旺角嘅日式小店 - 楓!真係一個隱藏版嘅好地方。首先,我要介紹佢嘅招牌菜 - 大阪燒(章魚)。大阪燒簡直係完美!章魚香口,外脆內軟,每一口都帶嚟咁嘅滿足感。加埋啲特製醬汁,真係令人回味無窮!另外,香煎虎蝦蕃茄湯烏龍麵都係一絕!啲虎蝦嘅鮮味同啲蕃茄湯嘅酸甜配搭得天衣無縫,再加上烏龍麵嘅彈牙口感,令人唔能夠自拔!而飲品方面,我推薦試下佢嘅西柚烏龍茶同蜂蜜柚子烏龍茶。西柚烏龍茶帶有微微的苦甜,配合烏龍茶嘅香氣,真係夠解渴。而蜂蜜柚子烏龍茶更加加咗柚子嘅酸甜,令味道更加豐富。如果你鍾意甜品,楓都有好多款選擇。特別推薦佢嘅伯爵刨冰杯,冰涼清爽,伯爵茶嘅香氣令你陶醉。如果你想試下多款口味,可以試下佢嘅乳酪雪糕《自由配》,我哋自選加埋玄米脆脆、抹茶蕨餅、Oreo餅同焙茶醬,真係一個絕配!特別要提一提佢嘅焙茶醬,係店內自家製作嘅,帶有濃郁嘅焙茶味,絕對驚喜!而且楓嘅環境都非常舒適,有種家庭式嘅溫馨感。你可以坐低,悠閒地享受美食,同埋同朋友一齊度過愉快嘅時光。
旺角嘅日式小店 - 楓!真係一個隱藏版嘅好地方。

2024-04-26 88 瀏覽
- 旺角|楓 -▪️帶子大阪燒面頭鋪滿木魚碎,而入面除咗有帶子,仲有蟹柳、椰菜等餡料,好足料,口感豐富▪️炙燒慢煮雞叉燒咖哩湯烏龍麵🐔🥘雞叉燒炙燒過,幾香口。咖哩湯味道濃郁,唔算辣,但帶有酸味,似係加咗蕃茄去煮🤔▪️北海道滨乙女芝麻醬烤蛋糕🍰蛋糕質感軟熟,濕潤唔乾,仲有淡淡嘅蛋香。面頭有滿滿嘅芝麻醬,味道香濃。另外側邊有焦糖香蕉🍌、士多啤梨🍓、藍莓🫐、白玉同黃豆粉蕨餅等配料,非常豐富。而且個蛋糕都幾大個,適合多人一齊share▪️伯爵茶刨冰杯🍧伯爵茶冰再加伯爵茶忌廉,伯爵茶味道突出。刨冰杯仲做緊買一送一優惠,幾抵食。可惜紙杯賣相一般,建議堂食用玻璃杯等透明容器會更好▪️焙茶豆乳🥛▪️抹茶豆乳🍵🥛飲落順滑,茶味濃度中等,唔會好甜楓📍旺角廣華街1號仁安大廈地下32B-D號舖
- 旺角|楓 -

北海道滨乙女芝麻醬烤蛋糕

▪️伯爵茶刨冰杯🍧

▪️焙茶豆乳🥛
▪️抹茶豆乳🍵🥛
飲落順滑,茶味濃度中等,唔會好甜
焙茶豆乳、抹茶豆乳

📍旺角廣華街1號仁安大廈地下32B-D號舖
2024-04-25 52 瀏覽
嚟到旺角嘅鬧市一直都唔愁搵唔到嘢食,不過呢一間餐廳有好多自家主打產品。雞肉咖喱烏冬,味道幾特別,因為佢個咖喱湯底係有少少酸味,食落去醒胃唔油膩。有少少北海道咖喱嘅香味。個人最鍾意佢呢款帶子大阪燒,味道調控得非常之好唔會鹹,仲食到入邊有好多粒帶子!黑芝麻醬蛋糕又係另一驚喜,拎上枱已經俾佢大細嚇咗一跳,我諗可以完全夠四至六個人食。黑芝麻醬非常之濃,如果鍾意食嘅朋友一定會超級鍾意!

