2018-11-30 38 瀏覽
在旺角行完街,就周圍搵下夜餐食。見到有間村上,未食過就入去睇下味道如何!環境方面,店舖位置好大。座得也很舒適啊。枝豆:份量很多,枝豆粒粒刀好大粒。味道帶少少甜,作前菜也不錯!鯖魚:燒得剛熟,皮脆肉嫩又冇腥味!金菇芝士煙肉卷:金菇不一定配肥牛,以煙肉代替肥牛更為香脆,煎起來香噴噴,加埋芝士更惹味!牛肉涮涮鍋:湯底清甜,肥牛雪花分佈均勻,厚薄適中,肉質鮮嫩,還有一盆蔬菜籃,有滑滑的豆腐、香甜的南瓜等。日式炸豆腐:豆腐炸到外酥內軟,就算淋上特製的醬汁,外皮也不容易軟塌,嫩滑的豆腐份外美味!

環境方面,店舖位置好大。座得也很舒適啊。

鯖魚:燒得剛熟,皮脆肉嫩又冇腥味!

2018-11-21 36 瀏覽
今晚放工陪女兒去朗豪坊買禮物,賀朋友生日,之後去食晚餐,女兒知我喜歡食新鮮刺身,專程帶我去附近的村上居酒屋,店內装修設計都和日本那邊的居酒屋一樣,置身其中有如在日本用餐。首先來新鮮的刺身:金目刁、池魚王、拖羅、牡丹蝦、海膽、油甘魚,全部都厚切又肥美,尤其是我的至愛三文魚,是腩的部位,魚油特別豐富又甘香,拖羅入口即化,油脂美味極了。海膽鮮甜冇腥味,牡丹蝦爽甜,其他的都鮮味十足。天婦羅蝦卷:壽司飯卷住天婦羅蝦,加上沙律醬和蟹籽,多重口感又美味。蒲燒鰻魚,鳗魚燒得夠香,加埋燒汁好好味!燒芝士年糕:年糕外層燒得香口,內層軟糯,中間有流心芝士,十分惹味!燒北海道魷魚筒,鱿魚燒得剛剛熟,有口感但不會靭。

蒲燒鰻魚,鳗魚燒得夠香,加埋燒汁好好味!

燒北海道魷魚筒,鱿魚燒得剛剛熟,有口感但不會靭。
2018-11-07
  • 刺身拼盤
2018-11-21 27 瀏覽
電話壞左,今日放工去旺角小米旗艦店買電話,之後行去附近找地方食晚餐,一個人吾知食乜。剛好行到砵蘭街見到村上居酒屋,好有日本風味,突然好想食日本菜,就一個人入去嘆下先!首先來客蟹籽沙律,青瓜絲、蟹柳絲等,加入沙律酱等,清爽開胃。小食炸河蝦,炸得香脆鮮甜!燒日本青椒仔,火喉啱啱好,色彩青綠味帶微辣。柚子南瓜煮,南瓜林甜,柚子汁微酸,味道好特別。泡菜豚肉鍋,湯底是泡菜和豬骨煮成,鮮甜帶微辣,另外有一碟泡菜上,如果食得辣,可以加入湯裏,豚肉薄切,新鮮美味,還有豆腐、南瓜片、金菰、冬菇、蔬菜等,材料新鮮清甜
小食炸河蝦,炸得香脆鮮甜!
燒日本青椒仔,火喉啱啱好,色彩青綠味帶微辣。
柚子南瓜煮,南瓜林甜,柚子汁微酸,味道好特別。
2018-11-13 46 瀏覽
今晚同朋友一起和老公預祝生日,揀左黎村上居酒屋慶祝。去到門口,看見好特別的日式外牆加內裹木绞裝潢加用了金光閃閃的葉作裝飾,頗有貴氣。我們看過餐牌後,點了些刺身牛,刺身,壽司,熟食等…有幾款特別喜歡,要同大家分享一吓。宮崎和牛A5刺身$398和牛刺身切成薄片,油脂分佈均勻,買相相當吸引,入口差一點即溶,牛味濃郁芬香。特上刺身七品$328全日本空運刺身,厚切鲜甜,嚐一啖後齒頰留香,美味無窮。海膽玉子燒$98玉子燒加入海膽令味道更鮮甜,食唔停口,雖然取材容易,但卷出來每一層玉子都要多花心機。串燒牛舌$96厚薄度切得刚好,爽口有嚼頭卻不韌,甘香味美。味噌煮牛肉$88秋天適合吃這個温暖料理,搭配白飯吃一流。

