2019-07-06 95 瀏覽
咖哩蛋包飯一向都係我最愛,今日約咗舊同事係旺角,上openrice 搵吓有咩好食, 偶然見到“桃子cafe”,見價錢合理,地點就腳,位於通菜街,一於試下。睇睇menu, 依家做緊兩週年限定“漢堡”餐$88(包飲品/餐湯)。 我叫咗日式咖哩煙肉漢堡蛋包飯,日式咖哩唔辣,但味道很香濃,煙肉漢堡好厚身,用料十足,食落啖啖肉,濃郁牛味👍,加埋翠玉瓜,薯仔,紅蘿蔔伴菜,好味健康!舊同事叫咗日式咖哩吉列魚柳蛋包飯, 魚柳炸得外脆內嫩,配上香濃咖哩汁, 厚厚的蛋, 口感豐富,周邊一樣有蔬菜伴碟,舊同事覺得好正!😋飲品方便,叫了特飲薄荷朱古力, 薄荷味好清新,上面仲舖了薄荷朱古力碎,有d咬口, 合晒我心意。舊同事叫了熱朱古力,佢覺得有濃郁朱古力味, 飲完個人都開心啲。這裏位置方便, 食物質素高, 服務也不錯,可以列入我旺角區嘅飯堂名單

日式咖哩煙肉漢堡蛋包飯

日式咖哩吉列魚柳蛋包飯

熱朱古力

2019-07-03
日式咖哩煙肉漢堡蛋包飯
日式咖哩吉列魚柳蛋包飯
熱朱古力
2019-07-04 79 瀏覽
今晚約左舊同事食飯,約左係大家都好就腳的旺角。上網揀左一陣,揀左依間桃子Café~原本以為係用桃做食材,但原來唔係,都唔緊要啦,試下無妨。餐廳位於通菜街,細細間,得數張枱。裝修較簡約,牆上有D飾物,簡單的佈置。依度係蛋包飯專門店,不過今晚唔想食飯,揀左龍蝦汁繪大蝦意粉 ($78),仲加左一杯薄何朱古力。意粉配有4隻大蝦,晶螢爽口,而且意粉份量都好多,軟硬適中,龍蝦汁少少酸,唔會太稀又唔會太稠,都幾開胃。薄何朱古力的薄何味夠,但朱古味味就淡左少少,岩唔好太甜的客人。

餐廳位於通菜街,細細間,得數張枱。
裝修較簡約,牆上有D飾物,簡單的佈置。
2019-07-03
2019-07-04 63 瀏覽
餓底飯團去到旺角,最後揀了一間人不太多的店-桃子cafe。很幸運,店內在做promote,burger是或一88蚊,有5款選擇。我揀了流心芝士漢堡旦包飯,經店員介紹知道選料都很不錯,牛肉用上安格斯的,而且是手打做成漢堡,肉質的確很有彈性,而且可以食出肉不是全搞爛的👍。旦用上了湖北,因為旦香比較濃,而且用上全旦,不會稀釋,再拼上珍珠米,其實蠻有誠意的。再來就是龍蝦汁大蝦意粉,先講龍蝦汁,不算很濃,但是很有龍蝦味,咸度亦適中,怕多鹽的人都可以點一下。蝦很有彈性,反映出有一定鮮度,亦不會煮過頭。總括下說是很有誠意的小店,亦值得推薦。

