🌴木衛二鑄茶所🍵天氣熱辣辣好熱好熱次次出街都想飲杯凍冰冰嘅嘢消下暑 降個靚溫今次就去飲咗文青木衛二鑄茶所而係木衛二鑄茶所既野飲入面我最鍾意就係呢杯泰戈爾冰茶 ($49)好飲得黎 影相又靚 上面茶色下面橙色既配搭好靚店員仲會好細心提你要溝匀先飲記得係搖勻之前要影相呀其實佢係蜜漬鮮檸青檸藍伯爵冰茶飲落偏酸又幾開胃間唔中仲會識到嗰啲蜜漬皮幾有咬口同口感飲落去好Fresh好清新夏天就係飲呢啲味檸檬/西瓜/薄荷/青瓜/甘蔗/青檸完全係夏日炎炎 消暑必飲既口味其實佢仲有個西瓜氣泡飲我都想試下但係次次嚟到都忍唔住嗌返呢杯蜜漬鮮檸青檸藍伯爵冰茶最近木衛二逆市開左幾間分店你就知佢地咩料啦係真係好飲呀不過老實講價錢有少少偏貴基本上都$40以上但係個味道同個茶底就真係好飲嘅
🌴木衛二鑄茶所🍵

天氣熱辣辣好熱好熱
次次出街都想飲杯凍冰冰嘅嘢

消下暑 降個靚溫

今次就去飲咗文青木衛二鑄茶所
而係木衛二鑄茶所既野飲入面
我最鍾意就係呢杯泰戈爾冰茶 ($49)
好飲得黎 影相又靚

基本上都$40以上
但係個味道同個茶底就真係好飲嘅
  • 泰戈爾冰茶
2021-06-21 790 瀏覽
鐵觀音奶霜奶茶 加茶香珍珠 $44一路都知道呢間奶茶鋪,今次朋友帶我進入左奶霜既新世界😍奶霜份量好多,超綿密🤤濃濃既奶同creamcheese味,但出奇地唔膩。即使食完dinner飲都唔覺濟~ 鐵觀音味好重,唔會俾奶霜遮左啲味👍另外亦加配左好特別既茶香珍珠,唔同其他鋪既黑糖珍珠,木衛二既茶香珍珠比較fresh,淡淡茶香,整體飲落冇咁濟,同時都好煙韌💕未試不過既朋友一定要trytry!見到佢既蜜香珍珠都好吸引🤤係用蜜糖炒既,相信都好好味
鐵觀音奶霜奶茶 加茶香珍珠 $44

見到佢既蜜香珍珠都好吸引🤤係用蜜糖炒既,相信都好好味

• 奶霜觀音
//< 木衛二 >話說🐷小編已經進化到每次同🐤小編出去食完野都一定要買杯野飲飲🤣今次呢間木衛二價錢真係非常進取😝真係飲野飲到窮啊!—————————————————- 鮮橙琥珀冰碧湖 $47 -因為小編想飲果類既飲品,見到呢個個名咁有意境😂而且感覺非常解渴就叫左!飲落去其實唔係好覺個茶底😢 似普通天仁既香橙綠茶~不過橙🍊味會再fresh d! 裡面有d橙粒橙皮粒計特別!唔苦澀既~如過佢唔係咁貴應該都會再飲既😝—————————————————評分:7/10地址:銅鑼灣怡和街22號地下3號舖營業時間:11:30-21:30#木衛二 #木衛二鑄茶所 #木衛二香港鑄茶所 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣必食 #銅鑼灣飲品 #銅鑼灣茶飲 #香港美食 #香港美食指南 #美食博客 #hkfood #hkfoodshare #hkfoodblog #hkfoodblogger #hkfoodgram #hkfoodlover #hkfoodie #hkfoodlovers #europateahk #🐷🐤銅鑼灣 #🐷🐤飲品
< 木衛二 >

—————————————————
- 鮮橙琥珀冰碧湖 $47 -

—————————————————
評分:7/10
地址:銅鑼灣怡和街22號地下3號舖
營業時間:11:30-21:30
2021-05-10 986 瀏覽
呢幾日天氣熱到死,係銅鑼灣行街出晒汗,緊係搵番間飲品店啦!呢間木衛二係怡和街,好好搵!同埋都幾多人買!奶霜翡翠$35呢個茶底好好飲,好香茉莉花香,唔會淡,仲有小小濃添,係比你撈埋啲奶霜果時,啲味唔會被蓋過,正!個奶霜都好正!好厚身好重奶味,少少甜,個奶霜同茶既比例岩岩好,飲落好和諧,唔會搶味!正!同埋記得叫微糖, 係30%糖黎,唔太中意飲甜野既朋友就岩晒喇! 因為個奶霜本身都少少甜,微糖已經夠晒嫁啦!
奶霜翡翠$35
2021-05-03 668 瀏覽
今次呢間可以話偏佈港九新界,總共有四間店,係無大埔同將軍澳份🥲不過勝在茶味濃郁同多選擇,經過都不妨懲罰下🇭🇰👓奶蓋觀音 $35其實本身無話特別愛好邊款茶,純粹好膚淺見佢隔離有推介logo就叫😆不過味道出乎意料地好!奶蓋夠厚身,唔會太鹹或者太甜搶曬其他味,亦唔會好快融到同茶撈埋一齊,唔錯👍🏻茶底非常香濃,飲得出真係有浸過唔係求其沖,幾有誠意🥰而且呢個價錢黎講都頗大杯,cp值算高。評分:8/10

