2024-04-27 59 瀏覽
餐廳位於工廈裡面,門面低調,但老闆非常親切,好客,而食物方面我地就揀左$680既廚師發辦,岩哂我d懶人,唔洗自己諗食咩。雞泡魚乾配沙律醬燒到脆卜卜,熱辣辣,口感煙韌,配埋沙律醬,非常香口。枝豆枝豆用鹽醃過,鹹鹹地。壽司八爪魚海膽壽司,八爪魚柔軟中帶嚼勁,而海膽口感柔軟,兩樣配搭好夾。吞拿魚面頰壽司,吞拿魚面頰唔容易係一般日本料理餐廳可以食到。面頰肉比較有彈性,係整條魚最貴同埋最有口感肉之一。吞拿魚壽司油甘魚壽司燒物:帆立貝,雞皮串,玉子,芝士年糕芝士年糕口感煙韌,有香濃芝士味,外脆內軟,雞皮燒到酥脆,非常可口,玉子燒味道鬆軟,香甜,配埋煙肉更惹味,帆立貝炙燒後散發出特有既甘甜滋味。刺身有三文魚、帆立貝、油甘魚、響螺、赤貝、甜蝦、魷魚、大拖羅同埋劍魚腩,刺身都好新鮮,劍魚腩肉質細膩,口感嫩滑厚實,大拖羅油脂甘香,入口即溶,響螺味道脆嫩、鮮甜,赤貝肉質爽厚。蔬菜烏冬最後食埋烏冬就非常圓滿。雪糕既味道都好特別,有牛奶、芝麻同開心果味。

雞泡魚乾配沙律醬
燒到脆卜卜,熱辣辣,口感煙韌,配埋沙律醬,非常香口。

枝豆
枝豆用鹽醃過,鹹鹹地。

壽司
面頰肉比較有彈性,係整條魚最貴同埋最有口感肉之一。
吞拿魚壽司
油甘魚壽司

燒物:帆立貝,雞皮串,玉子,芝士年糕

蔬菜烏冬
最後食埋烏冬就非常圓滿。

雪糕既味道都好特別,有牛奶、芝麻同開心果味。
2024-04-25
2024-04-20 75 瀏覽
老友從外國回港,大家約同晚膳聚聚舊,我選擇了他最喜歡的「廚師發辦」。餐廳在工廈21樓,門面低調,推門入內,眼前一亮,仿如置身日本居酒屋:天花的旗海和牆壁上的壁畫,都充滿日本風格。「廚師發辦」有幾款選擇,由每客$680至$1280不等。我選了$680的。飲品自助式,飲品柜有多款日本直送的飲品選擇,我選了罐蘋果酒。前菜:鹽炒枝豆、雞泡魚乾。枝豆粒粒飽滿,雞泡魚乾甘香可口,鮮味十足。螢光魷魚二食:一款刺身,一款熟食。魷魚全身透明,有光澤,大小剛好一口一隻,軟滑鮮甜,尤其是做刺身的,口感和一般魷魚截然不同。櫻花鰤魚刺身:令人聯想春天盛開的櫻花,肉厚飽滿,肥美甘香,滿口幸福的感覺。壽司4款:分別是大蔥池魚蓉、拖羅、三文、油甘。上面是新鮮刺身,啖啖鮮美。刺身六款:有大分縣生蠔、縞蝦、赤貝、平貝、冰螺、櫻鰤等。生蠔味濃,縞蝦肉質鮮甜,平貝鮮嫩爽口,其他刺身各有特色,但都非常新鮮。串燒:雞皮、雞翼及扇貝。燒雞皮香脆如薯片,扇貝大大隻,肉質鮮甜之餘又有質感,上面還鋪上卜卜脆的蟹籽。海鮮濃湯:海鮮味道濃郁,真材實料。甜品:冰鎮五色雪糕,一啖有五種口味,相當特別。總括而言,這個晚餐以“鮮”為主,喜歡刺身的老

前菜:

螢光魷魚二食:

