2025-01-28 0 瀏覽
今次去咗油麻地呢間好出名嘅清湯腩鋪,真係冇令我失望呀!我試咗佢哋嘅崩沙腩河粉同埋咖哩牛腩飯😋崩沙腩河粉嘅湯底清而不淡,牛腩嫩滑得嚟啱啱好,入口即溶,仲有啲牛味滲出嚟!配合埋爽口嘅河粉,成個組合真係一流!🍜至於咖哩牛腩飯,咖哩汁醇厚而不油膩,牛腩煮得好入味,夠哂香濃。飯粒吸收咗咖哩汁後,每一口都充滿滋味,好滿足!🍛總結嚟講,呢間清湯腩好地道抵食!無論你係愛食河粉定係咖哩飯,呢度都可以滿足到你嘅味蕾!🏷️正九清湯腩 (砵崙樓)📍砵蘭街124-128號砵崙樓地下B號舖

總結嚟講,呢間清湯腩好地道抵食!
無論你係愛食河粉定係咖哩飯,呢度都可以滿足到你嘅味蕾!

🏷️正九清湯腩 (砵崙樓)
📍砵蘭街124-128號砵崙樓地下B號舖
2025-01-28 0 瀏覽
📍 正九清湯腩 (砵崙樓) (旺角)旺角砵蘭街124-128號砵崙樓地下B號舖做完運動攰到癲,決定買外賣返屋企食,一於就食我至愛嘅正九😍😍😍👉 清湯崩沙腩飯😋😋😋😋.9/5清湯味道鮮甜,沙腩肉質嫩滑,配埋白飯,口感一流,食完心情好好!👉牛三寶幼麵😋😋😋😋.8/5牛三寶味道濃郁,牛腩、牛根同牛肚齊齊出場,幼麵滑溜,湯底香濃,真係唔捨得停口!👉麻辣白肉😋😋😋😋.8/5麻辣白肉唔單止辣,仲有咸香味,肉質鮮嫩,口感層次豐富,配埋小菜,完全唔會膩,好爽!回頭: yesYesyes!!!每次食完都心情大好😆😆
📍 正九清湯腩 (砵崙樓) (旺角)
旺角砵蘭街124-128號砵崙樓地下B號舖
👉麻辣白肉
😋😋😋😋.8/5
回頭: yesYesyes!!!每次食完都心情大好😆😆
2025-01-27 0 瀏覽
#旺角食好西 今次喺旺角行街,上網搵附近有咩好食嘅時候,見到好多留言話大推,又有食評家加持,所以就入咗去食啦,人均港幣$70-$80。🐄清湯牛三寶河牛三寶由牛腩、牛筋和牛肚組成,湯底清甜鮮美,精心熬煮嘅湯底仲為菜式增添咗層次感。牛肉嘅口感軟嫩,筋道十足,個人覺得食落口有啲好Creamy嘅味道,我個人係非常之鍾意。🐟炸魚皮而炸魚皮亦係一道不可錯過嘅小食,大大大塊又超級脆卜卜,每一啖都充滿驚喜。魚皮的鮮香與酥脆感,真係會令人回味無窮。

🐄清湯牛三寶河

🐟炸魚皮
2025-01-26 0 瀏覽
今天走進這間榮獲「大眾點評」及「五星星商戶證書」的人氣食店,細味他們的招牌美食!崩沙腩 - 牛腩中的頂級享受 👑作為牛腩中最矜貴的部位,這橫隔膜位置的崩沙腩絕對是一絕!金黃色的表面烹調得恰到好處,咬下去時傳來誘人的「咔嚓」聲。筋膜與腩肉的完美結合,加上適中的肥瘦比例,讓每一口都是享受。特別是那軟腍的口感配上濃郁的香氣,完美演繹了崩沙腩作為牛腩極品的地位!爽腩 - 層次分明的美味 🌟這款來自牛腹正下方的爽腩(牛白腩)同樣精彩。師傅的切工極為講究,每片厚度均勻,讓人一眼就能看到分明的肥瘦層次。表層的薄軟膠質在慢火燉煮後,為肉質增添煙韌軟糯的口感,與湯汁完美融合,令人回味無窮!配料的完美配搭 🥬新鮮蘿蔔入湯後清甜可口,為整碗湯增添層次感。至於菜肉雲吞,皮薄餡豐,與清湯的搭配堪稱完美。湯底的精髓 🥣清澈見底的湯色藏著濃郁的牛肉精華,每啖都能品嚐到深邃的牛骨鮮味。湯底做到清而不淡,鮮而不膩,完美詮釋了「清湯」的精髓。下午茶價格合理,是品嚐優質牛腩的絕佳選擇!🌟

