2004-09-13 26 瀏覽
我記得去年我奶奶生日,我們同我姑奶兩公婆同我奶奶食飯慶祝,點知那天個個都收夜,得我同我奶奶先去等位。我們8點入席,個部長三番四次催我們落單,最哀我本身是食長素的,不知該叫什麼吃好,我奶奶平時又吃得很隨便,最麻煩是我姑奶,不斷在電話裹叫我點些又便宜又好吃的菜,結果都係要等到9點他們到齊才點菜,那個部長已經黑口黑面...兩個月前我們擺滿月酒,主要是貪他們的地點方便,告訴人家在太古地鐵站A出口,唯一一家酒家便是;那天擺了三圍,每圍都三仟幾元,以擺滿月來說算是豪的了。服務算是改善了不少,除了那些阿姐八卦問我收身方法外,其他都沒什麼問題。那天可能因為是閒日,場面很冷清,晚飯也不足半場,不過食物方面除了隻雞不夠熟外,其他的食物都不錯,最好吃的竟是駌鴦飯,除傳統的白汁外,改用茄汁來送飯,味道一流,通常最後的粉麵飯沒人吃的,那天竟然全部吃清光,真是神奇!!

2004-05-11 18 瀏覽
"媽打日"一行九人到此飲下午茶(兩點開始)。因未來過,加上大時大節,都無乜期望,但又唔錯喎。叫左十樣點心,質素OK。到左三點,突然見到好多人去大排檔拎野食,原來係所有點心一律$7.8,於是又拎多五樣返來食,加上之前已經炒左碟伊麵,都好夠飽。最好味係豬腳薑,我仲見隔離兩個人都拎左兩碗呢!!不過下午茶的茶錢都要$8一位,就貴左D,埋單三百幾,OK啦!!!
(非會員)
真係未試過咁差既服務態度!幾好食都好啦,食到一肚火!背隻骨落呀!嬲到我一定寫信去投訴佢!我未去過呢間野食飯既,尋日同d 同事搞下新意思去呢度食團年午飯啦,早一個星期我地已經book 左一張十二位既檯,留左名同電話架啦,我地分兩批去到,我係後一批既,問個知客我地邊張檯啦,明明睇住佢指住我地果個留名,同埋個留電話係o岩o架啦,睇住佢寫住「廣13」,就叫我地上三樓廣州廳13 號檯啦我地上到去,見到另一批同事,搵到廣州廳,然後前一批同事話:「o衣唔係喎,個知客話我地知係F18喎!」(我唔太記得個檯號啦,總之唔同啦),咁去到廣州廳,有個白衫伙記就同我地講:「你地張飛呢?」但係個知客冇俾飛我地喎,咪話:「你地冇俾飛我地喎!」伙記就話:「你冇飛我唔俾得你地坐架喎!你去囉番張飛先啦」咁我地就話:「你問番個知客咪得囉!」跟住有個黑衫既伙記又黎問,嘩,惡得佢呀,勁話:「咁你地要囉飛先黎得o架嘛!」又話:「呢度人地訂左檯架喎!」我地真係忍唔住話:「喂,我地都訂左檯呀!」後來訂位既同事就冇哂辦法,自己去走出去睇番我地係邊張檯,個黑衫既仲要同其他伙計講:「o拿,你地唔好開茶俾佢地呀!」嬲得我呀,好似我地黎霸住乞
我地上到去,見到另一批同事,搵到廣州廳,然後前一批同事話:「o衣唔係喎,個知客話我地知係F18喎!」(我唔太記得個檯號啦,總之唔同啦),咁去到廣州廳,有個白衫伙記就同我地講:「你地張飛呢?」但係個知客冇俾飛我地喎,咪話:「你地冇俾飛我地喎!」伙記就話:「你冇飛我唔俾得你地坐架喎!你去囉番張飛先啦」咁我地就話:「你問番個知客咪得囉!」跟住有個黑衫既伙記又黎問,嘩,惡得佢呀,勁話:「咁你地要囉飛先黎得o架嘛!」又話:「呢度人地訂左檯架喎!」我地真係忍唔住話:「喂,我地都訂左檯呀!」後來訂位既同事就冇哂辦法,自己去走出去睇番我地係邊張檯,個黑衫既仲要同其他伙計講:「o拿,你地唔好開茶俾佢地呀!」嬲得我呀,好似我地黎霸住乞食咁,到最後先發現個知客安排錯哂d 檯,哼,我唔理架啦,我一於決定要投訴果個黑衫既,我都明年卅晚係多d 人,但係態度咁差,又唔識變通,搞到我地走黎走去,請我都唔會再去啦
2004-01-05 18 瀏覽
千層糕: 有咸蛋黃既?? 怪怪的.. ~_~奶皇卷: 似馬拉糕多d?!雞絲腸粉: 唔好味=( 煎芋頭糕: ok 啦... 不過不失...如過多d芋頭會好d...紫菜芋蓉芒果卷: 咁多樣最好味個樣^_^ (可能我鍾意食...)仲有咸水角, 蜜汁叉燒飽同埋燒肉...不過我冇食到佢地呀~~
千層糕: 有咸蛋黃既?? 怪怪的.. ~_~
奶皇卷: 似馬拉糕多d?!
