2022-07-27 634 瀏覽
小編依日出佐敦做嘢,🌞 天氣炎熱,好容易會口渴。🥵 搞掂手頭上嘅工作,就諗起附近有一間茶飲店想試好耐,索性行過去植作茶幫襯![ 亂闖試飲 ]🥤 薏仁燕麥奶 (少冰) 😋😋😋😋😋☺️ 一粒粒尚未完全磨爛嘅薏仁,帶有少少咬口同口感,同燕麥奶好夾。雖然甜度係固定,但飲落口唔會死甜,係順口微甜,而且都相當大杯!👍🏻下午茶 💵 約港幣$30/人💁🏻‍♀️ 小編依日下晝去嘅時候,撞啱店主要送外賣,不過佢都好快返到店舖。大家去幫襯嘅時候,如果見到佢一腳錫,就要畀啲時間同耐性啦!🙏🏻🙆🏻‍♀️ 最後,喜歡嘅話,歡迎follow @foodirectory.hk !

[ 亂闖試飲 ]
🥤 薏仁燕麥奶 (少冰) 😋😋😋😋😋

下午茶 💵 約港幣$30/人

薏仁燕麥奶
2022-07-13
薏仁燕麥奶
2022-06-17 623 瀏覽
由於此店買點係已健康野為主今日無帶飯專登去買尖沙咀好多茶飲店但已健康材料沖飲可算是第一間openrice 就話佢開12:30不過我去到個陣未開門估計係在準備材料吧建議12:45左右先去買紫米茶鮮奶小芋圓(熱)紫米的味道好濃郁不過就無左茶同鮮奶的味道芋圓的煙韌度剛剛好,吾會太軟身只係常溫沒有很熱適合即時飲用覺得自己番去都可以嘗試甘整下p.s. 吾知店主係吾係“嵐”的 fans 呢
由於此店買點係已健康野為主
今日無帶飯專登去買
尖沙咀好多茶飲店但已健康材料沖飲
可算是第一間

openrice 就話佢開12:30
不過我去到個陣未開門
估計係在準備材料吧
建議12:45左右先去買

紫米茶鮮奶小芋圓(熱)
紫米的味道好濃郁
不過就無左茶同鮮奶的味道
芋圓的煙韌度剛剛好,吾會太軟身
只係常溫沒有很熱適合即時飲用

覺得自己番去都可以嘗試甘整下

p.s. 吾知店主係吾係“嵐”的 fans 呢

2022-06-17
2022-05-16 547 瀏覽
尖沙咀餐廳多飲品舖更多,一向都好鍾意飲台式飲品嘅我今次試一間之前未飲過嘅舖頭之所以揀植作茶嘅原因係因為俾佢貌似比較健康嘅餐牌吸引咗,最後揀咗一杯薏仁鮮奶小芋圓呢條咁靚嘅飲品繩仔都係喺植作茶買嘅,係店主親手製作嘅芋圓2.0 可以係以下嘅配料中揀兩款:仙草 芋泥 紅豆 珍珠我揀咗紅豆 珍珠珍珠同埋芋圓食落都幾煙韌,紅豆唔會太硬或者煲爛曬,熟得黎不失口感美中不足係覺得鮮奶底唔夠濃,但整體黎講都算唔錯,價錢同品質成正比
薏仁鮮奶小芋圓
呢條咁靚嘅飲品繩仔都係喺植作茶買嘅,係店主親手製作嘅
我揀咗紅豆 珍珠
經過呢間文青風既手搖小店覺得好吸引🎉店舖以米色同乾花裝修為主🤍有一種舒服簡約嘅感覺😚 飲品Menu都好特別用咗比較天然嘅材料🍎仲要係台灣直送🇹🇼 味道覺得比一般死甜既手搖飲品更高質😅 有種療癒既感覺啊🤪 PS去到嗰日撞到有泰星應援🙈 好加分呢‼️⭐️ 薏仁鮮奶小芋圓 🍼薏仁有美白去濕嘅作用👩🏻‍🦳 味道同性質一樣比較溫和偏淡😛 配上濃郁嘅鮮奶就啱啱好唔會過甜🥛芋圓口感好QQ 但芋味可以更濃郁🍠⭐️ 桃膠冬瓜混紅麥茶 🍵呢款茶味比較濃☕️紅麥嘅味道好突出❤️ 反而冬瓜嘅甜味唔明顯😅桃膠增加口感之餘仲覺得好滋補呢🍑⭐️ 植作茶 (尖沙咀)📍 尖沙咀山林道10-12號山林閣地下2B號舖

