2024-09-10 204 瀏覽
棕哥雪菜肉絲米最正宗茶記食品今日食咗棕哥嘅雪菜肉絲米,真係可以話係我食過嘅最好味啦!佢哋嘅雪菜肉絲米炒得香口,米粒彈牙,配上滑嫩嘅肉絲同香濃嘅雪菜,味道濃郁又下飯。特別係佢哋嘅炒蛋煎得啱啱好,加埋半份厚多士同杯熱奶茶,只需$36,真係物超所值!而且喺棕哥食飯,環境舒適,唔一定要食佢既燒鵝
棕哥雪菜肉絲米最正宗茶記食品

而且喺棕哥食飯,環境舒適,唔一定要食佢既燒鵝
2024-07-24 501 瀏覽
榕哥燒鵝餐室的燒鵝燒肉雙拼飯值得推介,燒鵝有陳皮味,色澤均勻,皮脆肉嫩,燒肉肥瘦適中,香口美味,口感不錯。另外,餐飲叫了一杯熱奶茶,奶茶入口香濃順滑,喝起來沒有絲毫苦澀味。

燒味雙拼飯
燒味雙拼飯
2024-04-20 940 瀏覽
佢哋開張我已經幫襯(堂食),最欣賞佢個伴碟醃菜 …..直到疫情,習慣了外賣。食佢,其實只係為咗個醃菜,員工衰口爛面已經算喇,醃菜本身已經唔算多,外賣明顯更少,之後已經減少食佢嘅次數…最近突然又想回味返個醃菜,就叫了外賣,落單時客氣地問櫃面,可唔可以俾多少少醃菜(我通常都係要兩個雙拼、兩個例湯、一個小炒王)佢話盡量啦~返到屋企滿心歡喜準備睇吓有幾多醃菜時,一打開發覺一粒醃菜都冇,嬲爆,唔出聲好地地,一出聲連一粒都冇。真係唔明啲醃菜究竟有幾貴?比到好似施捨咁,經過今次我已經心灰意冷,我唔想再好似乞兒咁乞求佢啲醃菜。
佢哋開張我已經幫襯(堂食),最欣賞佢個伴碟醃菜 …..

直到疫情,習慣了外賣。

外賣自取
  • 施捨般的醃菜
今日2024年4月8日中午去食 入到去未坐低已經問你食咩 餐牌都無時間比你睇 已經又再問你。送上嚟好似掉比你食 (好似當你乞兒咁!)仲有薑蓉上面有隻蟲(佢以為我唔要 我仲要話多次有蟲呀!)白飯少之餘 又凍又硬!成個過程不到15分鐘 就好似趕你走咁!有人入嚟搭枱 我只係差少少飲完杯嘢就走 佢都要叫咗你兩次坐過隔籬嗰張凳!老闆同員工態度非常惡劣完全影響香港飲食業唔怪得啲人要不想消費就係呢啲害群之馬影衰香港
今日2024年4月8日
送上嚟好似掉比你食 (好似當你乞兒咁!)
仲有薑蓉上面有隻蟲(佢以為我唔要 我仲要話多次有蟲呀!)
白飯少之餘 又凍又硬!
成個過程不到15分鐘 就好似趕你走咁!
老闆同員工態度非常惡劣
完全影響香港飲食業
唔怪得啲人要不想消費
就係呢啲害群之馬影衰香港
2024-04-08
  • 千祈唔好食啊,有蟲㗎
榕哥燒鵝餐室(佐敦)午餐時間,友人話想食「燒味」飯,我都好耐沒食過啦,所以一口答應!友人話佢之前都有食過,話不錯,所以今次便帶我去食啦!我們坐下來,打開餐牌,見到食物照都影得好靚!睇到都覺好食😋咁!我便試雙拼「燒鵝燒腩仔飯」,友人要「燒鵝叉燒飯」。原來是碟上的,大大碟!一上台,見到燒鵝色澤均勻,燒肉肥瘦適中,皮都是脆脆的,完全合格!(因為好怕食「林」左皮的燒肉。至於叉燒,同樣肥瘦均勻,我自己就比較喜歡叉燒外面嘅蜜汁,好好食!再配少少薑蓉醬就完美啦!☺️主角:鵝肉,香,滑,皮的油脂都是香口,口感不俗!鵝雙拼價$67 包熱飲,我覺得合理。我想講,杯熱華田和鴛鴦都好味!
榕哥燒鵝餐室(佐敦)

友人話佢之前都有食過,話不錯,所以今次便帶我去食啦!

