2010-06-11 32 瀏覽
尋日(10-6-2010 Thur)侄女生日返o黎食飯,食完兩個蛋糕後又到呢間o既雜果涼粉,呢個係大嫂買返o黎o既.佢買o左四個,個個都滿滿的,淡奶另外一個碗裝住.打開睇,已經有芒果汁o係o度,生果有西瓜,蜜瓜,芒果,奇異果,重有珍珠,加埋淡奶食,大嫂就讚不絕口,我就因好飽,只食小小生果,都係芒果汁最好味.我重好記得佢開o左冇幾耐,我同男友去食時,芒果汁好少,問佢攞多少少就唔出聲咁加收$5.00o既經驗,不過今次佢o既芒果汁都有好多.

2010-06-10
其他
生日
2010-06-09 13 瀏覽
再試松記~今次叫左客綿綿冰? 唔係好記得個名... 加左"可可米" and 大珠珠~朱古力既愛好者..... 好味~ 冰得黎似雪糕, 但係又無雪糕咁硬... 下次試下個豆腐味先至得~另外叫多一客 "朋友介紹" CK so ... 一層餅皮一層cream一層芒果肉... 合成得黎... 都好配合~ 唔會一 擘擘 ... 朋友... 無介紹錯~
再試松記~
朱古力既愛好者..... 好味~
冰得黎似雪糕, 但係又無雪糕咁硬...
下次試下個豆腐味先至得~

另外叫多一客 "朋友介紹" CK so ...

一層餅皮一層cream一層芒果肉...

2010-06-05
紀念日
  • ck so
2010-06-09 31 瀏覽
於「季季紅」晚飯後,雖然各人已吃了 Patisserie Yamakawa 的芒果忌廉卷蛋,但席間一眾男性友人仍嚷著要去荃灣的「松記」吃糖水,誰說只是女人有兩個胃,男人咪一樣都另有一個甜胃!以往在旺角上班時,間中也會和食友到油麻地的「松記」吃糖水,但自從轉到中環上班後,已很久未有到訪,而位於荃灣這分店更是頭一次光顧。一行七人約晚上九時半過後去到,這是吃糖水的高峯時段,店內當然坐無虛席,店員立時領我們到隔壁相連名為「趣苑」的茶餐廳坐下,食友們都在猜測這兩店是否同一東主或是合作伙伴,雙方互惠互利,把座位靈活地運用,務求盡快吸納全部顧客。管他吧,一到便有位坐又不用排隊,始終是顧客之福嘛。七個人當中竟然有四個點雜果三色涼粉,另三個就點 Summer, 看來我們嘗新意欲勁低呢。雜果三色涼粉 ($25) -- 這款甜品的份量其實頗大,一個甜品碗盛得滿滿都是新鮮水果,包括有芒果、蜜瓜、奇異果、哈蜜瓜等,色彩繽紛奪目。另碗內放上三種不同顏色的涼粉,除了黑色的傳統涼粉外,另有兩種分別是白色及透明色的涼粉,這兩款涼粉味道清淡得來帶輕微甜味,有點涼涼的像薄荷味的感覺。除生果及涼粉外,再加上適量的椰漿、芒果漿

雜果三色涼粉 ($25) -- 這款甜品的份量其實頗大,一個甜品碗盛得滿滿都是新鮮水果,包括有芒果、蜜瓜、奇異果、哈蜜瓜等,色彩繽紛奪目。另碗內放上三種不同顏色的涼粉,除了黑色的傳統涼粉外,另有兩種分別是白色及透明色的涼粉,這兩款涼粉味道清淡得來帶輕微甜味,有點涼涼的像薄荷味的感覺。除生果及涼粉外,再加上適量的椰漿、芒果漿和淡奶等,混合埋那些新鮮合時的水果和凉粉同吃,真的份外滋味。

Summer ($20) -- 這款甜品是我的至愛,每次到訪都必選無疑。其實它只是用大西米及幾款新鮮生果如蜜瓜、芒果、西瓜等做甜品底,加上大量芒果汁,兩球自選雪糕,再在碗邊插上2支像黑白配的朱古力棒,便大功告成。至於雪糕款式的選擇就有曲奇、朱古力、芝麻、芒果及紅豆。我這朱古力怪當然首選朱古力 + 紅豆,西米煙韌有咬口,而水果就新鮮甜美,多水多汁,配合埋脆口的朱古力棒,用來點芒果汁和雪糕同吃,絕對是完美的化身,夏天吃肯地會讓你有種透心涼的感覺啊!

