2023-05-23 4140 瀏覽
李家 (山林道) (尖沙咀)尖沙咀山林道54-56號利雅商業大廈地下2號舖幾正宗嘅一間韓國店🥰見到有好多韓國人一家都去嗰度食~而且聽到店員識講韓文,感覺好地道🥰餐廳仲有提供啲韓國蘿蔔小食同埋沙律🥗😍1.辛拉麵🍜($58)我一路都好想試韓國正宗嘅辛拉麵麵😍同自己煮真係有啲分別!煮得夠辣,加埋啲泡菜、蛋、蔥等等配料,味道好豐富🤤🤤💥評分:8/102.自選半半炸雞🍗我估唔到一半半嘅雞係咁多,完全比我想像中多咗一倍😂😂我叫咗蜜糖蒜蓉($113)同埋原味($93)兩種口味。個雞超熱辣辣,咬落超級脆😍拎上手仲係辣手。蜜糖蒜蓉味道甜甜地,蒜味又香,好脆。原味加埋佢比左辣醬令味道更加惹味好食,真係好正!❤️❤️😋💥評分:8.5/103.燒五花腩肉 ($208)呢個五花肉有好重嘅火腿油香味,仲有啲泡菜粒同埋泡菜絲,味道好濃。如果有得加啲生菜,應該會更加清新好食🌱💥評分:7/104.Apple cider Rita 雞尾酒 ($88)呢個雞尾酒大杯又勁解渴😍有啲檸檬味,非常適合咁炎熱嘅天氣一路食炸雞一路飲🤤🤤💥評分:8/10💥總性價比:8/10👍🏻我特別鍾意佢哋嘅炸雞😍炸得夠脆夠惹味🤤而且口味選擇多~如果想試
李家 (山林道) (尖沙咀)
尖沙咀山林道54-56號利雅商業大廈地下2號舖

1.辛拉麵🍜($58)

💥評分:8/10

2.自選半半炸雞🍗

💥評分:8.5/10

3.燒五花腩肉 ($208)

💥評分:7/10

4.Apple cider Rita 雞尾酒 ($88)

💥評分:8/10

💥總性價比:8/10
👍🏻我特別鍾意佢哋嘅炸雞😍炸得夠脆夠惹味🤤而且口味選擇多~如果想試正宗嘅韓國食物~李家係一個唔錯嘅選擇👍🏻
  • 半半炸雞
  • 原味炸雞
  • 蜂蜜大蒜炸雞
  • 辛辣麵
2023-05-21 81 瀏覽
我好早已經聽過呢間餐廳個大名啦,知道佢哋係幾正宗嘅韓國菜,炸雞出色,一直都想試☺️原來山林道都有分店,好方便🍗炸雞配啤酒,超爽💕•自選半半炸雞(甜辣$98 & 蜂蜜蒜蓉$113)我超鍾意有醬嘅韓式炸雞,甜辣同蜂蜜蒜蓉永遠係我嘅首選‼️兩款炸雞睇落已經好開胃,雞肉十分嫩滑🍗特別想講佢個蜂蜜蒜蓉醬,估唔到竟然有大量嘅蒜蓉同原粒蒜頭,所以蒜味勁重😍•泡菜餅($138)食落幾煙韌,泡菜餅入面竟然有魷魚,幾有咬口🦑🍸:•蘋果梳打($38)•Stella Artois 500cc ($68)

•自選半半炸雞(甜辣$98 & 蜂蜜蒜蓉$113)

•泡菜餅($138)
食落幾煙韌,泡菜餅入面竟然有魷魚,幾有咬口🦑

🍸:
•蘋果梳打($38)
•Stella Artois 500cc ($68)
2023-05-16 107 瀏覽
元祖級韓國餐廳李家開左一段時間,質素都keep 住有番咁上下水準兩條友想食韓式烤肉,但又唔想燒到自己成陣味,決定叫個版燒五花腩燒五花腩$208無咩調味岩岩好可以食得出最原汁原味的豬肉質感五花腩一層豬肉一層油脂,肉質爽口,油脂燒完香噴噴豬肉炒粉絲$158炒炒絲可以簡豬肉或牛肉,朋友唔食牛所以叫左豬肉豬肉用韓或醬汁調過,甜甜地好好味Lemon/Grapefruit Soda $38Soda 唔會太甜,好大杯解渴一流

