2008-09-14 19 瀏覽
有一天晚上,因為心血來潮想吃日式炸物,便一個人到元朗走一走。到了這間店的門外看了兩眼(即小飛俠、鉄腕側),看到每人可選一種特價食品,便被門口的店員召到裡面。點了:特價的雜錦 Tampura:嘩,好新鮮… 因為新鮮炸好,但炸得有點兒過了火。吉列炸蠔:噢,感覺像進食吉列炸粉。Sorry, but the oyster is too small。沒有了而炸蠔的感覺;雖然有美觀的蠔殼作點綴,我只能夠說它有炸蠔的外表。特式鰻魚捲物:元朗巨大之作;加上外面的味粉和中間的餡料,說句公道話,這個捲物也算抵吃。
點了:
雜錦 Tampura
炸蠔的外表
特式鰻魚捲物
特式鰻魚捲物
2008-09-13 3 瀏覽
我同男朋友好遲先到呀...好似10:15pm...我記得佢話9:30pm有Discount去到我地叫左:三文魚sushi,鰻魚sushi,芝心軟殼蟹sushi,炸蠔唔知係咪就收鋪,Quality差左...個鰻魚好難咬得斷...雖然肉厚芝心個個都麻麻,d cheese得個ddddddddddddd,,炸蠔就okay啦,好味!!!我地order左就要比左錢先,佢地話要埋數食完就好快閃人lu
唔知係咪就收鋪,Quality差左...
個鰻魚好難咬得斷...雖然肉厚
炸蠔就okay啦,好味!!!
我地order左就要比左錢先,佢地話要埋數
食完就好快閃人lu
2008-09-12
同朋友去食飯...6個人呢間簡直係極品............................!!我見其他食店都好full好多人等位..唯獨呢間好冷清...等1台客..入去前我都仲諗..唔會真係咁難食掛...雞肉竟然有酸"縮"味...壽司有頭髮+硬到成舊石頭咁...點食?..一路食一路驚...其他都一般....味道唔係咁好..服務態度一般...只係無笑容...好cool...唯一好既只係無乜人..可以慢慢傾下計..坐都ok舒服既...去過呢次永遠都唔會再試...!!
同朋友去食飯...6個人
入去前我都仲諗..唔會真係咁難食掛...

其他都一般....味道唔係咁好..
服務態度一般...只係無笑容...好cool...

去過呢次永遠都唔會再試...!!
2008-09-05 7 瀏覽
同家人搬入元朗不足一個月發現一間有水準既日本料理個名好攪笑叫"木村"wo~ 係咪拓哉開呢…哈哈三文魚壽司 --- 好鬼長北海道帶子壽司 ---巨大三文魚刺身--肥美金槍魚刺身---正吉列蠔壽司---熱辣辣牡丹蝦壽司----可以串燒安格斯--超水準九州豆醬鍋--必試芒果蟹籽沙律---一般la 燒羊革安架---好味花之戀---一般la燒雞翼---可以牛油鐵板什菇太子貝---等等太多了*8人合共$7xx平均約$100p.S. 環境有日本東京的感覺, 服務及食物完全合格. 為一個缺點係洗手間太細la ..
三文魚壽司 --- 好鬼長
  • 串燒安格斯
  • 九州豆醬鍋
  • 三文魚壽司
2008-09-04 7 瀏覽
尋日去完今日又來,又係食Lunch!!!叫左:薑汁三文魚炒飯 - 男朋友話好好味!!!豬扒滑蛋飯 - 滑蛋好好味!!!好滑好香,豬扒都幾好三文魚壽司 - 男朋友話今次有少少失準,不太鮮我地趕時間,食完就閃Waitress又係狂斟茶,太好了hehehe~~~
尋日去完今日又來,又係食Lunch!!!
叫左:

