2019-06-05 425 瀏覽
放lunch break同事話又口痕想飲台式飲品,於是就跟大隊試飲東喜茶。$35芝芝白桃茶(微甜):茶底濃幾好,而且帶桃香味,桃味自然唔假,芝士奶蓋既芝士味奶味香唔會話太厚重。成杯野味道正常發揮。
放lunch break同事話又口痕想飲台式飲品,
於是就跟大隊試飲東喜茶。

2019-03-12 356 瀏覽
放工在上環等朋友食飯,見有時間,所以就決定式下尼間東喜茶。鋪頭表面乾淨。放工時間沒有很多人排隊,只有兩三个在等飲品,岩晒怕排隊的我。我第一次試尼間東喜茶,本想試下芝士芒芒,但諗諗下都係穩陣啲試下杯珍珠奶茶加芝士奶蓋,付款後等了五六分鐘就攞得。珍珠奶茶味道不過不失,但个奶蓋就非常之好味,芝士味道夠咸香又濃厚,值得一讚!下次會試下芝士芒芒,因為店長介紹話係最熱賣飲品之一,不可不試。茶味珍珠芝士奶蓋(五个為滿分)
放工在上環等朋友食飯,見有時間,所以就決定式下尼間東喜茶。

珍珠奶茶加芝士

茶味

珍珠

芝士奶蓋

(五个
為滿分)
珍珠奶茶加芝士
2018-12-10 480 瀏覽
假日經過上環見到開咗間東喜茶,就入去試吓。都有好多其他種類,價錢平均$30 幾,唔算貴。買之前店主提示可以用優惠卷,我就買咗Klook 優惠券, 又再抵啲我自己就鍾意紅柚,仲有新鮮果肉👍🏻👍🏻
我自己就鍾意紅柚,仲有新鮮果肉👍🏻👍🏻
2018-11-17
5 分鐘 (堂食)
2018-11-30 345 瀏覽
近日聽朋友講話東喜茶出左新飲品,所以今日中午襯中午食完飯就去試試新野!入到去問職員先知道原來係水果杯,面層仲要加埋芝士唔怪之得叫邪惡水果杯啦!不過啱哂芝士愛好者嘅我啦同時間發現呢間東喜茶有klook優惠,我呢個邪惡杯即時升級更邪惡,免費再加OREO,埋單$25抵到爛走時發現原來唔止出左新水果杯,仲出左芝士士多啤梨!睇見張poster真係好吸引下,冇左已過季節嘅芝士芒芒,而家有個芝士士多啤梨!今個冬天真係要多做運動先平衡到了!
入到去問職員先知道原來係水果杯,面層仲要加埋芝士
唔怪之得叫邪惡水果杯啦!不過啱哂芝士愛好者嘅我啦

2018-11-14
10 分鐘 (堂食)
2018-11-28 223 瀏覽
很好飲也很邪惡的奶蓋茶系列!我每次都會點奶蓋抹茶skim milk+0%糖,你以為會不甜沒味道嗎?少年你太年輕了,對我來說還是偏甜,所以想像不到正常甜度會有多disastrous芝士奶蓋微鹹很creamy,抹茶茶味濃,本身已有latte感,搖勻奶泡後味道更突出,令人忍不住再點一杯,日日點一杯,想不到一杯都會上癮!但是太貴、太邪惡,不了。
很好飲也很邪惡的奶蓋茶系列!

但是太貴、太邪惡,不了。
2018-10-27 208 瀏覽
之前都係飲芝士水果,今次想飲其他,試咗芝士四季春。本身諗住唔甜,點知落單職員問咩甜度,即係同佢講走甜。一嚟梗係開蓋飲佢個芝士先啦,個面有啲綠茶粉,芝士食落有少少茶香味個四季春唔算好濃,但係都有茶味。應該就係因為係綠茶,冇紅茶咁苦,所以加埋個少少鹹嘅芝士,啱啱好。如果大家怕太淡,小甜都好夠

如果大家怕太淡,小甜都好夠

2018-10-24
6 分鐘 (外賣自取)
2018-10-22 145 瀏覽
《東喜茶》 #食在上環📍上環德輔道中308號富衛金融中心地下6號舖-今次黎到上環買野飲,平時係上環飲開天仁茗茶,今次就試下東喜茶,有時掛住喜茶嘅時候就可以飲下啦🔹凍芝士靜岡抹茶 $35 杯上面好細心寫好佐先飲芝士,之後再用飲管飲抹茶,芝士有咸咸地既味道,唔會好甜,而抹茶部分好似飲緊星巴克既抺茶牛奶咁,好好味好鍾意🍴9/10
《東喜茶》 #食在上環
📍上環德輔道中308號富衛金融中心地下6號舖

