招聘中
薪金面議
24天前
嚟到📍尖沙咀想食出色嘅炭火串燒料理,第一時間就諗起位於棉登徑嘅木户✨選用香港罕有少見嘅食材😍而且仲獨家進口奈良產「大和肉鶏」🔥有齊鷄腿、鷄頸、鷄皮、鷄肝、自家製鷄肉丸及雞肉蔥串等出色肉類串燒,每次帶朋友嚟到食得好滿意💓💓今次同朋友就試咗好幾款🌟正宗日式鷄肉料理🌟各具特色,好值得推薦👄🔹總廚木村先生家族秘傳宮崎南蠻炸雞「木戶」招牌菜之一,由日籍總廚木村潤一郎先生以其祖傳秘方呈獻😻 南蠻雞為宮崎縣必吃美食,肉質嫩滑無比👏🏻👏🏻先將雞肉醃製調味,油炸後再沾上家族秘傳南蠻醋汁,味道酸甜開胃,令人一試愛上🤤🔹天多尼大和雞雞槌用上柔軟大和雞炮製👉🏻以印度咖喱香料及乳酪醃製三天,令肉質更軟滑又入味🎊再以炭燒烹調,皮香嫩滑,咬開肉汁鮮味,風味十足💖🔹徳島阿波尾鶏の砂肝BP焼き - 炭火燒黑椒德島阿波尾雞雞腎特選優質阿波尾雞雞腎,用惹味黑椒調味💁🏻‍♀️大大粒雞腎口感爽彈帶脆,以炭火燒製得鬆化無比,絕佳佐酒好物😋😋🔹徳島阿波尾鶏手羽先塩焼き - 鹽燒德島阿波尾雞翼體積巨大嘅阿波尾雞雞翼份量有睇頭😆雞肉特別香濃惹味,雞皮香酥脆而不膩,獨有彈力同咬口實在令人回味無窮🔥特別一讚大廚混合三種日本鹽,精心燒製,令雞

🔹總廚木村先生家族秘傳宮崎南蠻炸雞

🔹天多尼大和雞雞槌

🔹徳島阿波尾鶏手羽先塩焼き - 鹽燒德島阿波尾雞翼
體積巨大嘅阿波尾雞雞翼份量有睇頭😆雞肉特別香濃惹味,雞皮香酥脆而不膩,獨有彈力同咬口實在令人回味無窮🔥特別一讚大廚混合三種日本鹽,精心燒製,令雞翼層次更豐富‼️‼️

🔹自家製胡麻醬日式香草雞肉沙律
柔軟嫩滑嘅博多雞肉片🍗配搭新鮮爽脆沙律菜🥗再淋上木戶自家秘製胡麻醬,倍添芝麻香味,啖啖濃郁可口,健康又滋味💓

🔹宮崎式雞頸肉炭火鐵板燒
特別用上大和雞及博多雞嘅稀少部位👉🏻雞頸肉,部位極為稀有且珍貴🌟以宮崎式炭火燒製,入口充滿香噴噴炭火香,兩種雞頸肉均嫩滑爽口、肥瘦均勻,食落肉質彈性十足💕💕

