2024-07-02
我對泰國菜一直都情有獨鍾,嗰種香辣嘅滋味,總係令人食完之後仲想再添一碗。最近我收到風,話有一間西營盤嘅泰國菜餐廳,主打正宗泰國風味,而且用料新鮮,味道獨特,於是就決定去試吓。呢間店嘅裝修充滿泰國特色,牆上掛住色彩繽紛嘅泰國畫,空氣中瀰漫住陣陣香料嘅香味,令人感覺好似置身泰國一樣。一坐低,侍應就遞上餐牌,上面嘅菜式琳琅滿目,除咗傳統嘅泰國菜之外,仲有唔少創新嘅菜式,真係令人眼花繚亂。我最終決定試吓佢哋嘅招牌菜:泰式蝦炒金邊粉。😋**泰式蝦炒金邊粉**呢碟泰式蝦炒金邊粉一上枱,就聞到陣陣香辣嘅泰式香料味,金邊粉呈金黃色,上面鋪滿咗幾隻碩大嘅鮮蝦,仲有少少辣椒、蔥花同埋香菜點綴。我迫不及待咁拿起筷子,夾咗一箸金邊粉,入口即刻感受到金邊粉嘅爽滑,而且吸滿咗香辣嘅醬汁,真係令人回味無窮。醬汁嘅香辣味唔係單純嘅辣,而係加入咗泰式香料嘅香味,例如香茅、薑、蒜等等,令到醬汁更加豐富。鮮蝦肉質鮮嫩,彈牙爽口,而且份量十足,絕對可以滿足到愛食海鮮嘅朋友。🦐椰子樹泰國料理 (西環)西環西營盤英華臺1-6號華輝閣地下2-3號舖
**泰式蝦炒金邊粉**
椰子樹泰國料理 (西環)
西環西營盤英華臺1-6號華輝閣地下2-3號舖