2024-09-22 50 瀏覽
蔓越莓寒天杯茶(外賣自取)已經揀左三分糖(如圖)都可以成杯糖漿咁整出嚟甜到完全飲唔到!另一杯招牌寒天愛玉,如圖味道普普通通,粉紅色愛玉第一次見整體來講呢間野唔會再幫襯
蔓越莓寒天杯茶(外賣自取)
已經揀左三分糖(如圖)
都可以成杯糖漿咁整出嚟
甜到完全飲唔到!

另一杯招牌寒天愛玉,如圖
味道普普通通,粉紅色愛玉第一次見
整體來講呢間野唔會再幫襯
蔓越莓寒天冰茶
2024-05-18 274 瀏覽
每次都買熱🔥黑糖薑母奶、熱🔥朱古力,之前一男一女嘅員工仲整得好哋哋。自從上次開始,係另一個女員工整嘅熱黑糖薑母奶,同時買咗熱朱古力,買埋膠袋,因為裝係膠袋入面,當時冇為意。返到屋企先發覺居然杯熱黑糖薑母奶係加冰嘅,好,我當你落錯單,算,誰不知超級難飲,當堂duang咗。今日我又去買熱黑糖薑母奶,熱朱古力,今次冇加膠袋,拎係手,發覺杯熱朱古力隻杯身係有熱飲嘅感覺,而杯黑糖薑母奶係常溫偏凍嘅。我問個女員工,杯薑母奶唔熱喔。佢依然係講嗰句,我哋嘅熱飲係60度嘅。呃人呃成咁樣,明明兩杯嘢,相同嘅杯,相同熱飲,一杯熱熱哋,另一杯唔熱,都夠膽死話熱。我心捻,既然你咁肯定,我信埋你呢次,幾分鐘後我插條飲筒入去飲,真係極度失望,凍冰冰,難飲到死。買個時都好聲好氣,反覆確認落單。但係做嘢做到咁求其,唔認自己做錯,真係離曬大譜

外賣自取
一班同事緊係好愛飲台飲,真係既relax 又可以聚下既時光水巷茶弄係不錯既選擇,好多飲品好吸引,我地唔同人叫左唔同既飲品,都係好唔錯既百香蘆薈綠茶依杯好易入口,好啱飯後飲既,而且又幫助消化黑糖薑母鮮奶依班天氣凍既時候真係好啱,可以暖下胃,而且都係健康之選黑糖珍珠鮮奶台飲必飲,真係超正,珍珠做得好好台灣金萱青茶好特別既青茶,好香既茶味炭焙鐵觀音好香既鐵觀音,好適合年紀大既朋友,可以吸下茶香㕵角不錯既茶飲店👍
一班同事緊係好愛飲台飲,真係既relax 又可以聚下既時光

百香蘆薈綠茶
依杯好易入口,好啱飯後飲既,而且又幫助消化

黑糖薑母鮮奶
依班天氣凍既時候真係好啱,可以暖下胃,而且都係健康之選

黑糖珍珠鮮奶
台飲必飲,真係超正,珍珠做得好好

台灣金萱青茶
好特別既青茶,好香既茶味

炭焙鐵觀音
好香既鐵觀音,好適合年紀大既朋友,可以吸下茶香

㕵角不錯既茶飲店👍
2024-01-04
  • 錫蘭珍珠奶茶
2024-01-10 274 瀏覽
-水巷茶弄🍽️-台灣過江龍既手搖飲品係旺角插旗🧋比起平時飲開既天仁/吃茶佢有好多款式都好特別值得一試👍-寒天愛玉小紫蘇 $34呢個係招牌飲品必試酸酸甜甜好開胃😉原來小紫蘇係一粒細細好似芝麻既粒粒但唔係芝麻黎🤣-金桔愛玉冰梅綠 $34平時好少飲品有梅味揀如果鐘意話梅味要試下👍金桔同話梅好夾飲完好解渴潤喉😌-蔓越莓果青茶 $26想清淡d唔食奶可以揀青茶😉嫌普通茶冇乜特別呢個莓果唔錯唔會好酸又唔係糖漿味👍-錫蘭珍珠奶茶 $28小編每次飲台灣野都必點珍奶🧋😂可以揀茶底個人喜好濃茶味d錫蘭就prefect😋-粉粿抹茶鮮奶 $32粉粿唔係我地食蒸個d其實口感似仙草同愛玉咁就😋不過個抹茶偏建議叫半糖或微糖😉-🌟評分:🏅🏅🏅🏅🏅📍地址: 旺角亞皆老街33號地下A2號舖-#foodieluveat#foodisluveat_hk#foodieluveat_旺角#foodieluveat_台灣茶#hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoods #hkfoodlover #foodiegraphy #hkfoodblog #hkfoodblogge
水巷茶弄🍽️

