2019-08-02 156 瀏覽
原本想去一間新開的cafe, 可惜cafe還未開,所以我們就去隨機進了間日本餐廳。因為想吃重口味的東西,所以我點了 赤神濃厚豚骨叉燒拉麵🍜 湯底是濃濃的辣豚骨湯,配料有日式叉燒、筍片、溏心蛋、紫菜等等。他們得溏心蛋很不錯,很入味,可惜只有半隻。拉麵不會太冧,口感也不錯。可惜湯底不夠熱辣辣,扣了分。餐飲揀了 凍咖啡 一個普普通通的拉麵,吃完我們就轉場喝咖啡。

一個普普通通的拉麵,吃完我們就轉場喝咖啡。
2019-07-29 182 瀏覽
又比我發現旺角有好野食👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻就係東京築地拉麵,今次係又平又正,叫左勁多野食埋單都係2百幾蚊,而家出街食飯好貴,仲要貴得黎吾飽又吾好食😅今日我就地點左魚介沾麵,個湯底好香好濃味,其實好邪惡,再加埋舊豬腩肉😝舊豬腩肉好香好肥美,正👍🏻😋根住黎個鰻魚丼,個飯係用日本米好正,加埋個鰻魚汁超好味,我地仲叫左兩款小食,就係煎餃子同埋豬肉金菇卷,仲有杯梅子冰點綴,酸酸甜甜好開胃,食到我同朋友飽到不得了😝
又比我發現旺角有好野食👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
就係東京築地拉麵,今次係又平又正,
叫左勁多野食埋單都係2百幾蚊,
而家出街食飯好貴,
仲要貴得黎吾飽又吾好食😅
今日我就地點左魚介沾麵,

個湯底好香好濃味,其實好邪惡,

個飯係用日本米好正,加埋個鰻魚汁超好味,
我地仲叫左兩款小食,
就係煎餃子同埋豬肉金菇卷,

仲有杯梅子冰點綴,酸酸甜甜好開胃,

食到我同朋友飽到不得了😝
2019-07-25
2019-07-22 174 瀏覽
同女友在旺角逛街,順便食埋晚飯,處處也要等位,剛好這店不用等,我倆就入去試試行落樓梯,打開門,裝修比我想像的風格更日式,而且坐得很舒適胡麻冷菠菜-囗感很有趣,清脆而且冰涼,夏天食好消暑,而且胡麻醬味濃,因此沒有因冰涼的感覺而令整道菜變淡燒免治雞肉棒-雞肉棒燒到剛剛熟,充滿肉汁,而且內裡有雞軟骨碎,好有口感黑鬼濃厚豚骨湯叉燒拉麵-黑鬼其實系黑蒜油,蒜香味很濃,而豚骨湯濃而且黏口,證明真材實料,充滿骨膠原,配合彈牙麵質,同厚切叉燒,高質而且價錢相宜黃金魷魚-這是跟沾麵送的小食,好好食,黃金魚子脆卜卜,由於淋得嚟有咬口,加埋一齊食好有口感魚介沾麵-麵質彈性極好,所以好有嚼勁,而且麵是冷的,湯是熱的,形成冰火的感覺,更有口感,叉燒比拉麵更厚,而且是五花肉,入口即融柚子冰-味道不像韓國的柚子冰,甜而且帶點點酸,但更冰涼