木户✨
📍香港九龍尖沙咀棉登徑8號G12-13號舖
2024-09-20
📍尖沙咀棉登徑✨木户Kido✨ 主打宮崎炭火燒及博多串燒,以明爐炭火烹製傳統宮崎及九州鄉土料理🍴最近聯同東北觀光推進機構💁🏻‍♀️ 舉行日本東北祭,為大家帶來日本東北👉🏻山形、青森、岩手、秋田四縣地道特色料理😋😋 並由經驗豐富嘅日藉主廚木村潤一郎主理🤟🏻使用東北食材以及美酒製作出限定餐單為食客帶來獨特美食體驗💛餐廳裝修古色古香,充滿古典氛圍,以木材元素打造深色系溫暖感,燈光明亮柔和,愉悅氣氛令人仿如置身於日本🇯🇵居酒屋🏮🔹山形縣 山形高湯冷豆腐山形縣內陸山村地區特色鄉土料理!以山形高湯為基礎,高湯由夏季蔬菜如紫蘇、黃瓜、茄子、茗荷等切碎,再加入醬油而製成。主角日本豆腐,柔軟滑嫩,入口清爽可口,消暑又解渴,係一道好清新嘅前菜✅🔹青森縣 唐揚青森魷魚餅青森縣地道小吃,代表咗津輕內陸地區飲食文化,同時承載先人智慧與情感。由於二戰前海鮮對津輕內陸地區非常珍貴,通過將魷魚腳及其他食材結合,創造出風味獨特嘅唐揚青森魷魚餅🍥除咗呈現出深受喜愛嘅「家的味道」,更還傳承著世代相傳嘅烹飪技巧和獨特口味💁🏻‍♀️魷魚餅外層酥脆無比,入口夾雜魷魚鮮香及蔬菜清甜,口感極佳🔹秋田縣 醬油烤秋田海苔米棒秋田擁優質水源,

🔹山形縣 山形高湯冷豆腐

🔹青森縣 唐揚青森魷魚餅
青森縣地道小吃,代表咗津輕內陸地區飲

🔹秋田縣 醬油烤秋田海苔米棒
秋田擁優質水源,孕育出口感豐富、味道可口之稻米🌾先將米飯搗碎後捏成棒狀,用醬油進行燒烤,再以秋田特產海苔將烤好米棒包裹,一上枱即散發誘人香氣,外層金黃酥脆,咬開係綿密米飯🍚夾雜濃郁醬油香,整體層次豐富之餘,令人體驗到特有多樣性口感♨️

🔹岩手縣 炭火燒岩手赤雞
岩手赤雞濃郁鮮味又多汁,堅持於整個繁殖期不使用任何抗生素或合成抗菌劑飼養,再以炭燒方法烹調,特別淋上雞油,使炭火味迫進雞肉中,入口充滿炭火香氣,真正色香味俱全👏🏻👏🏻

🔹山形縣 山形醬油煮蒟蒻丸子
山形縣為蒟蒻丸子發源地,先將蒟蒻切成約 3 公分大小球狀,再用上山形縣產醬油調味,然後慢慢燉煮而成。食落帶鹹鹹甜甜醬油香,蒟蒻丸子綿密有咬勁,呈現出濃厚而平衡口感🌟

🔹山形縣 山形板蕎麵
山形縣特產之蕎麥麵,特別用上同樣產自山形縣之木板作為盛載容器,木板所散發出香氣與蕎麥麵風味交融於一起,帶來獨特感官體驗。感受淡淡木材香氣同時品嘗彈滑清香嘅蕎麥麵,冰涼清新,岩哂炎夏🧊

2024-08-14
3天前 0 瀏覽
最近同朋友聚會去了尖沙咀一間日本居酒屋主打炭火燒的木戶入口跟店內裝潢都好像日本古代的木屋很傳統日式style 今個月主打和味雞肉祭暫時是本月吃過最高質的炭火燒日料🌟自家製胡麻醬日式香草雞肉沙律入坐很快就迎來第一道菜新鮮爽脆沙律菜 一點都沒有草青味 這點很加分 博多雞肉片有別於一般餐廳的雞柳即使凍上也非常嫩滑 不會柴口配上自家調配的醬汁 每一口都帶有芝麻的香味非常吸引🌟徳島阿波尾鶏の砂肝BP焼き 炭火焼配上黑椒 雞腎是來自阿波尾雞每一口都是爽爽脆脆非常香口 後悔沒有點上一杯啤酒 🌟宮崎式雞頸肉炭火鐵板燒雞頸肉屬於稀少部位入口充滿炭火香氣 又是另一款高質的下酒菜🌟天多尼大和雞雞槌大和妃子雞醃製後再炭燒 皮香又嫩滑 很少吃到雞鎚還帶肉汁 讚👍🏻🌟徳島阿波尾鶏手羽先塩焼き 鹽燒徳島阿波尾雞翼非常大的一隻比起日常吃的雞翼都要大雞味香濃 雞皮又香又酥脆 🌟皇牌之一是由日籍總廚以其祖傳秘方呈獻南蠻炸雞聽說是宮崎縣必吃美食炭火烤過仍然保持肉質嫩滑秘傳南蠻醋汁我超級愛 扭轉了我對南蠻炸雞的看法(早上還跟朋友說不太喜歡南蠻炸雞🤣)

