餐廳: 樂茶軒 (大館)
資訊:

2023-03-06 58 瀏覽
上星期去咗位於大館嘅樂茶軒嘆茶,除咗有茶飲,仲有素食點心同啤酒,啱晒同朋友happy hour過嚟食野😋 環境方面,有室內同室外嘅座位,室內裝修比較古色古香,室外就有酒吧feel😆 🦑芥末蜜糖魷魚圈(5件) $58推介呢個,真係好似食緊魷魚圈🤣 魷魚係用素肉做,炸到好香口(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 食落幾彈牙,配埋芥末蜜糖醬好好食😋🧀素芝士春卷(三條) $42春卷入面係滿滿嘅芝士,有拉絲效果🤣 芝士味突出,春卷好香脆👍🏻⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀🦀焗素蟹餅配日式芥末醬(三件) $68呢個素蟹餅都有驚喜😆 用咗麵筋同腐皮做,味道好似真蟹餅,值得一試。😛🍢孜然彩椒羊肉串(2串) $58一上枱已經聞到孜然味😛 食落真係好似食緊羊肉串燒🤣 羊肉串仲夾住三色椒、菠蘿同洋蔥,清新又健康。🫔和風素菜福袋 $42和風素菜福袋入面有好多素菜,例如雲耳、紅蘿蔔絲等等,清清地唔錯。😗☕️蜜香紅茶 $78呢度有好多款茶葉揀,我揀咗呢款Top 10受歡迎嘅蜜香紅茶。味道香醇唔會有澀味,好好飲😋

🦑芥末蜜糖魷魚圈(5件) $58

🧀素芝士春卷(三條) $42

🦀焗素蟹餅配日式芥末醬(三件) $68

🍢孜然彩椒羊肉串(2串) $58

🫔和風素菜福袋 $42

☕️蜜香紅茶 $78
中式茶樓為了提升香味,大部份點心都是以肥豬肉和豬油製成,飽和脂肪和膽固醇含量極高,卡路里超標,但現代人追求健康,素食點心都選用更健康的食材,同時保留傳統點心的精髓,在樂茶軒就可一邊品茗一邊細嚐綠色低碳創意素點,內裡採用經典的廣東茶館的建築風格,散發中式懷舊的東方韻味,一盞盞鳥籠燈懸掛在吧檯上,環境典雅復古而富詩意,除了室內用餐區,餐廳揉合西方文化,設有戶外露天雅座,外觀佈置極具休閒西方格調。餐牌主打特色素點心及海量款式的傳統中國茶飲,還有以茶混合酒配製的獨特茶啤及雞尾酒。茉莉香片$38濃郁爽口的茶味,又有鮮靈芬芳的花香。沖泡品吸,花香襲人,甘芳滿口,令人心曠神怡。四季春烏龍$48香氣宜人,茶香明顯。茶色金黃透亮,微綠清澈,甘醇清爽。素芝士春卷/三件 $42炸至金黃色的芝士春卷,外皮香脆可口,中間夾滿流心芝士,口感一流。芥末蜜糖魷魚圈 /五件 $58外皮鹹酥香脆,粉漿上得不過厚,打破大家對素食寡淡無味的刻板印象。素魷魚圈肉質幾可亂真,彈牙爽口,沾上甘甜微嗆的芥末蜜糖醬尤其惹味。秘製豉油王炒麵 $48充滿彈性的麵條,炒得剛好,質感爽身,每條麵條掛上秘製豉油王的甘香,香而不膩,必吃推介。煎釀
茉莉香片$38
四季春烏龍$48
香氣宜人,茶香明顯。茶色金黃透亮,微綠清澈,甘醇清爽。
素芝士春卷
素芝士春卷/三件 $42
芥末蜜糖魷魚圈 /五件 $58
秘製豉油王炒麵 $48
煎釀豆腐/
煎釀豆腐/三件 $38
外脆內軟的煎釀豆腐,散發著純樸的豆香,滋味吸引。
龍華寺素卷 $48
外皮煎得香脆,裡面用料十分豐富, 包括菇類, 蔬菜及素火腿等,口味豐富有層次。
豉油皇炒素牛腸粉 $58
腸粉炒得乾身不油膩,配以素牛和紅蘿蔔絲,再拌辣醬就辣勁十足。
紅棗糕/兩件 $32
紅棗糕原是清朝宮廷御用糕點,曾有宮廷第一糕點之美稱,為「滿漢全席」十大糕點之一,紅棗味甘性温、健脾養胃,糕身口感煙韌,留下清甜甘香的餘韻。
家鄉蘿蔔糕/兩件 $38
蘿蔔糕外層金黃香脆,內層滑溜軟熟。
2023-03-04
素芝士春卷
煎釀豆腐/
2023-03-02 139 瀏覽
偶爾喜歡去大館打下卡📸浸淫下歷史文化氣息,慢活一下。想更加chill,感受更多,可以去埋係廣場地下嘅樂茶軒,食個lunch,飲下茶🍵呢度分開室外同室內位置,室外可以曬下太陽好舒服☀️室內就同大館本身嘅歷史建築完美融合。其實呢度係一間非一般茶館,有好多種類嘅茶可以品嚐,吧台後放滿一罐罐茶葉,而另一邊則放滿酒杯,因為呢度有得飲茶啤🍻融合中式茶葉同啤酒,好新奇😆😆呢日lunch就嚟嘆下茶,食點心,點心全部都係素🥦整個體驗都好特別👍🏻👍🏻孜然彩椒羊肉串聞落好香孜然味,造型好像真😛羊肉其實係豆類做成,質感彈牙,咬落甜甜地幾特別。芥末蜜糖魷魚圈好香口,估唔到用素菜都扮到真嘅魷魚圈一樣,好香口😙😙豉油皇炒素牛腸粉每次飲茶都鍾意叫炒腸粉,牛肉應該係用菇類整成,但食落幾可亂真,真係有牛肉嘅質感🐮加上惹味嘅炒腸粉,幾好食😋😋焗素蟹餅咬開見到一絲絲嘅餡料真係幾似蟹肉,口感軟滑,面頭加上少少刺激嘅芥末醬都唔錯😚和風素菜福袋呢款就相對清啲,餡料有啲藜麥、粟米、菇菌等,比較清新。上湯浸時蔬最後食返個清爽啲嘅菜中和一下。金花茯磚茶(2019年金獎)呢度🔝10嘅茶品,睇住姨姨好純熟地泡茶、溫杯、沖泡,整個過程都好專業👏

