話說呢間茶飲店行街經過無數次,但每次都係因為各種原因而錯過,最近知道佢就嚟唔做,即刻過嚟買返杯🥹其實當日已經爆晒quota,但真心想支持,超晒卡都要照飲🫶🏻仲要唔小心叫錯奶茶,後悔嘅係點解我咁遲先發現呢間良心店😭=====================🧋藍伯爵奶霜奶茶 $42聽聞佢個藍伯爵好好飲,一試果然好香茶味🤤叫咗微糖依然好夠味,加咗奶反而變得普通咗~但最令我驚喜嘅係,佢個奶蓋超級好味🤩綿密嘅口感唔會太稀或者太杰,口感好正!淡淡嘅桂花香味好特別,咸甜度適中,可以先飲奶蓋然後再慢慢啖茶,雙重享受😋-🍫奶霜法芙娜 $47同樣有出色嘅奶蓋,底下係朱古力😗友人一開始未試奶蓋,先飲咗朱古力先,覺得朱古力味幾濃,唔會太甜,唔錯,當我勁激動叫佢試吓個奶蓋佢先試第一啖,結果一飲個奶蓋就返唔到轉頭,即刻覺得底下個朱古力好普通😂=====================整體嚟講,個人非常推薦呢度嘅奶蓋!可以打入我飲過覺得好味嘅奶蓋頭三位😋好可惜佢哋將會喺4月28號光榮結業,淨返最後幾日咋,得閒就去支持下啦🫶🏻
話說呢間茶飲店行街經過無數次,
但每次都係因為各種原因而錯過,
最近知道佢就嚟唔做,即刻過嚟買返杯🥹

其實當日已經爆晒quota,但真心想支持,
超晒卡都要照飲🫶🏻仲要唔小心叫錯奶茶,
後悔嘅係點解我咁遲先發現呢間良心店😭

=====================
🧋藍伯爵奶霜奶茶 $42
聽聞佢個藍伯爵好好飲,一試果然好香茶味🤤
叫咗微糖依然好夠味,加咗奶反而變得普通咗~
但最令我驚喜嘅係,佢個奶蓋超級好味🤩
綿密嘅口感唔會太稀或者太杰,口感好正!
淡淡嘅桂花香味好特別,咸甜度適中,
可以先飲奶蓋然後再慢慢啖茶,雙重享受😋
🍫奶霜法芙娜 $47
同樣有出色嘅奶蓋,底下係朱古力😗
友人一開始未試奶蓋,先飲咗朱古力先,
覺得朱古力味幾濃,唔會太甜,唔錯,
當我勁激動叫佢試吓個奶蓋佢先試第一啖,
結果一飲個奶蓋就返唔到轉頭,
即刻覺得底下個朱古力好普通😂
=====================
整體嚟講,個人非常推薦呢度嘅奶蓋!
可以打入我飲過覺得好味嘅奶蓋頭三位😋
好可惜佢哋將會喺4月28號光榮結業,
淨返最後幾日咋,得閒就去支持下啦🫶🏻
  • 奶霜藍伯爵
2023-04-10 242 瀏覽
當我收到佢可能做埋呢個月就唔做就覺得好可惜。因為一直都覺得佢地無其他連鎖奶茶舖做得咁濫。伯爵珍珠奶茶(茶香珍珠)佢個茶底好香同好濃,個奶味又唔會蓋過左個茶味。做到剛剛好,成件事好balance。佢地連個珍珠都可以揀茶香珍珠同蜜香珍珠。因為覺得茶香少見啲所以就試左茶香,將個茶香再加濃啲。真係覺得好可惜佢地就黎唔做,由之前見佢地仲有幾間分店到而家得翻呢間,所以而家就快啲飲多兩杯補數,如果唔係之後就無得飲嘎啦!

伯爵珍珠奶茶(茶香珍珠)

2023-03-13 215 瀏覽
食完晏想買杯茶返office提提神,經過木衞二就買杯伯爵珍珠奶茶好大杯,我點咗半糖同去冰,伯爵茶底好香好濃,半糖都好夠甜,去咗冰都夠凍,而珍珠甜度同軟硬度都剛剛好,好煙士好好咬,如果可以多少少就perfect

2023-03-04 177 瀏覽
最愛係紅奶茶半糖加珍珠茶底做得好好 唔會淨係得奶同糖味店面管理好好 用OpenRice 落單都唔會亂去到鋪頭再加單一杯奶蓋翡翠無糖走冰都輕鬆做到 服務態度好好 真心好欣賞
最愛係紅奶茶半糖加珍珠
茶底做得好好 唔會淨係得奶同糖味
店面管理好好 用OpenRice 落單都唔會亂