#foodieluveat
#foodisluveat_hk
#foodieluveat_旺角
#foodieluveat_台灣茶
#hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoods #hkfoodlover #foodiegraphy #hkfoodblog #hkfoodbloggers #香港美食 #食在香港 #相機食先 #吃貨 #食好西 #台灣 #台灣過江龍 #台式飲品 #珍珠奶茶 #珍奶 #台灣手搖飲品 #旺角 #旺角飲品 #水巷茶弄
2024-01-09 161 瀏覽
最近旺角新開咗幾間茶飲店,其中一間就係來自台灣的「水巷茶弄」~~小店主打多款特色飲品,仲係首間將「寒天晶球」、「小紫蘇」加入在飲品內的茶飲店,喺台灣好受歡迎🇹🇼!!今次試咗以下幾款人氣飲品:🍹翡翠檸檬綠茶綠茶味道清新,裡面加入了鮮榨檸檬汁🍋~飲落酸酸甜甜好清爽!!🍹黑糖珍珠鮮奶入口順滑,每啖都充滿黑糖香同奶香!珍珠口感煙韌,好香甜~係邪惡之選❤️❤️🍹抹茶紅豆鮮奶賣相好靚!抹茶鮮奶香醇濃郁🍵,加上粒粒飽滿的紅豆🫘,呢個配搭真係冇得輸😆😆🍹奶蓋金萱茶金萱茶茶底清香,帶點回甘~面層的奶蓋輕盈綿密☁,又唔會太甜,唔錯!!🍹手作布丁奶茶手作布丁滑捋捋🍮,口感Q彈!配上香醇絲滑的奶茶,好正👍🏻👍🏻

今次試咗以下幾款人氣飲品:

🍹翡翠檸檬綠茶

🍹黑糖珍珠鮮奶

🍹抹茶紅豆鮮奶

🍹奶蓋金萱茶

🍹手作布丁奶茶
2024-01-07 123 瀏覽
茶飲界天花板 過江龍超人氣,以天然、健康、新鮮熬煮為主打,係珍珠奶茶手搖茶飲專家✨2003年於高雄開設第一家門巿,宜家係香港插旗喇!黑鑽粉粿奶茶奶香茶滑,香濃茶味但不帶苦澀,配上黑鑽粉粿口感level up,粉粿Q彈,口感爽彈,非常特別粉粿抹茶鮮奶抹茶控必試!嚴選日本靜岡抹茶,抹茶香伴隨著輕薄的苦澀味,鮮奶香滑,配上粉粿,口感層次豐富,滿滿幸福感桂圓紅棗冬季限定,養生之選!手工熬煮,每日以新鮮食材,慢火細熬,暖笠笠幽香桂圓紅棗,甜度適中,女生必飲!奶蓋炭焙鐵觀音奶蓋濃厚幼滑不結塊,配上無糖鐵觀音更能品嚐茶之甘醇,整體入口順滑,不錯奶蓋巧克力粉粿冰沙有驚喜!巧克力忠粉精選!超級香濃巧克力味,配上奶蓋和粉粿,口層滋味大提升水巷茶弄(旺角)📍旺角亞皆老街33號地下 A2號舖

茶飲界天花板

2003年於高雄開設第一家門巿,宜家係香港插旗喇!

黑鑽粉粿奶茶

桂圓紅棗

奶蓋炭焙鐵觀音

奶蓋巧克力粉粿冰沙

水巷茶弄(旺角)
📍旺角亞皆老街33號地下 A2號舖

2024-01-06 98 瀏覽
朋友行旺角,話我知有間台灣茶店來了香港,我地梗係要試下寒天愛玉水紫蘇: 清涼爽口,紫蘇的清香與愛玉的口感交融,帶來淡雅的甜香,加上味道香濃,愛玉有咬口,我直頭飲唔停手作布丁奶茶: 細緻濃郁的奶茶搭配絲滑布丁,口感滑順,奶香與焦糖的香甜在口中縈繞。黑鑽粉粿奶茶: 綿滑的奶茶搭配Q彈的黑鑽粉粿,帶來香甜的口感與微妙的湯匙感,平時🐷唔太好涼粉都舉起手指公👍🏻黑糖珍珠鮮奶: 濃厚的鮮奶搭配入口即化的黑糖珍珠,帶來濃郁的奶香與香甜的黑糖風味。奶蓋金萱茶: 清新的金萱茶搭配奶蓋,帶來茶香與奶香的交融,口感順滑帶有微微的油脂感。
朋友行旺角,話我知有間台灣茶店來了香港,我地梗係要試下

