2018-07-31 235 瀏覽
To dine here, it really depends on what are you looking for.For food, it’s really creative. Plus gimmick names, good for taking photos and to show off at social media.For flavour, it’s ok. some dishes r good, some r fair.Value for money - not really for food, but it worth for the creativity.The decor’s for foreigners who are looking for old HK feel... def. not local.

2018-07-28 382 瀏覽
一行八人舊同學聚聚舊,亦有小朋友同行,中環就腳吧!就相約在一間有特色的餐廳用餐,點知!!好似酒吧的格局,好像不太適合小朋友同行!外籍人士比較多,三兩知己收工飲返杯,是不錯的選擇!有趣的名字,要細心睇睇先知係乜😅食物更是要上網睇睇圖片先知係乜!薯頭薯腦,小朋友最愛吃,芝士味太香了😋雞全部都係雞,香脆可口,伴啤酒一流👍🏻乒乓菠,菠蘿包皮再加片燒菠蘿和漢堡,甜甜酸酸,不錯!李鹵味$128,的確好貴,個人認為這個不用點,因為旺角街頭的檔口,會比較有風味!
外籍人士比較多,三兩知己收工飲返杯,是不錯的選擇!
有趣的名字,要細心睇睇先知係乜😅
食物更是要上網睇睇圖片先知係乜!
薯頭薯腦,小朋友最愛吃,芝士味太香了😋
雞全部都係雞,香脆可口,伴啤酒一流👍🏻
乒乓菠,菠蘿包皮再加片燒菠蘿和漢堡,甜甜酸酸,不錯!
2018-07-28 277 瀏覽
米其林餐厅的价格,普通餐厅的装修,路边摊食肆的水平。首当其冲吐槽—-》李卤味:要价128!味道就是低配版的肥姐小食店串串(不脆!口感很糊)而且这个价格可以在肥姐买到起码3倍量!这个价格我也是醉了!真想一盘子直接翻桌上!垃圾金虾脱壳:要价148,6个虾子还算新鲜,外层包了面衣咸蛋黄油炸)然后撒了黑松露粉,除了突兀的松露味道吃不到虾味。正粉肠:一盘红烧版本的肠粉要价108,真是无语,上面加了一个煎蛋,哗众取宠!老鱿鬼鬼:要价148,鱿鱼和虾包在油条里炸,已经被很多店做烂的所谓创意菜,垃圾。生啤为PERONI,500ml一杯要价98,看不大懂。此店菜名都起的噱头十足,口味+价格综合评定我至多给到2星。楼下一楼晚上为开放式酒吧,迎合此区域老外众多之所好。楼上的餐厅实属差劲。绝逼不推荐,关门大吉早晚的事。
米其林餐厅的价格,普通餐厅的装修,路边摊食肆的水平。
生啤为PERONI,500ml一杯要价98,看不大懂。
此店菜名都起的噱头十足,口味+价格综合评定我至多给到2星。
2018-07-26 348 瀏覽
•1️⃣) 一帶一路 💲1️⃣8️⃣8️⃣由帶子包住露荀 帶子有彈性而露荀爽脆,底下墊底嘅醬汁係松露忌廉,表面更鋪上脆片 增添香口既感覺-2️⃣) 李小龍蝦 💲2️⃣0️⃣8️⃣龍蝦肉夠厚兼爽脆彈口,醬汁好惹味不過稍稍有啲辣🙈🙈🙈 係可惜份量較少~ •佢另外仲配有香脆內軟既銀絲卷 同 由煉奶打成既香甜泡沫(所以口感都係比較扎實)🤤🤤🤤 好中意😍-3️⃣) X.O 絲酥蘿蔔糕 💲8️⃣8️⃣絲酥包住長條型嘅蘿蔔糕,絲酥足夠香脆 絕不拖泥帶水,入面嘅蘿蔔粒同樣香脆可口 而且夠熱辣辣而辣勁十足既XO醬更係錦上添花。-4️⃣) 煙霧離漫之肉隨砧板上 : 美利堅牛仔黨 💲2️⃣8️⃣8️⃣套餐配左羅宋湯🍲同特色餐包🍞 羅宋湯的確比外面飲嘅香濃好多 而且牛肉亦好足料~ 餐包就無乜特別 就係外貌取勝😌• 牛扒肥瘦適中,而且亦夠嫩滑,我點5成熟,切面係淡淡粉紅色,好加分。上菜時 牛扒係已經切好 又幾方便~