行落樓梯,打開門,裝修比我想像的風格更日式,而且坐得很舒適

胡麻冷菠菜

燒免治雞肉棒

黑鬼濃厚豚骨湯叉燒拉麵

黃金魷魚

魚介沾麵

柚子冰-味道不像韓國的柚子冰,甜而且帶點點酸,但更冰涼

日式柚子冰
胡麻冷菠菜
燒免治雞肉棒
黑鬼濃厚豚骨湯叉燒拉麵
黃金魷魚
魚介沾麵
日式柚子冰
2019-07-20 91 瀏覽
又比我發現旺角有好野食,今次係又平又正,叫左勁多野食埋單都係2百幾蚊,首先嚟咗個魚介沾面,個湯底好香好濃味,根住黎個鰻魚丼,個飯係用日本米好正,加埋個鰻魚汁超好味,我地仲叫左兩款小食,就係煎餃子同埋豬肉金菇卷,仲有杯梅子冰點綴,酸酸甜甜好開胃,食到我同朋友飽到不得了😝
2019-07-17 100 瀏覽
和朋友去旺角行街,經過山東街雅蘭商場,見有很多間食肆,朋友選了這間「東京築地」食拉麵。餐廳在地庫,環境舒適,不會太嘈吵。餐牌很特別,是一份報紙,有多款麵和小食選擇。前菜:帶子裙,爽口有咀勁《魚介沾麵》$88 麵和醬汁分開,醬汁以傳統日式烹調法製出魚介濃湯,配上炙燒黑豚肉,紫菜和半隻溏心蛋,呈現出地道的日式沾麵。湯底以豬骨淆出,濃郁湯頭再加入各式的乾魚一同製,湯面和麵面都散了些鰹魚粉。把麵沾上濃湯,徐徐放入口,濃郁美味,麵身爽口彈牙。《爐端厚燒鰻魚丼》$78特厚爐端燒鰻魚,配合極尚鰻魚燒汁、蛋絲及珍珠米,不知不覺就食完了。《日式煎餃子》$38餃子皮非常薄,肉汁很多,一口一隻,鮮甜美味《純情豬菇力卷》$45名字改得不錯,有心思。這個餸大多數用牛肉片卷金菇,但這次是豬肉片卷金菇,豬肉片帶小小肥肉,加上燒汁和芝麻,好吃。《和歌山紀州梅子冰》加$8 梅子冰酸溜酸溜,又開胃又消滯。

前菜:帶子裙,爽口有咀勁

《魚介沾麵》$88

《爐端厚燒鰻魚丼》$78

《日式煎餃子》$38
餃子皮非常薄,肉汁很多,一口一隻,鮮甜美味

《純情豬菇力卷》$45

《和歌山紀州梅子冰》加$8
梅子冰酸溜酸溜,又開胃又消滯。

2019-07-15
2019-07-12 1508 瀏覽
約咗朋友去朗豪坊睇戲,由於時間尚早,友人提議不如先去附近找個地方吃頓 early dinner。本來打算帶朋友去食點心,沒想到原來友人早有目標,看中了這間「東京築地拉麵」。餐廳位於雅蘭中心地庫,不過原來入口係喺山東街 。到埗後先沿著樓梯往下走,餐廳地方雖然不算很大,但裝潢很有特色,店內掛滿了和風燈籠,帶日式氣氛,再配以簡單嘅木檯櫈,加重了店子的東京築地拉麵 feel。打開以報章形式設計的餐牌,原來除了拉麵和沾麵外,店內還有築地丼、多款小食、揚物、串燒和飲品等供應 。我揀咗一款串燒,而朋友就睇中咗胡麻冷菠菜,另外再點咗拉麵、沾麵同飲品。燒免治雞肉棒 ($32),雞肉棒蠻有咬口,裡面有很多細細的軟骨,軟稔中帶點嚼勁,口感非常有趣。胡麻冷菠菜 ($28),呢個前菜外表好吸引,菠菜面頭鋪滿木魚花同胡麻醬,入口柔嫩多汁,清新爽脆,配以胡麻醬汁,食落真係估唔到咁好味。黑鬼濃厚豚骨湯叉燒拉麵 ($69),呢個拉麵嘅湯底用咗大量豚筒骨、多種昆布、魚乾等材料,再以獨創嘅五輪煮湯法熬製,將各種材料的精華滲透在湯底,然後再加入黑蒜油,所以飲落特別甘香濃厚。至於配料方面就有紫菜、筍、叉燒、粟米粒、黑木耳絲、溏
黑鬼濃厚豚骨湯叉燒拉麵 ($69),呢個拉麵嘅湯底用咗大量豚筒骨、多種昆布、魚乾等材料,再以獨創嘅五輪煮湯法熬製,將各種材料的精華滲透在湯底,然後再加入黑蒜油,所以飲落特別甘香濃厚。至於配料方面就有紫菜、筍、叉燒、粟米粒、黑木耳絲、溏心蛋同香蔥等。麵條的掛湯情況很理想,入口煙韌彈牙,同時嚐到濃而不膩的豬骨湯底。叉燒肥瘦適中,肉味香濃,肉質鬆化。溏心蛋睇落雖然稱不上很流心,但入口都幾黏滑和富蛋香,喜歡!
至於魚介沾麵 ($88) 賣相亦非常吸引,點沾麵會免費奉送冷熱飲品及小食,如果 +$8 仲可以轉配 $18 以上飲品。這天嘅小食係帶子裙邊,食起來煙煙韌韌,咬口十足。
沾麵嘅靈魂在於湯底,而呢款湯底就係用咗豚骨熬煮出濃郁湯頭,再加入各式魚乾一同熬製,所以無論係豚骨味定魚介味都超級濃郁;沾上一箸麵條,掛湯之餘亦爽滑彈牙,滲出淡淡麥香,口感跟烏冬有點相似。另外秘制厚切叉燒,食味亦不俗,外皮燒得略帶焦脆,肉質肥瘦相間、入口鬆軟,帶著濃濃的肉香,配豚骨魚介湯底吃,濃香惹味。
飲品點咗日式柚子冰 (+$8),柚子冰混合了柚子皮及果肉製作,柚子味很濃郁,啖啖清新!
2019-07-10
2019-07-12 66 瀏覽
櫻花蝦沾麵櫻花🦐唔算多只係得面頭小小食落有小小龍蝦湯味唔似出面食到既味道面條粗粗地 咬落幾有質感個叉燒雖然好肥但係肉同肥係層層分明d肉係好淋 好入味個糖心蛋如果可以生多小小就更perfect加多個燒帶子一上枱見到滿滿既菇收埋左粒帶子加左燒汁去燒D菇好甜個帶子燒得啱啱好 啱唔會過左火老左
櫻花🦐唔算多只係得面頭小小