台灣過江龍:水巷茶弄 ‼️好評如潮,終於香港有啦~將埋朋友食飯前試咗先🥳位於旺角朗豪坊附近,地鐵站出口行1分鐘就到好就腳👍🏻我地一行五人試咗以下5款,大家飲完都豎手指公👍🏻我自己飲咗奶蓋金萱茶,奶蓋濃厚幼滑,甜甜的~金萱茶清香,唔算濃郁,質地比較輕盈,配奶蓋好夾〰️奶蓋炭焙鐵觀音 $28奶蓋金萱茶 $28蔓越莓寒天冰茶 $28特濃伯爵巧克力 $24抹茶鮮奶 $28水巷茶弄 (旺角)旺角亞皆老街33號地下A2號舖

台灣過江龍:水巷茶弄 ‼️

奶蓋炭焙鐵觀音 $28
奶蓋金萱茶 $28
蔓越莓寒天冰茶 $28
特濃伯爵巧克力 $24
抹茶鮮奶 $28

水巷茶弄 (旺角)
2023-12-29 56 瀏覽
發現朗豪坊附近開咗間茶飲店😍原來係台灣過江龍嘅《水巷茶弄》同班朋友仔一人買咗一杯🤩叫咗呢幾款都可以揀冰量全部都揀咗少冰🥰ღ黑鑽粉粿奶茶 $32奶茶夠滑飲落帶茶香,粉粿食落彈牙有咬口,豐富香甜ღ黑糖布丁鮮奶 $34鮮奶細緻濃郁,加上香甜滑溜嘅布丁🍮入口柔軟滑順ღ抹茶紅豆鮮奶 $32一層一層,賣相幾靚😍用上靜岡抹茶🍵再加埋香甜紅豆,增添幸福滿足感,再配上香滑鮮奶,口感層次更分明ღ寒天愛玉小紫蘇 $34呢款固定甜度,但係飲落清爽又解膩,朋友唔好甜嘢都大讚🫢ღ百香蘆薈綠茶 $30酸甜嘅百香果加上爽滑蘆薈再配上綠茶,好清新✨
發現朗豪坊附近開咗間茶飲店😍

原來係台灣過江龍嘅《水巷茶弄》
同班朋友仔一人買咗一杯🤩

叫咗呢幾款都可以揀冰量
全部都揀咗少冰🥰

ღ黑鑽粉粿奶茶 $32
奶茶夠滑飲落帶茶香,粉粿食落彈牙有咬口,豐富香甜

ღ黑糖布丁鮮奶 $34
鮮奶細緻濃郁,加上香甜滑溜嘅布丁🍮入口柔軟滑順

ღ抹茶紅豆鮮奶 $32

ღ寒天愛玉小紫蘇 $34
呢款固定甜度,但係飲落清爽又解膩,朋友唔好甜嘢都大讚🫢

ღ百香蘆薈綠茶 $30
酸甜嘅百香果加上爽滑蘆薈再配上綠茶,好清新✨
外賣自取
台灣過江龍手搖飲品水巷茶弄,最特色打卡就係聖誕節推出咗呢個熊啤啤珍珠奶茶🧸! #少女心大爆發咁啱同朋友搞party,所以一次過order咗五杯!不過我自己比較推介😋👍🏻#錫蘭珍珠鮮奶珍珠好好味,而且珍珠煙靭彈牙又足料!鮮奶味超級濃,放喺個啤啤樽入邊實在太可愛啦!#柑橘愛玉冰梅綠茶除咗珍珠之外,愛玉都係我另一個勁唔鍾意嘅配料,清淡又有口感,而且酸酸地非常開胃!🍋📍水巷茶弄 @chanung_hk旺角亞皆老街33號地下A2號舖