燒五花腩$208
無咩調味岩岩好可以食得出最原汁原味的豬肉質感
五花腩一層豬肉一層油脂,肉質爽口,油脂燒完香噴噴

豬肉炒粉絲$158
炒炒絲可以簡豬肉或牛肉,朋友唔食牛所以叫左豬肉
豬肉用韓或醬汁調過,甜甜地好好味

Lemon/Grapefruit Soda $38
Soda 唔會太甜,好大杯解渴一流
韓國人會有個習慣,下雨天會湧去煎餅店吃煎餅喝米酒今星期六落足全日雨,就去左李家叫泡菜煎餅🥞,天氣涼涼地想飲熱湯,雪濃湯,燒五花腩肉一黎當然唔少得韓國伴碟,🇰🇷泡菜+酸白蘿蔔泡菜煎餅大個塊面,大大塊滿足左下雨天心念念地想去食泡菜味都唔辣,老少咸宜都啱食,仲會有個豉油俾你点😌天氣涼飲到石頭🪨鍋,滾熱辣的雪濃湯,雪白而濃香牛骨味,牛肉食得岀系牛展肉黎配上麵條,喝得岀滿滿幸福來🥰整個湯不油膩,而且順口,喝後不頸渴😗鐵板燒五花肉,必點推介🌟五花肉一舊舊切好晒,伴除葱,泡菜,一口吃下,滋味無比😝表面煎得鬆脆,一層肉一層油,非常邪惡🙊下雨天☔️米酒就沒有喝了,大白天還得要清醒😂喝了甜米露代替吧,這個我每次也必點🌟甜甜的,還有米碎,懷念了汗蒸幕時也會點🥰
韓國人會有個習慣,下雨天會湧去煎餅店吃煎餅喝米酒

今星期六落足全日雨,就去左李家叫泡菜煎餅🥞,
天氣涼涼地想飲熱湯,雪濃湯,燒五花腩肉

一黎當然唔少得韓國伴碟,🇰🇷泡菜+酸白蘿蔔

泡菜煎餅大個塊面,大大塊滿足左下雨天心念念地想去食
泡菜味都唔辣,老少咸宜都啱食,
仲會有個豉油俾你点😌

配上麵條,喝得岀滿滿幸福來🥰
整個湯不油膩,而且順口,喝後不頸渴😗

鐵板燒五花肉,必點推介🌟
五花肉一舊舊切好晒,伴除葱,泡菜,一口吃下,滋味無比😝
表面煎得鬆脆,一層肉一層油,非常邪惡🙊

甜甜的,還有米碎,懷念了汗蒸幕時也會點🥰
2023-05-15 98 瀏覽
今次去了一家韓式餐廳李家,先點了一杯科羅拉多麗塔Corona Tita Rita的檸檬味飲品,感覺實在太好了!這款飲品配上一片新鮮的檸檬,口感十分清新,讓人一秒解渴。飲品酒精含量適中,4.5%讓人可以放心品嚐。除此之外,這家餐廳的鐵板燒牛仔骨也很棒,肉質鮮嫩多汁,配上特製的香草,味道一級棒!另外,洋䓤拌菜也是一道非常惹味的配菜,味道鮮甜爽口,配合著牛仔骨來吃,讓人垂涎欲滴。店家還貼心地供應了剪刀讓我們把牛仔骨剪成細件,方便品嚐。如果你喜歡辣味的菜品,我推薦韓式海鮮湯,內有兩隻大蝦、青口、魷魚、蟹肉……,最欣賞兩隻大蝦,新鮮爽口👍這款湯口味濃郁,辣度十足,最適合嚐辣的人。此外,餐廳還提供濕紙巾,讓人感受到窩心的服務,真的很貼心哦!

