2021-06-14 385 瀏覽
裝修超殘,一入去,我一唔太想食,油煙味又重不過呢,原來食物賣相和質素超好是日早餐叫葡式早餐,有美味脆口的奶油豬和蕃茄牛腩午餐肉螺絲粉奶油豬有翠華和蘭芳園咁好味螺絲粉唔錯,只是湯底甜了啲

裝修超殘,一入去,我一唔太想食,油煙味又重

不過呢,原來食物賣相和質素超好

奶油豬有翠華和蘭芳園咁好味

螺絲粉唔錯,只是湯底甜了啲
蕃牛腩午餐肉螺絲粉
奶油豬
2021-06-14
$35 (早餐)
蕃牛腩午餐肉螺絲粉
奶油豬
2020-01-21 634 瀏覽
頭重重宿醉未醒,心情低落情緒波動,點都要食碗麵先返公司。晨早訓醒硬係要摸到夠鐘先出門口,患上不能早返公司症候群!轉轉場試試其他茶記早餐先,舉頭望餐牌幹砂肉絲河?好新奇喎,真係好想試試!可否同我解釋一下點解用殘體字呢?唔係比本地市民食的嗎?香港地捍衛香港人,捍衛廣東話,捍衛繁體字!太多錯別字喇麻,班腩、斑腩、朱頸肉、豬頸肉,有趣有趣。食客小貓三四隻,可能上班族個個放假啦!大量座位任君選擇,我最愛坐窗邊卡位可以望街景麻。嬸嬸一腳踢落單出餐執檯收銀真辛苦啊,同事們都放假?步入茶記強烈異味來襲,既然黎到費事轉場,頂硬上!麻甩的基地?每朝全場叔伯,陽氣鼎盛,透不過氣來!勝在光猛寬敞,環境寧靜,嘆早餐格外舒適!環生及氣味就有待改善。阿叔成間茶記大量吉位多張檯,點解要坐我對家呢?您都可以坐過一格啫!我唔想對住您食早餐喎,影響食慾同營養吸收。熱奶茶,天氣涼涼地飲杯熱飲暖暖身就最好不過。茶記的味道,幼滑味濃,合格。火腿奄列沙嗲牛肉出前一丁,奄列新鮮即煎熱辣辣有點安慰。奄列恰似火腿蛋卷,蛋還蛋、腿還腿。老老的蛋皮捲著火腿絲,好采起碼香噴噴有咸味有蛋香,合格唔難食。最討厭的白烚丁麵,落完湯粉半分鐘等麵索索味

熱奶茶,天氣涼涼地飲杯熱飲暖暖身就最好不過。茶記的味道,幼滑味濃,合格。火腿奄列沙嗲牛肉出前一丁,奄列新鮮即煎熱辣辣有點安慰。奄列恰似火腿蛋卷,蛋還蛋、腿還腿。老老的蛋皮捲著火腿絲,好采起碼香噴噴有咸味有蛋香,合格唔難食。最討厭的白烚丁麵,落完湯粉半分鐘等麵索索味先開始食!仲要汆水攤腍類,倒滾水就出貨,煮都懶煮,水又唔夠滾,衰過泡麵!麵質腍劈劈,泛著少許滾水味道,幸好湯汁夠濃可以掩蓋一點點。牛肉沒有滑潺潺,但勁鬆霉霉無牙都食到,沙嗲汁洋蔥氣味突出,食落甜甜的。

太陽蛋雞扒出前一丁,餐牌只寫住雞扒完全預料不到會係深炸雞扒,不過厚厚仲有大半件夠份量。皮脆肉嫩仲要爆汁濕潤,醃味誘惑無比,鮮而不咸不濁,薄薄雞皮炸得非常透徹鬆脆不油膩,黏著甘甜滑滑鳳油加倍滋味,十足咬緊切雞髀,真心讚!患上不能早返公司症候群,晨早訓醒都要摸到夠鐘。沒有湯粉給我既,已經落左?湯汁清徹見底,淺嚐數啖真的是一丁湯來的,只是偏淡。麵條入口便知沖水攤腍,滾水灼灼撈湯粉出貨。濕水白紙條味道土與質地,無麵香無蛋香,不爽不彈,幸好不是腍劈劈,只是沒味道立即掛上蛋黃汁狠狠地啜,好味很多了!