1️⃣) 一帶一路 💲1️⃣8️⃣8️⃣

2️⃣) 李小龍蝦 💲2️⃣0️⃣8️⃣

3️⃣) X.O 絲酥蘿蔔糕 💲8️⃣8️⃣

2018-07-26
2018-06-30 628 瀏覽
之前經過呢間餐廳都已經覺得裝修好特別,今晚朋友生日飯終於有機會一試..首先這裏的裝修陳設餐牌各樣都是充滿玩味成份,整份餐牌都是食字..飲品的名稱也是非常特別。.我們每人各點了不同的東西,緊記點餐時必須要看英文的解釋才可以,中文名稱怎麼猜也猜不到是甚麼..是釀了魷魚滑的油炸鬼..是炸椰子和芋頭的卷..這個最易猜,就是炸蠔了..焗銀雪魚和各種菇類..我起初以為是珍珠雞,但其實是釀了飯的鹽焗雞..這一個是那麼多菜式中性價比最低的一個。..這個牛脷非常之辣,吃不到辣的朋友們完全吃不下.然後就是到甜品環節了。幸好沒有太多選擇..不過不失,但有種「沒有點也不用可惜」的感覺。..反而這個破醬重圓才是驚喜之作。每一粒湯圓狀的物體,其實壓根兒就是一碗姜味糖水加湯圓,一咬就在口中爆開,實在非常特別。.在這附近這種地方吃飯,價錢比其他地方高是一定的了。雖然這間餐廳所有的食物也非常特別,味道也非常非常不錯,但以這個價錢來說份量真的很少,女生吃的話也有點不夠,如果一大夥兒的話,根本就沒有分享這回事,因為份量實在太少了。.不過如果喜歡玩味的話都可以一試吧。

飲品的名稱也是非常特別。

是釀了魷魚滑的油炸鬼
妳的芋法
是炸椰子和芋頭的卷
食蠔啲
這個最易猜,就是炸蠔了
鱈菇7友

焗銀雪魚和各種菇類
鹽焗有米雞
我起初以為是珍珠雞,但其實是釀了飯的鹽焗雞
黃麵婆
這一個是那麼多菜式中性價比最低的一個。
脷叠脷
這個牛脷非常之辣,吃不到辣的朋友們完全吃不下
然後就是到甜品環節了。幸好沒有太多選擇
光芒四射
不過不失,但有種「沒有點也不用可惜」的感覺。
破醬重圓
不過如果喜歡玩味的話都可以一試吧。
2018-06-13
鱈菇7友
鹽焗有米雞
破醬重圓
2018-06-21 407 瀏覽
其實be fair, 味道唔錯,但最大問題係樓上坐得超級唔舒服,而且食具餐具統統非常cheap,美其名夠懷舊,但卻又偏偏收你高級中餐價錢。我個人覺得少少揾笨,但陪人黎,無計。
雞好食
2018-06-19 235 瀏覽
食完飯揾間吧飲下野,這家相信也是不錯的選擇。店員十分有禮貌、餐牌非常盞鬼、裝潢富有香港特色。除了飲返幾杯,這裡還有小吃,也相當不錯。最值得推薦是薯條。有別於平時坊間食到的,口感似炸魚柳。位於擺花街,位置十分方便。
食完飯揾間吧飲下野,這家相信也是不錯的選擇。

店員十分有禮貌、餐牌非常盞鬼、裝潢富有香港特色。

位於擺花街,位置十分方便。
今餐每樣試的食物都好食,但份量真係好少,portion勁細。好處係可以試多幾樣,但唔好處係唔啱大夥人一齊食,個個都食唔飽。係適合兩個人撐枱腳嘅份量。而且價錢不算平民,話佢又細又貴真係好貼切。不過好在食物質素不錯👍,挽回不少分數。我地仲有叫炒飯炒菜同甜品,但唔記得影😅
而且價錢不算平民,話佢又細又貴真係好貼切。