薑汁三文魚炒飯 - 男朋友話好好味!!!
豬扒滑蛋飯 - 滑蛋好好味!!!好滑好香,豬扒都幾好
三文魚壽司 - 男朋友話今次有少少失準,不太鮮

我地趕時間,食完就閃

Waitress又係狂斟茶,太好了hehehe~~~
2008-09-03 4 瀏覽
這間店舖的食物水平十分參差食物做法很普通而且很隨便整個菜式的外形完全沒有吸引力一坐下,table上還有飯粒椅上亦有很多蟹子 茶,完全不熱當天點了:>>>>>三文魚壽司^ 那團飯像石頭 三文魚十分薄. 而且光看外表完全是沒有7吋長>>>>>鰻魚炒飯-還真算吝嗇 ,只有兩,三顆鰻魚粒而且飯是油油的 , 不像炒飯般粒粒分明>>>>>芝心軟殼蟹卷沒有特式 , 只有青瓜絲及炸蟹就是一團飯圍著材料普通>>>>>蟹子沙律無特別 等於青瓜加好多沙律而且去洗手間時看到那個食物出口位,十分骯髒,差身為一所食店 ,完全唔注重衛生服務態度一般特別是黑白條間恤衫的中年類似經理的人用餐過程中,只看到他板起臉來,很不友善的感覺
這間店舖的食物水平十分參差
食物做法很普通而且很隨便
整個菜式的外形完全沒有吸引力
一坐下,table上還有飯粒
椅上亦有很多蟹子

茶,完全不熱

當天點了:
>>>>>三文魚壽司
^ 那團飯像石頭
三文魚十分薄. 而且光看外表完全是沒有7吋長

>>>>>鰻魚炒飯
-還真算吝嗇 ,只有兩,三顆鰻魚粒
而且飯是油油的 , 不像炒飯般粒粒分明

>>>>>芝心軟殼蟹卷
沒有特式 , 只有青瓜絲及炸蟹
就是一團飯圍著材料
普通

>>>>>蟹子沙律
無特別 等於青瓜加好多沙律

而且去洗手間時看到那個食物出口位,十分骯髒,差
身為一所食店 ,完全唔注重衛生

服務態度一般
特別是黑白條間恤衫的中年類似經理的人
用餐過程中,只看到他板起臉來,
很不友善的感覺
  • 沒有
2008-09-03 13 瀏覽
今日去左元朗整回鄉證,男朋友話呢間好似好平,我地見食野都食悶哂,所以就決定去呢度試下啦!!去到冇人架...但個陣已經係3:00pm,應該好旺架呢段時間,所以有d驚唔好食...佢個Set Lunch餐牌個Amount around $30-40我又唔覺得算平,最終叫左:-吉列豬扒拉麵(豬骨湯底,佢仲有地獄湯底揀)-薑汁三文魚炒飯-三文魚壽司-鰻魚壽司個豬扒都幾好味,係岩岩炸起上來,但有點兒"窿",整體都算好味!!而個湯底嫌不夠濃,拉麵就okay,不錯的薑汁三文魚炒飯&三文魚壽司係男朋友叫,佢話好好味都算鰻魚壽司好好味!!!鰻魚熱辣辣,飯係平日食壽司來講都幾好~唔易散我地坐卡位,都好舒服...d waitress態度好好,佢成日幫我斟茶,都有3,4次我打算聽晚再去食可能,9:30pm後好抵架d壽司!!!
今日去左元朗整回鄉證,男朋友話呢間好似好平,
我地見食野都食悶哂,所以就決定去呢度試下啦!!

我又唔覺得算平,最終叫左:

-吉列豬扒拉麵(豬骨湯底,佢仲有地獄湯底揀)
-薑汁三文魚炒飯
-三文魚壽司
-鰻魚壽司

而個湯底嫌不夠濃,拉麵就okay,不錯的

薑汁三文魚炒飯&三文魚壽司係男朋友叫,佢話好好味都算

我打算聽晚再去食可能,9:30pm後好抵架d壽司!!!
2008-08-10 14 瀏覽
今日同女朋友一齊去左元朗行街街,自2月幾見到呢間木村就入去試廢話唔再講,我地ORDER: 鹽燒三文魚南~             8分(附圖)鹽燒牡丹蝦~68$4隻         9分(附圖)10$60g海膽           10分10$2件7吋長的三文魚壽司      3分2客松葉蟹糕海鮮炒飯 $68x2    2分(附圖)1客海膽三文魚壽司~3件        2分8件金槍魚刺身             5分(附圖)吉列炸蠔x4              6分(附圖)鹽燒三文魚南,佢有五大舊咁多,魚油香 入口甘香 油味四盜~添上D汁 風味絕佳本人的口味喜歡較咸口的食物,勿介意。鹽燒牡丹蝦,佢真係可以值10分,燒得好香 D蝦頭汁入口香甜,唯一D殼就係難撕左海膽,夾唔難 起碼可以整舊上~我食過 良景 X裕 一夾就碎..入口都甜 絕!以下是本人最極之不滿的食物:7吋三文魚壽司,撞你個鬼,D飯真係石頭咁硬,我同我女朋友都食到眼凸~三文魚窄身簿切,真係好難食松葉蟹糕海鮮炒飯,講你都唔信=加里飯+雞蛋+蟹柳,仲要超級濟口 千祁唔好食海膽三文魚壽司,D三文魚係臭ga 海膽就好好食架,但太細
廢話唔再講,我地ORDER:

鹽燒三文魚南~             8分(附圖)
鹽燒牡丹蝦~68$4隻         9分(附圖)
10$60g海膽           10分
10$2件7吋長的三文魚壽司      3分
2客松葉蟹糕海鮮炒飯 $68x2    2分(附圖)
1客海膽三文魚壽司~3件        2分
8件金槍魚刺身             5分(附圖)
吉列炸蠔x4              6分(附圖)

本人的口味喜歡較咸口的食物,勿介意。
以下是本人最極之不滿的食物:

三文魚窄身簿切,真係好難食

海膽三文魚壽司,D三文魚係臭ga 海膽就好好食架,但太細舊;d飯都係硬
金槍魚刺身,有8件,5件新鮮 3件雪到黑哂,新鮮ga好好食,但冇咩水~乾乾地
吉列炸蠔,一小舊蠔+一大片脆脆~有點兒苦口,但都尚算甜的
埋單價:383$無加一 無野飲
383/2=191.5
本有5張相,我私自放一張上網!
PS:環境應該係打年輕人市場,但店內班小妹妹 10分鐘先裝一次茶
服務都尚算好,只限於個老闆,其他人都手軟腳軟 慢吞吞咁出菜!
真係好正架!!!
乞丐飯,不吃也罷
燒物之最,最好食就係你!
賣相一流,味道一般的蠔
真係好正架!!!
  • 鹽燒牡丹蝦,鹽燒三文魚南
2008-08-06 9 瀏覽
(有圖) 元朗木村...http://hk.myblog.yahoo.com/goodboy_philip/article?mid=29604成大半個月無出 "好唔食食, 又睇落去" 喇! 好食既野有好多未寫, 不過今次一寫就寫最...最難食既食店! 難食到要將個 cover 變灰色既食店, 真係唔多, 呢間元朗 "木村日本料理" 係今年食過最最...最.......難食既一間! 今次講得好狠! 除左難食, 仲要以 "木村" 為名...千年都唔入元朗, 聽聞元朗有好多長龍日本食店, 主要係 sell 大件抵食, 大唔大件真係唔 care, 味道好唔好先係重要! 木村日本料理地址: 元朗教育路52號地下七寸三文魚壽司: 成個元朗既壽司店都 sell 大件嗎? 呢間都一樣, 不過一上碟我知暗叫不妙...d 飯練到成個波咁實...三文魚係薄切既!軟殼蟹卷: 好大件...好實...既飯! 相信如果掉向人會痛 loh! 各咬一口, 軟殼蟹無即炸, 最後食剩成堆飯!燒蠔: 0係無名店食蠔絕對係以身犯險既行為, 想食新鮮既蠔嗎? 下次要醒少少! 無法子喇! 好鐘意食燒蠔, 仲尋找緊好味到飛天既焗蠔
(有圖) 元朗木村...

木村日本料理地址: 元朗教育路52號地下

燒蠔: 0係無名店食蠔絕對係以身犯險既行為, 想食新鮮既蠔嗎? 下次要醒少少! 無法子喇! 好鐘意食燒蠔, 仲尋找緊好味到飛天既焗蠔! 呢個唔好諗喇, 好苦...

牛油果吞拿魚卷: 無法! 一開始 order 哂幾樣野, 想唔要都唔得! 天呀!!!!!!! 吞拿魚...真係吹到啤一聲...d 飯依舊可掟 C 人...真係想掟人...

埋單九十幾元...背脊骨落既一餐...

環境: 2.5(牆上全是漫畫, 打青少年市場!)
衛生: 3(正常)
服務: 3(待應針左一次水, 因為好快食完!)
設計: 1.5 (氈枱紙一張, 無相 MENU! 再懶 D 吖唔該!)
味道: 0.5(半粒比多!)
價錢: 1(幾十元三個飯團卷...四十幾元既蠔...搭車出去食啦!)

最終評分: (1) 如果咁都做到, 我都想一間日本料理!