第一次去旺角人氣日式小店cafe門口出現小長隊,不過輪侯時間還可接受🫶🏻店舖空間不大,走小品木系簡約風。店員態度友善,亦有提供小籃子以便客人擺放手袋。我們二人同行,共點了夕大阪燒 - 章魚味 $117、炙燒慢煮雞叉燒咖哩湯烏龍麵$117、伯爵刨冰杯 $58,還有跟餐的焙茶豆乳和抹茶豆乳 。.🤍夕大阪燒 - 章魚味 $117 即叫即製日式大阪燒❣️❣️大阪燒一共有4款口味:分別是蜆、章魚、蝦和帶子~我們今次選了傳統口味-章魚款!材料有章魚粒、椰菜絲、蛋黃醬、燒汁、紫菜碎、大䓤和木耳,口感十分豐富,重醬萬歲~~整體味道有點像小時候放學去商場買章魚小丸子的感覺!(有誰懂?簡單就是好,沒有太多新奇的配搭,就一份美味的大阪燒。🤍炙燒慢煮雞叉燒咖哩湯烏龍麵$117介紹番,雞叉燒=將雞肉切到好似日式叉燒嘅樣 😂😂咖喱味超級香濃!!!🫶🏻🫶🏻🫶🏻大愛!想來多一碗呀!(小心澱粉呀喂🤍伯爵刨冰杯 $58在做買一送一優惠,所以一人一杯。建議自攪拌後才吃。🤍焙茶豆乳+抹茶豆乳 (跟餐)

第一次去旺角人氣日式小店cafe
門口出現小長隊,不過輪侯時間還可接受🫶🏻

我們二人同行,共點了夕大阪燒 - 章魚味 $117、
🤍夕大阪燒 - 章魚味 $117

即叫即製日式大阪燒❣️❣️

簡單就是好,沒有太多新奇的配搭,就一份美味的大阪燒。

🤍炙燒慢煮雞叉燒咖哩湯烏龍麵$117

介紹番,雞叉燒
=將雞肉切到好似日式叉燒嘅樣 😂😂

咖喱味超級香濃!!!🫶🏻🫶🏻🫶🏻大愛!
想來多一碗呀!(小心澱粉呀喂

🤍伯爵刨冰杯 $58

在做買一送一優惠,所以一人一杯。建議自攪拌後才吃。

🤍焙茶豆乳+抹茶豆乳 (跟餐)

2024-04-12
5 分鐘 (堂食)
2024-04-23 90 瀏覽
私心再一次推薦「楓」這間小店,他們主打日式烤蛋糕、大阪燒等。今次黎到,見到餐牌多了烏龍麵、窩夫、乳酪雪糕、刨冰等,梗係要試下新野啦!🥰🥰 ⦁香煎虎蝦蕃茄湯烏龍麵虎蝦煎得酥脆爽口,鮮嫩多汁,搭配濃郁蕃茄湯底的烏龍麵,酸甜可口,層次感潮滿。 ⦁大阪燒這道料理有章魚🐙、蝦🦐、帶子等配料選擇,個人比較喜歡配章魚,食落有種章魚小丸子的感覺。 ⦁伯爵刨冰杯🍧講真今次再訪小店,好大原因是為了這杯刨冰🤣🤣。用了伯爵茶去製作刨冰和忌廉,茶味超香濃🌿!刨冰口感綿密細膩,入口即化,超級解暑!✨最近仲做緊買一送一優惠,大家可以一試!⦁鳳梨檸檬梳打⦁西柚梳打兩款飲品都唔會太甜,搭配著微微的氣泡,非常適合消暑。 ✨溫馨提示:大部分食物都很大份量,可以約埋成班朋友黎,避免出現浪費情況!

