依家好多朋友都喜歡食全球各地嘅美食,我都唔例外。今次走入咗一間名氣響噹噹嘅食店嚟一場味蕾嘅冒險。首先,揀咗傳統嘅白菜豬肉餃子,每粒鮮嫩肥美,啖啖肉感夠晒滋味。啲白菜係餡內鮮甜得嚟唔失水準,感覺得到啲心思。再試咗韭菜豬肉款,咬落去有種鮮明嘅辛香味,啖啖餡料,冇得輸!嗱,唔止餃子,我仲試咗雲吞呀!🤤 上海菜肉雲吞,有肉有菜,簡直係好滋味平衡嘅代表;而上海韭菜肉雲吞就更加出彩,韭菜嘅清香同肉嘅鮮味相得益彰,簡直係口感同香氣嘅雙重享受。皮薄餡靚,一啖一個剛剛好。今日嘅食評圓滿成功,好開心可以分享到平民享受,又唔失美味嘅港式街邊小食。食得係香口,食得係心滿意足,下次行過必定再次光顧,繼續揭開更多美食嘅神秘面紗!🥢👀🍽

2023-12-06 474 瀏覽
今日無啦啦心口郁郁,決定去添下福氣,不如試下隔籬嗰家平民小食舖啦。點知撞正旺場,呢度嘅糯米糍真係人氣滿滿!😍 我手快手快掃咗三款:芝麻、豆沙同花生!講真,一啖落去,感受到個芝麻餡湧出嚟嘅時候,我差啲喊出嚟!入口即化,個香味撲鼻啊~ 真係食到個「呼哧呼哧」,正到暈!🤤再講下嗰個豆沙味,通常我覺得豆沙易甜得膩,但佢哋啲豆沙做到又幼滑又唔膩口,抵得住!👍最後嘅花生糯米糍,啲花生嘅鮮香混合咗糯米嘅煙韌,食落有種家鄉嘅親切感,真係叫人回味無窮。嗌間舖仲有其他嘢賣,不過今次我就專注糾結喺糯米糍上面咗~ 下次我一定會再返嚟,將其他小食都逐一俘虜!香港嘅小食文化,真係無得頂!食完之後,我真係覺得自己好「掂」嘅!😋

不用特別找 只要走上這條街 用嗅覺 就已經找得到這家了~韮菜豬肉餅 $15好香好香 人一直就為了這香味離不開 一定要買一個吃姨姨一直煎 也沒停過手 但不用一下下 就賣光了吃後 也懂為什麼能成為名店 成為荃灣必吃之店~皮不厚 煎得脆脆 每口都是肉 都是韮菜吃過一口後 即便好燙 也想繼續一口又一口的吃下去煎水餃🥟(一袋8隻) $20本來還想吃煎雲吞 可都賣光了 只剩煎水餃我們吃到時候已經不是最熱的狀態了 但還是不賴果然是粉麵行出生的水餃 皮們不厚重 又不易穿煎後 又不會吸滿油 覺得油膩肥膩不知道他們的煎雲吞 又會是如何呢~糯米糍 -豆沙 $6有意外!!他們的豆沙 還滿綿的~~~而且不甜 紅豆🫘  味淡淡的到來他們的糯米糍 非彈性 非嚼勁軟軟的 又不黏牙 沒特別喜歡糯米糍的 也會想吃😋糯米糍-芝麻 $6還以會為會是一糰的黑芝麻 現成的黑蒙麻蓉全都新鮮製造 還有微顆粒感 又不像平日超市買的現成湯丸貨真價實的甜品 但這卻洽好 說是小吃更合適芝麻的甜度再配上糯米糍皮一起吃剛好 長輩們也會接受的那種!糯米糍一花生🥜  $6是最傳統的那種 還有一顆顆 顆粒狀的 花生🥜 碎不甜不膩 也不是混了椰絲進去的
不用特別找 只要走上這條街 用嗅覺 就已經找得到這家了~

