2024-03-09 175 瀏覽
蘭桂芳有懷舊特色酒吧😍實在太吸引了吧‼️餐廳名字已經非常吸引我,真係充滿港式風味!其實餐廳嘅佈置都非常特別-係懷舊港式主題🥰係打卡嘅好地方💜講吓今次嘅食物💁🏻‍♀️叫咗個黑松露奶油燉飯配炸蠔同紅蝦明太子奶油麵🍝 黑松露奶油燉飯有非常濃郁既黑松露,滿口都非常Creamy👍又唔會太濕,飯粒都分明,口感剛剛好!炸蠔新鮮,唔會過熟👍紅蝦明太子奶油麵都非常Creamy,而且滿滿明太子,非常慷慨☺️紅蝦都有點爽口🦐除咗主菜,我同朋友重點多咗一兩款小食,包括鹹蛋黃雞翼同炸蝦🤤鹹蛋黃非常濃郁,雞翼超級大隻‼️雞肉非常嫩滑👍值得推介既小食🥰 炸蝦亦非常爽口大隻!我哋仲叫咗兩杯Fruit Punch 🍹都真係好大杯☺️味道亦調校得好好,唔會太甜!推介🥰餐廳仲有一個私人房間可以同朋友一齊相聚!絕對係一班朋友聚會嘅好地方!😍而且仲有Shisa 食!都真係幾吸引架👍
蘭桂芳有懷舊特色酒吧😍實在太吸引了吧‼️

2024-02-18
2024-03-09 132 瀏覽
水木七巷.懷舊港味酒吧同訪港的朋友去探險吃飯少去蘭桂坊的我一盡地主之誼一訪霓虹燈主題 的「水木七巷」一入門果然有FEEL主打一個老香港「歡樂今宵」係香港人的回憶電影海報、仿老店設計、不只MENU 有意思,連杯子都很有特色先來2杯雞尾酒:雲焰夜舞內有燒酒、朱古力、檸檬汁,香中帶甜香甜綿花糖不只靚,而且係好飲桂月秋香不會太甜,而且薄荷清新醒神中帶幾分微醉之境蒜片欖油蟹肉意粉分量不少,味道香濃用了濃濃的明太子奶油醬蟹肉是新鮮的,故特別鮮甜意粉索汁,口感不錯炸蠔奶油燉飯Risotto好creamy帶有骨感的口感黑松露味香濃因此特別好吃炸生蠔即點即炸,外酥內嫩粉漿到位,不厚夠脆一咬下脆卜卜,蠔肉多汁又新鮮本身就中意炸物,配酒飲一流爆汁牛筋丸真的是爆汁牛筋丸彈牙牛味香是很好的下酒小食水木七巷中環蘭桂坊德己立街38-44號好利商業大廈7樓電話號碼 94970010
水木七巷.懷舊港味酒吧

同訪港的朋友去探險吃飯
少去蘭桂坊的我一盡地主之誼
一訪霓虹燈主題 的「水木七巷」
一入門果然有FEEL
主打一個老香港
「歡樂今宵」係香港人的回憶

先來2杯雞尾酒:

雲焰夜舞
內有燒酒、朱古力、檸檬汁,香中帶甜
香甜綿花糖不只靚,而且係好飲

桂月秋香
不會太甜,而且薄荷清新
醒神中帶幾分微醉之境

蒜片欖油蟹肉意粉
分量不少,味道香濃
用了濃濃的明太子奶油醬
蟹肉是新鮮的,故特別鮮甜
意粉索汁,口感不錯

因此特別好吃

炸生蠔
即點即炸,外酥內嫩
粉漿到位,不厚夠脆
一咬下脆卜卜,蠔肉多汁又新鮮
本身就中意炸物,配酒飲一流

爆汁牛筋丸
真的是爆汁
牛筋丸彈牙牛味香
是很好的下酒小食

水木七巷
中環蘭桂坊德己立街38-44號
好利商業大廈7樓
電話號碼 94970010
本身見有foodie 社交媒體網站係宣傳,諗住環境打卡幾靚幾有feel,諗住同朋友去慶生,大家放工已經好肚餓,點知連最基本嘅小食,我哋都等咗一個半鐘🫠心諗都係炸薯條 炸雞翼嘅小食 拎成兜去炸 都係5分鐘啫 搞什麼飛機要等咁耐呢?重點係嗰度睇晒個全場 都係得6-7枱客 加埋20人都冇 大佬呀,點做生意啊……嘢食嚟講,味道係唔錯嘅 有個燴飯都幾好食添 但等咁耐餓到死 食咩都好味啦😀我哋都算捱完全場 有兩至三台客直程頂唔緊 埋咗杯Cocktail就走人 轉場食飯😂😂😂奉勸廚房唔夠大 人手唔夠 就唔好接咁多客 真係食到一肚氣🥹

奉勸廚房唔夠大 人手唔夠 就唔好接咁多客 真係食到一肚氣🥹
裝潢重塑80年代老香港,經典冰室卡位、酒廊霓虹光管、曾灶財墨寶牆、舊街招、喜劇之王周爺劇照、理髮廳燈箱、大押鐵閘,大玩懷舊風,好多打咭靚位!Food menu係竹簡design,drink menu 成本經書咁,仲要用墨水筆寫,好玩味! ◆菊語輕風◆ꕀ伏特加•菊花•蜜糖•黑糖•蘋果汁ꕀ杯面有乾菊花,vodka base 酒體主調清新花香,色澤金黃。◆柚香綻夢◆ꕀ杜松子酒、vodka 、柚子、西柚、西西里檸檬、青瓜ꕀ西柚、柚子清香平均,略帶松香。◆炸生蠔◆炸蝦◆點兩份香炸佐酒小食大隻蠔肉包上金黃炸衣酥脆口感,蠔汁好鮮甜外加明太子醬食好夾炸蝦一碟六隻大蝦碌放上沙律醬蝦肉鮮味爽彈◆台式剁椒牛意粉◆剁椒煮汁橙紅鮮色,麵條陣陣麻香感兩粒鮮打牛丸串起,入口爆汁鮮味超多碎牛粒、菇菌,芝士粉拌麵◆明太子奶油紅蝦意粉◆分量大,濃厚明太子奶油醬大隻超彈牙紅蝦意粉條條掛汁

◆菊語輕風◆
ꕀ伏特加•菊花•蜜糖•黑糖•蘋果汁ꕀ

◆柚香綻夢◆
ꕀ杜松子酒、vodka 、柚子、西柚、西西里檸檬、青瓜ꕀ
西柚、柚子清香平均,略帶松香。

◆炸生蠔◆炸蝦◆
點兩份香炸佐酒小食
大隻蠔肉包上金黃炸衣
酥脆口感,蠔汁好鮮甜
外加明太子醬食好夾

炸蝦一碟六隻
大蝦碌放上沙律醬
蝦肉鮮味爽彈

◆台式剁椒牛意粉◆
剁椒煮汁橙紅鮮色,麵條陣陣麻香感
兩粒鮮打牛丸串起,入口爆汁鮮味
超多碎牛粒、菇菌,芝士粉拌麵

◆明太子奶油紅蝦意粉◆
分量大,濃厚明太子奶油醬
大隻超彈牙紅蝦
意粉條條掛汁
星期一嘅晚上 係中環走入呢間水七木巷就好似由現代穿越到 80年代“贏到開巷” “老蘭大押” “歡樂金宵” 各式各樣霓虹燈牌都令你沉浸體驗係入面最意想不到嘅係,酒吧嘅食物quality 竟然咁唔錯🥹炸蠔以為係蚵仔細細粒,點知係手掌咁大嘅炸蠔,外脆入面仲好Juicy!! 炸蝦都好彈牙又大大隻🍤蒜香蟹肉意粉有真蟹肉 好多蒜蓉好香口 整體調味做得好好台式剁椒牛燉飯 係fushion嘅配搭,台式麻辣味risotto 味道又會咁夾,仲加入左好多配料例如雜菌豆干等令口感豐富! 推介要試🉐🉐佢嘅menu都好cute食物menu係竹簡酒水menu係古代書真係用毛筆字寫🥹Order左杯桂花烏龍同柚子cocktail 一杯係vodka base 一杯係Gin base 桂花個杯好清香 柚子個杯好fresh 兩杯都易入口🫶🏽 值得再黎嘅💛💛

