終於到假日,好適合同朋友出嚟談心。喺旺角Cafe數目唔少,當中我已經book mark來自台灣嘅桔梗好耐。桔梗算係喺旺角來講空間感好大嘅Cafe,樓高兩層,用木為主調,俾人一種好休閑嘅感覺。日本A4黑毛和牛刺身生雞蛋丼飯,淨係睇呢個名都已經好吸引。呢度嘅和牛係熊本県生產。 第一次食和牛刺身,食之前都有猶豫過會唔會太生呢。賣相好吸引一片片和牛鋪滿飯面,中間有隻橙黃色嘅蛋黃。和牛油脂分布均勻,咬落有油脂慢慢滲出,和牛最天然嘅滋味。個人覺得同燒和牛好唔同,刺身食法冇燒嘅濃艶牛味,而係好清新、淡淡出嚟嘅牛味。好值得再食!而朋友就叫咗桔梗早餐,好豐富,連男仔都食唔晒。加$15叫咗茶飲,朋友杯瑰神好香,聞到淡淡士多啤梨嘅酸味。小食叫雞泡魚乾share。雞泡魚乾好香口,不禁一條一條咁食,好快就食完。最後食個甜品做完美嘅結束,叫咗伯爵茶豆腐提啦米蘇。佢嘅賣相好唔Tiramisui,食落都唔似,但好有驚喜。伯爵茶嘅愛好者一定好鍾意,因為好重嘅茶味,甚至面頭仲有茶葉碎。軟熟嘅蛋糕上邊同中間有層cream,食落有啲似tiramisui 咁有啲濕潤嘅口感。好值得下次嚟encore甜品同埋再品嚐其他和牛嘅美食,
日本A4黑毛和牛刺身生雞蛋丼飯

桔梗早餐

而朋友就叫咗桔梗早餐,好豐富,連男仔都食唔晒。

加$15叫咗茶飲,朋友杯瑰神好香,聞到淡淡士多啤梨嘅酸味。
雞泡魚乾

伯爵茶豆腐提拉米蘇

好值得下次嚟encore甜品同埋再品嚐其他和牛嘅美食,尤其是和牛combo。
2022-04-09
午餐
日本A4黑毛和牛刺身生雞蛋丼飯
雞泡魚乾
伯爵茶豆腐提拉米蘇
我哋今日放假就拍下拖,去咗旺角食午餐😊桔梗呢間餐廳環境好舒服,我哋都算比較早嚟到,可以安排坐窗口旁邊的座位。望住出面街景,享受午餐,都係星期六放假時的一個唔錯嘅休閒活動😊—————————————日本A4黑毛和牛肉操飯配糖心蛋一上枱嘅賣相非常之吸引,好香嘅牛味,佢哋嘅醬汁都相對濃郁,建議混合晒牛肉、配菜、白飯一齊食比較好。牛嘅油脂感比較重,肉質好嫩滑,油香化在白飯上好正!蛋有彈性,有微微嘅蛋甜香,唔錯—————————————伯爵茶豆腐提拉米蘇初頭以為這個Tiramisu係保留咖啡及朱古力嘅味道,想不到原來佢係保留左個質感,完全沒有加入朱古力及咖啡的。上枱嘅時候白雪雪好靚😊伯爵茶味濃郁,也帶有日式豆腐嘅香味,口感幼滑。另外仲有少少果香,可能係檸檬或橙嘅味道😊很喜歡這個甜品!—————————————焦糖牛角酥窩夫配雪糕牛角酥窩夫第一次食,有創意得來又好食,加上綠茶味雪糕,一熱一冷配合得非常好—————————————今個午餐整體感覺唔錯,食物質素同埋及環境都幾好。如果下次幫襯嘅時候,再品嚐佢哋嘅飲品先😊 今次我哋點左三項食品之後太飽,最後冇點嘢飲,但我哋坐得都近水吧,聞到咖啡香味,感覺
我哋今日放假就拍下拖,去咗旺角食午餐😊

黑毛和牛肉操飯配糖心蛋

日本A4黑毛和牛肉操飯配糖心蛋
牛嘅油脂感比較重,肉質好嫩滑,油香化在白飯上好正!

