4天前 0 瀏覽
🍣三文魚寶三文魚寶搭配了三文魚🐟、三文魚籽和三文魚鬆,再加上毛豆仁🫒、車厘茄🍅、青瓜🥒、洋蔥🧅、紫菜和芝麻。鹹鮮嘅三文魚子脆脆口感很棒,三文魚份量很足,能夠充分享受到三文魚的美味了!這道菜結合了豐富的蛋白質🍚和令人垂涎健康的蔬菜。三文魚好新鮮肉質細嫩,入口即化,每一口都帶來絲滑的口感和淡淡的海味🌊,仿佛是海洋的擁抱,讓人回味無窮。三文魚嘅油令口腔充斥住魚油香🫨同時都滲左啲入個飯度所以食落一啲都唔dry,而三文魚鬆撈飯亦係一流,淨係一碗飯就可以試晒三文魚全身真係無得彈,😋沙律菜亦夠爽脆而且用嘅系日本米所以壽司飯食落口感唔錯。醬汁是這道料理的靈魂。醬油的鹹香、蒜蓉醬的微辣、芝麻油的香氣,以及蛋黃醬微咸微甜的調味,完美地融合在一起,為整道菜式帶來了豐富的風味和層次感。最後,米飯作為這道料理的基底,吸收了其他食材的風味,為整體帶來了濃厚的口感。每一口三文魚 Poke 都是一次美妙的味覺之旅,讓人難以忘懷。在三文魚 Poke 的世界裡,每一口都是一次絕妙的饗宴,讓您感受到清新、美味和滿足。這道料理絕對值得您一試,讓您的味蕾在這場美食之旅中獲得滿足和享受。
🍣三文魚寶

外賣自取
6天前 0 瀏覽
Parkside Mall原來有個新開food court,入邊已經有唔少食店進駐。估唔到入邊地方好大,堂食位置很多,有唔少特別嘅餐廳,泰國菜、上海菜、西式意粉、粉麵米線、健康餐、韓國菜都有。一出lift就見到外婆雞飯專門店,就食呢間啦。🩵肥牛手撕雞蓋飯 $64期間限定嘅雙拼蓋飯好抵食,晚市時間仲可以免費轉菜底。汁同飯撈埋真係好好味,係我最鍾意嘅軟飯,不知不覺已經食晒一碗。🩵海南雞飯 $65海南雞飯 送 生菜,海南雞非常嫩滑,口感爽甜。🩵泡椒鳳爪 $28泡椒鳳爪第一次食,唔會辣而且清爽。🩵熱奶茶🩵熱檸茶所有晚餐都包飲品,質素唔錯,認真抵食。

一出lift就見到外婆雞飯專門店,就食呢間啦。

🩵肥牛手撕雞蓋飯 $64

🩵海南雞飯 $65
海南雞飯 送 生菜,海南雞非常嫩滑,口感爽甜。

🩵泡椒鳳爪 $28
泡椒鳳爪第一次食,唔會辣而且清爽。

🩵熱奶茶
🩵熱檸茶
所有晚餐都包飲品,質素唔錯,認真抵食。

2024-09-20
2024-09-24 0 瀏覽
搬咗嚟呢邊,買完餸,又唔想煮飯,見到呢度有間木馬工房,裏面有唔同種類嘅餐廳,就可以叫外賣,等我今晚偷懶,叫雞飯返去食先。去到就俾呢間外婆雞飯吸引,可能我鍾意食雞,而且佢有唔同款式選擇,乾淨企理,就算唔買飯,買隻雞返去加送到一流!海南雞飯:呢個海南雞飯啲雞好滑,啲雞全部冇骨,啖啖肉,好正!加埋海南雞三寶醬汁,將雞嘅鮮味提升,又可以食到唔同嘅味道,食得好開心。口水雞飯:口水雞飯隻雞好惹味,雞肉又厚又多汁,送飯食真係一流,令我都食唔停口。涼拌雲耳海蜇:呢個係一道清爽開胃嘅涼菜,海蜇夠彈牙,雲耳夠爽脆,加埋啲醬汁酸酸地,非常醒神開胃。
搬咗嚟呢邊,買完餸,又唔想煮飯,
見到呢度有間木馬工房,
裏面有唔同種類嘅餐廳,就可以叫外賣,
等我今晚偷懶,叫雞飯返去食先。

就算唔買飯,買隻雞返去加送到一流!