👓奶蓋觀音 $35
評分:8/10
2021-04-20 758 瀏覽
買咗杯熱鳳梨綠茶,價錢唔平,要$47,所以有期望應該唔會太難飲。落order 時想話要少甜,店員表示因為落蜂蜜所以冇得揀甜度,ok 唔緊要。佢哋沖好之後俾埋隔熱墊,都覺得幾細心,但一拎上手已經覺得冇熱ge 感覺,我再拎走隔熱墊,一樣都係唔熱,連暖都唔係。(好啦,可能每個人對溫度感覺都唔同)到咗飲ge時候,已經只有苦澀味,的確好重茶味,好似平時用茶包沖完杯綠茶放咗好耐先飲咁樣。咁ge價錢,咁ge 質素,完全唔ok。係咪因為要落蜂蜜所以唔熱得,如果係的話,咁應該要改善下,轉其他糖漿/唔可以熱飲。之前都試過佢哋其他飲品係正常。今次極失望😞
之前都試過佢哋其他飲品係正常。
今次極失望😞
熱鳳梨綠茶
2021-03-21 817 瀏覽
去親銅鑼灣都一定要帶杯走返屋企飲😂😂😂飲開翡翠綠茶加蜜香珍珠半糖少冰。茶底又濃又香,而且唔膩!!!!前兩日再去又試咗翡翠綠奶茶加珍珠。個人覺得前者好飲啲!
去親銅鑼灣都一定要帶杯走返屋企飲😂😂😂

前兩日再去又試咗翡翠綠奶茶加珍珠。個人覺得前者好飲啲!
2021-03-21 704 瀏覽
🗿呢間嘅奶茶好飲 茶底好香好濃 🗿十分推薦鐵觀音 好正好好飲 🗿茶香珍珠有咬口煙韌 未試過蜜糖珍珠🗿鳳梨綠茶 鳳梨肉多 有咬口而且甜度啱啱好🗿不過都係覺得奶茶好飲啲
🗿呢間嘅奶茶好飲 茶底好香好濃
🗿十分推薦鐵觀音 好正好好飲
🗿茶香珍珠有咬口煙韌 未試過蜜糖珍珠
🗿鳳梨綠茶 鳳梨肉多 有咬口而且甜度啱啱好
🗿不過都係覺得奶茶好飲啲
金鑽鳳梨綠茶
2021-03-21 514 瀏覽
聽聞尼間係台灣都有好多分店仲開埋黎香港!-👅:奶霜觀音奶茶($39)7分糖黎講唔算好甜岩岩好🧋,茶味都算濃,奶霜就比較難飲到,飲落都順口既,而個蜜香珍珠都幾有咬口🧋,但就食唔到有蜜糖既香味🍯 。-📍木衛二鑄茶所📍
聽聞尼間係台灣都有好多分店仲開埋黎香港!
👅:奶霜觀音奶茶($39)
📍木衛二鑄茶所📍
2021-03-15 467 瀏覽
木衛二原來又係一間台灣過江龍嘅台飲店~兩三年前銅鑼灣開咗2間黑糖珍珠鮮奶店嘅時候,木衛二已經喺到,不過一直都無試到~聞說佢哋嘅茶底同奶霜好多人推介,上次經過就買咗嚟試下🤤 價錢比其他台式飲品貴少少。•🥢 奶霜烏香 $35 (茶香珍珠+$4)店員話奶霜系列係預設走冰嘅~認真睇返呢杯嘅英文名,原來茶底係Assam Tea(阿薩姆紅茶),一飲落去就發現茶味真係比其他店飲過嘅更香濃👍🏼奶霜帶鹹香,但質地略稀,舉高45度咁飲都唔太飲到奶霜😣而且奶霜好快就同茶底混合,不過混合咗都好好飲,奶味香濃但又唔會蓋過茶味😋 而茶香珍珠係用黑糖同茶枝煮,不過黑糖比較淡,啲珍珠都比較少甜,口感稍為偏硬唔夠彈牙,但的確帶啲茶香,幾特別😛•🥢 泰戈爾冰茶 $42呢杯固定咗甜度,第一啖飲落都幾酸,青檸味好出,之後再飲就飲到茶味,雖然唔太知藍伯爵茶同普通伯爵茶嘅味道有咩分別😂 但檸茶加埋sparkling water都幾夾,飲落好fresh好解渴~