總括下說是很有誠意的小店,亦值得推薦。
2019-06-20 132 瀏覽
旺角女人街選擇很多, 今次就選擇了這間出名的蛋包飯, 餐廳名字有點混淆, 中文是桃子, 英文卻是Momo蛋包飯和豬扒味道不錯, 跟餐有忌廉湯, 不過味道像混了水, 可有可沒這個價位還要加10%服務費就不算抵食
這個價位還要加10%服務費就不算抵食
日式咖哩吉列豬扒蛋包飯
2018-12-15
日式咖哩吉列豬扒蛋包飯
2019-06-19 159 瀏覽
日本蛋包飯就食得多,今日發現有梳乎里的寬條麵呀人生第1次見位於通菜街的momo cafe, 牆上畫了桃子很可愛感覺。日式咖喱蛋包飯一直是我最愛,這店配有一高級食材:安格斯手打漢堡 四眼女店主對客人相當熱情,她介紹了主廚原來酒店大廚,蛋用上顏色靚d,香d的湖北蛋,美國安格斯牛肉西冷部位,自家手打成肉碎,咬口比較彈牙吃到粒粒牛肉味道細心切開給大家看,和一般漢堡不同,隋圖形很厚的,有洋蔥粒,香草味道。日式咖喱不辣,陪茄汁很開胃,蛋超滑溜,滑嘟嘟的,以白米飯相對,很完美組合女朋友選了她人生第1次見梳乎厘蛋海鮮寬條麵。(龍蝦汁)賣相完全嚇死人,實在太漂亮外形,女朋友說雲朵一樣很浪漫。面層梳乎厘蛋白,蛋味很香,提升了一個層次,太特別了,女朋友讚不絕口,今日她生日,所以慶祝成功!這層蛋白一陣風,入口即溶,有1-2cm厚度。而海鮮方便有蜆肉,青口,尤魚,蟹肉,洋蔥絲,紅蘿白絲,龍蝦汁,不過咸味道很夾,不會有肥膩感覺,減肥中女朋友竟然全吃清。飲品加錢轉餐。分別薄荷朱古力和蜜桃梳打。這店食物都有加料區,只要你想像到,店有材料都可以加給你,加飯是免費的,所以男仕非常放心食用,一定飽
日本蛋包飯就食得多,今日發現有梳乎里的寬條麵呀
人生第1次見

位於通菜街的momo cafe, 牆上畫了桃子很可愛感覺。

日式咖哩漢堡蛋包飯

女朋友選了她人生第1次見梳乎厘蛋海鮮寬條麵。(龍蝦汁)

賣相完全嚇死人,實在太漂亮外形,女朋友說雲朵一樣很浪漫。

梳乎厘蛋焗海鮮寬條麵配龍蝦汁

這層蛋白一陣風,入口即溶,有1-2cm厚度。

飲品加錢轉餐。分別薄荷朱古力和蜜桃梳打。

蜜桃梳打和薄荷朱古力

2019-06-19
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
日式咖哩漢堡蛋包飯
梳乎厘蛋焗海鮮寬條麵配龍蝦汁
蜜桃梳打和薄荷朱古力
  • 梳乎厘蛋海鮮寬條麵配龍蝦汁
2019-06-17 42 瀏覽
今天放左工,當然要食返餐好既放縱下就黎左依間位於旺角通菜街既地下,雖然佢個鋪位細細,坐位都唔多但放工時間6:30 已經有幾個客人,同埋佢地既餐牌都比較多元化裝飾都十分有特色,令人十分舒服放鬆日式咖哩漢堡蛋包飯 ($118)用左厚厚的安格斯西冷牛肉,扒非常厚身,牛味重juicy而味濃,帶甜唔辣和風鰻魚芝士蛋包飯 ($128)香醇無比,原條鰻魚加上濃厚的芝士餡,連同鰻魚肉和滑蛋一起吃剛剛好色香味全餐飲方面我地揀左兩杯蜂蜜柚子茶,茶味清香更甜美

裝飾都十分有特色,令人十分舒服放鬆

日式咖哩漢堡蛋包飯 ($118)

和風鰻魚芝士蛋包飯 ($128)
色香味全

餐飲方面我地揀左兩杯蜂蜜柚子茶,茶味清香更甜美
2019-06-12
  • 和風鰻魚芝士蛋包飯
  • 日式咖哩漢堡蛋包飯
2019-05-30 52 瀏覽
話說有日無食晏晝,成日淨係飲咗杯珍珠奶茶,5點零鐘就好肚餓🥴🥴🥴,誤打誤撞嚟咗旺角呢間食蛋包飯嘅Cafe,望咗一輪menu,我最終決定order咖哩牛腩蛋包飯!一上桌我「哇」咗出聲😍😍 !汁料好足!好多汁!啲咖哩好入味,牛腩亦唔算少,👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻配料有絲瓜、紅蘿蔔,最正嘅係佢可以無限加飯😭😭基本上食完啲飯係仲有好多汁料剩嘅,又唔會太鹹!加埋啲飯真係食到好飽好滿足!$68 又唔算貴,真係值得一試!😋
咖哩牛腩蛋包飯

