2019-11-10 1628 瀏覽
這間中菜廳就在我家附近,由於環境舒適,價錢合理,已經是我們經常會到的飯堂。本來是逢星期六休息的,今個月開始更是一星期開足七天。原本我們多是中午茶市去光顧的,但近來發現他們的晚市多了好些選擇,百搭自選超值套餐可以在主菜上3選1,另外可以在48款小菜上選兩款,送埋甜品平日都是$218,價錢合理。今次是近來第二次去食這個套餐,上次試過咖哩牛腩,今次就試美極葱油雞半隻。雖然是半隻,但碟頭倒不小,三個人食,每人總有六、七件之多,而且雞肉尚算嫩滑,味道也適中。小菜選了時菜炒牛肉,近來豬肉牛肉不比海鮮便宜,但這個菜的牛肉份量真的不少,而且火喉剛好,不柴不韌,菜心也很腍甜,還有磨菇、甘筍片及薑片一起炒。另外一個小菜我們就要了咕嚕魚塊,用青紅椒、菠蘿、洋葱及酸甜汁炒成,魚塊啖啖肉,味道不錯,夠開胃。最後,奉送的甜品是綠豆沙,真的煲得起沙,認真之作,三個人埋單都是二佰多元,食得開心舒服。

美極葱油雞半隻

時菜炒牛肉

咕嚕魚塊

最後,奉送的甜品綠豆沙,真的煲得起沙,認真之作,三個人埋單都是二佰多元,食得開心舒服。
美極葱油雞半隻
時菜炒牛肉
咕嚕魚塊
2019-09-11 898 瀏覽
今天,去了這間酒樓一試我們叫了叉燒包、鹹魚雞粒炒飯、腸粉及蘿蔔糕,味道不錯,盛為$160,價格合理。個人最欣賞嘅係叉燒包環境不錯,來這邊幫襯的大多是這邊嘅大學生及老師,還有在附近一帶工作嘅人,望出窗外,能夠見到翠綠的樹木,真是很好呢!
今天,去了這間酒樓一試

2018-08-26 3526 瀏覽
早幾晚跟大隊去恒管中菜廳"樂雅軒"訪尋美食,嗰度地方濶落,裝修雅緻,如果日頭坐近窗邊,仲可以望到外面,幾悠閒㗎!講番正題…美食! 先嚟個皇牌"宮廷脆豆腐'',豆腐外殼炸得脆脆唔油膩,但豆腐心就保持嫩滑,唔易㗎!食完熱氣嘢,梗係嚟個冬瓜盅解吓暑啦,嘩,一打開蓋,聞到陣陣冬瓜清香, 仲見海鮮舖滿頂,人人都食到有幾碗,大讚!海鮮唔好俾佢停,即上龍蝦伊麵,味鮮啖啖肉,連話減肥嗰個都食咗3碗! 去過台南嘅朋友,一定聽過紅蟳米糕,食過亦會念念不忘,依家唔使飛咁遠,呢度都食到,肥美爆香嘅膏蟹舖係糯米上面再蒸,蟹汁滲透落糯米裏面,唔,嗰種鮮味唔使講啦!另外老板推介豉油雞,雞肉好滑嫩,仲食到陣陣酒香味添!今餐好豐富呀,聽日一定要跑吓步啦!
另外老板推介豉油雞,雞肉好滑嫩,仲食到陣陣酒香味添!
今餐好豐富呀,聽日一定要跑吓步啦!

宮廷脆豆腐
紅蟳米糕
豉油雞
  • 龍蝦伊麵
2018-03-15 3421 瀏覽
星期六行經區內某大專學府,發現可以進入餐廳午膳,詢問之下,原來還有中菜廳,只是逢星期六休息,於是星期天早上盡公民義務去立法會補選投票後就行過去試試。進入校園後,已感受到一股久違了校園的清新氣息。由於上一日已經來過探路,所以很快就到達了中菜廳。幸好到得早,原來還可以訂位,遲一點已經滿座了。中菜廳內陳設頗為優雅,使人有一種舒適悠閒的感覺。地方也整齊清潔,地方不算大,所以即使只有幾位服務員也足以應付。雖然我們並非職員而要收茶錢及服務費,但相對而言已經不算貴,而且小點到大點都只是$14~$20已經很抵食了。我們三人共叫了上湯鮮竹卷($17)、蜜汁义燒飽($14)、芝士蝦春卷($20)、香煎蘿蔔糕($17)及鮮蝦滑腸粉($24),原本還叫了翡翠鮮蝦菜苗餃,因為售罄而轉為炒了個時菜牛肉河($44)。點心上來,中小點也各有三件,原來份量也不少。上湯鮮竹卷內有魚肉,上湯顏色清淡但很夠味。蜜汁义燒飽也大大個,义燒粒也很多,义燒醬不多反而更覺健康。芝士蝦春卷外脆內軟,外面的春卷皮帶點南乳味,裡面的芝士融了之後有點黏口,還可以吃到裡面一粒粒的蝦。香煎蘿蔔糕雖然有蘿蔔絲及粉,件頭也大,外面煎得香脆,加上腊味的