孜然彩椒羊肉串

芥末蜜糖魷魚圈
好香口,估唔到用素菜都扮到真嘅魷魚圈一樣,好香口😙😙

焗素蟹餅

和風素菜福袋
呢款就相對清啲,餡料有啲藜麥、粟米、菇菌等,比較清新。

上湯浸時蔬
最後食返個清爽啲嘅菜中和一下。

金花茯磚茶(2019年金獎)
呢度🔝10嘅茶品,睇住姨姨好純熟地泡茶、溫杯、沖泡,整個過程都好專業👏🏻呢款茶屬於黑茶/普洱一種,味道醇香卻唔會好澀,吞罷仲有啲甘甘地嘅餘韻,正好配香口嘅點心😗😗

玫瑰紅茶冷泡茶
另外嘅冷泡茶玫瑰味🌷出眾,好清新,仲可以帶埋專屬嘅樽走,入面有茶隔,正好可以自己reuse泡茶👍🏻

人均消費:$250
推介指數(10分為滿分):7.5分
2023-03-02
2023-03-01 994 瀏覽
今天約了幾年未見的表妹👧🏻,想找個坐得舒適的地方聚一聚😘。選了大館内的樂茶軒 ,餐廳環境都幾chill ,有室外及室內位置,內外裝潢風格不同 😜天氣很好,所以我們選了戶外區😎這裏主要是品茶,更提供素食點心,還有特別的茶啤🍵🍻*~~~~*~~~~*~~~~*🌟黑松露燒賣 (2件) $48黑松露味道濃郁,香氣撲鼻,非常有口感👍🏻比傳統的燒賣來得好吃😋⭐️豉油皇炒素牛腸粉 $58店員推介,第一次吃植物肉,感覺良好👌🏻有點像亁炒牛河😉腸粉幼滑,炒出鑊氣來👌🏻⭐️海苔甘筍餃 (2 件 ) $30像一般素🥟,皮薄饀料多👌🏻🌟秘製豉油皇炒麵$48大部分炒麵都非常油,這個就沒有👍🏻條條分明、不會黏在一起👏🏻⭐️香煎芋絲餅$42很香芋頭味道,外面煎得香脆,內裏吃到一絲絲的芋絲,只是整體口感實了些😅餐廳規定每位人客需叫一款飲品。來到茶館當然要品茶☕️我們點了三款不同的普洱🍵玫瑰普洱 $48、陳年雲南正山普洱 $48、陳年老樹普洱 $68除了品茶🍵也看到有不少客人特意點了茶啤🍻來打卡😄
今天約了幾年未見的表妹👧🏻,想找個坐得舒適的地方聚一聚😘。