星期一嘅晚上 係中環走入呢間水七木巷
就好似由現代穿越到 80年代

最意想不到嘅係,酒吧嘅食物quality 竟然咁唔錯🥹

炸蝦都好彈牙又大大隻🍤

值得再黎嘅💛💛
2024-02-19
  • 台式剁椒牛燉飯
  • 炸蠔
這家由幾位年輕人開的酒吧餐廳,將香港元素融入了設計中,給人一種獨特的感覺。整個環境燈光昏暗,氛圍迷離,非常適合喝酒和聚會。這裡不僅提供各種飲品,令人驚喜的是他們的食物。炸生蠔即點即炸的,外層酥脆,一咬下去有脆脆的聲音,裡面的生蠔又大又多汁,鮮甜可口。鹹蛋黃雞翼熱騰騰!金黃色的外表上佈滿了鹹蛋黃碎,外脆內嫩,肉汁豐富,非常邪惡又美味。還有一道中西合璧的菜式——麻油雞燉飯。用上台式麻油雞搭配Q彈的燉飯,燉飯吸收了麻油的香氣,加上軟嫩的雞肉,非常香濃而令人滿足。黑松露菌菇奶油燉飯佐炸蠔黑松露的香氣瀰漫在整個桌面上,搭配芝士和蘑菇,味道香濃濕潤。

這裡不僅提供各種飲品,令人驚喜的是他們的食物。

炸生蠔

鹹蛋黃雞翼

黑松露菌菇奶油燉飯佐炸蠔

• 炸生蠔
  • 鹹蛋黃雞翼
  • 麻油雞燉飯
  • 黑松露菌菇奶油燉飯佐炸蠔
2024-02-15 44 瀏覽
已經有好一段日子無嚟蘭桂芳🫢今次嚟到一間樓上鋪 估唔到超驚喜😍裝潢充滿港式風情 到處都係香港標誌性嘅佈置 例如係平時經常見到嘅塗鴉、標誌、當鋪,更有香港各種特色電影海報😎令人不禁懷念起80-90年代嘅香港🫶🏻野食同酒牌都係份外精緻👍🏻🍴台式剝椒牛燉飯 先講呢個全晚令我最驚喜嘅主菜🌟🌟🌟賣相唔係驚為天人 但入口真心Amazed🤤燉飯生熟程度軟硬適中✅Crossover台式麻辣同嫩牛粒🐮想像下係台式麻辣牛肉麵配意大利飯🤓兩粒牛丸煎香過 外皮脆 一咬落去入面極Juciy 🤤整體入口香濃惹味👏🏻絕對會忍唔住一啖接一啖🔥Fusion得嚟十分Match🍴炸雞腳筋見佢個名咁特別就試一試佢類似炸雞但多咗啲筋位 食落更加有咬口同無咁膩👏🏻🍴蒜片欖油蟹肉意粉意粉爽口彈牙 入口一啲都唔乾 蒜香同欖油更令成個意粉層次提升👐🏻🍴炸生蠔份量十足 唔會感覺好油膩同滿口炸粉✅食飽飽 仲可以叫番兩杯Cocktail同朋友小酌下🍸慢慢Chill下Relax下~
已經有好一段日子無嚟蘭桂芳🫢

類似炸雞但多咗啲筋位 食落更加有咬口同無咁膩👏🏻

🍴蒜片欖油蟹肉意粉

🍴炸生蠔
份量十足 唔會感覺好油膩同滿口炸粉✅

🌟水七木巷🌟係蘭桂坊嘅樓上酒吧餐廳,裝修係🇭🇰港式嘅懷舊風格,有唔少充滿集體回憶嘅📰本土舊物!Menu係手寫嘅🎍竹簡同埋📖秘笈,極具特色!🌼菊語輕風 $108🍑桃緣醉夢 $128水七木巷嘅signature cocktails!菊語輕風口味輕盈,帶淡淡嘅菊花清幽!而桃緣醉夢就充滿桃肉同埋紅茶嘅濃郁!🐓鹹蛋黃雞翼 $68🍤炸蝦 $108佐酒小吃!鹹蛋黃雞翼炸到皮脆肉嫩,鹹蛋黃完全包圍住雞翼,鹹香感啱啱好!炸蝦外酥內彈!🍝蒜片欖油蟹肉意粉 $128滿滿嘅蟹肉,意粉充滿蒜香,亦夠油潤!🍤炸蝦明太子奶油燉飯 $138燉飯係歐式嘅al dente口感!

