到好多人開始講呢間由台灣過嚟嘅朝日夫婦台日式刨冰,因為自己本身都好鍾意食日式刨冰所以都好期待。本身以為週末會多少少人,點知雖然鋪面比較細,但係完全唔使等位。一坐低佢哋就送上兩杯麥茶俾我同朋友,完全係日式風味。我哋一日叫咗一個刨俾你食,Tiramisu味上面嘅可可粉配搭刨冰唔會好甜剛剛好,而入面更加有一啲類似奶凍嘅cream類令到整體刨冰唔會好單調,再加上最深入嘅地方有咖啡凍咖啡都唔會好甜而且好濃味平衡咗本身甜味,整體嚟講唔錯。而另外一個覆盆子刨冰就非常之有視覺效果店員更加喺我哋面前笑容上面嘅焦糖。相比之下呢個刨冰就比較清爽一啲。雖然一開始食嘅時候外面嘅醬汁過濃,但係食食吓會覺得其實都幾清爽。而上面嘅芝士亦都唔會太漏。只不過有一樣扣分位就係裏面嘅cereal/granola之類嘅物體口感唔係咁配合而且有啲黐牙,仲要俾我發現佢哋拎嚟拎去原來就係一包卡樂B嘅cereal,呢個位就有啲失望啦。另外老實啲講句就係覺得冰粒唔係十分綿密仲食食吓會覺得有啲一粒粒冰粒。再加上我嗰日係坐吧枱位置而吧枱位置佢哋其實已經喺度處理緊刨冰,重點係佢個火槍其實係對外銷,所以係有機會燒到食客,我坐
另外老實啲講句就係覺得冰粒唔係十分綿密仲食食吓會覺得有啲一粒粒冰粒。再加上我嗰日係坐吧枱位置而吧枱位置佢哋其實已經喺度處理緊刨冰,重點係佢個火槍其實係對外銷,所以係有機會燒到食客,我坐低嗰一下哄埋咗少少佢哋處理刨冰嘅位置,其實已經感覺到個火槍既熱力。所以呢一部份都有少少扣分。
2024-10-12 416 瀏覽
朝日夫婦𝐱屋子𝐀𝐒𝐀𝐇𝐈 𝐔𝐂𝐇𝐈🍧 𝐱🍝 𝐱🍰 𝐱🍵 𝐱🍹最近新開嘅一間刨冰店位於ᴋ𝟷𝟷 ᴍᴜsᴇᴀ ʙ𝟸我去到嘅時候唔算多人,等咗兩至三張枱就有位🤭地方唔算好闊落,大概坐到𝟸𝟶-𝟸𝟻人左右我本身係諗住嗌芒果優格味嘅刨冰,但店員話因為芒果唔當造,所以就暫時冇供應😭我自己想食ʀᴀsᴘʙᴇʀʀʏ 味既,但係由於男朋友唔鍾意食呢隻味,所以最後嗌咗抹茶🍵🍵𝐱所以個ʀᴀsᴘʙᴇʀʀʏ 我係偷影人哋嘅𝐱🥹🥹我自己本身唔係抹茶控,但佢果個冰既抹茶吾算好濃郁,所以我都食到🥹🥹但係加埋煉奶嘅刨冰真係冇得彈😂😂但係啲冰熔得超快,打卡要快手另外仲嗌咗嗰炙燒巴斯克蛋糕🍰燒到金黃色,口感勁軟,芝士味好香濃🩷ᴇsᴘᴜᴍᴀ宇治金時🍧 $𝟷𝟶𝟾ᴇsᴘᴜᴍᴀ宇治金時.特製煉乳.白玉.紅豆炙燒焦糖巴斯克 🍰 $𝟼𝟾(ᴋ𝟷𝟷 限定)百香泡泡 $𝟻𝟻 飲落女好ʀᴇғʀᴇsʜɪɴɢ,好適合夏天好熱嘅時候飲😎幾解渴頑皮一夏 $𝟼𝟶絕對係為咗啲漢堡包糖而嗌呢杯嘢🥹🥹偏甜,好似飲緊荔枝味汽水咁
朝日夫婦𝐱屋子
𝐀𝐒𝐀𝐇𝐈 𝐔𝐂𝐇𝐈
🍧 𝐱🍝 𝐱🍰 𝐱🍵 𝐱🍹