最近同朋友聚會

聽說是宮崎縣必吃美食
炭火烤過仍然保持肉質嫩滑
秘傳南蠻醋汁我超級愛
扭轉了我對南蠻炸雞的看法
(早上還跟朋友說不太喜歡南蠻炸雞🤣)
3天前
生日
  • 總廚木村先生家族1956年首創宮崎南蠻炸雞
  • 日本大和雞雞腎
  • 宮崎南蠻炸雞
  • 雞肝
4天前 23 瀏覽
說到串燒就會想起雞肉!我就特別喜歡去氣氛一流的木户Kido,因為它是坊間少有用炭火串燒料理店,更選用多款日本雞來炮製美食,這兒的和味雞肉祭絕對可以滿足雞迷的慾望。我們這天來品嚐一系列來自日本的不同雞種美饌一飽口福。先品嚐自家製胡麻醬日式香草雞肉沙律$148,以柔軟嫩滑的博多雞肉來炮製,配襯新鮮的沙律菜混上木戶自家秘製胡麻醬,這份沙律味道非常香濃豐富絕不寡口。炭火燒黑椒德島阿波尾雞雞腎$78,選用優質阿波尾雞雞腎以香辣的黑椒作調味,吃下香口惹味嚼勁十足。天多尼大和雞雞槌$39採用柔軟的大和雞來炮製,加入印度咖喱香料及乳酪醃製後炭燒而成,帶上香而不辣的味道非常特別。鹽燒德島阿波尾雞翼$48,身材健碩的阿波尾雞翼燒得皮脆肉香,只是用鹽調味已經吃出陣陣雞香。總廚木村先生家族秘傳宮崎南蠻炸雞$188使用肉質嫩滑的宮崎雞來製作,炸雞外層香脆內裏肉質嬌嫩,吃得到總廚家鄉的味道好幸福啊。宮崎式雞頸肉炭火鐵板燒$258,使用了大和雞及博多雞兩款雞的稀少部位雞頸肉來製作,炭燒香氣縈繞雞頸肉之中,加上嫩滑有彈性的口感這味雞頸肉從來也是我的心頭愛。如果您跟我一樣喜歡吃雞肉又喜歡炭火香氣,我就十分推介去木户好好

我們這天來品嚐一系列來自日本的不同雞種美饌一飽口福。

如果您跟我一樣喜歡吃雞肉又喜歡炭火香氣,我就十分推介去木户好好享受一頓。
2024-09-17
6天前 0 瀏覽
木戶 @ 尖沙咀木戶係一間唔錯既串燒店…今次都係安排左坐係bar檯…咁就可以一路欣賞師父手藝我地點左幾款店員強烈推介既特色食物一款串燒上面有糯米既物體…竟然唔記得乜野黎…剩係記得幾好味…雞pat pat 其實一路都好抗拒呢味野…不過既然店員強烈推介…姑且又點黎試下…點知試完真係會返唔到轉頭…嗰種油脂既酥香好味道呢…即刻點多串食下。如果你覺得雞皮已經好正的話…雞pat pat直頭屈機燒魷魚 魷魚都幾軟熟唔會韌 … 正常發揮豚肉卷 呢個好似包住韭菜花 唔緊要 … 呢個好好味燒牛舌 粒上口感更佳 呢度個炭燒雞都好味…由老闆親自主理…玩哂火…成晚就係睇佢燒雞。雖然好老土…不過真係雞有雞味…肉質彈牙…隻雞一定係運動健將黎。仲有燒雞肝 生熟啱啱好 燒既時間拿捏得好準確食串燒點可以唔dap番杯呢度串燒係做得唔錯…除左貴dd之外…不過最近呢次去感覺有d跌左watt。過一排先再去試下#相機先食 #cameraeatfirst #foodporn #foodlover #yum #eating #instagood #foodgram #foods #foodstagram #foodies #foodp
木戶 @ 尖沙咀