一上桌我「哇」咗出聲😍😍 !
汁料好足!好多汁!
啲咖哩好入味,
牛腩亦唔算少,👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
配料有絲瓜、紅蘿蔔,
最正嘅係佢可以無限加飯😭😭
基本上食完啲飯係仲有好多汁料剩嘅,又唔會太鹹!
加埋啲飯真係食到好飽好滿足!
$68 又唔算貴,
真係值得一試!😋
2019-05-20 70 瀏覽
係旺角通菜街有好多隱世美食真係一條食街今日黎到桃子cafe比佢門面吸引左好甜既名 配清新既白色 簡約feel入到去都好光猛舒服坐低就聞到好香咖哩味原來依到有好多款咖哩蛋包飯好正呀睇到賣相我選左吉列豬排蛋包飯龍蝦汁繪大蝦意粉個蛋包飯不得了好香濃既咖哩汁個蛋皮煮得好滑吉列豬排炸得岩岩好竟然一點都唔油膩仲外脆內軟佢係日式咖喱唔怕太辛辣龍蝦汁繪大蝦意粉意粉份量好多兩個人都食唔哂口感剛好 唔太淋飲品方面我叫左柚子青檸梳打好refreshing岩哂咁熱既天氣飲朋友既草莓梳打佢都話好正士多啤梨味唔似出面有d餐廳好假又唔會過甜
係旺角通菜街有好多隱世美食

佢都話好正
士多啤梨味唔似出面有d餐廳好假
又唔會過甜
2019-05-15 64 瀏覽
今晚吃日式咖哩晚餐,楝好桃子Cafe,因為桃子Cafe招牌菜是咖哩牛腩。日式咖哩牛腩焗飯$68,用炆腍的牛肋骨切開成方型肉粒配日式咖哩、珍珠米焗製,我要免芝士, 牛腩腍而不散爛,鮮牛肉味濃,珍珠米飯顆粒飽滿、色澤潔白晶瑩、米質油潤、味道香甜配合秘製日式咖哩,都只售$68,難怪成為招牌菜。日式咖哩吉列豬扒蛋包飯(穀飼豬)$ 74,脆漿薄、豬扒厚身的吉列豬扒有肉味不算油膩,要讚蛋包炒得嫩滑又有蛋香,蛋是剛剛熟,沒有蛋汁,很巧手啊!龍蝦汁燴大蝦意粉 $78 ,龍蝦汁味道清而不淡,沒有味精,大蝦肉質爽脆,如果龍蝦汁配龍蝦肉就更棒了!我柚子蜜青檸梳打$26,帶給我清甜清新口感,也有助消化。 薄荷朱古力$26,原來是有朱古力碎粒粒架 !看來也頗吸引的芒果梳打$26。

龍蝦汁燴大蝦意粉

我柚子蜜青檸梳打$26,帶給我清甜清新口感,也有助消化。
薄荷朱古力$26,原來是有朱古力碎粒粒架 !

看來也頗吸引的芒果梳打$26。
柚子蜜青檸梳打&薄荷朱古力&芒果梳打
2019-05-15
龍蝦汁燴大蝦意粉
柚子蜜青檸梳打&薄荷朱古力&芒果梳打
2019-05-13 48 瀏覽
一客用心的蛋包飯。我們習慣用湯匙一口一口把飯翻出來,除了是怕佢熱會辣傷自己外,更是希望可以看清入面有咩內涵。這一次重複的動作,讓我失望。失望嘅係,佢唔係我一如以往的預期。食一口,貼心的暖,再嚐多一口,是滿滿的食材。一間在鬧市中的小店,可以如此貼心,如此用心,實在讓人窩心。店內雖然細小,環境都不算好優雅,帶點日式及平民化的裝修。但店細細,坐下來都尚算舒服
一客用心的蛋包飯。