「松記」的出品,品質算是不錯,而且亦創意十足,加上價錢比市面一般新派甜品店經濟抵食,服務亦相當不錯,對喜歡吃甜品的人來說,絕對值得一去再去。

雜果三色涼粉
雜果三色涼粉
2010-06-07
宵夜
  • summer
2010-06-08 13 瀏覽
荃灣店松記是比長沙灣總店貴兩三元的,不過人龍依舊。我們拿了號碼紙就等叫入座,想不到他們竟然帶我們到旁邊的麵店,我想應該是兩家店協商了,果然懂得做生意呢。我照舊點了幻彩明珠,男友叫了雪山,朋友點了蜜瓜豆腐花。當店員問我們要不要花奶,我就要求另上(一向在油麻地或長沙灣店都是這樣叫的),誰知他竟然一口拒絕,頭也不回就走了。其實食物跟其他店的都差不多味道,不過服務態度真的差勁,下次要吃松記還是到其他分店。

2010-01-23
$17 (宵夜)
  • 幻彩明珠
2010-05-26 17 瀏覽
每次必叫summer 個2條黑白配係好好味可以浸住D汁黎食極之推介!另外 幻彩明珠 , 紅豆杯杯冰 又一好選擇!價錢相宜,份量又多~我個人最鐘意係明珠. 好煙癮!!!!可以加明珠加4蚊!
每次必叫summer

個2條黑白配係好好味
可以浸住D汁黎食

極之推介!
另外 幻彩明珠 , 紅豆杯杯冰 又一好選擇!
價錢相宜,份量又多~

我個人最鐘意係明珠. 好煙癮!!!!
可以加明珠加4蚊!
  • 幻彩明珠
  • Summer
2010-05-22 12 瀏覽
2010-05-22
好多紅豆;-) yeah!
曲奇雪榚 甜味恰到好處~
明珠好食
  • 紅豆杯杯冰
2010-05-17 58 瀏覽
夜晚,丫哥車我去荃灣遊車河,泊低架車,去左松記食糖水,叫左芒果西米露,雪糕黑珍珠,同紫米奶皇湯丸,芒果西米露我無食,唔知咩味雪糕黑珍珠,雪糕有四隻味揀,都幾多選擇~雪糕好滑,黑珍珠都好透紫米奶皇湯丸,一碗五粒,外表好靚,食落個皮好薄,奶皇好濃,好味,個糖水好重薑味,好辣下XD
夜晚,丫哥車我去荃灣遊車河,
泊低架車,
去左松記食糖水
叫左芒果西米露,雪糕黑珍珠,同紫米奶皇湯丸,

芒果西米露我無食,唔知咩味

雪糕黑珍珠,雪糕有四隻味揀,都幾多選擇~
雪糕好滑,黑珍珠都好透

紫米奶皇湯丸,一碗五粒,
外表好靚,食落個皮好薄,奶皇好濃,好味,
糖水好重薑味,好辣下XD
芒西+黑珍珠
黑珍珠
紫米奶皇湯丸
2010-05-12
$30 (宵夜)
芒西+黑珍珠
黑珍珠
紫米奶皇湯丸
2010-05-12 22 瀏覽
提早左陪丫媽去到冇哂人 好多位 正`我地\叫左留連pankcake 同埋雪花冰 同埋紅豆沙黑珍珠戈pankcake入面有好多留連正雪花冰 份量大 右埋下面啲生果同焦糖同花生碎 好好味但系戈紅豆沙黑珍珠真系吾得 食落去好似飲水緊 咩味都冇
提早左陪丫媽

2010-05-07
母親節
  • 留連pankcake
2010-05-11 10 瀏覽
琴晚同左d fan去左呢間店食糖水,之前都想來,但一見到排隊等入去o既人龍就唔想入了,但琴晚早左,大概9點到去到,都仲有位.叫左個西瓜滑冰,老實講真係幾滑,而且好足料,成口都係西瓜肉,好好味,而且大大杯都係$15,好過走去茶餐廳到飲杯檸茶.
琴晚同左d fan去左呢間店食糖水,之前都想
來,但一見到排隊等入去o既人龍就唔想入了,
但琴晚早左,大概9點到去到,都仲有位.
叫左個西瓜滑冰,老實講真係幾滑,而且好足料,
成口都係西瓜肉,好好味,而且大大杯都係$15,
好過走去茶餐廳到飲杯檸茶.
2010-04-24 24 瀏覽
食完晚飯, 例牌要食甜品. 我想去松記食CK酥, 便一眾八人拉大隊來到松記.等咗一陣, 總算在店門外搭好枱, 坐底揀嘢食, 一看到餐牌就心郁郁想試其他,後來都係揀番CK酥, 朋友仔就揀其他甜品, 只評吃過甜品1) CK 酥 $28如無估錯, CK酥並不是用真正的酥皮製成而是用米紙烤烘的, 前者成本較貴,製作仍麻煩, 口感較實和鬆, 而且重牛油味; 後者便宜和容易制作, 脆度高於前者,但沒香味. 雪糕是普通雀巢雪糕. 配料是芒果, 忌廉和啫喱, 實際上, 個人覺得價錢和質素相比, 稍貴了點. 不過難得一次就算了2) 合桃糊 $14(?)偷吃友人的合桃糊, 滑算滑, 但合桃味不重, 實屬麻麻, 勝在不太甜, 較容易入口.
食完晚飯, 例牌要食甜品.
我想去松記食CK酥, 便一眾八人拉大隊來到松記.
1) CK 酥 $28
不過難得一次就算了
2) 合桃糊 $14(?)

ck酥
2010-04-17
$20 (其他)
2010-04-07 15 瀏覽
與先生吃過晚飯, 再散一散步, 想吃個糖水為今年復活節假期畫上完美的句號。荃灣糖水店舖眾多, 先生極力推介這間!入去細看之下, 的確是比其他店客源不絕, 幾乎坐滿!我們二人點了幻彩粒粒 $26好多生果, 中間有舊士多啤利味的冰, 二人食極也不完糯米茲西米露 $17糯米茲係好香濃的荔枝味, 真係好似食緊荔枝咁!不過得兩粒, 剛好與先生一人一粒!我們二人撐著肚皮離開, 好飽! nice!

