2016-11-29 276 瀏覽
杏香園係澳門幾出名,佢地嘅傳統糖水同糭好受歡迎。近日杏香園黎左香港開分店,開左係九龍城,糖水集中地。聽聞佢地澳門個師傅都時不時黎香港教授,務求食品有澳門一樣嘅水準。價錢都唔平,一碗蛋白馬蹄沙要$40~ 依度係馬蹄沙唔係馬蹄露,所以食落去再幼細密集D,成沙沙效果。因為撞蛋白,所以只有熱選擇。不過我覺得味道麻麻,味道偏淡,食幾啖有D飽滯,亦比澳門的進遜色。環境氣氛: ★★★☆☆食物質素: ★★★☆☆服務態度: ★★★☆☆

環境氣氛: ★★★☆☆
食物質素: ★★★☆☆
服務態度: ★★★☆☆
2016-11-09 327 瀏覽
從前因有朋友在澳門工作,經她介紹之下,之後每到澳門遊玩都會在晚上到新馬路的杏香園吃甜品,每次也吃馬碲沙加龍眼和疍白杏仁茶;但近年到澳門多以氹仔路環那邊為遊玩中心,故晚上已沒有再到杏香園。早前路過九龍城發現一間燈火通明、開張了數天的甜品店,原來是澳門杏香園的分店!馬碲沙是我眾多喜歡的甜品之一, 亦是首幾位之選。喜愛馬碲的爽囗清甜,而杏香園的馬蹄沙比另一間九龍城傳統老店的馬蹄沙更為好吃!他們的馬碲沙濃稠適中,甜度亦剛好,馬碲頗多頗足料,我點選了加上鮮椰汁口味的馬碲沙,椰香加上清新可口的馬碲沙及爽甜的馬碲粒,很好吃!未知是否新開業, 他們落單及上甜品的流程相當混亂,等候時間也超耐, 年輕一輩如我等就靜靜地打機、上網及post相自娛; 年長點的一群,就相當勞嘈。對我來的是甜品好好吃的話,等候是值得!

對我來的是甜品好好吃的話,等候是值得!
椰汁馬碲沙
2016-10-01
椰汁馬碲沙
  • 馬碲沙
2016-10-11 431 瀏覽
一間1964年創業的老字號糖水專門店。當晩我同日本朋友系附近食完飯、夜晩9點左右行到九龍城杏香園、見到門口排隊等位的人數已經唔少。日本朋友認為這間老字號出品的中式糖水唔會太甜、用佢地日本人既說話黎講就系最大限度利用左食物自然既味道、相對於西式甜品健康好多、所以聽講係日本呢間舗頭非常受到女性和情侶的歡迎。好多人去澳門個陣専登去食、個日先知原來香港有分店、佢仲熟過我呢個香港人。由于我朋友唔識講廣東話又想自己試下自己叫,所以對住個店員一邊指住餐牌一邊講“YANJIGANRO"=楊枝甘露 ”,估唔到個店員又真糸明佢講乜喎。(應該唔會怪我地阻住做野既)我就叫左合桃湖同榴連班戟唸住同佢share。點知合桃湖全部比佢食哂丶要叫多碗(≧∇≦)下次食完飯又去過。
一間1964年創業的老字號糖水專門店。

下次食完飯又去過。
2016-10-06
15 分鐘 (堂食)
$80 (宵夜)
  • 楊枝甘露
  • 合桃露
在附近吃過晚飯,見到間新開的甜品店,招牌光猛搶眼,原來是來自澳門的老牌糖水店-杏香園。開張不久,似乎大家都充滿好奇,座無虛席。邊等位,邊研究一下餐牌。分了幾個系列,杏仁、合桃、馬蹄沙、椰汁、腐竹、雪耳,十分滋潤,還有解暑的雪糕和冰類,較甜的鮮果類。配料有蓮子、白果、蛋白、竹笙、湯丸、西米等,拼拼合合,就成了眼前字體密麻麻的餐牌。等位等了20分鐘,甫坐下便落單,再等近30分鐘。住得老遠的外婆開始心急,忍不住催單,但店員表示,每碗甜吅即叫即煮,而且是一煲一碗地煮,得耐心等候。聽起來,極花心思,不過似乎不是有效的生意模式。蓮子白果腐竹水果然是腐竹水,沒有多餘的糖,清清的,不會太甜。不過,腐竹也不夠濃,跟佳佳尚有一段距離。用料幾足,白果和蓮子大大粒,而且夠多。白果腍得有咬口,清香。蓮子不硬不腍,口感不錯。蛋白白果杏仁茶果然是招牌。杏仁茶散發著天然的杏香,味道濃郁,口感厚稠,相當出色。蛋白大大塊,輕而彈。只有輕輕的甜適量地調味。比佳佳更好吃。不過杏仁茶承惠$27,加蛋白索價$41,再加白果變成$48,價值不菲。合桃糊上次帶外婆吃完佳佳,使她變得嘴饞,對這碗合桃糊,只有批評。試了幾口,又的確麻麻,
開張不久,似乎大家都充滿好奇,座無虛席。