⭐️ 薏仁鮮奶小芋圓 🍼

⭐️ 桃膠冬瓜混紅麥茶 🍵

⭐️ 植作茶 (尖沙咀)
📍 尖沙咀山林道10-12號山林閣地下2B號舖
2022-02-17 568 瀏覽
作茶 (尖沙咀) 健康手搖飲品店🧋絕對係我去完會再去!幾乎每次出親尖沙咀都一定會特登行過去買一杯!因為佢嘅小芋圓實在係太好食了!要重點係佢嘅小芋圓係有機會sold out🙈 我試過佢冇晒然後轉桃膠 就成件事都唔同晒啦!所以一定一定要試佢嘅小芋圓😎😎佢間鋪嘅飲品所有嘢都係無添加 選料都非常之天然 全部都係一啲健康養生茶!配料選擇只有小芋圓 桃膠 同黑木耳 所有原材料都係台灣直送🤩🤩▫️紫米茶鮮奶小芋圓 $36係我嘅個人推介😎 凍嘅熱嘅都好飲 建議可以揀微甜頂夠了!📍 植作茶 (尖沙咀)尖沙咀山林道10-12號山林閣地下2B號舖❤️大概係美麗華向着佐敦方向行 行到婆婆珈琲屋 轉入去行仔就係!

▫️紫米茶鮮奶小芋圓 $36
係我嘅個人推介😎 凍嘅熱嘅都好飲 建議可以揀微甜頂夠了!

📍 植作茶 (尖沙咀)
尖沙咀山林道10-12號山林閣地下2B號舖

2021-12-25 475 瀏覽
建議:留意番💰舖頭只收現金/Payme 尖沙咀山林道有間茶飲店,主打台灣穀物茶飲。紅豆、紅麥、薏米 同蕎麥…等等既健康食材做茶底🥤餐牌上仲有寫埋各種功效,大家可以落單前睇下邊種最岩自己🤩黑豆-利水消腫、紫米- 補血養氣紅豆-去水腫、玄米-健脾胃薏仁-消水腫、紅棗-補氣血紅麥-消滯解渴、蕎麥-保護血管仲有其他幾個系列,可以睇下餐牌 今次試左:▫️紫米茶鮮奶小芋圓 (走甜走冰 HK$36)飲落紫米味好香,小芋圓既份量都算多,每飲一啖都有啲咬口😋 紫米系列有5️⃣款茶飲,如果想要增加口感,除左小芋圓仲有桃膠揀。另外仲可以得揀配蜂蜜玫瑰🌹
建議:留意番💰舖頭只收現金/Payme

黑豆-利水消腫、紫米- 補血養氣
紅豆-去水腫、玄米-健脾胃
薏仁-消水腫、紅棗-補氣血
紅麥-消滯解渴、蕎麥-保護血管

仲有其他幾個系列,可以睇下餐牌

今次試左:
▫️紫米茶鮮奶小芋圓 (走甜走冰 HK$36)
飲落紫米味好香,小芋圓既份量都算多,每飲一啖都有啲咬口😋

外賣自取
植作茶主打養生茶飲,例如紫米茶、黑豆茶同紅麥茶等坊間少見嘅茶底,要讚嘅係甜度同冰度選擇好多,客人可以根據自己口味去調較,非常貼心,而配料有小芋圓、茶露 ( 黑木耳 )、桃膠,味道方面呢…就真係麻麻哋 💔🍵 玄米茶鮮奶加茶露 | $𝟑𝟕平時一向都飲開Order 咗微甜走冰,偏好茶味濃 ( 茶湯會世一 ☺️ ) ,當日做完運動想醒神啲,就嗌咗微甜微冰。飲第一啖「無味嘅?」🧐 第二啖「真係無味喎!」,淡到我呆咗,微甜同無糖係 Suppose 有分別㗎嘛 🥲忍唔住叫店員加少少甜,味道合理返啲,隱約品到玄米茶嘅清香,而鮮奶嘅部分非常之稀,就好似啲冰溶咗咁水奶分離嘅狀態💧配料黑木耳碎爽口可以慢慢咬,份量感人,成杯飲晒仲有好多喺杯底 ( P4 ),味道上可以努力少少 🤏🏽

🍵 玄米茶鮮奶加茶露 | $𝟑𝟕

2021-10-14
15 分鐘 (外賣自取)
2021-09-29 448 瀏覽
朋友介紹左呢間茶飲 話最近飲其他茶飲感覺有點漏由尖沙咀食完晚餐行過黎佐敦買 試完都抵既 真系好清 由於我夜晚吾飲得茶 會訓吾著 所以叫左薏米燕麥飲 飲落好清淡 有啲普通 但有少少咬口 同 好解渴朋友就叫左黑茶露 我地好蠢咁系門口研究黑茶露系咩 本身我估系黑豆茶 但朋友留意到上面已經有個黑豆茶飲 無理由重覆左 所以就繼續搵線索 完來茶露系指黑木耳😂 呢個真系第一次聽有茶飲加黑木耳碎 飲落好重黑茶味 再加啲木耳碎 又意外地夾佢仲有獨立茶包買 但價錢小貴 未有動力買黎試住😂
朋友介紹左呢間茶飲 話最近飲其他茶飲感覺有點漏

