2024-05-08 210 瀏覽
有時想食個簡單快餐,要求快靚正。是日外賣榮發乾炒牛河加例湯($60),例湯可選忌廉湯或羅宋湯。🍽️乾炒牛河🐄牛河炒得乾身,條條分明,乾爽不油膩,有火候,亦有不少芽菜解膩。牛肉腍身,不過沒有太多牛肉味,茶餐廳質素這是預料之內。🍽️羅宋湯🥣雖然是餐湯,但味道拿捏得不錯,亦夠熱,所以有種想繼續喝下去的感覺。榮發最好外賣,因為堂食枱凳位置比較擠迫。

🍽️乾炒牛河🐄

🍽️羅宋湯🥣

榮發最好外賣,因為堂食枱凳位置比較擠迫。

呀!我今日行過去食個放工早餐,點左份焗吞拿魚意粉同埋咖喱炒飯,真係得閒就要試吓新嘢嘛!那個意粉,餡料勁足夠鬼响,上面啲芝士都烤到微微金黃,丁香味飄到我隔離桌都嗅到,入口即溶!而家咖哪炒飯,米粒彈牙得嚟唔會太乾,夠哂咖哩香氣,食落有種暖笠笠嘅感覺。個雪菜斑球湯,清新開胃,斑球又鮮又滑,爽口得滯,真係消滯佳品啊。轉個頭又見到隔籬桌啲人叫嗰個豉椒肉片炒河,啲肉片嫩滑又入味,河粉爽滑、乾身,真心推介!喺茶餐廳食個下午茶就錯唔過啲小食,我呢陣都勁想埋啲脆皮豬仔包配杯靚茶,滋味呀爽!總之,喺呢度你可以慢慢味,食個滿足!落臺添杯茶或者咖啡,攞返份心情靚哂。👍🍴😋
2023-07-09 736 瀏覽
如果你買外賣阿姐要叫你早3個鐘打電話嚟叫~問多句都好似得罪佢咁~完全唔叫外賣係一個罪~叫你下次唔好幫襯。垃圾~好污糟店不會再幫襯~客人食嘢,好似受罪、完全唔知禮貌係點
客人食嘢,好似受罪、完全唔知禮貌係點
2023-07-09
20 分鐘 (外賣自取)
$50 (早餐)
2022-11-26 1245 瀏覽
中午的飲食時間,間唔中會行到來天后一帶尋食物。亦因為這樣的一個好奇,令我發現,天后這一帶的食肆選擇,原來比北角、炮台山更豐富。在中午的時間行過來,首選的當然是一間經濟實惠,又有舒適座位既茶餐廳啦。結果,我就被這一間《榮發餐廳》吸引住了。食物偏港式,感覺又很西化,in between 茶餐廳同豉油西餐廳之間。咁特別,就一於試下。眼見許多人都叫紅湯,所以我一決定食午餐時,也來一碗店長推介的羅宋湯。蕃茄味偏重的羅宋湯,喝/吃起來很香。為何會加一個吃字? 因為這一個羅宋湯實在是足料,多菜,也有牛肉,濃濃的蕃茄味道更令人感開心。第二次來,我就要了一份白湯,也就是粟米忌廉蘑菇湯。入口很是香滑的湯,而且淡淡湯都有粟米或蘑菇,咬開粟米時,又有香甜的味道帶出來,令整體的感覺很好。這一個湯也是令人感滿意的。第一次來,吸食我的,是豬扒飯。是什麼汁我沒有太大印象了,總之是一個有少少茄汁,有少少菇味同有少少燒汁味的汁,是一個伴飯吃的良物。豬扒肉厚,香口而且質感夠腍,可以說,這是一件啖啖肉香的豬扒,令我感覺非常之滿意。因為第一次來吃得非常滿意,所以隔了冇幾耐我就再來一次。當日就叫了午餐中的咖喱牛腩飯。咖喱的味道是
因為第一次來吃得非常滿意,所以隔了冇幾耐我就再來一次。當日就叫了午餐中的咖喱牛腩飯。咖喱的味道是非常好的,汁夠多,用來伴飯吃絕對是開心。惟一不好的,是這咖喱牛腩唔夠熱,成個飯餐只是以白飯的熬力來維持,好味中有不足。
兩次的餐飲都是奶茶。這奶茶夠香滑可口,我可以說,入口的每一啖的充滿茶味同奶味,而且仲有絲絲細滑的口感。不用多描述,一杯好奶茶就可以解釋晒一切。