天氣很好,所以我們選了戶外區😎

這裏主要是品茶,更提供素食點心,還有特別的茶啤🍵🍻

*~~~~*~~~~*~~~~*
🌟黑松露燒賣 (2件) $48

⭐️豉油皇炒素牛腸粉 $58

⭐️海苔甘筍餃 (2 件 ) $30
像一般素🥟,皮薄饀料多👌🏻

🌟秘製豉油皇炒麵$48

⭐️香煎芋絲餅$42

除了品茶🍵也看到有不少客人特意點了茶啤🍻來打卡😄

2023-02-28
  • 黑松露燒賣
2023-03-01 48 瀏覽
放假同朋友黎到大館飲茶😋😋餐廳以懷舊中式茶館為主題🫖,主打各款素食點心同中國茶~~餐廳環境寬敞,設室內同室外座位!坐得都幾舒服👍🏻👍🏻📍黑松露燒賣呢個係佢地既招牌點心,想試好耐!!黑松露味道香濃,餡料飽滿~裡面有素豬肉、素蟹柳同菇等,一啖擺落口好滿足🤤🤤📍素蝦木耳餃望落好精緻,皮薄餡靚!裡面包住素蝦、木耳、菇同紅蘿蔔等餡料~~味道比較清淡,木耳爽脆香口~食完幾開胃❤️❤️📍紅棗糕紅棗味道清甜,口感煙韌彈牙~~一共有兩大舊,食完好飽肚!營養價值仲好高添😍😍📍乾炒素牛腸粉腸粉滑捋捋,份量都幾多~~炒得夠乾身、好有鑊氣🔥!真係有啲似食緊乾炒牛河咁😋😋📍孜然彩椒羊肉串賣相唔錯,孜然味道好香!!素羊肉口感紮實,中間夾住三色椒、菠蘿同洋蔥~層次豐富👍🏻👍🏻📍樂茶精選素湯素湯味道清甜,好足料!而家天氣飲最啱♨️♨️📍極品有機牡丹王茶味清香🌿,屬於白茶類中高級的品種~~沖泡左幾次都好夠味,飲完仲可以消消滯😋😋
放假同朋友黎到大館飲茶😋😋
餐廳以懷舊中式茶館為主題🫖,主打各款素食點心同中國茶~~
餐廳環境寬敞,設室內同室外座位!坐得都幾舒服👍🏻👍🏻

📍黑松露燒賣
呢個係佢地既招牌點心,想試好耐!!

📍素蝦木耳餃
味道比較清淡,木耳爽脆香口~食完幾開胃❤️❤️

📍紅棗糕
紅棗味道清甜,口感煙韌彈牙~~
一共有兩大舊,食完好飽肚!營養價值仲好高添😍😍

📍乾炒素牛腸粉
腸粉滑捋捋,份量都幾多~~
炒得夠乾身、好有鑊氣🔥!真係有啲似食緊乾炒牛河咁😋😋

📍孜然彩椒羊肉串
賣相唔錯,孜然味道好香!!

📍樂茶精選素湯
素湯味道清甜,好足料!而家天氣飲最啱♨️♨️

📍極品有機牡丹王
茶味清香🌿,屬於白茶類中高級的品種~~
沖泡左幾次都好夠味,飲完仲可以消消滯😋😋
2023-02-28 598 瀏覽
呢間素食點心店茶款式☕️應有盡有,仲有獨特嘅「茶酒」,可謂中西合璧🙏🏻,點心普遍以清淡為主,餐廳設有室內室外座位,室內幾雅致同舒服😌🎍秘製豉油王炒麵👉🏻$48炒面乾身,有芽菜同紅蘿蔔絲🥕,加埋辣椒🌶️醬更好食豆沙包(三個) 👉🏻$35外層嘅包夠曬煙韌,紅豆🫘沙餡甜度岩岩好⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀迷你荷葉糯米包(兩件)👉🏻$42餡料有菇、紅蘿蔔🥕同青豆,糯米飯偏淋,冇咩荷葉味⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀素芝士春卷(三條)👉🏻$42素芝士同春卷都𝗺𝗮𝘁𝗰𝗵得到,炸得香脆👍🏻⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀焗素蟹餅配日式芥末醬(三件) 👉🏻$68素蟹餅應該係大豆同腐皮做嘅,加埋芥末醬,味道似足真🦀餅煎釀加咸街豆腐(三件) 👉🏻$38煎釀豆腐滑嫩,但煎得唔夠香口😗⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀薑汁糕(兩件) 👉🏻$32薑味好重,唔甜又煙韌,養生又好味👍🏻⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀東方美人茶☕️👉🏻$88茶味清香,有少少回甘,岩曬解油膩黃小茶☕️👉🏻$48茶味偏淡,個人偏好東方美人多啲