雞絲腸粉: 唔好味=(
2003-07-17 12 瀏覽
首先個登記處搬左去樓下個升降機大堂, 令到場內唔會有好多人迫埋一齊, 上到去個場又乾淨左好多, 每張檯都有盒紙巾任你用, 怪唔得沙示高峰期果排都仲可以日日都要等位.飲茶都係一般點心款式, 但賣相己令我垂涎, 唔會有一般酒樓咁的賣相, 同埋係好好食.前幾日同屋企去食晚飯, 叫左個二人套餐加個鴨掌同埋乳鴿一隻, 個套餐有燒味拼盤, 腰果雜菜蝦仁, 時菜一碟, 兩碗伊麵, 甜品同埋果盤, 六個菜在落單後十五分鐘後黎晒, 算好快, 個腰果蝦仁, d蝦好大隻, 個伊麵都係熱辣辣的.最後黎甜品了, 甜品都可以有四個選擇, 當晚是紅豆沙, 綠豆沙, 紫米露同埋合桃露, 但黎甜品時紅綠豆沙都賣晒了, 得番紫米露同埋合桃露, 於是我一個選合桃露而屋企其他人選紫米露, 合桃露又係熱辣辣的, 甜味剛剛好, 之後有另一張檯要甜品, 連合桃露都賣晒就知賣得.最後係果盤, 有西瓜同哈蜜瓜, 同唱k果d果盤差無幾, 生果都算新鮮.
首先個登記處搬左去樓下個升降機大堂, 令到
場內唔會有好多人迫埋一齊, 上到去個場又乾
淨左好多, 每張檯都有盒紙巾任你用, 怪唔得
沙示高峰期果排都仲可以日日都要等位.
飲茶都係一般點心款式, 但賣相己令我垂涎,
唔會有一般酒樓咁的賣相, 同埋係好好食.
前幾日同屋企去食晚飯, 叫左個二人套餐加
個鴨掌同埋乳鴿一隻, 個套餐有燒味拼盤,
腰果雜菜蝦仁, 時菜一碟, 兩碗伊麵, 甜品
同埋果盤, 六個菜在落單後十五分鐘後黎晒,
算好快, 個腰果蝦仁, d蝦好大隻, 個伊麵
都係熱辣辣的.
最後黎甜品了, 甜品都可以有四個選擇, 當
晚是紅豆沙, 綠豆沙, 紫米露同埋合桃露,
但黎甜品時紅綠豆沙都賣晒了, 得番紫米露
同埋合桃露, 於是我一個選合桃露而屋企其
他人選紫米露, 合桃露又係熱辣辣的, 甜味
剛剛好, 之後有另一張檯要甜品, 連合桃露
都賣晒就知賣得.
最後係果盤, 有西瓜同哈蜜瓜, 同唱k果d果
盤差無幾, 生果都算新鮮.