蛋有彈性,有微微嘅蛋甜香,唔錯

—————————————
今次我哋點左三項食品之後太飽,最後冇點嘢飲,但我哋坐得都近水吧,聞到咖啡香味,感覺呢度嘅咖啡應該唔錯。另外,呢度都播放著台灣或者香港嘅歌,都係我哋好鍾意嘅😊
黑毛和牛肉操飯配糖心蛋
2022-04-04 77 瀏覽
桔梗花有幾種顏色,最為人熟悉是白色桔梗,純潔得令人眼前一亮。位於旺角砵蘭街的「桔梗」餐廳,裝修簡潔雅緻,因為樓底高,空間感十足,下午的陽光斜斜地透入,很是舒適寫意。餐廳原來還有上層呢!午市有8款餐,還有壽喜燒和其他煱物,飲品和甜品的種類也非常多。《明太子鍋燒烏冬配炸吉列和牛》$168烏冬麵有豆卜、鮮菇和鳴門卷,還有一隻好好味的溫泉蛋。烏冬爽口彈牙,讓人一口接一口地食唔停。主角吉列和牛份量十足,牛肉中間微紅,大概有5成熟,配上脆卜卜的炸皮,再點上沙律醬,美味十足。《嫩煎鮭魚定食》$128大大塊的三文魚煎得剛剛熟,肉質嫩滑,生的和熟的三文魚口感很不同,各有千秋。熟的三文魚加上檸檬汁和芥辣,配白飯一起吃,竟不知不覺地把整碗飯吃完。

《明太子鍋燒烏冬配炸吉列和牛》$168

《嫩煎鮭魚定食》$128

2022-04-03
2022-04-03 47 瀏覽
好耐冇出過旺角食午餐,放假就出去行下店舖主打和牛, 所以急不及待要食一食, 去到門口都有好多人等緊位,等咗一陣入到去店舖內的裝修都很有文青的感覺朋友叫咗一個明太子鍋燒烏冬配吉列和牛我自己叫咗一個期間限定嘅台灣牛肉麵, 實體餐牌係冇嘅,掃 q r code電子餐牌,先至見得到有期間限定和牛唔算好肥,但係重肉味,五成熟啱啱好烏冬裏面仲有兩隻溫泉蛋同埋魚餅, 算係好足料我自己就食台灣牛肉麵, 牛肉麵以牛展為主,食落有咬口另外配有兩兜前菜仔,一兜番茄,一兜酸菜番茄仔好食整體係鬧市中可以輕輕鬆鬆食餐飯,傾下計嘅好地方
好耐冇出過旺角食午餐,放假就出去行下