蜜汁义燒飽

芝士蝦春卷

香煎蘿蔔糕雖然有蘿蔔絲及粉,件頭也大,外面煎得香脆,加上腊味的味道,頗為香口,只是粉較多及胡椒粉味較重。

香煎蘿蔔糕

鮮蝦滑腸粉份量十足,六件每件都有大大隻蝦,真是抵食夾大件。

鮮蝦滑腸粉

本來我們是淨叫點心,所以叫了些較為飽肚的,但是在落單後才知道沒有菜苗餃,怱忙間改為炒了個時菜牛肉河,一上來看見這麼大碟,牛肉又多,就直覺上已經覺得會出事,縱使有我這個大胃王坐鎮,但另兩位早已投降,最後也剩餘一些無法完成。

時菜牛肉河

連炒河在內,埋單每位平均也不用$60,可算很抵食,終於又找到多一處抵食的埸所了。

2018-03-11
芝士蝦春卷
鮮蝦滑腸粉
時菜牛肉河
  • 時菜牛肉河,
  • 鮮蝦滑腸粉,
2018-02-12 2531 瀏覽
一家大細有老人家揾間坐得舒服啲嘅地方食團年飯, 過時過節都好難book到地方,朋友介紹到沙田小瀝源恆生管理學院嘅中菜廳, 對面嗰啲村屋有錶位可以泊車,呢度冇限食嘢嘅時段,唔使趕住走。等人嘅時候阿女嗌肚餓叫咗個脆炸豆腐, 公公婆婆都爭住食。先上熱辣辣嘅菜遠炒牛肉,牛肉淋菜心嫩, 師傅手勢唔錯表弟鍾意椒鹽炸鮮魷, 一上枱個個爭住食, 美味可口!公公點咗士多啤梨一字排, 酸酸甜甜佢最鍾意店員介紹炸海鮮卷,雖然得六塊, 大大條兩個人share都夠。阿女點咗個家鄉煎蓮藕餅,好香口,師傅可能來自順德,呢個菜整得唔錯,好好食跟住係妹夫最鍾意嘅發財南乳豬手, 炆得好林好入味!個沙薑雞熱辣辣上,可惜畀婆婆發現隻雞斬完再蒸返熱,有啲韌,冇乜雞味最後先上清蒸海斑,食慣海鮮嘅公公發現呢條魚蒸熟後廚師冇放上熱熟油,只係得蔥白絲同埋得個甜字嘅豉油,確實有啲失敗,嘥咗條咁新鮮嘅魚桂花糕應該係用咗大菜糕去整,爽口。個蛋散可能炸好之後受潮,咬落去唔脆,韌咗。好彩最後餐廳送上果皮紅豆沙,煲得唔錯,呢個師傅有料到

等人嘅時候阿女嗌肚餓叫咗個脆炸豆腐, 公公婆婆都爭住食。

先上熱辣辣嘅菜遠炒牛肉,牛肉淋菜心嫩, 師傅手勢唔錯

表弟鍾意椒鹽炸鮮魷, 一上枱個個爭住食, 美味可口!

公公點咗士多啤梨一字排, 酸酸甜甜佢最鍾意

跟住係妹夫最鍾意嘅發財南乳豬手, 炆得好林好入味!