經濟實惠又好味道,的確是一間很好的餐廳。而且是一間值得多來的茶餐廳。咦! 也許是一間豉油西餐廳同茶餐廳 crossover 的一個共同體啊。
2021-08-02 1282 瀏覽
今日經過天后咁又肚餓就求其入去搵間餐廳食野,入到去呢間榮發茶餐廳就叫左個肉片炒河下午茶,黎到覺得份量好小好迷你,但又唔平要成45蚊,食完都唔飽,咁我坐單人位,就係我食食下差不多食完個時,有個阿姐係佢地員工,無啦啦坐我對面,當時我已覺得佢無禮貌,客人食緊野架,最離譜係佢跟住換鞋收工,搞錯人地食緊野你係度除襪換鞋,我埋單個時同負責人反映番,不過無下次,我一定唔會在食第二次
2021-05-04 901 瀏覽
早餐揀左一個腿通餐,一個豬扒蛋面。腿通:份量太少,唔夠飽。煎蛋、多士:追單個時,侍應話送錯左比隔離。what?甘你地唔係應該整反份比我地架咩?哭笑不得。豬扒面:豬扒食得出係即煎,冇炸衣,入面嫩,出面香口。
早餐揀左一個腿通餐,一個豬扒蛋面。
腿通:份量太少,唔夠飽。
豬扒面:豬扒食得出係即煎,冇炸衣,入面嫩,出面香口。
2021-05-02
2021-03-18 624 瀏覽
諗住打完波同啲朋友食早餐,點知........食完即趕走,服務態度好差,食物質數惡劣,筷子未放低,立即叫你食完好走,這個老板不要幫襯,竉壞佢!以後都唔會再嚟呢間餐廳,環境衛生惡劣。
2021-03-06 398 瀏覽
點左早餐A要轉出前一丁,個落單阿姐覆單都有講到,但佢嚟到係普通公仔麵。我同阿姐講我係要轉丁,佢話「張單都冇打到」,我咪話你明明覆單都有講到,佢又話「咁你係咪要轉丁丫?」,我再講多次頭先你覆單都知我要轉丁,個阿姐就講「轉返咪得囉,唔駛咁多嘢講嘅」!真係火都嚟🤬 咁你講乜嘢張單冇打到,你去打返轉返咪得囉,根本唔駛講嘢囉!正垃圾!!!
2021-02-08 310 瀏覽
人情味好濃,態度好好的老闆。普通一般餐廳,睇味道。好味道的餐廳最緊要人情味的餐廳。未入黎之前,老闆就熱情招呼。因為11-12系送貨附近時間,好多師傅泊車都過來坐,有時候預留一兩張臺比佢地快脆食飯午餐。快餐快脆呢一點就好窩心。飯不算太硬,最主要以鮮茄好好味道,濃烈的番茄味道。豬扒鬆脆柔軟,比較方便切又容易入口。本身無咩味道,所以加落茄汁,燴飯都幾好味。快快脆脆。差不多11-12點都比較人多。快餐有不同味道。有幸食到最喜歡的鮮茄,是真的新鮮番茄味道。豬扒有軟身,56元有個豬扒飯,羅宋湯,還有熱奶茶。鮮茄汁濃烈有香味。
人情味好濃,態度好好的老闆。
普通一般餐廳,睇味道。
好味道的餐廳最緊要人情味的餐廳。
呢一點就好窩心。
飯不算太硬,最主要以鮮茄好好味道,濃烈的番茄味道。
快餐有不同味道。

有幸食到最喜歡的鮮茄,是真的新鮮番茄味道。

豬扒有軟身,

鮮茄燴豬扒飯

56元有個豬扒飯,羅宋湯,還有熱奶茶。
鮮茄汁濃烈有香味。
2021-02-08
2020-11-14 277 瀏覽
乾炒牛河是港式地道美食, 要找到一間夠鑊氣也不容易。這次來到天后區榮發茶餐廳, 點了一個乾炒牛河。這個乾炒牛河鑊氣十足, 牛肉一大大片, 牛柳部分肉質嫩滑。 而炒河也做得不錯,每一條河粉也分開的, 不是像有一些餐廳炒到黐埋一舊舊。
乾炒牛河是港式地道美食, 要找到一間夠鑊氣也不容易。

