2023-10-31 243 瀏覽
係附近行完街,快靚正又黎到呢間分店。今次我地叫左:菜心 + 芥蘭  我自己中意芥蘭,唔苦仲好爽口,雖然份量唔算多,但真係好新鮮蘿白 入口清甜帶小小回甘,好味~菜肉雲吞 粒粒都咁飽滿,大粒,餡料充足,食起黎豬肉肥瘦同菜粒既份量都岩岩好,果然永冇令人失望!紅油炒手 好得意,係細細粒,個醬汁小酸小辣入口幾惹味,仲好有咬口,不過記得唔好擺到凍哂先食,個皮就會冇咁好食嫁喇~紫菜三寶麵 +雲吞  最中意係白魚蛋,夠哂咬口彈牙,麵條煮得岩岩好
係附近行完街,快靚正又黎到呢間分店。今次我地叫左:
蘿白 入口清甜帶小小回甘,好味~
2023-09-25 326 瀏覽
清湯牛腩是一道香港特色的美食,以清淡的湯底和嫩滑的牛腩為主要特點,深受廣大食客的喜愛今次試這間正九清湯牛腩的特色在於它的湯汁,用牛骨、薑、八角、肉桂等香料,加上獨創的配方,經過多個小時熬煮而成!今天下午3點來到,仍有不少食客光顧,正九清湯腩必試之選就點了一個淨清湯腩品嘗,另外加$10轉為牛坑腩,牛坑腩肉質柔軟,入口即化。經過精心的燉煮,肉質鮮嫩多汁,並且沒有太多的筋膜,所以咀嚼起來非常順口。牛腩的味道濃郁,入口時散發出一股撲鼻的香氣,讓我回味無窮!紅油抄手味道麻麻香香,而醬汁又帶點黑醋味,十分開胃,令人按捺不住食完一口再接一口❣️正九清湯腩(旺角)旺角砵蘭街124-128號砵崙樓地下B號舖

❣️正九清湯腩(旺角)
2023-08-31 339 瀏覽
牛魔王爸爸試過「正九清湯腩」後大讚有質素,於是到訪旺角店品嚐一下新式粉麵店環境舒適衛生,餐牌選擇豐富,除了清湯腩及粉麵外,還提供牛肉羮、咖喱、擔擔麵、小食及飲品店員態度親切友善==========🔹牛腩擔擔麵 $54牛腩叫咗半肥瘦牛腩份量不少,紋理細緻,入口緊實嫩滑,牛香豐富,半肥瘦連著爽彈筋膜,口感層次提升擔擔麵質感細滑,湯底加入菜脯,淡淡花生香卻毫無膩感==========🔹紅油抄手 $24外皮細滑,豬肉鹹香適中又彈牙;味道集鹹、辣、酸於一身
店員態度親切友善
==========
🔹牛腩擔擔麵 $54
牛腩叫咗半肥瘦
擔擔麵質感細滑,湯底加入菜脯,淡淡花生香卻毫無膩感
==========
🔹紅油抄手 $24
外皮細滑,豬肉鹹香適中又彈牙;味道集鹹、辣、酸於一身
2023-08-31
午餐
2023-08-13 294 瀏覽
心血來潮想食牛腩,搵到近朗豪坊附近有一間清湯腩,步行大約6分鐘左右,咁近就去試下啦,口面是一間普通的牛腩麵店,內裡裝修都算光猛,地方亦都整潔,一入到鋪頭已經嗅到兩種味,一陣係蚊牛腩既味,一種係係枱上面傳出黎既味,係辣辣油黎,真係好香,而我咁鐘意食辣黎講真係岩晒。叫左一碗牛肚河,一碗牛腩膽膽麵,腐乳通菜,兩杯凍飲。先講講牛肚,淋得黎又夠爽,牛味都好厚,河粉夠滑!一流水準牛腩膽膽麵就幾特別,個人第一次咁樣食,都有驚喜,非常夾,牛腩都正,半肥瘦,又夠淋。下次經開都會再食
叫左一碗牛肚河,一碗牛腩膽膽麵,腐乳通菜,兩杯凍飲。
先講講牛肚,淋得黎又夠爽,牛味都好厚,河粉夠滑!一流水準
下次經開都會再食
諗住直接打電話落左單先直接到店取結果我還未說完店員直接cut線我再打多次電話過去我話要轉崩沙腩,店員説原來要轉崩沙腩,完全一啲禮貌都冇最後外賣回到家看到全部都係肥肉 嘥錢!!!
諗住直接打電話落左單先直接到店取
結果我還未說完店員直接cut線
最後外賣回到家看到全部都係肥肉 嘥錢!!!
外賣自取
2023-07-25 177 瀏覽
不嬲食開呢度既崩沙腩但今次碗崩沙腩真心唔掂大量肥肉連住層膜同啲肉肉就得個少少 仲有幾舊係一啲肉都無食完啲肥肉仲可以鋪滿個蓋希望啲質素可以keep返好少少 唔好見係外賣就求其俾60蚊食個肥肉麵真係呃枰
不嬲食開呢度既崩沙腩