崩沙腩 - 牛腩中的頂級享受 👑

爽腩 - 層次分明的美味 🌟

配料的完美配搭 🥬

湯底的精髓 🥣

下午茶價格合理,是品嚐優質牛腩的絕佳選擇!🌟

途經正九清湯腩,被它的香味吸引,決定再次入內吃一頓簡單的晚餐。旺角店地方寬敞,裝修企理,給人窗明几淨的感覺。我們二話不說立即入內點了招牌清湯牛三寶撈粗了。清湯牛三寶撈粗一上枱已散發著濃郁的牛肉香氣。牛腩肉質柔嫩,吃上一口,肉汁瞬間在口中散開,帶來滿滿的牛肉風味。牛筋則彈性十足,帶有微微的膠質感,口感獨特。牛肚很脆嫩有彈性。清湯牛腩撈伊麵以牛腩為主打,牛腩的肉質依然是亮點。肉質的纖維感適中,咀嚼時不會感到過於油膩,反而令人感到清新。伊麵的口感滑順,與牛腩的搭配恰到好處。這兩款港式麵食各具特色,主打牛腩真的十分出色。

清湯牛三寶撈粗

清湯牛腩撈伊麵

這兩款港式麵食各具特色,主打牛腩真的十分出色。

2025-01-16 160 瀏覽
發現餐牌內有崩沙腩、坑腩、爽腩供選擇, 而家好少麵店會細分牛腩部位, 呢間都算正宗👍, 難怪連食家蔡瀾先生都點讚❤️🥔腩汁蘿蔔 $15蘿蔔炆得軟淋清甜, 食到停唔到口🥔腐乳通菜 $19通菜都係同腐乳最配搭🥔雞中翼(4件) $33脆口入味😋, 仲要大大件, 非常抵食👍🥔崩沙腩撈粗 $72崩沙腩係牛腩之中最矜貴嘅部位, 係橫隔膜表面連著嘅一層腩肉, 筋膜連少少肉, 可謂牛腩中嘅極品👍👍, 軟淋味香, 肥瘦剛好🤤🥔炸排骨飯 $52好有茶餐廳嘅生炸豬扒味道, 豬扒好大塊$200食曬咁多嘢, 性價比超高😚

