🍴馬來生炸雞髀椰漿飯 $83 (7.5/10)見到個個都食椰漿飯,好似好出名!炸雞髀即叫即炸,勁香口,肉質唔乾,都夠味唔鹹有香料味!個飯勁重斑斕味,唔油,椰漿味較淡,唔會太濕,唔好睇佢細細碗都幾飽肚!另外仲有花生,半隻蛋,魚乾同辣醬,辣醬幾香口好食!推薦指數: 7.5/10午市幾亂,多人會有甩漏但態度幾好的,味道唔錯,價錢唔平但間唔中ok的。
🍴馬來生炸雞髀椰漿飯 $83 (7.5/10)

推薦指數: 7.5/10
2024-07-28 850 瀏覽
同friend一齊嚟呢間餐廳試咗一下,第一次喺香港食馬來西亞菜,都幾特別嚇dinner set超級抵食同好高性價比,人均係150以下,有正餐好多小食飲品仲包埋甜品。甜品會喺最後上嘅一開始先上咗前菜再加埋正餐,我哋嗌咗榴槤炸彈同埋一個方糕作為我哋嘅甜品,都幾好食下👍最推介嘅係嗰個馬來西亞炸髀🍖雞髀勁大一隻,炸得金黃酥脆,仲有配埋小食。最特別嘅係佢哋嘅椰漿飯都好香甜。甜品嘅話榴槤炸彈好好食可以試一下😍

dinner set超級抵食同好高性價比,人均係150以下,有正餐好多小食飲品仲包埋甜品甜品會喺最後上嘅一開始先上咗前菜再加埋正餐,我哋嗌咗榴槤炸彈同埋一個方糕作為我哋嘅甜品,都幾好食下👍

2024-07-18 746 瀏覽
今晚叫左兩個1人套餐,包小食、主菜同飲品,基本上真係有選擇困難症,因為餐牌上樣樣野都好吸引,主打馬來風味個生炸雞髀好嫰滑多汁入味,配個個紅色嘅醬勁夾,真係出色。沙律份量好足,配個雞胸勁滑又好味,所以夏天可以唔駛叫晒兩個都係澱粉質類,飲品揀美祿山同檸檬薏米水都唔駛額外加錢!堅正,而家晚市度度都好靜,希望好味嘅小店可以支持住。

2024-07-17
2024-04-29 1128 瀏覽
平日晚飯,買佐1個炸雞脾 椰漿飯 同1碗咖哩素菜湯米粉,飲品方面叫了桔仔梳打及桔仔冰茶,整體嘢食黎講算是正常,炸物炸得幾好,椰漿飯做得唔錯,飲品方面好普通,無咩味。店內已冇咩食客,8點入去食飯,8點半已經開始掃地,仲要倒垃圾,我地食到一大半已經冇胃口,咁樣嘅環境同員工冇sense 進行清潔 對餐廳的質素大打折扣 即使食物再好都唔會再食第2次。

2024-04-29
2024-01-22 1624 瀏覽
我食過兩次,一次外賣,今次堂食。真的每樣都很好吃,每!種!食!物!都很好吃。我今次點了兩個一人餐,主菜點了喇沙通粉和加多加多。醬汁濃又惹味,上檯時新鮮熱辣,通粉中央有隻生蛋非常搶眼又開胃。頭盤小食點了雞翼和榴連波波,榴連波波我放在餐後當甜點吃,外殼又脆,內餡煙韌又夠榴槤醬,甜度剛好,餐後再吃仍然夠熱夠脆!飲品點了桔仔梳打和拉茶,拉茶很無敵,而且用了雙層杯,飲到最後都很夠熱,冬天一流!因為好吃所以我一直吃一直吃忘了留影。真的每樣嘢都好好食!非常奇怪完全唔明點解咁少人幫趁!希望港島東的食客,每人都給一次機會試別一次這家用心的小店!好吃的店要有好報!

真的每樣嘢都好好食!非常奇怪完全唔明點解咁少人幫趁!