櫻花鰤魚刺身

海鮮濃湯:海鮮味道濃郁,真材實料。

甜品:冰鎮五色雪糕,一啖有五種口味,相當特別。
總括而言,這個晚餐以“鮮”為主,喜歡刺身的老友讚不絕口,大家都吃得非常滿足。
  • 壽司,刺身
  • 燒扇貝,海鮮湯
2024-04-17 37 瀏覽
  朋友於荃灣工作,在工業區內發掘了一間經營多年質素也很好的屋酒屋,今晚邀請齊去一嚐滋味。來到這間居酒屋門面十分低調,內進觀感卻截然不同!內部佈滿日式彩旗和牆畫作裝飾,濃厚東瀛氣氛的居酒屋佈置,彷如置身於日本的居酒屋內。看了Menu我們選了其中一份二人套餐的 "  廚師發板 "。內有~壽司4款刺身6款串燒4款食事甜品$680 / 位枝豆。河豚魚乾老闆一人主理~在等待美食的同時享用着前菜,將日間紧张的心情調節一下慢下來好好享受一頓美食。枝豆爽口好有豆香。河豚乾脆口,味道鮮濃點些沙律醬更添風味。螢光魷魚這個會發光的魷魚是吃時令的,一般在餐廳多是吃到醃製,所以不經常有得吃到新鮮的,今晚開心可吃到熟食新鮮的!每隻都脹卜卜的,口感爽脆非常鮮甜,下層配上新鮮海苔酸味味的醋汁點醒了味蕾。串燒雞翼~開了邊方便進食,燒得香脆濕潤嫩滑不過乾。雞皮~酥脆甘香佐酒一流!墨魚咀~柔軟得來有嚼口。蒜蓉燒扇貝~扇貝鮮嫩甜美,蒜蓉有點辛辣配合牛油香味十足!壽司鯛魚,赤身,油甘魚,吞拿魚面頰肉壽司刺身款款色澤剔透很新鮮,飯粒軟綿。刺身六款拖羅。平貝。池魚。冰螺。銀鱈魚。大溝貝。眼前一亮!整碟刺身閃閃爍的充滿海洋味!蟹子

內有~
壽司4款
刺身6款
串燒4款
食事
$680 / 位

枝豆。河豚魚乾
枝豆爽口好有豆香。
河豚乾脆口,味道鮮濃點些沙律醬更添風味。
串燒
雞翼~開了邊方便進食,燒得香脆濕潤嫩滑不過乾。
雞皮~酥脆甘香佐酒一流!
墨魚咀~柔軟得來有嚼口。
蒜蓉燒扇貝~扇貝鮮嫩甜美,蒜蓉有點辛辣配合牛油香味十足!

壽司
鯛魚,赤身,油甘魚,吞拿魚面頰肉

壽司刺身款款色澤剔透很新鮮,飯粒軟綿。
壽司四款

刺身六款
拖羅。平貝。池魚。冰螺。銀鱈魚。大溝貝。
眼前一亮!整碟刺身閃閃爍的充滿海洋味!
蟹子粒粒晶瑩,拖羅肥美含油香肉質柔軟,平貝細嫩和銀雪魚細緻中帶脆口,冰螺和大溝貝爽中帶清甜!一個字就是 「鮮」!

非常有質素!很滿意!
鮮濃豚骨湯烏冬
湯底濃厚鮮味,烏冬質地煙韌彈口,蔬菜,紫菜和流心蛋材料豐富。

吃完美味的烏冬很有飽足感!套餐組合很好,不多也不少份量剛剛好!
還有甜品
五色雪糕~
提子。開心果。咖啡果仁。曲奇。紫薯
一次過可嚐到五種口味,最喜歡是開心果和咖啡果仁味好幼滑,每款味道都濃郁。好味道!
五色雪糕
食材超新鮮!好滿意!
2024-04-10
外賣自取
壽司四款
五色雪糕
2024-03-27 114 瀏覽
荃灣工廈竟然隱藏左一間隱世omakase,價錢$1280食材豐富而且份量亦非常足夠!首先店家展示了我地將會食ge拖羅勁靚!前菜:有五款漬物,分別有牛蒡、蒜頭、蕎頭、 冰頭漬 (三文魚鼻骨) 醃羅白佐酒小食:雞泡魚乾初鰹 第一季當造鰹魚,軟嫩甘甜底部有柚子醋昆布生蠔 大隻:來自北海道 厚岸 細隻: 來自兵庫縣姬路 大隻相對味道較甜,細隻紮實d味道濃d螢光魷魚 一半生、另一半是熟的熟加了酸麵豉醬調味,食落口感截然不同。海膽白蝦松葉蟹杯滿滿鮮味包紫菜一啖食超正!頂有金箔魚子醬裝飾增咸鮮味仲有三文魚子同紫蘇花好香~串燒:雞翼/扇貝/雞皮/墨魚咀壽司:即開帶子 芥末鹽八爪魚足 竹炭鹽 新鮮黏口拖羅魚𦥑:有入口即溶感拖羅面頰:輕輕炙燒過,濃郁魚肉香!刺身: 平貝:口感比一般帶子不一樣,緊緻爽口一些鳥貝 食嘅時候拍一拍,口感會更爽紅瞳赤鯥:魚皮輕輕炙燒過,魚肉緊緻帶魚油香櫻鰤:非常肥美象拔蚌:配三文魚子很爽彈縞蝦 :黏口鮮甜赤身:魚味濃郁池魚王:魚肉爽脆,魚味極濃白冰螺:口感爽脆大拖羅:入口即溶,滿滿魚油!海鮮粥足料海鮮有鮑魚沙白、蝦、毛蟹 等食材,加了蛋花、蔥花不用調味,粥底已非常鮮味!最後甜
荃灣工廈竟然隱藏左一間隱世omakase,
價錢$1280食材豐富而且份量亦非常足夠!