主角:鵝肉,香,滑,皮的油脂都是香口,口感不俗!

鵝雙拼價$67 包熱飲,我覺得合理。

我想講,杯熱華田和鴛鴦都好味!

2023-07-21 1409 瀏覽
第一次嚟呢間榕哥燒鵝餐室榕哥陳皮燒鵝飯$ 60,包餐茶。肥瘦適中,份量夠,又好味,呢個價錢抵!榕哥叉燒飯$55,包餐茶。賣相正常,雖然顯瘦,但唔會乾,唔會靭,阿仔話好味!
第一次嚟呢間榕哥燒鵝餐室

2023-07-21
5 分鐘 (堂食)
  • 棋哥陳皮燒鵝
2023-06-23 1351 瀏覽
一早去佐敦有啲嘢做,到一點先至有時間去食飯,經過見到呢間榕哥,本身好鍾意食燒鵝,就膽粗粗入去試吓啦叫咗燒鵝飯因為第一次唔想叫燒鵝髀,費事中伏touch wood賣相唔錯咬落第一啖已經好有陳皮味,即刻望吓餐牌原來佢係招牌陳皮燒鵝總括嚟講係好好味不過茶餐廳格局,你想食慢啲都唔得

叫咗燒鵝飯
因為第一次唔想叫燒鵝髀,費事中伏
touch wood

賣相唔錯
咬落第一啖已經好有陳皮味,即刻望吓餐牌原來佢係招牌陳皮燒鵝

總括嚟講係好好味
不過茶餐廳格局,你想食慢啲都唔得

2023-06-23
2023-04-26 1415 瀏覽
這間店在疫情時都不算多人,都成日來食,出品都穩定。疫情後就日日午餐時段都滿場。榕哥燒鵝當然主打食燒鵝或燒味之類,比較特別是燒鵝有陳皮味。其實陳皮的味道是在黑色的醬汁裡,如果你點走色是走埋陳皮味的。因為聖誕節時同小絲來了買外賣燒鵝,醬汁是另上的。加了陳皮味的燒鵝吃起來是有新鮮感。另外每張枱都有點燒鵝食的甜梅醬,很慷慨。燒鵝就一般般,在同區不算很突出。突出的反而是廚房的即炒。試過來食乾炒牛河和星洲炒米,出奇地夠鑊氣,調味都很好,料頭亦足夠。沒想到廚房比燒味仲出色。但來這裡的都是吃燒味為主。

榕哥燒鵝當然主打食燒鵝或燒味之類,比較特別是燒鵝有陳皮味。

加了陳皮味的燒鵝吃起來是有新鮮感。

但來這裡的都是吃燒味為主。

2023-04-26
2023-03-24 1061 瀏覽
員工態度差到不得了入去食個lunch,員工態度不可一世。入到餐廳去左張未執既枱,大大聲話人點會去張未執既枱,去執左個張呀嘛但當時係睇唔到有張執咗嘅枱,睇到我都唔會去張未執嘅枱啦,之後又大大聲話唔好坐4人枱⋯但係又係你叫我坐後面執左個張⋯?嬲到無食就走個員工肥肥大大,希望你地檢討下對客人既態度
員工態度差到不得了