桂花糕應該係用咗大菜糕去整,爽口。

個蛋散可能炸好之後受潮,咬落去唔脆,韌咗。

好彩最後餐廳送上果皮紅豆沙,煲得唔錯,呢個師傅有料到
2018-01-07 1913 瀏覽
沙田小瀝源恆生管理學院入面有一間酒樓,我阿媽食過之後不斷推介我,所以今日放假就同佢去試下啦!餐廳不大但很開揚,因為有一邊窗可以望到出面翠綠的樹木,眼睛感覺放鬆了不少。食物味道也不錯,價錢亦很街方價,下次可以試試晩飯。
2017-12-17
叉燒包
蟲草花蒸雞飯
煎釀茄子
2017-12-03 1783 瀏覽
今天約了自遠方回來的朋友加長輩加校長食lunch, 來到這未試過的餐廳。餐廳樓底頗高,所以一進去感覺舒服,不覺迫。來到時大約12點多, 客人大約有1半餐廳。其實點心選擇都不少, 點了些推介之選。這個特式包, 開始很多餐廳都有供應,這裡都做得不錯, 包軟熟,只是嫌內裡的雜菌少了些。蝦餃我就沒有嘗試,看外表就不錯, 大小剛好, 皮亦沒有痴住分不開。炸雲吞一放上轉盆就覺得好油,所以我都無食過, 哈哈。煎薄撐幾香,不多油, 不太燶,都不錯。肉絲炒麵,我喜歡佢麵不是炸到全硬硬的, 肉絲很多,醬汁又唔會過多,不錯。叉燒腸粉的皮剛好, 唔會太薄同痴,叉燒亦多。本來是點梅菜蒸菜芯, 但店話今日沒有梅菜, 就改了要金銀蛋浸菜芯,菜芯好甜, 份量亦不少。生煎菜肉包, 包底微微焦,包裡亦有肉汁,熱辣辣,好食。食點心唔少得的叉燒包, 略嫌包皮太厚,薄點會好些。甜點來個馬拉糕,8吋大的剛好一人一件, 來個完美的午餐。最後餐廳還送了紅豆沙糖水,不是只有水的貨色,好多豆, 味道就甜左d. 如果係沙田星期日飲茶又唔想太迫人,這裡是不錯的選擇。
餐廳樓底頗高,所以一進去感覺舒服,不覺迫。

炸雲吞一放上轉盆就覺得好油,所以我都無食過, 哈哈。

煎薄撐幾香,不多油, 不太燶,都不錯。
肉絲炒麵

叉燒腸粉的皮剛好, 唔會太薄同痴,叉燒亦多。
金銀蛋浸菜心

生煎菜肉包, 包底微微焦,包裡亦有肉汁,熱辣辣,好食。

食點心唔少得的叉燒包, 略嫌包皮太厚,薄點會好些。

甜點來個馬拉糕,8吋大的剛好一人一件, 來個完美的午餐。

如果係沙田星期日飲茶又唔想太迫人,這裡是不錯的選擇。
午餐
2017-12-03 836 瀏覽
小妹最近新發現哩度係飲茶嘅好地方 它座落於恆商管理學院B座的中菜廳 我地大約中午12點就去到了 去到嘅時候好少人 但落左單之後就陸陸續續好多人入座了😉☺️哩度環境幾好 坐得都幾舒服架😊😊欖菜雞肉炒飯($44) 係酒樓嚟講 四十幾蚊一個炒飯 係抵食嘅 份量都真係好多架 味道適中 欖菜不會太咸 雞肉軟熟又帶點滑 okay wor👍🏽👍🏽真係色香味俱全酥炸雞軟骨 就咁睇以為炸粉好多好厚 又唔係喎 係適當的炸粉而已 炸得非常鬆脆又帶點juicy喎 食到啲雞軟骨都算係大粒嘅哈哈😄 不錯不錯 小食嚟講我會推介哩個😉😉花菇包🍄一份有三隻 賣相當然吸引 包入面的材料係菇嚟嘅😂😆一咬開個包 啲香味係咁飄哂出嚟 同埋包嘅質感好軟熟 好新穎又夠哂gimmick喎😋🙂棉花雞 菇有半隻 又真係好左啲嘅哈哈 不過味道就好入味喇 舊雞肉味道適中 不會太韌呢 最底層係棉花 係勁多!係勁多!係勁多同埋好厚嘅棉花 唔會碎濕濕 整得又唔hea生煎鍋貼 一份有四隻 應該係蒸左先煎嘅 因為覺得不夠煎味喔 味道不過不失 但入面的函就真係好juicy 一咬開就咇哂啲汁出嚟😆😅熱度不是太夠熱 是暖吧 應該不是用煎pan仔煎吧 如果用煎
欖菜雞肉炒飯
炸雞軟骨
花菇包
棉花雞
生煎鍋貼
生煎鍋貼 一份有四隻 應該係蒸左先煎嘅 因為覺得不夠煎味喔 味道不過不失 但入面的函就真係好juicy 一咬開就咇哂啲汁出嚟😆😅熱度不是太夠熱 是暖吧 應該不是用煎pan仔煎吧 如果用煎pan仔煎 熱度應該會夠的

整體嚟講 哩度嘅食物水準係okay架 服務態度也不錯 不過埋單個時check單 發覺佢入多左個炒飯🙄😲好彩小妹眼仔非常精靈👀✨同佢講返 佢即刻cancel返 咁就okay la
2017-12-03
欖菜雞肉炒飯