唔好見係外賣就求其俾
60蚊食個肥肉麵真係呃枰
外賣自取
2023-07-21 179 瀏覽
二揀一下,由於此牛腩店有二人位空出,於是放棄了對面的刀削麵。唔算好特別,件數唔多,不過都成$50加指定部位加$8。試下湯,夠濃,濃得來清就是這般。辣椒油沒啥特別,不濃不香,起碼不算死辣。崩沙腩肉大而帶筋及膜,爽彈,味香濃,但不算世上罕見,和假群記的像差不多了;不過湯底的確清香,實屬較為難得的事。是否因為此店不太特別,反而附近的上班一族,都去排兩餸飯、天星米線及其他店?行過路過可一試,專程到訪實無謂
二揀一下,由於此牛腩店有二人位空出,於是放棄了對面的刀削麵

唔算好特別,件數唔多,不過都成$50加指定部位加$8。

試下湯,
夠濃,濃得來清就是這般。
辣椒油沒啥特別,不濃不香,起碼不算死辣。

崩沙腩
肉大而帶筋及膜,爽彈,味香濃,但不算世上罕見

午餐
2023-07-10 160 瀏覽
同行例牌最愛既都係清湯牛三寶河 (爽腩 牛筋 牛肚)不過今次再加小小錢 牛腩換爽腩 口感爽滑軟又唔硬一D都唔嚡口,食完個口仲會keep住陣牛味 🤓今次個淨魚旦 食落唔鬆散唔會好粉仲好有咬口,粒粒都漲卜卜,而且一D都唔睡,2個人share岩岩好!❤淨蘿蔔 蘿蔔味香濃,多汁,有少少纖維,配埋腩汁,食咁多肉,即刻refresh下菜肉雲吞米粉😋入面既豬肉唔會煮得好鞋,足料就一定嫁喇~唔食牛既朋友真係可以試下呢個雲吞! 同埋佢地既米粉係好煙un就算放耐左D米粉都唔會一pat咁,口感好好必點腩汁芥蘭❤

必點腩汁芥蘭❤
2023-07-09 101 瀏覽
喺旺角上完堂,經過正九清湯腩見門外企著人等位,好彩唔係等好耐就有位,我都唔蝕底一於入去食個下午茶先😜🥢清湯牛腩河🐂 $50 + 升級崩沙腩 $8崩沙腩很有牛味🐮,肉和脂肪分佈很均勻🥩,不太肥膩,而且肉質夠腍得嚟又有咬口,河粉入口爽滑🍜🥢炸魚皮🐟 $20魚皮很酥脆🐠,不是那種炸了很久很硬充滿油饐味🥤可樂一罐*下午茶優惠 14:00-18:00惠顧滿港幣 40元或以上送汽水壹罐🥤或熱飲壹杯☕️凍飲加三元