首先店家展示了我地將會食ge拖羅勁靚!

前菜:

有五款漬物,分別有牛蒡、蒜頭、蕎頭、
冰頭漬 (三文魚鼻骨) 醃羅白
佐酒小食:雞泡魚乾

初鰹
第一季當造鰹魚,軟嫩甘甜
底部有柚子醋昆布
大隻:來自北海道 厚岸
細隻: 來自兵庫縣姬路
大隻相對味道較甜,細隻紮實d味道濃d

螢光魷魚
一半生、另一半是熟的
熟加了酸麵豉醬調味,食落口感截然不同。

海膽白蝦松葉蟹杯
滿滿鮮味包紫菜一啖食超正!
頂有金箔魚子醬裝飾增咸鮮味
仲有三文魚子同紫蘇花好香~

串燒:
雞翼/扇貝/雞皮/墨魚咀

即開帶子 芥末鹽
八爪魚足 竹炭鹽 新鮮黏口
拖羅魚𦥑:有入口即溶感
拖羅面頰:輕輕炙燒過,濃郁魚肉香!

刺身
平貝:口感比一般帶子不一樣,緊緻爽口一些
鳥貝 食嘅時候拍一拍,口感會更爽

紅瞳赤鯥:魚皮輕輕炙燒過,魚肉緊緻帶魚油香
櫻鰤:非常肥美
象拔蚌:配三文魚子很爽彈
縞蝦 :黏口鮮甜
赤身:魚味濃郁
池魚王:魚肉爽脆,魚味極濃
白冰螺:口感爽脆
大拖羅:入口即溶,滿滿魚油!

海鮮粥

最後甜品雪糕亦挺花心機,有5款口味!
冧油提子 、開心果、果仁咖啡、曲奇忌廉、紫薯 雪糕口感入口化開,味道卻很濃味~~
最喜歡開心果同紫薯口味!
  • 刺身
  • 海膽白蝦松葉蟹杯
啱啱日本返黎已經好掛住日本美食😂休息好了男朋友帶我四出覓食☺️聽佢講荃灣工廈上面有間都幾隱世既日本菜餐廳「東京魚市場」即刻Book位上去食晚餐🥰有別於一般廚師發辦🤗一入去餐廳會見到好多以日本特色既裝飾🎏牆上日本畫及多枝Saka擺放得整整齊齊🎏而且呢度仲係間寵物友善餐廳添🧸坐低嗌完啤酒就乖乖等食🤗✨三文魚鼻軟骨口感特別又爽脆✨牛蒡、紅酒蒜頭🧄及蘿蔔漬作為前菜好開胃✨雞泡魚乾燒至焦香送酒一流✨冰見寒鰤魚😍 好幸運今晚讓我們一嚐產量極有限既冰見寒鰤魚🤭食落口感細膩😬脂肪肥厚且風味鮮甜😋 ✨香霜蟹🦀師傅係蟹上放滿拆好既蟹膏、蟹子及蟹肉🤤蘸著蟹醋再放上紫菜一齊食🤩橙紅色蟹膏及蟹子味道濃郁😋啖啖幸福滋味😋✨瑩光魷魚🦑新鮮美味🤤✨松葉蟹🦀味道鮮甜🤩白海老口感甜又黏糯加埋鮮味十足金箔馬糞海膽🤗美味極致🤤✨蟹肉南瓜湯🎃以原個日本南瓜起肉而成☺️面頭加入鮮甜蟹肉🤩熱辣辣飲完真係暖粒粒😬鍾意南瓜既您必點🥰✨串燒拼盤有青椒仔🫑清甜日本洋蔥仔🧅入口嫩滑鬆化和牛粒🐮肉質結實彈牙白鱔🤤焦脆雞皮及牛油燒帆立貝等等🥰✨刺身船非常豐富且件件厚切😬原條紅曈赤鯥富含油脂😋食落肉質細膩鮮嫩☺️✨野生拖羅入口即化油香細緻✨深海池魚滑得