木戶係一間唔錯既串燒店…

今次都係安排左坐係bar檯…咁就可以一路欣賞師父手藝

我地點左幾款店員強烈推介既特色食物

燒魷魚 魷魚都幾軟熟唔會韌 … 正常發揮

豚肉卷 呢個好似包住韭菜花 唔緊要 … 呢個好好味

燒牛舌 粒上口感更佳

仲有燒雞肝 生熟啱啱好 燒既時間拿捏得好準確

食串燒點可以唔dap番杯

#相機先食 #cameraeatfirst #foodporn #foodlover #yum #eating #instagood #foodgram #foods #foodstagram #foodies #foodphotography #fooddiary #food #foodblogger #hkfoodie #香港好去處 #串燒 #尖沙咀 #日本菜
2024-09-14 0 瀏覽
第二次去呢間好有氣氛正宗日式串燒餐廳🍴一樣咁爆場咁有氣氛,睇住師傅用炭火燒真係流晒口水🤤✨限定極上日本蒲燒鰻魚必點!係我哋面前用炭烤,再放上小炭爐熱住。肉油香感重又有炭香,個皮超級香脆,不過要趁熱食如果唔係個皮會痴住小炭爐。✨宮崎式雞腿肉炭火鐵板燒必點!都係用炭烤所以雞腿肉會有少少灰色,但雞腿肉有炭香又juicy。✨總廚木村先生家族秘傳宫崎南蠻炸雞1956年唔同平時一粒粒,係一塊炸雞扒上面有沙律醬好惹味。🐟味噌吞拿魚蓉新鮮嘅吞拿魚蓉放入脆脆嘅雪糕筒入面食真係好有層次感。⭐️自家製雞肉丸配黃金蛋有雞軟骨增加口感,配上日本生雞蛋喺地道嘅串燒。💫明太子豚肉卷半肥瘦豚肉入面包住明太子,好有咸香。🍆烤熊本肥厚赤茄子茄子好juicy新鮮。