🥔腩汁蘿蔔 $15
蘿蔔炆得軟淋清甜, 食到停唔到口

🥔腐乳通菜 $19
通菜都係同腐乳最配搭

🥔雞中翼(4件) $33
脆口入味😋, 仲要大大件, 非常抵食👍

🥔崩沙腩撈粗 $72

🥔炸排骨飯 $52
好有茶餐廳嘅生炸豬扒味道, 豬扒好大塊

$200食曬咁多嘢, 性價比超高😚
2025-01-12 137 瀏覽
正九清湯腩 連蔡瀾先生都提筆「百吃不厭」五間分店🥢位於旺角 油麻地 佐敦 觀塘 北角座無虛席 深受街坊及遊客歡迎 價錢親民不貴下午茶更平 可按喜好自訂牛腩肥瘦 誠意滿滿⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯🐂清湯牛三寶粗麵(牛腩·牛筋·牛肚)→牛腩加$8升級崩沙腩/坑腩/爽腩絕對值得一試的經典!尤其是其牛腩的選擇崩沙腩的肉質嫩滑 每一口都帶著滿滿的肉汁還可以按喜好在下單時要求‼️瘦/肥/半肥瘦而軟腍牛筋和脆滑牛肚的搭配 呈現多重口感湯底以牛腩和牛骨熬製 味道鮮香而不失濃郁⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯✨✨✨✨ 下 午 茶 2 - 6 p m ✨✨✨✨🧆牛肉羹河粉較為少見的新鮮牛肉羹 是店家手工捏制而成保留了肉的原汁原味🥩散發出鮮甜的牛肉香羹的口感滑順 與河粉搭配得和諧 以蔥作點綴·🍜炸醬麵醬香撲鼻而來 麵條彈牙 拌上特製的炸醬後令人垂涎 炸醬帶有輕微的辣味 且醬香濃郁搭配花生碎🥜各種口感交融 使風味更立體·🥟淨菜肉雲吞雲吞大大粒 包裹的餡料都十分紮實 共有六粒內裡的肉質鮮美🥬蔬菜的清香更是畫龍點睛雲吞的皮薄而滑 一咬便可感受到內餡的鮮美·贈送熱飲/凍飲加$3/特飲加$8☕️凍咖啡🍋
正九清湯腩 連蔡瀾先生都提筆「百吃不厭」
五間分店🥢位於旺角 油麻地 佐敦 觀塘 北角
座無虛席 深受街坊及遊客歡迎 價錢親民不貴
下午茶更平 可按喜好自訂牛腩肥瘦 誠意滿滿
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
🐂清湯牛三寶粗麵(牛腩·牛筋·牛肚)
→牛腩加$8升級崩沙腩/坑腩/爽腩
贈送熱飲/凍飲加$3/特飲加$8
☕️凍咖啡
🍋凍檸檬茶
🍹熱利賓納
牛腩麵一向都係我既至愛,平時諗唔到食咩就會嗌佢😆呢間正九清湯腩係我食過數一數二好食😋性價比仲好高😍⋆🍜清湯牛腩米線 $52清湯腩份量都好多,每件牛腩都好軟腍,好入味,仲好重牛味,呢度既牛腩可以叫肥/瘦/半肥瘦都得,想叫崩砂腩都係加8蚊,口感應該會更加嫩滑😍 湯底清澈唔油膩,飲落有陣陣濃郁牛腩香味,唔怪得咁多人幫襯👍🏻⋆🥬灼芥蘭 $19芥蘭灼得好靚夠晒翠綠,完全冇苦味👍🏻⋆🧋凍奶茶 跟餐+$8奶茶真係好好飲!茶底好香濃,飲落好滑溜👍🏻

🍜清湯牛腩米線 $52

🥬灼芥蘭 $19
芥蘭灼得好靚夠晒翠綠,完全冇苦味👍🏻

🧋凍奶茶 跟餐+$8
奶茶真係好好飲!茶底好香濃,飲落好滑溜👍🏻
2025-01-06 135 瀏覽
旺角必吃清湯腩!!咖哩牛腩飯咖哩的香味非常濃郁,帶有微微的辛辣感,剛好讓人暖胃又不會過於刺激。牛腩燉得非常軟嫩,入口即化,脂肪與瘦肉的比例恰到好處。咖哩醬汁滲透進每粒白飯中,讓整體口感更加完整。凍檸樂檸檬酸酸甜甜,伴隨着汽水的刺激氣泡,特別是在吃咖哩後喝上一口,更是讓整個口腔瞬間清爽無比。口水雞脾飯雞脾肉質鮮嫩,處理得當,麻辣醬料將口水雞的層次感推上更高層次又開胃。凈菜肉雲吞雲吞皮薄餡多,咬下去感覺滿滿的肉汁在嘴裡流淌,內餡真材實料,菜肉比例也調得很好,不會過分油膩。油菜生菜油菜口感新鮮,配的蒜蓉醬料恰到好處,清爽又有滋味。
旺角必吃清湯腩!!