海南雞飯:

口水雞飯:
口水雞飯隻雞好惹味,雞肉又厚又多汁,
送飯食真係一流,令我都食唔停口。

涼拌雲耳海蜇:
2024-09-24 0 瀏覽
木馬工房@將軍澳韓虎家呢日放工收到老婆話唔想煮飯,一於去買外賣,諗到同事話附近有間木馬工房,喺美食廣場,裏面有好多嘢食買,一於入去睇。入到去果然有唔少選擇,但我今日好想食韓國嘢,於是就選擇咗依間店舖。呢間店舖都好抵食,叫餐又有嘢飲,又有涼菜。1. **牛肉拌飯** - 牛肉拌飯是一道非常受歡迎的韓國傳統料理。它由米飯、各種蔬菜(如菠菜、豆芽、胡蘿蔔等)、牛肉和煎蛋組成。通常會加上韓國辣醬(gochujang)和芝麻油,食用時將所有材料混合均勻。這道菜色彩繽紛,營養豐富,口感多樣。2. **大豆芽** - 大豆芽是韓國料理中常見的配菜,通常用於拌飯或作為小菜。它的味道清新,口感脆嫩,富含營養。3. **雞肉定食** - 雞肉定食通常包括燒雞,配以米飯、大豆芽、泡菜和香腸。這種定食在韓國非常受歡迎,雞內肉鮮嫩,泡菜辣到適中,很適合香港人口味。#木馬工房 #外賣 #美食廣場 #將軍澳美食 #韓虎家
木馬工房@將軍澳

韓虎家

1. **牛肉拌飯**

2. **大豆芽**

3. **雞肉定食**

#木馬工房 #外賣 #美食廣場 #將軍澳美食 #韓虎家
將軍澳多國菜food court 🩶木馬工房ʕ๑’ㅅ’๑ʔ‧˚ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ⸝⸝‪⸝♡呢排係將軍澳發現左個food court 叫木馬工房🎠入面都幾多唔同嘅餐廳選擇🍴環境都幾闊落✨今次我就揀左呢間🐥外婆雞飯專門店〰️▪️海南雞飯 💲65 🐔招牌嘅海南雞飯 雞肉的確係夠哂嫩滑🧡肉嘅比例都偏多 啖啖肉✨佢仲比左3個醬汁點!分別係薑蔥蓉、黑醬油同酸辣汁〰️配嘅飯用左珍珠米 飯粒好軟熟🍚另外套餐仲配左時令蔬菜 超讚👍🏻 同有埋飲品🥤▪️胡椒豬肚雞湯飯💲68🐥呢個湯飯都幾好味✨湯底有啲胡椒香味~少少辣冬天食仲正 有啲暖胃 味道唔會太鹹 岩岩好〰️佢湯同飯都係分開上的 豬肚同雞份量一半半 食湯飯個湯底好味 我就自然食多左飯👅▪️涼拌皮蛋 加配價💲18 🖤2個人食飯就當然要加配多個小食❤️皮蛋晶凝通透 而且加左麻辣汁 好惹味!⸝⸝‪⸝♡ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ʕ´•ᴥ•`ʔ ‧˚ 📍 木馬工房🎠將軍澳唐俊街18號THE Parkside Mall 1樓
將軍澳多國菜food court 🩶木馬工房
呢排係將軍澳發現左個food court 叫木馬工房🎠
入面都幾多唔同嘅餐廳選擇🍴環境都幾闊落✨

今次我就揀左呢間🐥外婆雞飯專門店〰️

▪️海南雞飯 💲65 🐔
招牌嘅海南雞飯 雞肉的確係夠哂嫩滑🧡
肉嘅比例都偏多 啖啖肉✨佢仲比左3個醬汁點!
分別係薑蔥蓉、黑醬油同酸辣汁〰️
配嘅飯用左珍珠米 飯粒好軟熟🍚

佢湯同飯都係分開上的 豬肚同雞份量一半半
食湯飯個湯底好味 我就自然食多左飯👅

▪️涼拌皮蛋 加配價💲18 🖤
2個人食飯就當然要加配多個小食❤️
皮蛋晶凝通透 而且加左麻辣汁 好惹味!

📍 木馬工房🎠
將軍澳唐俊街18號THE Parkside Mall 1樓
The Parkside Mall裡面1F的美食廣場原來已經大改了食店種類變得更多元化除了有夏威夷飯、韓國菜和泰國菜以外竟然還有賣鮮果乳酪燕麥杯YoCup我點的綠牛油500ml ($55)由乳酪、蒟蒻、燕麥、奇亞籽、鮮牛油果和香蕉奶昔製成味道健康清新又飽肚 裡面的燕麥依然脆口很好吃😋
食店種類變得更多元化
除了有夏威夷飯、韓國菜和泰國菜以外
竟然還有賣鮮果乳酪燕麥杯YoCup