韮菜豬肉餅 $15
好香好香 人一直就為了這香味離不開 一定要買一個吃
姨姨一直煎 也沒停過手 但不用一下下 就賣光了
吃後 也懂為什麼能成為名店 成為荃灣必吃之店~
皮不厚 煎得脆脆 每口都是肉 都是韮菜
吃過一口後 即便好燙 也想繼續一口又一口的吃下去
煎水餃🥟(一袋8隻)
煎水餃🥟(一袋8隻) $20
本來還想吃煎雲吞 可都賣光了 只剩煎水餃
我們吃到時候已經不是最熱的狀態了 但還是不賴
果然是粉麵行出生的水餃 皮們不厚重 又不易穿
煎後 又不會吸滿油 覺得油膩肥膩
不知道他們的煎雲吞 又會是如何呢~
糯米糍 - 豆沙
糯米糍 -豆沙 $6
有意外!!他們的豆沙 還滿綿的~~~
而且不甜 紅豆🫘  味淡淡的到來
他們的糯米糍 非彈性 非嚼勁
軟軟的 又不黏牙 沒特別喜歡糯米糍的 也會想吃😋
糯米糍 - 芝麻
糯米糍-芝麻 $6
還以會為會是一糰的黑芝麻 現成的黑蒙麻蓉
全都新鮮製造 還有微顆粒感 又不像平日超市買的現成湯丸
貨真價實的甜品 但這卻洽好 說是小吃更合適
芝麻的甜度再配上糯米糍皮一起吃剛好 長輩們也會接受的那種!
糯米糍 - 花生🥜
糯米糍一花生🥜  $6
是最傳統的那種 還有一顆顆 顆粒狀的 花生🥜 碎
不甜不膩 也不是混了椰絲進去的那種
非常純粹的 花生🥜  再配上軟軟的糯米糍皮
不單是味道新鮮外 更富多重口感

好快樂 果然沒吃錯 滿足~ 好喜歡 下次 也要再來吃
而且一定要早點來 試到他們的煎雲吞 跟餈飯 嘻.
還有有名的湯圓~ 哈哈哈😆 有人要
糯米糍 - 芝麻
糯米糍 - 花生🥜
糯米糍
  • 糯米糍-芝麻
民豐粉麵行次次經開荃灣街市附近都唔會行「民豐」果邊,上星期見唔趕時間就去試下佢哋d野好唔好食,買咗糯米糍、韭菜豬肉餅同燒賣,下次會再試佢哋生餃同粉麵先!1.韭菜豬肉餅$15(8/10)買咗兩塊,佢哋即場煎,咬落有熱又香,韭菜同豬肉勁多,韭菜勁香,只係嫌粉皮厚咗少少!2.芝麻糯米糍$6(7/10)買咗6粒,每粒都好大粒,芝麻餡爆多,甜咗少少,個皮如果薄返多d會好好多!3.花生糯米糍$6(7/10)買咗6粒,每粒都好大粒,花生碎餡爆多,甜咗少少,個皮如果薄返多d同花生粒大粒少少會好味好多!4.燒賣$20(8/10)買咗一袋,一袋有15粒燒賣,燒賣好煙韌,有魚味!4人總共價錢$122個人口味總評分:7.5/10地址:荃灣荃灣街市街35號地舖Please follow me🙆‍♂️ @wheelchaireatinhongkong 如果鍾意我嘅分享,麻煩請follow我,仲有記得Like同Share!🙏🏻🙇🏻‍♂️#民豐粉麵行 #荃灣 #荃灣好去處 #荃美食 #荃灣美食 #相機食先 #香港美食 #平民美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #
民豐粉麵行

1.韭菜豬肉餅$15(8/10)

2.芝麻糯米糍$6(7/10)

3.花生糯米糍$6(7/10)

4.燒賣$20(8/10)
買咗一袋,一袋有15粒燒賣,燒賣好煙韌,有魚味!