秘製豉油王炒麵👉🏻$48
炒面乾身,有芽菜同紅蘿蔔絲🥕,加埋辣椒🌶️醬更好食
豆沙包(三個) 👉🏻$35
外層嘅包夠曬煙韌,紅豆🫘沙餡甜度岩岩好

迷你荷葉糯米包(兩件)👉🏻$42
餡料有菇、紅蘿蔔🥕同青豆,糯米飯偏淋,冇咩荷葉味

素芝士春卷(三條)👉🏻$42
素芝士同春卷都𝗺𝗮𝘁𝗰𝗵得到,炸得香脆👍🏻

焗素蟹餅配日式芥末醬(三件) 👉🏻$68
素蟹餅應該係大豆同腐皮做嘅,加埋芥末醬,味道似足真🦀餅
煎釀加咸街豆腐(三件) 👉🏻$38
煎釀豆腐滑嫩,但煎得唔夠香口😗

薑汁糕(兩件) 👉🏻$32
薑味好重,唔甜又煙韌,養生又好味👍🏻

東方美人茶☕️👉🏻$88
茶味清香,有少少回甘,岩曬解油膩
黃小茶☕️👉🏻$48
茶味偏淡,個人偏好東方美人多啲
2023-02-07
品茶係bellofood週末其中一個好鍾意嘅活動,今次就去咗位於大館嘅樂茶軒,一間集茶藝同素食於一身嘅茶館🍵呢度嘅茶menu非常豐富,綠茶、白茶、青茶等等應有盡有,我地嗌咗極品有機牡丹王($78)同黃小茶冷泡茶($48)🍵 白茶極品有機牡丹王清香帶鮮甜,黃小茶回甘醇和,具層次感!下午時段有多款素食點心提供🥢.奶皇包 $35.紅棗糕 $32.乾炒素牛腸粉 $58.煎讓加咸街豆腐 $38.芥末蜜糖魷魚圈 $58.迷你荷葉糯米包 $42.上湯浸白玉菇娃娃菜 $48.素食點心食完唔會有油膩感/好濟嘅感覺,bellofood尤其鍾意豆腐,香口同時唔會對腸胃造成太大負擔!而濃郁紅棗香氣嘅紅棗糕亦係是日highlight之一😚佢地有個LockCha Beer tasting package,$98就可以試晒佢地四款樂茶啤,真心好吸引!不過友人唔飲酒所以今次無嗌到,但我相信好快我就會叫埋班酒鬼fd黎啤啤佢🍻🍵🤪

下午時段有多款素食點心提供🥢
.芥末蜜糖魷魚圈 $58
.迷你荷葉糯米包 $42
.上湯浸白玉菇娃娃菜 $48

午餐
樂茶軒(中環) @lockchahk 📍:中環荷李活道10號(舊中區警署)大館總部大樓地下01-G07號舖🚗:中環地鐵D2出口 步行8分鐘📞:+852 2276-5777💲:~HKD300/head for teaFood quality✔️:黑松露燒賣、龍華寺素卷👌🏼:薑汁小籠包、薑汁糕、芥末蜜糖魷魚圈、豉油皇炒素牛腸粉、焗素蟹餅、東方美人❌:明前獅峰龍井總結:😋以大館質素同素食點心嚟講 算係唔錯嘅水平 點心口味茶品都較清淡 比較適合中老年人 以素食嚟講平平穩穩 唔係走創意新菜式路線💪🏼😋點心最好食就黑松露燒賣 喺咁多碟清淡中呢碟比較下好驚艷 黑松露味好濃 入面啦嘅餡料都重味 素食者重味之選🥗😋龍華寺素卷厚實足料 最重要夠哂熱 出面層腐皮都煎得幾脆 入面嘅蘿蔔 椰菜都切成粒 入口大細剛好😋環境都幾chill 有得坐戶外同戶內 兩個位裝修都有啲不同 戶外就西式啲 戶內就中式風格 不過同大館整體feel有啲格格不入💬🤔️薑汁小籠包驚奇嘅係同包豬肉餡嘅冇咩太大分別 可惜薑汁味唔重 加上入面嗰湯啫喱唔太夠 不過夠熱算唔錯了🤔️薑汁糕就份量十足 食完都已經飽咗了 煙韌就夠韌 花咗啲功夫切開兩件(本
樂茶軒(中環) @lockchahk
🚗:中環地鐵D2出口 步行8分鐘
📞:+852 2276-5777
💲:~HKD300/head for tea

Food quality
✔️:黑松露燒賣、龍華寺素卷
❌:明前獅峰龍井

總結:

🤔️薑汁糕就份量十足 食完都已經飽咗了 煙韌就夠韌 花咗啲功夫切開兩件(本身餐廳已切咗一下) 但有啲太濕 食落唔太乾會覺得可再煙韌啲 另外薑汁味唔重呀 落重啲先係真·薑汁糕🥹

