2024-09-29 880 瀏覽
去居酒屋食串燒識食一定要食雞!KIDO最近同日本食鳥協會一齊舉辦咗個和美雞肉祭,推出多種期間限定嘅雞肉料理,呢日就跟老婆大人同朋友去試咗其中幾款和味嘅雞肉菜式。每次嚟木戶都見到呢一幕好鬼激情嘅煙火表演,加埋嗰朕炭燒嘅香味真係好鬼得我鍾意。我哋試咗呢一枱嘅雞肉菜式,食盡來自日本多種雞嘅各部位真係過足癮呀。自家製胡麻醬日式香草博多雞肉沙律份量好多,入面嘅博多雞肉咬口十足而且好鮮香,配埋我鍾意食嘅胡麻醬同埋清爽沙律超開胃。呢個係炭火燒黑椒德島阿波尾雞腎!用黑椒調咗味嘅雞腎好有彈性食落非常脆口,點少少辣醬食更加惹味過癮。天多尼大和雞雞鎚加咗印度風味嘅調味料嚟燒,食落去多咗一朕異國風情嘅味道出邊比較少有。鹽燒德島阿波尾雞翼真係好鬼大隻,師傅將佢燒得皮脆肉香鬼咁好味,攪到我直頭想叫多一隻食呀。木村先生家族秘傳宮崎南蠻炸雞已經唔係第一次試但每次食仍然覺得好鬼好味!外層炸得香脆唔油入面嘅雞肉勁嫩又多汁,加埋特製嘅醬汁一齊食正到不得了。最後仲有宮崎式雞頸肉炭火鐵板燒!呢一碟已經用咗兩款日本雞嘅雞頸肉嚟整矜貴到呢,雞頸肉咬落去好有趙口仲有一陣陣嘅炭火香味要嚟送酒真係冇得輸,今次我哋試嘅日本雞肉款款都咁正斗

最後仲有宮崎式雞頸肉炭火鐵板燒!呢一碟已經用咗兩款日本雞嘅雞頸肉嚟整矜貴到呢,雞頸肉咬落去好有趙口仲有一陣陣嘅炭火香味要嚟送酒真係冇得輸,今次我哋試嘅日本雞肉款款都咁正斗,鍾意食雞嘅朋友真係唔好錯過呀。
2024-09-17
棉登徑就最多正宗又好味嘅日本嘢食😋今次就嚟到「木戶」品嘗一下佢地嘅炭火串燒料理🔥適逢佢哋推出「🐓和味雞肉祭」,5款日產雞作為主要食材~推出多款期間限定料理,愛雞嘅朋友萬物錯過!「🔥總廚木村先生家族秘傳宮崎南蠻炸雞1956年」門口都有詳盡介紹呢一味招牌菜~由日籍總廚木村潤一郎先生以其祖傳秘方呈獻⭐️稱得上為「宮崎名物」嘅南蠻炸雞,於1956年由木村先生嘅爸爸在1956年所自創~香港舖採用從日本奈良引進被當地人視為頂級美味嘅「大和妃子雞」嘅雞扒即製而成~估唔到雞扒咁厚咁大塊,但都可以炸到外脆內嫩~肉味濃郁,鮮嫩多汁,再配上佢地特製嘅南蠻醋風味他他醬~而佢地嘅醬味比起平時一般其他店舖嘅更加甜更輕身~甜而不膩,令人欲罷不能,一口愛上❤️「🥗自家製胡麻醬日式香草雞肉沙律」&「🔥炭火燒黑椒德島阿波尾雞雞腎」採用柔軟嫩滑嘅博多雞肉製作而成嘅香草雞肉~同爽脆新鮮嘅蔬菜形成強烈對比,一脆一滑非常合拍~面層用上濃濃芝麻香嘅胡麻醬,而下層則用上萬能醋香汁~整體濃郁清爽,開胃又清新~而燒雞腎則用上阿波尾雞雞腎,用惹味黑椒調味配上炭火香氣🔥雞腎勁大粒爽口得嚟仲好juicy,非常香口惹味,佐酒一流🍻「🧂鹽燒德島阿波尾

棉登徑就最多正宗又好味嘅日本嘢食😋
今次就嚟到「木戶」品嘗一下佢地嘅炭火串燒料理🔥
適逢佢哋推出「🐓和味雞肉祭」,5款日產雞作為主要食材~
推出多款期間限定料理,愛雞嘅朋友萬物錯過!