入到去店舖內的裝修都很有文青的感覺

朋友叫咗一個明太子鍋燒烏冬配吉列和牛

和牛唔算好肥,但係重肉味,五成熟啱啱好
烏冬裏面仲有兩隻溫泉蛋同埋魚餅, 算係好足料

我自己就食台灣牛肉麵, 牛肉麵以牛展為主,食落有咬口

另外配有兩兜前菜仔,一兜番茄,一兜酸菜
番茄仔好食

整體係鬧市中可以輕輕鬆鬆食餐飯,傾下計嘅好地方

2022-04-02
5 分鐘 (堂食)
  • 明太子鍋燒烏冬配吉列和牛
2022-04-03 38 瀏覽
旺角人流中的桔梗就算疫情底下,眼見等位嘅人都非常之多。等咗一陣終於有位可以食到桔梗好出名日本A4和牛刺身生雞蛋丼飯!日本A4和牛刺身生雞蛋丼飯牛肉肥瘦均勻份量多,配上日本生雞蛋搞勻食,口感好滑而且無筋!牛肉加蔥花,唔一定要配烏冬既,加上珍珠米同蛋汁,啖啖生和牛好滋味!小編友人唔食生牛肉,所以最後我地再揀左桔梗和牛combo首先喱個和牛三文治真係無得頂!麵包香脆夾住麵包糠炸起既厚身和牛,兩件真係食完唔夠喉!要大讚既係牛肉生熟控制得好又唔油膩,掂!和牛肉燥飯加上糖心蛋,肉粒唔痴牙有d台灣便當既風味。加上糖心蛋同開胃小食!份量都好夠好滿足!黎到cafe點可以唔試下佢既咖啡,我地叫左latte同dirty.奶味充足咖啡味夠,特別係杯dirty,賣相仲好好,打卡一流!呢度嘅地方都非常闊落樓底都好高。簡約得來帶有小小文清風格仲有閣樓,等疫情好返啲大家拖埋三五知己過嚟飲杯咖啡影吓相都係一個非常唔錯嘅選擇!
旺角人流中的桔梗

日本A4和牛刺身生雞蛋丼飯

小編友人唔食生牛肉,所以最後我地再揀左桔梗和牛combo

2022-03-27 79 瀏覽
呢間cafe一直都係openrice熱門餐廳,所以成日都好想試,今日終於慕名而去!入到去真係大開眼界🤩。🐒期間限定: 台灣牛肉麵💰$98呢個新推出既緊係要試試佢,佢麵同湯既份量唔多,但牛肉都有成5-6舊,另外仲有配菜同2碟小菜,所以都好抵食。🐒日本A4黑毛和牛三文治(全份)💰$148第一次食呢種三文治,佢既麵包係toast黎,和牛default左medium rare仲係吉列牛黎,好有驚喜,成個combination好match, 特別係啲沙律醬同牛油😋。🐒Cappuccino(Hot)💰$19+$5(Oat milk)。呢度好適合同朋友情侶一齊傾偈拍拖,因為佢地方好大,枱同枱之間麵有一定距離,仲有2層,加埋啲音樂都好relax👍🏼

🐒期間限定: 台灣牛肉麵💰$98

🐒日本A4黑毛和牛三文治(全份)💰$148

Cappuccino

2022-03-25
Cappuccino
  • 日本A4黑毛和牛三文治
第一次嚟呢間餐廳,喺朗豪坊附近,行5分鐘左右就到。估唔到佢咁大間,有兩層,坐地下嘅話好高樓頂,空間感好大,而且落地玻璃,有太陽曬入嚟好正!枱同枱之間又唔會太迫,可以自由傾偈或者做嘢👍🏻-午市餐望落價錢正正常常,但係真係好值得👍🏻-日本A4黑無和牛刺身生雞蛋丼飯 💰158男朋友叫咗呢個和牛刺身丼飯,上枱佢話估唔到係真係生嘅😂 連埋隻生雞蛋🥚真係完全一成熟都冇㗎🤣🤣 拌勻之後有埋日本醬汁就幾好食😋 而且啲牛肉係切到好薄好薄,好考手工!男朋友話覺得食落唔似食緊牛肉咁😂 我哋都係除咗食韓式拌生牛肉以外,第一次食到生牛肉嘅菜式,好特別而且幾好食,值得試💛-明太子鍋燒烏冬配炸吉列和牛 💰168而我自己係鍾意食烏冬所以叫咗呢個,但係估唔到有呢份吉列和牛都好驚喜!厚切食落啖啖肉,而且真係外脆內軟,外層炸到薄得黎超鬆脆🤩 而且內襯係keep住生嘅質感,好柔軟,好Juicy🤤🤤 另外碗烏冬都有好多配料,勁多明太子,有少少鹹,所以我夾咗出嚟想食嘅時候先至配入去👌🏻-黑咖啡 +💰23男朋友鍾意飲,有果味,幾提神-總括而言,呢間餐廳環境好舒服,適合同朋友,情侶,或者自己靜靜地工作都得👍🏻 食物質素都10分好,推