🤔️芥末蜜糖魷魚圈同焗素蟹餅都係煎焗之作 不過冇油呢點抵讚 不過建議芥末醬再調出少少🤏🏼就改善好多 牛腸粉就正常水平 份量多

🤔️茶葉整體都比點心弱 不過佢呢度gimmick好似係有氣啤茶系列 不過老人養生冇試 反而試咗傳統茶碟 說實話性價比就較低嘅 同埋茶味較清淡 愛飲濃茶味就唔適合了 當中東方美人就正常啦🤣

🤔️說實話以呢個質素服務就有待改善 有啲似茶餐廳感覺 同佢行嘅路線好似有啲唔同 但說實話啲姨姨幾熱情

😨明前獅峰龍井就有啲淡了 唔太推薦

• 黑松露燒賣
  • 龍華寺素卷
2023-02-22 40 瀏覽
細細聲) 麵仔係2月之星🥳每年生日都會食素。今次我地試下素食飲茶,餐位於大館。有戶外位,可以對住古蹟歎一盎兩件,都幾爽架~不過怕熱既me選擇室內。我地叫左以下食物:🫖極品有機牡丹王 $ 78食點心梗係要飲茶啦, 隔離位選左牡丹王。店員話每次浸15秒就要沖茶,飲左幾轉先無味,好玩!🍵黄小茶 $78睇介紹指中國六大茶類之一,但並唔流行,一場黎到要試下佢,味道鮮爽似綠茶,但更醇甜、養胃,岩晒佐餐。🥟薑汁小龍包 $ 58真係幾的骰,食落幾輕盈。餡料係香3色豆,蒸熟過後既3色豆又唔難食wor🥟金菇菜苗餃[2件]$58食到蔬菜既甜味,但食完無咩記憶點。🥬上湯浸時蔬 $58最失望呢度菜,娃娃菜浸得唔夠淋,上湯淡如水。🫔和風素菜福袋 $42非常貴的一道菜,只有一個福袋。福袋無芝士,減少油膩感。🥢豉油皇炒素牛腸粉 $32隔離位最鍾意呢道菜,腸粉夠滑,素牛既幾假亂真,配上是拉差醬,味道好夾。🥡香煎蘿蔔糕 $32蘿蔔絲足料,但甜味同其他點心都類似,都係木耳絲果類既甜味。以上

🫖極品有機牡丹王 $ 78

🍵黄小茶 $78

🥟薑汁小龍包 [3件]$ 58
個人覺得還原度幾高既點心,味道有8成似,麻油味略重。相比有肉既版本,素食比較少汁,無咁甜,但靠點醋都有返酸酸甜甜既味道。

🍲迷你荷葉糯米飽 [ 2件] $ 58

🥟金菇菜苗餃[2件]$58
食到蔬菜既甜味,但食完無咩記憶點。

🥬上湯浸時蔬 $58
最失望呢度菜,娃娃菜浸得唔夠淋,上湯淡如水。

🫔和風素菜福袋 $42
非常貴的一道菜,只有一個福袋。福袋無芝士,減少油膩感。

🥢豉油皇炒素牛腸粉 $32

🥡香煎蘿蔔糕 $32
蘿蔔絲足料,但甜味同其他點心都類似,都係木耳絲果類既甜味。

以上
早幾日去左大館呢個打卡聖地📸順便食埋晚餐😚一直都想試試呢度既餐廳~感覺好chill好有氣氛!我地揀左【樂茶軒】☕️呢度可以飲茶,又可以飲酒🍻仲有室內同戶外既位置~室內裝修比較古色古香,最有特色係鳥籠燈罩同一組對聯,好有懷舊氣氛😆而室外就有酒吧feel😆岩晒同朋友飲酒暢談!❥ 黑松露燒賣 (2件) $48燒賣由素肉粒製成,有好香濃既黑松露味~食落好紮實,有咬口🥰❥ 蜜汁素粒包 (2件) $35上枱熱騰騰♨️包裡面有滿滿既素粒碎,好足料!食完有飽肚感😆❥ 孜然彩椒羊肉串(2串) $58一上枱已經聞到好香既孜然味🤭勁香口~~食落真係好有羊肉味😂串燒仲夾雜住三色椒、菠蘿、洋蔥,清新爽口!配埋酒飲超正❤️❥ 芥末蜜糖魷魚圏(5件) $58炸到好酥脆!魷魚都係用素肉做,食落好彈牙!配埋芥末蜜糖醬,甜甜地好好食👍🏻❥ 乾炒素生腸粉 $58有驚喜🤩腸粉好軟滑,炒得好有穫氣!牛肉都有幾分真既感覺🤭加埋辣椒醬更加惹味!❥ 桂花糕 (2件) $28有桂花既香氣,幾清甜,咬落煙煙韌韌!口感唔錯,要趁熱食!❥ 茉莉香片小麥啤 $88麥味好重,入口順滑!飲既時候仲散發出淡淡既茉莉香片!幾特別💚❥ 高香鐵觀音 $58黎到
早幾日去左大館呢個打卡聖地📸
順便食埋晚餐😚
一直都想試試呢度既餐廳~
感覺好chill好有氣氛!