入去食個lunch,員工態度不可一世。
嬲到無食就走

個員工肥肥大大,希望你地檢討下對客人既態度
2023-01-26 1036 瀏覽
 We went to buy half goose and half chicken for take away from this restauran since they have some very nice goose hanging for display on the show window. When we open the two boxes, we were astonished to see that the goose was so fat, totally different from the ones on display.This restaurant shows you very nice goose on display but actually sells people very poor quality meat especially if you buy take away. The goose is fatand tasteless, the chicken is not fully cooked!
fat goose
bloody chicken
2023-01-21
10 分鐘 (外賣自取)
2022-09-02 1488 瀏覽
難得放假去拍下拖,經過食個下午茶,一入門已經掃梗安心出行,想行入去搵位坐,俾佢個員工係甘叫掃安心出行,完全無聽到我講野,仲要鬼咁大聲係甘講,有佢講就無我講,極度嚴重無禮貌,態度衰到一個點諗住食d野走,叫左碗燒鴨瀨粉,另一個咖喱飯,上到黎,睇到完全無哂心情,更唔好講影相,燒鴨基本上無咩肉食,咖哩更加係唔知自己食梗咩,兩杯凍啡尚算可以....真心俾錢買難受,又偏貴,態度又差,又難食,就算以後佢附近所有餐廳無哂,我寧願捱餓都唔會再去食

2022-08-30 1009 瀏覽
侍應服務態度極差,只是想問油雞飯可否要雞胸,得就得,唔得就唔得喇,但侍應就一句duck埋黎,唔可以,簡直不知所謂,貼錢買難受,好似食野唔洗俾錢咁,絕對唔會再幫襯
2022-06-16 2114 瀏覽
今日行經佐敦道,介咗口很久但想放縱下食番餐燒鵝,就入了榕哥,時間刚剛過了午飯時間,店内食客不多,兩邊有4人和2人卡位,中間放了幾張圓枱,地方尚算整潔。✨燒鵝飯$59👍👍👍燒鹅外皮微微涨起還很firm, 舖滿咗三分二隻碟,是一個翼下脾加幾件鹅件,加些酸甜醬,鵝味非常鮮美,皮脆肉嫩👍😋😋,整碟飯好快就清了✨沙嗲牛肉麵$36👎見還有些唔夠喉,叫多個沙嗲牛肉麵,湯地就唔夠熱了,麵底有些硬,還未煮開,牛肉份量算多,可能落得baking soda 多醃肉,有些梘味,這個麵就不合格了👎,但跟餐杯奶茶又超掂woh👍,入口綿厚,奶香茶又香。

✨燒鵝飯$59👍👍👍

✨沙嗲牛肉麵$36👎

2022-06-15
2022-06-04 1450 瀏覽
一年前食過下午茶既燒鵝瀨好得,琴晚諗住試下去食晚飯 未夠6點已到門口,見到門口有人排隊,原來係外賣。掃完安心就被安排入座。本身諗住叫半隻鵝加幾個小菜,但諗緊嗌咩小菜既時候,好似聽到隔離枱落緊單既侍應話冇燒鵝,掛喺岀面玻璃果啲係已經俾人預訂左既。我接受唔到呢個事實,想問多次個侍應確認一下。點知問左兩個侍應都扮聽唔到,最後我直情起身行去問個侍應,佢先話燒鵝重準備緊,而家淨係得小菜供應。我再問咁燒鵝幾時會準備好,佢又話答唔到。 重點有三:一.一間專賣燒鵝既餐廳冇燒鵝賣,而我去到既時間只係晚上6點二.侍應理應可以喺我入座前話我知冇燒鵝,而家好似夾我坐低然後迫我食小菜咁三.侍應態度惡劣,愛理不理 最後係起身走人,完。
一年前食過下午茶既燒鵝瀨好得,琴晚諗住試下去食晚飯
重點有三:
一.一間專賣燒鵝既餐廳冇燒鵝賣,而我去到既時間只係晚上6點
三.侍應態度惡劣,愛理不理
最後係起身走人,完。
2022-06-03
  • 一年前既燒鵝瀨
2022-05-13 1313 瀏覽
一年前食過一次,我覺得非常出色,由其白飯又夠熱又夠香又干身,燒鵝都係好出色一年後今日完全係錯咗,白飯唔夠熱又濕燒鵝好彩都仲係好食嘅另叫咗一個午餐係咖喱雞扒飯真係賣相又差味道又唔多好

一年後今日完全係錯咗,白飯唔夠熱又濕

燒鵝好彩都仲係好食嘅

另叫咗一個午餐係咖喱雞扒飯