太陽蛋豬扒即食麵,真煎豬扒乸,兩邊金黃焦香,醃味濃而美味,只是過腍滑嘟嘟啫。煮大光麵仲好食過出前一丁囉!雞湯底濃郁清香,爽滑充滿麵粉甜拖著湯吸啜,已經滿足幸福!掛著焦香蛋白甘甜熟黃享用,味道達到萬夫莫敵之境。已叮囑多次不要將丁麵沖水攤腍,搞到不爽不彈兼無晒味!梗係要連湯粉鮮煮才有質素,先會爽彈滑甜美。

熱齋啡,質地厚厚,濃濃啡味散發微酸。火腿炒蛋,速食精選落單 60 秒送到,暖暖地 120 秒消滅閃得!微暖蛋皮油住塞入,食完條脷啷過油,硬實不嫩滑,咸味略重的火腿難得一遇,再拼毛巾麵包使我懊惱不已。

五香肉丁出前一丁,保持一貫沖水攤腍丁麵,灼一灼倒滾水落湯粉撈勻加篤室溫肉丁,最後夾埋煮定的油油煎蛋皮與硬咸火腿出貨搞掂!來個兩羹渣三羹油都並未有辣到死去活來的感覺,沒半點汗水冒出。微辣微香,添點咸味點綴也不錯。沒味道的麵條,淡如水的湯汁,有五香汁拼辣椒油救援,入口舒服很多啊!

熱檸茶走甜,隻杯有漬既?好采有帶紙巾,嚇我唔到既!太陽蛋牛扒出前一丁,等了又等,遲遲都未到既?竟然賜我鮮煮丁麵,師傅您今日心情大好?不需要再食沖水攤腍無味麵咯,真係老懷安慰。入口便知爽彈滑甜滾熱辣,最慘湯底偏淡口,其實成包湯粉落晒都無緊要架。炸牛扒有創意,炸完外層香口微脆,肉彈鬆鬆的,醃味濃厚,港式有肉汁也不錯。優質焦香太蛋,香香脆脆的,蛋黃黏滑甘甜,整隻啪入爆開,蛋黃蛋白融合,和味和味!

凍齋啡走甜,基本茶記味道的。第 1 杯忘了走甜啊!一入口救命,毒死我咩。雪菜肉絲出前一丁,再次遇上鮮煮丁麵,爽彈滾熱辣,雖然有一丁點滾水味道,都感激多謝師傅。不過湯始終偏淡,感覺只有半包湯粉,幸有有大量爽咸雪菜吊吊味。只有一比九十九的肉粒碎夾雜雪菜,完全沒有存在感。高質結實微溫熱狗腸,肉味突出無異味無怪味無過咸,再熱一點更好味!焦香煎太陽蛋,蛋黃撈麵黏滑甜美無得頂!

火腿太陽蛋雪菜肉絲湯通粉,我唔係叫榨菜肉絲咩?心裡一直諗住榨菜肉絲喎,莫非我把口講雪菜肉絲?未醉醒,唔知道。短髮嬸嬸服務周到溫暖,想午餐肉撈通粉,但套餐沒有午餐肉提供,我照樣點午餐肉啦!嬸嬸真係心水清,被發現添!想搏大霧麻。湯濃香甜!驚見通粉不粉不腍不黏,咸鮮爽脆雪菜夾彈滑高質通粉,非常合拍好味道!灑下胡椒粉加入腿絲點綴,味道更上一層樓。

紅腸太陽蛋雪菜肉絲出前一丁,上次可能係我叫錯雪菜肉絲,但今次我肯定肯定係叫榨菜肉絲,最後都係迫我食雪菜。紅腸炸得香口無比,皮脆肉甜不過咸。雪菜炒過特別咸鮮爽脆多汁,讓爽滑彈牙丁麵夾住大啖啜格外滋味。

餐肉太陽蛋榨菜肉絲出前一丁,第 3 次終於食到榨菜!不過食得到又未必好。咸咸榨菜肉絲,咸咸焦香餐肉,咸咸丁麵湯汁,有點吃不消!丁麵上半爽下半粉,再次遇上沖水風乾變腍再煮的丁麵!