去到鋪頭再加單一杯奶蓋翡翠無糖走冰都輕鬆做到
服務態度好好 真心好欣賞
2023-01-31 224 瀏覽
木衛二其實幾好飲 雖然杯嘢有d貴($39)但係勝在佢所謂嘅「奶蓋」又唔算好膩,豐富嘅奶味好足夠配搭呢杯藍伯爵茶 整體係幾好飲 不過全香港好似好少分店,有興趣就去試下啦😂)
木衛二

2022-10-01 431 瀏覽
聽聞佢既奶蓋茶好飲,難得經過銅鑼灣,就試一試,遇著個女收銀,問左一句"奶霜係咪即係奶蓋?", 佢個樣已經好不滿咁,態度仲好悔氣咁答我,野飲整好左又唔叫no., 要我自己去問。。。好左杯野飲都真係幾好飲,都夠大杯,不過咁既態度,我唔會想再幫襯
2022-09-02 390 瀏覽
路過附近,想要一杯飲品解渴又有點趕時間不想排隊,所以走進了這家(附近幾家唯一沒人在等),看見名字‘琥珀冰碧湖’很吸引,原來是橙汁綠茶正合我意立刻落單,但單價竟要47元,實在意外。而且不可走冰,加上雪凍的橙汁有點太冰凍,其實香橙味道很可以,但茶味不重有點像在喝橙汁😅。總括而言,性價比偏低。
2022-05-15 682 瀏覽
之前就一直有收藏這家店,有次剛在附近吃過午餐後,順便想買杯飲料喝喝看~經過多番糾結後,我決定要了手打鮮果飲系列的鮮橙琥珀冰碧湖 HK$47賣相方面,很大的一杯,而且色調也是鮮橙色的,覺得不會難喝到哪裡去~果不其然,味道是不錯的,茶味和橙味都很香濃,但價格實在不是一般的高啊。。。而且每喝一口就很容易吃到一片片很小的橙皮,我不想吃橙皮,但太小片,吸管又避不到~建議還是放一片橙會比放一粒粒橙皮好,每喝一口就吃到橙皮感覺真不太好~

2022-03-06 523 瀏覽
木衛二鑄茶所地址:銅鑼灣怡和街22號地下3號舖朋友專程帶我嚟呢到飲奶霜,初頭諗住奶霜一定同平時飲開啲芝士奶蓋有好大分別,唔試唔都唔知,奶霜藍伯爵🥤$37 奶霜超多😋,超綿密濃厚軟滑,濃濃奶味同CreamCheese味,鹹香鹹香,正!再加上茶底非常香濃,飲得出伯爵茶真係有浸過唔係求其沖,而且無苦澀味,容易入口,超match!正🤤!真心無介紹錯!
木衛二鑄茶所
地址:銅鑼灣怡和街22號地下3號舖

2022-02-06 413 瀏覽
😋 蜜糖冰碧瑚 $30呢間係銅鑼灣既文青飲品店平時都見好多人排隊,今次終於試下佢啦! 飲品店雖然吾太,不過都有飲品打卡位可以打下卡🤣 有時飲野想飲下fresh野,茶飲都係不二選擇! 碧瑚其實係茉莉茶,飲品有淡淡蜜糖味同茉莉茶香味,茶味都算好出。小妹下袖飲完成晚眼光光等天光🥲🤣抵食程度:⭐️⭐️⭐️食物質素:⭐️⭐️⭐️⭐️員工態度:⭐️⭐️⭐️環境裝飾:⭐️⭐️⭐️⭐️衛生情況:⭐️⭐️⭐️⭐️食過反尋味:⭐️⭐️⭐️⭐️(滿分:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)
😋 蜜糖冰碧瑚 $30

抵食程度:⭐️⭐️⭐️
食物質素:⭐️⭐️⭐️⭐️
員工態度:⭐️⭐️⭐️
環境裝飾:⭐️⭐️⭐️⭐️
衛生情況:⭐️⭐️⭐️⭐️
食過反尋味:⭐️⭐️⭐️⭐️

(滿分:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)
2021-11-18 740 瀏覽
💥最出名係奶霜?📍 木衛二鑄茶所|銅鑼灣📍埋單 $ 3 5#CL銅鑼灣 #CL四圍食 #CL台灣野 #CL黃店⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️💟 奶霜觀音之前聽朋友講話呢度嘅奶霜好出色🙉平時飲開嗰啲通常都係叫奶蓋,飲落口奶相係比較唏既,奶蓋就會結身啲挺身啲👀特別嘅地方係佢喺奶相上面會放咗啲玫瑰花乾🌹鹹香鹹香咁幾好味😋但係飲飲下會食到啲顆粒🧐唔知係咪奶粉?冇咩味但就口感冇咁好~整體來講佢奶霜嘅份量唔算多🦦覺得撈埋啲茶一齊飲會好味啲💕題外話:店面有幾隻連登豬同埋撈撈 ‼️ @ansonlht @ansonlo_giant 🤟🏻不負責任點評✌🏻好味道🌕🌕🌕🌗🌑性價比🌕🌕🌕🌑🌑回頭率🌕🌕🌕🌗🌑(五粒為滿分)⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️
💥最出名係奶霜?