咖哩牛腩飯

凍檸樂

口水雞脾飯

凈菜肉雲吞

油菜生菜
油菜口感新鮮,配的蒜蓉醬料恰到好處,清爽又有滋味。
2025-01-05 123 瀏覽
正九清湯腩經常在我繁忙的生活中,為我提供美味餐點,滿足味蕾,每口都感受到肉質鮮嫩與清新風味,所以我經常一試再試!這天點了清湯牛三寶飯。由三種主要的牛肉部位組成:牛腩、牛筋和牛肚。牛腩肉質結實,經長時間燉煮,牛腩變得柔軟,肉汁充分滲透,口感滑嫩。牛筋富含膠質,經過炖煮後,口感彈牙,十分獨特。牛肚的脆嫩口感與牛腩和牛筋形成良好對比。清湯牛三寶飯配上新鮮油菜,增添色彩和營養。油菜清脆的口感與肉類的濃郁形成鮮明對比,油菜的清新風味能夠中和牛肉的油膩感,讓整個餐點更加清爽。凍檸茶的清爽口感和微酸的檸檬味道,亦能有效解膩。正九清湯腩 (砵崙樓) (旺角)地址:旺角砵蘭街124-128號砵崙樓地下B號舖

正九清湯腩 (砵崙樓) (旺角)
地址:旺角砵蘭街124-128號砵崙樓地下B號舖
2024-12-29 140 瀏覽
在熙熙攘攘的旺角,有一家讓人垂涎欲滴的美食店——正九清湯牛腩,以其濃郁的湯汁和精緻的牛腩聞名,一到飯點就可以見到滿滿食客正九的清湯牛腩,湯底是其特色所在。選用牛骨、薑、八角和肉桂等香料,配合獨創的秘方,經過多小時的熬煮,湯汁散發出濃郁的香氣。喝上一口,油而不膩的清湯令人感到暖和,充分體現了食材的精華牛腩的肉質柔軟,經過精心煮制,吸收了湯汁的精華,入口即化。招牌清湯牛三寶飯套餐,包含牛肚、牛坑腩和牛根等多種部位,每一口都是不同的驚喜。再加上清脆的油菜,菜心淋上甜醬,增添了一層清新的口感,讓整個餐點更為圓滿。除了牛腩,醉雞也是這裡的一大亮點。酒香四溢,肉質滑嫩,雞汁同埋醉酒濃香非常完美📍 正九清湯牛腩旺角砵蘭街124-128號砵崙樓地下B號舖

📍 正九清湯牛腩
旺角砵蘭街124-128號砵崙樓地下B號舖
正九清湯腩油麻地共有兩間分店,行過見到成日都人頭湧湧,無論遊客或本地人也來幫襯,原來下午茶價位相當實惠。粉麪比正常時段每碗大約平$10 仲要有飲品送,超抵!間歇性慳妹嘅我,當然不會放過。點左雙牛,分別是牛筋麵牛肚河以為下午茶會將份量減少,點知都幾大碗。我點了牛筋麵,牛筋稱不上炆得好稔,是有咬口嘅牛筋,牛筋都有6-7 件;麵條口感吾錯,幾爽口。朋友點「牛肚河」我偷食左一件牛肚,估唔到完全唔靱喎,牛肚尚算甘香,見朋友食得澊澊有味,迅間已將整碗粉送入肚內。腩汁蘿蔔蘿蔔相當清甜,入口即化完全無渣,腩汁可以濃一點更好。蠔油菜心菜心煮得幾稔,正常發揮。兩個人一百幾十元食餐飽飯,仲想點!
正九清湯腩
粉麪比正常時段每碗大約平$10
仲要有飲品送,超抵!