4人總共價錢$122

個人口味總評分:7.5/10

地址:荃灣荃灣街市街35號地舖

#民豐粉麵行 #荃灣 #荃灣好去處 #荃美食 #荃灣美食 #相機食先 #香港美食 #平民美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong

• 燒賣
  • 韮菜豬肉餅
係無諗過會路過既情況下見到門口人頭湧湧😗勾起咗我既好奇心啊~係民豐粉麵行雖然我唔係住呢邊但係我細細個已經聽過佢個名🤣🤪谷歌一下 民豐已定根香港六十幾年最出名莫過於糯米糍 韭菜餅 水餃 湯圓之類原本心思思想試佢既粢飯🤣但由於肚皮GB有限所以只係試左兩款有機會都想試下佢地既水餃🤓⍥ 豆沙糯米糍 $6糯米糍軟綿綿滑捋捋👍🏻唔痴牙不過略嫌皮有啲厚 顯得豆沙餡過少 慶幸唔會太甜膩😳花生或芝麻或者會爆餡啲掛⍥ 韭菜煎餅 $15外層半煎炸😋幾脆口韭菜份量唔少 香氣十足 預左佢偏油餅皮睇落有啲厚度😚但食落又ok我地都覺得好食過糯米糍
係無諗過會路過既情況下

餅皮睇落有啲厚度😚但食落又ok
我地都覺得好食過糯米糍

• 韭菜餅
2023-09-15 943 瀏覽
印象中之前幫襯都應該係好耐之前打通宵牌,或者來買咗個韭菜煎餅。這次因為吃完午餐隔了太耐,定還是少許肚餓,因此還是買了個韭菜煎餅,餅底夠厚夠脆,內裏醃料都不少,韭菜味道相當香本身上巴士未拆開包裝袋,都已經聞到韭菜的香氣。平時很少會排隊入去買湯圓,因為通常都有姑姐買了湯圓,新年的時候吃。這次妻子堅持入去買湯圓,間中煮下。兩種鴛鴦的味道,花生味道普通,反而好像芝麻餡的味道更加好,夠綿、細細粒,味道相當好的湯圓,和那些雪藏湯圓好像這個比較滑香
印象中之前幫襯都應該係好耐之前打通宵牌,或者來買咗個
韭菜煎餅,
餅底夠厚夠脆,內裏醃料都不少,
韭菜味道相當香
本身上巴士未拆開包裝袋,都已經聞到
韭菜的香氣。平時很少會排隊入去買
湯圓,因為通常都有姑姐買了
湯圓,新年的時候吃。
這次妻子堅持入去買湯圓,間中煮下。
兩種
鴛鴦的味道,
花生味道普通,反而好像
5 分鐘 (外賣自取)
下午茶
荃灣嘅街坊一定知道民豐粉麵行呢間老店,無論幾時都要排隊,佢哋嘅餃子,爆餡糯米糍通通好出名,不過今次就食佢新鮮熱辣煎起嘅韭菜餅!唔知好彩定唔好彩🤣我買嘅時候啱啱就賣晒一批,所以買到等佢再煎過新鮮到爆嘅韭菜餅🌸韭菜餅 $15韭菜餅新鮮熱辣煎起真係流晒口水🤤,不過佢係屬於幾油膩個一款,成個紙袋都會沾滿晒油,成個韭菜餅唔算好脆身係比較鬆厚嘅口感,好在裡面有爆多韭菜,充滿住韭菜香,新鮮熱辣食都唔錯嘅﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍📍民豐粉麵行 荃灣街市街35號