題外話/補充資料: 味濃,份量大,脾胃弱者點餐不要太貪心
2024-01-21
  • 拉茶,榴槤波波,炸髀
2023-12-27 1389 瀏覽
呢間小店除左野食服務環境媽好 仲堅有良心同人情味🥺從來都唔會打食評 但呢間餐飯 真係好值得讚😭係香港要搵到性價比高 味道好 好多都會排哂隊 但呢間竟然唔洗排 以上既野有齊哂 仲坐得好舒服!!🥺入正題了!食左個二人晚餐原諒我掛住食冇影到相🥺真係停唔到口主食/前菜1. 濃香喇沙煙肉長通粉有蛋黃撈埋一齊食,好濃既喇沙味,有少少辣,加埋煙肉🥓有啲咸香咁!超夾呀!2. 椰漿飯呢個一定係斑斕控必食!!!是咁的,我試過好多間既椰漿飯/斑蘭飯,好多都係個色係斑斕,但係食落真係冇乜斑斕味😭但呢間!我第一啖就真係忍唔住嗯左一聲😂😂個飯超重斑斕味!而且完全冇違和感!又係勁夾既組合🥺🥺🥺再加埋隻生炸雞髀🥺個皮脆卜卜!啲肉滑捋捋👅3. 串燒拼盤(雞肉,豬肉,年糕)雞肉同豬肉都好多肉汁!係會似日式果隻串燒多啲😛調味啱啱好!!!年糕就我覺得可以再多啲汁汁😛會再惹味啲keke飲品🥤1. 美祿山好濃呀好濃呀!!啲美祿粉好似唔洗錢咁成杯都係😂😂但又出奇地甜度岩岩好!啲粉溶左落野飲到好似有啲脆脆地嘅嘢可以咬下咁!好飲又好味👅2. 青桔仔梳打鍾意fresh 酸酸甜甜既你!呢杯岩哂你!叫左小小甜 !桔仔味好重 但唔酸!甜度岩岩
呢間小店除左野食服務環境媽好 仲堅有良心同人情味🥺
從來都唔會打食評 但呢間餐飯 真係好值得讚😭

入正題了!食左個二人晚餐
原諒我掛住食冇影到相🥺真係停唔到口
主食/前菜
1. 濃香喇沙煙肉長通粉

2. 椰漿飯
呢個一定係斑斕控必食!!!
再加埋隻生炸雞髀🥺個皮脆卜卜!啲肉滑捋捋👅

3. 串燒拼盤(雞肉,豬肉,年糕)
年糕就我覺得可以再多啲汁汁😛會再惹味啲keke

飲品🥤
1. 美祿山

2. 青桔仔梳打
鍾意fresh 酸酸甜甜既你!呢杯岩哂你!叫左小小甜 !桔仔味好重 但唔酸!甜度岩岩好 !桔仔同梳打本身就係好朋友!

甜品🍮
1. 榴連蛋糕
佢好似係榴連巴斯克蛋糕,榴連味好重,唔係假榴連味!係真係食到果肉既,甜度又係岩岩好!唔漏!好味!