最近新開嘅一間刨冰店
位於ᴋ𝟷𝟷 ᴍᴜsᴇᴀ ʙ𝟸

我去到嘅時候唔算多人,等咗兩至三張枱就有位🤭
地方唔算好闊落,大概坐到𝟸𝟶-𝟸𝟻人左右

𝐱所以個ʀᴀsᴘʙᴇʀʀʏ 我係偷影人哋嘅𝐱🥹🥹

另外仲嗌咗嗰炙燒巴斯克蛋糕🍰
燒到金黃色,口感勁軟,芝士味好香濃🩷

ᴇsᴘᴜᴍᴀ宇治金時🍧 $𝟷𝟶𝟾
ᴇsᴘᴜᴍᴀ宇治金時.特製煉乳.白玉.紅豆

炙燒焦糖巴斯克 🍰 $𝟼𝟾(ᴋ𝟷𝟷 限定)

百香泡泡 $𝟻𝟻

頑皮一夏 $𝟼𝟶
絕對係為咗啲漢堡包糖而嗌呢杯嘢🥹🥹
偏甜,好似飲緊荔枝味汽水咁
2024-10-01
20 分鐘 (堂食)
台灣淡水刨冰店「朝日夫婦」聯乘香港本地cafe「屋子」, 喺 K11 Musea開咗間咖啡店「朝日夫婦 ×屋子」!主打日式沖繩風刨冰🍧, 仲有提供巴斯克芝士蛋糕🍰、和風意粉🍝、特飲🍹🍧ESPUMA 宇治金時刨冰上唧上宇治抹茶泡沫, 裏面加入特製煉乳、白玉同香甜紅豆🫘。宇治抹茶泡沫帶有香濃嘅抹茶味🍵, 口感輕盈, 刨冰綿密細緻, 不過啲冰溶得幾快, 所以想打卡就要快手啲啦💨!🍰抹茶巴斯克芝士蛋糕表面淋上芝士奶蓋, 增添一份鹹香~ 抹茶味濃厚🍵, 後韻有回甘, 跟濃郁芝士味完美融合, 口感綿密軟滑, 整體唔會太甜膩, 而中間係半熟狀態, 軟心效果出色~🍝蕃茄奶油意大利麵 每條麵條都拌勻蕃茄奶油, 搭配煙肉🥓, 唔錯~🍹百香泡泡以百香果、檸檬、氣泡水、茉莉綠茶調製, 味道清爽!

🍧ESPUMA 宇治金時

🍰抹茶巴斯克芝士蛋糕

🍝蕃茄奶油意大利麵
每條麵條都拌勻蕃茄奶油, 搭配煙肉🥓, 唔錯~

🍹百香泡泡
以百香果、檸檬、氣泡水、茉莉綠茶調製, 味道清爽!
2024-10-09
依排都比朝日夫婦×屋子嘅刨冰洗版,皆因佢地嘅巴斯克覆盆莓牛乳冰會用火槍炙燒一下面頭相當打卡ᴀʙʟᴇ😳所以終於忍唔住去試! 朝日夫婦嚟至台灣淡水,主打沖繩風刨冰招牌沖繩風刨冰口感綿密因而打響名堂,所以台灣本店都長期超多人ʕ •ᴥ•ʔ朝日夫婦曾經係將軍澳嘅屋子合作限定供應後今次再度合作開店❗️香港ᴋ11 ᴍᴜꜱᴇᴀ ʙ2層依間係佢地首間海外店店鋪走木系簡約風🪵牆身有介紹朝日夫婦嘅一啲背景刨冰料理空間為開放式,可直接睇到刨冰製作過程店面細細,大概能容納二十人當日去到7點多唔洗排隊,但食完後人龍依然係度店內提供6款熱門刨冰及3款王牌甜點, 除左甜品外, 亦有少量洋輕食選擇(不得不提佢地餐牌嘅插圖都好靚)( ´▽`)➺ 巴斯克覆盆莓牛乳冰 (香港ᴋ11限定口味) 💰130基本上係每檯客人必點嘅甜點✨刨冰即叫即製,最特別嘅係店員將面層嘅鮮奶油即場用火槍燒,真係好震撼!醬有好似焦糖燉蛋嘅效果刨冰口感綿密( ´▽`)覆盆莓醬酸甜酸甜 配上面頭嘅醬汁都唔會太過膩刨冰入面仲有穀麥脆脆增加口感滿足感極高 但都幾快融➺ 紫蘇明太子意大利麵 💰98本身意粉已經拌勻左鮮奶油明太子嘅醬汁,面頭再放上左明太子令每一口
所以終於忍唔住去試!