我地揀左【樂茶軒】☕️
呢度可以飲茶,又可以飲酒🍻
仲有室內同戶外既位置~
而室外就有酒吧feel😆岩晒同朋友飲酒暢談!

❥ 黑松露燒賣 (2件) $48
燒賣由素肉粒製成,有好香濃既黑松露味~
食落好紮實,有咬口🥰

❥ 蜜汁素粒包 (2件) $35
上枱熱騰騰♨️包裡面有滿滿既素粒碎,好足料!食完有飽肚感😆

❥ 孜然彩椒羊肉串(2串) $58
一上枱已經聞到好香既孜然味🤭
勁香口~~食落真係好有羊肉味😂
串燒仲夾雜住三色椒、菠蘿、洋蔥,清新爽口!
配埋酒飲超正❤️

❥ 芥末蜜糖魷魚圏(5件) $58

❥ 乾炒素生腸粉 $58
有驚喜🤩腸粉好軟滑,炒得好有穫氣!
牛肉都有幾分真既感覺🤭加埋辣椒醬更加惹味!

❥ 桂花糕 (2件) $28
有桂花既香氣,幾清甜,咬落煙煙韌韌!
口感唔錯,要趁熱食!

❥ 茉莉香片小麥啤 $88
麥味好重,入口順滑!
飲既時候仲散發出淡淡既茉莉香片!
幾特別💚

❥ 高香鐵觀音 $58
黎到茶館點都要嘆返杯茶☕️
呢度有好多款茶葉揀,我揀左鐵觀音🌿
而呢款高香鐵觀音係Top 10受歡迎既👏🏻
飲落味道好香諄,有少少回甘,好好飲!
沖左幾次味道都未變淡👍🏻
2023-02-16
2023-02-21 29 瀏覽
今日同屋企人去大館行下👨‍👩‍👦‍👦,攰攰地順便係到食D野,呢度大部份都係西式餐廳,搵到有一間可以中式餐廳啱晒屋企人👨🏼‍🦳,舒服可以揀室內或者室外,今次揀咗坐戶外真係好舒服😌,呢度最少嗌咗杯嘢飲,有茶或者啤酒🍻價錢都好合理👍🏻素芝士春卷🧀($42)脆卜卜,食落個口感真係好似芝士,趁熱嘅仲有拉絲❤️芥末蜜糖魷魚圈🦑($58)炸得好鬆脆,點埋芥末,食咗飯未都幾似魷魚圈幾可亂真乾炒素牛腸粉🐮($58)腸粉滑捋捋,都幾大碟,食呢個夠晒飽肚😊煎釀嘉咸街豆腐🟨($38)有三件,豆味香濃,健康又好味薑汁糕▪️($32)呢個力推,眾人好評💯,薑汁味極濃厚,濃而不辣,即叫即蒸,熱辣辣,食落煙煙韌韌,高質有機白牡丹🍵($78)清淡芳香☺️Beer Flight🍺 ($98)喺呢度可以試到茶味嘅啤酒🍻,鍾意飲啤酒嘅梗係要來試一試,Beer flight細細杯就可以一次過試晒四隻味👍🏻有鳳凰單叢淡啤,玫瑰紅茶季節啤,茉莉香片小麥,正山普洱英式啤,要由淡至濃咁飲,點解咁都唔同啤酒嘅層次同香味👍🏻❤️

素芝士春卷🧀($42)
脆卜卜,食落個口感真係好似芝士,趁熱嘅仲有拉絲❤️

芥末蜜糖魷魚圈🦑($58)
炸得好鬆脆,點埋芥末,食咗飯未都幾似魷魚圈幾可亂真

乾炒素牛腸粉🐮($58)
腸粉滑捋捋,都幾大碟,食呢個夠晒飽肚😊

煎釀嘉咸街豆腐🟨($38)
有三件,豆味香濃,健康又好味

薑汁糕▪️($32)

有機白牡丹🍵($78)
清淡芳香☺️

Beer Flight🍺 ($98)