✨三文魚鼻軟骨口感特別又爽脆
✨牛蒡、紅酒蒜頭🧄及蘿蔔漬作為前菜好開胃
✨雞泡魚乾燒至焦香送酒一流

壽司🍣
✨活八爪魚簡單點豉油提鮮
✨當造既銀鱈魚帶豐富油香😋搭配壽司飯食嫩滑而不膩🤤
✨牡丹蝦伴魚子醬金箔好矜貴又鮮甜🤭

✨清酒煮蜆師傅特別加左好多清酒煮至蜆肉剛剛打開👍以致蜆肉唔會好韌👍清酒味濃郁🤩成碗飲哂🤭

甜品係五色雪糕🍦我特別鮮奶及番薯味道🥳
  • 香霜蟹
  • 冰見寒鰤魚
  • 銀鱈魚壽司
  • 刺身船
2024-05-11 0 瀏覽
隱世日式私房菜🤫 餐廳主打日式料理及omakase廚師發辦 亦有包場私房菜提供 見到有唔少明星到訪嘅照片!位於工廈的omakase確是隱世!除咗廚師發辦亦有其他單點菜式 價錢親民😆 而餐廳有老闆娘、老闆二人打理 所以上菜需時~ 可以慢慢食慢慢傾計💬====᪥ 枝豆、雞泡魚乾᪥ 蟹肉海膽迷你丼賣相十分精緻❤️‍🔥 海膽同蟹肉都好鮮甜᪥ 螢光魷魚🦑螢光魷魚亦好有心思設有生、熟兩款᪥ 串燒帶子、比目魚、玉子、牛舌、雞軟骨᪥ 壽司᪥ 刺身拼盤平貝、三文魚腩、冰螺、劍魚腩、大溝貝、真鯛、櫻鰤 一啲冇咁常見嘅刺身都有😋 新鮮鮮甜
====

᪥ 枝豆、雞泡魚乾

᪥ 蟹肉海膽迷你丼
賣相十分精緻❤️‍🔥 海膽同蟹肉都好鮮甜

᪥ 螢光魷魚🦑
螢光魷魚亦好有心思設有生、熟兩款

᪥ 串燒
帶子、比目魚、玉子、牛舌、雞軟骨

刺身拼盤
2024-05-07 5 瀏覽
日式風格,小小的一間店,老闆態度温和親切!Omakase 三個價位,每日空運唔同嘅時令新鮮食材!今日點左$880嘅師傅發板,每樣都有驚喜!👉🏻前菜、漬物螢光魷魚,口感滑溜有鮮味!雞泡魚乾,香脆,配埋七味粉同沙律醬!枝豆,係鹽焗,粒粒都好飽滿!👉🏻刺身共七款,分別有銀鱈魚、中拖羅、縞蝦、帶子、油甘魚、冰螺同赤貝!刺身厚切,最中意係銀鱈魚同中拖,入口creamy,螺同貝就好爽滑彈牙!👉🏻壽司共四款,分別係真鯛,好鮮嫩;炙燒腦天,香口,濃厚魚味;大蔥池魚王,碎蓉上,好有口感;三文魚腩,滿滿嘅油香!👉🏻串燒扇貝,帶有牛油香,好鮮嫩!墨魚咀勁爽彈!雞皮好酥脆!👉🏻生蠔來自兵庫縣,細細隻但唔腥,甘甜!👉🏻鮑魚海鮮粥鮑魚、大蜆肉同大蝦,好鮮甜,碗粥仲有蛋花香!👉🏻甜品唔同味道嘅雪糕,有咖啡味、開心果味同埋豆腐味!每一口都好入味,香濃又軟滑!
日式風格,小小的一間店,老闆態度温和親切!

👉🏻前菜、漬物
螢光魷魚,口感滑溜有鮮味!

雞泡魚乾,香脆,配埋七味粉同沙律醬!

枝豆,係鹽焗,粒粒都好飽滿!

👉🏻刺身

👉🏻壽司

👉🏻串燒
扇貝,帶有牛油香,好鮮嫩!

墨魚咀勁爽彈!雞皮好酥脆!

👉🏻生蠔
來自兵庫縣,細細隻但唔腥,甘甜!

👉🏻鮑魚海鮮粥
鮑魚、大蜆肉同大蝦,好鮮甜,碗粥仲有蛋花香!

👉🏻甜品
2024-05-04 4 瀏覽
Omakase除咗去港島區食之外,仲可以去荃灣~雖然唔係傳統Omakase 咁坐喺廚師面前睇佢烹調,但係食材都係由廚師自己揀嘅時令魚生嚟㗎👍🏻而且價錢仲好抵,$680就食到一個套餐🤩❥前菜前菜有兩款:味醂魚乾同埋鹽燒毛豆兩款都係日本餐廳常見嘅小食正常發揮~❥螢光魷魚螢光魷魚提供左兩種食法:生食嘅比較食得出魷魚嘅鮮味而熟食嘅話就主要食佢嘅醬汁廚師特調嘅醬汁好好味,酸酸甜甜咁😍❥壽司壽司一共有四款:岩鹽墨魚、油甘魚、中拖羅、吞拿魚臉頰墨魚爽滑Q彈,岩鹽同墨魚本身嘅海水味好夾油甘魚嘅魚味比較重中拖羅肉質軟身吞拿魚臉頰嘅油脂滿滿,入口即化,燒得好香❥串燒串燒有五款,每款兩串:雞皮、帶子、冬菇、雞翼帶子大大粒,仲有膏添雞皮、冬菇、雞翼都係用咗七味粉調味辣辣地,好惹味🤤❥刺身刺身有超大一盤,有好多款刺身:縞蝦、小長井蠔、北寄貝、獅魚、伊佐木、八爪魚、銀鱈魚、冰螺、黃金魷魚刺身全部都好新鮮,味道鮮甜~❥煮物每人都有一碗熱辣辣嘅烏冬湯底比較清,前面食完咁多嘢之後食啱啱好用嘅係稻庭烏冬,麵質比較彈牙❥甜品黃豆粉蕨餅食起上嚟QQ彈彈