我們看過餐牌後,點了些刺身牛,刺身壽司,熟食等…有幾款特別喜歡,要同大家分享一吓。

宮崎和牛A5刺身$398

特上刺身七品$328
全日本空運刺身,厚切鲜甜,嚐一啖後齒頰留香,美味無窮。

海膽玉子燒$98

串燒牛舌$96
厚薄度切得刚好,爽口有嚼頭卻不韌,甘香味美。

味噌煮牛肉$88
秋天適合吃這個温暖料理,搭配白飯吃一流。
2018-11-10 32 瀏覽
旺角多美食,每次經過朗豪坊附近都見到依間村上,真係好想走入去食,但每次經過都係食飽了,今晚可以一試了冷奴$28,冷奴係凍豆腐,夠滑嫩,味道很不錯炸三文魚鱗$38,我都係第一次食的三文魚鱗😅,好特別,食落去炸得仲脆過魚皮,值得一試蟹子沙律$48,沙律材料好新鮮,食落去十分清新,清新可口宮崎A5和牛刺身$398,和牛刺身入口即溶,如果未食過,感覺一點都不似牛👍🏻👍🏻👍🏻特上刺身7品$328刺身有喜之次、帆立貝、三文魚腩等等,各種刺身都很新鮮香蔥拖羅飯卷$68點左份細卷食,用料都很新鮮,味道很不錯👍🏻特上壽司$228,多款唔同壽司🍣適合各人不同的口味

冷奴$28,冷奴係凍豆腐,夠滑嫩,味道很不錯

蟹子沙律$48,沙律材料好新鮮,食落去十分清新,清新可口

特上壽司$228,多款唔同壽司🍣適合各人不同的口味
2018-11-08 29 瀏覽
星期六也有lunch set男友選了香蔥拖蘿蓉丼,我要了心愛的壽喜鍋。壽喜鍋定食 $98 包括了沙拉、三文魚和小泡芙。三文魚新鮮冰涼,不錯!很怕吃室溫的刺身,總覺得不太好。壽喜鍋的湯底味道偏甜,湯底夠熱,足夠把面頭的生雞蛋弄熟,材料有粉絲、娃娃菜、香菇、肥牛等,相當豐富。吃完一整個鍋才吃小泡芙,泡芙的中心竟然還是冷的!餐廳對食物的溫度掌握得不錯!香蔥拖蘿蓉丼$ 98set lunch包括了沙拉、麵豉湯和小泡芙。香蔥拖蘿蓉丼 吞拿魚腩加上香蔥剁成蓉,份量很足夠,拌飯時每粒米被吞拿魚腩蓉包圍,魚蓉軟綿幼滑,綿綿的口感加上脂香,相當好吃!
星期六也有lunch set

男友選了香蔥拖蘿蓉丼,我要了心愛的壽喜鍋。
壽喜鍋定食
壽喜鍋定食 $98
包括了沙拉、三文魚和小泡芙。
三文魚新鮮冰涼,不錯!很怕吃室溫的刺身,總覺得不太好。
壽喜鍋的湯底味道偏甜,湯底夠熱,足夠把面頭的生雞蛋弄熟,
材料有粉絲、娃娃菜、香菇、肥牛等,相當豐富。
香蔥拖蘿蓉丼