⦁香煎虎蝦蕃茄湯烏龍麵

⦁大阪燒

⦁伯爵刨冰杯🍧

⦁鳳梨檸檬梳打
⦁西柚梳打
兩款飲品都唔會太甜,搭配著微微的氣泡,非常適合消暑。

✨溫馨提示:

2024-04-20
  • 鳳梨檸檬梳打
  • 西柚梳打
2024-04-18 71 瀏覽
喺旺角做完嘢,就約朋友喺附近晚餐,朋友即刻建議去油麻地「楓」,仲話乳酪雪糕同埋抹茶醬蛋糕都非常吸引,要去試一試😆🌟#乳酪雪糕《自由配》乳酪雪糕可以自己自由組合!我哋揀咗:開心果脆脆、麻糬粒粒、Oreo餅和棒子醬,口感非常豐富✨乳酪雪糕本身柔滑細膩,有著濃郁的乳酪味道,非常清爽。開心果脆脆增加了香脆的口感,麻糬粒粒則帶來了嚼勁和黏性的口感,Oreo增添了些許甜度💗🌟#大阪燒(章魚)章魚大阪燒外觀金黃酥脆,散發出誘人的香氣。咬下去時,外層酥脆,內裡則有著鬆軟的口感。章魚肉質鮮嫩,配料的搭配也很出色,例如蔥花、醬汁和木魚,為整個味道增添了層次感✨這款大阪燒不僅外觀誘人,而且味道豐富😋🌟#丸久小山園抹茶醬烤蛋糕抹茶醬烤蛋糕外觀色澤誘人,散發出濃郁的抹茶香氣🤤蛋糕口感細膩濕潤,結合了抹茶醬的濃郁風味和蛋糕的香甜✨蛋糕還搭配了烤香蕉,士多啤梨,藍莓,香糯小丸子和紅豆🫘非常出色的日式甜品💗

🌟#乳酪雪糕《自由配》

🌟#大阪燒(章魚)

🌟#丸久小山園抹茶醬烤蛋糕
  • 乳酪雪糕
  • 丸久小山園抹茶醬烤蛋糕
  • 夕彐大阪燒(章魚)
之前曾來過楓這家日式餐廳,得知他們最近推出的優惠是Froyo乳酪雪糕或者伯爵茶刨冰杯,選購其中一款可享買一送一優惠。乳酪雪糕可自行選擇三種配料和一款醬汁,其中小編認為最特別的是餐廳自家製的開心果醬、以及各種茶味的醬汁,包括小山園焙茶醬、小山園抹茶醬、烏龍茶醬和伯爵茶醬。而伯爵茶刨冰杯更是在期間限定供應。乳酪雪糕|開心果脆脆|抹茶蕨餅|繽紛樂|Homemade開心果醬 $58開心果口味的雪糕搭配著軟糯的抹茶蕨餅,並夾雜開心果果粒,是開心果愛好者的福音。乳酪雪糕|香芋脆片|蜂蜜蘆薈|比利時Lotus餅|Homemade烏龍茶醬 $58雖然雪糕底部相同,但多了烏龍茶的香澀,讓味道更加耐人尋味。再加上紫色香芋脆片的點綴,為雪糕帶來淡雅的風味。

2024-04-16 156 瀏覽
【旺角•楓】@ππππππππππππππππππππππππππππππ旺角人氣木系格調甜品屋乳酪雪糕《自由配》|草莓脆片| 抹茶蕨餅Oreo餅| 朱古力脆皮醬大阪燒(章魚)抹茶豆乳炙燒慢煮雞叉燒蕃茄湯烏冬巨峰梳打伯爵刨冰杯粉嫩的草莓脆片和翠綠的抹茶蕨餅散落其間,令人食指大動。雪糕絲滑的口感與草莓脆片的酥脆巧妙交織,抹茶的清新恰好中和了甜膩,一口下去,是夏日午後的清涼微風。接著是濃郁的Oreo餅,配上香濃的朱古力脆皮醬,驚嘆於這樸實無華而又充滿層次的美妙滋味。大阪燒(章魚) 外皮煎得微微焦脆的大阪燒裡得以完美展現,每一口都是Q彈有勁,外酥內嫩。為了平衡口感,一杯清新的抹茶豆乳不失為上佳之選。它那清雅的抹茶香氣與豆乳的柔順完美結合,既增添食物的豐富度,又不搶食物的風頭。炙燒慢煮雞叉燒蕃茄湯烏冬在溫暖的湯汁中帶來了一絲絲的慰藉。慢煮使得雞肉叉燒的質感柔嫩,与炙燒的燒烤氣息融合,蕃茄湯底則提供了適量的酸甜。巨峰梳打是清新解膩的好選擇。泉水般清澈見底的梳打水中飄著巨峰葡萄的果香,甜而不膩,是暖日裡最佳的清涼飲品。伯爵刨冰杯細膩的刨冰上淋上伯爵茶香醇厚的糖漿,層次分明而不混沌,每一口都能感受到
【旺角•楓】@

