2025-03-03
中環諗食咩永遠都係好頭痛,因為好既可能好貴,要搵價錢相宜又好味既就要大海撈針,朋友推介話呢間位於小巷既素食店好味,於是就走左黎試下,砵甸笮街一路行上黎,睇返充滿歷史既牌檔,然後轉入小巷,會望到自然綠光既招牌,見大大既落地玻璃,入到去,感覺係簡潔乾淨,坐低望下餐牌,見佢呢度主打係沙律Bowl同酸種麵包,就必定會嗌呢兩樣,餐牌上仲有Burger同Pizza,初時淨係叫左兩個普通Size主食又係齋以為唔夠飽啦,點知份量同味道都認真唔錯,同朋友兩個人一個沙律Bowl+Combo同一個酸種麵包就飽哂!唯有下次黎先試埋啲Burger同Pizza laMUSELLA Salad Bowl入面雖然有微辣既豆腐,但唔食辣既人都食得到,豆啦,冬菇,黃瓜、沙律菜同雜穀米飯係入面,配合好特別有花生味既Miso醬,每一樣既口感同清新配合得當,食完第一啖就想食第二啖Sweet Potato Fried & Mixed Greens個Combo既呢款餸好似食多左碗沙律咁,菜依然好味新鮮,個甜薯仲要係我鍾意既厚實薯仔切出,點埋個酸白醬好味到停唔到口Lemonade清新既檸檬汁又係健康開胃,同沙律碗配搭得好好Banya
MUSELLA Salad Bowl
Lemonade
清新既檸檬汁又係健康開胃,同沙律碗配搭得好好
Banyan榕樹烤餅
大熱既酸種麵包自然吸引又好味,配合天貝,茄子,蘿蔔絲,蕃茄片等係入面,就算冇肉都一樣咁開心同惹味
Macadamia Chocolate Chip Cookie
充滿梛子味既腍身朱古力曲奇,唔算太甜,作為甜品黎計一定滿足到女生既口味!
薑黃奶啡
佢採用左好健康既薑黃做主色同味,轉用燕麥奶去沖調,奶味重而滑,鍾意熱飲既朋友會愈搭愈好味呢杯野