2023-05-11 90 瀏覽
今日黎到尖沙咀同女朋友食炸雞餐牌好多選擇,全部都係傳統韓國料理無骨原味炸雞這道無骨原味炸雞讓我印象深刻。炸雞外皮酥脆,雞肉保持了其水分和鮮嫩口感裡面的雞肉口感細嫩多汁雞肉的香氣在口腔中散開,讓人陶醉而醬汁的添加,則為炸雞增添了層次感,恰到好處地提升了整體口感獨特的調味讓這道炸雞散發著誘人的香氣,讓人一嘗就忍不住再次品嚐。每一口都是一次味蕾的享受蒜蓉蜂蜜炸雞炸雞外皮同樣酥脆可口,但與無骨原味炸雞不同的是,這道菜在炸雞表面抹上了濃郁的蒜蓉醬和蜂蜜,蒜蓉的香氣和蜂蜜的甜味完美融合讓炸雞的口感層次更豐富充滿誘惑的味道讓人無法抗拒很適合與朋友們共享。泡菜煎餅也是一道亮眼的佳餚煎餅表面金黃酥脆中間的泡菜則散發著微微的辣味,讓人胃口大開泡菜煎餅的口感紮實,泡菜與麵糊的結合恰到好處,讓人回味無窮不僅如此,泡菜煎餅還具有一定的飽足感,是一道很好的下酒菜雪濃湯滿滿的牛肉使人垂涎欲滴濃湯中的牛肉經過長時間的燉煮肉質鮮嫩而不膩口每一口熱騰騰的牛肉濃湯湯底中散發著牛肉的濃厚香氣都讓人感受到了韓國料理的獨特魅力
今日黎到尖沙咀同女朋友食炸雞
餐牌好多選擇,全部都係傳統韓國料理

無骨原味炸雞

裡面的雞肉口感細嫩多汁
雞肉的香氣在口腔中散開,讓人陶醉

蒜蓉蜂蜜炸雞

炸雞的口感層次更豐富
充滿誘惑的味道讓人無法抗拒
很適合與朋友們共享。

泡菜煎餅

也是一道亮眼的佳餚
煎餅表面金黃酥脆
中間的泡菜則散發著微微的辣味,讓人胃口大開
泡菜煎餅的口感紮實,泡菜與麵糊的結合恰到好處,讓人回味無窮
不僅如此,泡菜煎餅還具有一定的飽足感,是一道很好的下酒菜

雪濃湯

湯底中散發著牛肉的濃厚香氣
都讓人感受到了韓國料理的獨特魅力

外賣自取
2023-05-04 108 瀏覽
🔸蒸水蛋 $68🔸燒烤雞 $198🔸鐵板燒牛肉 $178🔸韓式魚糕湯 $168🔸Somac Tower $138-放假同朋友出尖沙咀行街食嘢,依間李家係我哋想食韓國嘢嘅首選,價錢平而且份量多,重點係味道夠晒地道,同喺韓國食一樣咁好味😋必食炸雞配啤酒,我哋揀咗燒烤雞,冇咁油膩仲有幾舊炒年糕𠻹!其他仲有唔同口味嘅炸雞選擇,仲可以自選雙拼味道㗎~somac tower啫係燒酒溝啤酒,味道比起就咁飲啤酒更加清爽易入口呢~再推介埋蒸水蛋,滾住咁上枱,係真正嘅新鮮熱辣🤪水蛋真係蒸得好嫩滑啊!鐵板燒牛肉係炒得好香嘅肥牛,再配幾款蔬菜,簡直係白飯小偷啊!最後叫埋魚糕湯,清甜嘅湯頭暖返個胃,係完美嘅作結啊~
🔸蒸水蛋 $68
🔸燒烤雞 $198
🔸鐵板燒牛肉 $178
🔸韓式魚糕湯 $168
🔸Somac Tower $138

最後叫埋魚糕湯,清甜嘅湯頭暖返個胃,係完美嘅作結啊~
2023-04-30 123 瀏覽
尖沙咀李家是一家以韓國菜為主打的餐廳,提供了豐富的韓式美食選擇。我在這裡品嘗了他們的蒸蛋湯、烏冬和味酥魚乾,讓我一嚐難忘。首先,蒸蛋湯是這裡的招牌菜之一。湯汁清甜,並且有著濃濃的蛋香味,蛋花細膩,入口滑嫩,讓人感到非常舒服。此外,湯中還加入了一些蔬菜和肉片,豐富了湯的口感,讓人食欲大增。其次,烏冬是我在這家餐廳中最喜歡的一道菜。烏冬粗細適中,口感筋道有嚼勁,讓整道菜的味道更加鮮美。此外,烏冬還加入了一些蔬菜和豆腐,使得菜品更加營養豐富。最後,味酥魚乾也是我在這裡的一個驚喜。魚乾酥脆可口,味道香醇,非常適合當做開胃菜。這道菜我們點了兩次,一次就是因為吃了之後回味無窮,第二次又想再來一次。