🔹凍芝士靜岡抹茶 $35

🍴9/10
2018-09-22 203 瀏覽
颱風山竹吹襲香港過後,翌日跟部分香港人一樣得到額外一天假期,可是大部分震售業、飲食業已經復工。是日岀來覓食,首先路經鄰近的地仁茗茶台式飲品店,平時很多人在排隊,今天竟然一個人也沒有。原以為東喜茶也是一樣的光景,誰不知包括我在內,共有五人在等候點餐。第一次喝,點了一杯凍低脂靜崗抹茶少冰走甜($35),顏色討好,面層有一層低脂奶泡,充滿鹹香味,與走甜的抹茶很配,奶泡很岀色,反而綠茶很平凡,只有淡淡抹茶味。東喜茶的價位比較高一點,可以很喜歡可以選擇冰度、甜度,而且奶泡系列可以選擇全脂/低脂!而且我的飲品沒有附上飲管,因為只需打開設定的杯蓋口就能夠品嚐,十分環保!唯一不好的是,不知道我的杯蓋是否剛好壞了,蓋不上,導致一直要按著杯蓋才不會被杯蓋打到嘴,有點小麻煩,哈哈。
2018-09-17
10 分鐘 (堂食)
2018-09-18 160 瀏覽
今個颱風山竹吹到公司亂七八糟,剩係執手尾都執左兩日。累到七彩落街唸住買杯珍珠奶茶慰勞一下自己,行經東喜茶見到舖面啲水果茶勁吸引。所以order咗杯霸~氣~橙子🍊!哈哈!一唸起個名已經想笑,等陣就睇下佢有幾霸氣先😂當收到杯嘢飲時真係眼前一亮,好靚丫!😍外觀真係比滿分,所以決定即刻飲唔等到返公司喇!😋呢杯霸氣橙子好有鮮橙味,加埋茶真係好夾,又唔太甜!$39本來唸住都幾貴下,飲完就覺得物有所值!值得推介俾朋友!👍👍PS.下次要試下芝士乜乜先😍😍😋😋

PS.下次要試下芝士乜乜先😍😍😋😋
2018-09-18
  • 霸氣橙子
因為外賣app Honestbee有coupon所以外賣叫佐一杯靜岡芝士抹茶(HK$ 38.5)。大家可以選擇凍/熱,全脂/低脂奶,同甜度(100%,75%,50%,同25%),另外可以選擇加椰子脆片(+HK$5)滿溢的芝士奶蓋,以四十五度角湧入口中,幸福的感覺無需多言帶鹹味既芝士奶蓋飲到差唔多之後,底下既抹茶亦到開始出動,同芝士奶蓋完美融合我唔肯定啲抹茶係咪真係靜岡來,但呢杯芝士抹茶真心好飲!唯獨是有一樣嘢希望佢哋可以留意:我唔係第一次飲呢間東喜茶,有時飲會要求加extra配料(好似今次就想試下加椰子脆片),但唔知點解次次都未能得常所願,錢就照收,但到杯嘢飲來到既時候發現翻遍個袋同杯嘢飲,配料都無跡可尋。。。。。希望呢間分店既同事可以留心 除此之外,好似芝士百桃,芝士芒芒同今次呢杯靜岡抹茶都非常值得一試
滿溢的芝士奶蓋,以四十五度角湧入口中,幸福的感覺無需多言

靜岡芝士抹茶

我唔肯定啲抹茶係咪真係靜岡來,但呢杯芝士抹茶真心好飲!

唯獨是有一樣嘢希望佢哋可以留意:

2018-08-28
30 分鐘 (外賣送餐)
靜岡芝士抹茶
  • 靜岡芝士抹茶,芝士百桃,芝士芒芒
2018-07-23 354 瀏覽
之前試過芝士奶蓋綠妍今次試新野一向係抹茶控既我就試試個靜岡抹茶啦!呢杯我叫左低脂芝士奶蓋,同埋少甜其實低脂既味道同全脂差唔多不過自我感覺良好d好似冇咁邪惡咁奶蓋同抹茶既味都幾夾不過覺得少甜都係好甜!下次叫微糖就差唔多相對於綠妍呢杯靜岡抹茶滯好多因為本身個抹茶底已經係有奶所以芝士奶蓋還是配清茶好!下次都係飲返綠妍價錢要成三十幾蚊明明印象中台式飲品應該係十幾蚊既價位所以都覺得幾貴但奶芝奶又的確係好味既一個月一次 唔緊要啦!
之前試過芝士奶蓋綠妍
今次試新野
一向係抹茶控既我就試試個靜岡抹茶啦!
靜岡抹茶

呢杯我叫左低脂芝士奶蓋,同埋少甜
其實低脂既味道同全脂差唔多
不過自我感覺良好d
好似冇咁邪惡咁

奶蓋同抹茶既味都幾夾
不過覺得少甜都係好甜!
下次叫微糖就差唔多
相對於綠妍
呢杯靜岡抹茶滯好多
因為本身個抹茶底已經係有奶
所以芝士奶蓋還是配清茶好!
下次都係飲返綠妍

價錢要成三十幾蚊
明明印象中台式飲品應該係十幾蚊既價位
所以都覺得幾貴
但奶芝奶又的確係好味既
一個月一次 唔緊要啦!
靜岡抹茶
Heeretea is everywhere and I can't escape from it!!!After trying the one on Lyndhurst Terrace, I came across this one near the Tram terminal.Had the fruit tea which was packed with fruits.Very refreshing and thirst quenching on a hot day.There was passionfruit, grapefruit, lime and watermelon which infused in the tea nicely.The only thing I didn't like were the passionfruit pips which were sharp and gritty but overall the tea, fruit and sweetness were balanced. It seems there are more option
It seems there are more options at this joint compared to the other one I went.