❥前菜

❥螢光魷魚

螢光魷魚提供左兩種食法:
生食嘅比較食得出魷魚嘅鮮味
而熟食嘅話就主要食佢嘅醬汁
廚師特調嘅醬汁好好味,酸酸甜甜咁😍

壽司一共有四款:
岩鹽墨魚、油甘魚、中拖羅、吞拿魚臉頰
墨魚爽滑Q彈,岩鹽同墨魚本身嘅海水味好夾
油甘魚嘅魚味比較重
中拖羅肉質軟身
吞拿魚臉頰嘅油脂滿滿,入口即化,燒得好香

❥串燒

串燒有五款,每款兩串:
雞皮、帶子、冬菇、雞翼
帶子大大粒,仲有膏添
雞皮、冬菇、雞翼都係用咗七味粉調味
辣辣地,好惹味🤤

刺身

刺身有超大一盤,有好多款刺身
縞蝦、小長井蠔、北寄貝、獅魚、
伊佐木、八爪魚、銀鱈魚、冰螺、黃金魷魚
刺身全部都好新鮮,味道鮮甜~

❥煮物

每人都有一碗熱辣辣嘅烏冬
湯底比較清,前面食完咁多嘢之後食啱啱好
用嘅係稻庭烏冬,麵質比較彈牙

黃豆粉蕨餅
食起上嚟QQ彈彈
2024-05-04 9 瀏覽
能找到這家超隱世日本菜餐廳, 我不得不佩服我自己! 其實也沒那麼難找, 只是我不在荃灣上班, 對工商業區沒那麼熟識吧! 雖然距離地鐵站有一段距離, 但…請相信我, 去了你絶不後悔, 還會乖乖的再次到訪! 餐廳店面不太, 但佈滿了日本風情! 冰頭漬 ~ 猜了很久也不知道是甚麼, 原來這是三文魚鼻骨啊! 超爽脆鮮甜, 激讚! 另外, 還有日本牛榜漬及紅酒蕎頭及十分水潤的魚乾! 小長井真蠔. 華漣~ 超超超愛! 不愛吃蠔的也必定會愛上! 體型雖小, 但肉身超鮑滿, 味道鮮甜、口感清爽! 大入島蠔 ~ 以箱籠養殖方式,更乾淨及附物少! 蠔肉飽滿多汁,海水味較重, 口感細緻! 原隻兵庫縣海膽 ~ 養殖的不是野生的, 但味道及口感反而更好! 被養得肥肥胖胖的, 超鮮甜, 入口像雪糕一樣!壽司拼盤 ~ 牡丹蝦配海胆及魚籽、櫻獅魚配昆布漬、火炙大拖羅,中拖羅! 太太太新鮮肥美了, 比我在日本吃的還要新鮮甘甜, 肉身厚且嫩滑, 回味無窮! 燒物 ~ 正銀鱈魚、燒北海道帶子、牛舌串燒、雞皮串燒及雞中翼串燒! 想不到日本直送的海產鮮甜, 原來連燒物也做得十分好! 雞皮燒得夠乾身, 雞翼嫩滑, 牛舌十分水潤!
餐廳店面不太, 但佈滿了日本風情!

正銀鱈魚不是很多地方有, 很多也是 “假鱈魚”!
魚油豐腴, 肉質嫩滑, 口感細緻! 北海道帶子超厚身、超鮮甜!
再來個刺身拼盤 ~ 紅瞳赤鯥、平貝、縞蝦、中拖、北海道海膽、赤貝、大拖羅、粒貝、深海池魚王!
赤鯥又名喉黑魚, 是日本海名物, 魚脂十分豐富,甜味十足
平貝有著超深層次感的味道!