「🔥總廚木村先生家族秘傳宮崎南蠻炸雞1956年」

門口都有詳盡介紹呢一味招牌菜~
由日籍總廚木村潤一郎先生以其祖傳秘方呈獻⭐️
估唔到雞扒咁厚咁大塊,但都可以炸到外脆內嫩~
肉味濃郁,鮮嫩多汁,再配上佢地特製嘅南蠻醋風味他他醬~
而佢地嘅醬味比起平時一般其他店舖嘅更加甜更輕身~
甜而不膩,令人欲罷不能,一口愛上❤️

採用柔軟嫩滑嘅博多雞肉製作而成嘅香草雞肉~
同爽脆新鮮嘅蔬菜形成強烈對比,一脆一滑非常合拍~
面層用上濃濃芝麻香嘅胡麻醬,而下層則用上萬能醋香汁~
整體濃郁清爽,開胃又清新~
而燒雞腎則用上阿波尾雞雞腎,用惹味黑椒調味配上炭火香氣🔥
雞腎勁大粒爽口得嚟仲好juicy,非常香口惹味,佐酒一流🍻

「🧂鹽燒德島阿波尾雞翼」&「🍗宮崎式雞腿肉炭火鐵板燒」
阿波尾雞屬於地雞一種,脂肪少肉質更紮實彈牙~
佢地呢款鹽燒雞翼,燒到勁熱辣上枱~
大大隻,簡單嘅調味保留最天然嘅味道~
雞皮又脆,入面又嫩又彈,勁好食😋
至於雞腿肉鐵板燒,使用大和雞同博多雞2種去製作~
雞腿肉超嫩又彈牙,仲要充滿濃濃嘅炭火香味~
雖然佢配咗個辣醬(應該係辣蘿蔔蓉)都好惹味~
但我自己更加鍾意配上wasabi嚟食,勁正🌟🌟
  • 日本大和雞雞腎
  • 宮崎式雞腿肉炭火鐵板燒
2024-09-22 757 瀏覽
說到串燒就會想起雞肉!我就特別喜歡去氣氛一流的木户Kido,因為它是坊間少有用炭火串燒料理店,更選用多款日本雞來炮製美食,這兒的和味雞肉祭絕對可以滿足雞迷的慾望。我們這天來品嚐一系列來自日本的不同雞種美饌一飽口福。先品嚐自家製胡麻醬日式香草雞肉沙律$148,以柔軟嫩滑的博多雞肉來炮製,配襯新鮮的沙律菜混上木戶自家秘製胡麻醬,這份沙律味道非常香濃豐富絕不寡口。炭火燒黑椒德島阿波尾雞雞腎$78,選用優質阿波尾雞雞腎以香辣的黑椒作調味,吃下香口惹味嚼勁十足。天多尼大和雞雞槌$39採用柔軟的大和雞來炮製,加入印度咖喱香料及乳酪醃製後炭燒而成,帶上香而不辣的味道非常特別。鹽燒德島阿波尾雞翼$48,身材健碩的阿波尾雞翼燒得皮脆肉香,只是用鹽調味已經吃出陣陣雞香。總廚木村先生家族秘傳宮崎南蠻炸雞$188使用肉質嫩滑的宮崎雞來製作,炸雞外層香脆內裏肉質嬌嫩,吃得到總廚家鄉的味道好幸福啊。宮崎式雞頸肉炭火鐵板燒$258,使用了大和雞及博多雞兩款雞的稀少部位雞頸肉來製作,炭燒香氣縈繞雞頸肉之中,加上嫩滑有彈性的口感這味雞頸肉從來也是我的心頭愛。如果您跟我一樣喜歡吃雞肉又喜歡炭火香氣,我就十分推介去木户好好