荃灣糖水店舖眾多, 先生極力推介這間!
入去細看之下, 的確是比其他店客源不絕, 幾乎坐滿!

我們二人點了
幻彩粒粒 $26
好多生果, 中間有舊士多啤利味的冰, 二人食極也不完

糯米茲西米露 $17
糯米茲係好香濃的荔枝味, 真係好似食緊荔枝咁!
不過得兩粒, 剛好與先生一人一粒!

我們二人撐著肚皮離開, 好飽! nice!
2010-04-06
2010-04-05 18 瀏覽
同朋友路經荃灣想食糖水, 反正未食過松記, 咪入去試吓啦, 自己叫咗個雜果晶燕 (係用D 海藻粉整到好似燕窩咁), 店員話係配椰汁...朋友叫咗個芝麻撞奶...睇就唔錯, 食落我個碗一般, 雜果只有幾舊, 仲係一D 都唔甜唔新鮮...椰汁只有一小碟, 仲好稀....朋友個碗好差...稀又無味, 咁本係用粉開的...同我係紅磡另一間糖水鋪食的完全兩回事...加埋店員態度一般, 後悔入咗呢間野食...

加埋店員態度一般, 後悔入咗呢間野食...
2010-04-04
3月11日(星期四)晚,我們吃完晚飯後,當然又到甜品時間,單是一條海壩街已經有幾間甜品店,是吃甜品的地方,其中在「松記」和「友記」兩間當中,女友選擇了前者。我和女友不用等可直接進入店內,可能還未到繁忙時忙,餐牌選擇很多,有點花多眼亂,這個時候用女友的絕招點甜品最好,就是「看圖落柯打」,我見到有六寶湯丸,就試試這個,女友就點芝麻薑汁撞奶。我的六寶湯丸先來,賣相精美,先喝一口薑湯,薑味夠濃卻不霸道,很好;六寶湯丸分別是奶皇、綠茶、芝麻、紅豆、紫糯米奶皇和花生等六種餡料的湯丸,六粒湯丸雖不夠軟綿卻帶點煙韌,其中綠茶湯丸祇有其色卻沒有綠茶味,兩款奶皇餡的湯丸不太甜卻沒甚麼特別,紅豆湯丸也是一般,始終都是傳統的芝麻和花生湯丸較好吃,味道濃且夠流心;可能是即叫即撞的關係,所以女友的芝麻薑汁撞奶較遲來,這個芝麻薑汁撞奶“撞”得很結實,不會稀爛爛的,雖然芝麻味不淡,可惜碰上味道濃烈的薑汁始終難免會被比下去,更遑論是牛奶的味道。整體來說,這店的甜品是有水準的,不過建議不要太花巧,簡單一點可能會更好的!

六寶湯丸
芝麻薑汁撞奶
2010-03-11
$20 (宵夜)
六寶湯丸
2010-02-10 15 瀏覽
今次同左4個人去食,我就同左一個朋友夾左兩樣野食,不過有少少貴叫左一個芒果班戟,$17一個,都OK大個既,幾好味,不過我就覺得貴左啲之後我地唔夠喉,就叫多左一樣叫做SUMMER既野食,我覺得哩個就麻麻,因為佢啲(一粒粒透明)既野好大粒,而且好多,唔係幾鍾意食。又兩個雪糕球比我地選擇味道,要左COOKIES同MANGO味,COOKIES好味不過MANGO就麻麻,不過算係咁!$20,幾抵既@@~推介食入面既綿綿冰,幾好味!$28/個(正)
今次同左4個人去食,我就同左一個朋友夾左兩樣野食,
不過有少少貴
叫左一個芒果班戟,$17一個,都OK大個既,
幾好味,不過我就覺得貴左啲
之後我地唔夠喉,就叫多左一樣

推介食入面既綿綿冰,幾好味!$28/個(正)
2010-02-10
(非會員)
2010-01-11 14 瀏覽
好失望一向都有去開松記食糖水, 多數係去總店...呢間分店都去過幾次一開始以為新開的關係, 所以quality不及總店但依家已經開左一段時間...quality始終無改善過服務態度都係差...叫幻彩明珠少奶...但就來個多奶...問個waitress點解咁多奶, 佢仲話係少奶來架呢間分店價錢已經比總店貴, 質素又唔及總店以後唔會再來呢間分店!!!
好失望
一開始以為新開的關係, 所以quality不及總店
但依家已經開左一段時間...quality始終無改善過
呢間分店價錢已經比總店貴, 質素又唔及總店
以後唔會再來呢間分店!!!
2010-01-10