縞蝦, 蝦肉厚實,口感嫩滑而充滿彈性, 味道鮮甜清爽,細緻鮮美猶勝甜蝦。
粒貝, 太太太爽甜了, 肉質纖細幼嫩,味道爽口清甜,帶淡淡海水味!
花咲蟹湯底烏冬 ~ 從來也不知道原來花咲蟹也可以那麼鮮甜! 肉質結實,油脂夠多,味道比鱈場蟹更為濃厚, 作為湯底根本太讚, 再飽也能把湯全部喝完!
甜點 ~ 像火山般的設計, 不同的雪糕味道! 不開估了, 看看你是否能食得出來!
  • 冰頭漬
  • 刺身拼盤
  • 赤鯥
  • 花咲蟹湯底烏冬
  • 粒貝
  • 平貝
  • 燒物拼盤
2024-05-01 5 瀏覽
唔係第一次黎。食材新鮮,老闆娘發板,碟碟都食到lam lam脷,尤其中意生蠔。全部擺盤都好靚。老闆老闆娘都好nice,服務又好。仲要洗手間好乾淨。位置又唔難搵。無限時,已經蠃哂。值得再黎
2024-04-29 2 瀏覽
金目錭,大拖羅,吉之次,鳥貝,黑鹿⋯ 款款都咁新鮮~拖羅都幾個位,口感都唔同~ 幾百到一千幾都食過,質數有保證廚師老闆好有要求,一定對得住個價,性價比高,會再再再再再食~
金目錭,大拖羅,吉之次,鳥貝,黑鹿⋯ 款款都咁新鮮~
拖羅都幾個位,口感都唔同~
幾百到一千幾都食過,質數有保證

2024-04-24
  • 餓媽卡些(お任せ)
2024-04-19 31 瀏覽
經朋友介紹係荃灣工廈有一間隱世日本料理餐廳,每日新鮮海鮮由日本空運到港,呢度沒有特定菜單,有三款Omakase 價錢選擇豐儉由人。重點係全店食物由老闆親自炮製,誠意十足令人驚喜!每一道菜式食材新鮮豐富,份量十足。而且呢度可以帶埋寵物一起,果然好貼心。廚師發辦 $1280✦開胃前菜五款漬物,當中有冰頭漬(三文魚頭軟骨) 切成薄片晶瑩剔透,Omakase高級料理中的開胃醃漬小食。✦雞泡魚乾雞泡魚乾上枱時熱辣辣,入口香脆內軟~✦鰤魚刺身 二款刺身不同部位嘅鰤魚肉質清爽,豐厚鮮甜味道,一次過品嚐二種口感。✦螢光魷魚外層帶爽脆感,飽滿多膏,味道帶點咸香✦香箱蟹香箱蟹即係雌性松葉蟹,體量比較小,其精髓在於佢嘅豐富蟹籽,蟹膏同蟹黃,蟹籽質地如海葡萄般口感,仲有大量蟹肉夾埋紫菜食,口感一流。✦壽司有四款壽司全部都好新鮮,當中最鐘意富山白蝦肉質彈牙,鮮甜美味;中拖羅魚香恰到好處非常甘香。✦岩手縣生蠔 肉質非常肥美 牛奶般嫩滑鮮甜✦長崎縣生蠔 色澤較白 蠔肉飽滿鮮甜 口感細滑如絲✦串燒雞皮|雞翼|和牛|牛舌|燒帶子串燒質素相當高,全部熱辣辣~我最鐘意和牛同雞皮,和牛油脂豐富,雞皮香脆可口。✦時令刺身鳥貝|

廚師發辦 $1280

✦開胃前菜

✦雞泡魚乾
雞泡魚乾上枱時熱辣辣,入口香脆內軟~

✦鰤魚刺身

✦螢光魷魚
外層帶爽脆感,飽滿多膏,味道帶點咸香

✦香箱蟹

✦串燒
雞皮|雞翼|和牛|牛舌|燒帶子

✦時令刺身
鳥貝|北寄貝|黑象拔蚌|海膽|池魚王|冰螺|縞蝦|大拖羅
比較罕見刺身都有,第一次食黑象拔蚌,體型小外殼呈黑色,味道濃郁極鮮甜;鳥貝肉質豐厚,口感爽脆。