2023-02-16 568 瀏覽
在一個熱鬧的商圈中,隱藏著一個古蹟的地方,然後亦能發現美食,這裡有幾間餐廳,我們選了最特別的素食點心,餐廳有戶外及室內位置,室內充滿著濃濃的中國氣息,多款茶類選擇,是一個品茶小天地。黑松露燒賣2件$48很香黑松露味道,燒賣皮薄,內裡煙韌,應該有糯米及一些素肉粒。迷你荷葉糯米包 2件$42這個糯米雞比較淡味,糯米包著一些青豆,粟米,冬菇粒,糯米軟腍剛好。高麗菜餃2件$30餃子皮煙韌,餡料足,滿滿的高麗菜,清新鮮甜。孜然彩椒羊肉2串$58陣陣超香的孜然味,素羊肉非常彈牙,像真像假之間,又有些少豆香味,搭配彩椒一起吃,濃郁中帶點清爽。芥末蜜糖魷魚5件$58不說也不知是假的,卜卜脆的麵衣包著彈牙的仿肉,沾著醬汁吃,甜甜酸酸微辣,刺激著味蕾。和風素褔袋1個$38很可愛的一個福袋,豆卜中包著素菜,豆卜皮帶點微甜,口感很豐富。焗蟹素餅3塊$68仿蟹肉咬著一絲一絲又彈牙,營造蟹肉細嫩質感,幾可亂真。紫菜腐皮卷4塊$38腐皮中間包著紫菜,紫菜的鮮香令整個腐皮卷鮮味提升。冷泡蜜香紅茶 $48冰冰涼涼非常清爽減膩,甘甜、細柔、口感回甘不苦澀。蝶豆花 $58(附上檸檬和蜜糖)夢幻藍色的熱花茶,蝶豆花本身沒有什
黑松露燒賣2件$48
迷你荷葉糯米包 2件$42
高麗菜餃2件$30
餃子皮煙韌,餡料足,滿滿的高麗菜,清新鮮甜。
孜然彩椒羊肉2串$58
芥末蜜糖魷魚5件$58
和風素褔袋1個$38
焗蟹素餅3塊$68
仿蟹肉咬著一絲一絲又彈牙,營造蟹肉細嫩質感,幾可亂真。
紫菜腐皮卷4塊$38
腐皮中間包著紫菜,紫菜的鮮香令整個腐皮卷鮮味提升。
冷泡蜜香紅茶 $48
冰冰涼涼非常清爽減膩,甘甜、細柔、口感回甘不苦澀。
蝶豆花 $58(附上檸檬和蜜糖)
夢幻藍色的熱花茶,蝶豆花本身沒有什麼味道,但加了檸蜜及蜜糖,甜甜酸酸的,非常暖胃。
吃飽後,走時剛好撞到有表演,五光十色,非常精彩。
Lockcha is a teahouse located inside Tai Kwun with vegan dim sum. I have always wanted to it try out. Imagine spending an afternoon in a historial building with some good tea? Just my weekend plan😉The tea selections were amazing that we spent most of the time choosing 😍 At the end, we got 𝗢𝗿𝗶𝗲𝗻𝘁𝗮𝗹 𝗕𝗲𝗮𝘂𝘁𝘆 東方美人 and 𝗢𝗿𝗴𝗮𝗻𝗶𝗰 𝗢𝗹𝗱 𝗧𝗿𝗲𝗲 𝗦𝘂𝗶𝘅𝗶𝗮𝗻 有機老欉水仙. I love the special floral and honey notes from the first one a lot. Do ask for the flavour notes and recommendation from the staff👍🏼Despite most of the

Despite most of the dim sum were not available that day, we still managed to get some nice foods: 𝗦𝘁𝗶𝗿-𝗳𝗿𝗶𝗲𝗱 𝗩𝗲𝗴𝗮𝗻 𝗕𝗲𝗲𝗳 𝗥𝗶𝗰𝗲 𝗥𝗼𝗹𝗹, 𝗣𝗮𝗻-𝗳𝗿𝗶𝗲𝗱 𝗢𝗺𝗻𝗶𝗽𝗼𝗿𝗸 𝗧𝗼𝗳𝘂 and 𝗦𝘁𝗲𝗮𝗺𝗲𝗱 𝗚𝗹𝘂𝘁𝗶𝗻𝗼𝘂𝘀 𝗥𝗶𝗰𝗲 𝗶𝗻 𝗟𝗼𝘁𝘂𝘀 𝗟𝗲𝗮𝗳. All were delicious and flavourful that could pair well with tea😋 The 𝗟𝗼𝗰𝗸 𝗖𝗵𝗮 𝗦𝗼𝘂𝗽 was hearty and changed regularly according to season 🤓

They mainly offer dim sum, but they also have some bar snacks like 𝗗𝗲𝗲𝗽 𝗙𝗿𝗶𝗲𝗱 𝗦𝗾𝘂𝗶𝗱 𝗥𝗶𝗻𝗴 and 𝗖𝗿𝗶𝘀𝗽𝘆 𝗦𝗮𝗺𝗼𝘀𝗮 since they also have beers on their menu surprisingly. The vegan squid was totally magical that I still couldn’t believe my tastebud🤯