鮮茄牛腩餐肉粒通粉,爽彈有趙頭的牛腩粒十分有趣,牛味羶香配上結實微咸餐肉粒夠特別。堅熱濃郁厚厚的羅宋湯非常有誠意,雖然見不到鮮茄影踪,起碼茄膏味突出開胃,軟腍雜菜也不少。彈滑通粉帶著熱湯同步入口,可喜可賀,消滅得一滴不漏。

奶醬豬,不愛麵包、脆豬的我都試試啦,估不到又會那麼好味道啊﹗忍不住全部吃掉,大量練奶花生醬滲入脆豬之中,脆卜卜暖暖的香甜味美,食到我完全停不下來!熱檸茶,近年就算檸茶檸水都走甜了,原汁原味更好更健康啦!

腸仔太陽蛋叉燒烏冬,高質靚腸!清爽甜美不水汪汪,優質熱狗腸,肉味濃郁可口,結實香純不乏肉汁。茶記叉燒較平庸可理解,鬆軟不硬微甜大路無投訴。師傅超有 heart,耐心烹煮使得烏冬嫩滑熱騰騰,不乾不硬不粉,出色非凡!捲著叉燒掛著滾湯啜啜啜,暢快開心。

煙肉太陽蛋鮮茄湯出前一丁,鮮茄湯跟牛腩餐肉粒羅宋湯一模一樣架喎!特濃羅宋湯底加入大量茄膏及幾片鮮茄,茄味突出而不過份,食得到的鮮味,還有腍腍甜美的雜菜伴隨啊!嘆完麻辣火鍋兩日疴到無晒力,補充一下先!丁麵跟鮮茄湯一齊煮,茄味悄悄地滲入麵條之中,每啖爽彈充滿湯汁,師傅誠意可加可口無得彈!煙肉煎得微焦香口,咸味濃縮,讓麵條捲著吃,中和一下舒服很多。

煎雙蛋,荷包蛋呢!即煎油浸雙蛋,無有怕油滴滴熱辣辣整隻隊入口,甘甜蛋黃汁,焦香微脆蛋白。煎雙蛋沙嗲牛肉出前一丁,再次又再次泡出前一丁!轉眼兩分鐘到達,沖水攤腍的麵條,滾水泡兩泡,滾兩滾撈湯粉搞定!味道完全流失,外熱內暖悶悶的,夾著鬆軟甜甜嫩牛啜晒入口,馬虎了事即閃!
火腿太陽蛋榨菜肉絲湯通粉
腸仔太陽蛋叉燒烏冬
腸仔太陽蛋叉燒烏冬
煎雙蛋
2019-10-14
$35 (早餐)
太陽蛋雞扒
煎蛋豬扒即食麵
雪菜肉絲出前一丁
腸仔太陽蛋雪菜肉絲出前一丁
鮮茄牛腩餐肉粒通粉
奶醬豬
2019-12-09 249 瀏覽
晨早路過好天氣,拍張靚影啦!第四次試射龍門都係失敗,再次懲罰唔到龍門冰室,實在太多有心市民前來圍倒,實在太多有心人尊登到訪支持,唯有再等機會喇﹗每段時間都排著長龍,唯有等有緣再訪,加油!既然如此就求其是鬼但,趕時間是但行過隔離茶記求期食。林記腸粉未開門,隔離蒙車仔麵排長龍,再到金牌牛什環境衛生惡差,都係放棄。走到壇香山午市無蒸餸,是膠但快餐,夠鐘返公司喇!步入茶餐廳,即時被兇猛異味強襲!忍耐忍耐,坐多陣開始習慣。午市無蒸餸食,無緊要。早有心理準備,所以諗定叫午餐,嬸嬸轉身跑走,我都未點菜!要老遠連環幾聲唔該先返轉頭,激死我!杯熱檸茶有陣陣漂白水味,嚇死朕咩!四眼嬸嬸似乎不太情願地換過兩杯比我地。乾燒伊麵,靜蠅蠅欠鑊氣悶悶的,淨食伊麵嚥嚥韌韌豉油皇。芽菜勁草腥要挑埋一邊,草菇散晒成塊皮兼有霉味,連同事都話吃不消,唔係我個人問題呢。原來午市無小菜無蒸魚,大家極感失落,隨便幾個快餐算吧!個個都舒伏晒。焗豬扒飯,最初想食焗豬扒飯,醒起早餐食豬扒烏冬,轉轉食焗雞扒啦。先入為主口快快叫錯焗豬扒,食緊先記起我要叫雞架喎!即造焗飯需時請耐心等候,最少十五分鐘走唔甩,罐頭鮮橙色茄汁不及螢光有趣,很有兒時