不過好在食物質素不錯👍,挽回不少分數。

我地仲有叫炒飯炒菜同甜品,但唔記得影😅
2018-06-14
  • Cod  fish
2018-06-08 430 瀏覽
網上見到李好味評價不錯,一於和朋友試吓。地下似酒吧,我們上一樓,裝修以懷舊香港特色為主題。1.  金蝦脫殻: 炸漿夠薄,蝦肉大隻又不會乾硬,墊底的椰菜花蓉有黑松露香味,好好食!2. 老魷鬼鬼: 一碟有很多粒,兩個人食有啲膩,加上油炸鬼釀完魷魚膠再炸,變得有點硬,有點失望。3. 牛歡喜: 牛筋夠諗,和牛面頰又香又好味,真的令人很歡喜。還有很多菜式想試,下次要叫多啲朋友一齊食
網上見到李好味評價不錯,一於和朋友試吓。
地下似酒吧,我們上一樓,裝修以懷舊香港特色為主題。

金蝦脫殻

牛歡喜

還有很多菜式想試,下次要叫多啲朋友一齊食
2018-06-02
金蝦脫殻
牛歡喜
  • 牛歡喜、金蝦脫殻
2018-06-03 742 瀏覽
ot完同朋友諗住食飯飲野吹下水行到上擺花街見到呢個半開放式餐廳&bar好似好chill好好hea個名叫lee lo mei好抵死一於試下!打開餐牌d菜式名好有心思  抵死又啜核不過太有玩味就花多少少時間睇埋英文先知係咩黎最後嗌左 薯頭薯腦, 金雞藏鮑, 李小龍蝦同埋送你一埕薯頭薯腦($98)就係芝士薯條加黑松露醬外形係茶餐廳薯條  口感偏腍面頭既粉好似黃豆粉但又唔係好食得出實體係咩黎黑松露醬就好香黑松露味  不過有少少漏價錢偏貴...金雞藏鮑($138)係4件雞翼釀鮑魚炸得好香口每次雞翼都有半隻鮑魚&少少糯米係入面好好食主菜係李小龍蝦($208)雖然寫明係「小」同埋lobster tail見到實物都係不禁驚歎份量有點小龍蝦係新鮮彈牙的個醬汁好惹味如果配菜多少少例如係麵包或薯仔可以點下d醬汁就正啦而家個配菜係炸饅頭加煉奶泡泡前者香脆可口  後者煉奶foam香甜口感得意perfect match!只係唔太夾個龍蝦送你一埕($288 for 2)其實真係幾細埕除返開2個人都飲左2-3細杯竹葉青+rum+茶+蔗汁望落好似好勁  飲落酒味唔算濃朋友仲話有d似平時蜂蜜綠茶溝酒咁添埋單每人400蚊一
ot完同朋友諗住食飯飲野吹下水
行到上擺花街見到呢個半開放式餐廳&bar
好似好chill好好hea
個名叫lee lo mei好抵死

一於試下!

打開餐牌
d菜式名好有心思  抵死又啜核
不過太有玩味就花多少少時間睇埋英文先知係咩黎
最後嗌左 薯頭薯腦, 金雞藏鮑, 李小龍蝦同埋送你一埕

薯頭薯腦($98)就係芝士薯條加黑松露醬

炸得好香口
每次雞翼都有半隻鮑魚&少少糯米係入面
好好食

金雞藏鮑

主菜係李小龍蝦($208)
雖然寫明係「小」同埋lobster tail
見到實物都係不禁驚歎份量有點小
龍蝦係新鮮彈牙的
個醬汁好惹味
如果配菜多少少例如係麵包或薯仔
可以點下d醬汁就正啦
而家個配菜係炸饅頭加煉奶泡泡
前者香脆可口  後者煉奶foam香甜口感得意
perfect match!
只係唔太夾個龍蝦
李小龍蝦

送你一埕($288 for 2)
其實真係幾細埕
除返開2個人都飲左2-3細杯
竹葉青+rum+茶+蔗汁
望落好似好勁  飲落酒味唔算濃
朋友仲話有d似平時蜂蜜綠茶溝酒咁添
送你一埕