Menu係手寫嘅🎍竹簡同埋📖秘笈,極具特色!

🌼菊語輕風 $108
🍑桃緣醉夢 $128

🐓鹹蛋黃雞翼 $68

🍤炸蝦 $108

🍝蒜片欖油蟹肉意粉 $128

滿滿嘅蟹肉,意粉充滿蒜香,亦夠油潤!

🍤炸蝦明太子奶油燉飯 $138

燉飯係歐式嘅al dente口感!
2024-02-07 35 瀏覽
位於中環蘭桂芳的水木七巷,環境係60-70年代的地方,有如穿梭時空!!聽住經典廣東歌,好令人懷念…好多打卡位!!大家一定鐘意紅蝦明太于奶油燉飯 $138.00結合了明太子和紅蝦,兩者的鮮味相互融合!奶油燉飯的質地濃郁,明太子的鹹香和紅蝦的甜美在口中交織,讓人一吃再吃台式剁椒牛意粉 $128.00辣的風味,與牛肉的鮮甜形成完美的對比,意粉的口感柔軟,讓人一試難忘!炸雞腳筋 $88.00雞腳筋經過炸製,外酥內嫩,帶有微咸的味道!這道菜絕對值得一試。鹹蛋黃雞翼 $68.00 鹹蛋黃的鹹香和濃郁的口感讓雞翼更加美味,每一口都充滿了滿足感!還有兩杯雞尾酒桂月秋香 Osmanthus Harbour Breeze $128.00桃緣醉夢 Peachy Dream $128.00如果你地都鐘意回到從前,Le度岩曬各位

紅蝦明太于奶油燉飯 $138.00
結合了明太子和紅蝦,兩者的鮮味相互融合!

台式剁椒牛意粉 $128.00

炸雞腳筋 $88.00

鹹蛋黃雞翼 $68.00

還有兩杯雞尾酒
桃緣醉夢 Peachy Dream $128.00

如果你地都鐘意回到從前,Le度岩曬各位

2024-02-06 31 瀏覽
早排去左間好得意ge 酒吧,裝修好懷舊...野食都唔錯架~好多打卡位可以影下相菊花茶酒,香甜菊花茶味,殺人於無形,非常容易飲,好味。另外佢地嘅檸檬茶酒,勁易入口好似飲緊陽x 檸檬茶咁,好味!!!..炸物點左雞腳筋同鹹蛋黃雞翼炸雞腳筋,雞肉很厚,外邊炸得很香脆,是佐酒的好東西鹹蛋黃雞翼,鹹蛋黃很香,脆皮可口,份量很大。 送酒好正.另外main 嘅燉飯都好唔錯明太子炸蝦燉飯好香濃台式剁椒牛燉飯,料牛丸彈牙牛味濃👍🏻 正。個芡汁有肉醬味而且帶香辣,好惹味,推薦。.想同班fd 想玩下又有好野推薦黎呢到試下丫!!
早排去左間好得意ge 酒吧,
裝修好懷舊...野食都唔錯架~
好多打卡位可以影下相

菊花茶酒,香甜菊花茶味,殺人於無形,非常容易飲,好味。
另外佢地嘅檸檬茶酒,勁易入口
好似飲緊陽x 檸檬茶咁,好味!!!

炸物點左雞腳筋同鹹蛋黃雞翼
炸雞腳筋,雞肉很厚,外邊炸得很香脆,是佐酒的好東西
鹹蛋黃雞翼,鹹蛋黃很香,脆皮可口,份量很大。 送酒好正

另外main 嘅燉飯都好唔錯
明太子炸蝦燉飯好香濃

想同班fd 想玩下又有好野推薦黎呢到試下丫!!