香蔥拖蘿蓉丼$ 98
set lunch包括了沙拉、麵豉湯和小泡芙。
香蔥拖蘿蓉丼 吞拿魚腩加上香蔥剁成蓉,份量很足夠,
壽喜鍋定食
香蔥拖蘿蓉丼
2018-11-07 748 瀏覽
今晚同朋友係朗豪坊睇完戲散埸, 行過對面見有間日本菜餐廳, 行過去望下, 見menus上既丼飯價錢唔太貴, 於是我地就入去食返個dinner。店內裝修格調感覺唔係主sell high class, 亦唔係cheap cheap既格局, 似乎都係走平民路線。除左丼飯, 當然仲有多款刺身、串燒、Shabu Shabu等等....先來一個小食【枝豆】HK$38枝豆軟熟, 表面灑左d鹽, 入口bi出粒豆時同時食到表皮少少鹽, 增加一點味道。【村上魚生沙律】 HK$68魚類刺身都幾大粒, 相對份量亦唔少, 爽脆沙律菜, 仲有似脆漿粉既脆脆, 滿足多重口感, 當中亦有三文魚籽, 增加一點鹹香。【薄切島池魚】 HK$150估唔到呢個價錢都可以食到池魚刺身, 雖然薄切, 但入口帶少少爽口鮮甜, 夾埋香蔥、蘿蔔蓉既汁一齊食, perfect match!【火灸魚生丼】 HK$198size 跟手掌般大, 意為份量少唔夠飽, 原來飯量塞到很實很滿, 刺身均為厚切, 整齊地佈於丼飯表面, 覆蓋了整個飯, 外表被火灸過迫出了魚油, 刺身包括有海膽、帆立貝、三文魚腩同埋立魚, 很新鮮, 沒有腥味。每件魚類刺身入

先來一個小食【枝豆】HK$38
枝豆

【村上魚生沙律】 HK$68
村上魚生沙律

【薄切島池魚】 HK$150
薄切島池魚

【火灸魚生丼】 HK$198
size 跟手掌般大, 意為份量少唔夠飽, 原來飯量塞到很實很滿, 刺身均為厚切, 整齊地佈於丼飯表面, 覆蓋了整個飯, 外表被火灸過迫出了魚油, 刺身包括有海膽、帆立貝、三文魚腩同埋立魚, 很新鮮, 沒有腥味。每件魚類刺身入口一咬, 魚油澎湃, 正!!

丼飯仲配味噌湯

火灸魚生丼

【大蔥雞串】 HK$56@2串
雞肉嫩滑juicy, 跟大蔥同時入口, 極為香口, 表面掃左燒汁, 很惹味!
大蔥雞串
2018-11-06
枝豆
村上魚生沙律
薄切島池魚
火灸魚生丼
大蔥雞串
2018-11-05 30 瀏覽
今日同朋友去朗豪坊睇完戲便行過附近村上居酒屋食刺身串燒位置方面,這裡裝潢日式風味,金光閃閃的樹葉突顯貴格,適合情侶知己毫無局促下享受晚餐。而且服務殷勤有禮,氣氛親切。前菜點了好幾款, 每款都精緻味美開啓了我們的味蕾。蟹子沙律$48將蟹柳青瓜切成幼條加入沙律醬拌勻,再灑上蟹籽, 顏色吸引口感清新。漬物盛三品$58三品包括有酯蘋果,鮮淮山和蒜頭漬, 賣相精緻, 味道帶酸酸甜甜,是一道令人開胃前菜。炸三文魚鱗$38炸三文魚鱗都系第一次食,有意想不到香脆口感,吃到停不了口。壽司選擇了兩款特上壽司$228特上壽司共有九款, 刺身鮮甜味美,魚嘅香味在口裡回蕩。香蔥拖羅反卷$68一客有四件,粉紅色嫩嫩的吞拿魚蓉放在壽司飯上, 加上蔥花給少許醬油能帶出魚的鮮味,實在太吸引。熟食點了三款, 用料新鮮,食熱野暖暖胃,完美之選。馬友魚$150馬友魚營養豐富,肉質鮮味, 非常有魚味, 口感一流,味道鮮美。大蝦天婦羅$88炸蝦天婦羅外皮香酥,鮮味多汁。燒飯團$25外皮煎得酥酥香香,咬落口感有焦香味。