D菇好甜
個帶子燒得啱啱好
啱唔會過左火老左

2019-07-12 59 瀏覽
位於旺角雅蘭地庫的東京築地拉麵,要從山東街那邊進入。如果由商場落地庫的話,只會去到廸卡儂。店內裝修頗有特色,用色也很大膽,感覺不錯的!餐牌模仿報紙的排版,連紙材也用上油墨紙,非常特別,勁Like!和歌山紀州梅子冰   跟主食+$8帶很重的梅香,但又不會很酸,可以一試!中華拼盤 $48有味付螺肉、中華沙律和芥辣八爪魚,三款都好高質,當中芥辣八爪魚最正,爽彈攻鼻,刺激又好味!燒多春魚 $33一客有四條,燒得幾香口,加少少檸檬汁會更開胃!櫻花蝦沾麵奉送的小食,是煙靭惹味的帶子裙邊,不錯!櫻花蝦沾麵 $88大大塊的燒腩肉,配上整碗都是櫻花蝦的沾汁,賣相相當吸引!拉麵沾上蝦味極為濃郁的沾汁,很掛湯,而且每一啖都能沾上大量櫻花蝦,充滿了咸香味,櫻花蝦控千萬不要錯過!爐端厚燒鰻魚丼 $78已$78黎講,份量極多的一盒鰻魚丼!鰻魚肥美可口,送飯一流!

店內裝修頗有特色,用色也很大膽,感覺不錯的!

和歌山紀州梅子冰

和歌山紀州梅子冰   跟主食+$8
帶很重的梅香,但又不會很酸,可以一試!
中華拼盤

中華拼盤 $48

燒多春魚

燒多春魚 $33
一客有四條,燒得幾香口,加少少檸檬汁會更開胃!

櫻花蝦沾麵奉送的小食,是煙靭惹味的帶子裙邊,不錯!

櫻花蝦沾麵 $88
大大塊的燒腩肉,配上整碗都是櫻花蝦的沾汁,賣相相當吸引!