我們這天來品嚐一系列來自日本的不同雞種美饌一飽口福。

如果您跟我一樣喜歡吃雞肉又喜歡炭火香氣,我就十分推介去木户好好享受一頓。
2024-09-17
嚟到📍尖沙咀想食出色嘅炭火串燒料理,第一時間就諗起位於棉登徑嘅木户✨選用香港罕有少見嘅食材😍而且仲獨家進口奈良產「大和肉鶏」🔥有齊鷄腿、鷄頸、鷄皮、鷄肝、自家製鷄肉丸及雞肉蔥串等出色肉類串燒,每次帶朋友嚟到食得好滿意💓💓今次同朋友就試咗好幾款🌟正宗日式鷄肉料理🌟各具特色,好值得推薦👄🔹總廚木村先生家族秘傳宮崎南蠻炸雞「木戶」招牌菜之一,由日籍總廚木村潤一郎先生以其祖傳秘方呈獻😻 南蠻雞為宮崎縣必吃美食,肉質嫩滑無比👏🏻👏🏻先將雞肉醃製調味,油炸後再沾上家族秘傳南蠻醋汁,味道酸甜開胃,令人一試愛上🤤🔹天多尼大和雞雞槌用上柔軟大和雞炮製👉🏻以印度咖喱香料及乳酪醃製三天,令肉質更軟滑又入味🎊再以炭燒烹調,皮香嫩滑,咬開肉汁鮮味,風味十足💖🔹徳島阿波尾鶏の砂肝BP焼き - 炭火燒黑椒德島阿波尾雞雞腎特選優質阿波尾雞雞腎,用惹味黑椒調味💁🏻‍♀️大大粒雞腎口感爽彈帶脆,以炭火燒製得鬆化無比,絕佳佐酒好物😋😋🔹徳島阿波尾鶏手羽先塩焼き - 鹽燒德島阿波尾雞翼體積巨大嘅阿波尾雞雞翼份量有睇頭😆雞肉特別香濃惹味,雞皮香酥脆而不膩,獨有彈力同咬口實在令人回味無窮🔥特別一讚大廚混合三種日本鹽,精心燒製,令雞

🔹總廚木村先生家族秘傳宮崎南蠻炸雞

🔹天多尼大和雞雞槌

🔹徳島阿波尾鶏手羽先塩焼き - 鹽燒德島阿波尾雞翼
體積巨大嘅阿波尾雞雞翼份量有睇頭😆雞肉特別香濃惹味,雞皮香酥脆而不膩,獨有彈力同咬口實在令人回味無窮🔥特別一讚大廚混合三種日本鹽,精心燒製,令雞翼層次更豐富‼️‼️

🔹自家製胡麻醬日式香草雞肉沙律
柔軟嫩滑嘅博多雞肉片🍗配搭新鮮爽脆沙律菜🥗再淋上木戶自家秘製胡麻醬,倍添芝麻香味,啖啖濃郁可口,健康又滋味💓

🔹宮崎式雞頸肉炭火鐵板燒
特別用上大和雞及博多雞嘅稀少部位👉🏻雞頸肉,部位極為稀有且珍貴🌟以宮崎式炭火燒製,入口充滿香噴噴炭火香,兩種雞頸肉均嫩滑爽口、肥瘦均勻,食落肉質彈性十足💕💕

木户✨
📍香港九龍尖沙咀棉登徑8號G12-13號舖
2024-09-20
📍尖沙咀棉登徑✨木户Kido✨ 主打宮崎炭火燒及博多串燒,以明爐炭火烹製傳統宮崎及九州鄉土料理🍴最近聯同東北觀光推進機構💁🏻‍♀️ 舉行日本東北祭,為大家帶來日本東北👉🏻山形、青森、岩手、秋田四縣地道特色料理😋😋 並由經驗豐富嘅日藉主廚木村潤一郎主理🤟🏻使用東北食材以及美酒製作出限定餐單為食客帶來獨特美食體驗💛餐廳裝修古色古香,充滿古典氛圍,以木材元素打造深色系溫暖感,燈光明亮柔和,愉悅氣氛令人仿如置身於日本🇯🇵居酒屋🏮🔹山形縣 山形高湯冷豆腐山形縣內陸山村地區特色鄉土料理!以山形高湯為基礎,高湯由夏季蔬菜如紫蘇、黃瓜、茄子、茗荷等切碎,再加入醬油而製成。主角日本豆腐,柔軟滑嫩,入口清爽可口,消暑又解渴,係一道好清新嘅前菜✅🔹青森縣 唐揚青森魷魚餅青森縣地道小吃,代表咗津輕內陸地區飲食文化,同時承載先人智慧與情感。由於二戰前海鮮對津輕內陸地區非常珍貴,通過將魷魚腳及其他食材結合,創造出風味獨特嘅唐揚青森魷魚餅🍥除咗呈現出深受喜愛嘅「家的味道」,更還傳承著世代相傳嘅烹飪技巧和獨特口味💁🏻‍♀️魷魚餅外層酥脆無比,入口夾雜魷魚鮮香及蔬菜清甜,口感極佳🔹秋田縣 醬油烤秋田海苔米棒秋田擁優質水源,