🥢清湯牛腩河🐂 $50 + 升級崩沙腩 $8

🥢炸魚皮🐟 $20
魚皮很酥脆🐠,不是那種炸了很久很硬充滿油饐味

🥤可樂一罐

*下午茶優惠 14:00-18:00
惠顧滿港幣 40元或以上
送汽水壹罐🥤或熱飲壹杯☕️
凍飲加三元
  • 崩沙腩
2023-07-03 97 瀏覽
🌳清湯牛腩河撈麵$62撈麵本身已經夠味,牛腩炆得好淋身,招牌菜果然特別出色!牛腩份量好多,食一碗已經好夠飽🌳清湯牛筋河$50湯底係加咗新鮮牛腩、牛骨的祕方熬製,牛肉味好濃郁,牛筋份量好多,膠原蛋白豐富,炆得好入味!另外加咗雲吞,又大又好食,餡料豐富🌳腐乳通菜$19腐乳俾得都足夠,通菜新鮮🦥正九清湯腩 (旺角)旺角砵蘭街124-128號砵崙樓地下B號舖🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌼懶好食指數:4.6/5🌼懶住去指數:4.6/5🌴只想懶住食、懶住玩、歡迎餵食🌴💤🦥得閒就Follow吓,不過懶得Follow翻你🦥💤
🌳清湯牛腩河撈麵$62
🌳清湯牛筋河$50
🌳腐乳通菜$19
腐乳俾得都足夠,通菜新鮮
🦥正九清湯腩 (旺角)
🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲
🌼懶好食指數:4.6/5
🌼懶住去指數:4.6/5
🌴只想懶住食、懶住玩、歡迎餵食🌴
💤🦥得閒就Follow吓,不過懶得Follow翻你🦥💤
2023-06-29 75 瀏覽
今晚不用加班, 便相約友人去旺角吃晚飯, 友人提議想吃牛腩和牛肚河粉, 而我自己都喜歡吃, 便搜索一下旺角那裡有牛腩河吃, 見都多人介紹這間餐廳好味, 就決定來這間開餐, 來到感覺環境乾淨光猛清湯牛腩河 + $升級崩沙腩, +8就可以轉崩沙腩看完餐牌, 決定來個清湯牛腩河,我就轉了崩沙腩的,牛腩有啲位置有少少肥,半肥瘦咁, 都炆得腍美味,河粉滑口清湯牛肚河朋友叫了清湯牛肚河, 牛肚一樣爽口炆得腍,叫埋杯凍飲檸檬茶,跟餐加$8蚊就有,檸檬都厚唔會好薄,有茶味大杯。食食吓,已經很多食客坐滿餐廳,仲有人等位了。地址: 旺角砵蘭街124-128號砵崙樓地下B號舖

清湯牛腩河 + $升級崩沙腩, +8就可以轉崩沙腩

清湯牛肚河

食食吓,已經很多食客坐滿餐廳,仲有人等位了。

地址:
2023-06-29
2023-06-29 56 瀏覽
由於我成日係朗豪坊做運動,所以成日都經過砵崙樓嘅正九清湯腩,正九可以話係我嘅固定食堂,因為佢啲牛肉出色,所以我有時隨意搵食時,都會揀嚟正九。呢日無約朋友食飯,所以我又嚟正九食咖哩牛腩飯。牛腩本身肉質較韌,但正九嘅牛腩經長時間燉煮後,肉質非常軟嫩,加上佢哋嘅咖哩帶有濃郁香氣和口感,令牛腩非常入味。而我食咖哩牛腩飯,都會將咖哩同白飯混合食用,等咖哩汁完全滲入飯中,可以更美味。點餐時,我亦要了白蘿蔔,白蘿蔔本身香甜,配上咖哩進食,增加風味和口感層次,亦更均衡和營養豐富。最後,加多一杯我最愛嘅凍檸茶,認真爽啊!正九清湯腩地址:旺角砵蘭街124-128號砵崙樓地下B號舖

最後,加多一杯我最愛嘅凍檸茶,認真爽啊!