巨峰梳打
伯爵刨冰杯

炙燒慢煮雞叉燒蕃茄湯烏冬

伯爵刨冰杯
細膩的刨冰上淋上伯爵茶香醇厚的糖漿,層次分明而不混沌,每一口都能感受到伯爵茶的獨特風味。

餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥
服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄
食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾
性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 350(加一)
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
#旺角美食 #楓 #web3旺角

旺角廣華街1號仁安大廈地下32B-D號舖
2024-04-15 44 瀏覽
食完午餐同朋友諗住搵地方食甜品,就見到旺角旺區有呢間cafe,地方雖然唔算大但係都坐得舒服,可以同朋友慢慢傾慢慢嘆👍🏻〰️🌟丸久小山園焙茶醬烤蛋糕評分: 4/5一黎到比佢份量嚇親😂 焙茶醬超濃郁+超級厚醬真係要2-3人share食先得!蛋糕新鮮出爐係好香蛋味,質地偏結實,伴碟有生果同埋蕨餅小丸子,其實真係可以當正餐👍🏻〰️焙茶豆乳/ 抹茶豆乳評分: 3/5兩杯飲品都超級濃茶香,飲完好飽肚😂 唯一缺點係飲到有少少粉狀〰️環境: 3/5服務: 3/5地點: 4/5#fat_factor_香港#fat_factor_旺角#fat_factor_甜品

🌟丸久小山園焙茶醬烤蛋糕

地點: 4/5

#fat_factor_香港
#fat_factor_旺角
#fat_factor_甜品
為食妹呢日放假,同朋友喺下午茶時段嚟到旺角見到呢間日式餐廳坐滿人👀,決定試一試佢😌!🍴炙燒慢煮雞叉燒番茄湯烏龍麵 $49👅湯底一般般,唔濃唔淡,雞肉唔會太薄,但略嫌冇咩味,有啲失望🥲。麵質正常,有啲韌度,唔會過稔。🍴香煎虎蝦咖哩湯烏龍麵 $49👅相比番茄湯,咖哩湯底好濃郁,烏冬超掛湯,虎蝦都算大隻,不過都係冇咩味🤧🍴丸久小山園抹茶醬烤蛋糕 $158👅超大份😳!食落甜度啱啱好,抹茶醬唔係嗰種死甜抹茶味,有抹茶嘅回甘🍵,蛋糕係pancake質感,軟熟得嚟有濃濃蛋香☺️,濕潤唔乾,啲生果配料夠曬fresh😌!食落唔會好膩!好足料!絕對挽回唔少分🤭!

🍴炙燒慢煮雞叉燒番茄湯烏龍麵 $49

丸久小山園抹茶醬烤蛋糕
2024-03-16
丸久小山園抹茶醬烤蛋糕
2024-04-15 34 瀏覽
➿香煎咖喱烏冬 $49烏冬好掛汁 條條烏冬都有咖喱汁配菜豐富 有大蔥,流心蛋,粟米,紫菜蝦仁就有四至五粒 粒粒都好彈牙新鮮 ➿章魚大阪燒 $88章魚大大粒 入邊仲有椰菜絲面頭淋滿蛋黃醬同燒汁仲有木耳同大蔥 口感10分豐富➿伯爵茶刨冰杯$58 (買一送一)買一送一嚟講真係幾抵雖然份量唔係好多但係都用得好快建議要快啲食伯爵茶cream幾濃味 但係略嫌沙冰味道偏淡中和一齊啱啱好好彩喺入餐廳之前book咗位,傳單可以有七折環境 🍃🍃🍃🍃食物🍡🍡🍡🍡性價比💰💰💰推薦🌈🌈🌈🌈🌈 回頭🙋🏽‍♀️
➿香煎咖喱烏冬 $49
烏冬好掛汁 條條烏冬都有咖喱汁
配菜豐富 有大蔥,流心蛋,粟米,紫菜
蝦仁就有四至五粒 粒粒都好彈牙新鮮