✨限定極上日本蒲燒鰻魚

✨宮崎式雞腿肉炭火鐵板燒

✨總廚木村先生家族秘傳宫崎南蠻炸雞1956年
唔同平時一粒粒,係一塊炸雞扒上面有沙律醬好惹味。

🐟味噌吞拿魚蓉
新鮮嘅吞拿魚蓉放入脆脆嘅雪糕筒入面食真係好有層次感。

⭐️自家製雞肉丸配黃金蛋
有雞軟骨增加口感,配上日本生雞蛋喺地道嘅串燒。

💫明太子豚肉卷
半肥瘦豚肉入面包住明太子,好有咸香。

🍆烤熊本肥厚赤茄子
茄子好juicy新鮮。

• 自家製雞肉丸配黃金蛋
  • 明太子紫蘇豚肉卷
  • 總廚木村先生家族1956年首創宮崎南蠻炸雞
餐廳環境有格調, 尤如走進日本居酒屋風格🪭🏮🎎一入到去就見火紅紅香噴噴咁燒緊鰻魚佢哋主打宮崎炭火燒及博多串燒但由日籍主廚親手燒嘅極上日本蒲燒鰻魚絕對必點👍🏻總廚木村先生更從大阪挑選頂級鰻魚入口時感受到酥脆嘅表皮, 隨後就係軟嫩多汁鰻魚肉質都預咗鰻魚會好好食, 但宮崎式雞腿肉炭火鐵板燒先最令我驚喜同難忘係採用奈良頂級「大和妃子雞」, 以備長炭大火直烤後, 雞腿肉用炭火燻香,而肉汁鎖喺肉裡面,鮮嫩爆汁本身肉有少少鹹香, 配埋特製醬汁就非常惹味🤤另外要提下個由總廚家族秘傳宫崎南蠻炸雞肉質軟淋, 肉汁非常Juice, 而且好入味🐣✨味噌吞拿魚蓉✨自家製雞肉丸配黃金蛋✨明太子豚肉卷✨烤熊本肥厚赤茄子✨宮崎式雞腿肉炭火鐵板燒✨限定極上日本蒲燒鰻魚✨總廚木村先生家族秘傳宫崎南蠻炸雞1956年
餐廳環境有格調, 尤如走進日本居酒屋風格🪭🏮🎎
一入到去就見火紅紅香噴噴咁燒緊鰻魚
佢哋主打宮崎炭火燒及博多串燒
但由日籍主廚親手燒嘅極上日本蒲燒鰻魚絕對必點👍🏻
總廚木村先生更從大阪挑選頂級鰻魚
入口時感受到酥脆嘅表皮, 隨後就係軟嫩多汁鰻魚肉質

係採用奈良頂級「大和妃子雞」, 以備長炭大火直烤後,
雞腿肉用炭火燻香,而肉汁鎖喺肉裡面,鮮嫩爆汁
本身肉有少少鹹香, 配埋特製醬汁就非常惹味🤤

另外要提下個由總廚家族秘傳宫崎南蠻炸雞
肉質軟淋, 肉汁非常Juice, 而且好入味🐣

✨味噌吞拿魚蓉
✨自家製雞肉丸配黃金蛋
✨明太子豚肉卷
✨烤熊本肥厚赤茄子
✨宮崎式雞腿肉炭火鐵板燒
✨限定極上日本蒲燒鰻魚
✨總廚木村先生家族秘傳宫崎南蠻炸雞1956年
3訪「KIDO木户」「KIDO木户」聯同「東北觀光推進機構」誠意推出一系列日本東北限定菜單,利用美食深入認識東北之美。✨唐揚青森魷魚餅 $138✨外層酥脆魷魚餅食到粒粒魷魚腳,非常地道的青森縣小吃✨脆炸山形胡桃味噌大葉卷 $68✨以紫蘇葉捲裹係味噌,與蘇葉搭起來味精甜甜鹹鹹幾開胃的小吃✨秋田煙燻漬物芝士配自家製山椒沙甸魚苗 $126✨日式漬物製作,最底層是蘿蔔,中間是軟綿綿的芝士,最上以自家製山椒沙甸魚苗作點綴,用來佐酒都相當不錯。✨醬油烤秋田海苔米棒$68✨米棒外層酥脆,最裡面的米質感軟糯,配上鹹甜的醬汁,一啖一口!✨炭火光岩手赤雞腿 $148✨木村先生以炭燒方式烹調,淋上雞油使炭火味迫進雞肉中因而更有炭火香氣,濃郁鮮味,多汁,配上炸蒜片,✨岩手縣盛崗冷麵 $128✨冷麵的湯底使用牛筋肉和醬油燉煮而成,湯底清爽卻又濃郁。配料方面用上西瓜、泡菜、水煮蛋,非常夏天既食法!Overall 嚟講真係好啱炎炎夏日同冇乜胃口嘅時候去食🩷大家不訪試吓~
3訪「KIDO木户」

