2024-07-01 10596 瀏覽
噚日(30-6-2024 Sun)同老公食完晏去買菜,不如八吓多唔多人排隊買民豐糯米糍,嚟到睇,人龍只排到隔幾個舖位,前三叔公條巷,唔通因為啲人北上消費?咁少人就排吓啦,喺排嘅時候,有職員睇住斷開兩截嘅人龍,防止有人打尖,同俾張紙仔客人填定要咩口味,我哋填好喇,等咗唔夠15分鐘就買到啦,原來啱啱9個,由於冇識認咩味打咩味,我就自己昅實店員執糯米糍嘅擺位,執好後我同老公講,最先嗰3個係開心果,之後係榛子,腰果,花生同豆沙。店員聽到話我知係跟紙仔次序由上而下擺,咁我就放心喇。但如果買唔夠用裝嘅數量,而要膠袋裝呢?咪分唔到?拎到返去就食啦,睇見明顯係比簡品堂大個,依家度吓,直徑約6厘米,約5厘米厚,但如上篇2022年4月9日刊登嘅呢篇食評https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/blue-%E7%B4%B0%E9%9A%BB%E5%92%97-e4353731講,一早已經細隻咗。先食開心果味,切開睇,開心果碎好細粒,亦有唔少砂糖,食落,係有開心果嘅味道,不過唔夠簡品堂嘅濃,夾咗砂糖就比較甜,糯米皮依然係軟熟,可能大隻啲,有返食糯米糍嘅感覺。3.5

拎到返去就食啦,
九個糯米糍

九個糯米糍

開心果糯米糍

先食開心果味,切開睇,開心果碎好細粒,亦有唔少砂糖,
切開嘅開心果糯米糍

3.5分

粉紅色紙墊住嗰個呢?應該係榛子,切開睇,顏色好淺,撩少少餡食,
切開嘅榛子糯米糍

似係,但都唔多放心,切開盒中右2嗰個睇,深色好多,老公食咗呢個先,佢話係花生。

咁我食呢個先,榛子味好淡,又係被砂糖嘅甜蓋過啲 ,唔係咁好味。
3分

咁花生餡呢?
切開嘅花生糯米糍

味道好夠,即使有砂糖都淹蓋唔到。
4.5分

之後食腰果味,
切開嘅腰果糯米糍

同樣腰果味道淡,但比榛子好。
4分

最後係豆沙,但老公話暫停唔食住,要回一回氣,遲啲至食。

到夜晚我哋至食,
切開嘅豆沙糯米糍

豆沙餡滑唔太甜,好好味。
5分

其實民豐用砂糖嚟做出脆脆口感,我就寧願要簡品堂嗰隻,不過要有食糯米糍feel,就要揀返民豐。

糯米糍

題外話:
原來佢個盒底有寫成份,不過全部冇寫砂糖。

抵食係2.7分

2024-06-30
15 分鐘 (外賣自取)
$48 (其他)
切開嘅腰果糯米糍
切開嘅豆沙糯米糍
2024-06-06 10344 瀏覽
幾十年老店 佢地湯丸...水餃...在區內都好出名 最近開心果糯米糍仲大熱2點半到埗,見到長長既人龍 排左50分鐘終於到我了排隊其間會有張紙仔傳過黎 可以提早劃定口味同數目,規則要注意❗️每人限購2打❗️有5️⃣個口味可以選擇:開心果 / 榛子 / 芝麻 / 花生 / 豆沙店員姐姐提醒: 1-4粒會用袋裝+5粒或以上會有盒提供,咁我就每隻味都買少少試下,好鐘意佢地紙盒裝,設計上好有老香港感覺佢地糯米皮做得好好 細滑輕軟 同時保持到彈性 口感真係一流 又有糯米香,餡料方面就真係各有所好…😅🔸開心果$12近期大熱主打 緊係要試真D,好靚嘅綠色,不過冇乜開心果味 反而糖粉味好重,咬完吞左 口腔先有少少開心果味殘留🔸榛子 $12真係有kinder繽紛樂既味道 偏甜,雖然唔係好習慣佢個非主流味 不過比想像來得多左驚喜🔸芝麻 $6甜度適中 芝麻味香濃 真皮薄餡多👍🏻佢係咁多個味道中 糯米皮包得最薄<2mm🔸花生 $6經典花生糖碎餡 炒過既花生夠香夠乾身,粗幼顆粒比例好適合我 🔸豆沙 $6軟香既豆沙蓉 食落香甜細緻唔會太甜 亦冇任何膩感,另一驚喜之選* 店員姐姐呼籲: 糯米糍要即日食 唔可以過夜*
2點半到埗,見到長長既人龍 排左50分鐘終於到我了
1983 瀏覽