🌸韭菜餅 $15

﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍
📍民豐粉麵行
荃灣街市街35號
2023-08-03 725 瀏覽
糯米皮:口感仍然十分軟熟😃,厚薄度適中😃,唔係太鍾意薄到好似紙咁☺️,但又唔可以太厚☺️花生餡料:花生唔係粗粒嗰種,甜度適中😊餡料比之前少了d😌黑芝蔴餡料:朋友第一次食,讚糯米皮十分軟熟,好味,有黑芝蔴味,香口,甜度適中,會再買來食同埋試其他野😜
糯米皮:
口感仍然十分軟熟😃,厚薄度適中😃
,唔係太鍾意薄到好似紙咁☺️,但又唔可以太厚☺️

花生餡料:
花生唔係粗粒嗰種,甜度適中😊
餡料比之前少了d😌

黑芝蔴餡料:

下午茶
2023-07-30 816 瀏覽
網上見啲人成日話呢間好鬼好食,所以經過買咗返去。講真糯米糍你講真係唔算話特別出色,懷疑啲人吹大咗佢。個人覺得個皮有啲厚,係軟熟嘅,入邊嘅餡又唔算話真係好多,味道都可以,但真係正常發揮😅 唔使專登過去買。
2023-06-17 965 瀏覽
上次買咗粢飯已經唔得所以唔使再買。今日行過又落著大雨唯有停一停避雨。順手買咗六件三款味道糯米糍。發覺細粒咗好多,餡又小跟以前滿滿的感覺已經不復存在嚡都算喇更離譜啲餡料味道很差!黑芝麻冇芝麻味,花生似炒燶咗,豆沙都唔知似咩味。嚡,真係可惜!我明白材料及人工已經升左好多但維持質量及信譽更重要。如果諗住瞞天過海當顧客係傻嘅咁就大錯特錯。口碑是很重要的!你自己親手毁掉長城!希望民豐好好檢討。不要毁掉你這一代。
2023-06-17
2023-06-12 854 瀏覽
📍家人一向喜歡食上海麵食,餃子之類。 經過荃灣嘅民豐,去到時見到好多女仕在現場包餃子,是正宗手手工餃。😋😋📍買了2 合上海菜肉餃回家食, 每合33蚊有15隻, 不用3蚊隻, 雖然不是超抵, 但也性價比高, 因餃子大隻, 淨食餃子可以當飯食,好飽。 😋😋📍店內除了傳統上海麵食,還有燒賣, 腸粉, 但最吸引就係現場煎嘅韮菜餅, 好香。 即場食最惹味。😋😋好食 ❤️❤️❤️❤️🖤抵食 ❤️❤️❤️❤️🖤民豐粉麵行荃灣街市街35號

好食 ❤️❤️❤️❤️🖤
抵食 ❤️❤️❤️❤️🖤

民豐粉麵行
荃灣街市街35號
2023-06-08
10 分鐘 (外賣自取)
2023-06-09 685 瀏覽
一向喜歡吃上海菜, 尤其是餃子, 雖然好多人話上海餃子啲皮好厚, 但這正是上海餃子嘅特性. 一早知荃灣嘅民豐開咗好耐, 有姨姨在店內現場包餃子, 是手工餃子, 十分正宗, 不時有人大排長龍.🧑‍🤝‍🧑👭👬其實店內仲有上海麵, 糯米糍, 生湯丸, 而今次除了買咗餃子, 仲現場吃咗個煎韭菜餅, 而且亦發現不少人買糯米糍添.🍭菜肉餃雖然餃皮比較厚, 但不需煮好耐, 在雞湯內煮到滚起即可,餡裡啲菜同肉比例啱啱好, 再加蔥同辣椒油一齊吃更惹味. 🍭糯米糍十分糯軟, 皮上嘅沾粉令個糯米糍更滑, 一口咬下有芝麻味, 好香。好食❤️❤️❤️❤️🖤抵食❤️❤️❤️❤️❤️📍民豐粉麵行荃灣荃灣街市街35號

