2025-02-08
最近同朋友去咗香港老字號「🦀 橋底辣蟹」食晚飯,真係好有香港風味!🇭🇰✨相信好多香港人對呢度都唔陌生。要炒出令人讚嘆的辣蟹,除咗佢哋嗰個秘製配方之外,新鮮海鮮都係重點🐚。呢度啲海鮮全部都好生猛,保證食到啖啖鮮味😋。餐廳鄰近銅鑼灣鵝頸橋,有兩層咁大,座位多,但係成日都爆滿,😲本地人同遊客都爭住嚟,足以見其受歡迎程度!👍好貼心嘅係,餐廳仲有提供紙巾同手套畀食客,食嗰陣就唔驚整污糟手🧤🥢。—————————————————🦀 招牌橋底辣蟹 $480✨ 呢道招牌辣蟹,真係一試難忘!可以揀辣度,我哋揀咗微辣,啲蟹肉鮮甜又入味,辣度啱啱好,真係好食到停唔到口!🦪 豉汁炒蜆 $98✨ 蜆肉超新鮮,一啲都唔韌,豉汁炒得啱啱好,必點之選!🦪 豉汁炒蟶子 (2隻) $156✨ 加咗秘製醬汁同埋洋葱一齊炒,蟶子鮮嫩,豉汁味又夠,正!🐮 乾炒牛河 $78
✨ 完全炒出老香港嘅味道,牛河炒得夠鑊氣,牛肉又嫩滑,呢種懷舊味道真係買少見少。🥬 蒜茸炒芥蘭 $78
✨ 芥蘭炒得好爽口,蒜香味十足,送飯一流。🫘 綠豆沙 (免費)
—————————————————
🦀 招牌橋底辣蟹 $480
🦪 豉汁炒蜆 $98
✨ 蜆肉超新鮮,一啲都唔韌,豉汁炒得啱啱好,必點之選!
🦪 豉汁炒蟶子 (2隻) $156
✨ 加咗秘製醬汁同埋洋葱一齊炒,蟶子鮮嫩,豉汁味又夠,正!
🐮 乾炒牛河 $78 ✨ 完全炒出老香港嘅味道,牛河炒得夠鑊氣,牛肉又嫩滑,呢種懷舊味道真係買少見少。
🥬 蒜茸炒芥蘭 $78 ✨ 芥蘭炒得好爽口,蒜香味十足,送飯一流。
🫘 綠豆沙 (免費) ✨ 食到尾,仲有餐廳送嘅綠豆沙,甜甜哋,煮得好綿,真係令成餐飯加分唔少!