正九清湯腩
地址:旺角砵蘭街124-128號砵崙樓地下B號舖
正九清湯腩 地址 : 旺角砵蘭街124-128號砵崙樓地下B號舖味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐服務指數:⭐⭐⭐⭐⭐食物推介:牛三寶河(牛腩+牛筋+牛肚)、凍檸蜜等候時間:0分鐘食過返尋味!交通方便,鄰近油麻地地鐵站B1出口。裝修簡約,清潔衛生,坐得舒適。服務員態度友善,還主動問我要不要加湯。👍👍👍下午2:00也座無虛席,證明有品質保證。只需要70多元,可以有四個餸,再加一杯凍飲,真的比車仔麵還要抵吃哦!清湯牛三寶(牛腩/牛筋/牛肚)+墨魚丸😋😋😋第一次試這餐廳的牛筋和牛肚,原來不會比清湯腩遜色。牛筋軟硬適中,不會太韌,不會太淋,恰到好處。牛肚爽口彈牙,容易入口。這店提供肥、瘦或半肥瘦的牛腩,只要和服務員說聲,便可以了,適合不同類型的人客的需要,真是太體貼了!清湯腩份量十足、大大塊、香稔軟嫰、肥瘦均勻、肉汁鮮美、牛味極濃,湯底清淡香甜,絕對好食!👍👍👍湯底是用長時間淆製而成,清淡得來帶有香濃的牛腩味,好味到不得了,所有湯都給我吃飲了。我看見鄰座的人客,要了一碗飯,牛腩湯撈入,另有一番風味。❤️❤️❤️這店的河粉也特別出色,幼細嫩滑、容易入口,每次我也必叫。凍檸蜜😍😍
正九清湯腩
地址 : 旺角砵蘭街124-128號砵崙樓地下B號舖
味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐
抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐
環境指數:⭐⭐⭐⭐
服務指數:⭐⭐⭐⭐⭐
食物推介:牛三寶河(牛腩+牛筋+牛肚)、凍檸蜜
等候時間:0分鐘

食過返尋味!

交通方便,鄰近油麻地地鐵站B1出口。
裝修簡約,清潔衛生,坐得舒適。
服務員態度友善,還主動問我要不要加湯。👍👍👍

下午2:00也座無虛席,證明有品質保證。

清湯牛三寶(牛腩/牛筋/牛肚)+墨魚丸😋😋😋

牛肚爽口彈牙,容易入口。

這店的河粉也特別出色,幼細嫩滑、容易入口,每次我也必叫。

凍檸蜜😍😍😍
夏天飲用,非常透心涼。冬天飲用,也非常之保養顏。
西洋菜蜜非常夠味,檸檬大大片,又有西洋菜蜜味又有檸檬味!
正九清湯腩👻經過旺角既正九掛住佢既牛腩就入咗去簡簡單單既港式麵已經好吸引到我再黎食😛.🔅牛腩撈粗麵 HKD 62牛腩一定要夾啲肥同瘦咁先又香又夠腍平時出哂啲撈麵會放埋蠔油依到清清地咁撈啱哂我唔鍾意重口味既🥰🔅紫菜三寶丸河 HKD 43份量都幾足料足足有成5粒丸牛丸魚蛋墨丸再加唔少紫菜外賣會幫手分湯咁就唔會浸到腍哂啦🔅雞中翼(4隻) HKD 33即炸雞翼夠哂靚脆卜卜又大隻小食黎講無得彈.整體黎講:牛腩專家 再次到訪😚.🎈 正九清湯腩 (旺角)旺角砵蘭街124-128號砵崙樓地下B號舖
正九清湯腩👻

脆卜卜又大隻
小食黎講無得彈
整體黎講:
牛腩專家 再次到訪😚
🎈 正九清湯腩 (旺角)
2023-06-21 65 瀏覽
上網搵下見到見到好多好評,一於去試試入到去餐廳是五藏俱全的店員非常有禮貌,而且笑容滿面呢度嘅牛肉實在太香個人本身唔食牛肉,所以唯有點咗一個排骨擔擔麵不得不讚呢度嘅炸排骨係非常之香口一上枱個排骨係超有光澤,同埋睇得出係好靚好脆就算食落口個味道都係正另外好欣賞呢度嘅郊外油菜同埋仲有用鐵杯器皿裝住嘅凍,檸檬水真係可以係一個炎炎夏天嘅時間飲到一杯冰凍嘅飲品係一件非常幸福嘅事!如果再有機會嚟呢度食嘅話我會食佢個咖喱汁!
上網搵下見到見到好多好評,一於去試試
入到去餐廳是五藏俱全的
店員非常有禮貌,而且笑容滿面
呢度嘅牛肉實在太香
個人本身唔食牛肉,
所以唯有點咗一個排骨擔擔麵
不得不讚呢度嘅炸排骨係非常之香口
一上枱個排骨係超有光澤,
同埋睇得出係好靚好脆
就算食落口個味道都係正

另外好欣賞呢度嘅郊外油菜
同埋仲有用鐵杯器皿裝住嘅凍,檸檬水
真係可以係一個炎炎夏天嘅時間
飲到一杯冰凍嘅飲品
係一件非常幸福嘅事!
如果再有機會嚟呢度食嘅話
我會食佢個咖喱汁!