今日同朋友去朗豪坊睇完戲便行過附近村上居酒屋食刺身串燒

前菜點了好幾款, 每款都精緻味美開啓了我們的味蕾。

蟹子沙律$48

漬物盛三品$58

炸三文魚鱗$38
炸三文魚鱗都系第一次食,有意想不到香脆口感,吃到停不了口。

壽司選擇了兩款

特上壽司$228
特上壽司共有九款, 刺身鮮甜味美,魚嘅香味在口裡回蕩。

香蔥拖羅反卷$68

熟食點了三款, 用料新鮮,食熱野暖暖胃,完美之選。

馬友魚$150

大蝦天婦羅$88
炸蝦天婦羅外皮香酥,鮮味多汁。

燒飯團$25
外皮煎得酥酥香香,咬落口感有焦香味。
2018-11-05 524 瀏覽
每次經過都係食左晚餐,今次終於記得有呢間餐廳啦,所以和朋友去食啦冷奴$28冷奴係豆腐,很滑嫩,味道很不錯👍🏻炸三文魚鱗$38第一次食的三文魚鱗,食落去炸得仲脆過魚皮,值得一試😋蟹子沙律$48沙律用料好新鮮,食落去十分清新,又足料很美味☺️宮崎A5和牛刺身$398入口即溶的和牛刺身,果然美味極了!特上刺身7品$328刺身有喜之次、帆立貝、三文魚腩等等,各種刺身都很新鮮香蔥拖羅飯卷$68點左份細卷食,用料都很新鮮,味道很不錯👍🏻手羽先$50燒得好香口,味道岩岩好👍🏻牛舌$96味道好香,燒得十分入味😋而家肉質好林,食得十分滋味!味噌煮牛肉$88好有cross over的感覺,蘿蔔很林,牛肉都煮的十分入味又林,不錯呢!奴$28冷奴係豆腐,很滑嫩,味道很不錯👍🏻

冷奴$28
冷奴係豆腐,很滑嫩,味道很不錯👍🏻

炸三文魚鱗$38
第一次食的三文魚鱗,食落去炸得仲脆過魚皮,值得一試😋

蟹子沙律$48
沙律用料好新鮮,食落去十分清新,又足料很美味☺️

宮崎A5和牛刺身$398
入口即溶的和牛刺身,果然美味極了!

特上刺身7品$328
刺身有喜之次、帆立貝、三文魚腩等等,各種刺身都很新鮮

香蔥拖羅飯卷$68
點左份細卷食,用料都很新鮮,味道很不錯👍🏻

手羽先$50
燒得好香口,味道岩岩好👍🏻

牛舌$96
味道好香,燒得十分入味😋而家肉質好林,食得十分滋味!

味噌煮牛肉$88
冷奴係豆腐,很滑嫩,味道很不錯👍🏻
2018-11-01
2018-10-28 46 瀏覽
今天是iphone 新機的大日子,我都送舊迎新,放走舊機先,當然放機就一定要去mong kok 先達呢,途中忽然想食日式料理、於是就試一試這食店.離mtr 2min 十分方便.有日本的啤酒可選擇.午市就有 set lunch.有熟食,有魚生刺食,麵同鳥冬等.飲清酒就刺身7 品半價優惠.但我倆深深給這餐牌吸引了.半價的海膽丼、海膽十分鮮味,加上吞拿魚蓉好夾.這北海丼,有油甘魚及帶子同大大隻蝦,十分爽囗好味道.有沙拉同湯跟的.
離mtr 2min 十分方便.
有日本的啤酒可選擇.
午市就有 set lunch.
有熟食,有魚生刺食,麵同鳥冬等.
飲清酒就刺身7 品半價優惠.
但我倆深深給這餐牌吸引了.
半價的海膽丼、海膽十分鮮味,加上吞拿魚蓉好夾.
這北海丼,有油甘魚及帶子同大大隻蝦,十分爽囗好味道.
有沙拉同湯跟的.