埋單每人400蚊
一d都唔平
但見佢環境、餐牌幾有心思,幾好坐幾好hea
2018-05-23
李小龍蝦
2018-06-02 250 瀏覽
中環有許多頗具特色的餐廳,李好味是主打香港風格的一家,餐廳從餐牌到內部裝飾都引入了許多香港/中式元素。不過這種風格是為了迎合外國人對香港文化的stereotype,還是當中真的包含設計師對文化的理解,就見仁見智了。當晚到的時候已經是9點多,餐廳當時是酒吧mode,比較吵雜。飲品點了一杯"李夠薑",蠻有特色。薑汁裡面混入了檸檬果汁,喝起來有點酸酸辣辣的感覺。推薦嘗試。烏卒卒炒飯。看食評點的,黑色的事松露,上面圓形的是煎豆腐。其實感覺蠻一般的,松露味道不明顯,而且飯炒得也比較干。牛歡喜。完全推薦!!非常好吃,牛肉有cheek和tendon,調味非常好,牛肉煮得也很軟。底部似乎是土豆泥並有一些芥末的味道,非常解膩。Overall食物質素是不錯的,菜品設計和室內設計也能看出是下了工夫,價錢以中環來說算合理。不過如果是想跟朋友吃飯了聊天,建議早些到餐廳,晚上確實比較吵。

• 牛歡喜
2018-05-29 429 瀏覽
李好味都好似開左一段時間之前經過都諗下次要去食 見佢啲野食名好搞鬼琴日終於有機會喇!一行三人 叫左四个野食三杯野飲食左around $1100講真都幾貴 野食一般李滷味其實即係肥姐高級版得个墨魚唔同好多特色cocktailSaw many photos on openrice before最尾fd子試左李有囍 我就試左mocktail 男友就飲最普通既黑牛 lolllll但裝修值回票價都值得去一次*大部分都係外國人或遊客🤫
李好味都好似開左一段時間
之前經過都諗下次要去食 見佢啲野食名好搞鬼
琴日終於有機會喇!

一行三人 叫左四个野食三杯野飲

2018-05-28
八鮮過海
金蝦脱殼
2018-05-26 174 瀏覽
Tried the food here at lunch time - had 2 set. One chicken and one fish.The soup was quite good and the bun is quite special.But the chicken rice is just exactly how you imagine it is with a big price tagThe fish is fresh and it looks very much like mum’s cooking but it also has a big price tag...Wanted to have iced coffee mixed tea (typical drink in hk) and was told that they can’t make it. I would have to order both to mix it myself.... what a strange placeSoup + small bun + Chicken rice + dri

Soup + small bun + Chicken rice + drink + dessert = 148; the fish one is 168
For lunch I think there are too much food - decreasing the price and decreasing the amount of food served might help bring more customers.
2018-05-22 331 瀏覽
3個人,叫咗1個餐,1個小食,再加個叫化麵,就已經滿足啦 推介這個黑松露玉子炒飯,炒得好乾身,又香又脆口,必食之選 叫化麵就普普通通,勝在有帶子及海鮮,清清地,好味。順便一提,這間不只是餐廳,也是間酒吧。午餐餐飲也可以 order 黑牛 ,正呀 但是,餐廳沒有清水提供,也不可以飲用從其他地方買來的飲品呢,感覺有點不好喔 餐廳有個可放2張4人餐桌的大門口,方便晚上飲酒傾計用。可惜當這幾天天氣太熱,有點感覺冷氣不足喔
3個人,叫咗1個餐,1個小食,再加個叫化麵,就已經滿足啦

推介這個黑松露玉子炒飯,炒得好乾身,又香又脆口,必食之選

叫化麵就普普通通,勝在有帶子及海鮮,清清地,好味。
,正呀

• 跟餐-“好味”包包
  • 葫蘆餐-黑松露玉子豆腐炒飯
  • 好味包包
2018-04-28 306 瀏覽
星期五的午飯時間來到中環的李好味和太座有個約會。Book左枱所以不用等位,不過walk-in應該都可以。 擺設和餐具都走香港懷舊風味,有心思。午餐是lunch set,有例湯正餐蒸包甜品,價錢尚算合理。 太座點左一客鹹蛋泡沫肉餅飯,簡單啲講係鹹蛋肉餅,個鹹蛋打散發起咗變泡沫,唔錯,幾香,送飯一流。自己點左客港雞飯,其實即係海南雞飯變奏版,黃姜飯配滑雞。黃姜飯香口不油膩但飯上面配隻溫泉蛋有點畫蛇添足⋯⋯隻蛋打散之後蛋黃撈黃姜飯反而減去飯香。甜品反而有驚喜,不是一般餐廳午餐附送的紅豆沙綠豆沙,而是清新少甜的中式糖水

港雞飯
港雞飯