➿章魚大阪燒 $88
章魚大大粒 入邊仲有椰菜絲
面頭淋滿蛋黃醬同燒汁
仲有木耳同大蔥 口感10分豐富

➿伯爵茶刨冰杯$58 (買一送一)
買一送一嚟講真係幾抵
雖然份量唔係好多
但係都用得好快
建議要快啲食
伯爵茶cream幾濃味 但係略嫌沙冰味道偏淡
中和一齊啱啱好

好彩喺入餐廳之前book咗位,傳單可以有七折

環境 🍃🍃🍃🍃
用餐優惠
優惠券
  • 章魚大阪燒
  • タコ大阪燒
  • 夕彐大阪燒(章魚)
行旺角忍唔住又嚟咗食🫠 估唔到仲做緊呢個買一送一嘅優惠,真係好開心呀🤩 兩杯都係大大杯,啲乳酪雪糕仲要唧到勁滿,唔買真係對唔住自己🥹1️⃣ 阿華田餅碎+麻糬粒粒+繽紛樂+朱古力脆皮醬🍫又係到咗困難症嘅時候,朋友仔一個唔小心變咗做朱古力為主嘅乳酪雪糕添🫠食上面隻脆皮醬個時係啲回憶翻嚟嚟,因為好似某ᴍ字頭期間限住款嘅雪糕咁,脆皮就記得要連埋雪糕食✨~ 麻糬粒粒ʜᴀᴏ彈ʜᴀᴏ彈,而阿華田餅碎就擺咗係中間,唔洗怕食嗰陣時會濁親🤣2️⃣ 香芋脆片+白玉丸子+ ᴏʀᴇᴏ餅+烏龍茶醬🍨既然咁好食就唔好俾佢停~雖然叫香芋脆片,但香芋味唔重,最緊要一定係啲脆片好新鮮夠哂脆🥰仲有超級煙靭嘅白玉丸子🍡今次試下佢哋自家製嘅醬——ʜᴏᴍᴇᴍᴀᴅᴇ烏龍茶醬🤩… 雖然望落好似好普通~ 但食到接近底個層信既,就會覺得好似飲緊茶咁,解緊乳酪雪糕嘅肥🤣

1️⃣ 阿華田餅碎+麻糬粒粒+繽紛樂+朱古力脆皮醬🍫

2️⃣ 香芋脆片+白玉丸子+ ᴏʀᴇᴏ餅+烏龍茶醬🍨

既然咁好食就唔好俾佢停~

仲有超級煙靭嘅白玉丸子🍡

外賣自取
其他
  • 乳酪雪糕
👦🏻👧🏻喺旺角行街經過一間日式餐廳,除咗有烏冬拉麵、大阪燒、蛋糕等等,仲有乳酪雪糕食添!近排天氣熱返着啱食返杯凍冰冰嘅乳酪雪糕❄️ 呢度嘅乳酪雪糕$58一杯,可以自選三款配料同埋一款醬汁,配搭出自己喜歡嘅口味🥰 通常乳酪雪糕店都係外賣店形式,但係呢度係餐廳可以堂食,可以舒舒服服咁坐低慢慢食💕👦🏻自選嘅乳酪雪糕🍨✨配料:牛油薄脆、抹茶蕨餅、繽紛樂🥣醬汁:Homemade開心果醬💬 乳酪雪糕口感軟滑,酸味同甜味平衡得好好。抹茶蕨餅外層灑上微澀味嘅抹茶粉,口感比較實身,抹茶味好香濃。底部嘅開心果醬味道好濃郁,好似食緊開心果咁,如果你都鍾意食開心果一定唔可以錯過💚👧🏻自選嘅乳酪雪糕🍨✨配料:抹茶餅乾脆脆、麻糬粒粒、比利時lotus焦糖餅乾🥣醬汁:Homemade小山園抹茶醬💬上層嘅lotus焦糖餅乾脆身,充滿濃郁嘅焦糖肉桂味。食到中間位置會有麻糬粒粒,細細粒size份量都唔少,口感夠煙靭好好食呀😍,非常推介!最底層會有抹茶餅乾脆脆同小山園抹茶醬,抹茶醬非常濃郁,加埋抹茶餅乾增加脆卜卜嘅口感,同時增加抹茶嘅香味,口感層次更豐富!📍 楓 (旺角)旺角廣華街1號仁安大廈地下32B-D號舖