2024-01-15
剛好朋友在中環打完工, 想附近找間餐廳CHILL下, 不過大家都知蘭桂坊樓下店不少都好多人, 所以找了間樓上鋪, 意外地挖到間不錯的店~畢竟這裡的主菜多$150內, 價位地道, 地方又大, 感覺很不錯~還要有舞台, 可惜今日來時沒表演。點了2款小食, 第1款是炸生蠔, 真心超不錯! 炸皮很香很脆, 裡邊的蠔仍保有水分,沒煮得縮水, 咬下時還有汁~ 超JUICY~另外點了薯條下酒, 薯條就保有水質, 不用怕伏大可放心>W<主菜叫了明太子炸蝦意大利麵及炸生蠔燉飯。兩款主菜都好好吃! 首先意大利飯控制剛好, 汁很香濃, 米有咬感。意大利麵的炸蝦是脫了殼, 而且煮得很香軟, 好味道!酒的話叫了桂花烏龍及桃香兩款, 桂花烏龍入口挺甜但後邊會有GIN的後勁。桃那杯桃香還是挺出, 味道不錯。要是想跟朋友在老蘭持間價錢不錯味道CP值高, 我覺得是不錯的選擇。
還要有舞台, 可惜今日來時沒表演。

水七木巷是一家位於蘭桂坊中心的餐廳,這個地方結合了老香港和現代的元素,提供了一個令人驚艷的用餐體驗。進入餐廳,我被它獨特的裝潢所吸引。每一幅牆也是打卡點,燈光柔和而溫暖,營造出舒適的氛圍。餐牌是古書和竹揀,非常有中國傳統特色,增添了浪漫的氣氛。菜單上的選擇多樣且引人入勝。他們的菜品融合了中國和西方的烹飪技巧,以及新鮮的當地食材。我決定點一道廚師推介,這道菜以嫩滑多汁的炸蠔和獨特的香料混合物為特色,口感絕佳。我還嘗試了他們的紅蝦明太子意粉,口感柔軟順滑,味道鮮美,完全有驚喜!除了美食之外,水七木巷的服務也非常出色。服務員熱情友好,樂於解答我的問題並提供建議。他們對細節非常講究,確保我的用餐體驗無懈可擊。整體而言,水七木巷是一家令人難以忘懷的餐廳。無論是它獨特的裝潢,多樣的菜單還是出色的服務,都讓我留下了深刻的印象。如果你正在尋找一個特別的地方享受美食,我強烈推薦水七木巷。

2024-01-31 324 瀏覽
平時都好少去蘭桂坊朋友話有一間好有feel嘅懷舊主題酒吧餐廳啱晒打卡,有得食飯又有得飲嘢!餐廳超多霓虹燈主題,好似返咗90年代咁裝修得超有心機我哋兩個人叫咗兩個煮食同兩個小食share黑松露菌菇奶油燉飯伴軟殼蟹Risotto好creamy,黑松露味香濃軟殼蟹外脆內軟,幾Juicy飯粒粒分明,軟硬適中,加上雜菇口感豐富台式剁椒牛燉面呢個面好有驚喜,少少香辣幾惹味麵條彈牙掛汁,牛肉燉得好腍另外仲有涼菜,爽口開胃,幾特別!小食要咗炸雞腳筋同炸蝦超級大份!炸雞腳筋原來係連住筋位嘅雞髀肉!啖啖肉好嫩滑帶有啲筋位又有啲咬口,QQ彈彈嘅感覺炸蝦都好高質,好大隻似係虎蝦食落都好有蝦味,新鮮爽彈嚟得酒吧點會唔飲酒佢哋嘅cocktail 都好有心思桃緣醉夢用上Gin, vodka, 蜜桃果泥,檸檬汁甜甜嘅桃香好易入口,幾適合女仔飲整體唔會太甜,入口幾舒服柚香綻夢用上Gin, vodka, 柚子, 西柚, 西西里檸檬, 青瓜呢一杯感覺會清新啲,酸少少用上比較Fresh嘅生果,咁落好醒神開胃整體環境幾舒服又有feel 嘢食好食又大份,同樓下嘅感覺好似兩個世界非常適合傾吓偈想靜靜地嘅聚會
平時都好少去蘭桂坊
朋友話有一間好有feel嘅懷舊主題酒吧餐廳
啱晒打卡,有得食飯又有得飲嘢!