焗豬扒飯,最初想食焗豬扒飯,醒起早餐食豬扒烏冬,轉轉食焗雞扒啦。先入為主口快快叫錯焗豬扒,食緊先記起我要叫雞架喎!即造焗飯需時請耐心等候,最少十五分鐘走唔甩,罐頭鮮橙色茄汁不及螢光有趣,很有兒時風味,如果加幾片鮮茄洋蔥就更賞心悅目。

濕爛爛的炒飯,只得零星蛋粉碎,馬馬虎虎,完全提不起勁進食,唯有茄汁火腿送飯或是一啖豬扒一啖飯。係喎,點解有火腿架?最後頂硬上都只能免強食到三分一飯,已盡力十分抱歉。豬扒少少鬆少少彈,醃味重手強烈程深啡色,咸咸配飯齊趙還頂得住。

臘味炒飯,飯已經炒得比較濕,加埋菜炒就更濕。鑊氣微弱,味道悶悶調單不堪,食兩啖已經想放棄。臘腸膶腸臘肉炒得不夠透徹,甘香油脂還未釋出,而且臘肉儲存不夠妥當,有點油溢味道。

豆腐火腩飯炒底,炒飯功力真的強差人意,蛋香飯香鑊氣都欠奉。豆腐內外都充滿暖意,外皮香口,白肉滑滑,淡淡豆腐撞咸咸芡汁蠻不錯。濕濕沒鑊氣的炒飯,真使人傷腦筋!,咸咸火腩爽肉搭淡味炒飯也蠻美妙,最後只清掉半碟飯,實在抱歉。

凍檸茶走甜,通透茶色,清新不澀,檸汁檸皮味,消滯透心涼。

梅菜扣肉飯,間中麻甩一下,應該穩陣無難度。勁多梅菜非常有誠意,使得我心心眼再現。首次遇上腩片薄切,夠獨特!而且係咸梅菜不是甜梅菜喎。連個天都要我食肥肥,雖然我還有配額都唔可以隨便浪費架!

極多肥膏白雪雪呢!入口微爽不腍劈劈不覺油淋淋,豬油早已溶化被梅菜蓉完全吸收。濕潤菜汁油香梅菜蓉,加入少量辣椒,略咸味濃少少辣,別有一番風味。油潤肥膏搭鬆化瘦肉片,搭埋辣味菜蓉,堅好送飯!忍不住吞下整碗飯,還想諗食呢!太可惡,太邪惡,人家減緊磅諗住只食半碗架乍。
熱奶茶
凍檸茶走甜
2019-11-27
  • 梅菜扣肉飯
2019-06-14 452 瀏覽
我和朋友晚上去了這吃飯,我叫了京蒽酱牛肉飯,我好好聲好氣說走京䓤,但一个中等身材四眼的员工用不好的語氣和我說不能走京䓤,其實不是一个問題,但再和說走飯苯不如,當時非常憤怒,没下次下次一定不會來
2019-06-14
2019-05-11 318 瀏覽
今日一個人食LUNCH,簡簡單單入咗呢間檀香山,呢間餐廳鋪面都幾大,今日午餐有XO醬炒雞扒公仔麵,麵質可以,但碟麵略咸,味道又唔太似XO醬!雞扒有少少乾,但勝在算幾大碟,食完幾飽肚,價錢也實惠!ok啦!
2019-05-07 235 瀏覽
今日入紅磡工作,忙到甩轆,要食飽D至有力量繼續工作,行過擅香山見入面仲有卡位,就入去坐得舒服D嘆個lunch啦是日快餐有以上幾款,我選擇咗土魷肉餅!肉餅調味還可,但或者餐廳注重健康,肉餅少了點肥肉,因此顯得有點「鞋」和不夠香口!食物中規中矩!如只求果腹,白飯份量多,男仕也足夠填飽肚子!

是日快餐有以上幾款,我選擇咗土魷肉餅!