有5️⃣個口味可以選擇:
開心果 / 榛子 / 芝麻 / 花生 / 豆沙

🔸開心果$12

🔸榛子 $12

🔸芝麻 $6

🔸花生 $6
經典花生糖碎餡 炒過既花生夠香夠乾身,粗幼顆粒比例好適合我

🔸豆沙 $6

* 店員姐姐呼籲: 糯米糍要即日食 唔可以過夜

* 難得出左名都無坐地起價,不過新口味就相對無咁值

2024-06-05
50 分鐘 (堂食)
5天前 0 瀏覽
這間遠近馳名的民豐粉麵行,其出品的糯米糍風頭可以說是一時無兩🔥無論日夜人龍都絡繹不絕👯‍♀️曾聽說有朋友等了一小時才能賣得心頭好🤯非常誇張😵———————————————————————糯米糍大小適中👌🏻外皮算薄身而且質感煙韌☺️不用擔心會因糯米皮破損而漏餡🙂脹卜卜的糯米糍入面全是真材實料的開心果碎🤩口感香脆,唯開心果略嫌炒得未夠香🤔令開心果味未算濃烈🤨另外果仁碎中混合的砂糖比例合適,甜度剛好👌🏻相信大部分人都能接受👍🏻榛子餡料味道十分香濃😋讓人有少許在吃金莎的感覺😂相比起開心果餡,榛子餡質感較為濕潤🌧️不會像開心果餡那麼鬆散,吃起上來沒有那麼狼狽😅但同時也沒有那麼香脆😗甜度亦較開心果口味高,難免令人有少許膩感😞韭菜餅不斷新鮮熱辣地從旁邊的鐵板上出爐🔥排隊時已經聞到韭菜香氣四溢🥰令人食慾大🤤韭菜餅入口時仍然非常熱燙,表面雖然煎得十分金黃✨但口感略嫌過硬🥴未夠酥脆,幸好餅皮未算太厚👌🏻帶點煙韌得來亦不會太油膩,未有帶來太大負擔感☺️內餡方面韭菜豬肉份量十足,而且兩者比例恰到好處😋韭菜味十級香濃之餘又充滿豬肉油香🐽令餡料肉汁豐富,整體味道得以大大昇華👍🏻——————————————————————
———————————————————————

榛子糯米糍

韭菜餅

———————————————————————
民豐的出品雖然沒有花巧賣相,但勝在真材實料🙇🏻‍♂️餡料份量慷慨,如果人龍未算太長的話,其實都值得一試💪🏻
15 分鐘 (堂食)
韭菜餅
2024-11-15 0 瀏覽
民豐糯米糍絕對係香港傳統甜品嘅代表!今次試咗佢哋出名嘅四款口味,包括花生、芝麻、開心果同紅豆,每款都各具特色,絕對係味蕾嘅享受!外層糯米團非常軟糯香滑,唔會太黏牙,但卻能保留著糯米獨有嘅彈性。內餡飽滿而香甜,花生味濃郁、芝麻香滑、開心果帶點微鹹,而紅豆嘅甜味剛剛好,唔會過膩。鍾意傳統糯米糍嘅朋友,民豐一定係必試之選,細膩嘅味道保證會帶你重溫經典甜品嘅美好時光!#民豐糯米糍 #經典甜品 #香港傳統美食 #懷舊滋味
  • 花生糯米糍
  • 糯米糍
2024-11-09 329 瀏覽
真正皮薄餡靚,開心果香味爆燈,絕對值得排隊等候!另外溫馨提示,除咗開心果味之外,腰果味亦不容忽視👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻下次幫襯應該要再試多幾隻味道👅
真正皮薄餡靚,開心果香味爆燈,絕對值得排隊等候!

2024-11-09 388 瀏覽
荃灣人氣糯米糍-民豐粉麵行終於試到呢間喺荃灣嘅人氣糯米糍,聽講每次都要排長龍,今日都唔例外,而且每人只限買24粒,想買多啲就要再排啦😀傍晚嚟到花生味已經賣晒啦🥲好彩仲有開心果味😅重點咗芝麻味、腰果味同豆沙味。開心果味唔錯,唔會太甜,開心果碎好香🤤估唔到芝麻都有驚喜,芝麻味好香濃,而且芝麻碎好分明,唔係好黏嘅感覺🤪想試晒咁多隻味就真係要早啲嚟排隊啦
荃灣人氣糯米糍-民豐粉麵行

