2022-03-06 1175 瀏覽
Lunch走左去搵粥食,行幾條街食碗粥🙄我發覺佐敦呢區冇乜食粥嘅地方,唯有試下呢間外表麻麻嘅粥店。目標明確想食南瓜粥!但淨係一個粥又好齋咁,叫多個炸兩就差唔多啦😌粟米南瓜粥比想像中大碗😬味道中規中矩偏淡嘅!都好嘅~淡啲清啲好呀!炸兩$15嘩…又係大大份咁🤭腸粉皮好厚…入面都算脆嘅!都係普普通通,勉強可以水平!簡單啲講:係大件夾抵食嘅!係填飽肚嘅好選擇!但我試過一次就夠,唔會有第二次~
Lunch走左去搵粥食,行幾條街食碗粥🙄
我發覺佐敦呢區冇乜食粥嘅地方,唯有試下呢間外表麻麻嘅粥店。

粟米南瓜粥
比想像中大碗😬味道中規中矩偏淡嘅!
都好嘅~淡啲清啲好呀!

炸兩$15
嘩…又係大大份咁🤭
腸粉皮好厚…入面都算脆嘅!
都係普普通通,勉強可以水平!

南瓜粟米粥
炸兩
2021-10-22
2022-01-21 530 瀏覽
其實區內有間粥點真係可以省唔少錢,食個炸兩都頂到半日佢嘅炸兩只賣$15,腸粉質地ok,係包得鬆散,切完已經甩頭甩尾,另外油炸鬼雖然通常係用隔夜,不過真係太淋。。。汁醬全部自己落多麻醬
其實區內有間粥點真係可以省唔少錢,食個炸兩都頂到半日

汁醬全部自己落
多麻醬
炸兩腸

2022-01-17
2021-12-20 421 瀏覽
【 🦐鮮蝦粥 + 🥨炸兩】($33)+($15)~~~📍評分:9.5/10 ~~~⏩ 呢間粥鋪一行出佐敦站B出口就見到,成日都爆灑🤯,好多人排隊等位!今日少人d終於試到,但係都等左陣🤣,不過食完就明點解咁多人loo😛!~~~真係要講句,份量咁多料咁足😍,價錢就咁抵,真心係良心鋪❣️!好多隻大大隻既蝦肉🤩,有成8-9隻勁誇張‼️蝦肉口感超彈牙爽口 🦐,味道非常之鮮甜新鮮,絕對唔係一般冰鮮平價貨,絕對係出乎我意料😜!生滾粥好綿好滑🍲,新鮮滾熱辣,入口又夠香😋!而且好多蔥同薑絲🌿,口感爽口又辛辛辣辣,食完暖笠笠好暖胃🔥!炸兩又係多到唔洗錢咁🤣,大大份大大舊🤩,腸粉皮口感軟滑,包住香脆既油炸鬼,好夠香口入味😈,配埋粥食一流🤤!~~~✅ 整體黎講,食完係會有大滿足既感覺‼️好彩我都算大食🤣,細食既女仔真係share幾個人食都夠🤡,絕對啱灑大食既人黎幫襯😏,包滿足到你個胃🤫!~~~

【 🦐鮮蝦粥 + 🥨炸兩】($33)+($15)
📍評分:9.5/10
鮮蝦粥+炸兩
2021-12-15
鮮蝦粥+炸兩
2021-09-09 510 瀏覽
東海粥店 油麻地分店: 侮辱客人!對客人惡然相向!歧視客人!趕客!強迫客人買紙杯!請食物牌照科人員跟進!到底食店牌照可不可以零售紙杯?話說今天我兩人到店叫了一個粥餐及一個二餸湯飯,粥餐到了,我見湯飯遲遲未到,就去茶水位置順手攞了紙杯倒了開水,老闆娘走來大大聲鬧我攞咗紙杯,我已即時道歉講唔好意思,講明自己完全冇飲過紙杯,可以退回,老闆娘冇出聲,我以為事情完結。誰知老闆娘過一陣打單過嚟要收兩蚊,我覺不合理,茶水位置及紙杯筒完全「沒有貼紙」要收錢,同一位置好易讓客人以為疫情下可選擇紙杯,突然收錢等於設個陷阱多收費🧐🧐港幣$2 是少,老闆娘惡言相向,態度惡劣讓客人我怎吞得下氣?怎安心一陣捧出來的食物安全? 我提出取消未做出來的湯飯,老闆娘更加大發雷霆,大聲講不能取消,叫咗就要俾錢,我講食物未出來,等於貨物我都未見過,為什麼不能退?老闆娘講唔出道理,即時大聲趕我們走,開門做生意這是什麼服務態度?

請食物牌照科人員跟進!到底食店牌照可不可以零售紙杯?

2021-09-09
2020-09-29 868 瀏覽
同朋友係佐敦夜晚想搵野食 咁岩發現呢間近地鐵站嘅粥店難得仲有開得咁夜嘅粥店 而且店面好光猛好新淨瑤柱粟米粥 $35一黎到見到原來好大碗 可以食到飽飽食到係熱辣辣岩岩滾起嘅 粥底好綿滑 好好食 唔似出面溝稀哂嘅粥裡面夾雜好多粟米同瑤柱粒 好足料好耐冇食過咁足料嘅粥 食到好飽肚足料得黎又大碗 好抵讚朋友叫左湯飯 一樣係好大碗有三餸同兩餸揀 仲有包埋自選一款菜落湯試咗個湯覺得好好飲 仲要唔似味精湯呢到好真材實料嘅感覺 豆漿 $7 蒸蘿蔔糕$13仲有豆漿同蒸蘿蔔糕叫蒸蘿蔔糕都好滑好好食 同朋友食完都好滿意 會想再食嘅粥店~
同朋友係佐敦夜晚想搵野食 咁岩發現呢間近地鐵站嘅粥店

呢到好真材實料嘅感覺

豆漿 $7 蒸蘿蔔糕$13
仲有豆漿同蒸蘿蔔糕叫
蒸蘿蔔糕都好滑好好食

同朋友食完都好滿意 會想再食嘅粥店~
瑤柱粟米粥
宵夜