2018-10-30 389 瀏覽
因為某人的關係,我們今晚的晚餐就是車仔麵了。避免等得太久的關係,我們未到吃晚飯的時間就來到店了,不過店內已經坐滿了人,等了一會才可入座。今次我們並沒有特意選擇什麼餐廳,只是選擇在附近的。店內是沒有餐牌的,因為餐牌都寫在牆上,車仔麵的送了並不是太多,但當中我留意到有春卷、墨魚頭,這兩樣不想再車仔麵的系列當中,於是我膽粗粗的點了這兩個餸及牛筋了,因為要減肥的關係配了一個米粉食物到了, 十分豐富吸引,眼看通的顏色好像濃了一點,不知會否很鹹呢?好了事不宜遲吃吧!這是牛筋,每一件都是這樣大件,而且有四件呢,據我所知牛筋的價錢是不便宜的,而這本卻有四件可見十分足料,牛筋入味而且十分有彈性這個是墨魚頭,當然也分量十足,爽脆彈牙,但我還覺得牛筋更勝一籌!春卷方面,我反而覺得有點失色,因為我以為是脆卜卜的春卷,但看來這個次腐皮卷多一點吧總括來說這一碗麵材料也很豐富,三個餸+一個面都只是40多元,算是不過不失了!

2018-10-28
5 分鐘 (堂食)
2018-10-19 384 瀏覽
一個人係銅鑼灣食咩好?當然係榮記啦!差不多每次一個人的時候都去吃榮記今日出面有少少雨,吾使排隊就可以直入去坐啦!黎啦黎啦~一定點既有牛肺!魚腐,仲叫左春卷添!湯汁一如既往既濃郁好味!配合我至愛既粗麵~果然係一個人既享受呀!

今日出面有少少雨,吾使排隊就可以直入去坐啦!

2018-10-07 525 瀏覽
約左朋友喺cinema city victora睇戲,見對面有間車仔麵好多人排隊,本身對車仔麵情有獨鍾既我地一於入去試試!睇下餐牌先.....有好多選擇,好多都好吸引!! 最後揀左三餸:墨魚頭、魚皮餃、魚腐。 麵底唔洗諗一定係揀油麵,再加腩汁😋好豐富😍 d餸全部都好好食,份量又多!! 湯底香甜濃郁,配油麵一流👍🏻👍🏻再追加左個蘿蔔豬紅。賣相普通,但食落真係好正😍 個蘿蔔真係好有驚喜,又腍又甜,好好食!! 真心推介!!

睇下餐牌先.....

蘿蔔豬紅

蘿蔔豬紅
  • 蘿蔔
  • 豬紅
2018-09-21 788 瀏覽
之前聽同事講過話哩間車仔麪好味,出親銅鑼灣必食!但我一直都冇試,但經過總會見到有人排緊隊。今晚吾想食得太heavy, 咁不如就試下哩間車仔麫啦!去到都有十幾人排緊隊,但吾洗十分鐘就有枱嘞!坐位我覺得都ok,吾會太逼挾。而價錢都好合理我叫左紅腸,蘿蔔, 雞翼尖, 春捲米粉我朋友就叫左 牛筋, 大腸, 雲吞粗麵賣相已經覺得湯底好濃旭,值得推介係蘿蔔同翼尖,超入味 朋友話牛筋都好好味好林我哋仲叫咗腐乳通菜好大碗好好味, 畀足腐乳汁宜家已經好難食到好味嘅車仔麵, 好多車仔麵都好hea, 哩間足料味道好價錢又合理, 絕對值得推介!另外值得一讚嘅係啲夥記服務態度好好, 又唔會急住趕客走, 令到大家都食得好開心😊

今晚吾想食得太heavy, 咁不如就試下哩間車仔麫啦!

去到都有十幾人排緊隊,但吾洗十分鐘就有枱嘞!