👦🏻自選嘅乳酪雪糕🍨
✨配料:牛油薄脆、抹茶蕨餅、繽紛樂
🥣醬汁:Homemade開心果醬

👧🏻自選嘅乳酪雪糕🍨
✨配料:抹茶餅乾脆脆、麻糬粒粒、比利時lotus焦糖餅乾
🥣醬汁:Homemade小山園抹茶醬

📍 楓 (旺角)
旺角廣華街1號仁安大廈地下32B-D號舖
2024-04-08
下午茶
2024-04-10 27 瀏覽
天時暑熱,有什麼好得過食冰凍既雪糕?而又想食得健康,又點可以唔食番杯乳酪雪糕呀!行經旺角廣華街就見到這買一送一大優惠,就食到Froyo希臘乳酪雪糕,以幼滑乳酪,配搭上不同配料,隨自己口味,選擇自己的愛好!乳酪雪糕自由配(餅乾、脆脆、Q煙韌)再配醬汁,都咪話唔抵食!乳酪雪糕(開心果脆脆、峰蜜蘆薈、繽紛樂、小山園焙茶醬)香甜可口乳酪雪糕上加上香脆開心果脆脆、清爽蘆薈、甜美繽紛樂,最後還有小山園焙茶的濃郁醬,令整杯口感更豐富多樣,香甜可口。乳酪雪糕(阿華田餅碎、抹茶蕨餅、Oreo餅、烏龍茶醬)乳酪雪糕幼滑濃郁,再有酥脆的阿華田餅碎、較硬身抹茶蕨餅、香甜Oreo餅,當然還有茶香的烏龍茶醬,確讓人消消暑。

乳酪雪糕(開心果脆脆、峰蜜蘆薈、繽紛樂、小山園焙茶醬)

乳酪雪糕(阿華田餅碎、抹茶蕨餅、Oreo餅、烏龍茶醬)

外賣自取
2024-04-10 44 瀏覽
同媽媽行街路過,見到Froyo乳酪雪糕做緊買1送1優惠,仲可以自由配搭口味,咁抵點可以唔買嚟試先~自由配1:香濃紫米、繽紛樂、玄米脆脆、焦糖醬媽媽揀選咗香濃紫米,獨特口感和紫米香氣。加上繽紛樂,增添了一份歡樂氛圍。玄米脆脆增加了整體層次感。焦糖醬甜蜜濃郁,完美咁融合於乳酪雪糕當中。自由配2:蜜味紅豆、Oreo餅、玄米脆脆、棒子醬我就揀選咗蜜味紅豆,甜味和紅豆口感完美結合。Oreo餅帶出咗濃郁朱古力風味,增加咗乳酪雪糕豐富度。加埋玄米脆脆帶令人愛不釋手。棒子醬幼滑質地亦為整體增添美味層次。乳酪雪糕有著濃郁的乳酪味道和柔軟的口感。十分推薦大家嚟試吓~
自由配1:香濃紫米、繽紛樂、玄米脆脆、焦糖醬

自由配2:蜜味紅豆、Oreo餅、玄米脆脆、棒子醬

2024-03-16
10 分鐘 (堂食)