✨唐揚青森魷魚餅 $138✨
外層酥脆魷魚餅食到粒粒魷魚腳,非常地道的青森縣小吃

✨脆炸山形胡桃味噌大葉卷 $68✨
以紫蘇葉捲裹係味噌,與蘇葉搭起來味精甜甜鹹鹹幾開胃的小吃

✨秋田煙燻漬物芝士配自家製山椒沙甸魚苗 $126✨

2024-08-12
岩手縣盛崗冷麵
炭火光岩手赤雞腿
2024-08-29 231 瀏覽
朋友推介特色主廚秘製南蠻炸雞,反正要找一個地點飯聚慶祝,見到OpenRice其他分享圖片亦相當吸引,決定一試,首先非常日式風味嘅門口設計,個子稍高一定要低頭彎腰才進入,店內裏有吧枱可以近距離望到炭火燒烤的廚師處理,店內裝修日本風味濃郁,令人恍如置身日本一樣,店員非常好笑容,禮貌服務非常到位👍🏻解釋食物種類耐性又詳細👍🏻食物質素水準高,非常好味😋個人喜愛魷魚餅、月見免治雞軟骨串、厚燒牛舌心、燒茄子(非常Juice)、青森蘋果豚肉卷….尚有很多款式,今晚未試到!下次encore再試其他🩷
不嬲都鍾意周圍發掘新餐廳嘅我發現主打宮崎炭火燒及博多串燒嘅木户聯同日本東北觀光推進機構出咗山形、青森、岩手和秋田四縣的地道特色料理🎌佢哋以明爐炭火烹製傳統宮崎和九州鄉土料理,為食客帶來獨特的美食體驗🏯由經驗豐富的日藉主廚木村潤一郎主理,使用東北食材以及美酒製作出限定餐單✨🧀秋田縣 秋田煙燻漬物芝士芝士上面配上自家製山椒沙甸魚苗,有鹹香海鮮味,而且有豐富層次嘅口感。🦑青森縣 唐揚青森魷魚餅炸得非常香脆,口感非常好,食到一粒粒彈牙嘅魷魚。🍀山形縣 脆炸山形胡桃味噌大葉卷平時好少會食到呢一款,大葉卷住味噌炸,炸醬好薄好脆配上味噌好特別。🍚秋田縣 醬油烤秋田海苔米棒海苔米棒煙煙韌韌,加上醬油鹹鹹地,送酒應該會幾好。🍗岩手縣 炭火燒岩手赤雞雞肉有炭火味,肉質juicy嫩滑唔老。🍜岩手縣 岩手盛岡冷麵超級清新啱晒夏天,有兩塊西瓜,西瓜汁撈埋冷麵同埋其他配料一齊食好refreshing。