午市餐望落價錢正正常常,但係真係好值得👍🏻
日本A4黑無和牛刺身生雞蛋丼飯 💰158

明太子鍋燒烏冬配炸吉列和牛 💰168

黑咖啡 +💰23
男朋友鍾意飲,有果味,幾提神

總括而言,呢間餐廳環境好舒服,適合同朋友,情侶,或者自己靜靜地工作都得👍🏻 食物質素都10分好,推薦大家叫有和牛既菜式🤤

餐廳: 桔梗
地址:旺角砵蘭街160號地下至2樓
  • 日本A4黑毛和牛刺身生雞蛋丼飯
2022-03-20 44 瀏覽
鐘意食牛角酥 嘅我遇見佢❤️焦糖牛角酥窩夫 配雪糕 $78。甜品等咗15分鐘嚟到,一切落去有牛角酥感❤️好脆口上面有啲焦糖不太甜,仲有啲肉桂蘋果幾好味。雪糕味道勁特別是 #奶茶雪糕 🍦味道都幾濃但我覺得甜咗少少,但這價錢抵食推介👍🏻這裡除了甜品不錯,今次再試咗日本A4和牛 定食… 桔梗和牛combo 。 和牛三明治 半份,幾脆啖啖肉不錯,食到肉汁。配上 #和牛肉燥飯 ,肉味濃郁,入面醬汁配日本飯好味而且勁飽肚,溏心蛋蛋味都濃郁,仲有2款配菜幾開胃,$158都合理價錢。

2022-03-19 53 瀏覽
聞名已久嘅桔梗☕️入到去第一個感覺係樓底好高 分上下兩層簡單嘅裝修加埋木製傢俬 好有文青feel🥢明太子鍋燒烏冬配炸吉列和牛 ($168)🐮吉列和牛炸漿夠薄,外皮夠脆口,內層嘅牛肉仍然夠嫩滑👍🏻👍🏻明太子有少少辣,令烏冬🍜食落味道更豐富👍🏻和牛Combo ($158)🥢日本A4黑毛和牛肉燥飯·糖心蛋🥢日本A4黑毛和牛三文治半份和牛三文治🥪最有驚喜👍🏻👍🏻👍🏻烘香咗多士嘅牛油香味同吉列和牛🐮好夾外脆內軟嘅口感令人好滿足😋肉燥飯正常,唔講唔太食得出係和牛蘭王蛋王🥚顏色橙橙黃黃,真係好靚😍Dirty ($38)中文名叫 打卡專用😂😂咖啡味道香濃,唔錯👍🏻👍🏻
聞名已久嘅桔梗☕️
入到去第一個感覺係樓底好高 分上下兩層
簡單嘅裝修加埋木製傢俬 好有文青feel

🥢明太子鍋燒烏冬配炸吉列和牛 ($168)
明太子有少少辣,令烏冬🍜食落味道更豐富👍🏻

和牛Combo ($158)
🥢日本A4黑毛和牛肉燥飯·糖心蛋
🥢日本A4黑毛和牛三文治半份

和牛三文治🥪最有驚喜👍🏻👍🏻👍🏻
烘香咗多士嘅牛油香味同吉列和牛🐮好夾
外脆內軟嘅口感令人好滿足😋
肉燥飯正常,唔講唔太食得出係和牛
蘭王蛋王🥚顏色橙橙黃黃,真係好靚😍

Dirty ($38)
中文名叫 打卡專用😂😂
咖啡味道香濃,唔錯👍🏻👍🏻

2022-03-18 39 瀏覽
一進餐廳,感覺不像香港,好像去了台灣。超寬敞的餐廳,還有樓上一層,樓底很高,裝點簡單,有些書卷味,難怪別人說是文青餐廳。😘肚子餓了,趕緊點餐,我們要了台式燉牛肉醬義粉加溫泉蛋和黑毛和牛肉燥飯加糖心蛋。義粉很快就來了,份量不大,味道不錯,加上溫泉蛋的意粉,香滑筋道,牛肉也燉得夠軟。👍義粉都吃完了,還沒等到肉燥飯,急催一下,應該是漏單,幸好很快送來了。肉燥飯也是份量不大,肉燥較肥,味道還不錯。最好吃是糖心蛋。😋吃完主食好像不夠飽,又點了提拉米蘇,這是個意外收穫。提拉米蘇有點不一樣,表面一層是液態的,下面才是咖啡蛋糕。表面上的cream令到整個蛋糕更加香滑鬆軟,吃得滿口香濃的咖啡味,太好吃了。下次來一定要再吃提拉米蘇。👍