由尖沙咀食完晚餐行過黎佐敦買
試完都抵既 真系好清

佢仲有獨立茶包買 但價錢小貴 未有動力買黎試住😂
薏仁燕麥飲
黑豆茶露
2021-09-28
5 分鐘 (堂食)
$32 (其他)
薏仁燕麥飲
黑豆茶露
2021-08-27 496 瀏覽
味道ok 但桃膠紫米茶冇桃膠…仲諗緊係未要熱飲所以熱溶咗…但明明拎上手杯野只係溫感飲落都只係室溫溫度都好難熱溶啲桃膠吧?再睇大家既食評明明飲桃膠xx茶既人都話杯野好多桃膠咁再試下撕開杯蓋紙搵下有冇半溶既桃膠啦攪極都唔見半粒半溶既桃膠咁桃膠紫米茶啲桃膠去咗邊?only紫米茶收$32?仲有啊明明要熱飲但俾杯室溫茶係未水溫應該有80度咁上下先叫熱飲?飲得養生茶 當然想要熱飲養生第一次飲就有hard feeling
味道ok
但桃膠紫米茶冇桃膠…
仲諗緊係未要熱飲所以熱溶咗…
但明明拎上手杯野只係溫感
飲落都只係室溫溫度
都好難熱溶啲桃膠吧?

再睇大家既食評
明明飲桃膠xx茶既人都話杯野好多桃膠
咁再試下撕開杯蓋紙
搵下有冇半溶既桃膠啦
攪極都唔見半粒半溶既桃膠
咁桃膠紫米茶啲桃膠去咗邊?
only紫米茶收$32?

仲有啊
明明要熱飲但俾杯室溫茶
係未水溫應該有80度咁上下先叫熱飲?
飲得養生茶 當然想要熱飲養生

第一次飲就有hard feeling

2021-08-24 384 瀏覽
⋆⁺₊⋆.植作茶…呢間茶飲店已經默默地飲左好多次!(經過又飲返工又飲ㅋ呢度同普遍茶飲唔太同~係走純天然、零咖啡因、零化學添加嘅健康茶飲~店面雖然較小~不過店內裝飾都令到整體好溫馨🥺有唔同嘅乾花作怖置~私心個個助六postcard!!勁qqㅎㅎ.桃膠紫米茶/ $32 / 🥨🥨🥨🥨🥨呢到呢微糖比普遍茶飲微好多🤣應該全糖都唔係好甜~不過對於想行健康路線嘅我就每次都叫左微糖啦(⊃。•́‿•̀。)⊃紫米就可以增強免疫力、坑衰老~預防心血管疾病等ㅋ基本上佢menu上面全部野都好健康同埋有唔同功效ㅎ如果想要推介嘅話可以問下店員🤣.[滿分5個🥨]....⌫ 植作茶 (尖沙咀)尖沙咀山林道10-12號山林閣地下2B號舖.
⋆⁺₊⋆
植作茶

桃膠紫米茶
/ $32 / 🥨🥨🥨🥨🥨

[滿分5個🥨]
...
⌫ 植作茶 (尖沙咀)
尖沙咀山林道10-12號山林閣地下2B號舖
2021-08-12 295 瀏覽
同同事過左去山林道食lunch,之後經過一間珍珠奶茶店見到佢地賣嘅飲品全部都好健康同養生,同平時飲開嘅一般珍珠奶茶好大分別,所以我地叫左一杯黑豆茶鮮奶小芋圓同一杯桃膠黑豆茶桃膠黑豆茶桃膠嘅份量好多,飲到尾都仲有!另一杯黑豆茶鮮奶小芋圓嘅小芋圓好QQ!我地都覺得呢兩杯飲品都唔錯,下次會再黎飲其他嘅飲品😊
桃膠黑豆茶桃膠嘅份量好多,飲到尾都仲有!
另一杯黑豆茶鮮奶小芋圓嘅小芋圓好QQ!
我地都覺得呢兩杯飲品都唔錯,下次會再黎飲其他嘅飲品😊