📍 木衛二鑄茶所|銅鑼灣

性價比🌕🌕🌕🌑🌑
回頭率🌕🌕🌕🌗🌑
(五粒為滿分)

⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️
📍 木衛二鑄茶所 (怡和街)木衛二係今年開咗好多新分店喺唔同嘅地方,聽朋友介紹得多但係自己就從來都未試過😉今日行過又有啲口渴,所以就排隊一嘗心願,試試佢🙈我哋飲嘅係奶霜烏香 $35初頭諗住奶霜一定同芝士奶蓋有好大分別,誰不知呢個奶霜非常濃厚🤤,轉頭上有玫瑰乾花,有淡淡的玫瑰味,飲落亦有鹹香。 呢個茶唔係好似烏龍茶,味唔太苦澀味,不過甜味唔夠重。下次會嘗試多人推介嘅鐵觀音❤️評分時間❣️ (最多五顆星,如不推薦會打交叉)食物質素⭐️⭐️⭐️⭐️環境⭐️⭐️服務質素⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️價錢💸:埋單$35餐廳資料📋: 木衛二鑄茶所 (怡和街)🕌地址: 銅鑼灣怡和街22號地下3號舖☎️電話: 36187576
📍 木衛二鑄茶所 (怡和街)

我哋飲嘅係奶霜烏香 $35

評分時間❣️ (最多五顆星,如不推薦會打交叉)
食物質素⭐️⭐️⭐️⭐️
環境⭐️⭐️
服務質素⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢💸:埋單$35

餐廳資料📋: 木衛二鑄茶所 (怡和街)
🕌地址: 銅鑼灣怡和街22號地下3號舖
☎️電話: 36187576
2021-11-03
$35 (其他)
2021-10-13 537 瀏覽
呢一間係我最鍾意飲嘅奶蓋茶奶霜觀音加蜜香珍珠(少甜)$39奶蓋厚滑,帶點鹹香,鐵觀音茶底香濃,沒有苦澀味,容易入口茶同奶蓋味道好夾👍🏻平時我通常會叫鐵觀音茶凍,今次試加左蜜香珍珠蜜香珍珠一樣好味,珍珠用蜂蜜煮過,味道甜甜地 珍珠煙韌好有口感😋
呢一間係我最鍾意飲嘅奶蓋茶

奶霜觀音加蜜香珍珠(少甜)$39
奶蓋厚滑,帶點鹹香,
鐵觀音茶底香濃,沒有苦澀味,容易入口
茶同奶蓋味道好夾👍🏻
平時我通常會叫鐵觀音茶凍,今次試加左蜜香珍珠

2021-10-05 523 瀏覽
銅鑼灣出名多飲品店,能夠突圍而出都頗有難度。今日黎到怡和街 左度右度 ,見到呢間木衛二 人多多,就行過黎睇下啦。一睇就好吸引,茶底別致新奇,手沖現泡茶改名都幾有心思。當時見到最多人簡奶蓋茶,上網又話鮮橙琥珀冰碧湖好好評,一時間唔識簡,最後問下店員推介啦。仲簡介左藍伯爵同泰晤士茶底既分別,前者偏花香,後者偏果香。茶底的確唔錯 唔會糖水味濃,茶底幾香,但無想像中濃郁回甘。最值得讚係奶蓋企身但軟滑,好易入口又唔漿口。性價比37蚊杯奶蓋 ,偏貴。下次會試埋鮮橙琥珀冰碧湖橙

仲簡介左藍伯爵同泰晤士茶底既分別,前者偏花香,後者偏果香。
奶蓋藍伯爵

下次會試埋鮮橙琥珀冰碧湖橙

奶蓋藍伯爵
2021-09-28 418 瀏覽
本身諗住買老虎堂 點知人多 就決定放棄走既時候聞到好香就決定試吓雖然似係台式飲品店但好大分別 講究嘅沖泡過程每杯茶 用最適當嘅溫度同時間製作因此等候時間都較預期耐不過因此享受到一杯充滿茶香既奶霜藍伯爵🤤
本身諗住買老虎堂
點知人多 就決定放棄