這次來到天后區榮發茶餐廳, 點了一個乾炒牛河。

茶餐廳,香港特色之一,唔單止價錢經濟實惠☺️,而且選擇多樣化,中西菜式總有一款啱你口味😙!.今次有演員朋友👨🏻‍💼介紹,一齊嚟咗呢間天后茶餐廳食晚飯,呢度老闆娘好好人🙂,態度非常友善親切,如果因為太多選擇唔知食咩好,佢會慢慢為你介紹架🤗!.#香煎鹹魚肉餅($95),咸魚粒🐟加入肉碎中,煎至金黃色,賣相吸引😍。肉餅肉質結實,爽口彈牙,實屬阿叔真心推介!👍🏽.#黃芥末焗火腩飯($78),好少喺其他茶餐廳食到嘅菜式。啖啖肉嘅火腩面頭淋上黃芥末醬,再加上芝士🧀一齊焗。芥末醬汁酸酸地帶少少辣,一次過連火腩同飯一齊食,好惹味!😙.#西蘭花炒帶子($98),足料菜式,西蘭花夠爽脆,帶子口感亦彈牙,肉身夠厚,值得一叫!👍🏽.今次一行兩人,一個焗飯,兩款餸,二百零蚊,食到捧住個肚!哈😝!更難得係食到嗰份人情味,雖然阿叔唔係附近街坊,但都感覺到小店嘅親切,好似屋企食飯咁!😌
2020-03-16 911 瀏覽
我家老爺茹素多年,也不吃含奶、芝士、豬油、雞湯、豬骨湯底等食品;所以每次陪我去茶記食早餐都只能order 水煮雙蛋麵,佢唔悶我見到都悶。今朝去天后嘅榮發茶餐廳,竟然有驚喜;老闆娘話佢地嘅俄羅斯什菜螺絲粉係全素,配埋粟米炒蛋實在係素食者佳音,希望更多餐廳能提供素食選擇。
2020-01-15 380 瀏覽
叫個外賣啦,態度惡劣,下午茶炒飯外賣+凍飲$49!正常啦!呢一區,一打開,嘩,牛肉炒飯?定牛肉碎炒飯,仔細搵先勉強搵到一粒,量小都唔緊要,甘樣偷工減料法,真係第一次見,如不想中伏,勿進
外賣自取
食品用料上乘,烹調非常美味。早餐F餐鮑魚雞絲麵、腸仔蛋是大眾首選!奶茶和咖啡都很好👍咖啡更有即磨咖啡及多款選擇!下午茶星期一至星期日都有供應,炒貴刁和干炒牛河是天后食坊其他餐廳都沒有供應,好味👍午餐有多款選擇,我就很喜歡吃蒸肉餅!😊我煮不到這麼好吃!這裡座位也舒服,但是有時也要排隊!這裡的服務和招呼一流,普通話說得幾流利,英語也難不倒他們呢!我眼見他們對旅客也很有禮貎,幫助他們處理好行李,所以很早就有旅客吃早餐。早上七時開始營業。

午餐有多款選擇,我就很喜歡吃蒸肉餅!😊我煮不到這麼好吃!
這裡座位也舒服,但是有時也要排隊!
2019-04-14
$32 (早餐)
  • F餐(早餐)鮑魚雞絲麵+腸仔煎蛋,午餐  蒸肉餅、下午茶  干炒牛河、炒貴刁
2018-05-20 484 瀏覽
今日行行下行到去天后,諗住又熱又累就找間茶餐廳食下tea,入到去見d茶餐都賣成40幾元,諗住都有午餐份量啦,點知第一樣黎就係豬扒炒公仔麵,份量少到呢!之後就到焗肉醬螺絲粉,睇落完全似無焗過,撈就差唔多,重要d粉又係小到阿媽都唔認得,最後都係剩返d醬係到!重要間野冷氣完全唔夠,我懷疑佢只開門口個部,因為我坐裡面完全feel唔到有冷氣!之後出去重要篤魚蛋,唉!這間真係食過一次就夠晒數,唔會再有下次囉!
豬扒炒公仔麵
焗肉醬縲絲粉