這一次重複的動作,讓我失望。

失望嘅係,佢唔係我一如以往的預期。

食一口,貼心的暖,再嚐多一口,是滿滿的食材。

一間在鬧市中的小店,可以如此貼心,如此用心,實在讓人窩心。

2019-05-04 50 瀏覽
桃子Cafe 的店內看似不大,但也有不少椅桌,牆上的塗鴉也別具特色,可愛的桃子公仔手帶著店內鰻魚蛋包飯,簡單卻令店內增上不少生氣。店內的名物不外乎蛋包飯,手工製漢堡扒等,再者酒店主廚有接近30年經驗及技巧。日式咖哩漢堡扒蛋包飯店內的蛋包飯為人熟悉,首先雞蛋採用湖北蛋,蛋包飯最重要是蛋,而蛋黃靚影響全局,湖北蛋的顏色較為深色,蛋也比較靚一點,而蛋黃顏色深一點,味道就更濃郁。漢堡扒則是採用安格斯牛肉新鮮手打而成,牛肉外層酥脆內𥚃囗感鬆軟有嚼勁。咖哩的味道是偏甜帶香,加上大量蔬菜更提出甜味。米飯是用上珍珠米,入口煙韌有嚼勁。和風海鮮卡邦尼意粉傳統的是吃蛋黃及芝士的味道,卡邦尼掛汁一流,味道帶鹹香,意粉彈牙,海鮮配料也不外乎是雜錦口味,蟹柳魷魚八爪魚煙肉蝦仁。飲品點了最清涼的柚子蜜。

日式咖哩漢堡扒蛋包飯

和風海鮮卡邦尼意粉

飲品點了最清涼的柚子蜜。

2019-04-26 81 瀏覽
今日朋友帶咗嚟呢間專食蛋包飯嘅鋪頭試吓 我哋分別叫咗幾款蛋包飯試食大家share 可以話係試晒佢咁多隻蛋包飯咁滯☺️☺️☺️蛋包飯都冇得唔試吓佢嘅絕配吉列豬扒 價錢大概系6x左右 咖喱唔會太辣 怕辣既朋友應該都食到 吉列豬扒大大嚿鋪係上面加埋蛋同咖喱簡直係絕配絕配絕配! ! !佢嘅吉列魚柳其實同吉列豬扒咖喱差唔多不過係豬扒換咗做魚柳 份量都幾大舊 不錯!芝士叉燒蛋飯 可以話係日本版嘅暗然銷魂飯 都係叉燒蛋 多咗塊芝士食落去其實比預期好食 價錢大概係5x芝士海鮮蛋飯 食落去都唔錯不過海鮮份量就少咗啲差唔多嘅話比較推薦芝士叉燒蛋旺角來講呢間鋪頭都幾抵食份量都幾多大家午餐不妨嚟呢度試吓
今日朋友帶咗嚟呢間專食蛋包飯嘅鋪頭試吓

旺角來講呢間鋪頭都幾抵食份量都幾多大家午餐不妨嚟呢度試吓
  • 和風叉燒芝士蛋包飯
  • 日式咖哩吉列豬扒蛋包飯
2019-04-26 41 瀏覽
行旺角行到攰又係時候,要搵午餐食喇,見到女人街裡有一間西餐廳於是就入去食。見到餐牌,除左有意粉之外,仲有好多唔同類型既蛋包飯,我地就叫左吉列豬扒多包飯、煙肉卡邦尼意粉。吉列豬扒蛋包飯游係賣相都已經好吸引,豬扒炸得好好外脆內軟,唔會冇晒肉汁。呢款咖哩係日式風,因為係甜咖哩,係我喜歡既味道,裡面仲有多款配菜,紅蘿蔔🥕、薯仔🍠等蔬菜,都好豐富。至於,雞蛋都整得好滑,值得一讚煙肉卡邦尼意粉呢個相對蛋包飯,就冇乜驚喜既感覺,都係一般意粉咁,但味道都唔差。總結,呢間既蛋包飯好出色,意粉就好一般,所以我都會推薦呢間既蛋包飯

