2018-05-13 328 瀏覽
泰國家庭少店,老闆娘服務非常周到!!13/5/2018時未有酒牌,只好到附近便利店買。當晚點了生蝦刺身,生葉包,pad Thai ,串燒和芒果糯米飯。所有菜式都做得非常好!特別是生蝦刺身,肉質非常新鮮爽脆,相信在處理蝦的部份時用了不少功夫!!生菜包,串燒和其他菜和其他菜式都做得非常有水準. 當晚兩人惠顧,用了$400。性價比非常高!!雖然很多泰國菜的味道和菜式和味道都差不多,但這一家的生蝦真是值得一讚!

生蝦刺身
生蝦刺身
  • 生蝦
2018-04-15 326 瀏覽
有些小店永遠帶著無限驚喜,賣的除了是優質食品外,更會提供優質的服務,務求令人有賓至如歸的感覺😄極品泰國菜正正就是這樣的一間小店😊小店位於大角嘴區,鋪面細細不甚起眼,但朋友已光顧了多次並推介,今天終於到來一試。適逢今天是泰國新年,老闆娘即席教我們講泰語的新年快樂,並祝福我們,很是親切😊打開餐牌,什麼都想叫想食,真的是突然間有選擇困難症😂朋友們二話不說先點了飲品......青檸梳打及椰青,令他們一解暑氣,而我只是飲水,但竟然連水都可以帶給我驚喜,因為水是加上椰汁,好清甜,真的是欣賞店主的那份貼心🤓我們四個人最終點了十款菜式,好厲害😂柚子沙律 :食泰國菜必定會點的菜式,可令胃口大開。此店用上的柚子很清甜,酸辣度適中,用上的蝦也很新鮮,蝦乾腰果亦很香口。酸辣鳳爪 : 鳳爪爽口,酸辣汁味道很好,但可惜鳳爪未能入味。生蝦刺生 :生蝦新鮮,清潔得很乾淨,同樣地,配合那味道適中的酸辣汁很是可口。蝦頭炸得很脆,裡面還有蝦膏👍🏼雞肉碎生菜包:生菜新鮮爽脆,雞肉炒得很乾身,包起上來不會有油滲出而弄髒雙手。蒜蓉包:此店用上厚多士,包面焗得香脆,蒜蓉牛油味很香,絕對是推介之選👍🏼👍🏼冬蔭公:湯用蠟燭點著火熱著上