2023-04-30 107 瀏覽
同朋友講起食炸雞,即刻諗起呢間餐廳,一坐低會上醃蘿蔔同椰菜絲沙律,兩樣都可以refill,雖然餐廳裝修有啲old school,但坐落舒服乾淨冷氣足,同埋好多部電視全方位都睇到K-Pop MV👍👍😉😉🔘半半炸雞 $178 + $10原味加甜辣味道,揀咗無骨要加$10,無骨啖啖肉係食得輕鬆啲,份量又係超級多,我諗每款大約有10件左右,鍾意佢個炸粉好鬆脆,雞肉Juicy唔會炸到乾晒,自己就鍾意比較乾爽嘅原味炸雞多啲~🔘海鮮炸醬麵 $198睇韓劇啲人成日食炸醬麵食到津津有味,好想正經啲食一次炸醬麵,一上枱俾佢嚇親超級大碟,每條麵條都掛滿醬汁,除咗蝦同魷魚,仲有薯仔粒同肉粒做配料,麵條有少少煙韌感配合個炸醬係幾好味~🔘梨汁 $28🔘濟州橙汁 $28食炸雞點可以冇嘢飲,果汁係平啲嘅選擇,我估係韓式罐裝飲品再倒出嚟加冰,梨汁幾好飲,唔會過甜從有少少果肉~

🔘半半炸雞 $178 + $10

🔘海鮮炸醬麵 $198

🔘梨汁 $28
🔘濟州橙汁 $28

2023-04-28 84 瀏覽
第幾次來李家食嘢了,我同一班老友好放工就過來。 炸雞啤酒冇得輸。李家呢間餐廳係元組級韓式炸鷄餐廳, 屹立香港咁多年 一定 有佢美味 之處。年糕餃子湯好好味, 食完返唔到轉頭,芝士味炸雞$108 外脆內軟一大碟,淺黃香噴噴 咬落去啲汁即刻噴出嚟好香好好食。 鐵板炒泡菜豬肉 食落去有少少辣夜未, 再飲杯啤酒好食抵食 動起手指公, 全日嘅辛勞無曬🙏😍最重點要介紹 畀大家知道 海鮮洋蔥係最正最好味好有水準,好香口好有洋蔥味海鮮又新鮮,感覺就好似 飛咗去韓國食嘢一樣

• 海鮮蔥餅
  • 前菜
  • 年糕餃子湯
2023-04-25 113 瀏覽
之前同朋友食飯,OpenRice 搵到呢間韓國餐廳,見食評幾高分,所以一試,叫咗半半炸雞及芝士雞蛋卷,份量好大,2個人完成食唔晒,好誇張,可惜味道沒有想像中好味,特別雞蛋卷係無味的,雖然有拉絲,但唔知點解無味,如果重d鹹味都好。個半半炸雞,原味又係無咩味,好在另一半重口味,有醬汁,可以拌埋另一半的醬汁食,先好味道。另因為份量太多,試唔到其他嘢,如果2個女仔黎食,一份半半炸雞已夠食,多人一齊食可以試其他嘢,可能其他嘢會好味d
2023-04-14
2023-04-21 229 瀏覽
好耐冇食韓式炸雞垃圾食物一定要好食先值得特登揾間算係出名既韓國餐廳預早一星期book 枱到場行入門口有位大叔,唔知係老闆定員工,沒有一般招呼,我同佢講訂左枱,佢冇問我相關資料認証就入坐。點了水蛋普通價錢偏貴水蛋到左都仲等左一陣,以為即叫即製,黎到又唔係好熱,正常剛剛炸起個心一定好熱。個皮唔脆,肉又韌,街邊外賣仲好過佢,薰衣草梳打,都係冇咩味既氣泡水,連餐具都唔係韓式,好懷疑係咪食緊韓國菜,食幾次KFC冇咁嬲。
好耐冇食韓式炸雞
垃圾食物一定要好食先值得
特登揾間算係出名既韓國餐廳
預早一星期book 枱