2. 咖哋多
塊麵包焗到好似餅乾咁脆,個jam甜度又係岩岩好,再加埋牛油 ,好食😂

成餐飯都好滿足,係香港都好耐冇食得咁開心🥲🥲一定會再黎食!店員同老闆都好好招呼!
2023-12-26
慶祝紀念
聖誕節
  • 自家製班蘭咖央多士
  • 美祿山
  • 桔仔梳打
  • 焦香榴槤芝士蛋糕
2023-12-27 627 瀏覽
呢間小店除左野食服務環境好 仲堅有良心同人情味🥺從來都唔會打食評 但呢間餐飯 真係好值得讚😭係香港要搵到性價比高 味道好 好多都會排哂隊 但呢間竟然唔洗排 以上既野有齊哂 仲坐得好舒服!!🥺入正題了!食左個二人晚餐原諒我掛住食冇影到相🥺真係停唔到口主食/前菜1. 濃香喇沙煙肉長通粉有蛋黃撈埋一齊食,好濃既喇沙味,有少少辣,加埋煙肉🥓有啲咸香咁!超夾呀!2. 椰漿飯呢個一定係斑斕控必食!!!是咁的,我試過好多間既椰漿飯/斑蘭飯,好多都係個色係斑斕,但係食落真係冇乜斑斕味😭但呢間!我第一啖就真係忍唔住嗯左一聲😂😂個飯超重斑斕味!而且完全冇違和感!又係勁夾既組合🥺🥺🥺再加埋隻生炸雞髀🥺個皮脆卜卜!啲肉滑捋捋👅3. 串燒拼盤(雞肉,豬肉,年糕)雞肉同豬肉都好多肉汁!係會似日式果隻串燒多啲😛調味啱啱好!!!年糕就我覺得可以再多啲汁汁😛會再惹味啲keke飲品🥤1. 美祿山好濃呀好濃呀!!啲美祿粉好似唔洗錢咁成杯都係😂😂但又出奇地甜度岩岩好!啲粉溶左落野飲到好似有啲脆脆地嘅嘢可以咬下咁!好飲又好味👅2. 青桔仔梳打鍾意fresh 酸酸甜甜既你!呢杯岩哂你!叫左小小甜 !桔仔味好重 但唔酸!甜度岩岩好
呢間小店除左野食服務環境好 仲堅有良心同人情味🥺
從來都唔會打食評 但呢間餐飯 真係好值得讚😭

入正題了!食左個二人晚餐
原諒我掛住食冇影到相🥺真係停唔到口
主食/前菜
1. 濃香喇沙煙肉長通粉

2. 椰漿飯
呢個一定係斑斕控必食!!!
再加埋隻生炸雞髀🥺個皮脆卜卜!啲肉滑捋捋👅

3. 串燒拼盤(雞肉,豬肉,年糕)
年糕就我覺得可以再多啲汁汁😛會再惹味啲keke

• 自家製班蘭咖央多士
  • 美祿山
  • 焦香榴槤芝士蛋糕
  • 桔仔梳打
鰂魚涌高質星馬Fusion菜,必食馬來生炸雞脾👍🏻🔻馬來生炸雞脾配椰漿飯 💰78 ➡️7.5/10雞髀睇落去以為係炸到焦左,其實係因為提前用香料醃製過,食落去又香又脆,點啲店鋪秘制辣椒醬會令到味道更加豐富,刺激味蕾😋將伴碟的小魚乾同花生撈落椰漿飯度一啖食,又有香濃嘅椰香味同脆卜卜個口感😍🔻濃香喇沙煙肉長通粉 💰85 ➡️7/10長通粉一上檯,果隻雞蛋即刻吸引左我地眼球,擺盤好獨特🤔我地要自己倒隻蛋落去,將蛋黃同意粉拌勻🥚長通粉用左喇沙去煮,用左好多煙肉同蘑菇,食落又creamy又有喇沙嘅辣味,口感又豐富☺️就算係普通嘅意粉都令人好驚喜😝Lunch Menu外賣自取有$20 off discount,起鰂魚涌用$50-60食個咁高質嘅lunch真係好抵😍推薦推薦👍🏻👅味道:7.5/10💡抵食:8/10📌環境:7/10
鰂魚涌高質星馬Fusion菜,必食馬來生炸雞脾👍🏻

🔻馬來生炸雞脾配椰漿飯 💰78 ➡️7.5/10

🔻濃香喇沙煙肉長通粉 💰85 ➡️7/10

👅味道:7.5/10
💡抵食:8/10
📌環境:7/10
2023-08-06 1704 瀏覽
鰂魚涌好多嘢食,但係成日都見到人哋食呢間度,所以就去咗試一次講真食物唔算好特別,味道都唔算話係特別好食,但係賣相就幾靚,值得打一個卡見到隔籬枱食嘅嘢好似好食啲,或者係我揀嘅呢樣嘢食唔算特別好食掛