🔹山形縣 山形高湯冷豆腐

🔹青森縣 唐揚青森魷魚餅
青森縣地道小吃,代表咗津輕內陸地區飲

🔹秋田縣 醬油烤秋田海苔米棒
秋田擁優質水源,孕育出口感豐富、味道可口之稻米🌾先將米飯搗碎後捏成棒狀,用醬油進行燒烤,再以秋田特產海苔將烤好米棒包裹,一上枱即散發誘人香氣,外層金黃酥脆,咬開係綿密米飯🍚夾雜濃郁醬油香,整體層次豐富之餘,令人體驗到特有多樣性口感♨️

🔹岩手縣 炭火燒岩手赤雞
岩手赤雞濃郁鮮味又多汁,堅持於整個繁殖期不使用任何抗生素或合成抗菌劑飼養,再以炭燒方法烹調,特別淋上雞油,使炭火味迫進雞肉中,入口充滿炭火香氣,真正色香味俱全👏🏻👏🏻

🔹山形縣 山形醬油煮蒟蒻丸子
山形縣為蒟蒻丸子發源地,先將蒟蒻切成約 3 公分大小球狀,再用上山形縣產醬油調味,然後慢慢燉煮而成。食落帶鹹鹹甜甜醬油香,蒟蒻丸子綿密有咬勁,呈現出濃厚而平衡口感🌟

🔹山形縣 山形板蕎麵
山形縣特產之蕎麥麵,特別用上同樣產自山形縣之木板作為盛載容器,木板所散發出香氣與蕎麥麵風味交融於一起,帶來獨特感官體驗。感受淡淡木材香氣同時品嘗彈滑清香嘅蕎麥麵,冰涼清新,岩哂炎夏🧊

2024-08-14
2024-10-23 132 瀏覽
主打宮崎炭火燒及博多串燒既居酒屋,一入門已經感受到濃濃既日本氣色,同見到師父係炭火前料理,好有feel🔥🔥🔥木戶海鮮沙律🥗🥗🥗有魚生片,有熟蝦,仲有好多沙律菜,酸酸地好開胃蒟蒻魚刺身🍣🍣🍣望落勁似三文魚,點埋個汁一齊食,以為自己食緊一片彈牙既三文魚,好搞笑鮑魚🐚🐚🐚份量好多,每一片都好多汁,好彈牙鹽燒大蝦🦐🦐🦐開埋邊超方便,可以直接食到D肉,十分鮮甜揚蝦串🍤🍤🍤係新鮮蝦棒天婦羅,勁好食,肉質細嫩雞軟骨🐣🐣🐣燒到岩岩好,唔會好乾,又唔會好硬,仲有D肉連住,好味燒蕃薯🍠🍠🍠最後食埋個燒甜蕃薯做甜品作為總結,完美🤌🏻🤌🏻🤌🏻

木戶海鮮沙律🥗🥗🥗
有魚生片,有熟蝦,仲有好多沙律菜,酸酸地好開胃

蒟蒻魚刺身🍣🍣🍣

鮑魚🐚🐚🐚
份量好多,每一片都好多汁,好彈牙

鹽燒大蝦🦐🦐🦐
開埋邊超方便,可以直接食到D肉,十分鮮甜

揚蝦串🍤🍤🍤
係新鮮蝦棒天婦羅,勁好食,肉質細嫩

雞軟骨🐣🐣🐣
燒到岩岩好,唔會好乾,又唔會好硬,仲有D肉連住,好味

燒蕃薯🍠🍠🍠
最後食埋個燒甜蕃薯做甜品作為總結,完美🤌🏻🤌🏻🤌🏻
2024-10-10 321 瀏覽
成日有個刻板印象 棉登徑好多高(貴)檔(貴)日本嘢,今日朋友帶路先發覺比想像中扺食好多一坐低睇menu估唔到假日都有lunchset可以揀,一眼相中咗我最愛嘅一夜乾 另外因為呢間嘢啲雞好出名, 我仲哋叫咗個農場地雞串燒五款拼盤等候時間略長,但即叫即燒都合理嘅,去得居酒屋都係同朋友傾下計坐耐啲個一夜乾一上枱 嘩 大大條不得了係幸福嘅感覺XD 佢個set本身有包沙律 湯 前菜 漬物 飯 茶碗蒸,要幾豐富有幾豐富大推前菜 難得有海蜇,而且唔會太酸 配青瓜青青哋 好開胃另外個雞串 無標明係咩所以有啲唔肯定食緊咩lol 無認錯應該係雞皮+雞軟骨+雞翼+雞肝+唔知邊個部位嘅雞肉 趁熱食好味店員會有一堆調味粉俾你配串食,有啲味道變化,大推梅子粉 好特別好正
個一夜乾一上枱 嘩 大大條不得了