• 溏心蛋
2022-03-16 56 瀏覽
同朋友喺朗豪坊行完街,搵咗附近一間Cafe食lunch🍱cafe名係✨桔梗✨間Cafe好大,分咗上層同埋下層,設計似係工業風Cafe。我哋大概12點左右去食,人流唔多,而家疫情嚴重咗,人流少啲都安心啲👍🏻我哋叫咗午市限定嘅食物。🥢明太子鍋燒烏冬配炸吉列和牛賣相好吸引~食材都好豐富,有一份好正嘅溏心雞蛋🥚明太子份量好多上次食炸吉列都和牛已經係兩年前去日本旅行嘅事,今日再食到真係好滿足🥰和牛既熟度啱啱好,仲有埋蛋黃醬可以配埋食,好味😋雖然吉列和牛係炸物,但係絕對冇油膩感👍🏻🥢台式燉牛肉醬義粉配溫泉蛋賣相精緻~我哋將所有將同埋溫泉蛋撈埋一齊食每一條意粉都吸收到醬汁嘅精華,而且意粉嘅口感都好好👍🏻唔會過硬或過’林‘。將所有醬撈埋一齊食,味道會偏鹹少少🤏呢間係一間坐得好舒服嘅Cafe,座位寛闊。大家可以試下😋
同朋友喺朗豪坊行完街,搵咗附近一間Cafe食lunch🍱
cafe名係✨桔梗✨
間Cafe好大,分咗上層同埋下層,設計似係工業風Cafe。

我哋叫咗午市限定嘅食物。

🥢明太子鍋燒烏冬配炸吉列和牛
賣相好吸引~
食材都好豐富,有一份好正嘅溏心雞蛋🥚
明太子份量好多
和牛既熟度啱啱好,仲有埋蛋黃醬可以配埋食,好味😋
雖然吉列和牛係炸物,但係絕對冇油膩感👍🏻

🥢台式燉牛肉醬義粉配溫泉蛋
賣相精緻~
我哋將所有將同埋溫泉蛋撈埋一齊食
將所有醬撈埋一齊食,味道會偏鹹少少🤏

呢間係一間坐得好舒服嘅Cafe,座位寛闊。
大家可以試下😋
2022-03-14 34 瀏覽
去過牛頭角樂感,原來桔梗喺同一個集團,加上旺角唔算多Cafe有兩層,今次過嚟食個午餐先。離開朗豪坊向油麻地方向行大約5-7分鐘,就見到落地玻璃兩層高嘅桔梗。揀咗個窗口位,立刻order杯latte,原來一個杯都寫住lagom。coffee 有水準,夠香濃。Cafe有點工廠風嘅設計,木傢俬再加上超大嘅木架,放上書本同埋煮食器皿。set lunch 有期間限定熊本和牛sukiyaki,另外有肉操飯,烏冬,意粉。日本A4黑毛和牛三文治有半份揀,呢個份量幾啱一個人嚟食。炸左脆邊和牛同麵包都幾夾。照燒豬頸肉炒烏冬上枱熱辣辣,烏冬都算煙靭。咖啡要encore一杯先夠。