元朗,壽司, 木村,木村日本料理,日本料理,日本,sushi,kimutaku,木村拓哉,好孩子,食評
2008-06-19 2 瀏覽
新張期內有九折,要了個SET LUNCH。選了壽司拼盤,有三文魚、芥末八爪魚、甜蝦、熟蝦各一件,還有吞拿魚沙律卷三件!配一款汽水,真的是一罐上的,嘻嘻!壽司都很大,尤其是卷物,不過當然是白飯居多啦!材料新鮮程度一般,飯粒沒甚醋味,是一般元朗式壽司的水準。不過打折後25元,不用加一,吃得總算滿足啦!不知是否服務員過份空閒,徘徊之際瞪著客人進食,令人好不自在!另外冷氣好凍,連店員都冷得打噴嚏呢,間接又影響衛生。
新張期內有九折,要了個SET LUNCH。
配一款汽水,真的是一罐上的,嘻嘻!
壽司都很大,尤其是卷物,不過當然是白飯居多啦!
材料新鮮程度一般,飯粒沒甚醋味,是一般元朗式壽司的水準。
不過打折後25元,不用加一,吃得總算滿足啦!
另外冷氣好凍,連店員都冷得打噴嚏呢,間接又影響衛生。
2008-06-10 12 瀏覽
之前同呀媽去食ge,果時佢地開張無幾耐,做緊9折優惠。我地叫左5樣野!分別係:蟹子沙律:$28勁大碗,超多蟹子,不過沙律醬太多,感覺有d流...鹽燒三文魚骨腩:雖然得2塊,但勁大塊,而且d三文魚似好厚,燒到都有三文魚油出黎,好香呀!特色曼魚卷:條曼魚硬家,一食就知佢地係入d唔靚ge曼魚,而且d飯好多囉!睇落去好似好多舊,其實只係比左好多飯你。特長三文魚壽司:由於我唔食生野!係我呀媽食ge。但我睇到條三文魚唔係一條過,係分開左2條,然之後整埋一齊。螺食小食:普遍ge螺肉p.s:d壽司飯一夾就散5樣野,再9折,都好似食左$101到,ok啦!佢果到d侍應生無表情家,感覺我做客ge總有禮貌過佢。而且果到d地方分格得唔好,我同呀媽坐一個位好似坐緊火車咁,張椅子鬼咁高,又窄,完全望唔到其他人,感覺我同呀媽好似比人分隔左咁。
之前同呀媽去食ge,
果時佢地開張無幾耐,做緊9折優惠。
我地叫左5樣野!
分別係:

螺食小食:普遍ge螺肉

p.s:d壽司飯一夾就散

5樣野,再9折,都好似食左$101到,ok啦!

佢果到d侍應生無表情家,感覺我做客ge總有禮貌過佢。
而且果到d地方分格得唔好,我同呀媽坐一個位好似坐緊火車咁,
差,睇下d飯幾厚?
正,好大碗
正,淡淡肉
我地叫ge五野食物
正,好大碗
正,淡淡肉
我地叫ge五野食物
2008-06-08 2 瀏覽
琴晚去左呢間新開張o既日本餐廳,我地係第一pair客人呀!..我地唔想諗咁多咪叫左個menu上既二人套餐law....1)芝麻八爪魚---okay..同出面食o既分別不大..2)青瓜蟹籽沙律..--味道okay..但係我地見倒碗裏有好多一塊塊o既青瓜皮..好明顯唔細心..3)壽司---係最得人驚o既, 個waiter一拎倒埋黎.我地真係你眼望我眼呀!我諗係因為我地點o既係二人超值餐o既原因..所以d sushi o既質素真係不能,好明顯完全係隔夜貨,d三文魚,scallop一d光澤都冇,仲要係紙咁薄,長度呀一吋倒啦..同埋最離譜係佢d飯係一團白飯,一d醋味都冇,我覺得就算係以貨比價都唔係咁吓麻,因為sushi真係好基本架咋...連呢樣都咁様,我仲點返黎食第二次呀...4)燒珍宝蠔-----唔...有炭燒味..但略咸..同埋唔係,原隻燒..個shell係cold o既..同埋食食下覺得d蠔有陣臭渠水味..so..放棄5)炸軟殼蟹-----crispy..但係d蟹略為大隻左d..呢d蟹要細隻先好食..6)豚肉烏冬----個碗好大呀..d烏冬o既質地咪係自己煮個d咁...d豚肉係冇咩味o既.
1)芝麻八爪魚---okay..同出面食o既分別不大..
3)壽司---係最得人驚o既,
6)豚肉烏冬----個碗好大呀..d烏冬o既質地咪係自己煮個d咁...d豚肉係冇咩味o既...