2023-07-23 1268 瀏覽
🍽️食物方面:電話落完單就上細碗沙律食住等🥗濃香喇沙煙肉長通粉🥚生雞蛋好qq😍好少見呢個組合🥘重口味有d辣🌶️share食無咁滯🤰🏻檳城福建蝦摻摻🦐味突出 有蛋同五花肉🐖油麵米粉兩溝好大碗🤣大馬風無骨雞髀丼飯🐤嫩滑 個汁竟然係甜嘅😮朋友覺得好奇怪 我就覺得幾特別😝是日熱飲桔仔茶🍊酸甜清爽 解辣減膩👍🏼📷打卡方面:諗起周興哲啲歌🎶你說藍色是你最愛的顏色💙要去的海天一色🌊海洋壁畫好似去咗度假⛱️最吸睛一定係生雞蛋😌🔈環境方面:Lunch要早少少去先直入👀但都唔使快食💨staff好有禮貌😊
🍽️食物方面:
電話落完單就上細碗沙律食住等🥗
檳城福建蝦摻摻🦐味突出 有蛋同五花肉🐖油麵米粉兩溝好大碗🤣
是日熱飲桔仔茶🍊酸甜清爽 解辣減膩👍🏼

📷打卡方面:

🔈環境方面:
2023-07-01 1256 瀏覽
因為聽說味道很棒,專門收工蔥九龍到港島試試,炸雞🍗炸的酥酥脆脆,料味道不錯,另外一個喇沙伊義大利粉(好像不叫這個)比較特別的味道,但是不算突出。比較不好的就是兩杯飲品,不好喝
2023-03-25 1135 瀏覽
呢間檳榔島敍係蝦麵店係鰂魚涌開既馬來西亞餐廳。好特別既係呢度既菜式除左傳統馬來西亞菜之外,仲有意粉、焗飯、焗意粉食,係馬來西亞同西式既fusion滋味😋1️⃣濃香喇沙蘑菇煙肉長通粉($88) Lunch time黎食都有午市套餐,包是日特飲亞參冰茶一杯,酸酸甜甜又解渴。個長通粉賣相勁吸引😍中間有個蛋黃可以撈埋啲長通粉食!撈完之後蛋香雖然唔係好出,主要比喇沙味蓋過,但係令長通粉食落更加creamy感覺。冇諗過喇沙可以配長通粉,食落真係好濃味,仲有啲香料葉係入面,配上蘑菇煙肉,食完都幾飽。
1️⃣濃香喇沙蘑菇煙肉長通粉($88)
2023-01-26 729 瀏覽
風味地道,烹調以香口炸物為主,吃到辛香層次,味道好棒店子。店子有馬來西亞感覺,門面裝修以木質為主,令人舒服,上面之霓虹燈裝飾十分搶眼。晚上有現場鋼琴演奏,令人感覺輕鬆,去了外國的地方呢~感謝有一個快樂的地方,令人放下工作的壓力,賞心的表演,令人忘記些痛。兩個人晚上來,選擇二人晚餐會更好,項目豐富,值得一吃。蝦醬風味炸雞翼皮炸得極酥脆,仍能保持肉汁。外層炸得非常酥脆,彈牙口感好。配合蝦醬亦美味也。馬來沙嗲雞脾肉串沙嗲醬很有味道,大大花生口感好。雞胸牛油果沙律雞胸小巧,不油膩,清甜好吃的沙律,牛油果多有層次味道。甘香海鮮天使面以碟上,熱熱的,天使面口感棒,濃濃味道,愛海鮮的人要吃喔。手打馬來蝦餅 切粒,一口份量,同樣煎得香口,味道足不過火。極邪惡,脆脆,咬下去醬味棒,棒芝味咖喱海鮮焗飯咖喱味道豐富,馬拉風格,非常好配飯。醬汁十分濃郁,撈埋中間海鮮,更加好吃,第一啖吃下會吃到非常重之芝士味~重口味之朋友,一定很愛!想不到芝士,咖喱新配合,有新意又惹味~份量亦很多的~飽肚!飲品也是店子不可錯過消暑之選,青檸味道飲料,很夾,酸甜味道解渴,滿足~店子食物味道很好~環境質素亦棒
風味地道,烹調以香口炸物為主,吃到辛香層次,味道好棒店子。