2018-10-22 42 瀏覽
同朋友係旺角行完街,朋友想食下日本野,但唔想成日食連鎖店啲野食,就去左呢間村上居酒屋試一試。店中的設計理念偏向日本風,由於人太多,唔好意思影到其他人,就影一影啲佈置,店中都有幾多卡位,坐得幾舒服。我們分別點了特上壽司定食及壽司刺身定食。我食的是特上壽司定食,有前菜,主菜外,還有麵豉湯及甜品,有頭有尾,唔錯,我的特上壽司定食有海膽,元貝,三文魚等等,用上的材料是高質貨,食落魚鮮味道十足,亦沒有因因冷藏庫存後的味道,最重要的是口感不錯,魚沒有切得過厚或太薄,幾好,壽司是人手握的,夾起時亦很實在,不會過散,都幾好食。朋友食的刺身定食,他表示其中的三文魚及油甘魚最為出色,留下了不錯的印象給他。最後埋單為$236,日本菜黎講價錢都合理,質素亦不錯。

我們分別點了特上壽司定食及壽司刺身定食。

最後埋單為$236,日本菜黎講價錢都合理,質素亦不錯。
2018-10-17 36 瀏覽
上班時lunch來了旺角砵蘭街地舖,試呢間日本野村上居酒屋性價比又幾高,午市套餐有前菜沙律 🥗有麵豉湯同甜品。不過佢個甜品係好似和果子,但又好淋又太甜。呢個滑蛋吉列豬扒飯,豬扒仲係熱辣辣脆卜卜,滑蛋亦很香滑,啖啖飯都可以食到豬扒同滑蛋,完全唔dry ,味道很不錯🍚🍱份量非常充足,剛剛好。還叫了餃子,飽住肚返埋晏就工。價錢在$50-70之間,價錢合理,附近的上班族lunch也值得一試。滑蛋吉列豬扒飯

滑蛋吉列豬扒飯
2018-10-13 63 瀏覽
日式居酒屋不像西式酒吧,它除了有酒飲,通常都會有很多串燒、燒物、炸物等等惹味佐酒小吃,最重要是,全部細細份,人少少都可以試很多不同款式,所以最近我都在發掘不同的居酒屋。居酒屋通常都在尖沙咀中環銅鑼灣一帶,但最近就被我發現旺角朗豪坊附近都新開了一間居酒屋,一於找個Happy Friday跟星仔試試。**************說的就是村上,店內裝潢比較簡單,主要靠牆上數幅版畫和天花上掛著的爐籠帶出淡淡日本風。菜單厚厚一本,款式非常多,佐酒小食、沙律、壽司、爐端燒、揚物、飯麵、一品料理和飲料應有盡有。螢光魷魚($58)我幾喜歡這道佐酒小食,鹹鹹地很惹味,魷魚細細隻一口一隻,不會太厚身韌口,帶點微彈。白桃梳打($38)這裡的梳打款式都幾多,不好酒品的朋友來到也不用怕,白桃梳打甜度適中,幾清爽。特上壽司($228)特上壽司包括九款不同壽司,款式會因時令有所不同,每件都算大件,都幾抵食,但壽司飯如果醋味重一點會更好。左: 吞拿魚赤身壽司很厚肉,沒有筋。右: 島池魚壽司白身魚,魚味皋清淡。左: 左口魚壽司魚油甘香,肉質較為軟腍。右: 油甘魚(腩位)壽司本身油甘魚魚油都較為豐富,這件壽司還要用上腩位

**************

螢光魷魚($58)

螢光魷魚
白桃梳打($38)

白桃梳打
特上壽司($228)

左: 吞拿魚赤身壽司

很厚肉,沒有筋。

右: 島池魚壽司

白身魚,魚味皋清淡。

左: 左口魚壽司

魚油甘香,肉質較為軟腍。

右: 油甘魚(腩位)壽司

本身油甘魚魚油都較為豐富,這件壽司還要用上腩位位置,魚油更突出。
帆立貝壽司

帆立貝非常肥美厚肉,塞滿整個口,超滿足。

左: 牡丹蝦壽司

牡丹蝦比甜蝦身價貴得多,想不到這個特上壽司盛合都有,超抵!牡丹蝦爽彈又鮮甜,超好味!