🦑青森縣 唐揚青森魷魚餅
炸得非常香脆,口感非常好,食到一粒粒彈牙嘅魷魚。

🍀山形縣 脆炸山形胡桃味噌大葉卷

🍚秋田縣 醬油烤秋田海苔米棒
海苔米棒煙煙韌韌,加上醬油鹹鹹地,送酒應該會幾好。

🍗岩手縣 炭火燒岩手赤雞
雞肉有炭火味,肉質juicy嫩滑唔老。

🍜岩手縣 岩手盛岡冷麵
2024-08-18 530 瀏覽
主打宮崎炭火燒及博多串燒專門店《KIDO木户》聯同《東北觀光推進機構》推出日本東北限定菜由經驗豐富的日藉主廚木村潤一郎主理🥢為大家帶來一系列的地道日本東北菜式集精緻美味於一身❗️8月限定有興趣快d來試🥢山形縣 山形高湯冷豆腐用切碎的夏季蔬菜如紫蘇、黃瓜、茄子、茗荷等,調入醬油而製成山形高湯再配上質地柔軟滑嫩日本豆腐~口感十足😄🥢青森縣唐揚青森魷魚餅金黃香脆魷魚餅融合了魷魚的鮮味和蔬菜的清甜🥢秋田縣 醬油烤秋田海苔米棒以秋田優質稻米製成烤米棒!用醬油進行燒烤,外表金黃配上秋田特產的海苔口感豐富🥢岩手縣 炭火燒岩手赤雞使用繁殖期不使用抗生素或合成抗菌劑飼養雞🐓總廚木村先生以明爐炭火烹製🔥調岩手赤雞~淋上雞油使炭火味迫進雞肉中因而更有炭火香雞肉鮮味、濃郁多汁👍🏻🥢山形縣山形醬油煮蒟蒻丸子蒟蒻丸子的口感綿密而有咬勁!入口帶醬油鹹甜🥢山形縣山形板蕎麵來自山形特產的蕎麥麵配上山形木板作為盛載容器,食麵時帶有木板所散發出的香氣~木戶 @kido.hk📍尖沙咀棉登徑8號地下G12-13#木户 #kido #日本東北 #日本東北祭#tohokufair #tohokutourism #郷土料理#日本觀光
由經驗豐富的日藉主廚木村潤一郎主理🥢

🥢岩手縣 炭火燒岩手赤雞

使用繁殖期不使用抗生素或合成抗菌劑飼養雞🐓
總廚木村先生以明爐炭火烹製🔥調岩手赤雞
~淋上雞油使炭火味迫進雞肉中因而更有炭火香
雞肉鮮味、濃郁多汁👍🏻

🥢山形縣山形醬油煮蒟蒻丸子

蒟蒻丸子的口感綿密而有咬勁!入口帶醬油鹹甜

🥢山形縣山形板蕎麵

來自山形特產的蕎麥麵配上山形木板作為盛載容
器,食麵時帶有木板所散發出的香氣~

木戶 @kido.hk
📍尖沙咀棉登徑8號地下G12-13

#木户 #kido #日本東北 #日本東北祭
#日本觀光
呢間餐廳喺我嘅私藏名單上好耐🍢 除咗食物高質外,裝修充滿古典氛圍,坐喺吧枱仲可以睇到師傅一邊處理食材,一邊用炭火燒串燒,非常有特色~最近同朋友嚟食飯,發現餐廳今個月推出全新日本東北限定菜單🇯🇵 一次過享用山形、青森、岩手同秋田四縣嘅地道特色料理,好有心思,唔駛搭飛機都可以食到最正宗嘅日本菜🤤🦑唐揚青森魷魚餅 ($158) 炸到好酥脆,每一啖都會食到彈牙嘅魷魚同蔬菜,口感非常豐富😋🍗炭火燒岩手赤雞 ($148) 雞肉非常軟嫩juicy,仲帶有淡淡炭香,加埋蒜片同蔥食更滋味!🍉岩手盛岡冷麵 ($128) 冷麵麵質好彈牙,本身以為加入西瓜會有違和感,但點知食落又幾夾,清爽好啱夏天食🆒🥢脆炸山形胡桃味噌大葉卷 ($68) 紫蘇葉卷好香脆,入面係鹹甜嘅味噌內餡,幾特別~🐟秋田煙燻漬物芝士配自家製山椒沙甸魚苗 ($128) 沙甸魚苗鹹鮮又好香煙燻同芝士奶香🧀🍙醬油烤秋田海苔米棒 ($68) 口感軟糯,配上醬油鹹鹹甜甜~