🍭菜肉餃

🍭糯米糍

好食❤️❤️❤️❤️🖤
抵食❤️❤️❤️❤️❤️

📍民豐粉麵行
荃灣荃灣街市街35號

2023-06-07
20 分鐘 (外賣自取)
其他
  • 韮菜餅
  • 菜肉雲吞
2023-06-06 396 瀏覽
一向喜歡吃上海菜, 尤其是餃子雲吞之類。聽聞荃灣嘅民豐好出名, 亦是街坊排隊長龍店, 冬天或打邊爐日子, 人龍由早到晚, 好壯觀.今天要去荃灣, 途經街市街, 遠看巳有人龍聚集, 立即去排隊. 🥹😅在店內有不少姨姨現場包餃子,仲有賣上海麵, 糯米糍, 生湯丸,此外有即煎韭菜餅, 真的好香, 🥹😅忍唔住買了即場吃, 嘩!! 餅皮好脆, 一口咬下, 餡內肉汁四標 . 同時亦發現不少人買糯米糍, 所以最後買了菜肉雲吞同糯米糍.🌸菜肉雲吞雖然不少人話個皮好厚, 但有說這正是上海特色, 因上海人用做正餐, 餡裡面菜同肉嘅比例均勻, 不會太膩. 👍🌸糯米糍十分糯軟, 外皮沾粉量適中, 一口咬下唔黏牙, 好吃

同時亦發現不少人買糯米糍, 所以最後買了菜肉雲吞同糯米糍.

🌸菜肉雲吞

🌸糯米糍
十分糯軟, 外皮沾粉量適中, 一口咬下唔黏牙, 好吃
2023-06-04
20 分鐘 (外賣自取)
其他
  • 韭菜餅
  • 上海菜肉雲吞
2023-05-12 674 瀏覽
民豐係荃灣人眾所周知,新鮮好味價錢大眾化嘅民間美食,住咗荃灣幾十年民豐都真係提供咗不少美食比大家。買得嘅都係新鮮唔算差,茶果、糯米糍、湯圓、韮菜餅、中色包點、燒賣、粉麵、甚至節日特色美食,都係我嘅至愛。其實兩位事頭婆都好落力對客人好好,我作為食咗幾十年嘅一個麻煩嘴刁客,好想講以前菜肉雲吞都真係皮軟肉汁juicy ,食完一隻有好想再一路食嘅感覺,但係自從多年前豬肉價格大幅飆升開始,就覺得肉料大不如前,唔知係咪由以前用鮮用轉咗冰鮮肉沿用至今,到現在雲吞皮又硬,仲要加厚厚的一層層麵粉喺底+面(以前會薄薄䇴一塵粉,但而家好多係一羹羹倒落去)煮熟咗層粉仲後過雲吞皮…..超難食,希望事頭婆真係可以自己試吓而家嘅雲吞味道,睇吓仲會唔會搵得返佢哋當年做出嚟嘅初心味道。😬

外賣自取
  • 全部,但雲吞除外
2023-04-03 775 瀏覽
相信有經過呢條街嘅朋友仔都會聞到民豐煎韭菜餅嘅香氣 今日下午時間黎要排隊 大概排左5分鐘就到我買左一件韭菜餅同一件蘿蔔糕韭菜餅煎得好香 好大件 一咬落去係好juicy 有肉汁又有韭菜嘅香味 入面會有小小豬肉 食完一件會想再食多件🤭蘿蔔糕蘿蔔糕相對普通 份量都大件 不過就冇咩蘿蔔糕會有嘅配料係入面之前有試過佢嘅糯米糍 係好大粒 芝麻餡都有好多 不過我個人唔係咁鍾意有啲一粒粒嘅白砂糖係入邊 所以次次都係買韭菜餅食 下次冇咁多人會想試下買餃子返去食
相信有經過呢條街嘅朋友仔都會聞到民豐煎韭菜餅嘅香氣
今日下午時間黎要排隊 大概排左5分鐘就到我