2024-08-11
澳門🇲🇴❣︎梁慶記麵檔❣︎開業已經超過一個世紀,早前已經登陸埋香港北角開店,而家喺旺角都開埋分店啦😀👏🏻呢到設計簡約舒適,佢門口招牌寫住♥︎性價比令你留港♥︎😎好招積,我眼見不停full場等位🫢真係堅勁,呢啲就係好食嘅指標,難怪由2019-2022連續四年榮獲澳門米芝蓮街頭美食推介。❣︎蝦子雲吞撈麵❣︎用澳門傳統全蛋竹昇麵,麵底以鵝蛋製作,由澳門師傅人手用竹壓至鬆軟再新鮮送到香港分店,口感超爽彈,無鹼水味,配上勁多蝦籽😋超好食。❣︎懷舊魚蛋❣︎跟餐可以加配2粒,如果人小來食就岩晒👍🏻可以加多幾樣,樣樣試啲,魚蛋沾埋泰式辣醬,口感彈牙甜辣好滋味。❣︎豬頸肉酸辣金湯米線❣︎必食推介🌟米線做得超煙韌彈牙😋👍🏻索晒個湯汁,酸酸辣辣勁開胃,豬頸肉爽滑彈牙,暫時係我喺香港食過最好食嘅米線🫢❣︎籠仔蒸雲吞❣︎可以四粒或者七粒噤叫,用籠仔上好特別,雲吞皮做得超薄👍🏻內餡足料。❣︎籠仔腩汁生菜❣︎套餐加配,生菜新鮮,腩汁味道岩岩好。❣︎奶蓋芝士紅豆冰❣︎呢到真係好有彈性好人性化,因為媽咪唔鍾意食芝士,佢係可以幫你走埋,紅豆🫘大大粒夠腍,甜度適中,消暑佳品。❣︎葡式樽仔奶茶❣︎奶茶味道比較淡身,口感順滑。
❣︎蝦子雲吞撈麵❣︎
❣︎懷舊魚蛋❣︎
❣︎豬頸肉酸辣金湯米線❣︎
❣︎籠仔蒸雲吞❣︎
❣︎籠仔腩汁生菜❣︎
套餐加配,生菜新鮮,腩汁味道岩岩好。
❣︎奶蓋芝士紅豆冰❣︎
❣︎葡式樽仔奶茶❣︎
奶茶味道比較淡身,口感順滑。