炭火燒岩手赤雞
岩手盛岡冷麵
炭火燒岩手赤雞
2024-08-15 360 瀏覽
昨晚來到一間主打宮崎炭火燒及博多串燒專門店「木户」,位於尖沙咀棉登徑,以明爐炭火炮製多款地道串燒美食,使我感到滿有日本🇯🇵地道文化🧡室內裝修精緻,以木材🪵元素打造深色系的溫暖氛圍,燈光明亮柔和,像置身於日本🇯🇵醬油烤秋田海苔米棒 將米飯搗碎後成棒狀,醬油進行燒烤,表面呈現金黃色並散發香氣。外層酥脆,內部保持著綿密的米飯質地呢!岩手縣 炭火燒岩手赤雞 沒有任何抗生素或合成抗菌劑飼養的雞,濃郁鮮味多汁🤩炭燒方法烹調岩手赤雞,淋上雞油使炭火味迫進雞肉中因而更有炭火香氣,做成完美的色香味全!山形醬油煮蒟蒻丸子🍡將蒟蒻切成的球狀,並使用山形縣產的醬油調味慢慢燉煮而成,有鹹鹹甜甜的濃郁風味!山形板蕎麵 原來是地區的特色料理之一,以同樣來自山形縣的木板作為盛載容器,我在品嚐時,木板所散發出的香氣與蕎麥麵的風味交融在一起好特別!

岩手縣 炭火燒岩手赤雞
山形醬油煮蒟蒻丸子🍡

山形板蕎麵
2024-08-15 363 瀏覽
日本地大物博美食更是五花八門!所以很多日本餐廳也會專注供應特定菜式,像夜我們選擇的便是充滿風味的料理店。這間就是位於尖沙咀棉登徑的木户 Kido,每次步入這小木門就像走進了日本的居酒屋一樣,於餐廳內可以完全忘卻香港急促的步伐,熱鬧快樂地品嚐明爐炭火炮製的美食。每次見到總廚木村先生也心生敬畏!在任何天氣下他也從容面對熱燙的炭爐,為我們炮製出一味又一味驚艷的美食,這天更可近距離感受這火熱感覺。這次來品嚐由KIDO木户聯同東北觀光推進機構,攜手推出八月限定的日本東北祭限定菜式,就等我好好享受這來自日本東北的「味」力。山形縣:山形高湯冷豆腐$68!原來當中的高湯並不是一道湯品,其實是用切碎的蔬菜、黃瓜、茄子及茗荷加醬油製成的固體高湯,配襯主角豆味濃郁的日本豆腐,吃下味道非常清爽很適合夏天享用。山形縣:山形蕎麥麵$88!咬口十足的蕎麥麵放在同樣來自山形縣的木板上,配親日本芥辣、紫菜、芝麻及香蔥,沾上香濃的冷麵汁一起品嚐造就出風味獨特的冷麵。青森縣:唐揚青森魷魚餅$158!用上魷魚加蔬菜製成這魷魚餅,外層酥脆內裏鮮甜加上十足的咬口絕對是佐酒恩物。岩手縣:炭火燒岩手赤雞$148!看著木村先生將赤雞腿

岩手縣:炭火燒岩手赤雞$148!看著木村先生將赤雞腿即場拆骨起肉,然後用他的拿手絕技炭火燒香,端來的時候香氣撲鼻誘人至極。
赤雞燒得皮香肉嫩散發陣陣炭火焦香,一口咬下雞肉多汁之餘更是味道鮮味,加上蒜片和唐辛子醬一起品嚐味道就更加迷人。
山形縣:山形醬油煮蒟蒻丸子$58!用醬油將蒟蒻丸子烹至入味,煙靭的口感加上鹹甜的衝擊,這顆丸子口感跟味道也非常有特色。

秋田縣:醬油烤秋田海苔米棒$68!以秋田優質的稻米炮製成米棒烤至香口後塗上鮮味醬油,包上鮮味海苔便成為了這口感滿滿的飽肚美食。

日本東北祭菜單內還有不少特色美食,想試的朋友要於這個熱燙的八月去品嚐喇。
2024-08-07
2024-08-13 267 瀏覽
和另一半去試下呢間日本師傅既串燒,串燒好好味,酒種類都多選擇,人不多但和食速度慢,服務水準極差有位OL大姐將食物掉上枱,埋單唔平有加一,有多餘錢既朋友可以試試!