2018-06-21 1630 瀏覽
近這一兩年,發現在上環區越來越多咖啡店及找換店! 台式飲品店亦不甘示弱!位於上環德輔道中 Paper Stone 附近,在4月29日結業的華潤堂舊址,5月中圍板,最近開了一間台式飲品店 <東喜茶> ,店子試業中 (招牌的紅紙尚未撕下來),這個新成員約一個月前,在中環擺花街已開了分店!在香港的台式飲品店越來越多,包括:為人熟悉多年的 <貢茶>、<歇腳亭>、<天仁茗茶>...近年還有 、<茶湯會>、<一芳>、<東喜茶>、<清玉>...等,加入戰團!銅鑼灣人氣店 Tiger Sugar...現時,上環區已有四、五間台式飲品店嘞!亦包括新成員 want to drink 呢!其實我從來未幫襯過 <東喜茶>,所以也好奇這裏的飲品有什麼特色呢?大致上這裏的飲品由 $23∼$48不等,多數是 $35 㗎!不算平宜啊!包括:傳統奶茶、茗茶配芝士、混合茶配芝士、超級水果茶、純茶、季節限定系列等!似乎店方以芝士奶蓋系列為主打!食客可依自己口味選擇糖份甜度及加錢 $
近這一兩年,發現在上環區越來越多咖啡店及找換店!

不算平宜啊!
似乎店方以芝士奶蓋系列為主打!

食客可依自己口味選擇糖份甜度及加錢 $5加配 Oreo 或珍珠!

聽見昨日幫襯的同事推介芝士奶蓋飲品,
之前我怕肥,一直都無試過坊間台式飲品店的芝士奶蓋系列,剛剛咳了一個月,我磅數跌破100磅,現時有 Quota 嘞!
不過,為了氣管著想,暫時都不敢飲凍飲呀!

幸好!平日中午時段尚算少人,等上大約5分鐘便取得,
反而熱飲比凍飲等得耐啲呢!

由於我要買飯,同事幫我買熱飲,真係麻煩了她嘞!

季節限定
芝士芒芒 $42
頂層呈奶白色,成杯是淡黃色;成品好像一杯啤酒!
700毫升的確很大杯啊!
在製作過程見到店員,加入冰及芒果打成蓉,變成沙冰的質感,入口充滿芒果的香甜味,果味濃郁,質感濃稠,口味清新冰涼透心,由於很大杯,加上加入芝士奶蓋的關係,飲完的確幾飽溜呀!

芝士芒芒

芝士火火 $42
店方選用桃紅色肉的火龍果, 賣相呈紫紅色,相當吸引!
火龍果本身味道較淡,
因此打成蓉之後口味偏淡,同樣是質感濃,相對芝士奶蓋味道突出!
整體也是不錯喝,而且解渴的消暑飲品呢!

熱飲推介
熱芝士白桃 $35 (少糖 75%)
外賣熱飲可要求用膠袋,不用額外膠袋費!熱飲用上紙杯盛載,闊身而矮的紙杯相對比較膠杯看起來份量少一點,卻起碼有500毫升呀!
少甜之下,白桃的味道較為突出而且帶出茶的清香,頂層濃厚的芝士奶蓋,香滑微鹹並不膩口,是恰到好處!芝士奶蓋質感濃稠,白桃茶是水的稀薄質感;不論口感抑或口味也有兩種層次感呢!

2018-06-21
5 分鐘 (外賣自取)
芝士芒芒
2018-06-20 564 瀏覽
第一次嘗試出名嘅「喜茶」翻版 - 東喜茶!之前其他地方實在要排隊排太耐,無機會試。雖然知道最出名嘅係奶蓋茶同水果茶,反而俾夏日限定嘅「芝士火火」深深吸引!(其實因為張相太靚)可能因為中環新開張,中午時段都只需要排10分鐘!店鋪以灰色石作主調,環境乾淨俐落,唔似茶店!芝士味的確好濃,也很多泡泡,配合清新嘅火龍果沙冰又幾配搭!由於火龍果本身無乜味,芝士會喺主角。適合鍾意「淡口味」嘅朋友。唯一美中不足就係價錢偏貴,$42一杯,有點肉赤!

唯一美中不足就係價錢偏貴,$42一杯,有點肉赤!

2018-06-20