我點的綠牛油500ml ($55)
由乳酪、蒟蒻、燕麥、奇亞籽、鮮牛油果和香蕉奶昔製成
味道健康清新又飽肚
裡面的燕麥依然脆口很好吃😋

外賣自取
2024-09-18 121 瀏覽
今日係公眾假期(中秋節補假),我一早約同好友行下將軍澳的跨灣大橋,順道去位於將軍澳唐俊街18號 The Parkside Mall 1樓的木馬工房食午餐,新開的 Food Court ,環境舒適,坐得舒服。我和好友揀左 Kai Poke Bowl,我點左個歐米加三寶 $108,飯底是壽司飯+沙律,柑橘醬油,配三文魚紫菜麵豉湯(跟餐);好友點左個 夏威夷寶 $88,飯底是壽司飯,柑橘醬油,配《Soul》純椰青水 $8(跟餐)。整體黎講係健康的魚生丼飯,魚生新鮮好味,沙律菜鮮甜,每碗的食材都非常豐富👍。

• 夏威夷寶
  • 歐米加三寶
KAi Poke Bowl@木馬工房 (將軍澳)食材新鮮份量十足Poke Bowl專門店今晚女兒帶我去木馬工房吃晚餐。她經常和同學到此午飯。她特別介紹我吃這間KAi Poke Bowl。天氣悶熱,胃口不太大,吃一頓材料新鮮的Poke Bowl就是最佳享受。這裏每款自選波奇寶均配有洋葱、青葱、青瓜及毛豆仁。飯底首先選擇壽司飯、沙律或壽司飯底+沙律。還可額外加配飯底/沙律材料 :黎麥、薏米、壽司飯。醬汁選好飯底後,就可以選醬汁。包括有昆布鏗魚醬油、柑橘醬油、胡麻醬、青芥辣蛋黃醬、蜜糖芥末蛋黃醬、香蒜辣椒蛋黄醬、韓式辣椒蛋黃醬、蛋黃醬、喜馬拉雅山粉紅鹽,橄攬油及青檸。主材料有醤油廣島蠔、三文魚、吞拿魚、八爪魚、醤油帆立貝、虎蝦、慢煮雞胸肉和仿皇帝蟹棒。最後選小食和飲品。但我不想想太多,所以我們只叫了套餐。海中寶 KAi BOW三文魚、吞拿魚、醬油廣島蠔、醬油帆立貝、八爪魚、虎蝦、車厘茄、木魚花、紫菜、芝麻、芝麻油配昆布鏗魚醬油。三文魚和吞拿魚肉質鮮嫩,油脂豐富。醬油廣島蠔和醬油帆立貝很新鮮。八爪魚彈牙有嚼勁,虎蝦則脆嫩,每一口都充滿驚喜。芝麻和芝麻油香氣四溢,令人垂涎。昆布鏗魚醬油的醇厚感與
KAi Poke Bowl@木馬工房 (將軍澳)
食材新鮮份量十足Poke Bowl專門店

這裏每款自選波奇寶均配有洋葱、青葱、青瓜及毛豆仁。

飯底

醬汁

主材料

最後選小食和飲品。但我不想想太多,所以我們只叫了套餐。

海中寶 KAi BOW
三文魚和吞拿魚肉質鮮嫩,油脂豐富。醬油廣島蠔和醬油帆立貝很新鮮。八爪魚彈牙有嚼勁,虎蝦則脆嫩,每一口都充滿驚喜。芝麻和芝麻油香氣四溢,令人垂涎。昆布鏗魚醬油的醇厚感與海鮮的鮮美相輔相成,真是完美的味覺體驗。

三文魚寶餐
三文魚新鮮美味,入口順滑。三文魚籽入口爆的感覺極佳。還有卜卜脆的三文魚鬆,一入口有多重口感,讓人一口接一口,欲罷不能。車厘茄酸酸甜甜,搭配紫菜的清新,讓整體味道不會過於單調。香蒜辣椒蛋黃醬是亮點之一,濃郁的蛋黃醬中帶有香蒜的香氣和辣椒的微辣,為整碗飯增添了風味,使得每一口都充滿驚喜。

兩款夏威夷 Poke Bowl 各具特色,前者多樣化又豐富的海洋風味,而後者則是以三文魚為主角,突出其鮮美。下次可以試吓其他。

2024-09-06 96 瀏覽
今日出開將軍澳做嘢,Lunch時間經過The Paradise,原來開左間food court,上到1樓,見到好熱鬧,lunch時間都好多人幫襯,food court 食物選擇都多,樣樣都想試,最後揀左外婆雞飯,價錢相當抵食,平日都好多人幫襯,一定有返咁上下水準。木馬工房food court坐位都算多,我一個人好快便搵到個開揚位置,面向落地玻璃,整體感覺都好舒服蔥香手撕雞飯套餐 $58附上一份細時菜、熱奶茶蔥香手撕雞肉質幼嫩,又香口,送白飯一流,時菜加了點微辣醬,爽口又滋味。最估唔到奶茶都好香滑蒜香青瓜 跟餐+$18滿滿香蒜蓉跟爽口青瓜,啖啖蒜香,非常惹味,一人成碟食晒