坐位我覺得都ok,吾會太逼挾。而價錢都好合理

我叫左紅腸,蘿蔔, 雞翼尖, 春捲米粉

我朋友就叫左 牛筋, 大腸, 雲吞粗麵

賣相已經覺得湯底好濃旭,值得推介係蘿蔔同翼尖,超入味
朋友話牛筋都好好味好林

我哋仲叫咗腐乳通菜好大碗好好味, 畀足腐乳汁

牛腩豆卜油麵💰HKD34-豬頸肉豬紅蘿白油麵💰HKD40-美味雞翼尖💰HKD27-👦🏽帶我食我期待咗好耐嘅榮記車仔麵😍🤣食車仔麵當然要配上油麵,佢嘅油麵爽滑彈牙,配埋佢濃郁嘅牛腩湯底簡直係味覺嘅享受😆,其他配料例如白蘿蔔,紅血同豬頸肉都唔錯!豆卜吸哂腩汁精華好香好好味,而馳名嘅鹵水雞翼尖亦不負所望,真係超 好 食!佢嘅份量亦足夠兩個人食,而附送嘅通菜份量好足之餘亦煮得好嫩😋-‘Cart Noodle’ is a typical dish in Hong Kong. Not only can you pick any add-ins, but you can also choose different kinds of noodles. The add-ins include almost every cut of pork, beef, chicken, seafood and vegetables. The choices of noodles include yellow (thick or thin), flat rice, rice vermicelli and egg. Wi
牛腩豆卜油麵
💰HKD34
豬頸肉豬紅蘿白油麵
💰HKD40
美味雞翼尖
💰HKD27

‘Cart Noodle’ is a typical dish in Hong Kong. Not only can you pick any add-ins, but you can also choose different kinds of noodles. The add-ins include almost every cut of pork, beef, chicken, seafood and vegetables. The choices of noodles include yellow (thick or thin), flat rice, rice vermicelli and egg. Without any doubt, Wing Kee provided the best beef broth served with perfectly cooked thick yellow noodles.

💁🏻‍♀️Must-have toppings: curdled pig’s blood, radish and pork kidney
Please follow #fatty_couple on instagram for more food and beverage reviews
2018-09-07 431 瀏覽
突然好想食車仔麵,問朋友有冇邊間好介紹,佢即刻推薦我一定要食榮記!去到嘅時候已經見到門口好多人排隊,期待咁即刻暴增。等咗大概10幾分鐘就有得入去,雖然入邊座位唔係特別寬倘,但係見到個個都食得好開心。點左蘿蔔豬紅魚腐麵,再加多個雞翼尖。平時食車仔麵最怕食到好重油膩嘅感覺,但係呢度嘅湯加咗腩汁,香得來都算幾清。豬紅同蘿蔔整得好正,尤其係蘿蔔好腍好入味,食得好爽!雞翼尖都係食極都唔停到口,好想encore~😋好味指數:🌕🌕🌕🌕
好味指數:🌕🌕🌕🌕
2018-08-29 403 瀏覽
每次下午3-5點左右時間在銅鑼灣搵食既話,我必食「榮記」!依個鐘數唔洗等位之餘,店內冇咁多人冇咁逼!食左N次榮記,每次必點墨魚頭,豬腸,冬菇!墨魚頭爽口又夠淋墨魚味重,豬腸滷得入味又夠淋,腸內肥膏清得好乾淨,岩哂我!冬菇味香又爽口!係我自己必食之選!湯頭濃郁加埋腩汁好香呀!同朋友食,多叫一碟腩汁通菜&炸魚皮!炸魚皮浸入濃郁既湯度,再食,好好味呀😻另外雞翼尖亦都係好正既小食,但叫哂既話會食唔哂,每次只能取捨啦!所以不斷再去食,已經食過好多次❤️
每次下午3-5點左右時間在銅鑼灣搵食既話,
我必食「榮記」!
依個鐘數唔洗等位之餘,
店內冇咁多人冇咁逼!
食左N次榮記,
每次必點墨魚頭,豬腸,冬菇!
墨魚頭爽口又夠淋墨魚味重,
豬腸滷得入味又夠淋,
腸內肥膏清得好乾淨,岩哂我!
冬菇味香又爽口!
係我自己必食之選!
湯頭濃郁加埋腩汁好香呀!
同朋友食,
多叫一碟腩汁通菜&炸魚皮!
炸魚皮浸入濃郁既湯度,再食,好好味呀😻
另外雞翼尖亦都係好正既小食,
但叫哂既話會食唔哂,
每次只能取捨啦!
所以不斷再去食,已經食過好多次❤️
2018-08-25 245 瀏覽
一开始就系慕名而去,去到还是被铺面的小震惊到了。刚刚好是中午吃饭时间缺不用排队,拼桌就OK。老板也很有礼貌。有一桌大陆人完全不会说粤语,老板还是很耐心地跟他们沟通。在来说食物,粉面的种类还真是超乎我的想象,再加上各种餸,简直美滋滋。在铜锣湾50块也能吃得那么好真系抵食啊!有机会还会去帮衬!
2018-08-19
10 分鐘 (堂食)
  • 四餸车仔面
2018-08-23 235 瀏覽
今次去灣仔美食展前來到銅鑼灣一試朋友極力推薦嘅榮記車仔麵,朋友話墨魚頭必點,自己叫左一份墨魚頭牛筋米線,份量不大,女仔食岩岩好,裡面有少許通菜中和一下湯頭.牛筋夠冧,墨魚頭夠爽口,34蚊覺得抵食!男朋友就叫左大什麵,有蘿蔔、豬皮、丸、等幾款材料.自己鍾意偏辣,加左啲辣椒醬更是回味無窮.雖然排左20分鐘但是口味份量 食材讓人滿意,湯頭好特別.沒有太多款式的湯頭,唯一口味可以贏得人心!如果有下次都會再去幫稱
牛筋夠冧,墨魚頭夠爽口,34蚊覺得抵食!