右: 火灸金目鯛壽司

火灸後金目鯛的魚油都被迫了出來,魚油非常豐富,滿咀油香。

海膽壽司

海膽份量都幾多,鮮甜沒有腥苦味。

吞拿魚小卷

小小一卷,正好一口一個。
特上壽司

日本醬油燒粟米($38)

粟米份量很多,甜甜地很多汁,非常好吃!

日本醬油燒粟米

燒日本小番薯($18)

很香番薯味,味道清甜。
燒日本小番薯

炸軟殼蟹($48)

軟殼蟹都不便宜,$48有這個份量都非常合理,炸軟殼蟹粉漿不會太厚,炸得幾香脆,食落也不會太油,還見到有蟹膏呢!
炸軟殼蟹

總結,佐酒小吃和燒物等比壽司出色,旺角地點方便,下次跟朋友想去居酒屋都可以考慮。
白桃梳打
日本醬油燒粟米
燒日本小番薯
2018-10-07 37 瀏覽
又發掘到朗豪坊附近有新既日本餐廳,呢度既午市套餐相當抵食,而且仲免加一,食物質素仲要係高質,選擇亦好多,真係好有驚喜。我同朋友都係要左壽司定食,兩份都有前菜沙津,味噌湯,細烏冬同甜品忌廉泡芙。先講下個烏冬,跟餐既烏冬黎講算係好有誠意。湯底係豬骨湯,加左少少黑蒜油味香味大提升。烏冬本身都好彈牙,加埋大量爽口既木耳同荀,一小碗其實唔係好夠。而主菜方面,我個份係全部壽司既特上壽司定食。一共有8件手握壽司配3件吞拿魚蓉小卷。所有壽司都十分新鮮,連平時我唔太愛既白身魚都好鮮甜,完全唔腥。重點既海膽壽司簡直係令人回味,海膽味濃,少少腥味都冇,質感creamy,配埋脆脆既紫菜,味道一流。而朋友要左刺身壽司定食。雖然只有6件手握壽司,而且冇左海膽壽司,但有5件厚切魚生刺身。厚切三文魚魚油豐富,非常軟滑,同樣滿足。總括來講,喺旺角區用平過連鎖壽司店既價錢,就可以食到高質既壽司定食,真係值得一試。
又發掘到朗豪坊附近有新既日本餐廳,

2018-10-04 38 瀏覽
今日去左朗豪坊濕平,因為呢個星期係十一黃金週,啲鋪頭有好多優惠,今日買左好多野買完野再去食好野係朗豪坊行前一條街,就有間食日本野的壽司同鰻魚定食都是我的喜愛諗了又諗,最後都係決定左要鰻魚定食鰻魚係新鮮燒的,一啲腥味都無而且仲好厚肉,肉質好爽口仲有埋三文魚刺身、泡芙、沙律銀雪魚西京燒而我朋友就叫左銀雪魚,燒得好靚,肉質好滑,好creamy不過略微細舊左啲唔夠喉今日真係好滿足呀買到心頭好,又食到好野而且我好欣賞呢間餐廳既服務,由我一進入餐廳開始,每個服務員都充滿笑容
買完野再去食好野

係朗豪坊行前一條街,就有間食日本野的

壽司同鰻魚定食都是我的喜愛
諗了又諗,最後都係決定左要鰻魚定食

鰻魚係新鮮燒的,一啲腥味都無
而且仲好厚肉,肉質好爽口
仲有埋三文魚刺身、泡芙、沙律

銀雪魚西京燒
而我朋友就叫左銀雪魚,燒得好靚,肉質好滑,好creamy
不過略微細舊左啲
唔夠喉

今日真係好滿足呀
買到心頭好,又食到好野

2018-10-04
午餐