蔥香手撕雞飯套餐 $58
附上一份細時菜、熱奶茶

蒜香青瓜 跟餐+$18
滿滿香蒜蓉跟爽口青瓜,啖啖蒜香,非常惹味,一人成碟食晒

2024-09-04
2024-08-24 167 瀏覽
今日放工返將軍澳, 𠕇d 懶唔想煮, 諗緊買咩外賣既時候, 因為有啲食到悶既感覺,經過the parkside 見到有張banner 話上面開咗個food court .上咗去行咗個圈, 都算多嘢食, 有韓國菜, 中菜, 沙律, 西餐,等等…價錢又唔貴,望落好似幾吸引, 於是決定買黎試吓.揀咗好耐, 最後叫咗個口水雞飯餐, 另加個小食.口水雞飯餐: 已包飲品和時菜, 算健康, 食外賣唔使尊登叫碟菜都有菜食, 口水雞同飯分開兩個盒, 唔會令到d 飯吸晒d 汁, 雞肉幾嫰同滑, 唔鞋口, 又唔太辣, 幾惹味, 推介

揀咗好耐, 最後叫咗個口水雞飯餐, 另加個小食.

2024-08-15
2024-08-23 206 瀏覽
將軍澳的美食廣場,地點有點隱蔽,不過勝在地方寬敞,寧靜舒適,落地大玻璃窗,採用充裕的日光。食物款式多,價錢經濟。這家是主打雞飯的小店,全部都是飯類,蓋飯、湯飯,還有其他肉類,如豬牛等。招牌雞飯:口水雞飯套餐包一份主菜、細份油菜、熱飲,汽水額外跟餐優惠價。主菜口水雞,雞肉多件,整隻雞髀,浸在麻辣汁裡,上面灑上炸蒜粒。辣汁香辣又帶有蒜頭香味,蠻特別的麻辣醬汁味道。油菜是免費跟餐附送。小食:涼拌皮蛋很多皮蛋,醬汁酸酸辣辣,開胃解膩的涼菜。
全部都是飯類,蓋飯、湯飯,還有其他肉類,如豬牛等。
招牌雞飯:口水雞飯

套餐包一份主菜、細份油菜、熱飲,汽水額外跟餐優惠價。
辣汁香辣又帶有蒜頭香味,蠻特別的麻辣醬汁味道。
油菜是免費跟餐附送。
小食:涼拌皮蛋

很多皮蛋,醬汁酸酸辣辣,開胃解膩的涼菜。
2024-07-12 335 瀏覽
木馬工房係將軍澳其中一個food Court,幾點方便。首先喺環境方面, 木馬工房用咗幾多落地窗, 日頭光線非常之充足, 食物美觀 乾淨整潔🥰, 經濟實惠 ,重要的是味道非常棒🥰,色味俱佳。 蒜泥豬頸肉做法保留了食材原有的味道,清新爽口。而且菜色選擇非常多,價格也不高,適合家人一起去,味道超级好,而且一看就讓人覺得很有食慾,但是分量不大,屬於比較精細的類型。基本隔段時間就會來一次, 建議將軍澳一帶嘅居民都可以多啲幫襯
2024-07-12 347 瀏覽
轉眼間已經搬咗嚟將軍澳3️⃣年,由於工作關係,基本上三餐都係外賣🤡, 一家三口各有喜好黎food court就最啱👍而且間間餐廳嘅品質都唔錯, 環境又闊落餐廳種類有:米線 意粉 雞飯 韓國餐廳 日本丼飯 漢堡包 串燒 熱狗 總有一款啱你口味今次我哋揀咗兩間餐廳🌻ben哥米線 阿仔最愛 夠味 份量足🌻外婆 : 雞飯 豬頸肉飯 兩款都美味 份量啱啱好 包嘢飲同埋一碟油菜人均$60 - $70以味道質素嚟講相當不俗將軍澳嘅居民可以試下😋

今次我哋揀咗兩間餐廳
🌻ben哥米線 阿仔最愛 夠味 份量足
🌻外婆 : 雞飯 豬頸肉飯
兩款都美味 份量啱啱好 包嘢飲同埋一碟油菜

人均$60 - $70
以味道質素嚟講相當不俗
將軍澳嘅居民可以試下😋
2024-04-07 299 瀏覽
今次試咗呢間food court 門口嘅意式鋪頭,試咗份。蝦 carbonara 意粉,蝦份量算有驚喜, carbonara 唔會太濕,意粉鋪面嘅cheese 溶得唔錯, 仲加個小食,炒蛋跟煙肉,煙肉份量真有驚喜。整體嚟講,呢個價值得再去試其他嘢食。
shrimp carbonara pasta
2024-04-07