兩個人晚上來,選擇二人晚餐會更好,項目豐富,值得一吃。

蝦醬風味炸雞

馬來沙嗲雞脾肉串
沙嗲醬很有味道,大大花生口感好。

雞胸牛油果沙律
雞胸小巧,不油膩,清甜好吃的沙律,牛油果多有層次味道。

甘香海鮮天使面
以碟上,熱熱的,天使面口感棒,濃濃味道,愛海鮮的人要吃喔。

手打馬來蝦餅

芝味咖喱海鮮焗飯

店子食物味道很好~環境質素亦棒
2023-01-12 631 瀏覽
今晚去了鰂魚涌接朋友放工, 順道在他公司附近的檳榔島敍吃個晚飯, 談一下近況。晚市二人套餐 - 前菜沙律我們點了一份晚市二人套餐, 首先當然有每人一碗前菜沙律, 份量雖然不算很多, 但勝在有多款沙律菜, 而且都有清甜新鮮。馬拉盞一口蝦多士(四件)套餐包括了一個小食拼盤, 可以任選三款, 第一款我們一看便選了便是這4件迷你的一口蝦多士, 多士與大蝦結合了, 炸得香脆可口, 酥脆美味。參巴水牛城雞槌(兩件)第二款則是這2件水牛城雞槌, 本來以為水牛城雞槌是被醬汁蓋過的, 想不到這裡的雞槌是金黃香脆的, 水牛城醬汁則是另外提供一小碟的, 惹味萬分。馬拉盞魷魚圈魷魚圈的炸粉不算很厚, 吃落魷魚堅韌有口感。馬來咖哩雞肉薄餅咖哩雞肉薄餅香氣非常濃郁, 空氣中彌漫著滿滿的芝士與及咖哩香味, 餅底很香脆, 咬落有質感, 薄餅上面的配料份量很豐富。馬來咖哩滑蛋雞肉蓋飯另一款點的是這碟咖哩滑蛋雞肉蓋飯, 半熟流心狀的滑蛋, 口感很嫩滑, 雞肉是酥炸的, 非常香脆可口, 同薄餅一樣, 馬來咖哩的香氣非常持久濃郁, 味道在喉嚨內恆久不散。焦香榴槤芝士蛋糕配榴槤醬套餐加$28便可品嚐到這款榴槤味道濃郁的甜品,

晚市二人套餐 - 前菜沙律

馬拉盞一口蝦多士(四件)

參巴水牛城雞槌(兩件)

馬拉盞魷魚圈
魷魚圈的炸粉不算很厚, 吃落魷魚堅韌有口感。

馬來咖哩雞肉薄餅

馬來咖哩滑蛋雞肉蓋飯

焦香榴槤芝士蛋糕配榴槤醬
套餐加$28便可品嚐到這款榴槤味道濃郁的甜品, 本身的芝士蛋糕已經有濃烈的味道, 再加上榴槤醬的沖擊, 榴槤控絕對必點。

榴槤咖央多士
看到餐牌上面甜品還有這款榴槤咖央多士, 當然也不能錯過另外追加, 果然不負所望, 多士是慢慢烘烤的, 不會有燶味之餘, 口感是非常香脆, 配以榴槤咖央, 令人吃過齒頰留香, 餘韻強勁。
2023-01-10 725 瀏覽
▫️濃香喇沙煙肉長通粉($108)第一次試喇沙配長通粉, 醬汁十分濃郁, 撈埋中間嫩滑既生雞蛋更加好食🥚第一啖食落口會食到好重既喇沙味,呢個組合好岩中意重口味既朋友食,估唔到喇沙同意式嘅長通粉可以咁match, 有新意又惹味, 份量十足好飽肚😋▫️馬來生炸雞髀配椰漿飯($88)超級大既炸雞髀,外層炸至金黃酥, 肉質唔乾身好juicy🍗椰漿飯用左新鮮班蘭葉打汁拌椰漿煮成, 有好香既椰汁味 另外仲有魚仔, 脆花生, 雞蛋做配菜加埋自家製参巴醬會有小小偏辣, 正!!😍
▫️濃香喇沙煙肉長通粉($108)

▫️馬來生炸雞髀配椰漿飯($88)
馬來生炸雞髀配椰漿飯
2023-01-10