爐端厚燒鰻魚丼 $78
已$78黎講,份量極多的一盒鰻魚丼!
爐端厚燒鰻魚丼

鰻魚肥美可口,送飯一流!
和歌山紀州梅子冰
中華拼盤
燒多春魚
2019-07-11 31 瀏覽
睇戲前黎食個午餐菠菜湯拉麵 顏色好濃 但食落好淡,豬肉片亦無咩味道普通湯底相對較好,但水準也是普通另外點了一份芝士蘑菇釀雞翼,本身好中意食呢類小食,芝士味亦夠,好味✌🏽
睇戲前黎食個午餐

菠菜湯拉麵 顏色好濃 但食落好淡,豬肉片亦無咩味道

普通湯底相對較好,但水準也是普通

2019-06-07
午餐
2019-07-08 63 瀏覽
旺角逛街後, 買了不少的戰利品。 腳累了,肚子也餓了,是時候要找點東西吃。在旺角, 你想吃什麼都幾乎都找得到,今天我們就來到了 東京築地拉麵。

[黃金濃厚豚骨湯叉燒拉麵]
濃厚的豬骨湯底配上爽口彈牙的日式拉面,湯面上的2片又軟又林日式叉燒,完完全全的日式風味,日本旅遊的感覺,馬上湧上腦海。

[魚介沾麵]
人生第一次吃沾麵,像北方的滷麵,一碗沒有湯汁的拉麵 + 一碗濃稠的醬汁, 夾一口拉麵放在醬汁裡,拉麵沾上醬汁後馬上送進口裡。挺好玩的,但個人還是喜歡拉麵,不得不提的是沾麵上的那塊厚厚的滷肉,非常入味酥軟。

[日式煎餃子]
餃子皮煎的脆脆的, 朋友的孩子幾乎把整碟都吃光了。

[芝士雞翼]
外皮 烤的脆脆的,一口咬下去,裡面半溶的芝士令人回味。

[日式柚子冰]
冰冰涼涼非常解渴。
  • 魚介沾麵
  • 芝士雞翅
2019-07-07 53 瀏覽
旺角是香港購物飲食最旺的一個地點, 每個遊客幾乎都會到旺角逛一逛, 今天就跟朋友 還有他的小兒子來到旺角購物和吃個。地道的日本拉麵。赤神濃厚骨湯叉燒拉面火紅火紅的豬骨辣湯配上彈牙的日式拉麵, 配上日本叉燒和半顆的糖心滷蛋,看見都令人食欲大增。 日本叉燒軟滑加上半熟的糖心雞蛋,每口都是滿足感。櫻花蝦沾面一碗沒有湯汁的日式拉麵上面舖上一塊厚厚的滷肉,紫菜和半顆溏心蛋,另外一碗是 濃稠的醬汁上面舖上大了一大把櫻花蝦, 吃的時候只需要把拉麵浸泡在醬汁裡,待拉麵裹上 一 層 厚 厚 的 醬汁後,把它送進口裡進食。 沾麵比拉麵 口味更濃厚, 更彈牙, 適合重口味的朋友。香辣手羽超酥脆的脆漿包裹著雞翅, 非常可口,非常喜歡, 下次來也一定會在吃。燒雞軟骨雞軟骨燒得剛剛好, 沒有半點乾。翠梅梳打冰 酸酸甜甜,冰冰涼涼 非常的喜歡。

赤神濃厚骨湯叉燒拉面

櫻花蝦沾面

香辣手羽

燒雞軟骨
雞軟骨燒得剛剛好, 沒有半點乾。

翠梅梳打冰
酸酸甜甜,冰冰涼涼 非常的喜歡。
  • 泡菜餃子雞翼
  • 黑鬼濃厚豚骨湯叉燒拉麵
  • 櫻花蝦沾麵
2019-07-06 84 瀏覽
行街行到夜媽媽,見到呢間東京築地拉麵🍜就決定行入去試吓!綠魅拉麵望到個樣都唔算好討好💚一開頭仲以為係抹茶味🍵原來係菠菜鮮魚湯,咁樣都冇咁伏所以就揀左佢湯底唔算太咸,感覺溫和吾油膩!而且都可以見到湯底之中帶有菠菜碎🌿感覺都比較健康不過拉麵麵條粗糙,缺乏口感一咬就斷🤔另外配料仲有一片片豚肉,肉味都幾香,整體上唔算有好大驚喜,無下次啦🤡另外加咗一個小食就係扇貝,呢一款小食就比較suprise la!!!調味充足,上面更有不少蘑菇,夠哂香口
行街行到夜媽媽,見到呢間東京築地拉麵🍜就決定行入去試吓!