朝日夫婦嚟至台灣淡水,主打沖繩風刨冰
朝日夫婦曾經係將軍澳嘅屋子合作限定供應後

店鋪走木系簡約風🪵牆身有介紹朝日夫婦嘅一啲背景
刨冰料理空間為開放式,可直接睇到刨冰製作過程
店面細細,大概能容納二十人
當日去到7點多唔洗排隊,但食完後人龍依然係度

(不得不提佢地餐牌嘅插圖都好靚)( ´▽`)

➺ 巴斯克覆盆莓牛乳冰 (香港ᴋ11限定口味) 💰130
基本上係每檯客人必點嘅甜點✨
醬有好似焦糖燉蛋嘅效果
刨冰口感綿密( ´▽`)
覆盆莓醬酸甜酸甜 配上面頭嘅醬汁都唔會太過膩
刨冰入面仲有穀麥脆脆增加口感
滿足感極高 但都幾快融

➺ 紫蘇明太子意大利麵 💰98
本身意粉已經拌勻左鮮奶油明太子嘅醬汁,面頭再放上左明太子令每一口帶來一股鮮味😳
醬汁ᴄʀᴇᴀᴍʏ掛到係每一條意粉,辛香微辣
意粉煮得剛好

➺原味巴斯克蛋糕 💰62
原本打算食焦糖巴斯克蛋糕(都係香港ᴋ11限定口味)但賣曬 ,所以叫原味嘅代替
巴斯克蛋糕質地潮濕鬆軟
上面有忌廉口感輕型,整體味道唔錯

總結:
整體嘢食都唔錯😳對得住價錢
會想二刷試埋其他冰

✨消費:~ 💰150/ʜᴇᴀᴅ

■ 名稱:朝日夫婦×屋子
📍尖沙咀梳士巴利道18號維港文化匯K11 Musea B2樓201號舖
2024-09-27 548 瀏覽
もう少しだけ 再多一點點もう少しだけ もう少しだけ再走一小步 再走一小步不知是否人走茶涼的關係,主席剛辭職而去。整個商場的地庫人去樓空。這裡的優惠推廣曾帶給我很多便利,半價吃一頓飯,半價買了最新電子功能表。一切都是因為加倍獎賞而來。有恩有還,在這裡吃一餐形式上的Farewell飯,作為答謝飯亦不為過。踏み出せたのなら只要再踏出一小步來到店門口,想吃輕食。經理很熱心詳細介紹菜單,問我有沒興趣一試。一眼望去,店不大,裝修簡潔,洋食屋一間。光猛線條分明,又富現代感的小店,不錯。最終躍躍欲試,日文店名Asahi Uchi,中文取名朝日夫婦,按直譯應譯作朝日家才對。可能台灣店方想表達在屋簷下,朝日姓氏跟夫婦並聯,有一種家的感覺,故以此譯法亦不理由。もう少しだけ あと少しだけ多加一點點 再多加一點點Less is More. 餐牌上意粉簡單4款,電字下單會附送店內精緻飲品。這是朝日夫婦走出台灣的第一店,與香港屋子連乘合作。我選上海老羅勒青醬意大利粉,配上院子裡的桂花茶。以輕食標準而言,意粉份量還好,意粉幼細羅勒香足夠,算惹味,蝦方面,用料算新鮮,煮方面都在高水平,算彈牙爽口,不錯。 至於茶方面,桂
もう少しだけ 再多一點點