點了水蛋普通價錢偏貴

水蛋到左都仲等左一陣,
2023-04-19
2023-04-16 98 瀏覽
今日派咗消費券第一日去咗行尖沙咀shopping 之後都係揀左李家尖沙咀店,位置係山林道入面迴旋處好易揾店內的環境整潔,有3部大電視播緊韓國女子組合的MV,坐係咩位都可以睇到😆坐低職員先奉上前菜:椰菜沙律、醃蘿蔔。黎到炸雞店始祖,梗係要點炸雞啦~我哋點左半半炸雞(原味+甜辣,可以一次食兩種口味。炸雞份量十足,外脆內嫩。原味炸雞本身都已經有味道,唔使點醬都已經好好食; 而甜辣炸雞就係由甜辣醬完全包裹住炸雞🍗甜甜酸酸,係另一種享受😋泡菜湯(大)(豬肉+泡菜)上菜時仲係滾既,好夠熱。食落口係滿滿嘅泡菜味,配以豬肉&豆腐等連湯都飲哂。泡菜控一定鐘意。炸小蝦🦐其實係蛋黃炸小蝦,一上已經聞到好香,食落淡淡鹹香味,一班人食超抵,因為真係好足料,食到底已經好飽😋鍾意飲酒既話,呢個係極好既下酒菜👍
今日派咗消費券第一日去咗行尖沙咀shopping

之後都係揀左李家尖沙咀店,位置係山林道入面迴旋處好易揾

坐低職員先奉上前菜:椰菜沙律、醃蘿蔔。

泡菜湯(大)(豬肉+泡菜)

炸小蝦🦐
2023-04-14 61 瀏覽
一間位於大角咀嘅韓式炸雞店,呢間韓國餐廳有好多唔同分店,而佢哋最出名嘅就係炸雞,所以今次我就去試吓佢哋嘅炸雞!真係幾出色!——————青辣椒蛋黃醬炸雞跟洋蔥 HKD198炸雞真係非常出色!即叫即炸,上到枱嘅時候仲係熱辣辣!值得欣賞,炸雞肉質良好,唔會鞋口!配上蛋黃醬一齊食,絕對係人間美食,而且佢加上洋蔥,可以減低肥膩感!炸雞額外送咗兩碟小菜,分別係醃蘿蔔同椰菜沙律,當覺得太膩嘅時候,食返啲菜解膩,都係唔錯嘅配搭!食炸雞又點會唔飲啤酒?佢哋有好多不同啤酒選擇,總有一款啱你心水!——————評價:炸雞出色安慰心靈之選推介指數:❤️❤️❤️❤️

——————
青辣椒蛋黃醬炸雞跟洋蔥 HKD198

——————
評價:

炸雞出色
安慰心靈之選

推介指數:❤️❤️❤️❤️
/阿肥🦁阿瘦🐰推介/最近都好鍾意食韓國嘢🇰🇷,今次就發掘左一間近佐敦/尖沙咀嘅韓國野🤩。餐廳播住k-pop,裝修方面都幾有韓風。食物嘅份量超巨大,我哋兩個人叫咗兩樣嘢,係完全食唔晒要打包🙈,建議可以四個人以上嚟食,就可以試多幾樣嘢🤣。🍗甜辣炸雞(半)/蜂蜜大蒜炸雞 (半) $211我上枱嘅時候見到兩大盤炸雞嚇親,仲以為唔小心叫咗兩份,點知原來半份都有六七件😂!炸雞嘅皮非常脆,唔算好厚粉😌。甜辣炸雞被滿滿嘅醬汁包覆住,一入口先食到甜甜地,但醬汁後勁都幾辣🥵。蜂蜜大蒜味嘅蒜味🧄好重,啱晒勁鍾意蒜味嘅阿瘦🐰👍🏻。🧀芝士辣海鮮炒年糕 $178有海量嘅芝士,可以瘋狂拉絲🤩,啱晒芝士控!個底除咗年糕仲有烏冬,所以分量十足🤰🏻,適合多人share!💸人均消費:$250📍李家 尖沙咀山林道54-56號利雅商業大廈地下2號舖荃灣海壩街16號地下灣仔駱克道405-419華發大廈地下C舖西灣河筲箕灣道180號1樓3號舖大角咀埃華街75號地舖#fatthin_尖沙咀 #fatthin_荃灣 #fatthin_銅鑼灣 #fatthin_西灣河 #fatthin_大角咀#foodie #hkfood #hkfoo
/阿肥🦁阿瘦🐰推介/

荃灣海壩街16號地下
灣仔駱克道405-419華發大廈地下C舖
西灣河筲箕灣道180號1樓3號舖
大角咀埃華街75號地舖

#foodie #hkfood #hkfoodie #foodphotography #koreanfood #hkigfood #韓國菜 #佐敦美食 #銅鑼灣美食 #尖沙咀美食 #西灣河美食 #大角咀美食 #李家 #炸雞 #芝士控 #尖沙咀好去處 #平民美食 #香港美食 #相機食先 #香港餐廳
2023-04-08