其實坦白講我向度食食下都有乜胃口架啦..其實呢間野可以做好d架..因為個裝修同waiter都唔錯架...希望佢好好檢討下佢d野食啦!由其係d sushi呀!慳都唔係咁慳下麻..醋都比多兩滴吖! 新開張都唔做好d,真係搵鬼返黎食呀!
2008-05-24 1 瀏覽
由於我中午12點入到去,我係第1個客人,叫完野食先睇到佢menu上面寫住好多野都要20分鐘先完成,唯有等啦...點知我叫左刺身都要3個字先黎到(間鋪入面得我一枱客)...刺身size唔算大...比起田中差好遠!一早order左既便當等左廿幾分鐘都未到...唯有催下佢...d waitress係勁唔耐煩咁話會幫我睇睇...過多幾分鐘真係黎左...我食果個便當係蘿蔔牛舌關東煮,牛舌都算好食,但係d蘿蔔完全唔腍,好明顯係岩岩先放落去...呢個關東煮真係好失望....埋單睇到原來我個便當係補單,即係開頭漏左單,後尾先加番,更加激發我唔會再幫襯佢!原因係等候時間太耐同埋侍應態度不佳!!
$60-100 (午餐)
2008-05-19 2 瀏覽
兩個星期之內, 食左兩次呢間新開既木村, 食物好新鮮, 值得再同大家推介下五式刺身, 有細粒帶子, 北寄貝, 三文魚, 甜蝦, 八爪魚, 全部都好新鮮帶子壽司, 三文魚壽司, 新鮮, 三文魚壽司係超長個款, 好食清酒煮蜆, 大大粒, 鮮味又無沙一品鍋, 內有青口, 帆立貝, 餃子, 菜, 豆腐等, 非常大份芒果蟹子沙律, 芒果好甜, 一份沙律可以分到五碗, 掂燒三文魚腩, 好肥美拉麵, 無食, 但賣相唔錯, 起碼個碗夠晒大 (個碗)五個人食左$447, 平均一個人$90, 絕對超值又無其他元朗人氣日本舖甘排長龍, 逼餐死, 值得推薦
兩個星期之內, 食左兩次呢間新開既木村,
食物好新鮮, 值得再同大家推介下

清酒煮蜆, 大大粒, 鮮味又無沙

芒果蟹子沙律, 芒果好甜, 一份沙律可以分到五碗, 掂

燒三文魚腩, 好肥美
拉麵, 無食, 但賣相唔錯, 起碼個碗夠晒大 (個碗)

五個人食左$447, 平均一個人$90, 絕對超值
又無其他元朗人氣日本舖甘排長龍, 逼餐死,
值得推薦
特長壽司及新鮮刺身
好多料的一品鍋
超大碗的拉麵(超大個碗)
好味的清酒煮蜆
特長壽司及新鮮刺身
好多料的一品鍋
超大碗的拉麵(超大個碗)
好味的清酒煮蜆
  • 各式刺身
  • 特長壽司
  • 清酒煮蜆
2008-05-13 8 瀏覽
呢間係五月一日新開張的, 估唔到甘快已經有資料三文魚壽司, 新鮮帶子壽司, 新鮮, 但size無田中甘大軟殼蟹卷, ok, 油左少少燒三文魚腩, 好食, 但燒到十成熟三式刺身, 三文魚, 甜蝦, 北寄貝 都好新鮮但壽司飯相對敢左少少, 有待改善基本上, 刺身同壽司都好新鮮, 但size只係一般不過, 開張頭一個星期, 有九折, 所以平均每人都係85蚊比起田中便宜少少環境方面, 座位好過田中, 無甘迫, 又無限住一定要45分鐘走人食完, 侍應都會問下你既意見但之後, 希望佢地可以keep住水準
呢間係五月一日新開張的, 估唔到甘快已經有資料

三文魚壽司, 新鮮
帶子壽司, 新鮮, 但size無田中甘大
軟殼蟹卷, ok, 油左少少
燒三文魚腩, 好食, 但燒到十成熟
三式刺身, 三文魚, 甜蝦, 北寄貝 都好新鮮
壽司飯相對敢左少少, 有待改善

基本上, 刺身壽司都好新鮮, 但size只係一般
不過, 開張頭一個星期, 有九折, 所以平均每人都係85蚊
比起田中便宜少少

食完, 侍應都會問下你既意見

但之後, 希望佢地可以keep住水準