もう少しだけ もう少しだけ
再走一小步 再走一小步

踏み出せたのなら
只要再踏出一小步

もう少しだけ あと少しだけ
多加一點點 再多加一點點

Less is More. 餐牌上意粉簡單4款,電字下單會附送店內精緻飲品。這是朝日夫婦走出台灣的第一店,與香港屋子連乘合作。我選上海老羅勒青醬意大利粉,配上院子裡的桂花茶。以輕食標準而言,意粉份量還好,意粉幼細羅勒香足夠,算惹味,蝦方面,用料算新鮮,煮方面都在高水平,算彈牙爽口,不錯。 至於茶方面,桂花味不夠,茶葉方面選材不到佳,水溫可再熱一點,茶香滲不到出來,
稍作改善,必然更配那羅勒香的味道,有點可惜。

優しくなれたのなら
如能感到愜意的話

這裡坐在這裡,真的感到十分愜意。簡單的線條美,很有溫馨的感覺,在這裡坐下喝一口茶,慢慢吃,慢慢嘗,真的不錯。一個閒適的時光,柔入有感。

ありふれた一日も
這平凡無奇的一天

這看似平凡的一天,確實不平凡。看著隔壁的OL, 吃著一碗大刨冰,四個人份。冰從日本接入口,碎得甚美,加上果汁芝士火灼散落,看見都非常吸引。

素敵な日になっていくような
そんな気がしたんだ
漸漸成為美好的一天,至少我有這樣的感覺

經理欣勤招待我,又十分熱切招呼隔壁的OL們,十分有禮,值得一讚。遇著小問題處理又快。跟客人溝通又到位,對新店而言,幫助很大。

今喜びはめぐる
幸福縈繞

我不知店主當初開這店的原因是甚麼?但我有感是有一種很甜很幸福的感覺。在環境菜式編排人際方面安排都很貼心,簡單而到位。難為可惜的是那杯茶嘗未勾出一道餘韻,令這韻味未能好好延續,一閃即散。

醒了,看見商場內人潮疏落,人走茶涼,但願下次那桂花茶不涼,幸福縈繞就是了。
2024-09-26
2024-09-23 697 瀏覽
呢間係由台灣淡水過嚟嘅刨冰店「朝日夫婦」,Crossover香港本地cafe「屋子」開嘅餐廳雖然9月先開,miss左暑假食刨冰嘅黃金時間🥲但weekday去都唔少客人,希望之後生意會更好啦畢竟好多人都唔知,原來除左刨冰,仲有由屋子cafe主理嘅意粉主食😋 - ESPUMA宇治金時:$108面頭嘅綠色頭盔🪖🤣其實係綠茶味嘅mousse,再加左大量空氣入去,所以食落唔會好滯因為啲冰本身冇味,但溝埋綠茶mousse就會有綠茶味再加埋中間嘅紅豆同白玉,成件事好豐富👍🏻食到底仲可以加埋牛奶,然後就變成牛奶冰啦! - 紫蘇明太子意大利麵:$98個醬好creamy,勁多明太子,有少少辣辣地,意粉保留左少少咬口,唔錯🤤 - 海老羅勒青醬意大利麵:$118個青醬好特別,有別於其他餐廳食落似係自己用好多香草blend爛製成,所以食落草青味比較濃,但可以接受到大蝦燒過,好彈牙,但咸左少少🤏 味道:🤤🤤🤤🤤/5性價比:🤤🤤🤤🤤/5
呢間係由台灣淡水過嚟嘅刨冰店「朝日夫婦」,
Crossover香港本地cafe「屋子」開嘅餐廳
雖然9月先開,miss左暑假食刨冰嘅黃金時間🥲
但weekday去都唔少客人,希望之後生意會更好啦

- ESPUMA宇治金時:$108
面頭嘅綠色頭盔🪖🤣
因為啲冰本身冇味,但溝埋綠茶mousse就會有綠茶味
再加埋中間嘅紅豆同白玉,成件事好豐富👍🏻
食到底仲可以加埋牛奶,然後就變成牛奶冰啦!

- 紫蘇明太子意大利麵:$98
個醬好creamy,勁多明太子,有少少辣辣地,
意粉保留左少少咬口,唔錯🤤

- 海老羅勒青醬意大利麵:$118
個青醬好特別,有別於其他餐廳
食落似係自己用好多香草blend爛製成,
所以食落草青味比較濃,但可以接受到
大蝦燒過,好彈牙,但咸左少少🤏

味道:🤤🤤🤤🤤/5
性價比:🤤🤤🤤🤤/5