2019-03-21 185 瀏覽
下班实在不想再吃十八味,于是就想换一家炒菜吧……然后一直看到这,就去试试咯,点了一个推荐的椒盐猪排,有点咸,肉还算比较嫩,带子滑蛋,鸡蛋還不錯,但是帶子真的有點腥氣,下次不會去了吧
自從一年前住理工宿舍成日食檀香山之後,無左宿舍後到依家都無食過啦。個時成日食檀香山係因為佢嘅菜色多元,各種嘅碟頭飯同港色粵式川式美食都有,價錢特別係晚市都係區內比較平嘅。今年有反宿舍就去食下,發現原來餐廳翻新左一波,成間檀香山係夜晚時真係好光,想人睇唔到、唔行埋去睇睇有咩食都難。咁除左光門面同內在都裝修得幾好嘅。至於食物質素同價錢就保持同以前差唔多。我叫左椒鹽豬扒飯46蚊,有湯有飲品。椒鹽豬扒炸得幾好食,面頭炸得均勻,內裡肉嫩有肉汁,椒鹽入味;仲有啲香蔥、香蒜同辣椒碎令成個飯十分香口。至於杏霜亦同以前一樣咁高質!佢比起一般茶餐廳或冰室大杯,而味道好濃郁,奶味充足,表面會凝結出一塊高質杏霜嘅杏霜膜!

椒鹽豬扒飯

椒鹽豬扒飯
2017-06-30 747 瀏覽
星期六晚同朋友通宵打機,早上八點幾帶著半睡半醒嘅身軀去食早餐.不嬲去開出名果間已經開始排隊,個人未清醒實在唔想排隊.周圍行下最後附近嘅入咗檀香山.順帶一提呢間餐廳嘅晚飯外賣係ok嘅.叫咗火腿通同埋炸魚柳餐,都係基本上比較難做得差既餐.點餐個姐姐可能唔夠瞓,有少少躁,我只係將煎蛋改成炒蛋就畀佢得咗句"講清楚啲啦".餐飲既檸荼出奇地夠味,成個人醒晒.但到最後唔知點解上枱嘅都係荷包蛋...冇所謂可能呢度嘅荷包蛋係炒出嚟嘅呢...一定係為咗彌補我冇炒蛋食嘅損失,我隻蛋係雙黃嘅.連埋朋友唔食既蛋黃,一朝早就膽固醇超標啦.牛油方包嘅牛油好少.淨係中間有丁點牛油.店員可能體諒我啱啱吸收咗咁多膽固醇,想我食清淡啲.魚柳真係不得了呀.內外兼修,外硬內軟,感覺上炸粉外殼係為咗保護魚柳而存在,堅硬無比,有啲似手機同手機殼嘅關係.魚柳嘅味道同質感當然係一般茶仔既水準啦,但魚肉同炸粉外殼嘅反差感,突破炸粉裝甲最後食到軟淋淋魚柳果種滿足感,真係好難係一般茶仔得到.依餐真係食得開心.
餐飲
餐飲既檸荼出奇地夠味,成個人醒晒.
火腿通
少牛油既方包
炸魚柳餐
傳說中既炸魚柳
2017-06-11
$32 (早餐)
2017-06-17 365 瀏覽
今日同叔叔等人去食下午茶,我地都好肚餓。就入左去呢間茶餐廳啦。我就叫左炸魚柳配薯條。但到唔洗五分鐘就上左菜。你問我呢間茶餐廳有無下次?我肯定答你無。原因先講塊魚柳,炸到過左火。變左深黃色而且好乾身,仲要係凍嘅。一定炸左一段時間先俾客人。而且感覺到好油而無魚味。食落去一定唔係鱈魚。第一鱈魚係高成本嘅魚類。第二,佢呢隻炸法係用左吉列嘅炸法。吉列嘅炸成敗就係炸嘅時間同火喉。呢起魚柳成隻手掌咁大塊,用大火炸一定炸到過哂大。應該用中或者細火慢慢炸。炸完仲唔到野隔油,結果咪又油又乾。薯條都炸到過哂火,太過身。呢啲薯條中火炸5分鐘就夠,佢而家炸到薯條無薯肉而且無薯條本應嘅口感。只係覺得好硬、好硬同好硬。侍應係姐姐,服務以茶餐廳質素算係咁。自動自覺俾茄汁我。不過我有D唔滿意係沙律為何要放左魚柳上面。真係百思不得其解