30 分鐘 (堂食)
$50 (宵夜)
2024-11-07 260 瀏覽
-前排開心果好hit!呢間開心果糯米糍成日都大排長龍😲 之前都有食過呢間老字號嘅花生🥜同芝麻味糯米糍($6),仲有煎韮菜餅都唔錯😛 依家就冇之前要排咁耐,平日lunch 時間都係大概10分鐘就買到😉開心果糯米糍 $12糯米糍外皮又軟糯又帶少少Q😍😍 厚度岩岩好,外皮有存在感而餡料都好豐富😋 開心果係磨左碎粒加埋糖,唔會太甜,開心果幾香不過我會鍾意西式少少開心果醬多過咁中式嘅味道🙈榛子🌰糯米糍 $12呢個有驚喜!食落有啲似金莎😋 我就鍾意呢個同花生味多過開心果味喇😛📍民豐粉麵行荃灣街市街35號地舖

開心果糯米糍 $12

榛子🌰糯米糍 $12

📍民豐粉麵行
荃灣街市街35號地舖
2024-11-06 286 瀏覽
呢間荃灣日日都排長龍,咁多年都無食過,今日有啲時間就排下,排左十分鐘,要寫定紙仔阿姐即時執齊比你,你都欣賞姐姐細心會將你點嘅順序排列,咁就分到咩味啦,食左開心果味同榛子味,兩個都好好味,皮薄餡多,又唔會勁甜正🤣仲有芝麻花生同豆沙腰果,但果幾個味道冇試過,所以唔知好唔好味😂但總括嚟講唔鍾意排隊既我,我都覺得係值得排嘅,下次試埋旁邊嘅餃子蘿蔔糕,個邊都要排係條龍短D,聽屋企人講佢開左起碼廿年、咁多年都係咁好生意,鍾意佢咁好生意都冇加價,都係平民價錢值得支持小店😉

2024-11-03 324 瀏覽
近來好岀名的糯米糍,每次行過都一定排左長長嘅人龍。不過以前未有開心果味嘅時候係唔使排隊架,所以要排長龍就無再食過。今日經過竟然無人排隊,諗住問下朋友食咩味先買,點知唔夠幾分鐘,人龍又岀現了,不過幾個人就等一下。排隊嘅時候,先喺圍欄線先攞張order紙,寫低你要買嘅味同數量。今次除左我至愛嘅花生味,仲試左榛子同開心果味。買5個或以上會有盒。榛子味($12),食落唔覺有榛子味。開心果味($12),都係甜味多啲,都有少少開心果味。我個人覺得傳統花生味最香,其他都係偏甜,值唔值得排好耐買,我就唔會lu 。

今次除左我至愛嘅花生味,仲試左榛子同開心果味。

買5個或以上會有盒。

榛子味($12),食落唔覺有榛子味。

開心果味($12),都係甜味多啲,都有少少開心果味。

2024-10-25
10 分鐘 (堂食)
平日3點嚟到 完全唔使排隊🫡寫紙仔要咩味 交畀姐姐就ok見職員都不斷d新鮮糯米糍出嚟▫️開心果糯米糍 ($12)個皮比一般坊間嘅糯米糍厚餡料係真開心果粒碎 超重開心果味👍🏼美中不足係個皮比餡料多😮‍💨食落7成麵粉3成開心果▫️豆沙糯米糍 ($6)超級厚 一大啖咬落去都仲未見到餡🥲豆沙偏甜好normal 建議都係試返開心果味!┄┅┄┅┄┅┄┅┄┅┄┅┄┅┄┅┄
平日3點嚟到 完全唔使排隊🫡
寫紙仔要咩味 交畀姐姐就ok
見職員都不斷d新鮮糯米糍出嚟