我們四個人最終點了十款菜式,好厲害😂

冬蔭公:湯用蠟燭點著火熱著上檯,熱乎乎。湯裡面滿是香芧,香菇跟大蝦,酸辣度適中,好味道。

炸泰式魚旦:魚旦質素不錯,魚香味重,頂介開來炸,令整粒魚旦更覺爽口,出色之處是絕不會油。

蝦醬炒通菜:通菜幼嫩,蝦醬鹹度適中,很香很好吃。另外還加上雲耳紅蘿蔔片一起炒,絕不輕率。

辣椒膏炒蜆:蜆很肥美新鮮,炒到剛好便上碟,辣椒味香而不辣,很是美味。

豉椒炒牛河:全碟牛河都用上多種蔬菜一起炒,每種蔬菜都新鮮香脆,牛河炒得乾身,沒有多餘的油份,又是另一推介之選👍🏼👍🏼👍🏼

真心,這晚餐令我很滿足,老闆娘殷勤款待,常常問我們好吃嗎?很可愛😊食泰國菜後通常都會很口渴,但我們食完這餐飯,完全沒有口渴的感覺,真難得。叫了這麼多東西也只是$870, 真的是物超所值,下次要帶家人來試試😄
2018-04-14
2018-03-17 349 瀏覽
約了舊同事來大角嘴吃飯,事前沒有想過吃什麼好,逛下逛下看見這間小店,被外面的燒烤吸引了所以決定試一試。價格適中,不會太貴,兩人點了鹹魚芥蘭,烤雞,乾炒河粉,木瓜沙律,再加一個蒜蓉包。首先來個木瓜沙律,份量都幾多,料又足,辣度可以自由選擇,我哋叫咗中辣,對我來說辣度OK,木瓜不會太酸,味道不錯。蒜蓉包其實是老闆極力推介,佢話係佢哋嘅招牌菜一定要試,所以俾我哋叫兩塊試下,當然要收錢啦,蒜蓉包是烤的,充滿牛油香蒜味,非常酥脆,不用配咖哩吃都可以,一個字,正。之前在另一間餐廳食過濕炒河,太油了胃也受不了,所以今晚嘗試吃乾炒。這店炒得頗乾身,料又足,值得 encore。鹹魚芥蘭,菜本身已新鮮,鹹魚夠香口,不錯。烤雞真係值得推介,多肉又嫩,沒有肥膏,最重要係冇我最怕嘅血,配埋它們自制醬汁真係一流,冇得輸。真的不知道是否味道太好還是我們太肚餓,居然全部吃清光,一定會再幫襯 😀老闆話本身店舖在東涌,最近才搬來大角咀,佢話味道會keep住泰國原有風味,好有heart 的一間小店。
木瓜沙律

蒜蓉包

香葉辣椒炒河粉

炒芥蘭鹹魚

鹹魚芥蘭,菜本身已新鮮,鹹魚夠香口,不錯。
燒雞半隻

木瓜沙律
蒜蓉包
燒雞半隻
  • 烤雞
生蝦夠新鮮,有兩款醬汁!柚子沙律比出面餐廳的味道比較平均,唔會太酸又唔會太甜。木瓜沙律比效辣!椰汁雞湯味道好鮮味,不過雞肉一般。冬陰公我自己就冇飲,不過朋友清哂。蒜蓉炒西蘭花抄得剛剛好唔太林唔太硬。明爐烏頭同埋鹽燒烏頭都好好味!仲有基本的菠蘿炒飯、金邊粉同小食拼盤好有水準。係飲品比較遲上,因為唔食得太辣,所以要扣少少分。不過我地一行二十人,可能做唔切。如果好似我哋咁多人黎食,每樣餸都要打孖上先夠。價錢合理,味道吸引,一定會再黎
生蝦夠新鮮,有兩款醬汁!
椰汁雞湯味道好鮮味,不過雞肉一般。
冬陰公我自己就冇飲,不過朋友清哂。
蒜蓉炒西蘭花抄得剛剛好唔太林唔太硬。
明爐烏頭同埋鹽燒烏頭都好好味!
仲有基本的菠蘿炒飯、金邊粉同小食拼盤好有水準。
如果好似我哋咁多人黎食,每樣餸都要打孖上先夠。
價錢合理,味道吸引,一定會再黎
  • 明爐烏頭、鹽燒烏頭
2018-02-10 201 瀏覽
又来大角咀,变化好多,中汇街的食肆都变好多,见到这间泰国菜新开不久,价钱中中,波萝炒饭和虾酱炒饭都不错,午餐两个100楼上下算抵食,今时今日在大角咀要找一间午餐40元以下的外国餐厅已经快绝迹了,
2018-01-25 231 瀏覽
中午時段,周圍都係人 行咗好耐好耐 先至搵到家冇人龍,但都八成滿的食店……在大角咀食肆很多,咩國家咩菜式都有,呢間係新張的泰菜黃咖哩雞泰式鳳爪都係我至愛, 50零蚊有埋油菜算係抵㗎啦。 附近出名嘅茶記都要四、五十幾蚊落樓。你間舖頭不大,只有十零張枱, 全部職員都講泰文, 應該係泰國人啩!我嘅黃咖哩雞,ok可以…… 我太太叫湯麵, 雞肉扎肉, 個人覺得扎肉就麻麻地, 不像越南扎肉的肉地, 不叫也吧…… 其他嘢食不過不失一試無妨。
在大角咀食肆很多,咩國家咩菜式都有,呢間係新張的泰菜

2018-01-21 176 瀏覽
朋友試完,今日晚餐同D同事慶祝生日,果言可以非常好食。同服務員講唔好太辣真可以满足所有同事人人都可以試所有叫的野又其事蒜泥包100分叫在2碟都唔救食。一定要叫,
2018-01-20
10 分鐘 (堂食)