大推前菜 難得有海蜇,而且唔會太酸 配青瓜青青哋 好開胃

2024-10-06 337 瀏覽
餐廳裝修以木材元素打造深色系溫暖感燈光明亮柔和.充滿古典氛圍仿如置身於日本居酒屋限定極上日本蒲燒鰻魚肉油香感重又有炭香.個皮超級香脆.非常滋味味噌吞拿魚蓉新鮮的吞拿魚蓉放入脆脆的雪糕筒像吃冰淇淋一樣有層次感自家製雞肉丸配黃金蛋有雞軟骨增加口感配上日本生雞蛋是日本地道的串燒大塊厚切雞扒外脆內嫩肉味濃郁.鮮嫩多汁. 有彈性的口感配上特製的南蠻醋風味他他醬甜而不膩令人一口愛上宮崎式雞腿肉炭火鐵板燒雞腿肉超嫩又彈牙充滿濃郁的炭火香味爽口鮮甜又嫰滑烤熊本肥厚赤茄子炭香過的茄子肉軟糯香軟.多汁軟嫩
餐廳裝修以木材元素打造深色系溫暖感

爽口鮮甜又嫰滑

烤熊本肥厚赤茄子
炭香過的茄子肉軟糯香軟.多汁軟嫩
  • 總廚木村先生家族1956年首創宮崎南蠻炸雞
預約咗6:30pm同朋友慶生,提前到餐廳放低咗生日蛋糕。我同朋友兩人準時到達入座,亦知道用餐時間90分鐘。7:26pm一名高級女紮馬尾職員話last order,問有無嘢加,我哋表未無(因為10分鐘前已經加咗)一分鐘後 7:27pm同一職員攞張單嚟叫我哋埋單,我哋表仲有嘢食未到,佢反駁我哋枱面食物已經清晒,單上嘅item都到齊,就係咁發現漏單😮‍💨7:40pm同一個職員再攞多次張單嚟,放喺壽星女面前,叫我哋埋單。我立即表示不滿:我哋仲未食完,你有無需要不停叫我哋埋單?加上我放咗生日蛋糕喺你哋到,我哋都未食!女職員毫無悔意,表示8pm有下輪客人,仲問:咁宜家即刻上埋蛋糕俾你?!就係咁,生日surprise就俾呢個職員ruin咗😡😡😡客人用餐時間未完,喺完全無解釋情況下提前超過30分鐘要求客人埋單真係好唔尊重客人。另外,餐廳職員一直keep住收吉碟,我哋離開後只係需收返兩隻茶杯同抹一抹枱,根本一分鐘都唔使。如果咁擔心唔夠時間返枱,點解唔安排下一輪客人8:15pm,預留buffer時間俾自己清潔,而係要犧牲前一輪客人用餐時間?!明太子紫蘇豚肉卷自家製雞肉丸配黃金蛋宮崎南蠻炸雞清酒煮蜆(當日推

7:26pm

一分鐘後 7:27pm

7:40pm
同一個職員再攞多次張單嚟,放喺壽星女面前,叫我哋埋單。
就係咁,生日surprise就俾呢個職員ruin咗😡😡😡

明太子紫蘇豚肉卷
自家製雞肉丸配黃金蛋

宮崎南蠻炸雞

清酒煮蜆(當日推介menu)

薩摩家炸魚餅

2024-09-28
極具日式風格居酒屋,木材元素,深色神秘氛圍。傳統日本燒鳥亭格調,配合開放式廚房設計,可近距離欣賞廚師的手藝!2024和味雞肉祭總廚木村先生家族秘傳宫崎南蠻炸雞1956年 $188招牌菜,由日籍總廚木村先生祖傳秘製,宮崎名物~南蠻炸雞,係宮崎縣必吃美食由1956年木村先生的爸爸自創雞肉外脆內軟,雞肉嫩滑多汁,肉味濃郁 , 配上自家製醬汁,味道配合得天衣無縫!非常美味必食👍👍👍👍👍自家製雞肉丸配黃金蛋 $112雞肉丸裏面混合雞軟骨, 用炭烤雞肉燒得金黃 , 表面香脆 , 再配上蛋汁 , 完美的配搭好味道限定極上日本蒲燒鰻魚 $398總廚木村先生從大阪挑選優質頂級鰻魚日籍主廚親自用炭烤燒極上日本蒲燒鰻魚上枱時, 鰻魚會放小炭爐上加熱, 鰻魚表皮香脆, 軟嫩多汁 好好味吞拿魚蓉他他 $168味噌吞拿魚蓉新鮮吞拿魚蓉放入香脆小雪糕筒 ,可愛又美味烤熊本肥厚赤茄子 $138熊本的傳統名產「肥後赤なす」,肉質柔軟多汁 , 熊本肥厚赤茄子用備長炭燒烤, 清甜滋味 ! 明太子紫蘇豚肉卷 $47豚肉油脂味香濃 , 配上鹹香明太子 , 紫蘇葉酸甜帶花香 ,味道非常配合宮崎式雞腿肉炭火鐵板燒 $278蒜