蓮子白果腐竹水
蛋白白果杏仁茶
合桃糊
上次帶外婆吃完佳佳,使她變得嘴饞,對這碗合桃糊,只有批評。試了幾口,又的確麻麻,不夠濃,不夠滑,也不夠香。
另外買了碗竹笙蓮子白合白果水外賣,給當司機的老爸。第一次吃有竹笙的糖水,都幾爽口,但反正都是一堆材料混在一起,倒不如平平地去合成。除了杏仁茶實在值得一試,其他都非常一般,不值回票價。
2016-10-01
$45 (宵夜)
2016-10-06 418 瀏覽
聽聞澳門幾十年老字號杏香園在港開分店,當然要八卦一吓、位置座落於大街上都很容易找上, 地磚用上懷舊圖案,撞上螢光緑新潮色調感覺總有點怪怪。。。 中式口味合桃糊、鮮椰汁西米、馬蹄沙、湯丸様様都有可謂老味道的天堂,選擇上沒有太大困難,因為沒有新派甜品新鮮、沒有有股莫名七上八落所以很快便揀上目標~~椰汁西米咋喳HK$33.跟港式略為有少少出入,至少多了少有銀杏、但感覺上就像少了大路紅腰豆、三角豆似的,紅豆口感在於碗內算是最多份量,百合用上「亁貨」,帶有點「益」味、純屬貨質(批次)問題,話明糖水所以偏甜值得見諒、如果你是真正「糖水迷」可能甚覺欣賞一連幾回糖水品評是時候收收嘴,不要再讓把關數十載小腰長胖、價錢上略高於港式市場,企穩與否還看日後。

地磚用上懷舊圖案,撞上螢光緑新潮色調感覺總有點怪怪。。。

一連幾回糖水品評是時候收收嘴,不要再讓把關數十載小腰長胖、

價錢上略高於港式市場,企穩與否還看日後。
2016-10-03
2016-09-29 267 瀏覽
之前經過九龍城見到有新糖水鋪已經想試試,今晚食完飯又散完步經過就試啦。有位,不過都等了一陣才安排入坐。坐落服務員已經提醒多單,可能會等較耐。坐低望望牆上又睇下餐牌,決定了要合桃糊湯丸,其實聽到服務員同其他食客講糖水係即整及塘水價格比起同區其他店鋪貴,所以滿心期待...等咗約3-4個字,終於主角出場,果然熱辣辣,第一當聞下香味,依...聞唔到合桃味,再睇下湯丸 ... 貶貶地,但有4粒。開始食 ... 依,食都食唔到合桃味? 問心,真係有細味品嚐,但好可惜...食到嘅係正宗糖水,完。
2016-09-25
5 分鐘 (堂食)
2016-09-21 473 瀏覽
澳門杏花園一定唔使介紹,剛好到附近買上海嘢,見到門口有花藍,一睇原來佢喺香港開分店,都係好簡單同澳門style裝修,即係老餅feel,不過出品先係主角。佢呢兩日先開,坐低已見唔少街坊入店試吃,連日本游客都有!(噤快手知道?)長話短說,水準如澳門店,足料,無乜嘢可以批評,可能新開原故,啲樓面仲喺10下10下,出單慢。
澳門杏花園一定唔使介紹,

都係好簡單同澳門style裝修,即係老餅feel
,不過出品先係主角。

長話短說,

水準如澳門店,足料,無乜嘢可以批評,

可能新開原故,啲樓面仲喺10下10下,出單慢。
杏仁合桃
銀杏杏仁合桃