2023-10-06
今日終於完成忙咗好耐嘅私人事👏🏻咁值得開心緊係食餐飯慶祝下!今日去咗近期開張人氣商場Airside 行下順便食晚飯新商場好大好靚,好多餐廳,我想食酸菜魚慶祝、同行朋友就想食小籠包,搵咗一陣餐廳最後決定食【樂天皇朝薈萃】,一次過滿足到2個人選擇~原來新開張有好多只係啟德Airside 店限定菜式,即刻覺得賺咗✌🏻先講啟德「期間限定菜式」:🇰🇷 泡菜小籠包 $96/6粒鴛鴦色外皮好eye-catching,泡菜+小籠包將創意、傳統融為一體,爽口韓國泡菜酸中帶微辣,一咬爆滿湯汁,瞬間充滿韓式風味* 慶祝樂天皇朝薈萃開幕,推出限定口味韓式泡菜小籠包,售價HK$96,由10月7日起至11月12日期間供應🤍 椰汁燕窩(溫/冷) $68美顏甜品飯後食好滋潤,香濃椰汁味,又香又滑,大大羹燕窩食完人同心情都靚靚~🌮 生煎牛肉餅 $45同樣啟德限定,不過Venus 同朋友都唔食牛就無試到la,鍾意食牛朋友仔可以試吓💯 無錫脆鱔 $118本身唔食膳嘅Venus 係朋友極度推介下試下,佢話之前食過好好味,結果試完一條又一條,味道似甜醋排骨果種味,膳炸到好脆口,越食越開胃~Venus 極度推介!🤎 鮑魚炒飯 $
先講啟德「期間限定菜式」:
🇰🇷 泡菜小籠包 $96/6粒
🤍 椰汁燕窩(溫/冷) $68
🌮 生煎牛肉餅 $45
💯 無錫脆鱔 $118
🤎 鮑魚炒飯 $128
打開瓦煲就見到原隻鮑魚係面,視覺上係好吸引,鮑魚汁炒飯做到粒粒分明,啖啖都品嚐到鮑魚香味
🐟 皇朝酸菜魚(使用魚湯) $238
今日超想食酸菜魚慶祝嘅Venus 一定要嗌嚟試la,用魚湯煮關係酸菜魚更加鮮味,直頭覺得自己飲緊湯咁。一大鍋內有魚片、酸菜、脆荀、薯粉,仲有第一次見同食嘅百頁麵,質感較靭口,有豆香味
🥟 上海黑豚肉生煎包 $52/3個
用上黑豚肉令生煎包更加昇華,包皮表面煎得香脆、內面係軟熟包皮包裹多汁黑豚肉餡,打造外脆內軟口感
🌈 特色皇朝小籠包(八色) $142
樂天皇朝獨創招牌菜式,屢獲殊榮嘅小籠包一定要試下,一次過可試齊八種口味,啱晒我依啲選擇困難症嘅人。獲獎當然唔簡單,每一個小籠包用上精巧18摺,少d功夫都唔得,小籠包皮薄餡靚,一咬開內裏鮮甜湯汁填滿口,加上滑嫩肉餡,食依籠八色特色皇朝小籠包仲可以試齊8款口味,食前職員介紹跟次序由淡至濃味食味覺更佳,我都跟返次序由:原味、糟溜絲瓜、鵝肝、黑松露、芝士、蟹粉、蒜香、川味食,款款都好好味,特別推介矜貴的黑松露和鵝肝味,特別又惹味!
🎉10/10-15/10 開張期間
凡惠顧韓式泡菜小籠包(6粒)即享半價優惠,全線六間分店同時推出同賀新店開幕
樂天皇朝薈萃
📍地址:九龍城啟德協調道2號AIRSIDE 4樓L418號舖