2021-08-09
2021-07-17 409 瀏覽
話說今日係韓團Seventeen 嘅成員圓佑生日早幾日同家姐行行吓街,見到呢間飲品店有佢嘅應援有得攞杯套同埋postcard家姐係佢嘅超級粉,所以就去咗買兩杯野飲呢間主打台式養生飲品,有好多款選擇價錢實惠,而且都幾大杯試咗兩款健康飲品兩杯都係微糖,黑豆茶味道唔錯口感好滑,有少少炭焙味飲咗可以消脂,夠晒健康另外紅麥茶味道好特別有少少甘香,飲咗可以解膩店舖嘅裝修簡約得來又有啲文青有兩張櫈可以俾客人坐低而且店主都幾好人,見到佢會同熟客傾偈整體唔錯,係一間值得推介嘅養生飲品小店有機會再試埋其他嘢飲
話說今日係韓團Seventeen 嘅成員圓佑生日
早幾日同家姐行行吓街,見到呢間飲品店有佢嘅應援
有得攞杯套同埋postcard
家姐係佢嘅超級粉,所以就去咗買兩杯野飲
呢間主打台式養生飲品,有好多款選擇
價錢實惠,而且都幾大杯
試咗兩款健康飲品
兩杯都係微糖,黑豆茶味道唔錯
口感好滑,有少少炭焙味
飲咗可以消脂,夠晒健康
另外紅麥茶味道好特別
有少少甘香,飲咗可以解膩
店舖嘅裝修簡約得來又有啲文青
有兩張櫈可以俾客人坐低
而且店主都幾好人,見到佢會同熟客傾偈
整體唔錯,係一間值得推介嘅養生飲品小店
有機會再試埋其他嘢飲
2021-07-14 246 瀏覽
平時好鍾意咁健康嘅茶飲,一見到個餐牌覺得好吸引!!就去咗試!好多都好吸引咁,最後揀咗熱嘅無糖薏米鮮奶小芋圓~店員比我時話杯嘢唔係太熱,但係我一拎上手完全唔熱,飲落連暖都唔係好稱得上 只係室溫... 鮮奶用呢個溫度飲有啲怪,少少失望~但係杯嘢飲係好足料嘅!好多薏米,感覺好健康!小芋圓食落好似珍珠,都好味如果飲開熱嘢嘅,建議落單時叫佢整熱啲,或者轉冰飲~ 可能會比較好!Menu上仲有好多嘢飲嘗試,都會俾多一次機會佢~

只係室溫... 鮮奶用呢個溫度飲有啲怪,少少失望~

Menu上仲有好多嘢飲嘗試,都會俾多一次機會佢~
2021-06-29 285 瀏覽
Zhi Zuo Cha:☼ This is a small bubble tea place in Tsim Sha Tsui. They have a very unique menu (so much so that I had no idea what anything meant 😂🥲) and their own homemade oat-milk! 🥛- I got:🍽 Red Jujube Tea Latte💸 HKD 29 + 5 (for oat milk)😿 I usually never go for drinks with milk (not only because plant based options are barely ever available 😂) but couldn’t miss my chance to try Zhi Zuo Cha’s homemade oat milk. The drink itself was quite bland... partially because I forgot to ask for the bubbl
Zhi Zuo Cha:

- I got:

🍽 Red Jujube Tea Latte
💸 HKD 29 + 5 (for oat milk)
Red Jujube Tea Latte
😿 I usually never go for drinks with milk (not only because plant based options are barely ever available 😂) but couldn’t miss my chance to try Zhi Zuo Cha’s homemade oat milk. The drink itself was quite bland... partially because I forgot to ask for the bubbles‼️ (I assumed that a bubble tea shops always serve boba with their drinks??? But I guess that’s 100% on me 🥲) and got the latte without sugar, as per usual (trust me when I say that not all sugar free drinks taste bland and gross - it depends on how it’s made... and this was 🥶)
Red Jujube Tea Latte
⭐️ Rating: 5/10

Waiting time: 5-7 mins
Rating: 5/10
Price: HKD 34
Overall pricing: $
Return: hmmm probably not
6 分鐘 (外賣自取)
2021-05-20 379 瀏覽
我都係咁岩係附近食完嘢行過見到原來植作茶就係隔離就去咗試🤣🤣一直都聽過依間茶飲終於有機會試!😀.玄米茶鮮奶小芋圓 $35.見佢個menu有唔同嘅系列每個系列嘅茶 佢都寫咗有咩功效係咁多款茶入面玄米茶最吸引我第一啖飲落好清新係之前冇飲過嘅味道味道唔會太厚同太膩成個感覺好輕盈 罪惡感都冇咁重🤣🤣🤣小芋圓size大約係平時珍珠嘅大少口感煙韌 不過唔太食到芋頭味整體感覺有驚喜🤩.我見佢重有好多唔同系列大部分都係冇奶好岩啲唔想咁heavy嘅人士🌱
我都係咁岩係附近食完嘢
行過見到原來植作茶就係隔離就去咗試🤣🤣