2022-03-06 40 瀏覽
呢間人氣台式coffee shop係兩年前已經想黎, 以前經過已經見到大排長龍, 今次疫情期間黎, 餐廳內的食客都唔少😯但見唔洗排隊,就彭呢個機會試下😊日本A4黑毛和牛刺身生雞蛋丼飯🐮 $158第一次食生牛肉刺生, 有驚喜! 飯面鋪滿和牛刺生, 而飯底有濃厚燒汁, 撈埋生雞蛋一齊食感覺好Creamy😋和牛刺生入口即溶,感覺就好似食緊拖羅一樣🤤明太子鍋燒烏冬配炸吉列和牛🐮 $168烏冬爽口彈牙😙堅魚湯底入面有滿滿的明太子, 另外仲有一隻流心溫泉蛋同埋兩件日式豆腐卜,豆腐卜吸滿了堅魚湯汁,另外進角吉列和牛扒炸得外脆內嫩,炸粉厚薄適中,牛味濃郁,入口滿滿的油脂感🤤莓莓燕麥奶搖 $58粉紅色既飲品充滿少女心❤️成杯飲品是用新鮮的草莓調製的🍓飲落酸酸甜甜,十分清爽開胃😊Iced Latte $38奶味比較重, 但飲得出係用日本奶製👍🏾餐廳地方寬躺,唔會有壓迫感🌝最適合同朋友一齊嚟食嘢傾計chill下

日本A4黑毛和牛刺身生雞蛋丼飯🐮 $158

明太子鍋燒烏冬配炸吉列和牛🐮 $168

莓莓燕麥奶搖 $58

Iced Latte $38
奶味比較重, 但飲得出係用日本奶製👍🏾

桔梗呢個名平時就真係聽得好多但因為平時好少出開旺角所以都冇咁嘅機會試一試難得今日喺旺角就一於去桔梗試一試啦因為今日係下雨天天氣亦都比較凍本身係想試吓和牛刺身但想食熱野嘅關係所以決定食明太子鍋燒烏冬配炸吉列和牛烏冬因為有明太子食落去個湯底好好味好鍾意食呢個烏冬 特別推介隻蛋超好食至於吉列和牛 和牛好香好嫩滑份量亦都一啲都唔小而朋友就叫咗另一個combo有和牛飯同埋和牛三文治和牛三文治其實感覺上同食吉列和牛差唔多所以味道上覺得都唔錯至於個飯其實都食到和牛既香如果可以再多啲和牛就好啦除咗食和牛呢度壽喜燒都好多人嘅下次有機會夜晚經過呢度就食試下壽喜燒啦
桔梗呢個名平時就真係聽得好多

如果可以再多啲和牛就好啦
除咗食和牛呢度壽喜燒都好多人嘅
下次有機會夜晚經過呢度就食試下壽喜燒啦
2022-03-03 40 瀏覽
朋友生日去了旺角砵蘭街160號地下至2樓~桔梗台灣菜日本菜多國菜晚飯店內很寬敞,有很多打卡點,擺設很有台灣文青風格。菜譜很豐富,任由配搭。炸雞與酸甜五味醬炸至鬆脆,雞肉嫩滑多汁,配上酸甜五味醬,更覺可口。熱炒魷魚拌明太子醬魷魚鮮脆爽口,份量十足,塊塊都沾滿明太子醬,生菜伴食,不肥不膩。香蔥檸檬味噌豬腩香煎豬腩片,肥瘦適中,伴上檸檬味噌,爽口。灸烤鮪魚佐介末蛋黃醬鮪魚肉質嫩滑,魚片四邊燒得很香,沾上佐介末蛋黃醬,惹味又可口。明太子茶漬飯、鮭魚茶漬飯加溏心蛋大大碗泡飯,濃郁湯味浸泡爽口珍珠飯粒,每款各有特色。溏心蛋軟滑可口,蛋味香濃。抹茶芝士蛋糕香濃芝士味配上清香的抹茶香味蛋糕,為豐富晚餐劃上完美句號。

炸雞與酸甜五味醬
炸至鬆脆,雞肉嫩滑多汁,配上酸甜五味醬,更覺可口。

熱炒魷魚拌明太子醬

香蔥檸檬味噌豬腩
香煎豬腩片,肥瘦適中,伴上檸檬味噌,爽口。

灸烤鮪魚佐介末蛋黃醬

明太子茶漬飯、鮭魚茶漬飯加溏心蛋

抹茶芝士蛋糕
香濃芝士味配上清香的抹茶香味蛋糕,為豐富晚餐劃上完美句號。
2021-11-08