2024-07-14
好多人都以為荔枝角係賣衫嘅批發市場,冇咩好嘢食,咁你就錯啦😆,荔枝角其實有好多小店,之前介紹過有酸菜魚🤪,今次就去食雞煲,杞醉喺呢個炎夏🌞推出咗個下火嘅雞煲套餐,就算大熱天時都可以係屋企食到雞煲火鍋,正呀❤️❣️唔熱氣啦雞煲套餐🐓 $390📍2盒甘竹蔗湯甘竹蔗湯真係超級清甜,加埋雞湯嘅加持,滾起都忍唔住飲咗兩碗😋,真係唔夠喉🤪📍半隻清心雞雞件係湯底滾起後煮5-8分鐘就好食啦🤓,肉質十分嫩滑,真係想講好有雞味呀😂,最緊要食埋個雞皮,精華所在🤩📍1盒清心丸未食過清心丸,口感就係芋圓咁,煙煙韌韌,好有口感😎📍4隻手工韭菜豚餃子韭菜餃非常大隻❤️,餡料十分飽滿,咬落韮菜味爆發😆📍半份手打墨魚滑墨魚滑食到墨魚粒,非常爽口彈牙😋📍4粒牛骨濃湯牛丸牛丸十分爆汁,食嘅時候真係要小心😜,牛肉味十分濃📍4粒彈彈魚蛋真係彈彈魚蛋,十分彈牙👍🏻📍蔬菜盤有娃娃菜同金菇,吸收咗湯底嘅精華,食落更清甜👍🏻📍米線煮完再加上杞辣醬油,有種食麻辣米線嘅感覺🤓📍有杞辣醬油味道似雞煲醬,麻同辣嘅味道相當出,拎嚟蘸雞肉或者其他火鍋材料食好惹味😀,撈埋落爆炸蔥醬油一齊食就更加正😆📍爆炸蔥醬油充滿蔥油嘅香味,加上甜醬油,香氣十足🩷🏦是次
❣️唔熱氣啦 雞煲套餐🐓 $390
📍2盒甘竹蔗湯
📍半隻清心雞
📍1盒清心丸
未食過清心丸,口感就係芋圓咁,煙煙韌韌,好有口感😎
📍4隻手工韭菜豚餃子
韭菜餃非常大隻❤️,餡料十分飽滿,咬落韮菜味爆發😆
📍半份手打墨魚滑
墨魚滑食到墨魚粒,非常爽口彈牙😋
📍4粒牛骨濃湯牛丸
牛丸十分爆汁,食嘅時候真係要小心😜,牛肉味十分濃
📍4粒彈彈魚蛋
真係彈彈魚蛋,十分彈牙👍🏻
📍蔬菜盤
有娃娃菜同金菇,吸收咗湯底嘅精華,食落更清甜👍🏻
📍米線
煮完再加上杞辣醬油,有種食麻辣米線嘅感覺🤓
📍有杞辣醬油
📍爆炸蔥醬油
充滿蔥油嘅香味,加上甜醬油,香氣十足🩷
🏦是次消費總額 $390
👅好味度:9(10分滿分)
唔使洗唔使切就可以嘆到咁好味嘅雞煲套餐,真係好方便呀🤩,而且食材都好新鮮,下次一定會再回購👍🏻