#錫蘭珍珠鮮奶

#柑橘愛玉冰梅綠茶

📍水巷茶弄 @chanung_hk
2023-12-23
.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🎄 ᗰEᖇᖇY ᗷEᗩᖇ ᑕᕼᖇISTᗰᗩS ᗪᖇIᑎKS @ 🌟 水巷茶弄《👽食神大媽愛飲嘢》.💁‍♀️ 圖中展示飲品為:女啤啤 - 寒天愛玉小紫蘇 HKD 48男啤啤 - 錫蘭珍珠奶茶 HKD 42黑糖布丁鮮奶 HKD 34黑鑽粉粿鮮奶 HKD 36粉粿抹茶鮮奶 HKD 32.🥳 已經有20年歷史,來自台灣高雄嘅過江龍,終於開到嚟香港啦!舖頭位置非常方便,餐牌本身已經超級多選擇,仲要適逢聖誕節有期間限定特別嘢飲,當然要嚟試吓啦!.🎄 聖誕限定嘅「男女啤啤熊系列」,分別係兩款經典口味:女啤啤係寒天愛玉小紫蘇,男啤啤係錫蘭珍珠奶茶,分別會裝起超級可愛嘅啤啤樽入邊。淨係12月內供應,每日每款只會得100樽,售完即止,所以一定要幫襯!.🧋 店主聽到我哋想飲一啲奶味重嘅,就另外推介咗幾款人氣口味,分別係:黑糖布丁鮮奶、黑鑽粉粿鮮奶、粉粿抹茶鮮奶。真係奶味好濃郁,同埋佢嘅配料非常之特色,有手工布丁,同埋有咖啡味嘅黑鑽,超級好咬口又好味!.😋 真係超鐘意呢度配料嘅口感,用料一流,價錢仲要好抵!一定要過嚟試吓!🌟 聖誕節限定優惠 🌟12月21-3
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️

寒天愛玉小紫蘇
黑鑽粉粿鮮奶
錫蘭珍珠奶茶

🌟 聖誕節限定優惠 🌟
12月21-31日期間,男女啤啤各買一樽可參加扭蛋抽獎一次,獎品有100%盲盒Bear Brick一隻及其他優惠券。

📍 旺角亞皆老街33號地下A2號舖
☎️ +(852)5581-5443
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
$39 (其他)
男女啤啤熊系列
黑糖布丁鮮奶
寒天愛玉小紫蘇
黑鑽粉粿鮮奶
錫蘭珍珠奶茶
2023-12-25 83 瀏覽
水巷茶弄係香港終於有門市啦 適逢聖誕節仲有兩款受歡迎嘅飲品用熊啤啤樽裝盛載 非常可愛又啱打卡仲可以用嚟做裝飾品😍🔸️抹茶紅豆鮮奶鮮奶好滑順 好香抹茶嘅甘甜香味再配軟腍嘅紅豆就算揀咗正常甜度都唔會太甜🔸️黑糖薑母鮮奶天氣太凍真係好啱飲 真材實料入面真係有一片片切好嘅薑片 而且數量都唔少 飲落好重薑味 正常甜度都唔會好甜 好暖身🔸️黑糖布丁鮮奶布丁好滑溜加埋黑糖的香甜呢個組合好搭配🔸️奶蓋巧克力粉粿沙冰面係一層厚厚嘅奶蓋 中間就有滿滿嘅巧克力 底層係粉粿 粉粿與朱古力混合後飲中和返朱古力嘅甜味🔸️百香蘆薈綠茶飲落有茶香味嘅同時又可以食到百香果同蘆薈果粒 建議少甜 口感豐富

🔸️抹茶紅豆鮮奶

🔸️黑糖薑母鮮奶

🔸️黑糖布丁鮮奶
布丁好滑溜加埋黑糖的香甜呢個組合好搭配

🔸️奶蓋巧克力粉粿沙冰

🔸️百香蘆薈綠茶

2023-12-23 28 瀏覽
行到口乾見到呢間 @chanung_hk門口放咗2隻聖誕熊仔幾吸引 就去睇吓有咩啱飲買俾自己同屋企人 🔹️聖誕版樽裝錫蘭珍珠奶茶🔹️聖誕版樽裝寒天愛玉小紫蘇2樽熊仔聖誕裝 飲得又打得卡好可愛 飲完洗番個樽又可以出街用  cutecute🤗😍圍埋聖誕頸巾真係應晒節 🎄原來呢2隻熊仔1男1女嚟㗎❗️每日各100枝ONLY 🔝只要買1男1女 就可以抽獎100%中獎Bear Brick 盲盒一隻詳情可以睇番佢地ig😍期間限定至12月31號🔜 🔹️黑糖珍珠鮮奶黑糖夠濃郁 又掛杯 外觀勁吸引配上厚厚嘅鮮奶 黑糖味好岀 再加埋發得啱啱好好有咬口嘅珍珠 飲一杯夠哂飽肚 🔹️奶蓋金萱茶奶蓋好厚身  配上淡淡清香既金萱茶奶蓋嘅咸味同茶好夾 可以先飲一啖奶蓋之後先將奶蓋同茶攪勻 就可以嘗試到唔同嘅口感 🔹️寒天愛玉小紫蘇好有層次口感嘅茶飲最底層係寒天愛玉 口感好似好軟滑既啫喱中間仲有小紫蘇 係低卡高䑎食材呢杯減肥既朋友都啱飲呀❗️記得搖勻先好飲呀 😋
行到口乾見到呢間 @chanung_hk