2024和味雞肉祭

總廚木村先生家族秘傳宫崎南蠻炸雞
1956年 $188
由1956年木村先生的爸爸自創
必食👍👍👍👍👍

自家製雞肉丸配黃金蛋 $112
雞肉丸裏面混合雞軟骨, 用炭烤雞肉
燒得金黃 , 表面香脆 , 再配上蛋汁 , 完美的配搭
好味道

限定極上日本蒲燒鰻魚 $398
總廚木村先生從大阪挑選優質頂級鰻魚
日籍主廚親自用炭烤燒極上日本蒲燒鰻魚
上枱時, 鰻魚會放小炭爐上加熱, 鰻魚表皮香脆, 軟嫩多汁
好好味

吞拿魚蓉他他 $168
味噌吞拿魚蓉
新鮮吞拿魚蓉放入香脆小雪糕筒 ,可愛又美味

烤熊本肥厚赤茄子 $138

明太子紫蘇豚肉卷 $47

宮崎式雞腿肉炭火鐵板燒 $278
蒜蓉奈良大和頂級妃子雞 , 用炭火燒製, 肉質爽口 , 肉汁豐富

環境 9/10

店名: 木戶 KIDO
地址 : 尖沙咀棉登徑 8 號地下 G12-13 號舖

• 自家製雞肉丸配黃金蛋
2024-09-27 261 瀏覽
嘩~等到頸都長嘅「木户」和味雞肉祭 2024 -已經係4訪木戶啦~~-「木户」Kido以明爐炭火炮製日本最地道嘅片燒美食,招牌燒鳥係must eat item!!今次和味雞肉祭採用了從日本奈良被受追捧的「大和妃子雞」(原名大和肉雞)。-自家製胡麻醬日式香草雞肉沙律 $148上層是博多雞去皮的雞肉,並淋上木戶自家秘製胡麻醬 ,底層是新鮮沙律菜配上柚子醋。2款dressing 令到味道層次豐富,突顯雞肉Juicy,而且灑上炸蔥蒜作點綴。炭火燒黑椒德島阿波尾雞雞腎 $78粒粒又大又脆脆鬆化,黑椒調味,非常惹味!總廚木村先生家族秘傳宫崎南蠻炸雞1956年 $188-「木戶」的招牌菜,又是「宮崎名物」,由木村總廚的父親人於1956年自創。最原始的風味秘方呈獻,外脆內爆Juicy,果然是宮崎必吃美食。喜歡食炸雞的必點,非一般味道!鹽燒德島阿波尾雞翼$48/隻-每次的最愛,燒到外皮香脆,雞味濃,肉質較有咬口,加上混合了三種日本鹽作調味,更令雞味濃厚!燒雞翼~我中意食!宮崎式雞頸肉炭火鐵板燒 $278選用大和雞+博多雞兩的雞頸肉,用宮崎或炭火燒燒製,既爽口鮮甜又嫰滑,配菜嗦晒所有精華所在😍-喜歡吃燒鳥

嘩~等到頸都長嘅「木户」和味雞肉祭 2024
已經係4訪木戶啦~~
自家製胡麻醬日式香草雞肉沙律

自家製胡麻醬日式香草雞肉沙律 $148

炭火燒黑椒德島阿波尾雞雞腎 $78
炭火燒黑椒德島阿波尾雞雞腎
粒粒又大又脆脆鬆化,黑椒調味,非常惹味!