🥢 奶霜烏香 $35 (茶香珍珠+$4)
奶霜烏香

🥢 泰戈爾冰茶 $42
泰戈爾冰茶

奶霜烏香
2021-03-05 571 瀏覽
建議: 行過路過唔好錯過😌👍如果要揀茶飲,木衛二真係不二之選。好記得第一次飲既時候係老虎堂岩岩開銅鑼灣店,日日排長龍既時候 🤣 因為不甘於落單又要排,拎又要排半日,而揀左幫襯係隔離既木衛二🤭首先:係因為見舖頭名幾得意,二黎:睇Menu 發現佢地係主要賣茶底🤤 自從飲過第一杯之後,已經入左坑💪去到今時今日,總有一間珍奶係左近既時候。終於木衛二都衝出港島 去到新界,依家連九龍灣都有喇✌🏻今日去開銅記,無可能唔飲番杯😏今次試左:奶霜觀音+茉莉綠茶凍 (HK$35 + $6) 注意番如果飲開有啲甜既要同店員講,因為預設係無糖👍 奶霜姐係奶蓋,仲要係甜奶蓋(加分🤣) 之後茶底繼續保持水准,夠濃,雖然未去到回甘,不過茶味已經好足夠。
建議: 行過路過唔好錯過😌👍

今日去開銅記,無可能唔飲番杯😏

今次試左:
奶霜觀音+茉莉綠茶凍 (HK$35 + $6)

2021-03-01 559 瀏覽
稍為鍾意飲蓋茶嘅你應該有聽過依間嘅名,喺台北有幾間分店嘅木衛二鑄茶所,開店開到去香港,仲係台灣派咗高級鑄茶專員主理。香港店負責人一開始好難傾到代理權,為左將淡水嘅味道帶返香港,店主三次到訪台灣店主,最終成功。佢唔係用黑糖珍珠鮮奶做主打,而係主打茗茶,另外都有提供奶茶同埋果茶,款式有30幾款。-🧋 奶霜觀音 加蜜香珍珠💰39 (👅: 8.5/10)揀左半糖,會飲到茶香,觀音嘅茶味唔會話好澀,濃得黎自然。奶霜口感好厚滑,飲落有鹹香,但味道唔會話好重。茶味幾香濃,同上面嘅芝士奶蓋好夾。珍珠有分兩種,一種係茶香珍珠一種係蜜香珍珠,我揀左蜜香珍珠,係用蜂蜜煮,粒粒珍珠都沾滿蜜糖嘅香味,食粒甜甜地但又唔會感覺Heavy,咬落係幾Q彈煙韌,分量十足飲到尾都仲有珍珠。-🌟價錢會比一般台式飲品店進取,但喺香港來講算係高質嘅奶霜茶,飲到濃嘅茶味之餘奶蓋同荃好協調,珍珠都發揮得好好,雖然而家由一間小店開到幾間分店,但都係好值得支持嘅香港人茶店。-👅味道: 8.5/10🍴環境: 7/10💰消費: $39 (服務費: NA)

🧋 奶霜觀音 加蜜香珍珠💰39 (👅: 8.5/10)
奶霜觀音

揀左半糖,會飲到茶香,觀音嘅茶味唔會話好澀,濃得黎自然。
奶霜口感好厚滑,飲落有鹹香,但味道唔會話好重。
茶味幾香濃,同上面嘅芝士奶蓋好夾。
👅味道: 8.5/10
🍴環境: 7/10
💰消費: $39 (服務費: NA)
2021-02-15
5 分鐘 (堂食)
奶霜觀音
初3赤口銅鑼灣行街街,口乾搵野飲,openrice見到間出面無既小店,試試佢。叫左奶霜鐵觀音(少甜,default走冰),少左甜諗住有茶既甘香,點知個茶底無茶味,好淡似水,而個杯既飲奶蓋位會卡住奶蓋,要用飲管飲,都唔好飲既。$35蚊唔預期係咁既質素,黃店就黃店喇,但真係唔太好飲。。。。。。加油。。。。。

奶霜鐵觀音
2021-02-05 539 瀏覽
Geo條👅評分:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(5⭐️最高)鐵觀音奶茶 $28行完奔墟走去買杯嘢飲,揀咗鐵觀音奶茶,飲落去真係有鐵觀音嘅茶味加上幾香滑嘅奶茶,啲杯嘢飲真係俾到驚喜我,簡簡單單嘅味道加上超夾嘅配搭,飲過咁多間bubble tea,木衛二呢杯可能係我最鍾意嘅嘢飲添🤤👍🏻真心超鍾意,值得一讚💛
Geo條👅評分:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(5⭐️最高)

鐵觀音奶茶 $28

• 鐵觀音奶茶
2021-02-01 548 瀏覽
《 🧋雙重茶味 》 大家都知銅鑼灣多台式飲品,要試哂所有都真係唔容易呀!唯有每日一杯慢慢試🔥🧋藍伯爵茶那堤 $36藍伯爵茶相對普通伯爵更為茶清香味,而且另外再添加多一種花茶嘅味道,因此入口味道較為清新。茶味珍珠口感與普通珍珠無異,只係口味上添加茶味,令整杯手搖茶較香濃。
《 🧋雙重茶味 》
🧋藍伯爵茶那堤 $36