中間仲有小紫蘇 係低卡高䑎食材
呢杯減肥既朋友都啱飲呀
❗️記得搖勻先好飲呀 😋
2023-12-22 29 瀏覽
全球據點(台灣 日本 韓國都有分店!)過江龍超人氣🎉天然 | 健康 | 新鮮煮🧋珍珠奶茶手搖茶飲專家 🔥2003年於高雄開設第一家門巿❤️‍🔥水巷茶弄是一家獨特而迷人的台式飲品店🧋黑糖布丁鮮奶:這款黑糖布丁鮮奶絕對是水巷茶弄的經典之作。布丁口感綿密滑順,入口即化。搭配鮮奶和香濃的黑糖,味道相得益彰。黑糖的甘甜和布丁的香氣相互融合,為這杯飲品帶來了豐富的層次感。手作布丁奶茶:水巷茶弄的手作布丁奶茶是另一個絕對不能錯過的選擇。新鮮煮熟的布丁配上濃郁的奶茶,為這款飲品增添了豐富的口感。布丁的柔軟和茶的香濃相結合,給人一種濃郁而又順滑的口感。奶蓋巧克力粉粿沙冰:粉粿的口感軟綿,搭配奶蓋的濃郁奶香,增添了豐富的層次感。而沙冰的清涼和巧克力粉的香甜則為這道甜點帶來了口感上的對比。翡翠檸檬綠茶:翡翠檸檬綠茶是水巷茶弄的經典茶飲之一。茶的口感清新而爽口,搭配著新鮮擠壓的檸檬汁,增添了一絲酸爽的風味。這款綠茶還具有濃郁的茶香,讓人彷彿置身於茶園中。水巷茶弄 (旺角)旺角亞皆老街33號地下A2號舖#⽔巷茶弄⾹港⾸店 #招牌錫蘭珍珠奶茶 #⾹滑細膩喝起來層次豐富 #招牌寒天愛⽟⼩紫蘇 #⾸創櫻花寒天#超煙靭粉

水巷茶弄是一家獨特而迷人的台式飲品店🧋

黑糖布丁鮮奶:

手作布丁奶茶:

奶蓋巧克力粉粿沙冰:

翡翠檸檬綠茶:

水巷茶弄 (旺角)

#⽔巷茶弄⾹港⾸店 #招牌錫蘭珍珠奶茶 #⾹
滑細膩喝起來層次豐富 #招牌寒天愛⽟⼩紫蘇 #⾸創櫻花寒天
#超煙靭粉粿 #奶味⾹濃順滑布丁 #健康纖型⼩紫蘇 #⼿搖茶飲專家 #原材料供應商 #品質保證 #CHANUNG #bubbletea
2023-12-22 43 瀏覽
朗豪坊對面暖近新開左一間台飲店,推介台灣粉粿🤭依家仲推出兩款聖誕啤啤熊樽限定特飲,超可愛呀‼️.🥤寒天愛玉小紫蘇🥤:💰$34有健康奇亞籽、寒天晶球、仲有愛玉,甜甜酸酸,飲完一杯已有飽肚感,係健康低卡飲品之選。🥤金桔愛玉冰梅綠🥤:💰$34點咗五分糖,金桔酸酸甜甜,加上梅子嘅微鹹混合綠茶回甘,非常清新解渴,搭配埋愛玉滑溜溜,多重口感之餘,超級refreshing~🥤粉粿抺茶鮮奶🥤:💰$32台灣傳統粉粿有黑糖味口感似啫喱Q彈,半糖岩岩好,抹茶濃郁再加上濃厚鮮奶,係一個不錯既組合。🥤奶蓋金萱茶🥤:💰$28金萱茶有淡雅既花香,茶味帶有少許甘甜,再加上厚濃奶蓋口感更加滑順,層次感分明,入口卻即時融合。🥤鐵觀音珍珠奶茶🥤:💰$28推介熱飲⭐️黑糖珍珠香甜軟糯,鐵觀音茶底夠出,茶奶比例岩岩好,冬天飲完夠晒暖身。
🥤寒天愛玉小紫蘇🥤:💰$34

🥤金桔愛玉冰梅綠🥤:💰$34