湯底唔算太咸,感覺溫和吾油膩!
而且都可以見到湯底之中帶有菠菜碎🌿感覺都比較健康

2019-07-05 63 瀏覽
行過經過唔好錯過,呢間野係唔錯!因為係旺角做野,之前都食過,不過朋友突然想食拉麵,就諗起呢間。其他佢唔多起眼,係牛角門口隔離,要落樓梯。不過都同大家介紹下,呢間築地唔算拉麵店,可以叫日式食堂,因為除左拉麵,仲有小食,串燒同丼飯。有時想食拉麵之餘,都想食下小食,但有D鋪都正係得餃子,所以都幾鐘意食呢間。講返野食,今次同朋友黎,見到多左新野,我就叫左爐燒厚鰻魚飯,朋友叫左大蝦拉麵,睇睇下發現到竟然有燒鯛魚!因為出面既店好少有鯛魚,仲要咁大條。食落去燒得好香,肉又嫩,岩岩好,$60幾蚊叫做抵! 而個鰻魚飯同出面差唔多,比較好係比較厚身,出面有D好薄。味道ok!而個大蝦拉麵,隻蝦係大隻又夠爽,不過好似我呢D大食既會覺得太少,多一隻就爽,溫泉蛋都係咁,冇咩特別。會再有下次
行過經過唔好錯過,呢間野係唔錯!

其他佢唔多起眼,係牛角門口隔離,要落樓梯。

,多一隻就爽,溫泉蛋都係咁,冇咩特別。

會再有下次
車海老拉麵
鰻魚丼
燒鯛魚
2019-05-16
10 分鐘 (堂食)
鰻魚丼
燒鯛魚
2019-06-19 141 瀏覽
如果唔係之前睇過雜誌介紹,真係好少可會兜過去雅蘭中心的另一邊,特登行樓梯落去食呢間日本菜我叫咗築地牛丼,碗牛有幾個牛既部位,有唔同口感好正,份量看似不多但其實好飽下。另外仲叫咗杯和歌山紀州梅子冰,好特別,酸酸咪咪好過癮。當日係weekend lunchtime但都好少人,睇黎會好適合重視私癮或者想靜靜地傾計的客人

2019-06-11 142 瀏覽
1️⃣櫻花蝦沾麵$88 配廚師精選小食 我覺得佢個燒豚肉真係好正,嗰層脂肪🤤🤤🤤之前喺第二度食過啲沾麵超級腥,呢個沾麵一啲都唔腥,味道都幾啱我口味😊櫻花蝦起左點綴嘅作用,令個醬汁多咗層次,更加有口感!❤️店員話我可以放咗蔥同埋筍落汁撈匀,再加埋啲蝦,麵就淨係需要沾三分之二,以免太膩!咁樣做真係食得滋味啲,唔會飽到滯住!😝😝2️⃣爐端厚燒鰻魚丼$78 呢條鰻魚肉厚肥美,食落肉質軟腍,冇哽死人的骨頭😝鰻魚底下仲有蛋絲,仲有味道唔會太濃嘅醬汁撈埋啲飯食,都唔錯!😉3️⃣中華拼盤$48(中華沙律、芥末八爪魚🐙、味付螺肉) 份量好多啊,芥末八爪魚好爽口,幾嗆,好過癮!😝螺肉大大粒🤩4️⃣串燒-燒多春魚 $33 燒得啱啱好,表面金黃,飄出香氣,肉質嫩滑,魚骨酥軟,原條食絕對無問題🥰🥰❤️5️⃣和歌山紀州梅子冰清爽嘅感覺!夏天飲啱晒!
1️⃣櫻花蝦沾麵$88 配廚師精選小食
我覺得佢個燒豚肉真係好正,嗰層脂肪🤤🤤🤤

2️⃣爐端厚燒鰻魚丼$78

3️⃣中華拼盤$48(中華沙律、芥末八爪魚🐙、味付螺肉)
份量好多啊,芥末八爪魚好爽口,幾嗆,好過癮!😝螺肉大大粒🤩

4️⃣串燒-燒多春魚 $33

5️⃣和歌山紀州梅子冰
清爽嘅感覺!夏天飲啱晒!
2019-06-11
  • 燒多春魚