✦熱食
原個南瓜上枱,南瓜蓉配蟹肉蟹籽,口感豐富又美味。

甜品
色彩繽紛嘅雪糕同樣花心機製作,有幾款不同味道~
2024-04-18
2024-04-13 13 瀏覽
上網搵到一間荃灣工廈區隱世日本餐廳,其實荃灣西站行過嚟都唔係好遠,一於同朋友試吓新嘢餐廳裝修超有日式風格,掛起日本地區名同埋日本食物嘅旗幟🚩,完全覺得自己置身於日本一樣,今次訂咗$680嘅廚師發辦前菜✨枝豆枝豆面頭加上少少鹽,令人更加開胃✨螢光魷魚螢光魷魚好少日本餐廳可以食到,個螢光魷魚超級鮮味,醃漬後仲帶點鹹香味,魷魚質感好爽脆✨雞泡魚乾雞泡魚乾入口香脆,厚厚一條,連埋蛋黃醬更加惹味✨壽司拼盤分別有真鯛,赤身,油甘魚,拖羅面殊墩肉,第一次食面珠墩肉,極度肥美,入口柔潤鮮甜,火炙過的拖羅,魚油脂係口中爆發,入口甘甜,赤身同樣魚味濃,加上海膽,海膽濃稠感十足,油甘魚魚肉白皙有彈性,脂肪含量適中✨刺身拼盤非常之有驚喜,食到好多平日出邊食唔到嘅刺身,分別有烏貝,平貝,大溝貝,象拔蚌,池魚王,銀鱈魚,拖羅,三文魚腩,貝類刺身全部都好爽口鮮甜,池魚都非常值得一試,油脂非常香及爽口,銀鱈魚魚的油分豐潤,口感軟熟,魚皮魚肉同樣鮮香✨燒物拼盤分別有雞皮串,墨魚咀串,蒜蓉燒帶子,雞翼串,帶子焗到金黃色,帶子好新鮮好大粒,口感爽口,同蒜蓉醬係絕配,雞翼只係用咗少少鹽調味,已經可以帶出肉嘅味道,一啲雪藏味都

前菜
✨枝豆
枝豆面頭加上少少鹽,令人更加開胃

✨螢光魷魚

✨雞泡魚乾
雞泡魚乾入口香脆,厚厚一條,連埋蛋黃醬更加惹味

壽司拼盤

刺身拼盤

✨燒物拼盤
分別有雞皮串,墨魚咀串,蒜蓉燒帶子,雞翼串,帶子焗到金黃色,帶子好新鮮好大粒,口感爽口,同蒜蓉醬係絕配,雞翼只係用咗少少鹽調味,已經可以帶出肉嘅味道,一啲雪藏味都冇,而且有肉汁
雞皮燒到好乾身,配酒一流

✨清酒煮蜆
湯底甜甜,帶有淡淡的清酒香味,蜆肉都幾多,肉質肥美

✨雪糕
有五隻味道,我覺得最正係開心果味,開心果味超濃郁,好似真係食緊開心果咁,而且成個雪糕造型相當精緻
2024-04-12 12 瀏覽
老店溫暖隱世小店,吃盡刺身,神秘感滿甜品之日本料理日式食店的一人主理廚師功力非常棒餐廳形式是私房菜,每日有不同空運時令新鮮食材,所以一定要預早來給老細預約,是寵物友善餐廳,滿滿之親切。食物高質,氣氛溫馨,推薦!滿滿快樂之晚餐,極致體驗,匠心呈獻出師傅之誠意。巧妙融合了獨特風格,有前菜,時令壽司,刺身及甜品,勝價比十分高。前菜非常清新,前菜清爽,味道咸咸。螢光魷魚飽滿,咬開時爆出蔥香。爽脆魷魚,豐富感,帶爽口。鰤魚作為前菜,魚肉油脂豐厚,肉質結實清爽,味道濃郁。海膽三文魚子蟹肉壽司這是藝術品,不錯的作品。海膽香濃時令手握壽司盤腦天非常的新鮮,肉質爽口,味道清甜,看上來,是特別之吞拿魚位置。油甘魚鮮甜肉,鮮甜。野生中拖羅拖羅魚香濃,油脂香,非常美味呢。時令刺身盤象拔蚌肉質厚實,肉質軟嫩,味道清甜。大溝貝肉質彈牙,味道鮮甜。冰螺肉質爽口,鮮香,棒,誠意的作品池魚王細緻爽口帶油份,味道甜甜,配檸檬汁一流!甜蝦刺身甜蝦,滿滿特別的肉質彈口,鮮味滿滿赤身魚身油脂香,油花分佈均勻,肉質結實。野生大拖羅魚肉有特別的口感,點芥辣和豉油很夾,肉有不少的油分。整個刺身和壽司用日本直送的優質食材,加上師傅的巧
老店溫暖隱世小店,吃盡刺身,神秘感滿甜品之日本料理

日式食店的一人主理廚師功力非常棒

巧妙融合了獨特風格,有前菜,時令壽司刺身甜品,勝價比十分高。

熟螢光魷魚
生  螢光魷魚

鰤魚作為前菜,魚肉油脂豐厚,肉質結實清爽,味道濃郁。
鰤魚

海膽三文魚子蟹肉壽司
這是藝術品,不錯的作品。海膽香濃

時令手握壽司
腦天
油甘魚
鮮甜肉,鮮甜。
野生中拖羅
拖羅魚香濃,油脂香,非常美味呢。

時令刺身
象拔蚌
肉質厚實,肉質軟嫩,味道清甜。
大溝貝
肉質彈牙,味道鮮甜。
冰螺
肉質爽口,鮮香,棒,誠意的作品
池魚王
細緻爽口帶油份,味道甜甜,配檸檬汁一流!
甜蝦
刺身甜蝦,滿滿特別的肉質彈口,鮮味滿滿
赤身
魚身油脂香,油花分佈均勻,肉質結實。
野生大拖羅
魚肉有特別的口感,點芥辣和豉油很夾,肉有不少的油分。
刺身(冰螺、象拔蚌、大溝貝、平貝、大拖羅、赤身、甜蝦、池魚王)