2017-06-04
2016-10-16 703 瀏覽
員工好似當d客透明,叫極人落單。都好似聽唔到,睇唔到。坐係到等10分鐘都未落到單。野食味道一般般,最慘拎起d刀,叉用既時候係未洗干淨,叫客人點放心用,以後都不會來。
2016-10-02 581 瀏覽
因為搵唔到位泊車,所以黎左紅磡食個快速午餐,下午1點幾,間間食肆都好多人。經過見到檀香山茶餐廳,之前成日想試但冇試到,今日又唔使等位,就立即入去!入到去,因為想快d食完,所以叫左個快餐 - 蒸肉餅飯,老公叫左個粟米雞粒飯。我個個蒸肉餅幾香,而且有肥瘦肉比率差不多一比一,其實我個人覺得有肥肉做出來既餸係好食d,而且佢加左魷魚乾粒係面食落好香!如有加馬蹄就更加好!不過個蒸肉餅落得太多油蒸,對女人黎講真係好肥,我都食唔到,但佢配大大碗飯,岩晒個d要有飯氣既男人!老公叫個個粟米雞粒飯,通常都冇衰,而且d雞肉好滑,但d飯有d硬,連老公都話硬,咁就差d了......我叫熱檸茶,老公要凍檸茶,我杯茶濃,但唔澀,依個做得幾好!
我叫熱檸茶,老公要凍檸茶,我杯茶濃,但唔澀,依個做得幾好!
2016-10-02
2016-09-05 484 瀏覽
我地基本1個星期起碼有2日會泥檀香山食飯,但經過今日真係永久black list! 因為我碟福建炒飯竟然有煙頭,我仲要咬左幾啖覺得怪怪地先發現。。即時想嘔law! 仲要我同個呀姐講,佢話減番1個飯錢俾你law就拎走左碟飯,但一句道歉都冇。。到我去到俾錢,老闆娘夜晚唔係到,但老闆娘個女就負責收銀,我俾另一個餐既錢時,我問佢你知唔知碟飯有煙頭呀?佢好簡單答左我一句"我知呀"就算,依然好似佢地冇問題咁,連少少唔好意思都冇。。唉,咁既衛生情況,咁既服務態度,真係估你唔到呀!!
福建炒飯
2016-08-02 479 瀏覽
每次去到一間未食過既茶餐廳,我都會叫廈門炒米,因小時候食的廈門炒米都有落一些紅色綠色,帶酸甜味的五柳菜,但現在的茶餐廳都無落,令味道有差。今次呢間就食到同我細個時味道非常接近既廈門炒米!興奮到影低留念,兼提自己想食可以黎食!朋友笑我痴線時,佢點的葡泰式特餐更痴線,因為有碟超足料通粉外,仲有一大個豬扒包,都只係$42, 仲有野飲個set真係超抵,味道ok!當日星期六,但阿姐都俾我地坐左個幾鐘完全無趕走(當然唔係full house 時間), 好食又坐得既地方,難得~
興奮到影低留念,兼提自己想食可以黎食!
廈門炒米
鮮茄餐肉牛腩麵
豬扒豬仔包
個set真係超抵,味道ok!

2016-07-30
廈門炒米
2016-06-14 355 瀏覽
平日在尖沙咀或銅鑼灣地區吃個早餐都要$30以上,但在紅磡這間檀香山茶餐廳就依然有$28、$29的早餐。一個火腿奄列配餐包,奄列份量不算多,但也煎得夠滑沒有過火侯,算是不錯!沙嗲牛肉公仔麵味道較為清淡,但是出品夠熱,挽回了一點點分數。湯底沒有甚麼味道,全靠沙嗲牛肉的醬汁才令到個公仔麵有少少生氣。食物質素正常,但用餐環境不愉快。由出菜、清潔、落單、聽電話、收銀都只得一位中年女侍應一腳踢,不少客人不斷催促姐姐要"快啲快啲",但她只得一對手,實在應接不暇。看著姐姐不斷俾食客鬧,我也覺得不好過,希望餐廳快點請人!
沙嗲牛肉麵

2016-06-10