男朋友就叫左大什麵,有蘿蔔、豬皮、丸、等幾款材料.
自己鍾意偏辣,加左啲辣椒醬更是回味無窮.
如果有下次都會再去幫稱
  • 墨魚頭
2018-08-23 217 瀏覽
朋友知我鐘意食麵,所以介紹我試依間車仔麵,一開頭行過龍搵唔到😂,因為朋友唔記得店名🙄,原來係叫'榮記粉麵',就係正依家大熱既黑糖珍奶對面🙈.細細地既一間普通粉麵舖頭,大家擁擠住一齊食碗車仔麵,最後每人嗌佐三餸一麵,係等緊既期間已經聽到搭檯既客人話好好味,令我好期待😍.等佐一陣就有得食啦,通常食車仔麵個湯都會有一陣油係度,但係依間完全無油浮係面。.三餸麵 $41 (大腸,蘿蔔,魚肉春卷,油麵)(牛腩,豬皮,墨丸,米線)唔知有無人同我一樣,每次嗌車仔麵一定會食蘿蔔同油麵🙈,依間既油麵同平時果啲唔同,比較幼身質感比較似拉麵,而且仲搭佐幾條通菜。腩汁好夠味而且唔油膩,啲餸都好入味,大家記得一定要嗌蘿蔔呀超正😚,牛腩都好林,大腸一啲都唔肥膩,簡直係又平又正既選擇😍。

三餸麵 $41
(大腸,蘿蔔,魚肉春卷,油麵)
(牛腩,豬皮,墨丸,米線)
三餸麵🍜

三餸麵🍜
2018-08-15 275 瀏覽
久不久必吃one of my favourite 嘅車仔麵 - 榮記。地點易找,夠快夠平夠好食,正!這次點了墨魚丸雲吞魚皮餃腩汁米線 $40 (3餸) 好食!濃味不會太咸,麵的份量合理,一個女仔來吃是飽肚的,略嫌墨魚丸沒有墨魚味,是混了豬肉嗎?雲吞和魚皮餃都是我的至愛,細細粒一啖放入口,加上腩汁,夠濃味夠好味!三款餸只要$40!性價比高!難怪每次來都大排長龍!今次醒目六點多就來吃,走時見門口長長的一條人龍。要食就早點到呀!

這次點了墨魚丸雲吞魚皮餃腩汁米線 $40 (3餸)
黑魚丸雲吞魚皮餃車仔米線

好食!

三款餸只要$40!