吉列豬扒蛋包飯

游係賣相都已經好吸引,豬扒炸得好好
外脆內軟,唔會冇晒肉汁。

至於,雞蛋都整得好滑,值得一讚

煙肉卡邦尼意粉

• 日式咖哩吉列豬扒蛋包飯
2019-04-11 63 瀏覽
以我所知通菜街(女人街)一向都是隱世美食街,今日我去探朋友既時候見到間食咖喱蛋包飯,見到呢間裝修比較精緻,於事入去試下先!入到去D餐牌都算多選擇,假如朋友睇緊餐牌但你又睇唔到餐牌都唔係問題,原來有個QR CODE一嘟,就可以係電話慢慢睇,又幾方面。【鹹檸七】+18近排我最愛的鹹檸七,鹹檸味道甜中帶咸,又可以有止咳治感冒、化痰潤喉的功效,對我有食煙既人來講是不錯。【日式咖喱漢堡扒蛋包飯】$118這個咖哩漢堡蛋包飯是店內招牌食物,店員同我說更是每日限量發售。店員同我說蛋是用湖北蛋來炒,因為湖北蛋大多數是有兩隻蛋黃仲要係蛋味超濃,令食蛋包飯既朋友會食出濃濃既蛋香味。厚厚的漢堡扒是用上美國安格斯西冷牛肉而成,每次都用人手打,所以每日都有限量,肉質又夠Juicy又夠牛既香味,不錯。咖哩方面是偏向香甜,一點也不辣,對唔食辣既朋友可一試。
【鹹檸七】+18
【日式咖喱漢堡扒蛋包飯】$118
2019-04-09
2019-03-31 765 瀏覽
在忙碌中偷閒,走在熙來攘往的大街上,看到這個小型桃標誌。這天想吃一個熱騰騰的蛋包飯,便轉進這小巷子,發一個訊息,等著友人下班後前來。店內小而精緻,暖和色系的牆身,置著一個小長架,架上放著各類型的小裝飾,如家的佈置般,又帶點少女夢幻。日式咖喱漢堡蛋包飯(安格斯西冷牛肉)($118),咖喱與平時吃的日本咖喱一樣,咖喱汁多,與滑蛋配得相宜。盛上時熱騰騰的,注意燙口。滑蛋做得出色,能做到滑溜而整齊地包裹着飯的效果。友人認為安格斯西冷牛肉製成的漢堡比蛋更出色,牛肉味非常濃郁。和風海鮮卡邦尼意粉($78),份量較多,男生也夠吃。意大利粉是我外出吃飯時最常吃的西方食品,因為家中煮的醬汁和意粉口感都不及街外的好吃。意粉當中尤以卡邦尼意粉最好吃,喜歡那種忌廉的柔滑香口和香濃的芝士味。在意粉面上輕放煎脆的煙腩肉,再輕灑小蔥粒。意粉內放了各式各樣的海鮮粒和菇片,魷魚等爽滑口感為整碟意粉的口感添上層次。配料比例合宜,不會偏重了意粉。醬汁多,而且味道出色,吃完整碟意粉,還餘下不少醬汁。這碟不論在份量、口感和味道上都做得出色。凍柚子蜜青檸水(套餐+$13),點了兩杯。吃咖喱飯,喝這個清新的飲品比可樂好。凍柚子蜜是

日式咖喱漢堡蛋包飯(安格斯西冷牛肉)

凍柚子蜜青檸水

凍柚子蜜青檸水(套餐+$13),點了兩杯。吃咖喱飯,喝這個清新的飲品比可樂好。凍柚子蜜是常見的飲品,但加了青檸水的柚子蜜便少見得多。很多餐廳會把這杯飲品計入特飲,然而這裏計成普通凍飲。青檸水減少柚子蜜的甜膩,多了一份清新。
題外話/補充資料: 加一服務費
2019-03-19
日式咖喱漢堡蛋包飯(安格斯西冷牛肉)
凍柚子蜜青檸水