▫️開心果糯米糍 ($12)
個皮比一般坊間嘅糯米糍厚
餡料係真開心果粒碎 超重開心果味👍🏼
美中不足係個皮比餡料多😮‍💨
食落7成麵粉3成開心果

▫️豆沙糯米糍 ($6)
超級厚 一大啖咬落去都仲未見到餡🥲
豆沙偏甜好normal 建議都係試返開心果味!
┄┅┄┅┄┅┄┅┄┅┄┅┄┅┄┅┄

2024-10-27 411 瀏覽
好出名嘅糯米糍ʕ •ᴥ•ʔ即使排幾個人都等左5-10分鐘因為前面啲人都買好多lol我地遊客mode一人一粒呢個應該係我食過最好食嘅開心果產品(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)開心果碎加埋花生水好香而且糯米糍塊皮好軟熟煙韌Jeng><
好出名嘅糯米糍ʕ •ᴥ•ʔ
即使排幾個人都等左5-10分鐘
因為前面啲人都買好多lol
我地遊客mode一人一粒
呢個應該係我食過最好食嘅開心果產品(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
開心果碎加埋花生水好香
而且糯米糍塊皮好軟熟煙韌
Jeng><
2024-10-21 1052 瀏覽
已經係第二次回購啦,成為去荃灣買必食清單!真係香港食過嘅糯米糍裏便最好食!之前已經評論過一次,佢嘅水準依然保持一樣!所以照po返啲評論出嚟// 糯米糍個皮超軟熟,咬落好彈牙。佢雖然唔算薄皮,但個皮係好好食、唔甜,同個餡嘅比例係相符,因為佢個餡非常豐富、毫不吝嗇,所以個皮相對厚番少少,就可以平衡返個甜度同膩感。全部味道嘅餡都有夾雜砂糖,咬落脆脆的,豐富口感。個人覺得佢厲害之處,係啲沙糖竟然唔會溶!擺咗超過12個小時先食都可以咁好食!啲砂糖完全冇溶,個皮依然保持乾爽、軟熟、彈牙真心大癲!試過好多糯米糍會出水,個皮都爛晒。。。一係就一咬啲皮太黏,漿住喺個嘴度。。。所以呢間真係My Best Mochi by Far!!!夠膽講全部餡都好好味,真係睇你個人鍾意咩味多啲。第二次回購每款兩舊// 開心果 $12近期開心果甜品係必食,甜度同Nuts香拿捏得非常好!// 榛子一開始以為係Nutella醬,點知切開同花生勁似,以為會失望,但竟然食落真係超香濃榛子味!!!// 芝麻甜甜嘅芝麻餡,正常發揮地好食!反而喺食法嘅次序上可以俾多啲意見,建議芝麻>榛子>開心果(即是開心果偏甜)
// 糯米糍

真心大癲!
所以呢間真係My Best Mochi by Far!!!

// 開心果 $12
近期開心果甜品係必食,甜度同Nuts香拿捏得非常好!

// 榛子

// 芝麻
甜甜嘅芝麻餡,正常發揮地好食!

開心果
榛子
芝麻
2024-10-17
30 分鐘 (堂食)
開心果
  • 花生糯米糍
  • 榛子糯米糍
1K
2024-10-13 1044 瀏覽
下雨的假日,約了友人去荃灣食飯行下,順便去埋傳說中的民豐開心果糯米糍,但又驚好多人掛隊,當去博下,雨停左之去即去,見有人排隊但唔太多人,排隊期間寫定要咩,唔洗5分鐘就買到太好了!因為買5個先有盒之下試多2個味。開心果糯米糍,$12,個皮厚薄適中,口感軟糯少許煙韌,好鍾意個皮,內裡開心果餡料份量十足,好香開心果味,較為乾身,傳統糯米糍味道,幾好味呢。榛子糯米糍,$12,榛子都係好多餡料,濃郁味道。腰果糯米糍,$12,冇食到。好味的糯米糍。
因為買5個先有盒之下試多2個味。

榛子糯米糍,$12,榛子都係好多餡料,濃郁味道。

腰果糯米糍,$12,冇食到。

好味的糯米糍。
下午茶
2024-10-02 1125 瀏覽
朋友今日買左荃灣好出名既糯米糍,一直都好想試但係撞唔岩時間😂收工就去左朋友家到試下我book mark左好耐嘅糯米糍(´▽`).糯米糍一共有六隻味,分別係開心果、榛子、腰果、芝麻、花生同豆沙。每樣都各買左一粒,咁就可以每隻味都食到。.開心果味唔太濃~榛子味就好似食緊金莎咁,平日食開花生味糯米糍,食腰果味會覺得腰果好食過花生😂芝麻好香濃好食,豆沙係紅豆蓉好實淨好漏。糯米糍煙韌,以為咁多料係入面皮會好厚,但又唔會好厚厚度適中.可惜要即日食哂,唔可以放雪櫃,真係要幾個朋友share先食得哂😂😂😂.

2024-09-26 1343 瀏覽
民豐粉麵行📍荃灣街市街35號地舖邊個呃我話民豐依家唔使排隊?!多人到sir😵‍💫🥹 目測起碼30個人 👫👭👬開心果 $12都幾濃開心果味,不過比想像中甜少少皮薄餡靚,$12嚟講係平靚正✨不過我覺得佢未去到好驚艷,反而其他味會會有驚喜多啲🤣榛子$12有啲似食緊金沙咁😂好濃郁嘅榛子味,有驚喜!芝麻/花生/豆沙$6呢三款傳統嘅味道覺得係冇得輸,同湯圓一樣,無論出幾多新味,我都係覺得傳統嘅芝麻花生最好食🙈啖啖都食到好多餡,而且CP值高!下次回購會揀返呢三隻味多啲🤣
民豐粉麵行
📍荃灣街市街35號地舖

開心果 $12
都幾濃開心果味,不過比想像中甜少少
皮薄餡靚,$12嚟講係平靚正✨
不過我覺得佢未去到好驚艷,反而其他味會會有驚喜多啲🤣

榛子$12
有啲似食緊金沙咁😂
好濃郁嘅榛子味,有驚喜!

芝麻/花生/豆沙$6