黑魚丸雲吞魚皮餃車仔米線
2018-07-25 525 瀏覽
問我鍾意食咩,榜首都定有車仔麵。雖然車仔麵食評我比較少出,始終車仔麵核心價值都係平快靚正,好食嘅又唔記得影相,唔好食嘅更加唔想影相。可能車仔麵平身就太hea,都提唔起勁去review 佢。車仔麵當中,我最鍾意榮記,一定要有蘿蔔,一定要有墨魚頭,大會指定一定係通菜,三樣加埋河粉底,係我嘅基本。蘿蔔夠甜,又煮夠火喉,墨魚頭爽口👍🏻👍🏻。榮記個湯底都唔知有幾多年,不過自從怡和街開左分店之後,係無以前咁濃,可能一變四,四變十二,精華少左。另外,榮記fans 可能都留意到,怡和街的湯底同糖街的湯底,經過一段時間分別調教後,味道開始唔一樣,本人覺得怡和街的稍勝,因為帶點點辣。最後,糖街排隊時間長一點,好似比較多遊客。相對地,怡和街分店比較多陀地。 都係一句,兩間都好食,邊間近咪食邊間囉。
問我鍾意食咩,榜首都定有車仔麵。

個人認為行完銅記必有三寶:人和、蛇王二及榮記。晚餐諗唔到食乜就必入其一,貪佢抵食又方便。當中最愛的就是榮記的車仔麵,麵條沾上熱辣濃郁的湯底,想起也口水直流,今日又來重溫舊夢。基本上來榮記必先經過排隊之磨練,今次傍晚,排了半小時就入內了(一入去出面即刻落雨,幸運到呢),同家人各點一碗(最低消費每人$34)。我就點了蘿蔔豬紅,濃濃的湯呈深棕色,香味四溢,餸菜浸住湯,未食都覺得好正!先飲一口湯,先食舊蘿蔔,哇不得了,此應天上有,蘿蔔沒渣而甜得很,好耐未食過咁正的蘿蔔,外面好多都帶苦味,呢度絕對沒苦味,清甜味係湧出來,正得很!再食舊豬紅,好滑沒怪腥味,再飲啖湯,完美!媽媽就叫了牛筋豬腸河,加了一杯豆漿。可以睇到它的湯色比我的更濃稠,可能因為有牛筋關係,那湯色湯質都比之前黏身,有助掛湯。一飲不得了,辛香的香料(應有花椒/八角)突出牛筋炆到好淋好淋,但不會溶掉到沒形狀,仍保留著整體,質感化到連沒牙婆也能吃下整塊牛筋,而湯汁掛在牛筋上更添風味。豬腸乾淨,但就沒什麼特別味道,似乎未夠入味,不過口感爽爽的,挺有嚼頭。奢華佳餚當然令人羨慕不已,但永遠是平凡美食才深入您我他的心,你呢?哪種食物是您常常令您想
),同家人各點一碗(最低消費每人$34)。
媽媽就叫了牛筋豬腸河,加了一杯豆漿。

奢華佳餚當然令人羨慕不已,但永遠是平凡美食才深入您我他的心,你呢?哪種食物是您常常令您想起它的味道?
2018-07-14 402 瀏覽
今日去開銅鑼灣行街,又唔算十分肚餓,就去左榮記搵食。平時經過都好多人排隊,今晚好彩唔洗排,不過都坐滿晒人。我地叫左2碗麵- 豬紅+牛腩+春卷- 尢魚酥 + 墨魚頭 + 牛根基本上每樣都唔錯,不過我覺得最出色就係個尢魚酥,同埋個辣汁係必試!!好辣人士一定要試下,好惹味。

我地叫左2碗麵
- 豬紅+牛腩+春卷
- 尢魚酥 + 墨魚頭 + 牛根

2018-07-10 439 瀏覽
呢間銅鑼灣榮記,開業左30幾年。以前車仔檔做起入鋪,之後就做到呢加。雖然D滷水汁同牛腩汁好好食,但伙記D態度真係好黑人憎。成日黑口黑面又西面同大大声串D客好放袋落張椅到。果時又唔係繁忙時段,又承直頭一個不可一世既樣今。碗🐷紅蘿白油麵份量少到得人驚收人$38,都好意思。加上味精好重,食完要不停今飲水。下次都不會再光顧,唔想睇呢間野既面色。

果時又唔係繁忙時段,又承直頭一個不可一世既樣今。