餐廳超多霓虹燈主題,好似返咗90年代咁
裝修得超有心機

我哋兩個人叫咗兩個煮食同兩個小食share

黑松露菌菇奶油燉飯伴軟殼蟹

Risotto好creamy,黑松露味香濃
軟殼蟹外脆內軟,幾Juicy
飯粒粒分明,軟硬適中,加上雜菇口感豐富

台式剁椒牛燉面

呢個面好有驚喜,少少香辣幾惹味
麵條彈牙掛汁,牛肉燉得好腍
另外仲有涼菜,爽口開胃,幾特別!

小食要咗炸雞腳筋同炸蝦

超級大份!炸雞腳筋原來係連住筋位嘅雞髀肉!啖啖肉好嫩滑
帶有啲筋位又有啲咬口,QQ彈彈嘅感覺

炸蝦都好高質,好大隻似係虎蝦
食落都好有蝦味,新鮮爽彈

嚟得酒吧點會唔飲酒
佢哋嘅cocktail 都好有心思

桃緣醉夢
用上Gin, vodka, 蜜桃果泥,檸檬汁
甜甜嘅桃香好易入口,幾適合女仔飲
整體唔會太甜,入口幾舒服

柚香綻夢
呢一杯感覺會清新啲,酸少少
用上比較Fresh嘅生果,咁落好醒神開胃

整體環境幾舒服又有feel
嘢食好食又大份,同樓下嘅感覺好似兩個世界
非常適合傾吓偈想靜靜地嘅聚會
2024-01-16
2024-01-27 37 瀏覽
蘭桂坊竟然開咗間充滿90年代懷舊主題嘅酒吧餐廳「水七木巷」🥂🪩💈.紅蝦明太子奶油意粉🍝表面有2大隻炸紅蝦🦐食落勁香口😛奶油意粉加上雜菌同木魚花🐟所以食落有種日式風味🇯🇵.黑松露菌菇奶油燉飯佐炸生蠔🍚生蠔外脆內嫩又有鮮味🦪飯粒混合大量菌菇🍄黑松露味道香濃帶Creamy😋欣賞有加埋蓮藕脆片😙.鹹蛋黃雞翼🍗雞翼炸到脹卜卜,好大隻😍見到有肉汁滴出嚟😬加上金黃起沙鹹香黃🥚鹹香脆口,惹味十足😆.楊枝甘露🥣椰奶味較突出🥥加上西柚肉同芒果🍊🥭經典組合💯.陳皮紅豆沙🫘食落好重陳皮味😉加上大量紅豆,超足料😗.暖心可可🧉特別在於佢係1杯熱雞尾酒🔥由威士忌🥃奶油、朱古力調製而成🍫威士忌酒味強烈加上香濃帶甘嘅可可😝幾特別😌.桃緣醉夢🍸由杜松子酒、伏特加🍾蜜桃果泥🍑檸檬汁調製🍋蜜桃同檸檬嘅組合酸甜清新💦飲落較為溫順☺️更適合女士們👍🏻
楊枝甘露🥣椰奶味較突出🥥加上西柚肉同芒果🍊🥭經典組合💯
陳皮紅豆沙🫘食落好重陳皮味😉加上大量紅豆,超足料😗
2023-12-23 136 瀏覽
今日同咗幾個朋友去試一間喺中環新開嘅酒吧🤩 完全冇諗過一間酒吧啲嘢食可以咁好食😋嗰度啲裝修都好特別 值得一提嘅係佢哋個餐牌 聽啲店員講全部都係人手寫 好有心機🥰 今日叫咗兩個主食一個係黑松露菌菇奶油燉飯佐砵酒蠔🦪另一個係麻油雞燉飯🐔 個砵酒蠔仲有得轉做炸生蠔添😍今日冬至嗌嘢食仲有湯圓送🫶🏻 仲見到佢哋有好多唔同嘅小食 特別係炸雞腳筋 超想試🤩 不過今日食得太飽就冇再試啦 唯有下次再去啦 十分推薦😽😽