間歇性慳妹嘅我,當然不會放過。
點左雙牛,分別是牛筋麵
牛肚河

以為下午茶會將份量減少,點知都幾大碗。

朋友點「牛肚河」
我偷食左一件牛肚,估唔到完全唔靱喎,牛肚尚算甘香,見
朋友食得澊澊有味,
迅間已將整碗粉送入肚內。

腩汁蘿蔔
蘿蔔相當清甜,入口即化完全無渣,腩汁可以濃一點更好。

蠔油菜心
菜心煮得幾稔,正常發揮。

兩個人一百幾十元食餐飽飯,仲想點!
2024-12-21
2024-12-27 203 瀏覽
喺呢間餐廳中,牛三寶飯、崩沙腩麵和紅油抄手、上海排骨係不可錯過的美食🥰餐廳每日都好多客人下午茶仲有抵食套餐同送飲品👍牛三寶飯牛三寶飯非常豐富,有牛肚、牛筋、牛腩同蘿蔔😊蘿蔔非常清甜,又無渣👍牛肚、牛筋經過精心醃製,口感滑順軟腍;牛腩則經過慢火燉煮,醬汁濃郁;配上粒粒分明嘅米飯🍚好滿足❤️崩沙腩麵崩沙腩選用肥瘦相間嘅腩肉,經過精心處理,口感彈牙,又爽口。麵條彈牙有勁,吸附了濃郁的湯汁,湯底則是用多種香料熬製而成,味道鮮美😊紅油抄手抄手的皮薄,內餡由新鮮的豬肉和香料製成,口感鮮美。淋上特製的紅油醬汁,香辣可口,讓人一試成癮😋上海排骨上海排骨則是經過醃製和炸制,外酥內嫩,肉質鮮得㴝又香口👍

餐廳每日都好多客人
下午茶仲有抵食套餐同送飲品👍

牛三寶飯

崩沙腩麵

紅油抄手

上海排骨
上海排骨則是經過醃製和炸制,外酥內嫩,肉質鮮得㴝又香口👍
2024-12-21
午餐
  • 牛三寶
  • 上海排骨
2024-12-26 175 瀏覽
冬日comfort food梗係食碗熱辣辣粉麵🍜真係快靚正正九清湯腩連蔡瀾先生都提筆「百吃不厭」😋🍜清湯牛腩河粉牛腩可揀肥D、瘦D或者半肥瘦,又可以加$8要崩沙腩/坑腩/爽腩。我揀左崩沙腩,賣相幾靚仔,煮得入味,夠晒火候,肉嫩完全唔韌。湯底清香唔油膩,河粉滑溜,加幾滴辣椒油更好味。🥬灼芥蘭芥蘭灼得翠綠,鮮甜冇苦味,蘸蠔油增鮮味。🐟炸魚皮炸魚皮脆卜卜,鹹香可口,浸湯食更有風味,一碟份量頗多。☕️熱奶茶奶茶滑溜,茶味香濃食粉麵贈送熱飲,凍飲加$3,特飲加$8
冬日comfort food
梗係食碗熱辣辣粉麵🍜
真係快靚正
正九清湯腩
連蔡瀾先生都提筆「百吃不厭」😋

🍜清湯牛腩河粉

🥬灼芥蘭
芥蘭灼得翠綠,鮮甜冇苦味,蘸蠔油增鮮味。

🐟炸魚皮
炸魚皮脆卜卜,鹹香可口,浸湯食更有風味,一碟份量頗多。

☕️熱奶茶
奶茶滑溜,茶味香濃
食粉麵贈送熱飲,凍飲加$3,特飲加$8

• 崩沙腩河粉
2024-12-25 125 瀏覽
又到一日一快食既時間,人忙起上黎都係懶,黎開呢頭又想食咖哩牛腩,必點餐廳~其實時間尚早可以叫佢地既下午茶,而且價錢都好抵,選擇都唔小,黎開呢頭都可以留意下。但佢地既下午茶主打粉面,所以都係散叫!咖哩牛腩飯❤ 港式咖哩香氣濃郁 牛腩數量都唔小,一件一啖唔騷,仲好有咬口,跟埋薯仔等配菜,仲包埋一碗湯,滿足!另外,再叫多份腩汁蘿蔔❤,蘿蔔清甜零渣,入口即溶,好味!! 而且份量都唔小嫁~ 有肉有菜夠哂平均,營養豐富。