整個刺身壽司用日本直送的優質食材,加上師傅的巧手,將簡單菜式演繹出層次的美味。師傅用心選出食材,價位親民,刺身美味

串燒
嫩口嫩香。燒出美味的感覺,墨魚咀口感彈牙,雞翼味道亦滿滿肉汁,帶也滿香濃牛油蒜泥香。串燒結實,雞肉肉質彈牙呢。

清酒蜆
清淡中帶出鮮香,沒有沙,鍋物來說,味道香口,蜆肉有海洋鮮味。好好吃,滿滿酒香。

時令壽司,另配前菜,刺身,串燒,甜品,棒,豪氣的廚師發辦,款式多樣, 甜品鮮味,香味濃郁,清新之味道。

甜品是日本雪糕,藝術作品,香味濃郁。
多種的口味,跟朋友品嚐快樂和神秘
日本雪糕(粟米味、咖啡味、芝麻味、開心果味)

製作充滿特式,很高價值,非常棒的日本菜,值得讚師傅用心製作
熟螢光魷魚
生  螢光魷魚
鰤魚
海膽三文魚子蟹肉壽司
日本雪糕(粟米味、咖啡味、芝麻味、開心果味)
早排好友告知發現一間隱世日式小店,原來她已經幫襯了差不多7-8年,但竟然一直也沒有帶我去過呢,今晚一於捉她帶我去試試。餐廳位於荃灣一工業大廈內,平常應該很難被發現,如果不是好友帶路,真的完全不會發現。好友預先預約了$680 廚師發板,所以我倆邊傾邊等食物送上。前菜枝豆-枝豆粒爽脆清甜,表面鹽粒增加枝豆鮮味,令人食不停口。雞泡魚干-烤雞泡干表面焦香,魚肉鮮味,沾上沙律醬,更添色彩。烤物拼盤用木盤盛著住各款烤物,有雞翼、帆立貝、冬菇、雞皮等,雞翼外皮香脆,雞肉嫩滑多汁;帆立貝厚肉肥美,鮮甜可口;冬菇鮮甜多汁,有濃郁冬菇香氣;雞皮一定要趁熱吃,入口香脆,雞味濃厚。螢光魷魚有2款螢光魷魚,先試刺身,肉味甜美,非常新鮮,配上酸汁更加突顯鮮味。熟的螢光魷魚飽滿多膏,口感爽脆,鮮甜且有海水味。壽司拼盤右邊起有黑鯥、腦天、銀鱈魚、劍魚腩,各款魚生都鮮味十足,最喜愛黑鯥油份高,飽滿的油脂火炙後最為美味,腦天是吞拿魚的是頭頂肉,名貴程度可想而之,口感柔軟滑溜,魚味濃而屬於稀少部位。刺身盤刺身盤份量十足,有9款不同的刺身,分別有蜜甘鯛、冰貝、拖羅、平貝、北寄貝、縞蝦、櫻鰤、真鯛、池魚王等等,冰貝口感爽脆,鮮

前菜
枝豆-枝豆粒爽脆清甜,表面鹽粒增加枝豆鮮味,令人食不停口。

烤物拼盤

螢光魷魚
熟的螢光魷魚飽滿多膏,口感爽脆,鮮甜且有海水味。

壽司拼盤

刺身
刺身盤份量十足,有9款不同的刺身,分別有蜜甘鯛、冰貝、拖羅、平貝、北寄貝、縞蝦、櫻鰤、真鯛、池魚王等等,冰貝口感爽脆,鮮甜無比。平貝嫩滑鮮甜,味道清爽。北寄貝肉質肥厚、口感極佳,生吃時是褐紫色,加熱會變為紅色。縞蝦又稱北海蝦,和甜蝦、牡丹蝦同列三大生食級別的蝦,縞蝦又屬於其中數量最少的高級食材,清爽的甜味和富有彈力的肉質是縞蝦的最大特色。櫻鰤是櫻花盛開的季節被捕撈到的鰤魚的稱呼,這個時節的鰤魚油脂分布均勻,香味高雅,口感細緻。

海鮮粥
粥底加入鮑魚、鮮蝦、蜆肉等海鮮,粥底有清淡海鮮鮮味,粥底綿密。

雪糕
一碟有齊多款口味,最特別將雪糕整成長條型一條條插在冰碟上,擺盤特別,味道也不錯。