總廚木村先生家族秘傳宫崎南蠻炸雞1956年
總廚木村先生家族秘傳宫崎南蠻炸雞1956年 $188
鹽燒德島阿波尾雞翼 $48/隻

鹽燒德島阿波尾雞翼$48/隻
宮崎式雞頸肉炭火鐵板燒
宮崎式雞頸肉炭火鐵板燒 $278
喜歡吃燒鳥的朋友仔,絕不能錯過!
2024-09-23
$306.6 (晚餐)
自家製胡麻醬日式香草雞肉沙律
總廚木村先生家族秘傳宫崎南蠻炸雞1956年
鹽燒德島阿波尾雞翼 $48/隻
宮崎式雞頸肉炭火鐵板燒
  • 宮崎南蠻炸雞
  • 鹽燒德島阿波尾雞翼
2024-09-24 302 瀏覽
最近同朋友聚會去了尖沙咀一間日本居酒屋主打炭火燒的木戶入口跟店內裝潢都好像日本古代的木屋很傳統日式style 今個月主打和味雞肉祭暫時是本月吃過最高質的炭火燒日料🌟自家製胡麻醬日式香草雞肉沙律入坐很快就迎來第一道菜新鮮爽脆沙律菜 一點都沒有草青味 這點很加分 博多雞肉片有別於一般餐廳的雞柳即使凍上也非常嫩滑 不會柴口配上自家調配的醬汁 每一口都帶有芝麻的香味非常吸引🌟徳島阿波尾鶏の砂肝BP焼き 炭火焼配上黑椒 雞腎是來自阿波尾雞每一口都是爽爽脆脆非常香口 後悔沒有點上一杯啤酒 🌟宮崎式雞頸肉炭火鐵板燒雞頸肉屬於稀少部位入口充滿炭火香氣 又是另一款高質的下酒菜🌟天多尼大和雞雞槌大和妃子雞醃製後再炭燒 皮香又嫩滑 很少吃到雞鎚還帶肉汁 讚👍🏻🌟徳島阿波尾鶏手羽先塩焼き 鹽燒徳島阿波尾雞翼非常大的一隻比起日常吃的雞翼都要大雞味香濃 雞皮又香又酥脆 🌟皇牌之一是由日籍總廚以其祖傳秘方呈獻南蠻炸雞聽說是宮崎縣必吃美食炭火烤過仍然保持肉質嫩滑秘傳南蠻醋汁我超級愛 扭轉了我對南蠻炸雞的看法(早上還跟朋友說不太喜歡南蠻炸雞🤣)

最近同朋友聚會

聽說是宮崎縣必吃美食
炭火烤過仍然保持肉質嫩滑
秘傳南蠻醋汁我超級愛
扭轉了我對南蠻炸雞的看法
(早上還跟朋友說不太喜歡南蠻炸雞🤣)
2024-09-24
10 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
  • 日本大和雞雞腎
  • 宮崎南蠻炸雞
  • 雞肝
2024-09-20 346 瀏覽
木戶 @ 尖沙咀木戶係一間唔錯既串燒店…今次都係安排左坐係bar檯…咁就可以一路欣賞師父手藝我地點左幾款店員強烈推介既特色食物一款串燒上面有糯米既物體…竟然唔記得乜野黎…剩係記得幾好味…雞pat pat 其實一路都好抗拒呢味野…不過既然店員強烈推介…姑且又點黎試下…點知試完真係會返唔到轉頭…嗰種油脂既酥香好味道呢…即刻點多串食下。如果你覺得雞皮已經好正的話…雞pat pat直頭屈機燒魷魚 魷魚都幾軟熟唔會韌 … 正常發揮豚肉卷 呢個好似包住韭菜花 唔緊要 … 呢個好好味燒牛舌 粒上口感更佳 呢度個炭燒雞都好味…由老闆親自主理…玩哂火…成晚就係睇佢燒雞。雖然好老土…不過真係雞有雞味…肉質彈牙…隻雞一定係運動健將黎。仲有燒雞肝 生熟啱啱好 燒既時間拿捏得好準確食串燒點可以唔dap番杯呢度串燒係做得唔錯…除左貴dd之外…不過最近呢次去感覺有d跌左watt。過一排先再去試下#相機先食 #cameraeatfirst #foodporn #foodlover #yum #eating #instagood #foodgram #foods #foodstagram #foodies #foodp
木戶 @ 尖沙咀