Lastly, we got a 𝗥𝗲𝗱 𝗗𝗮𝘁𝗲𝘀 𝗣𝘂𝗱𝗱𝗶𝗻𝗴 to go with the tea for a perfect ending 😛
去大館除了影相打卡,原來仲有素食飲茶?這間茶館其實以喝茶為主,精選茶葉既多種類亦可以非常名貴,飲住杯靚茶就想來一盅兩件,餐牌上點心均為素食,種類也跟平常去酒樓吃的相近。身處如此古式古香的環境內嘆茶,心情實在寫意。從天橋行入大館,左邊紅磚屋盡頭就是茶館,裝修古意十足,都幾適合帶外國朋友來吃。室外亦有茶座位置,現在這種天氣都幾舒服,中午有陽光亦不算太曬。點心紙原來有兩版,我們吃完才發現背後還有,先前還在想怎麼點心選擇這麼少。下次要吃腸粉。茗茶選擇超多元化,果然是賣茶葉的專門店,每個品種的茶都有唔同細分,還好平時也有留意些許茶知識,不然真是看不懂啊。東方美人 HK$88 / 野生老樹白茶 HK$68 / 高香鐵觀音 HK$58來這邊用餐每位人頭都要叫一個茶,我們都選了不同茶品,茶壺配搭亦有一點不同。我三個都有試一下,確係各有特色。桌上亦預備了滾水以便自己再加水沖泡。薑汁小籠包 HK$58 / 黑松露燒賣 HK$48 / 蜜汁叉燒包 HK$35 / 金菇素苗餃 HK$32 / 高麗菜餃 HK$30 / 薑汁糕 HK$32叫了滿滿一桌的點心看到已經開心,我也好久沒去素食飲茶了。因為拍照拍太久,點
去大館除了影相打卡,原來仲有素食飲茶?

下次要吃腸粉。

叫了滿滿一桌的點心看到已經開心,我也好久沒去素食飲茶了。因為拍照拍太久,點心都放到冷掉才吃,強烈建議要襯熱食。我覺得燒賣和素苗餃都幾好食,每款吃起來都不同味,並非同一舊素肉就算數,滿意滿意。
燒賣的肉質偏結實,好重手黑松露醬。
包子和餃子的餡料都不錯吃,小籠包有湯汁亦很美味。

下次想約素友飲茶可以試下這間。
2023-02-09
2023-02-08 42 瀏覽
小妹係做甜品師🙈,聖誕新年chur完一輪,仲唔輪到我休息😘,嚟緊希望可以出多啲post介紹多啲香港美食&旅行俾大家❤️放假就梗係把時間約朋友去玩去食😍,夜晚我哋去咗中環行街,我哋上館打卡💯見到最近有朋友介紹嘅呢一間樂茶軒,我最近又好想食素,今晚我哋就去試試佢🙈-聽個名就知佢哋嘅茶係非常之出色,佢哋有好多種唔同嘅花茶,紅茶、黑茶、綠茶等等應有盡有💯,除左茶, 佢哋亦都有手工啤酒🍻而我哋就叫咗金花伏磚茶&高香鐵觀音❤️-我哋叫咗芥末蜜糖魷魚圈,食落真係好似平時幾魷魚🦑,佢係用素肉造成嘅,又真係食到有海鮮嘅味道🙈-煎釀豆腐豆腐好香嫩,素肉亦做得好真,而且面頭煎得好香脆💯-乾炒素牛腸粉呢個真係💯,全晚同友人每食一道菜都覺得好神奇🙈,點解素肉可以做出嚟個味係一樣咁濟😍,食素嘅人有福了 一定要試👍🏻👍🏻-孜然彩椒羊肉串❤️冇諗過連食素食嘅羊肉,一上枱嘅時候,已經聞到,平時嗰陣「蘇」味😂孜然粉好香濃好鐘意💯-素蟹餅🦀入面都好似係郁咁樣一絲絲,識落根本就食緊蟹肉🙈,我覺得呢個都係必食之一,好香口好食😋-
小妹係做甜品師🙈,聖誕新年chur完一輪,
放假就梗係把時間約朋友去玩去食😍,
夜晚我哋去咗中環行街,我哋上館打卡💯
見到最近有朋友介紹嘅呢一間樂茶軒,
我最近又好想食素,今晚我哋就去試試佢🙈
聽個名就知佢哋嘅茶係非常之出色,
高香鐵觀音❤️
煎釀豆腐
豆腐好香嫩,素肉亦做得好真,而且面頭煎得好香脆💯
乾炒素牛腸粉
孜然彩椒羊肉串❤️
冇諗過連食素食嘅羊肉,一上枱嘅時候,
已經聞到,平時嗰陣「蘇」味😂孜然粉好香濃好鐘意💯
素蟹餅🦀
2023-02-06