木戶係一間唔錯既串燒店…

今次都係安排左坐係bar檯…咁就可以一路欣賞師父手藝

我地點左幾款店員強烈推介既特色食物

燒魷魚 魷魚都幾軟熟唔會韌 … 正常發揮

豚肉卷 呢個好似包住韭菜花 唔緊要 … 呢個好好味

燒牛舌 粒上口感更佳

仲有燒雞肝 生熟啱啱好 燒既時間拿捏得好準確

食串燒點可以唔dap番杯

#相機先食 #cameraeatfirst #foodporn #foodlover #yum #eating #instagood #foodgram #foods #foodstagram #foodies #foodphotography #fooddiary #food #foodblogger #hkfoodie #香港好去處 #串燒 #尖沙咀 #日本菜
2024-09-14 532 瀏覽
第二次去呢間好有氣氛正宗日式串燒餐廳🍴一樣咁爆場咁有氣氛,睇住師傅用炭火燒真係流晒口水🤤✨限定極上日本蒲燒鰻魚必點!係我哋面前用炭烤,再放上小炭爐熱住。肉油香感重又有炭香,個皮超級香脆,不過要趁熱食如果唔係個皮會痴住小炭爐。✨宮崎式雞腿肉炭火鐵板燒必點!都係用炭烤所以雞腿肉會有少少灰色,但雞腿肉有炭香又juicy。✨總廚木村先生家族秘傳宫崎南蠻炸雞1956年唔同平時一粒粒,係一塊炸雞扒上面有沙律醬好惹味。🐟味噌吞拿魚蓉新鮮嘅吞拿魚蓉放入脆脆嘅雪糕筒入面食真係好有層次感。⭐️自家製雞肉丸配黃金蛋有雞軟骨增加口感,配上日本生雞蛋喺地道嘅串燒。💫明太子豚肉卷半肥瘦豚肉入面包住明太子,好有咸香。🍆烤熊本肥厚赤茄子茄子好juicy新鮮。

✨限定極上日本蒲燒鰻魚

✨宮崎式雞腿肉炭火鐵板燒

✨總廚木村先生家族秘傳宫崎南蠻炸雞1956年
唔同平時一粒粒,係一塊炸雞扒上面有沙律醬好惹味。

🐟味噌吞拿魚蓉
新鮮嘅吞拿魚蓉放入脆脆嘅雪糕筒入面食真係好有層次感。

⭐️自家製雞肉丸配黃金蛋
有雞軟骨增加口感,配上日本生雞蛋喺地道嘅串燒。

💫明太子豚肉卷
半肥瘦豚肉入面包住明太子,好有咸香。

🍆烤熊本肥厚赤茄子
茄子好juicy新鮮。

• 自家製雞肉丸配黃金蛋
  • 明太子紫蘇豚肉卷
2024-09-13 455 瀏覽
餐廳環境有格調, 尤如走進日本居酒屋風格🪭🏮🎎一入到去就見火紅紅香噴噴咁燒緊鰻魚佢哋主打宮崎炭火燒及博多串燒但由日籍主廚親手燒嘅極上日本蒲燒鰻魚絕對必點👍🏻總廚木村先生更從大阪挑選頂級鰻魚入口時感受到酥脆嘅表皮, 隨後就係軟嫩多汁鰻魚肉質都預咗鰻魚會好好食, 但宮崎式雞腿肉炭火鐵板燒先最令我驚喜同難忘係採用奈良頂級「大和妃子雞」, 以備長炭大火直烤後, 雞腿肉用炭火燻香,而肉汁鎖喺肉裡面,鮮嫩爆汁本身肉有少少鹹香, 配埋特製醬汁就非常惹味🤤另外要提下個由總廚家族秘傳宫崎南蠻炸雞肉質軟淋, 肉汁非常Juice, 而且好入味🐣✨味噌吞拿魚蓉✨自家製雞肉丸配黃金蛋✨明太子豚肉卷✨烤熊本肥厚赤茄子✨宮崎式雞腿肉炭火鐵板燒✨限定極上日本蒲燒鰻魚✨總廚木村先生家族秘傳宫崎南蠻炸雞1956年
餐廳環境有格調, 尤如走進日本居酒屋風格🪭🏮🎎
一入到去就見火紅紅香噴噴咁燒緊鰻魚
佢哋主打宮崎炭火燒及博多串燒
但由日籍主廚親手燒嘅極上日本蒲燒鰻魚絕對必點👍🏻
總廚木村先生更從大阪挑選頂級鰻魚
入口時感受到酥脆嘅表皮, 隨後就係軟嫩多汁鰻魚肉質

係採用奈良頂級「大和妃子雞」, 以備長炭大火直烤後,
雞腿肉用炭火燻香,而肉汁鎖喺肉裡面,鮮嫩爆汁
本身肉有少少鹹香, 配埋特製醬汁就非常惹味🤤

另外要提下個由總廚家族秘傳宫崎南蠻炸雞
肉質軟淋, 肉汁非常Juice, 而且好入味🐣

✨味噌吞拿魚蓉
✨自家製雞肉丸配黃金蛋